Irak scherpt beveiliging pelgrims aan na aanslag

De Iraakse regering heeft maandag de veiligheidsmaatregelen in aanloop naar een belangrijke sjiitische feestdag aangescherpt. Zondagavond werd een groep pelgrims in Kazimiyah, een wijk in het noorden van de hoofdstad Bagdad, getroffen door twee mortiergranaten. Zeven pelgrims verloren daarbij het leven.

De veiligheidsdiensten zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om aanvallen te voorkomen op de tienduizenden pelgrims die verwacht worden bij een heiligdom in Kazimiyah, om er de dood van de heilige imam Moussa ibn Jaafar al-Kadhim te herdenken. Al-Kadhim is een van de twaalf belangrijkste sjiitische geestelijken.

In Bagdad zijn de afgelopen dagen al veel pelgrims aangekomen. Het hoogtepunt van de herdenking is zaterdag, wanneer de pelgrims traditiegetrouw naar het heiligdom in Kazimiyah lopen. Maandag waren alle straten in Kazimiyah afgezet om de pelgrims ruim baan te geven.

De processie ter ere van Al-Kadhim is eerder al getroffen door een tragedie. In 2005 gingen er, naar later bleek volkomen uit de lucht gegrepen, geruchten dat zich een zelfmoordterrorist onder de gelovigen had gemengd. Dit leidde tot grote paniek onder de massa pelgrims. Zij vertrapten elkaar om van een brug af te komen. Zo'n duizend mensen kwamen om het leven.

De aanslag van zondagavond lijkt er volgens regeringsfunctionarissen op gericht te zijn geweest de animositeit tussen sjiitische en soennitische moslims op te rakelen. Een medewerker van de inlichtingendienst houdt Al-Qaida verantwoordelijk voor de aanslag. Hij zei dat er meer aanslagen te verwachten zijn en dat er grondtroepen zijn ingezet en dat er vanuit de lucht bescherming wordt geboden.


Irak scherpt beveiliging pelgrims aan na aanslag (Foto: Novum)