FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 mei 2012

Masseur trekt aanklacht tegen Travolta in

De masseur die vorige week de Amerikaanse filmster John Travolta aanklaagde wegens aanranding heeft zijn aanklacht ingetrokken, maar huurde daarna wel de bekende advocaat Gloria Allred in. Die zei donderdag dat ze mogelijk een nieuwe aanklacht formuleert bij een andere rechtbank.

Volgens de masseur had Travolta hem tijdens een massage in een hotelkamer betast, maar de acteur weerspreekt dat.

Het was al de tweede masseur die de filmster van aanranding betichtte. Allred vertegenwoordigt ook de masseur uit Texas die al eerder een aanklacht tegen de filmster had ingediend wegen aanranding en die bekend staat als John Doe No. 1. De tweede masseur wordt daarom nu John Doe No. 2 genoemd. John Doe No.1 had eerder deze week ook al zijn beschuldiging tegen Travolta laten vallen, nadat was gebleken dat er een fout in zijn verklaring zat.

Masseur trekt aanklacht tegen Travolta in
Masseur trekt aanklacht tegen Travolta in (Foto: ANP)

Mateschitz: "Formule 1 is bandenloterij geworden"

Red Bull-baas Dietrich Mateschitz is blij met de huidige Formule 1, omdat niet op voorhand te voorspellen is welke teams mee gaan strijden om de zeges en de spanning groter is dan ooit. Wel heeft de Oostenrijker wat kritiek op de Pirelli-banden, omdat het lastig is om met het rubber om te gaan.

"De Formule 1 is meer opwindend en minder voorspelbaar dan ooit. Door de regelwijzigingen zijn de topteams naar elkaar toe gegroeid. Ik heb altijd vertrouwen in de potentie van de RB8 gehad en dat heb ik nog steeds. Maar iedereen moet de Formule 1 opnieuw leren. Het is veranderd in een loterij om het raamwerk waarin de banden optimaal presteren te vinden. Ik geloof niet dat er opzet in het spel is om meer inhaalacties te creëren of de spanning te verhogen. Ik denk gewoon dat niemand de banden begrijpt," zei Mateschitz tegen Autosport.

De grootste verrassing van 2012 noemt de Oostenrijker Lotus. "Zij zijn de grootste verrassing. Kimi Räikkönen had inderdaad de snelheid om in Bahrein te winnen. De vraag is hoe lang Lotus het ontwikkelingstempo van de topteams kan bijbenen. Als dat ze lukt, dan dient iedereen sterk rekening met Lotus te houden, nog meer dan nu al het geval is."

'Rare werkt aan next-gen game'

Ontwikkelaar Rare richt zich de laatste jaren voornamelijk op Kinect-games, maar mogelijk werken ze ook aan een game voor de next-gen. In diverse vacatures van het bedrijf is te lezen dat er medewerkers worden gezocht waarbij er gewerkt wordt aan titels op de nieuwe Xbox.

Zo is Rare onder andere op zoek naar een Senior Product Manager voor de ontwikkeling van meerdere AAA releases op een toekomstige console, waaronder geheel nieuwe franchises. Hierbij is het van belang dat er ervaring is in het action-adventure en FPS-genre.

"Whilst continual development of their core releases will be maintained, the successful candidate will be joining at a time where the studio is looking to move into new areas and develop new IPs for future platforms. You will have a successful history of releasing exceptional AAA games and these will ideally be in the Action/Adventure or FPS genre but this is not essential", aldus Rare.

Rare staat bekend om een aantal klassieke games waaronder GoldenEye 007 en Banjo Kazooie. Rare werd uiteindelijk in 2002 overgenomen door Microsoft en heeft sindsdien onder andere aan Kameo, Banjo Kazooie en Viva Pinata gewerkt. Tegenwoordig richt Rare zich vooral op de Kinect Sports-franchise voor Kinect.

VP
PvdA-kiezer niet meer achter akkoord

De steun van een meerderheid van de PvdA-kiezers voor het begrotingsakkoord is fors geslonken nadat de gedetailleerde uitwerking ervan bekend werd. Dat bleek donderdag uit een peiling van het tv-programma EenVandaag. In dezelfde peiling stond enkele weken geleden 65 procent van de PvdA-stemmers achter het akkoord, nu is dat nog 39 procent.

Drie weken geleden sloten VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een akkoord over de bezuinigingen. Woensdag lekten daarvan de details uit. De peiling werd woensdag en donderdag gehouden.

Aan het onderzoek deden 15.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het panel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een onlineonderzoek. Na weging is de uitslag representatief.

Student VS bekent bedreiging Obama

Een Amerikaanse student uit Miami heeft bekend dat hij president Barack Obama op Facebook met de dood heeft bedreigd. Dat blijkt uit papieren van de rechtbank in Miami. De 20-jarige Joaquin Amador Serrapio, die eerder nog zei onschuldig te zijn, moet woensdag opnieuw voor de rechter verschijnen.

Volgens de Amerikaanse aanklagers heeft Serrapio Obama in februari op Facebook bedreigd. Op hetzelfde moment gaf Obama een speech in Miami. In een van de berichten dreigde Serrapio de president door het hoofd te schieten. In een ander bericht vroeg hij of iemand hem wilde helpen de president te vermoorden.

Er zijn geen aanwijzingen dat Serrapio zijn woorden daadwerkelijk in daden wilde omzetten. Serrapio's advocaat zei dat zijn cliënt nooit van plan is geweest de president iets aan te doen.

Serrapio hangt een maximale celstraf van vijf jaar boven het hoofd.

Van Gerwen verliest jeugd WK-finale

Vanavond vond de finale van het PDC jeugdwereldkampioenschap plaats. Michael van Gerwen verloor de finale van James Hubbard met 6-3. Het is voor Van Gerwen de tweede finale op rij die hij verliest. Vorig jaar moest hij zijn meerdere erkennen in Arron Monk. 

De eerste rondes tot de finale waren al gespeeld in november. De finale werd gespeeld tijdens de play-offs van de premier league darts. Hubbard kwam direct op een 3-0 voorsprong door onderandere 81 en 145 uit te gooien. De vierde leg ging met moeite naar Van Gerwen. Mighty Mike kwam niet in zijn spel hoewel hij nog wel tot 4-3 terug kwam was het niet genoeg. Toen Van Gerwen in de negende leg 88 niet uitgooide maakte Hubbard het wel af en won het jeugd-WK met 6-3. 

Beide spelers zijn door hun finaleplek verzekerd van een tourkaart voor twee jaar.  Daarbij worden ze voor twee jaar gesponserd waardoor ze gratis aan de toernooien kunnen deelnemen en ze zijn uitgenodigd voor de grand slam of darts in november. 

Operatie Krajicek geslaagd

Tennisster Michaëlla Krajicek is vandaag met succes geopereerd aan haar rechterknie. De Nederlandse liet zich helpen in Praag nadat ze afgelopen maandag liet weten dat een operatie onafwendbaar was.

"Mijn knie verkeert in zo'n slechte staat dat ik pijn heb wanneer ik gewoon loop of zelfs wanneer ik op bed lig," zei Krajicek die toen ook vreesde voor deelname aan de Olympische Spelen in Londen. De Nederlandse heeft nu weer wat hoop gekregen. "Geen gescheurde meniscus, dus dat is heel goed nieuws," schreef ze vandaag op Twitter. Hierdoor kan het herstel snel verlopen en kan ze mogelijk binnen twee weken haar training al weer oppakken.

Rechtstreeks voor de Spelen kan Krajicek zich niet meer, omdat de deadline hiervoor na Roland Garros is gelegd. Aan dat toernooi zal de nummer 71 van de wereld niet deelnemen. Daarom overweegt ze een wildcard aan te vragen.

Zeiler Postma naar Olympische Spelen

Zeiler Pieter-Jan Postma heeft zich in de Finn-klasse op het wereldkampioenschap in het Engelse Falmouth geplaatst voor de Olympische Spelen die later dit jaar in Londen worden gehouden. De Fries maakte het nieuws zelf via Twitter bekend.

"Officieel gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, ticket is binnen," zei Postma die vandaag op de vierde dag van het kampioenschap tweemaal zesde en een keer achtste werd. In het algemeen klassement staat hij negende.

In de Laser Radial is regerend wereldkampioene Marit Bouwmeester gezakt van de vijfde naar de zevende plaats. De Friezin kwam op de derde dag van haar kampioenschap als vijfde en negende over de finish. Ze is al geplaatst voor de Spelen.

[PL darts] Whitlock en Taylor in finale

In een vol O2-Arena vonden de finales plaats van de premier league darts. De top4 van de premier league mag deelnamen aan de play-offs. Na veertien weken was Phil Taylor de beste gevolgd door Simon Whitlock. Op plek drie stond Andy Hamilton de laatste speler die de halve finale haalde was James Wade. Raymond van Barneveld werd uiteindelijk vijfde en was uitgeschakeld. 

De eerste halve finale was begon met vuurwerk. Hamilton opende met een 130 finish. Whitlock troefte over door direct een negen darter te te gooien. Hamilton gooide in de derde leg weer een 100+ finish uit. The Hammer liep uit naar 4-1. Whitlock kwam na de pauze terug in de wedstrijd. In de twaalfde leg mistte Hamilton 68 waar Whitlock wel 47 uitgooide om op 6-6 gelijk te komen.

The Wizard maakt het uiteindelijk af door de laatste twee legs te winnen.  Het is de eerste premier league finale voor de Australiër. De tweede halve finale gaat tussen vijfvoudig premier league winnaar Taylor en de winnaar van 2009 Wade. 

Ook in de tweede halve finale waren er direct hoge finishes. Wade gooide 87 en 104 waarbij Taylor 112 uitgooide.  De partij ging gelijk op. Het werd 2-2, 4-4 en 6-6. Taylor gooide 149 uit in leg dertien en met tops in de veertiende leg verzekerde The Power zich van een plek in de finale. 

Leegloop bij FC Groningen

FC Groningen zegt vaarwel tegen Danny Holla en Nicklas Pedersen, terwijl een vertrek van Petter Andersson nog altijd in de lucht hangt.

Holla en Pedersen kunnen bij een aannemelijk bod vertrekken, vertelde technisch directeur Henk Veldmate aan Voetbal International. "Voor beide spelers bestaat de nodige belangstelling van andere clubs en wij staan dus open voor onderhandelingen. Zowel Holla als Pedersen mogen onder onze voorwaarden vertrekken bij FC Groningen."

"Mocht het echter zo zijn dat we er met geïnteresseerde clubs niet kunnen uitkomen, dan sluit de betreffende speler bij de start van het nieuwe seizoen gewoon aan bij onze selectie. We wilden beiden echter duidelijkheid verschaffen en aangeven dat een vertrek bespreekbaar is", aldus Veldmate. De situatie rond Andersson is minder duidelijk. De club probeert zijn contract al tijden te verlengen, zonder succes.

"Wij kregen gaandeweg de gesprekken het gevoel dat Petter meer bezig was met zijn eigen persoonlijke toekomst, in plaats van een gezamenlijke toekomst met FC Groningen", verduidelijkt de td. "De onderhandelingen werden slepend en we zijn nu op het punt beland dat we zeggen: "Tot hier en niet verder." We gaan ons nu richten op een andere invulling van de vacant gekomen positie binnen de selectie."

Diarra verlengt contract bij Fulham

Craven Cottage kan ook volgend jaar genieten van Mahamadou Diarra. De ervaren Malinese middenvelder heeft voor een jaar bijgetekend bij de Londenaren van Fulham.

Diarra voetbalt zijn wedstrijden sinds januari voor Fulham, na een korte periode zonder club. Bij de Engelse middenmoter maakte hij direct indruk met zijn fysieke kracht en uitstekende spelinzicht. Met twee assists en een doelpunt was hij ook voor het doel gevaarlijk. De 30-jarige Diarra verdiende zo een nieuw contract bij de club van Martin Jol en blijft nog een jaar langer.

Mahamadou Diarra begon zijn indrukwekkende Europese carrière in 1998 bij het Griekse OFI Kreta, waar hij al snel werd opgemerkt door de scouts van Vitesse. In Arnhem werd hij een vaste waarde, tot hij in 2002 werd weggekaapt door Olympique Lyon. In de Ligue 1 en de Champions League liet de defensieve middenvelder zien ook op het allerhoogste niveau te kunnen uitblinken, waarna Real Madrid in 2006 26 miljoen aan hem uitgaf.

Ook bij Real voldeed hij de eerste seizoenen, totdat de tweede dynastie van voorzitter Florentino Pérez aanbrak in 2009. Diarra was niet Gálactico genoeg en verdween in de Madrileense vergetelheid. In januari 2011 vertrok hij transfervrij naar AS Monaco, waarmee hij degradeerde naar de Ligue 2. Diarra moest vertrekken en vond zes maanden later onderdak bij Fulham.

Activision laat Face Off zien in MW3-beelden

Activision gaat binnenkort een bundel aan DLC uitbrengen genaamd Content Collection #2 voor Call of Duty: Modern Warfare 3. Deze bundel krijgt enkele nieuwe mappen: Sanctuary, Foundation en Oasis als 'reguliere mappen', Iron Clad en Switch Back als Special Ops-mappen en Getaway en Lookout als Face Off-mappen.

Elite-leden konden de bundel afgelopen dinsdag al downloaden, de rest moest wachten tot woensdag de 16e. De bundel is te downloaden voor 1200MPS of €14.99. Bekijk de trailer hieronder.


AZ woedend over handelswijze Ajax

AZ is niet te spreken over de manier waarop Ajax probeert Niklas Moisander te verleiden tot een transfer naar de Amsterdammers. Trainer Gertjan Verbeek liet zich hierover uit tegenover Voetbal International.

"Ajax draait het om. Ze maken Niklas geil met een vorstelijk aanbod en willen dan pas met AZ onderhandelen. Nee, wij zullen eerst in beeld moeten komen. Anders heeft het verder geen zin en is het vooral vervelend voor de speler", aldus Verbeek.

De trainer van AZ vervolgt: "Ik vind het ook logisch dat Ajax en PSV hem graag zouden willen hebben. Maar als vraag en aanbod te ver uit elkaar liggen, komt het simpelweg niet rond."

Game of Thrones verschijnt 8 juni

Begin juni moet dan eindelijk de langverwachte game-versie van Game of Thrones uitkomen. Developer Cyanide is al een tijdje bezig met de game die gebaseerd is op de boeken- en televisieserie. De game verschijnt op 8 juni voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows. Momenteel geldt dit alleen voor Engeland, maar Europa zal snel volgen.

De speler zal als twee verschillende personages spelen: Mors, een Sworn Brother van de Night's Watch wiens taak het is om The Wall te beschermen en Alester, een Red Priest die op zoek is naar wraak. De game vele plekken bezoeken die we ook uit de serie kennen, zoals The Wall en King's Landing.

GameOfThrones

Fitch verlaagt kredietwaardigheid Griekenland

Kredietbeoordelaar Fitch heeft donderdag de kredietwaardigheid van Griekenland verlaagd van B- naar CCC. Dat is de laagste rating voordat een land niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

De beslissing van Fitch is ingegeven door de onzekerheid over het Griekse lidmaatschap aan de eurozone. "De verlaging van de Griekse kredietwaardigheid weerspiegelt de groeiende zorg dat Griekenland zijn lidmaatschap aan de monetaire unie niet kan handhaven."

Griekenland wordt momenteel overeind gehouden door noodleningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil voor de steun heeft Griekenland het afgelopen jaar forse bezuinigingen doorgevoerd.

De onlangs gehouden Griekse verkiezingen hebben niet tot een regeringscoalitie geleid. Partijen die de bezuinigingen willen stoppen boekten forse winst bij de stembusgang.

Amerikaanse ambassadeur voor Myanmar

Het Witte Huis heeft een ambassadeur voor Myanmar aangesteld. Dat heeft de Amerikaanse regering donderdag bekendgemaakt. De Verenigde Staten hebben al sinds 1990 geen ambassadeur meer in Myanmar.

Derek Mitchell, die de afgelopen tijd optrad als de speciale Amerikaanse gezant voor Myanmar, wordt de nieuwe ambassadeur. Het besluit van het Witte Huis is ingegeven door de politieke hervormingen die de afgelopen tijd in Myanmar zijn doorgevoerd.

De benoeming van Mitchell moet nog wel worden bekrachtigd door de Amerikaanse Senaat.

Eigenaar Egyptische buikdanszender opgepakt

De Egyptische zedenpolitie heeft donderdag de eigenaar van tv-zender ElTet opgepakt. Op de zender waren 24 uur per dag buikdansende vrouwen te zien. Volgens de zedenpolitie had de zender geen vergunning. Bovendien zou ElTet aanzetten tot losbandigheid en prostitutie.

ElTet zond video's uit van buikdanseressen, vaak in pikante outfits. Ook werden er reclames voor seksspeeltjes uitgezonden. Eigenaar Baligh Hamdy werd opgepakt nadat de autoriteiten klachten hadden ontvangen van kijkers, aldus een anonieme bron bij de veiligheidsdiensten.

Buikdansen vormt een belangrijk onderdeel van de Egyptische cultuur en is wettelijk toegestaan in hotels en clubs. De Egyptische bevolking is de laatste jaren echter steeds conservatiever geworden.

