Peijs ontkent 'kazernedeal' Vlissingen

Karla Peijs spreekt in alle toonaarden tegen dat de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen een 'cadeautje' is van partijgenoot en minister van Defensie Hans Hillen (CDA). Het is een broodjeaapverhaal, verklaarde de commissaris van de koningin in Zeeland maandagmiddag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de kazerne.

"Daar is echt geen sprake van", zei Peijs. Volgens haar heeft de minister een zakelijke afweging gemaakt, en vervolgens een 'hele goede keuze' gemaakt met zijn voornemen om de mariniers te verplaatsen van Doorn naar Vlissingen. Een cadeautje zou ook niet logisch zijn, want de commissaris van de koningin in Utrecht is ook van CDA-huize, aldus Peijs.

De komst van de kazerne is ook geen goedmakertje voor de Hedwigepolder, bezwoer de commissaris. Zij vroeg eerder om twintig miljoen euro aan compensatie vanwege al het gedoe de afgelopen jaren rond de polder. "Hoe komt u erbij?", riep Peijs. "Ik word hier boos van. Ik vind het bijna smadelijk."

Peijs wees erop dat Vlissingen en de Hedwigepolder worden gescheiden door de Westerschelde. "Zeeuws-Vlaanderen help je niet door Vlissingen te helpen." Onder anderen Marcial Herhandez (PVV) vroeg of Peijs afspraken heeft gemaakt over de Hedwigepolder. Dat is niet gebeurd, zei ze. "Dat kan ik u verzekeren. Uit de grond van mijn hart."

Peijs verklaarde verder dat het noodzakelijk is dat de kazerne naar Zeeland verhuist. Het zou een 'superramp' zijn als de verhuizing alsnog niet doorgaat. De Zeeuwen zitten om de kazerne te springen, stelde zij. De nieuwe kazerne moet plaats bieden aan onder meer twee mariniersbataljons, delen van het gevechtssteunbataljon en het amfibisch logistiek bataljon. In Zeeland komen dan zo'n negentienhonderd mensen te werken.

Tijdens de hoorzitting bleek dat nog niet duidelijk is hoeveel de verhuizing gaat kosten. Defensie brengt momenteel het precieze wensenlijstje in kaart. De gemeente Doorn ziet de mariniers niet graag vertrekken uit de Van Braam Houckgeestkazerne. Uit een businesscase die Doorn heeft gemaakt, zou blijken dat er nog wel een toekomst voor de kazerne is weggelegd op de huidige locatie.

D66'er Wassila Hachchi vroeg zich daarom af of Defensie het verhuistraject niet 'met oogkleppen' doorloopt, met alle kosten van dien. Schout-bij-nacht Rob Bauer verklaarde echter dat Doorn met andere aannames werkt dan Defensie. "Er is een verschil van mening." Hij blijft bij het standpunt dat de kazerne te klein is en dat verhuizen daarom noodzakelijk is.

Bauer veegde ook het nieuwe haventerrein van Den Helder van tafel als mogelijke optie. Ook daar is te weinig ruimte om de mariniers te huisvesten.