Vliegtuig maakt noodlanding op luchthaven MŁnchen

Een vliegtuig, met aan boord 62 passagiers, heeft donderdag op de luchthaven van München een noodlanding moeten maken. Het toestel kwam naast de landingsbaan terecht. Eén passagier liep lichte verwondingen op.

Het toestel van Air Dolomiti, een dochtermaatschappij van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, draaide kort na het opstijgen in München om, omdat de cabine en de cockpit zich vulden met rook, aldus het Duitse persbureau dapd. Volgens de luchthaven van München had het toestel, dat op weg was naar het Italiaanse Venetië, motorproblemen. Nadat het toestel tot stilstand was gekomen in het gras naast de landingsbaan konden de passagiers via een van deuren zonder hulp het toestel verlaten.

Wat de precieze oorzaak was van de rookontwikkeling wordt onderzocht.

Trainer Martinez in beeld bij Liverpool

Roberto Martinez is kandidaat om volgend seizoen trainer van Liverpool te worden. De Spaanse coach heeft van zijn huidige club Wigan Athletic toestemming gekregen om te gaan praten. Liverpool is op zoek naar een nieuwe trainer nadat donderdag Kenny Dalglish werd ontslagen.

Martinez is niet de enige gegadigde om de vacature in te vullen. Er zouden nog zeker drie namen op een lijstje staan. Onder anderen André Villas-Boas, die dit seizoen werd ontslagen bij Chelsea, en Borussia Dortmund-trainer Jürgen Klopp worden genoemd.

"We zullen zeker geen overhaaste beslissingen nemen", belooft directeur Ian Ayre. "We nemen de tijd om de juiste man te vinden." Liverpool heeft ondanks het winnen van de League Cup een teleurstellend seizoen achter de rug. In de Premier League eindigde de club slechts als achtste.

Nadal door in Rome, Murray exit

Rafael Nadal heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het tennistoernooi in Rome. De nummer drie van de wereld was in de achtste finale veel te sterk voor zijn Spaanse landgenoot Marcel Granollers: 6-1 en 6-1. Nadal zal het in de kwartfinale nu op gaan nemen tegen de Tsjech Tomas Berdych, de nummer 7 van de wereld.

Voor Andy Murray viel het doek in de Italiaanse hoofdstad. De Fransman Richard Gasquet was met 6-7 (1), 6-3 en 6-2 te sterk voor de nummer vier van de wereld die tegen het einde van de partij klaagde over rugpijn. Vorige week kwam hij daarom in Madrid al niet in actie. Gasquet zal nu spelen tegen de nummer zes van de wereld David Ferrer die de Fransman Gilles Simon met 6-0 en 7-6 (5) klopte.

Bij de vrouwen bereikten de zusjes Williams de kwartfinale. Venus wist de als vijfde geplaatste Australische Samantha Stosur met 6-4 en 6-3 te kloppen, terwijl Serena de Spaanse Anabel Medina Garrigues met 6-3 en 6-1 versloeg. In de volgende ronde neemt het Amerikaanse duo het nog niet tegen elkaar op.

Frauderende brokkenmaker krijgt fikse boete

Een 42-jarige Poolse chauffeur van een autotransporter heeft woensdag op de A2 bij Echt een boete van 4500 euro gekregen. Het grootste deel van de boete kreeg hij voor het plegen van fraude. Die werd opgemerkt nadat hij over een lengte van 51 meter de vangrail had vernield, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag.

Agenten zagen rond 15.45 uur dat voor ze op de snelweg een chaos ontstond, doordat een autotransporter plotseling begon te slingeren. Het voertuig kwam in de berm terecht en vernielde de vangrail. De chauffeur reed door, maar werd iets verderop door de politie gestopt.

De chauffeur bleek aan het slingeren te zijn geraakt, omdat hij zijn op de grond gevallen telefoon wilde pakken. Bij nader onderzoek bleek dat de man zijn tachograaf, waarmee onder meer de rij- en rusttijden worden gecontroleerd, had gemanipuleerd. De Pool had in 24 uur tijd slechts vijf uur gerust.

Voor de fraude met zijn tachograaf kreeg de chauffeur 3500 euro boete. Ook moest hij verplicht negen uur rusten voordat hij weer achter zijn stuur mocht kruipen. Voor het verlaten van de plaats van een ongeval en zijn gevaarlijke rijgedrag kreeg de 42-jarige Pool nog eens duizend euro boete.

Later meldden zich twee automobilisten bij de politie. Toen de autotransporter door de berm reed en de vangrail vernielde, liepen hun auto's lakschade op door rondvliegend materiaal en kregen beide auto's twee lekke banden.

Quťbec overweegt noodwet om studentenprotesten

Het provinciebestuur in het Canadese Québec overweegt donderdag om een noodwet in te voeren om de rust in de provincie te doen wederkeren. Studenten in Québec betogen al weken tegen een verhoging van het collegegeld.

Duizenden studenten gingen woensdagavond in Montréal de straat op. Sommigen gooiden de ruiten van banken in en bekogelden de politie met voorhanden zijnde voorwerpen. Volgens de autoriteiten werden 122 mensen gearresteerd. Eerder op de dag werd de Université du Québec in de stad bestormd door studenten die lessen verstoorden door herrie te maken met trommels en fluitjes.

De premier van de provincie, Jean Charest, zei donderdag dat hij een noodwet ter tafel wil brengen. Hij wil tevens vasthouden aan de voorgenomen verhoging van het collegegeld. "Het is tijd dat de rust wederkeert", zei Charest. "De huidige situatie sleept al te lang voort (...) De inwoners van Québec hebben het recht zich veilig te voelen."

Het provinciebestuur wil het collegegeld de komende zeven jaar jaarlijks met omgerekend tweehonderd euro verhogen. Dat komt neer op een totale verhoging van 75 procent. Nergens anders in Canada betalen studenten zo weinig collegegeld als in Québec.

De noodwet zou voortijdig het lopende semester beëindigen en de zomervakantie naar voren halen. De autoriteiten hebben ook laten doorschemeren dat studenten die bij universiteitsgebouwen gaan posten of mensen beletten de universiteit te betreden zware straffen tegemoet kunnen zien.

De autoriteiten wijzen erop dat een meerderheid van de studenten niet demonstreert. Evenwel zijn duizenden studenten boos over de verhoging van het collegegeld. "Als er geweld volgt, als mensen serieus gewond raken, zal premier Jean Charest daar de rest van zijn leven de verantwoordelijkheid voor moeten dragen", aldus Leo Bureau-Blouin, een van de leiders van de studentenprotesten.

Russell Brand houdt zwak voor Katy Perry

Russell Brand is nog steeds gek op Katy Perry. "Ik hou nog steeds van haar", vertelde de Britse komiek in de talkshow van Ellen DeGeneres. "Maar soms werkt een relatie gewoon niet. Dat betekent niet dat ik spijt heb." Brand vroeg in december een scheiding aan, hij was ruim een jaar getrouwd met Perry.

"Ik was erg gelukkig in mijn huwelijk", memoreerde Brand. "Ze is een geweldig mens en ik heb enkel lieve en positieve woorden voor haar." De komiek en Perry gingen als vrienden uit elkaar, maar volgens ingewijden zijn de twee inmiddels gebrouilleerd. Brand werkt naar verluidt aan een boek over het gestrande huwelijk, wat de zangeres niet zint.

Volgens de 36-jarige Brand is er helemaal geen kwaad bloed tussen hem en zijn ex. "Niet alles gaat altijd zoals je het wilt", blikte de komiek terug op zijn tijd met de 27-jarige Perry. "Soms gaan dingen gewoon anders en dan moet je je daaraan aanpassen."

Boete voor illegale olielozingen op zee

Een Russische rederij heeft woensdag een boete van 45 duizend euro gekregen voor illegale lozingen op de Noordzee en de Noordelijke IJszee. De kapitein en werktuigkundige van het schip van de rederij dat achter de lozingen zat, zijn aangehouden voor verhoor, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag.

Het schip was eerder deze maand op heterdaad betrapt door de kustwacht. Een dag na de lozing deed het zeeschip de haven van IJmuiden aan.

Volgens de verantwoordelijke officieren waren er problemen ontstaan door een technische storing aan een van de motoren. Daarbij was smeerolie in koelwater en vervolgens in zee gekomen. Bij controle van de apparatuur die water overboord pompt nadat de olie van het water is gescheiden, bleek dat deze vol olie zat.

"Kennelijk heeft de installatie niet goed gewerkt en is olie overboord gepompt", stelt het KLPD. Uit de olieboekhouding bleek dat de installatie voor het laatst was gebruikt bij een illegale lozing op 1 mei, toen het schip ten noordwesten van Noorwegen voer.

Groenendijk: "Wel eens beter gevoetbald"

Alfons Groenendijk zag zijn verjaardag niet opgeluisterd met een overwinning. Zijn FC Den Bosch speelde om promotie met 0-0 gelijk tegen het Willem II van Jurgen Streppel.

Groenendijk, die vandaag 48 jaar oud werd, had na afloop van het duel gemengde gevoelens, zo maakte hij kenbaar aan Voetbal International. "We hebben wel eens beter gevoetbald. Zo'n eerste wedstrijd is echter altijd lastig. Aan de ene kant wil je graag winnen, maar je wilt ook beslist geen doelpunt tegen krijgen. Natuurlijk hadden we liever iets afstand genomen, maar over het geheel genomen was Willem II misschien iets dreigender."

De strijd is nog volledig open en dus hoopt de coach van Den Bosch op bezoek in Tilburg alsnog een feestje te kunnen vieren. "We hebben vaker bewezen dat we in uitwedstrijden kunnen scoren. De wedstrijd in Tilburg zien we daarom met vertrouwen tegemoet." Komende zondag staan beide Brabantse clubs voor de tweede keer tegenover elkaar.

Groenendijks collega Streppel is ook niet ontevreden met de puntendeling. "Het is in feite rust, 0-0 en zondag gaan we verder. We hebben wel wat mogelijkheden gehad om te scoren, maar aan de andere kant heeft Den Bosch een keer op de lat geschoten. Het is vervelend dat we niet hebben gescoord, maar niet onoverkomelijk. Laten we hopen dat we het thuis kunnen afmaken."

Goed gevuld pakket in Borderlands 2 Collector's Editions

2K Games heeft vandaag twee verschillende edities naast de standaard editie van Borderlands 2 vrijgegeven. Zo krijgen gamers de keuze tussen een Deluxe Hunter's Edition, Ultimate Loot Chest Edition of de standaard versie van de game. 

De Deluxe Hunter's Collector's Edition krijgt een prijs van $99 waarvan er nog geen Europese prijs bekend is gemaakt. In de editie krijg je een artbook, een aantal stickers, een map van Pandora, een code waarbij je een comic van de game kan downloaden, in-game DLC en een Marcus Kincaid bobblehead. Een goed gevuld pakket voor een liefhebber van de game.

Voor de echte fans komt 2K ook nog met de Ultimate Loot Chest Limited Edition die een stuk moeilijker te verkrijgen is en een prijs van $149 mee krijgt. In de editie krijg je alles wat de Deluxe Hunter's Collector's Edition heeft en krijg je daarbij een replica van een rode kist uit Borderlands 2. Daarnaast zit de game in een steelcase, krijg je er een aantal kaarten, map en notities van Sir Hammerlock bij. Hierbij heeft 2K aangegeven dat elke exemplaar genummerd is. Borderlands 2 moet op 21 september verschijnen voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

B2

B2

B2

Activision poogde Infinity Ward te hacken

Activision probeerde vóór het ontslag van Jason West en Vince Zampella in 2010 de computers te hacken van Infinity Ward. Ook wilde ze toegang krijgen tot de e-mail en telefoons van West en Zampella. Dit werd 'Project Icebreaker' genoemd, zo blijkt uit documenten van de rechtszaak.

Thomas Fenady, destijds Director of IT van Activision, vertelde dat hij informatie over Jason en Vince moest opzoeken omdat Activision 'ziek werd van de ego van die gasten' en ze 'wilde dumpen'. Dit was een verzoek van George Rose, toen de Chief Legal Officer van Activision. Fenady hoefde zich volgens Rose geen zorgen te maken: Bobby Kotick zou hem wel helpen als er wat zou gebeuren. Wel moest Rose ervoor zorgen dat hij niet gepakt werd tijdens het opsporen van informatie.

Het lukte Fenady zelf niet. Hij probeerde Microsoft over te halen om hem te helpen, maar Microsoft wilde niets doen zolang er geen bindende aanwijzing van een rechter was. Vervolgens sprak Fenady met het beveiligingsbedrijf InGuardians, maar die voelde zich 'niet comfortabel' met de 'legale problemen'. Fenady heeft inmiddels Activision verlaten en werkt nu bij Warner Bros. George Rose heeft een andere functie bij Activision, namelijk Chief Public Policy Officer.

Op 29 mei begint eindelijk de rechtszaak tussen Jason West, Vince Zampella en Activision. West en Zampella werden in 2010 uit het gebouw van Infinity Ward meegenomen naar Activision en werden ontslagen. Sindsdien zijn de ex-Infinity Ward bazen en Activision bezig met het aanklagen van elkaar.

Citaten uit de verhoren en de documenten van de rechtszaak zijn hier te lezen.

Square Enix-ontwikkelaar speelt Tokyo Jungle

Yoshinori Kitase, ontwikkelaar bij Square Enix en bekend van verschillende Final Fantasy-titels, was te gast bij Sony in Japan voor Tokyo Jungle. De ontwikkelaar heeft hier de game uitgeprobeerd en hieronder zie je daar een video van.

Kitase geeft in het filmpje aan dat het jammer is dat er geen 'Toy Poodle' in het spel voorkomt. Kitase heeft namelijk zo'n soort hond als huisdier en hij zou het niet erg vinden als hij in Tokyo Jungle 2 komt of als DLC te downloaden is. Tokyo Jungle komt 7 juni uit in Japan en is exclusief voor PlayStation 3, over een Westerse release is nog niks bekendgemaakt.

Den Bosch ook in tweede duel te sterk voor Leiden

De basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden lijken hun landstitel kwijt te raken. De kampioen van vorig seizoen verloor ook de tweede wedstrijd in de finaleserie van EiffelTowers Den Bosch, dat door de 85-70 thuiszege op 2-0 in wedstrijden kwam.

Waar iedereen verwachtte dat Leiden het thuisvoordeel donderdag zou terughalen nadat Den Bosch dinsdag verrassend in Leiden won, daar was de Bossche ploeg in eigen huis superieur.

Leiden viel na een sterke openingsfase, waarin het leidde met 25-15, ver terug. Den Bosch kwam meteen vanaf het begin van tweede kwart sterk terug, en boog de achterstand om in een 38-33 voorsprong. Vooral de vele driepunters hielpen de thuisclub in het zadel.

Vlak voor rust (44-40) kwam Leiden weer terug, maar Den Bosch, waar center Tai Wesley en guards Frank Turner en Rogier Jansen nauwelijks af te stoppen waren, sloeg meteen weer een gat: 58-47.

Even kwamen de Leidenaars dichterbij aan het einde van het derde kwart, maar al snel stelde de Brabantse ploeg weer orde op zaken. In de laatste speelperiode kon Den Bosch het bijna freewheelend uitspelen.

Wedstrijd drie is zaterdag in Leiden. Er zijn vier zeges nodig om de titel binnen te halen.

Productie Opel Astra weg uit Duitsland

De volgende Opel Astra wordt niet langer in Duitsland geproduceerd. De productie van het belangrijkste model van de Duitse autofabrikant wordt verplaatst van hoofdkwartier Rüsselsheim naar fabrieken in Engeland en Polen. Dat heeft Opel donderdag bekendgemaakt.

De productie van de nieuwe Astra moet in 2015 beginnen. Opel heeft er zo'n driehonderd miljoen euro voor over om de twee fabrieken van de nieuwste techniek te voorzien en geschikt te maken voor het nieuwe model.

De werknemers van de Opel-fabriek vlak in Ellesmere, vlak bij Liverpool, stemden eerder donderdag in met het plan om over te gaan op 24 uursproductie. In de fabriek komen zevenhonderd extra banen. Ook in Polen moeten nieuwe banen komen.

Opel laat weten dat het de moderne fabriek in Rüsselsheim, dat ten zuidwesten van Frankfurt ligt, ten volle wil blijven benutten. In de fabriek wordt nu behalve de Opel Astra ook de Opel Insignia geproduceerd.

De stap past in een poging van eigenaar General Motors om Opel en het Britse zustermerk Vauxhall uit de rode cijfers te halen. Het bedrijf leed vorig jaar in Europa een verlies van ruim 550 miljoen euro.

Poster voor Skyfall

2012 is een Bond-jaar. In november is Skyfall, de 23e film over de Britse meesterspion, de derde met Daniel Craig in de hoofdrol, in de bioscopen te zien. Volgende week wordt er een trailer verwacht en als lekkermakertje is er nu een poster.

De poster is klassiek Bond: de 'gun barrel' zoals deze altijd te zien is in de opening van de films, met Craig in het midden.

Skyfall poster

Skyfall heeft naast Craig ook Judi Dench, Javier Bardem en Ralph Fiennes in de cast en wordt geregisseerd door Sam Mendes.

Duo in cel voor lozen schimmelbestrijdingsmiddel

Twee mannen van 38 en 41 jaar uit Zaltbommel hebben twee nachten in de cel doorgebracht voor het verontreinigen van oppervlaktewater in de Bommelerwaard. Het milieuteam van de Gelderse recherche hield het duo dinsdag aan. Na verhoor mochten ze donderdag naar huis.

Drinkwaterbedrijf Dunea trof begin maart in de Afgedamde Maas en de Bommelerwaard een te hoog gehalte dimethomorf aan, een middel dat wordt gebruikt voor de bestrijding van schimmels.

Dunea deed aangifte, waarop de politie en waterschap Rivierenland een onderzoek instelden. Hieruit bleek dat een bedrijf in Zaltbommel waar het duo werkt de stof in het water had geloosd. Het onderzoek wordt voortgezet.

[Play-offs] Uitslag RKC Waalwijk - Vitesse

RKC Waalwijk kan de droom om volgend seizoen Europees voetbal te spelen bijna uit het hoofd zetten. In eigen huis verloren de Brabanders in de play-offs met 3-1 van Vitesse. Wilfried Bony scoorde twee doelpunten voor de Arnhemmers die via Tomas Kalas op voorsprong waren gekomen. Krisztian Nemeth maakte tussendoor gelijk voor RKC.

In Waalwijk bleek al snel dat Vitesse gretig was. De Arnhemmers waren via Bony al in de derde minuut gevaarlijk, maar na de openingsfase wist RKC het duel te stabiliseren. De thuisploeg had echter wel het balbezit, maar wist nauwelijks kansen te creëren. Halverwege de eerste helft lukte dat Vitesse wel. Kalas volleerde vanaf 25 meter in de rechteronderhoek: 1-0.

Na rust ging RKC ook meer naar voren voetballen en de ploeg profiteerde van een lakser Vitesse. Tien minuten na de thee bekroonde Nemeth de inspanningen van RKC met de gelijkmaker. Lang duurde de Waalwijkse droom niet, want in de 69e minuut rondde Bony een counter van Vitesse koeltjes af. De Ivoriaan scoorde negen minuten voor tijd opnieuw.

RKC Waalwijk

1 - 3

Vitesse

 55' Németh    22' Kalas
 69' Bony
 81' Bony
 
 Gele kaart: Van der Heijden (Vitesse)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Martina
Drost
Van Mosselveld
Van Peppen
Stans (Németh/46)
Duits (Van Hout/82)
Braber
Meijers
Schet (Alakmak/46)
Ten Voorde
  Velthuizen
Van der Struijk
Kalas
Kashia
Van Aanholt
Van Ginkel
Hofs (Pröpper/64)
Van der Heijden
Ibarra
Bony (Havenaar/82)
Chanturia (Reis/72)

Bulgarije verbiedt roken op openbare plekken

Het Bulgaarse parlement heeft donderdag ingestemd met een rookverbod op openbare plekken. Eerdere pogingen een rookverbod in te stellen haalden het niet, omdat restauranteigenaren zich er fel tegen verzetten. Het rookverbod wordt op 1 juni van kracht, tot grote ontevredenheid van veel Bulgaren.

Aangenomen wordt dat ten minste veertig procent van de Bulgaarse bevolking rookt. De rokerige restaurants en barretjes vormen het hart van het sociale leven in het Balkanland met zo'n 7,3 miljoen inwoners. Veel restaurant- en caféhouders vrezen dat door het rookverbod de klandizie wegblijft en de horeca wordt geruïneerd, juist nu het land te kampen heeft met een economische teruggang.

Toppers klaar voor achtste concertreeks

De Toppers zijn helemaal klaar voor hun nieuwe concertreeks. René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom staan donderdag, vrijdag en zaterdag weer in de Amsterdam ArenA. "Het wordt te gek", belooft Van der Boom via Twitter.

"We repeteren tot we erbij neervallen", twitterde de zanger donderdagmiddag vanuit het Amsterdamse stadion. Daar ging niet alles goed, blijkt uit berichten van Joling. "Vanavond heeft een van de dames van het ballet haar voet gebroken", twitterde Joling woensdag. "De Toppers wensen haar sterkte."

De drie heren staan de komende dagen niet alleen op de planken. Te gast zijn Glennis Grace en Paul de Leeuw, die ook op het podium klimt als Annie de Rooij. Gordon, die tot vorig jaar deel uitmaakte van de glittergroep, sloeg zijn uitnodiging af. "Ik ben er helemaal klaar mee", zei de zanger, die de Toppers verliet om zich op zijn nieuwe groep te storten. Gordon had ook geen zin om op de tribune te zitten.

Franse regering verlaagt salarissen bewindslieden

De nieuwe Franse regering heeft een salarisverlaging van dertig procent doorgevoerd voor bewindslieden. Het gaat om een gebaar van goede wil nu het land manieren moet vinden om de grote schuldenberg terug te dringen en groeiende werkloosheid moet voorkomen.

De Franse regering onder leiding van president François Hollande kwam donderdag voor het eerst bijeen. Een dag eerder maakte de nieuwe premier Jean-Marc Ayrault zijn ministersploeg bekend.

Hollande vertrekt donderdag nog naar de Verenigde Staten voor een onderhoud met de Amerikaanse president Barack Obama. Vervolgens neemt hij deel aan een top van de G8 en een NAVO-top.

Wereldkampioen Stoner kondigt pensioen aan

Motorcoureur Casey Stoner bergt zijn helm aan het einde van dit seizoen op. De 26-jarige Australiër maakte dat vandaag bekend in Frankrijk, waar dit weekeinde de MotoGP van Frankrijk wordt verreden. Stoner is de regerend wereldkampioen in de MotoGP-klasse. In 2007 won hij de wereldtitel ook al eens. Hij leidt ook dit seizoen in de WK-stand.

Stoner weet zijn vertrek aan zijn verminderde passie voor de sport. "Na zoveel jaren waarin ik en mijn familie veel hebben opgegeven voor deze sport, is de sport veranderd tot iets waar ik niet meer van geniet", verklaarde de Honda-rijder. "Er zijn veel dingen waarin ik teleurgesteld ben en ook veel dingen waar ik van gehouden heb. Helaas is de balans de verkeerde kant op doorgeslagen."


Wereldkampioen Stoner kondigt pensioen aan (Foto: Novum)

'Queen of Disco' Donna Summer overleden

Donna Summer, de 'Queen of Disco', is donderdagmorgen op 63-jarige leeftijd overleden. Ze streed al een tijd tegen kanker, maar heeft die strijd verloren, meldt de Amerikaanse website TMZ.

De zangeres werd geboren als LaDonna Adrian Gaines en bereikte in de jaren zeventig een sterrenstatus dankzij hits als 'She works hard for the money', 'I feel love' en 'Hot stuff'. Haar muziek heeft grote invloed gehad op de muziek van andere muzikanten als Duran Duran en David Bowie. Ze sleepte maar liefst vijf keer een Grammy-award in de wacht en verkocht in de loop der jaren miljoenen platen.

Summer probeerde haar ziekte zo veel mogelijk voor zichzelf te houden. Ingewijden zeiden dat ze zelfs tot het laatst nog bezig was om een nieuw album af te ronden.

Donna Summer op 63-jarige leeftijd overleden

Gratis dildo's voor stelletjes met Diablo III

Het Franse bedrijf Absoloo geeft gratis seksspeeltjes weg aan iedereen die niet meer bevredigd wordt door hun partner sinds Diablo III is uitgekomen. Het is nog niet duidelijk of alleen de Fransen gratis speeltjes kunnen krijgen. De actie loopt tot 28 mei.

Om een gratis dildo te krijgen moet je een foto van jezelf en het Diablo III-hoesje op de Facebook-pagina van Absoloo zetten. Vervolgens krijg je een code en kun je jouw dildo uitkiezen. Dus zoekt jouw partner liever naar het verstopte Whimsyshire in plaats van de G-Spot? Dan is dit jouw kans.

Te moeilijk

Het is veel te makkelijk om Tofik Dibi hier neer te zetten als een slechte lijsttrekker door zijn “BAM!” belachelijk te maken. Ik heb de laatste dagen geen PowNews gekeken, maar het zou me niet verbazen als Rutger heeft gevraagd aan Tofik wat ‘ie op z’n BAM!metjes had die dag. Het is ook veel te makkelijk om het CDA af te kraken aan de hand van de zes kandidaat-lijsttrekkers. Er is zoveel te makkelijk.

Eerste profzege voor Raymond Kreder

Neoprof Raymond Kreder heeft zijn eerste zege bij de profs te pakken. De Nederlander van Garmin-Barracuda was in de tweede etappe van de Ronde van Noorwegen de Italiaan Alessandro Petacchi en de Belg Tosh Van der Sande de baas in de massasprint.

Kreder was al meermaals dichtbij zijn eerste overwinning als beroepsrenner, maar in Noorwegen lukte het eindelijk. Voor familie Kreder is het sowieso al een geslaagd seizoen. Broer Michel, die ook uitkomt voor Garmin, was al driemaal de beste dit jaar.

Voor Edvald Boasson Hagen kwam er niet het gezochte verjaardagscadeau. De jarige Noorse toprenner werd in Drammen pas vierde in de sprint. De leiding in het algemeen klassement is na vandaag in handen van Petacchi. Hij lost de Zweed Jonas Ahlstrand af, die gisteren won. Ahlstrand eindigde vandaag als achtste.

'Prijs aandeel Facebook maximaal 45 dollar'

De prijs voor een aandeel Facebook kan niet verder worden verhoogd dan tot 45 dollar. De prijsrange is nu definitief bepaald en kan niet hoger uitkomen dan 45 dollar, meldt CNBC donderdag op basis van een ingewijde.

Deze week werd de prijsrange al opgeschaald van 28 tot 35 naar 34 tot 38 dollar. De bron stelt dat Facebook geen wijzigingen meer gaat doorgeven bij de toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). Woensdag werd duidelijk dat Facebook de uitgifte van aandelen voor haar beursgang fors wil verhogen. Het bedrijf zou aanvankelijk 337,4 miljoen aandelen willen uitgeven, maar dat wordt met 25 procent verhoogd naar 421 miljoen aandelen.

De zogenoemde targetprijs wordt donderdagavond bekend. Vanaf vrijdag kan in aandelen Facebook gehandeld worden.

Natuur moet politie handje helpen met diamantdief

De politie in de Canadese provincie Ontario heeft een man aangehouden die een diamant met een waarde van omgerekend vijftienduizend euro heeft doorgeslikt. De verdachte blijft in hechtenis tot zijn maag-darmkanaal het kleinood op natuurlijke wijze weer heeft uitgescheiden.

De verdachte, Richard Mackenzie Matthews (52), zou de diamant van 1,7 karaat al een week geleden in een juwelier hebben geruild voor een vals exemplaar en de echte hebben doorgeslikt. Matthews heeft al diverse malen het gevangenistoilet bezocht, maar vooralsnog leverde zijn peristaltiek geen diamant op, zei de politie donderdag.

Een röntgenfoto wees al uit dat de man meerdere nepdiamanten in zijn ingewanden heeft, maar de diamant is doorschijnend en was daarom niet te zien. Volgens de politie is de verdachte meer dan bereidwillig om zijn last af te staan en wil hij de hele kwestie zo spoedig mogelijk achter de rug hebben.

Aanvankelijk kreeg Matthews voornamelijk laxerende etenswaren om de natuur een handje te helpen. Inmiddels duurt het echter zo lang dat hij te eten krijgt wat hij maar wil in een poging de edelsteen zo vlug mogelijk daar te krijgen waar de zon wel schijnt.

Eerste beelden en informatie Unreal Engine 4

Er zijn beelden verschenen van Unreal Engine 4. Ook heeft Epic wat informatie vrijgegeven. In juni wordt de engine eindelijk getoond aan gamers. Vooralsnog zijn bewegende beelden alleen voor ontwikkelaars en bedrijven zoals Nvidia en AMD.

Unreal Engine 4 moet in staat zijn om miljoenen particles, effecten en licht realtime te kunnen weergeven zonder enige vertraging. Ook het maken van games moet sneller worden. Wijzigingen die worden gemaakt zullen gelijk zichtbaar zijn en er hoeft niet meer gewacht te worden op berekeningen en renders van de computer.

Ontwikkelaars krijgen ook een nieuw scriptprogramma erbij genaamd Kismet 2. Programmeurs hoeven niet langer alles één voor één te scripten, maar kunnen kiezen uit opties. Kismet 2 is ook gemakkelijker om te gebruiken. Hierdoor is het mogelijk voor niet-programmeurs om van alles zelf in te stellen. Artists hebben meer controle over hun creaties en level designers kunnen zelf instellen hoe alle voorwerpen in een level zich moeten gedragen.

Hieronder zijn screenshots te zien uit een demo van Unreal Engine 4. Deze beelden werden realtime gerenderd door de engine op een pc met één grafische kaart: de Nvidia GTX 680. Over de rest van de hardware werd niets verteld.

Met dank aan MelvinB voor de submit!

Unreal Engine 4Unreal Engine 4
Unreal Engine 4Unreal Engine 4
Unreal Engine 4Unreal Engine 4
Unreal Engine 4

Motorjacht zinkt na botsing met binnenvaartschip

Een motorjacht is donderdagmiddag op het Volkerak gezonken na een aanvaring met een binnenvaartschip. De opvarenden van het jacht bleven ongedeerd, maar het ongeluk heeft een hond het leven gekost, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De aanvaring vond rond 12.30 uur plaats op ongeveer zes kilometer oostelijk van de Krammersluizen in Bruinisse toen het jacht de vaargeul bij Goeree-Overflakkee wilde oversteken. De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk.

Een 59-jarige man uit Tilburg kon direct van het jacht springen. Een 64-jarige vrouw uit Tilburg kon echter met moeite boven water komen. Een ander jacht heeft het tweetal opgepikt en aan boord van het binnenvaartschip gebracht. Later zijn de twee slachtoffers voor controle naar een ziekenhuis gebracht.

De scheepvaart ondervindt geen hinder van het wrak.

Kanovaarders Koenders en Haaze niet naar Spelen

Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Poznan hebben de kanovaarders Robin Koenders en Eef Haaze naast een ticket voor de Olympische Spelen in Londen gegrepen. In de finale voldeden ze niet aan de eis van NOC*NSF, een plek bij de eerste drie.

In de K1 eindigde Koenders op de 1.000 meter als vijfde. Haaze werd negende in de K1 over 500 meter.

In de finale van de K2 500 meter kwamen Femke Roos en Rowdy van Eerde niet verder dan de achtste plek. Vincent Kalf slaagde er niet in om zich te plaatsen voor de finale van de K1 200 meter.

Amsterdam op voorsprong na treffer Taekema in verlenging

Amsterdam heeft de eerste wedstrijd in de finale om het landskampioenschap bij de mannen gewonnen. In het eigen Wagener Stadion verloeg de regerend landskampioen tegenstander Rottedam pas in de verlenging. Het werd 3-2.

In de reguliere competitie won Rotterdam twee keer na een doelpuntenfestijn van van Amsterdam. Nu hielden beide ploegen in de eerste finalewedstrijd hun kruit  lang droog. Amsterdam had het veldoverwicht en kreeg ook wat mogelijkheden, maar pas na bijna een half uur viel de eerste treffer. De aanvoerder van Amsterdam Taeke Taekema benutte zijn derde strafcorner van de wedstrijd en zorgde daarmee voor de verdiende 1-0 ruststand.

Na de rust ging het direct mis voor Amsterdam. Roderick Weusthof frommelde zich in kansrijke positie en verschalkte doelman Klaas Veering van dichtbij en maakte de 1-1. Vijf minuten na die gelijkmaker kregen de bezoekers nog drie opgelegde kansen, maar al deze pogingen werden door Veering onschadelijk gemaakt.

Rotterdam bleef in de twwede helft de gevaarlijkste ploeg. Een kwartier voor tijd was de doelman van Amsterdam kansloos toen Robert Van der Horst  de vijandelijke cirkel bestormde. Op een fraaie manier zette de international de gasten op een 1-2 voorsprong. Rotterdam kon niet lang genieten van de voorsprong, want direct na de tegentreffer trok Amsterdam ten aanval. Valentin Verga snelde langs de achterlijn richting het doel en haalde daar vanuit een kansloze positie het maximale resultaat toen hij door de de inglijdende doelman Pirmin Blaak werd getorpedeerd. Het resultaat was een strafbal voor Amsterdam. Taekema benutte dit buitenkansje en maakt de 2-2.

In de spectaculaire slotfase trad Veering nog twee keer op als redder en sleepte Taekema nog een corner tegen de paal, maar gescoord werd er niet meer, waardoor er verlengd moest worden. In de eerstep periode van de verlening was Amsterdam de betere ploeg, maar het leek er niet op dat er gescoord zou worden. Tot Klaas Vermeulen twee seconden voor tijd een strafbal verdiende. Opnieuw nam Taekema plaats achter de bal en opnieuw scoorde hij de beslisende treffer. 

Zaterdag is het tweede duel om de landstitel in Rotterdam. Mocht Rotterdam winnen volgt er zondag een beslissend duel eveneens in Rotterdam. 

Hof Egypte spreekt agenten vrij van dood betogers

Een Egyptische rechtbank heeft donderdag veertien agenten die waren aangeklaagd voor de dood van betogers gedurende de opstand in het land vrijgesproken. Het vonnis is het jongste oordeel in wat volgens critici een patroon is van vrijspraak voor de politie.

De veertien agenten maken deel uit van een groep van bijna tweehonderd leden van de Egyptische veiligheidstroepen en voormalige medewerkers van het regime van ex-president Hosni Mubarak die terecht moeten staan voor de dood van de betogers.

Tijdens de achttien dagen durende opstand in het land werden vorig jaar 850 mensen gedood. De opstand leidde tot de val van president Hosni Mubarak.

[Giro] Bak ritwinnaar in Sestri Levante

Lars Bak heeft Lotto-Belisol een ritzege bezorgd in de Giro d’Italia. De Deen rondde in de twaalfde etappe een lange ontsnapping af door solo aan te komen in finishplaats Sestri Levante. De Fransman Sandy Casar, die tweede werd, miste net de roze trui, die in het bezit blijft van Joaquim Rodriguez.

Na 46 kilometer ontstond een kopgroep van negen renners. Voor de vierde keer in deze Giro was Martijn Keizer in de spits van de koers aanwezig. De aanvalslust van de Vacansoleil-renner lijkt deze Giro geen grenzen te kennen. Keizer had het gezelschap van Bak, Casar, Ivan Santaromita, Jan Bakelants, Michal Golas, Jackson Rodriguez, Andrey Amador en Amets Txurruka.

Omdat het eerste uur van de etappe in vliegende vaart verliep, kreeg de kopgroep na enig tegenstribbelen van het peloton snel tijd voorsprong. Leider Rodriguez en zijn Katusha-ploeg waren niet happig om de roze trui te verdedigen, waardoor Casar lange tijd virtueel leider was. Liquigas besloot later te rijden om Rodriguez in het roze te houden, waar de ploeg van Ivan Basso uiteindelijk ook in slaagde.

Golas ging op de één na laatste beklimming met de top in zicht in de aanval en zette daarmee zijn medevluchters onder druk. Op de laatste beklimming van de dag met de top op elf kilometer van de streep was het verhaal van Golas ten einde. De Pool werd teruggepakt en moest direct lossen. Ook voor Keizer ging het te snel.

Een spannende slotfase volgde, waarbij zowel op de beklimming, in de afdaling als in het laatste vlakke stuk de ene aanval de andere opvolgde, maar de zeven vooraan bleven lang bij elkaar. Op twee kilometer van de meet was een aanval van Bak beslissend. De rest keek naar elkaar, waardoor de Deen zijn eerste individuele zege sinds 2009 behaalde.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Lars Bak (Den) Lotto-Belisol 3.58.55
2 Sandy Casar (Fra) FDJ-BigMat + 0.11
3 Andrey Amador (Cri) Movistar z.t.
4 Jan Bakelants (Bel) RadioShack-Nissan-Trek z.t.
5 Ivan Santaromita (Ita) BMC z.t.
6 Jackson Rodriguez (Ven) Androni Giocattoli z.t.
7 Amets Txurruka (Spa) Euskatel z.t.
8 Martijn Keizer (Ned) Vacansoleil-DCM + 0.43
9 Michal Golas (Pol) Omega Pharma-Quick Step + 0.48
10 Juan Antonio Flecha (Spa) Team Sky + 3.34

Algemeen klassement na twaalfde etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 51.19.08
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda + 0.17
3 Sandy Casar (Fra) FDJ-BigMat + 0.26
4 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 0.32
5 Ivan Santaromita (Ita) BMC + 0.49
6 Roman Kreuziger (Tsj) Astana + 0.52
7 Beñat Intxausti (Spa) Movistar z.t.
8 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 0.57
9 Damiano Caruso (Ita) Liquigas + 1.02
10 Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quick Step + 1.03

Snorfietsdief rijdt agent aan

Een agent is woensdagavond in Dordrecht aangereden door een snorfietser. De politieman liep een zwaar gekneusde schouder en schaafwonden op. De snorfietser en zijn passagier gingen iets verderop onderuit, maar het duo wist te ontkomen.

De agent wilde omstreeks 23.00 uur op de Zwijndrechtse brug controleren of de snorfiets gestolen was en liep het fietspad op. De snorfietser reed gewoon tegen de agent aan en vervolgde zijn weg. Nadat de twee verdachten onderuit waren gegaan renden ze weg. De snorfiets bleek overigens inderdaad te zijn gestolen.

Ritzege Vermeulen in Olympia's Tour

De derde etappe in Olympia's Tour is gewonnen door Jeff Vermeulen. De renner van Metec was na 158 kilometer koersen, van Elst naar Hoofddorp, Johim Ariesen en Steele van Hoff de baas in de sprint.

Op tien kilometer voor de finish reed Vermeulen nog lek maar hij wist zich terug te knokken naar de voorste gelederen. In de massasprint bleek hij nog kracht over te hebben.

Jenning Huizenga, renner van Rabobank en leider in het algemeen klassement, kwam vandaag in de derde etappe ten val en moest na afloop naar het ziekenhuis.

Ahmedinejad wil naar Olympische Spelen

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wil graag de Olympische Spelen in Londen bezoeken om de Iraanse sporters te steunen. Groot-Brittannië heeft echter 'problemen' met zijn aanwezigheid, zei hij donderdag.

Ahmadinejad zei tegen het staatspersbureau IRNA dat hij graag 'naast de Iraanse sporters' wil staan in Londen, maar voegde eraan toe dat de Britten hem er niet willen hebben. Hij weidde niet uit.

De betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Iran zijn bekoeld vanwege het Iraanse atoomprogramma, waarvan het Westen denkt dat het bedoeld is om kernwapens te fabriceren. Teheran ontkent dat. Londen verbrak in 2011 de betrekkingen met Iran en sloot de Britse ambassade in Teheran.

[Play-offs] Uitslag Helmond Sport - VVV Venlo

VVV-Venlo heeft een goede stap gezet op weg naar lijfsbehoud in de Eredivisie. De Limburgers wonnen donderdag in de finale van de nacompetitie met 2-1 van Helmond Sport. Ismo Vorstermans en Danny Holla scoorden voor de bezoekers, nadat Youssef Koubali Helmond op 1-0 had gezet. De return wordt zondag in Venlo gespeeld.

Het duel in Helmond kon lange tijd nauwelijks bekoren. Van de spaarzame kansen was de gevaarlijkste voor VVV. Helmond-doelman Björn Sengier sloeg een inzet van Michael Uchebo echter uit het doel.

Na rust lukte het Helmond Sport plotseling om te scoren. In de 57e minuut krulde Youssef Koubali de bal in de verre hoek. Voor de 23-jarige verdediger was het zijn eerste seizoensdoelpunt. Na de 1-0 zette VVV meer in op de aanval. Daardoor ontstonden er voor de thuisploeg echter ook kansen in de omschakeling.

Verreweg de beste kans op 2-0 was voor de Duitser Sebastian Stachnik. Na een verdedigingsfout van Jeffrey Leiwakabessy ging Stachnik alleen op VVV-doelman Wilko de Vogt af, maar hij schoot recht op de sluitpost af. Met nog een kwartier te spelen had het offensiefje van VVV succes. Vorstermans, gehuurd van FC Utrecht, kopte vrij binnen.

Steven Berghuis was vervolgens nog dicht bij de winnende treffer voor Helmond. Zijn inzet, die het midden hield tussen een voorzet en een schot, stuiterde via het houtwerk terug het veld in. Uiteindelijk maakte Holla in de 87e minuut de 2-1 alsnog. Na slecht wegwerken van de Helmondse verdediging schoot de middenvelder fraai raak.

Vacansoleil maakt voorselectie Tour bekend

Vacansoleil heeft zijn voorselectie voor de Tour de France van dit jaar bekendgemaakt. Van de lijst van veertien man zijn er zes Nederlands. Vijf man valt nog af.

De Nederlandse wielerploeg traint momenteel met Johnny Hoogerland, Wout Poels, Rob Ruijgh, Lieuwe Westra en Rafael Valls in Frankrijk als voorbereiding op de Ronde van Frankrijk.

Voorselectie Vacansoleil

Johnny Hoogerland, Kenny van Hummel, Pim Ligthart, Wout Poels, Rob Ruijgh, Lieuwe Westra, Kris Boeckmans, Stijn Devolder, Frederik Veuchelen, Romain Feillu, Marco Marcato, Gustav Erik Larsson, Rafael Valls en Tomasz Marczy.

Hof Somaliland veroordeelt 17 mensen ter dood

Een militaire rechtbank in Somaliland, een autonome regio in het noorden van Somalië, heeft woensdag zeventien mensen ter dood veroordeeld. Dat hebben de autoriteiten donderdag bekendgemaakt. De zeventien personen werden schuldig bevonden aan een aanval op een legerbasis afgelopen dinsdag.

Tientallen woedende betogers gingen donderdag de straat op om te protesteren tegen het vonnis van de rechter. Ze eisten de directe invrijheidstelling van de veroordeelden. De oproerpolitie joeg de betogers uiteen.

Volgens de rechtbank hebben de zeventien veroordeelden bekend dinsdag militairen te hebben aangevallen. De aanval op de legerbasis in Hargeisa volgde op een ruzie over land een dag eerder. Acht mensen, onder wie drie militairen, kwamen bij de aanval om het leven.

De rechtbank bestreed de beschuldiging van de verdediging dat er overhaast een vonnis is geveld. "De rechtbank heeft de aangeklaagden schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de aanvallen op de militairen en ze hebben schuld bekend", aldus de militaire aanklager, Yusuf Farah Sharmarke. Vijf andere verdachten zijn minderjarig en hebben daarom een levenslange celstraf opgelegd gekregen.

De zeventien ter dood veroordeelden kunnen niet in beroep gaan tegen het vonnis.

Iran boos op Google Maps om Perzische Golf

Iran wil Google voor de rechter dagen, omdat de internetgigant in zijn dienst Google Maps de naam Perzische Golf niet meer toont voor het zeegebied tussen Iran en het Arabische schiereiland. Dat heeft het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken donderdag gezegd.

Als Google de naam niet vlug weer toont, zal het 'zware schade' oplopen, dreigde Teheran. Iran overweegt in dat geval juridische stappen.

De naamgeving van de golf ligt zeer gevoelig. In Iran, maar ook internationaal, is de zee bekend als de Perzische Golf. Sommige Arabische landen spreken echter van de Arabische Golf, met toenemende spanningen tussen Iraniërs en Arabieren tot gevolg.

Duitse minister wil meer politieke integratie EU

De economische crisis moet door de Europese Unie worden gebruikt om verdere politieke integratie te bewerkstelligen. Dat heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble donderdag gezegd.

De 69-jarige Schäuble denkt daarbij onder meer aan een direct gekozen president voor de Europese Commissie. "De politieke eenheid moet een gezicht hebben en dat gezicht moet legitimiteit hebben", aldus Schäuble, die donderdag de Internationale Karelsprijs in ontvangst nam in Aken. "We moeten nu een politieke unie in Europa creëren", zei Schäuble.

De minister zei echter wel dat verdere politieke integratie niet van de ene op de andere dag zal gebeuren. "Evolutie heeft, in tegenstelling tot een revolutie, vele voordelen. Niet op de laatste plaats gebeurt evolutie op een vrijwillige en vreedzame manier."

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die tevens voorzitter is van de raad van ministers van financiën van de eurozone, noemde Schäuble een ware Europese patriot. "We hebben - zoals Wolfgang Schäuble ook zegt - niet minder, maar meer Europa nodig."

De Internationale Karelsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie die zich inspant voor de Europese eenwording. In eerdere jaren ging de prijs onder anderen naar paus Johannes Paulus II (2004), de Amerikaanse oud-president Bill Clinton (2000), de Britse oud-premier Tony Blair (1999) en koningin Beatrix (1996).

IOC: geen speciaal eerbetoon voor IsraŽl op Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité heeft een verzoek van Israël afgewezen voor een eerbetoon voor de elf Israëlische atleten die tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München door Palestijnse terroristen werden vermoord. Dat heeft IOC-voorzitter Jacques Rogge Israël meegedeeld.

Israël had het IOC verzocht een minuut stilte te betrachten tijdens de opening van de Spelen, die deze zomer in Londen worden gehouden. Dit jaar is het precies veertig jaar geleden dat de Israëlische atleten werden vermoord.

Rogge liet weten dat vertegenwoordigers van het IOC wel de traditionele herdenkingsceremonie van de Israëlische delegatie zullen bijwonen. De Israëlische onderminister van buitenlandse zaken Danny Ayalon liet weten de reactie van de IOC-voorzitter 'onacceptabel' te vinden.

Internationale interesse voor Nederlands drama

De film Lilet Never Happened met Johanna ter Steege in de hoofdrol is aangekocht door een Duitse distributeur. De film is nog niet af, maar toch is er al veel buitenlandse interesse voor het drama. Dat laat de producent van de film donderdag weten.

"Vanaf het begin is er een kleine groep mensen geweest die altijd in de film heeft geloofd", zeggen producenten Jacco Groen en Jamillah van der Hulst in een reactie. Groen regisseert de film, die naar verwachting in september af is.

Lilet Never Happened gaat over een 12-jarig Filipijns meisje, Lilet, dat vecht om te overleven in de straten van Manilla. Ter Steege speelt een sociaal werkster die wanhopige pogingen doet het meisje te redden van de prostitutie. Wanneer de film uitkomt, is nog niet bekend.

Topmodel speelt boerendochter in drama

Agyness Deyn is gecast in het drama Sunset Song. De film speelt zich af in Schotland aan het begin van de twintigste eeuw. Het Britse topmodel speelt de oudste dochter van een boerengezin. Dat maakt productie- en distributiebedrijf Fortissimo Films bekend op het filmfestival van Cannes.

Het is niet de eerste filmrol voor de 29-jarige Deyn, maar wel de eerste hoofdrol. In Sunset Song pleegt de moeder van het gezin zelfmoord, nadat ze haar tweeling om het leven heeft gebracht. Het personage van Deyn moet de boel ineens draaiende zien te houden samen met haar vader, met wie het niet al te goed botert. De rol van de vader wordt gespeeld door Peter Mullan,

Sunset Song wordt geregisseerd door Terence Davies, bekend van The House of Mirth en het vorig jaar verschenen The Deep Blue Sea met Rachel Weisz. Wanneer het drama met Deyn in productie gaat, is nog niet bekend.

HSV strikt transfervrije doelman Adler

René Adler is de nieuwe keeper van Hamburger SV. De 27-jarige doelman komt komende zomer transfervrij over van Bayer Leverkusen en tekent een contract tot medio 2017.

De tienvoudig international was bij Leverkusen vanwege blessures op het tweede plan geraakt. Afgelopen seizoen stond Adler lange tijd aan de kant met een kwetsuur aan zijn knieschijf. In april maakt de Duitser zijn rentree in het tweede elftal.

"Ik hoop dat ik een belangrijke bedrage kan leveren als deel van het team. Ik ben topfit en er helemaal klaar voor", laat Adler weten op de website van zijn nieuwe club.

Technisch directeur Frank Arnesen is ervan overtuigd dat Adler zijn oude niveau weer kan halen."Ik hoop dat hij door zijn goede prestaties bij HSV zijn plek in de nationale selectie weer terug kan verdienen", voegt hij daaraan toe.


HSV strikt transfervrije doelman Adler (Foto: Novum)

ItaliŽ voorbereid op aanvallen anarchisten

De Italiaanse veiligheidsdiensten hebben de veiligheid opgeschroefd bij veertienduizend potentiële doelwitten van anarchisten. Zestienduizend agenten worden ingezet, terwijl 550 personen een lijfwacht toegewezen hebben gekregen. Dat zei het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken donderdag.

Anarchisten van de Informele Anarchistische Federatie (IAF) hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerschieten van een directeur van het kernenergiebedrijf Ansaldo Nucleare. Die raakte hierbij gewond aan zijn been. Daarnaast dreigde de federatie met acties tegen moederbedrijf Finmeccanica.

Eerder zei de IAF achter de bombrieven te zitten die in december naar het belastingkantoor Equitalia werden gestuurd en in december 2010 naar diverse ambassades in Rome. De afgelopen weken zou Equitalia verscheidene malen brieven met een verdacht poeder hebben ontvangen.

Olympische fakkel overgedragen aan Londen

Griekenland heeft de Olympische fakkel, die op 10 mei werd ontstoken in Olympia, vandaag overgedragen aan het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Londen. Bij de ceremonie in het oude olympisch stadion in Athene waren onder andere de Britse prinses Anne, voetballer David Beckham en burgemeester van Londen Boris Johnson aanwezig.

In Engeland zal het vuur vanaf zaterdag aan een tocht van 12.874 kilometer door Groot-Brittanië beginnen. Op 27 juli zal met de fakkel tijdens de openingsceremonie de olympische vlam worden ontstoken.

Antihomoactivisten vallen Songfestivalsites aan

Diverse sites rondom het Eurovisie Songfestival zijn donderdag aangevallen door hackers. Onder meer de officiële site van de Eurovisie-organisatie in Azerbeidzjan is gehackt. Het liedjesfestijn vindt dit jaar plaats in het islamitische land.

"Twaalf jaar informatie is in een klap verdwenen", zegt René Romkes tegen Novum Nieuws. Romkes is hoofdredacteur van esctoday.com, een van de grootste onafhankelijke websites over het Songfestival ter wereld. "Er zijn ergere dingen, zoals brand, maar het is natuurlijk wel erg vervelend. Maar we gaan door en komen terug."

Esctoday.com werd aangevallen door een Azerbeidzjaanse organisatie, omdat het Songfestival homoseksualiteit zou promoten. Dat blijkt uit teksten en foto's die de hackers op de site hebben geplaatst.

Van een serieuze dreiging is volgens toezichthouder Sietse Bakker van de organisatie in Azerbeidzjan geen sprake. "De minister-president zelf heeft ons de veiligheid gegarandeerd. Ik heb het volste vertrouwen in de beveiliging en er zijn geen geloofwaardige dreigementen geuit."

Het is niet voor het eerst dat er in een gastland ophef ontstaat over het Songfestival, dat op een grote schare homoseksuele fans kan rekenen. Drie jaar geleden ontstond rumoer in Rusland. Een gaypridedemonstratie in Moskou werd verboden door het stadsbestuur, dat aankondigde hard in te grijpen bij eventuele protesten.

Gordon, die destijds met De Toppers deelnam aan het Songfestival, wilde meelopen in de demonstratie. Hij dreigde met een boycot van de finale van het festival als de Russische autoriteiten het protest neer zouden slaan. Uiteindelijk koos Gordon toch eieren voor zijn geld en liep hij niet mee. De Toppers veroverden geen finaleplaats.

Meer Songfestivalnieuws vind je in ons Songfestival-forum!

Hasselbaink en Tesselaar verlaten Saint Mirren

Nigel Hasselbaink en Jeroen Tesselaar vertrekken bij Saint Mirren. De twee hebben een aanbieding van de Schotse nummer acht naast zich neergelegd, maakte de club vandaag bekend. "De aangeboden contracten waren een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de huidige verbintenis, maar de spelers denken nog meer waard te zijn", verklaart manager Danny Lennon.

Hasselbaink en Tesselaar speelden beiden een seizoen bij Saint Mirren. Aanvaller Hasselbaink komt uit de jeugd van PSV, maar koos na een verhuurperiode bij Go Ahead Eagles voor een avontuur bij het Schotse Hamilton. Daarvandaan verkaste hij naar Saint Mirren waar hij in 34 competitiewedstrijden zes keer scoorde.

Linksback Tesselaar werd opgeleid door AZ, maar speelde in het seizoen 2010-2011 voor Telstar. De 23-jarige speelde dit seizoen 33 wedstrijden voor Saint Mirren.

Djokovic zwetend naar kwartfinale Rome

Novak Djokovic heeft zich naar de laatste acht van het masterstoernooi in Rome geslagen. De nummer één van de wereld moest tegen Juan Monaco wel stevig aan de bak: 4-6, 6-2 en 6-3. In de volgende ronde treft de Serviër Juan Martin del Potro of Jo-Wilfried Tsonga.

Monaco bood Djokovic goed weerstand en sloeg in de tiende game van de eerste set toe. Djokovic ontstak daarop in woede over zijn eigen spel en zijn racket moest dat ontgelden. In het tweede bedrijf wist de Serviër zijn woede om te zetten in beter spel. In de derde set kon Monaco zes games lang meedoen, maar toen kantelde de wedstrijd toch in het voordeel van Djokovic.

Tomas Berdych had minder moeite om de kwartfinale te bereiken. De verliezend finalist van het masterstoernooi in Madrid vorige week won met 7-6 (3) en 6-3 van Nicola Almagro. Berdych krijgt Rafael Nadal of Marcel Granollers als volgende opponent.

Carrick bedankt voor Engels elftal

Michael Carrick stelt zich niet langer beschikbaar voor het Engelse voetbalelftal. De middenvelder van Manchester United heeft voetbalbond FA laten weten geen trek te hebben in een rol op het tweede plan.

Ondanks een sterk seizoen bij United werd Carrick niet geselecteerd voor het EK van volgende maand. Bondscoach Roy Hodgson geeft de voorkeur aan Tottenham Hotspur-speler Scott Parker als controlerende middenvelder.

De 30-jarige Carrick speelde zijn laatste interland tegen Mexico in de voorbereiding op het WK van 2010. De 22-voudig international werd later nog wel regelmatig opgeroepen door voormalig bondscoach Fabio Capello, maar kreeg geen speelminuten.


Carrick bedankt voor Engels elftal (Foto: Novum)

Whitmarsh gunt Hamilton overwinning in Monaco

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh gunt zijn pupil Lewis Hamilton de overwinning in de Grand Prix van Monaco. De Britse coureur laat dit jaar weer zien erg snel te zijn, maar mede door fouten van het team is hij er nog niet aan toegekomen om een zege te boeken in 2012.

"Lewis verdient het om in Monaco te winnen, daar bestaat voor mij geen twijfel over," zei Whitmarsh die weet dat Hamilton dit jaar met de McLaren al vier keer de eerste startrij behaalde, maar in vijf races door slechte pitsstops, een gridstraf en een diskwalificatie na de kwalificatie in Spanje nog niet verder is gekomen dan drie derde plaatsen en twee achtste plaatsen.

"We moeten hard werken om ervoor te zorgen dat we Lewis in Monaco van een goede auto kunnen voorzien en als team bovendien geen fouten maken. We moeten ervoor zorgen dat Lewis naar zijn mogelijkheden kan presteren op een circuit waarin hij eerder in de Formule 3, GP2 en in de Formule 1 al heeft gewonnen," zei Whitmarsh die weet dat voorspellingen doen dit seizoen vrijwel onmogelijk is. "We hebben in vijf races tijd vijf verschillende winnaars gezien die voor vijf verschillende teams rijden. Het is daardoor praktisch onmogelijk om voorspellingen te doen, maar ik hoop uiteraard dat wij erin slagen in Monaco te winnen."

'Drachme of burgeroorlog in Griekenland'

De vooraanstaande Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn heeft zich donderdag in harde bewoordingen uitgelaten over de toekomst van Griekenland. Of het land voert zo snel mogelijk de drachme in, of men zal bij een behoud van de euro door massawerkloosheid in een burgeroorlog verzeild kunnen raken.

"Binnen de eurozone zouden de Grieken de lonen en prijzen met 30 tot 40 procent moeten verlagen om weer concurrerend te worden. Maar dat kunnen ze niet doen omdat het land dan aan de rand van de burgeroorlog komt te staan", waarschuwt Sinn in een interview met de Duitse krant Rheinische Post.

De president van het toonaangevende Duitse onderzoeksinstituut Ifo noemt het opnieuw invoeren van de drachme een relatief eenvoudige operatie. Volgens Sinn moet de regering 's nachts de wisselkoers vaststellen en dan de volgende ochtend alle rekeningen in drachmes omzetten.

In vergelijkbare gevallen werd na een afwaardering van de munt de concurrentiekracht weer snel hersteld en konden jonge mensen weer snel aan het werk, vertelt Sinn.

'Drachme of burgeroorlog in Griekenland' (Foto: Novum)

'Luhukay nieuwe trainer Hertha BSC'

Jos Luhukay is de komende twee jaar trainer van Hertha BSC. Dat meldt Bild donderdag. De 49-jarige coach is de opvolger van Otto Rehhagel, die de club niet in de Bundesliga wist te behouden. Luhukay leverde begin deze maand zijn contract in bij FC Augsburg.

Luhukay moet er in Berlijn voor zorgen dat Hertha terugkeert op het hoogste niveau. Fortuna Düsseldorf bleek afgelopen week over twee duels te sterk, waardoor Hertha degradeerde naar het tweede niveau.

Luhukay stapte ondanks een doorlopend contract op bij Augsburg. De Venloër toonde zich solidair met zijn assistenten omdat hun overeenkomst niet werd verlengd. Hij was sinds 2009 trainer in Zuid-Duitsland en promoveerde in 2011 naar de Bundesliga.


'Luhukay nieuwe trainer Hertha BSC' (Foto: Novum)

Spanjaarden halen 1 miljard weg bij Bankia

Aandelen van Bankia, de Spaanse bank die deze week werd genationaliseerd, zijn donderdag met meer dan twintig procent gedaald. Dat gebeurde na een bericht in de krant El Mundo.

El Mundo schreef de gegevens in te hebben gezien die woensdag zijn gepresenteerd aan de directie van Bankia. Daaruit bleek dat klanten meer dan één miljard euro van de bank hebben gehaald sinds die woensdag in overheidshanden kwam.

Bankia is de vierde bank van Spanje en lijdt ernstig onder de ingestorte Spaanse vastgoedmarkt. Bankia ontstond door de samenvoeging van zeven in de problemen geraakte regionale spaarbanken.

Agressieveling onwel na aanhouding

Een 40-jarige verdachte van vernieling en mishandeling is woensdag onwel geworden toen agenten hem in de cel wilden zetten. Hij is met spoed naar een ziekenhuis gebracht. De man had zich bij zijn aanhouding eerder hevig verzet, laat de politie donderdag weten.

Agenten gingen aan het einde van de middag af op een melding van vernieling en mishandeling in Nijmegen. Terwijl ze met de meldster in gesprek waren kwam de verdachte, de ex van de vrouw, aanzetten. Hij gedroeg zich zo agressief dat de agenten besloten hem aan te houden. Omdat hij zich daar met hand en tand tegen verzette, werden meerdere eenheden ingezet.

Onderweg naar het politiebureau kalmeerde de man, maar toen hij naar zijn cel werd gebracht werd hij plotseling onwel. De politie onderzoekt of dat iets te maken heeft met de aanhouding. Hoe het nu met de man gaat is niet bekend.

[Playoffs] Uitslag FC Den Bosch - Willem II

FC Den Bosch en Willem II hebben hun eerste confrontatie in de finale van de playoffs om promotie/degradatie afgesloten met een doelpuntloos gelijkspel. De wedstrijd in Tilburg die voor zondag op de rol staat, zal voor de definitieve beslissing moeten gaan zorgen.

In de beginfase van de wedstrijd keken beide ploegen de kat uit de boom. De goede kansen waren uiteindelijk voor de Tilburgers. Virgil Misidjan kreeg twee goede kansen op de openingsgoal, maar dit stond doelman Begois niet toe. Ook Marc Höcher testte de vaardigheden van de sluitpost, maar scoorde niet.


Ronnie Reniers (FC Den Bosch) in duel met Marlon Pereira (Foto: Pro Shots)

De grootste kans van de eerste helft was uiteindelijk voor Jeffrey Buitenhuis. De verdediger van de Bossche ploeg raakte de onderkant van de lat, nadat keeper Meul zijn vingertoppen er nog tegenaan kreeg. Via zijn rug bleef de bal uiteindelijk voor de doellijn een paar keer stuiteren.

In de tweede helft ontsnapte FC Den Bosch. Danny Guyt vuurde een schot af op het doel van de Bossche formatie, maar zag Hofstede zijn poging blokkeren. In het vervolg vielen nog nauwelijks kansen te noteren, waardoor de wedstrijd in Tilburg zondag van cruciaal belang is. De winnaar van dit duel promoveert namelijk naar de Eredivisie.

FC Den Bosch

0 - 0

Willem II

 
 Gele kaart: van Brakel (FC Den Bosch), Haemhouts (Willem II)
 
Stadion: Stadion De Vliert, Den Bosch
Toeschouwers: 7.966
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
Buitenhuis
Hofstede
van Dinter
Brock
van Brakel
van Moorsel
van den Broek
Reniers
van Weert (Seuntjens/76)
Verbeek
  Meul
M. Piqué
Swinkels
van der Rijt
Pereira
Haemhouts
Guyt
Ippel
Höcher (Podevijn/85)
de Groot
Misidjan

Opening luchthaven Berlijn weer uitgesteld

De al twee keer uitgestelde opening van de nieuwe luchthaven van Berlijn wordt tot volgend voorjaar opgeschort. Dat heeft de burgemeester van Berlijn Klaus Wowereit donderdag gezegd. De opening staat nu gepland voor 17 maart 2013.

Vorige week moesten de autoriteiten de opening op 3 juni al verplaatsen naar augustus omdat nog lang niet alle brandveiligheidsinspecties zijn uitgevoerd. De opening werd eerder al uitgesteld van eind 2011 naar 3 juni.

Het uitstel is een blamage. De ingebruikneming van de nieuwe luchthaven, die is genoemd naar de voormalige burgemeester van West-Berlijn en latere bondskanselier Willy Brandt, moet een nieuw hoofdstuk in de hereniging van de Duitse hoofdstad markeren. Het nieuwe vliegveld komt in plaats van de verouderde luchthavens Tegel en Schönefeld, die respectievelijk tot West- en Oost-Duitsland behoorden.

Black Ops 2-trailer tijdens finale Champions League

Gameontwikkelaar Activision gaat een nieuwe trailer uitbrengen voor hun aangekondigde firstperson-shooter Call of Duty: Black Ops 2. De trailer zal voor het eerst te zien zijn tijdens de rust van de Champions League-finale tussen Chelsea en Bayern München komende zaterdag.

Er is niet bekendgemaakt wat er precies zal worden getoond, maar de verwachtingen zijn niet dat we gameplaybeelden te zien krijgen. Gelet op het moment van uitbrengen van de trailer zal het hoogstwaarschijnlijk een reclamefilmpje worden met CGI-beelden van het spel.

Call of Duty: Black Ops 2 komt 16 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Twee Pakistaanse luchtmachtvliegtuigen neergestort

Twee vliegtuigen van de Pakistaanse luchtmacht zijn donderdag neergestort op een woonwijk in het noordwesten van Pakistan. Alle vier de piloten kwamen om het leven en vijf mensen op de grond raakten gewond. Dat heeft de Pakistaanse politie bekendgemaakt.

Bewoners van Nowshera zeiden dat de vliegtuigen in de lucht op elkaar botsten voor ze neerstortten. De luchtmacht wil dat niet bevestigen en heeft een onderzoek ingesteld, aldus de politie.

De luchtmacht had het afgelopen jaar te maken met een reeks vliegtuigongelukken, die naar eigen zeggen te wijten waren aan technische problemen.

Oslo, 31. August

Oslo, 31. August is geïnspireerd door de roman Le Feu Follet geschreven door Pierre Drieu la Rochelle uit 1931. In dit boek is het centrale personage Alain Leroy volledig genezen verklaard door zijn dokters en toch is hij ervan overtuigd om uit het leven te stappen. Op papier is het verhaal van Oslo, 31. August veelbelovend. Toch maakt het eindresultaat onvoldoende indruk. Dit komt doordat het personage Anders simpelweg niet interessant genoeg is om een hele film te dragen en daarnaast doet het verhaal denken aan andere films die dit thema op een betere manier hebben uitgewerkt. Maar mede door het deels herkenbare thema en het rustige tempo van de film, is er voor de kijker voldoende ruimte voor momenten van reflectie op hun eigen leven. En dat is iets waar mensen tegenwoordig maar zelden tijd voor vrijmaken.

Dear Esther 100.000 keer gedownload

Gamestudio Thechineseroom heeft op de website bekendgemaakt dat hun avonturenspel Dear Esther 100.000 keer is gedownload. De mijlpaal komt kort nadat het spel naast pc ook op Mac is uitgekomen. Recent hebben de makers Dear Esther nog een kortingsactie gehouden voor het spel.

Dear Esther is een avontuurlijke ontdekkingreis, waarbij je speler op een schijnbaar onbewoond eiland op zoek gaat naar antwoorden op vele vragen die de hoofdpersoon heeft.

Huntelaar wil er vol tegenaan bij Oranje

Klaas Jan Huntelaar heeft geen last meer van de hersenschudding die hij onlangs opliep in een oefenduel van zijn ploeg Schalke 04. Dat zei de Duitse topscorer donderdag bij zijn aankomst in Noordwijk tegen Novum Nieuws. "Ik ben volledig hersteld en hoef ook niet met een masker te spelen." De met een blauw oog getooide spits wil er dan ook 'vol tegenaan' in Lausanne. Oranje bereidt zich daar voor op het EK.

In een oefenduel met Philadelphia Union werd Huntelaar door de Amerikaanse doelman getroffen. "Ik zag hem niet komen. Hij raakte me vol van achteren." Eerder dit jaar raakte Huntelaar in een oefeninterland tegen Engeland al aan zijn hoofd geblesseerd na een kopduel. Toen brak hij zijn neus, maar breuken liep hij deze keer niet op.

Huntelaar heeft zin in het EK. "Het is een mooi toernooi. Iedereen leeft ernaar toe." De Achterhoeker blaakt van het zelfvertrouwen na een goed seizoen met Schalke. "Het is een mooi jaar geweest, misschien wel mijn meest waardevolle seizoen ooit. Ik heb veel assists gegeven en veel doelpunten gemaakt. De club heeft het goed gedaan en ook de kwalificatie met Oranje ging goed."


Huntelaar wil er vol tegenaan bij Oranje (Foto: Novum)

Bejaarde Friezin komt om bij woningbrand

Een 80-jarige vrouw uit het Friese Oudwoude is donderdagochtend om het leven gekomen bij een brand in haar woning. Een voorbijganger zag kort voor 07.00 uur rook uit het huis aan de Wouddijk komen en belde de brandweer.

Toen de brandweer aankwam stond het hele huis al in brand. Bij het blussen werd vervolgens het levenloze lichaam van de vrouw aangetroffen, laat een politiewoordvoerder weten. Er was verder niemand in het huis aanwezig.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de doodsoorzaak van de vrouw en het ontstaan van de brand.

Nederlanders bang voor gevolgen Grieks bankroet

Negen op de tien Nederlanders vrezen dat een faillissement van Griekenland gevolgen heeft voor Nederland. Wel verwacht krap de helft dat de gevolgen wel zullen meevallen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Zeventig procent van de mensen denkt verder dat Spanje het volgende land is dat zijn zaakjes niet op orde kan krijgen.

Ruim zestig procent van de 2500 ondervraagden ondervraagden denkt te weten dat Griekenland de eurozone zal moeten verlaten. Bijna de helft van de mensen, 46 procent, vindt dat er geen geld meer naar Griekenland moet, onafhankelijk van de vraag wat voor regering er na de verkiezingen van volgende maand aan de macht komt.

De vraag of de geldkraan dicht moet, wordt door de aanhangers van de diverse politieke partijen sterk verschillend beantwoord. Negen van de tien PVV-stemmers zijn deze mening toegedaan. GroenLinks-stemmers bevinden zich aan het andere uiterste van het spectrum: slechts vijftien procent vindt dat Griekenland geen cent meer mag krijgen.

Van de PVV-stemmers zegt ruim zeventig procent dat Europese kwesties een rol spelen bij het bepalen van hun stem bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Christendemocraten trekken zich het minst aan van wat er in Europa allemaal gebeurt. Slechts een kwart van de CDA-kiezers zegt zijn stem te laten beïnvloeden door Europese kwesties.

Laatste gewonde pitbrand naar Engeland gevlogen

Het Formule 1-team Williams heeft bekendgemaakt dat afgelopen dinsdag de laatste gewonde van de pitbrand van afgelopen zondag in Barcelona terug is gevlogen naar Engeland. De korte maar hevige brand na afloop van de race zorgde voor 31 gewonden, waarvan er zeven in het ziekenhuis opgenomen moesten worden.

"Ik wil iedereen die ons afgelopen zondag heeft geholpen bij het onder controle krijgen van de brand, nogmaals enorm bedanken. Een paar leden moesten zich na de brand laten behandelen in het medisch centrum op het circuit, voornamelijk omdat zij rook hadden binnengekregen. Een lid van het team heeft brandwonden opgelopen, maar zijn toestand is stabiel. Hij keerde dinsdag terug naar Engeland, waar hij verder zal worden behandeld," zei de operationele baas van Williams Mark Gillan.

De brand vond anderhalf uur na de zege van Williams-rijder Pastor Maldonado plaats in de pitbox van het team uit Grove. Inmiddels is een onderzoek naar de oorzaak gestart. "We werken hierbij samen met de lokale autoriteiten en de FIA. We zijn ook nog aan het kijken hoeveel schade er precies is. Daar krijgen we pas een volledig beeld van wanneer de auto's en alle spullen weer terug in de fabriek zijn. Het is al wel duidelijk dat onze IT-apparatuur zware schade heeft opgelopen."

De vraag is natuurlijk of Williams door de brand in Barcelona komende week in Monaco ook goed voor de dag zal kunnen komen. "We hebben goede hoop dat we het ook daar goed kunnen doen, maar we hebben eerst nog een berg werk te verzetten om te herstellen van de brand."

Dieptepunt voor PlayStation Vita in Japan

Deze week hebben de verkoopcijfers van de PlayStation Vita in Japan een dieptepunt bereikt. Waar vorige week nog 10.583 Vitas werden verkocht, bleef de teller deze week op 6.340 steken.

De consoleverkoop lijkt deze week over het algemeen moeizaam te zijn, want ook de Nintendo 3DS - geruime tijd de lijsttrekker - zag zijn aantallen deze week bijna gehalveerd. Wat betreft games, blijft Mario Party 9 voor Wii de best verkochte game, hoewel ook daarvan de aantallen deze week behoorlijk gezakt zijn: van 144.585 naar 37.353.

Eerder had Sony CEO Kaz Hirai al toegegeven dat ze de 'software en diensten moeten verbeteren' als Sony de beoogde winst op de Vita wil halen.

Minder mobiele telefoons verkocht

De wereldwijde verkoop van mobiele telefoons is in het eerste kwartaal van dit jaar met 2 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee kwam een einde aan tien kwartalen van groei op rij. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner.

Volgens Gartner werden wereldwijd 419,1 miljoen mobiele telefoons verkocht. Vooral in Azië ging de verkoop omlaag, geleid door China met een krimp van 6 procent. Ook in Noord-Amerika en Europa stond de verkoop onder druk, aldus Gartner.

De grootste producent van mobieltjes in het afgelopen kwartaal was Samsung met een marktaandeel van 20,7 procent. Daarmee stootte de Zuid-Koreaanse mobieltjesfabrikant het Finse Nokia van de troon. Het aandeel van Nokia bedroeg 19,8 procent. Nokia had sinds 1998 de toppositie in handen.

De wereldwijde verkoop van smartphones bedroeg afgelopen kwartaal 144,4 miljoen stuks, aldus Gartner. Dat is een stijging van 45 procent op jaarbasis. Ook op de smartphonemarkt ging Samsung aan kop, gevolgd door Apple.

Minder mobiele telefoons verkocht
Minder mobiele telefoons verkocht (Foto: ANP)

Proces-Mladic voor onbepaalde tijd opgeschort

Het proces tegen Ratko Mladic is voor onbepaalde tijd opgeschort, in verband met 'aanzienlijke fouten' van de aanklagers. Dat heeft rechter Alphons Orie van het Joegoslaviëtribunaal donderdag besloten.

Later deze maand zou worden begonnen met het presenteren van het bewijsmateriaal, maar door fouten van de aanklagers worden deze zittingen nu opgeschort. Mogelijk hebben zij niet al hun bewijsmateriaal tijdig gedeeld met de verdediging, hoewel zij hier wel toe verplicht zijn.

De rechters proberen de 'omvang en gevolgen' van de fouten in kaart te brengen, zei Orie. Intussen wordt geprobeerd 'zo vlug mogelijk' een nieuwe datum voor de zittingen te kiezen.

De aanklagers hebben toegegeven dat er fouten zijn gemaakt en maken geen bezwaar tegen het uitstel. De verdediging van Mladic verzocht eerder om een uitstel van zes maanden, omdat de aanklagers te lang zouden hebben gewacht met het beschikbaar stellen van de bewijslast.

De zitting begon donderdag met de openingsverklaring van de aanklagers, waarin zij gedetailleerd het bloedbad in 1995 op het mannelijk deel van de bevolking van Srebrenica door Servische troepen onder leiding van Mladic uiteenzetten.

"In een tijdsbestek van slechts vijf dagen, van 12 juli tot en met 16 juli 1995, verdreven de gewapende troepen van (de Bosnisch-Servische leider, red.) Radovan Karadzic en Ratko Mladic de burgerbevolking van Srebrenica en vermoordden meer dan zevenduizend mannen en jongens uit Srebrenica", zei aanklager Peter McCloskey. Mladic's leger 'voerde zijn moordzuchtige bevelen uit met (...) toewijding en militaire efficiëntie', vervolgde hij.

Mladic, de 70-jarige voormalige bevelhebber van de Bosnisch-Servische strijdkrachten, keek onbewogen toe hoe McCloskey de rechters een video toonde met beelden van wat volgens de aanklager de lichamen waren van geëxecuteerde moslimmannen.

De publieke tribune zat woensdag, op de eerste dag van het proces, vol met nabestaanden van vermoorde mannen, die door het kogelvrije glas dat hen van de verdachte scheidde boze handgebaren naar Mladic maakten. Donderdag waren de meeste nabestaanden vertrokken. Videobeelden van Mladic in de verlaten straten van Srebrenica en van overste Thom Karremans, de commandant van de Nederlandse vredesmilitairen, die schofferend door Mladic werd toegesproken werden overwegend met stilte ontvangen.

McCloskey beschreef vervolgens hoe Mladic' troepen na de val van Srebrenica vrouwen bussen en vrachtwagens uit de enclave wegvoerden en mannen in scholen en andere overheidsgebouwen onderbrachten. Hier werden zij vastgehouden voor zij naar afgelegen plekken werden gebracht, waar ze werden doodgeschoten. Hun lichamen werden in massagraven gedumpt.

Uit de foto's valt op te maken dat het niet gaat om oorlogsdoden, zei McClosky. Een foto toonde een schedel waarvan de ogen waren afgedekt met een blinddoek. Op een andere foto was te zien hoe een paar handen op de rug waren gebonden met een stuk doek.

De weg naar de CL-finale: FC Bayern MŁnchen

Zaterdag 19 mei staan Chelsea en Bayern München in de Allianz Arena in München tegenover elkaar in de finale van de Champions League. FOK!sport blikt terug op de wegen van beide ploegen richting deze eindstrijd. Gisteren behandelden we Chelsea, vandaag komt Bayern München aan bod.

Bayern München eindigde in het seizoen 2010/11 als derde achter kampioen Borussia Dortmund en nummer twee Bayer Leverkusen. Daardoor was de ploeg van trainer Jupp Heynckes voor het eerst sinds drie jaar niet direct geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Een play-off tegen het Zwitserse FC Zürich was het gevolg. Bayern won de eerste ontmoeting in eigen huis eenvoudig met 2-0. Met een doelpunt en een assist was Arjen Robben de grote man aan de zijde van Der Rekordmeister. Ook de uitwedstrijd werd gewonnen (0-1, doelpunt Mario Gomez) en zodoende plaatste Bayern zich voor het hoofdtoernooi.

De Duitsers kenden een lastige loting. In Groep A mocht Bayern het opnemen tegen Manchester City, SSC Napoli en Villarreal CF. De eerste groepswedstrijd vond 14 september plaats in Spanje. Villarreal werd eenvoudig, dankzij doelpunten van Franck Ribéry en Mario Gómez, met 2-0 aan de kant gezet. Twee weken later kwam Manchester City op bezoek en ook dit duel werd opvallend makkelijk met 2-0 gewonnen. Gómez scoorde beide treffers. Op 18 oktober mocht Bayern op bezoek bij Napoli. Bayern wist met 1-1 gelijk te spelen en behield daardoor de koppositie in Groep A. Op 2 november vond het thuisduel tegen Napoli plaats en ditmaal werd de Italiaanse ploeg wel verslagen. Onder leiding van scheidsrechter Bjorn Kuipers kwam Bayern voor rust al met 3-0 voor. Na de pauze kwam Napoli via tweemaal Federico Fernández nog terug tot 3-2, maar verder dan deze twee treffers kwamen de Italianen niet.


Mario Gómez is dit seizoen erg succesvol voor Bayern (Foto: Pro Shots)

Drie weken later kwam Villarreal op bezoek in München. Bayern won met 3-1 en zag Napoli met 2-1 van Manchester City winnen. Door het resultaat in Napels was Bayern, met nog één groepswedstrijd te gaan, al geplaatst voor de achtste finales. De laatste groepswedstrijd tegen City was een formaliteit, terwijl de Engelse ploeg juist moest winnen om nog kans te maken op een plaats bij de laatste zestien. City won met 2-0, maar zag Napoli in Spanje ook met 0-2 winnen. Zodoende ging Napoli als tweede ploeg uit Groep A door naar de achtste finales.

Bayern werd in de achtste finales gekoppeld aan FC Basel, de ploeg van voormalig Bayern-coach Heiko Vogel. In het eigen St. Jakob Park wist Basel, dat eerder Manchester United in de groepsfase achter zich hield, tot ieders verbazing met 1-0 te winnen. Invaller Valentin Stocker wist diep in de tweede helft de enige treffer van de wedstrijd te scoren. De return kende echter een geheel ander verloop. Bayern liet niets heel van Basel en won met maar liefst 7-0. Gomez werd de grote man met vier doelpunten. De andere treffers kwamen op naam van Robben (2) en Thomas Müller. Robben na afloop: "Het was een leuk avondje."

Plaatsing voor de kwartfinales was daardoor een feit en daarin was Olympique Marseille de tegenstander. Bayern won zowel het thuis- als uitduel met 2-0. In beide wedstrijden had Der Rekordmeister weinig te duchten van Marseille. In Frankrijk zorgden Gomez en Müller voor de doelpunten, terwijl in München de treffers door Ivica Olic werden gemaakt. De tegenstander in de halve finales was echter van een iets groter kaliber. Real Madrid moest verslagen worden om de droom te verwezelijken; Champions League-winst in de eigen Allianz Arena.

De eerste ontmoeting stond op 17 april in München op het programma. Al vroeg in de eerste helft wist Franck Ribéry op aangeven van Holger Badstuber de 1-0 te scoren. Bayern was de gehele wedstrijd de betere ploeg, maar lieten het na om de score uit te breiden. Mesut Özil wist kort na rust zelfs de 1-1 te scoren. In de slotfase van de wedstrijd liet scheidsrechter Howard Webb het na om Marcelo en Sergio Ramos de rode kaart te geven. Ook onthield hij Bayern tot tweemaal toe een strafschop. In de slotminuut was het dan toch raak; Mario Gómez wist een voorzet van Philippe Lahm achter Iker Casillas te werken.


Bayern München verslaat Real Madrid na strafschoppen (Foto: Pro Shots)

Met een 2-1 voorsprong op zak reisde Bayern een week later af naar Madrid. Daar leek het tweeluik al vroeg te worden beslist door De Koninklijke. Al na vijf minuten kreeg Real een penalty, nadat Angel Dí Maria de bal tegen de arm van David Alaba schoot. Cristiano Ronaldo liet Manuel Neuer vanaf elf meter kansloos; 1-0. Niet veel later bracht Ronaldo de stand zelfs op 2-0. Toch herpakte Bayern, met een ijzersterke Robben en Gomez, zich knap. Nog voor rust bracht Robben de stand op 2-1. Hij wist een penalty - Pepe duwde Gomez in de rug - langs Casillas te schieten.

In de slotfase van de eerste helft kreeg Bayern de beste kansen, maar Casillas wist knap redding te brengen op een poging van Gomez en een vrije trap van Robben. Na rust was de wedstrijd minder sprankelend, maar niet minder spannend. Met flitsende acties was Robben een aantal keren gevaarlijk. Gomez kreeg kort voor tijd de grootste kans om het tweeluik in de reguliere speeltijd de beslissen, maar de Duitse spits aarzelde te lang. Zodoende moest een verlenging beslissing brengen, maar daarin was de angst om te verliezen groter dan de durf om te winnen. Een strafschoppenserie moest uiteindelijk beslissen welke ploeg in de finale van de Champions League aan mag treden tegen Chelsea.

De Duitsers kwamen daarin snel met 2-0 voor. Alaba en Gomez rondden koelbloedig af, terwijl Ronaldo en Kaká op Neuer stuitten. Casillas bracht Real echter terug in de strijd door de penalties van Toni Kroos en Lahm te keren. Toen Sergio Ramos echter bij een 2-1 stand voor Bayern hoog over schoot, was het voor Real over en uit. Bastian Schweinsteiger schoot de beslissende strafschop binnen en zodoende mogen de Duitsers op 19 mei proberen om in eigen huis de Champions League te winnen.

Van Ginkel: "Iedereen gaat voor Europees voetbal"

Vitesse neemt het later vandaag op tegen RKC Waalwijk. De inzet van de dubbele confrontatie met de Arnhemmers is deelname aan de Europa League. Volgens Marco van Ginkel is de selectie erop gebrand om dit doel te behalen.

"Je werkt het hele seizoen hier naartoe. Dat heeft een heel lekker gevoel", liet Van Ginkel aan Omroep Gelderland weten. "Dat je de playoffs haalt en tegen N.E.C. mag spelen en uiteindelijk wint, dat geeft natuurlijk een hele goede impuls. Iedereen wil er nu voor gaan."

Met dat laatste refereerde Van Ginkel naar het tweeluik met N.E.C. Nijmegen. In Nijmegen werd de wedstrijd met 3-2 verloren, maar in eigen huis zette Vitesse alles weer recht door met 2-0 te winnen.

Van Ginkel loofde vervolgens het spel van RKC Waalwijk. "RKC leek geen kandidaat voor de play-offs, maar ze hebben het heel goed gedaan. Ook tegen goede tegenstanders. Vorige week wisten ze toch Twente uit te schakelen en daar uit te winnen. Ze hebben een hele hechte groep. Maar wij hebben een redelijke brede selectie. De concurrentie is goed. Daardoor hebben we een lekker team dat elkaar motiveert."

Mocht Vitesse er in slagen Europees voetbal te halen, dan is dat voor het eerst sinds het seizoen 2002/2003. Toen kwamen de Arnhemmers uit in de UEFA Cup en verloren uiteindelijk in de derde ronde van Liverpool.

Griekse interim-regering beŽdigd

De Griekse interim-regering die het land zal leiden tot de nieuwe verkiezingen van 17 juni is donderdag beëdigd. Het kabinet telt zestien leden. Panagiotis Pikramenos is de interim-premier.

De overgangsregering kan internationaal geen bindende maatregelen treffen.

Het onvermogen om een regering te formeren na de verkiezingen van 6 mei en het vooruitzicht van nieuwe algemene verkiezingen die geen werkbaar resultaat opleveren dragen bij aan de zorg of Griekenland wel in staat is aan zijn financiële verplichtingen te voldoen en in de eurozone kan blijven.


Griekse interim-regering beëdigd (Foto: Novum)

Owen vertrekt bij Manchester United

De wegen van Michael Owen en Manchester United scheiden zich. Dit heeft de aanvaller eerder vandaag via zijn Twitter-pagina naar buiten gebracht. Het is nog onduidelijk waar The Boy Wonder volgend seizoen speelt.

"De manager heeft me na onze laatste wedstrijd van afgelopen dinsdag medegedeeld dat de club me geen nieuw contract zal aanbieden", liet Owen via het sociale medium weten. "Ik heb iedere minuut genoten van de afgelopen drie jaar bij deze fantastische club."

Owen speelde drie seizoenen voor Manchester United en kwam in deze periode tot 32 competitiewedstrijden, waarin hij vijf keer doel trof. Daarvoor droeg de Brit ook nog het shirt van Liverpool, Real Madrid en Newcastle United.

Sap stukken populairder dan Dibi als lijsttrekker

GroenLinks-kiezers geven de voorkeur aan Jolande Sap als lijsttrekker van de partij. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 56 procent van de achterban Sap verkiest boven partijgenoot Tofik Dibi, aan wie 23 procent de voorkeur geeft. Van alle Nederlanders geeft 48 procent de voorkeur aan Sap en negentien procent aan Dibi.

Het verschil tussen de twee kandidaten is groter geworden sinds de eerste peiling vorige week, voor de officiële kandidaatstelling van Dibi. Toen was het Kamerlid onder GroenLinks-kiezers met veertig procent nog nipt populairder dan Sap (38 procent).

Dibi maakte zondag bekend een gooi te willen doen naar het lijsttrekkerschap van GroenLinks, nadat al langer geruchten over zijn kandidaatstelling de ronde deden. Met zijn aankondiging verraste hij veel partijleden, onder wie Sap. Zij en een aantal partijgenoten hadden hem afgeraden zich te kandideren.

GroenLinks organiseert volgende week drie debatten tussen Sap en Dibi. De leden van de partij kunnen vervolgens via internet hun stem uitbrengen. Op 4 juni is bekend wie de lijst gaat trekken bij de verkiezingen op 12 september.


Sap stukken populairder dan Dibi als lijsttrekker (Foto: Novum)

Funkmuzikant Chuck Brown (75) overleden

Funkmuzikant Chuck Brown is woensdag overleden. De 75-jarige artiest, die ook wel de Godfather of Go-go werd genoemd, stierf in een ziekenhuis in Baltimore als gevolg van een longontsteking. Brown lag sinds vorige maand in het hospitaal.

De funkmuziek van Brown heeft veel hiphopartiesten beïnvloed. Zo gebruikte rapper Nelly een sample van de hit Bustin' Loose, waarmee Brown en zijn band Soul Searchers in 1979 een hit scoorden. Nelly gebruikte het nummer voor zijn wereldhit Hot in Herre, die hem een Grammy opleverde. Ook andere hiphopartiesten als Eve en Diddy werden beïnvloed door Browns muziek.

Brown zelf had veel bewondering voor de hiphoppers. "Go-go heeft invloed gehad op rap omdat veel rapartiesten naar mijn shows zijn komen kijken", wist de funkmuzikant. Brown inspireerde niet alleen zangers, ook regisseur en acteur Spike Lee gebruikte materiaal van de muzikant voor zijn film School Daze.

Browns dochter Cherita Whitling zei dat haar vader veel te vroeg is overleden. "Ik wil alle fans bedanken voor het liefhebben van onze vader. Hij had 's werelds beste fans."


Chuck Brown op 75-jarige leeftijd overleden

Portugees verkiest EK boven eigen huwelijk

Miguel Lopes heeft een roerige week achter de rug. De verdediger van Sporting Braga werd namelijk verrassend uitgenodigd voor deelname aan het EK voetbal, dat begin juni van start gaat.

Lopes kwam door deze invitatie wel in de problemen, aangezien hij op 26 mei zou trouwen met zijn vriendin Monica Pina. Op diezelfde dag staat echter een oefeninterland tegen Macedonië gepland. De voetballer moest snel schakelen en koos ervoor om zich volledig op het naderende EK voetbal te rechten.

"Ik heb wel even wat mensen moeten afbellen", liet Lopes in een korte reactie weten. "Maar gelukkig begreep iedereen het wel. Die bruiloft gaan we nu zeker nog op een andere dag plannen. De dag dat ik hoorde dat ik naar het EK mag, is de gelukkigste van mijn leven."

Portugal is tijdens het toernooi, dat in Polen en Oekraïne wordt gehouden, ingedeeld in de groep bij Nederland, Denemarken en Duitsland.

Lippi wordt trainer Guangzhou Evergrande

Marcello Lippi is de nieuwe trainer van de Chinese club Guangzhou Evergrande. Dat melden de Chinezen donderdag. De 64-jarige Italiaan, die sinds het WK in 2010 zonder werk zat, tekent een contract voor tweeënhalf seizoen in Guangzhou, dat niet ver van Hong Kong ligt.

Lippi werd in 2006 wereldkampioen met Italië en werkte daarnaast onder meer voor Juventus en Internazionale. Met Juve won hij de Champions League in 1996.

Al langer werd gespeculeerd dat Guangzhou Evergrande een grote naam als trainer wilde aanstellen. De Zuid-Koreaan Jang-Soo Lee leidde de club deze week weliswaar naar de achtste finale van de AFC Champions League, maar doet nu een stapje terug. Het is onduidelijk of de 55-jarige oefenmeester in een andere functie aanblijft of helemaal vertrekt.

Supermarktpubliek overmeestert gewapende overvaller

Een overvaller met een vuurwapen is woensdagavond overmeesterd door winkelpersoneel en mensen die in een supermarkt in Groningen boodschappen aan het doen waren. De 20-jarige overvaller uit Groningen, een bekende van de politie, droeg een bivakmuts. Niemand raakte gewond.

De politie kreeg rond 20.55 uur te horen dat de supermarkt aan het Linnaeusplein werd overvallen. Een man met bivakmuts was even voor sluitingstijd binnengekomen, bedreigde het personeel met een vuurwapen en eiste geld. Winkelpersoneel en winkelend publiek zagen echter kans om hem zijn vuurwapen af te pakken, waarna de bedrijfsleider opdracht gaf het rolluik te sluiten zodat de overvaller niet kon vluchten.

Hierop werd de politie gebeld, waarna agenten hem eenvoudig in de boeien konden slaan. De politie is zeer te spreken over het alerte optreden van het personeel en het publiek, maar wijst wel op de mogelijke gevaren van een burgerarrestatie.

Helft psychiatrische patiŽnten mishandeld

Psychiatrische patiënten zijn vaker slachtoffer van geweld dan gemiddeld. De helft was afgelopen jaar slachtoffer, blijkt uit een onderzoek in een groot project mogelijk gemaakt door onderzoeksfinancier NWO. Mishandeling komt 6,5 keer zo vaak voor als gemiddeld, diefstal uit de eigen woning tien keer zo vaak.

Het NWO-project richtte zich op het slachtofferschap van patiënten. Tot nu toe richtten wetenschappers zich vooral op psychiatrische patiënten als daders van geweld. Overigens zijn sommige groepen psychiatrische patiënten, zoals daklozen of personen met een drugs- of alcoholverslaving, vaak zowel dader als slachtoffer.

De onderzochte patiënten, die lijden aan depressie, een bipolaire stoornis of een psychose, bleken kwetsbaar te zijn voor geweld in hun privéomgeving. In ongeveer zestig procent van de gevallen vond het geweld thuis plaats. Gemiddeld is dat slechts 25 procent.

In twee op de drie gevallen wordt het geweld gepleegd door een bekende. Genoemd worden partner, familielid, buurtgenoot en medepatiënt.

Hulpverleners moeten alert zijn op het geweld dat een patiënt overkomt of zelf pleegt, zo bepleiten de onderzoekers. Ook zou meer geïnvesteerd moeten worden in het voorkomen van delicten. Zo kan een extra slot op de deur in een instelling diefstal voorkomen, luidt een van de aanbevelingen.

De resultaten van het onderzoek worden dinsdag bediscussieerd op een wetenschappelijk congres in Den Haag.

Andy Garcia regisseert Hopkins in Hemingway-film

Andy Garcia gaat Anthony Hopkins en Annette Bening regisseren in het drama Hemingway & Fuentes. Hopkins vertolkt de rol van Ernest Hemingway en Bening speelt zijn vierde vrouw Mary Welsh Hemingway. Garcia speelt zelf een goede vriend van de beroemde schrijver, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Garcia schreef het scenario van Hemingway & Fuentes samen met het nichtje van de schrijver, Hilary Hemingway. De film gaat over de tijd die Hemingway begin jaren vijftig doorbracht in Cuba. Het inspireerde hem tot het schrijven van The Old Man and the Sea. Hij won met dat werk in 1953 de Pulitzer Prize en kreeg een jaar later de Nobelprijs, onder meer vanwege dat boek.

Gregorio Fuentes, in de film gespeeld door Garcia, was een visser die als stuurman op de boot van de Amerikaanse schrijver werkte. Hij ontwikkelde een vriendschap met Hemmingway en volgens sommigen is The Old Man and the Sea op hem gebaseerd, maar dat heeft de schrijver nooit bevestigd.

De opnamen van de tweede speelfilm van de 56-jarige Garcia, die in de Cubaanse hoofdstad Havana is geboren, beginnen in januari. Hopkins is eerst nog te zien als regisseur Alfred Hitchcock in het biografische drama Hitchcock. Wanneer Hemingway & Fuentes in de bioscopen moet draaien, is nog niet bekend.


Andy Garcia regisseert Hopkins in Hemingway-film (Foto: Novum)

Van den Brom: "Teams die willen voetballen"

Vitesse-trainer John van den Brom kijkt uit naar de finale van de play-offs tegen RKC Waalwijk. Donderdag staat het eerste treffen in Brabant op het programma. Van den Brom kan beschikken over een fitte selectie.

"Alleen Anthony Annan is er door een schorsing niet bij. Anthony gaat wel mee op trainingskamp. We gaan met dezelfde groep en beschikken over voldoende alternatieven", zei de Vitesse-coach tegen Voetbal International.

Hij was lovend over de tegenstander van donderdag. "RKC heeft verdiend gewonnen van Twente. Dat is knap. Donderdag staan er twee teams die willen voetballen op het veld. Bovendien hebben beide ploegen een goede organisatie en veel vertrouwen."

"Wellicht is het een voordeel dat we eerst uit moeten en het zondag kunnen afmaken", vervolgde Van den Brom, die met Vitesse in de halve finale NEC uitschakelde. "Maar dan is het eerste onderlinge duel natuurlijk wel enorm belangrijk."

Blanke baby's in de minderheid in de VS

In de Verenigde Staten zijn in 2011 voor het eerst meer baby's van een etnische minderheid geboren dan van de blanke meerderheid. Dat heeft het Amerikaanse bureau voor volkstellingen donderdag gezegd.

Tussen juli 2010 en juli 2011 werden in de VS zo'n vier miljoen baby's geboren, van wie iets meer dan de helft, 50,4 procent, afkomstig is van een minderheid. In 1990 ging het nog om 37 procent.

Alle minderheden tezamen, van baby tot bejaarde, maakten in 2010 36,6 procent uit van de Amerikaanse bevolking, oftewel meer dan 114 miljoen individuen. Verwacht wordt dat minderheden in de VS rond 2040 gezamenlijk een meerderheid gaan vormen.

Onzekerheid Thornton reden voor breuk met Jolie

Billy Bob Thorntons onzekerheid was de reden voor het stuklopen van zijn huwelijk met Angelina Jolie. De 56-jarige acteur en de 36-jarige actrice waren van 2000 tot 2003 met elkaar getrouwd.

"Ik heb het verpest, want ik vond mezelf niet goed genoeg voor haar", legde hij uit in het Amerikaanse televisieprogramma Nightline. "Zij wilde haar leven op haar manier leiden en ik had mijn manier om m'n leven te leiden. Ik was gewoon te onzeker."

Thornton heeft eerder al laten weten dat hij het niet ziet zitten om ooit nog te trouwen. Jolie maakte onlangs bekend te zijn verloofd met Brad Pitt.

Buma en Keijzer populairst onder CDA-kiezers

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en de Purmerendse wethouder Mona Keijzer doen het onveranderd goed in een peiling van Maurice de Hond onder CDA-kiezers.

Donderdag geeft 35 procent de voorkeur aan Buma, voor Keijzer is dat 31 procent. De twee laten de andere vier kandidaten voor het CDA-lijsttrekkerschap in deze peiling ver achter zich.

Het zijn de leden van het CDA die hun lijsttrekker mogen kiezen. De stemming in de eerste ronde eindigt vrijdag.

Buma en Keijzer populairst onder CDA-kiezers
Buma en Keijzer populairst onder CDA-kiezers (Foto: ANP)

Drugslab gevonden na crash geldvliegtuig

De Ecuadoraanse politie heeft een cocaïnelaboratorium aangetroffen bij de plek waar afgelopen weekeinde een Mexicaans vliegtuigje met 1,3 miljoen dollar aan boord neerstortte. Dat heeft het staatspersbureau Andina woensdag gemeld.

Volgens Andina zijn drie mensen gearresteerd en werd in het laboratorium vijfhonderd kilo cocaïne in beslag genomen. In het neergestorte toestel werd volgens de autoriteiten mogelijk meer dan de 1,3 miljoen dollar vervoerd die bij het wrak werd aangetroffen. De piloot en copiloot kwamen bij het ongeluk om het leven. Zij zouden lid zijn van het Mexicaanse Sinaloadrugskartel.

In tegenstelling tot Peru en Colombia staat Ecuador niet bekend om de teelt van coca, het basisbestanddeel van cocaïne. Het is echter wel een doorvoerland en de autoriteiten hebben vorig jaar vijf cocaïnelaboratoria ontmanteld. Dit jaar staat de teller tot nog toe op vier.

Brood gelooft in nieuwe stunt met RKC

RKC Waalwijk en Vitesse strijden donderdag in het eerste finaleduel in de play-offs om een ticket voor de Europa League. De thuisclub mist Evander Sno in het treffen. De middenvelder heeft al maanden last van irritatie in een knie. Vorige week besloot RKC Sno een halt toe te roepen en hem niet in te zetten in de duels met FC Twente. Tegen Vitesse komt hij ook niet in actie.

Sander Duits is wel fit genoeg. Brood gelooft in een nieuwe stunt na het elimineren van FC Twente in de halve finale. "Vitesse heeft een sterke en frisse ploeg, met veel individuele kwaliteiten. Maar niets is onmogelijk. NEC heeft vorige week aangetoond dat Vitesse het knap lastig kan hebben tegen verzorgd voetballende ploegen", zei de RKC-trainer tegen Voetbal International.

"Op onze eigen prestatie tegen FC Twente was niets af te dwingen", vervolgde Brood. "Te gek voor woorden eigenlijk, want zij hebben een tien keer hogere begroting dan RKC. Maar wij raakten niet nerveus door de omstandigheden en het spel van FC Twente en zijn terecht door. Met onze tactiek, de keuze voor meer voetbal van achteruit, maakten we in Enschede het verschil."

Limburger overlijdt na botsing met boom

Een 36-jarige automobilist uit het Limburgse Heijen is woensdagavond om het leven gekomen bij een ongeval in het nabijgelegen Afferden. Een andere inzittende raakte gewond, meldt de politie donderdag.

Het voertuig reed rond 22.45 uur op de N271 in een bocht tegen een boom. De bestuurder was op slag dood. Zijn 20-jarige medepassagier uit Bergen is naar een ziekenhuis gebracht. De toedracht van het ongeval is nog niet duidelijk.

VN-diplomaat: Iran stuurt wapens naar SyriŽ

Syrië ontvangt nog altijd wapens van Iran. Dat staat volgens een diplomaat bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in een nog niet verschenen rapport van een panel van deskundigen die de VN-sancties tegen Iran controleert.

Volgens de diplomaat, die anoniem wil blijven, hebben er drie illegale wapenverschepingen plaatsgevonden, waarvan twee naar Syrië. Eerder gingen de meeste Iraanse wapenverschepingen ook al naar Syrië. "Syrië is nog altijd de centrale partij als het gaat om illegale Iraanse wapenhandel", zei hij.

Iran zou sancties omzeilen door geregeld de tenaamstelling en vlaggen van schepen van de bedrijven die onder de VN-sancties staan te wijzigen.

Het rapport moet nog door de Veiligheidsraad worden besproken, maar volgens de bron hebben alle acht leden van het panel het rapport ondertekend.

Eindhovenaar langer vast voor verkrachten Vlaamse

De Eindhovenaar die vorige week werd aangehouden voor de ontvoering en verkrachting van een 19-jarige Belgische op nieuwjaarsdag, zit voorlopig nog vast. De raadkamer van de rechtbank in Den Bosch heeft zijn voorarrest woensdag met negentig dagen verlengd.

De vrouw uit Turnhout werd in de vroege ochtend van 1 januari in haar woonplaats door twee mannen in een auto getrokken. Ze werd geblinddoekt naar een woning in Eindhoven gebracht, waar ze werd verkracht. De Vlaamse werd vervolgens in het Brabantse Waalre achtergelaten.

De 30-jarige Eindhovenaar wordt ervan verdacht de vrouw te hebben ontvoerd en verkracht. De politie hield vorige week ook een Helmonder aan voor het incident, maar die is inmiddels weer vrijgelaten. Hij is nog wel verdachte. De politie zoekt uit wat zijn rol bij het incident was.

Leers werd ruimhartiger na eerste jaar

Minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) heeft in de afgelopen acht maanden twee keer zo vaak gebruikgemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid als in de twaalf maanden ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Tot eind september, grofweg het eerste jaar van het kabinet-Rutte, kregen zo'n veertig asielzoekers van Leers een verblijfsvergunning op basis van de discretionaire bevoegdheid. In de acht maanden daarna, tot eind april, liep de teller verder op naar ongeveer 120.

Dat Leers de afgelopen maanden vaker over zijn hart is gaan strijken, zou in lijn zijn met zijn voorgangers. "Aan het begin van een ambtsperiode zie je vaker dat er relatief minder vergunningen worden toegekend op basis van de discretionaire bevoegdheid", verklaart de woordvoerder van Leers.

Leers kan beslissen om een asielzoekers op individuele basis een verblijfsvergunning te geven. Dat gebeurt onder meer op basis van verzoeken van burgemeesters die een appèl doen op de bewindsman of op basis van advies van de IND.

In het regeer- en gedoogakkoord dat VVD, CDA en PVV in het najaar van 2010 sloten, spraken de drie partijen af dat bij de discretionaire bevoegdheid terughoudendheid het uitgangspunt zou zijn. Die afspraak tussen VVD en CDA geldt nog steeds, benadrukt een woordvoerder van Leers.

Het aantal gevallen waarin de CDA-bewindsman gebruik heeft gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid blijft overigens achter bij dat van zijn voorgangers, zo becijferde het televisieprogramma Zembla. Leers kende gemiddeld zeven keer per week alsnog een vergunning toe. Rita Verdonk (VVD) deed dat als minister 28 keer week, staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) en Ernst Hirsch Ballin (CDA) zo'n zestien keer.

Schouderblessure voor Azarenka

Victoria Azarenka heeft zich teruggetrokken van het WTA-toernooi in Rome. Azarenka, de nummer één van de wereld, kampt met een schouderblessure.

Azarenka had gisteren nog eenvoudig de derde ronde bereikt door Shahar Peer met 6-1 en 6-2 te verslaan. Na afloop van die partij liet ze echter weten last te hebben van haar schouder.

Het is nog onduidelijk hoe lang de Wit-Russin aan de kant staat. Over tien dagen begint in Parijs Roland Garros.

'Top Rabobank verdient het meest'

Directieleden van de Rabobank verdienen meer dan die bij ABN AMRO, Aegon, ING Groep en SNS Reaal. Dat blijkt uit een vertrouwelijk onderzoek van consultancybedrijf Towers Watson waar RTL Nieuws de hand op heeft weten te leggen.

Een directielid van de Rabobank zou jaarlijks 1,2 miljoen euro ontvangen. Daar kan een bonus van 360 duizend euro bijkomen, waardoor de totale beloning uitkomt op ruim anderhalf miljoen euro. Van de genoemde banken is de Rabobank overigens de enige die nooit staatssteun heeft gehad.

Bestuursvoorzitter Piet Moerland ontvangt volgens Towers Watson elk jaar 1,6 miljoen euro. Inclusief een bonus van 480 duizend euro kan zijn beloning oplopen tot ruim twee miljoen euro. Alleen bestuursvoorzitter van de ING Groep Jan Hommen kan met 2,4 miljoen euro meer verdienen. Die ziet echter al twee jaar van zijn bonus af, waardoor hij jaarlijks uitkomt op 1,35 miljoen euro.

De Rabobank doet in tegenstelling tot andere banken geheimzinnig over de beloning van de top van de bank. In jaarverslagen meldt de bank alleen de totale beloning van de leden van de raad van bestuur, inclusief een onbekend aantal voormalige bestuurders. Daardoor blijft onduidelijk wat de huidige zes bestuursleden elk verdienen. De bank is niet beursgenoteerd.

De Rabobank zegt tegenover RTL Nieuws niet veel met de cijfers van Towers Watson te kunnen. Dat buitenstaanders aan de hand van het jaarverslag berekenen wat een directielid gemiddeld verdient, is volgens de bank ieders eigen verantwoordelijkheid. "Wij maken alleen het totaalbedrag openbaar en verder niets."


'Top Rabobank verdient het meest' (Foto: Novum)

'Snel een paspoort voor Chinese dissident'

De blinde Chinese dissident Chen Guancheng krijgt mogelijk binnen twee weken een paspoort waarmee hij naar de Verenigde Staten kan reizen. Dat zei hij donderdag tegen het persbureau AP.

Chen was onlangs het middelpunt van een diplomatieke ruzie tussen de VS en China. Hij ontsnapte aan zijn huisarrest en klopte aan bij de Amerikaanse ambassade in Beijing, waar hij zes dagen verbleef.

Tot woensdag was niet duidelijk of Chen een paspoort zou kunnen aanvragen. Chinese veiligheidsbeambten hielden hem de afgelopen twee weken praktisch onder huisarrest in het ziekenhuis waar hij lag.

Chen heeft geen politiek asiel aangevraagd. Hij wil naar eigen zeggen alleen naar de VS om te reizen en te studeren. De VS lieten woensdag weten dat visa voor Chen, zijn vrouw en twee kleine kinderen klaarliggen en dat die kunnen worden uitgegeven zodra het gezin Chinese paspoorten heeft.


'Snel een paspoort voor Chinese dissident' (Foto: Novum)

Sojoez-capsule bereikt ISS

Een Sojoez-capsule met aan boord twee Russische kosmonauten en een Amerikaanse astronaut is donderdag aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. De raket werd dinsdag gelanceerd vanaf het kosmodroom Baikonoer, in het zuiden van Kazachstan.

De drie bemanningsleden, Gennadi Padalka, Sergej Revin en Joseph Acaba voegen zich bij de huidige drie bewoners van het ruimtestation, onder wie de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers.

De nieuwe ISS-bemanningsleden blijven vier maanden in het ruimtestation en zullen voorbereidingen treffen voor de komst van het ruimtevaartuig Dragon, de eerste door een particulier bedrijf ontworpen ruimtesonde die het ISS aandoet.

Kuipers en zijn twee collega's, die eind december in het ISS arriveerden, keren 1 juli terug naar de aarde.


Sojoez-capsule bereikt ISS (Foto: Novum)

Apen in Max Payne 3 in multiplayer-DLC

De aap komt dan eindelijk uit de mouw: Rockstar heeft bekendgemaakt dat binnenkort voor Max Payne 3 een gratis DLC pack te downloaden is met daarin extra items voor de multiplayer mode. Een van de items is een gorilla masker en de DLC krijgt de toepasselijke naam Gorilla Warfare.

De drie items die in de DLC zitten zijn een gorilla masker die de speler extra adrenaline geeft wanneer de speler een mêlee aanval van achteren bij een tegenstander doet, een lucky coin waarmee de speler extra geld krijgt wanneer je een lijk loot en een boobytrap die ontploft wanneer de tegenstander de spelers lijk loot.

De DLC is binnenkort beschikbaar in de PSN Store en Xbox Marketplace. Max Payne 3 komt 18 mei uit op Xbox 360 en PlayStation 3. De pc-versie komt aan het eind van de maand uit.

Apenkooien in Max Payne 3

Clinton ontmoet minister Myanmar

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton voert donderdag overleg met haar Myanmarese collega Wunna Maung Lwin. Er ligt Myanmar veel aan gelegen dat Washington de economische sancties tegen het land versoepelt.

Donderdag zal vermoedelijk ook voor het eerst in meer dan twintig jaar een Amerikaanse ambassadeur voor het land worden benoemd. Verwacht wordt dat de huidige speciaal afgezant voor Myanmar, Derek Mitchell, de post krijgt.

De hervormingen in Myanmar van het afgelopen jaar hebben in de Verenigde Staten een debat op gang gebracht over de snelheid waarmee de sancties tegen het land vanwege onder meer mensenrechtenschendingen moeten worden versoepeld. In januari kondigden de VS aan om de diplomatieke betrekkingen met Myanmar te normaliseren. Dat gebeurde nadat oppositieleidster Aung San Suu Kyi een zetel in het parlement had gekregen.

Over het plan van de regering om een verbod op Amerikaanse investeringen in het land op te heffen is meer onzekerheid. Het verbod, dat in 1997 werd ingevoerd, wordt zondag al dan niet met een jaar verlengd. Mogelijk wordt het verbod herzien en worden er toch op beperkte schaal investeringen mogelijk.

Amerikaanse bedrijven en sommige parlementsleden hebben aangedrongen op versoepeling van de economische sancties en wijzen daarbij op de recente opheffing van beperkingen door de Europese Unie. Daardoor zouden Amerikaanse bedrijven een handelsnadeel ondervinden, waaronder in de potentieel lucratieve olie- en gaswinning en in de mijnbouw.

Mensenrechtengroepen vrezen dat de regering-Obama te snel handelt. Nog altijd zitten honderden politieke gevangenen vast en vindt er geregeld etnisch geweld plaats. Human Rights Watch (HRW) wil onder meer bindende regelgeving over de verantwoordelijkheid van Amerikaanse bedrijven die in Myanmar gaan werken.

"Strenge regelgeving is nodig om ervoor te zorgen dat nieuwe investeringen de bevolking van Myanmar ten goede komen en dat ze niet mensenrechtenschendingen en corruptie in de hand werken of de grip van het leger op de burgerautoriteiten versterken", zei John Sifton, directeur van HRW voor Azië.


Clinton ontmoet minister Myanmar (Foto: Novum)

[NBA] Oklahoma, Boston winnen

In de tweede ronde van de play-offs in de Western Conference heeft Oklahoma City Thunder een 2-0 voorsprong gewonnen in de best-of-seven series tegen Los Angeles Lakers. Oklahoma won de tweede wedstrijd met 77-75. Door in de laatste twee minuten negen punten te scoren kaapte Oklahoma de zege voor de neus van de Lakers weg.

In de Eastern Conference verloor Philadlephia 76ers thuis met 91-107 van Boston Celtics. Boston heeft nu in de best-of-seven series een 2-1 voorsprong.

Schoofs redt Nederlandse eer in Saint Gaudens

Bibiane Schoofs is doorgedrongen tot de kwartfinales van het ITF-$50.000 toernooi in Saint-Gaudens. De speelster uit Ede won in twee sets van Edina Gallovits-Hall. Schoofs stuurde de als tweede geplaatste Roemeense, de nummer 85 van de wereld, met 6-4 en 6-0 naar huis. Arantxa Rus en Richel Hogenkamp zijn uitgeschakeld. 

Rus die vorig jaar nog de finale haalde moest met 3-6, 6-3 en 6-3 haar meerdere erkennen in Irina Khromacheva. Het Russische talent is de nummer 254 van de wereld en staat tweede op de juniorenwereldranglijst. Hogenkamp was niet opgewassen tegen Aravane Rezai. Het werd 6-2 en 6-2. De Francaise is afgezakt naar de 138ste plaats op de wereldranglijst, maar was in oktober 2010 de nummer 15 van de wereld. Rezai is vrijdag de volgende tegenstander van Schoofs.

In het Zweedse Båstad kwam Indy de Vroome in actie tegen de als derde geplaatste Canadese Eugenie Bouchard(WTA-337). Het tennistalent uit Cromvoirt was in de tweede ronde niet opgewassen tegen Bouchard. Het werd 6-4 en 6-2. 

Zware straf Rangers blijft staan

Glasgow Rangers heeft een transferverbod van twaalf maanden gekregen. Het beroep van de club werd door de Schotse voetbalbond van tafel geveegd. De federatie gaf Rangers daarnaast een boete van 200.000 euro en bepaalde dat eigenaar Craig Whyte levenslang geschorst is in de voetballerij.

De straf volgt op de miljoenenschuld van de Schotse club. Het is nog maar de vraag of Rangers het hoofd boven water kan houden. Whyte wordt aangewezen als verantwoordelijke voor het nakende faillissement van de club.

"Bij de club zijn we allemaal geschokt door de draconische sancties die zijn opgelegd aan Glasgow Rangers", zei curator Paul Clark al voor het hoger beroep. "Aan de ene kant is de disciplinaire commissie het met ons eens dat de wanorde is veroorzaakt door een man, Craig Whyte."

"Het is moeilijk te begrijpen dat de club dan even zwaar gestraft is als Whyte", ging Clark verder. "Zoals iedereen weet is hij niet de juiste persoon om een club te managen en straffen voor hem zullen weinig impact hebben. Een straf voor Rangers zal de herbouw van de club echter dusdanig ondermijnen."

Grand Slam voor NBA-legende Bird

Voormalig superster Larry Bird is  tot bestuurder van het jaar gekozen in de NBA. Van een vakjury kreeg Bird de meeste stemmen voor zijn succesvolle werk als sportdirecteur bij zijn club Indiana Pacers.

Bird is met het winnen van de prijs de eerste basketbalgrootheid die in de NBA drie ereprijzen heeft veroverd. Hij werd in 1984, 1985 en 1986 tot meest waardevolle speler. In 1998, toen hij coach was bij Indiana Pacers, won hij  de titel Coach van het Jaar in de NBA.

Ferdinand: "Ik ben hier kapot van"

Rio Ferdinand lijkt zijn laatste wedstrijd voor het Engelse nationale team te hebben gespeeld. De verdediger werd buiten de EK-selectie van Engeland gehouden.

De nieuwe bondscoach Roy Hodgson ruimde geen plek in voor de 33-jarige Engelsman, die daar zwaar teleurgesteld over is. "Het is een understatement om te zeggen dat ik er kapot van ben. Ik heb het altijd geweldig gevonden om voor het Engelse elftal te spelen", aldus Ferdinand op Twitter.

Hodgson liet de Manchester United-verdediger waarschijnlijk buiten de selectie vanwege de problemen tussen hem en John Terry. Hodgson verklaarde zijn keuze als volgt: "De beslissing voor Terry is puur om voetbalredenen. Ik wist dat toen ik hem selecteerde veel mensen hun wenkbrauwen zouden fronsen, maar ik vind dat hij het laatste gedeelte van het seizoen goed heeft gespeeld."

Sagan maakt kwartet ritzeges vol

Peter Sagan heeft ook de vierde etappe van de Tour of California op zijn naam geschreven. De Slowaak van Liquigas won zijn vierde rit weer in een massasprint en voor de vierde keer op rij werd Heinrich Haussler tweede. Michael Matthews (Rabobank) werd derde.

"Ik dacht niet dat ik ook deze etappe zou winnen, maar Oss overtuigde mij. Hij bereidde de sprint uitstekend voor", zei Sagan, die niet verwacht dat hij na de tijdrit van vanavond nog aan de leiding gaat. "Dan zal ik mijn leiderstrui moeten afgeven, maar vrijdag ga ik weer voor ritwinst."

In het klassement staat Sagan eerste, met zestien seconden voorsprong op Haussler. Wilco Kelderman is de beste Nederlander op de negende plaats.

Kalou: "K2 komt terug in De Kuip"

Salomon Kalou wil terugkeren bij Feyenoord. De aanvaller van Chelsea mist het plezier dat hij in Rotterdam had. De Ivoriaan vormde in zijn tijd bij Feyenoord een succesvol duo - 'K2' - met Dirk Kuijt, die heeft besloten deze zomer niet naar Rotterdam terug te keren.

Het contract van Kalou bij Chelsea loopt binnenkort af. "Ik wil dolgraag weer bij Feyenoord spelen. Misschien over een paar jaar. Misschien eerder. Ze mogen me altijd bellen. Ze zijn de eerste op mijn lijstje."

"K2 komt terug in de Kuip. Echt waar, hoor. Laatst zei ik tegen hem (Kuijt, red.) na Liverpool-Chelsea: als je klaar bent om terug te keren, bel me en we gaan samen. Hij zei: geen probleem", aldus Kalou.

Drogba: "Finales zijn er om te winnen"

Didier Drogba speelt zaterdag zijn derde finale van het jaar. Na het bereiken van de finale in de Afrika Cup en de eindstrijd in de FA Cup, wacht hem nu de Champions League-finale. De wedstrijd tegen Bayern München wordt ook zijn derde Europese finale ooit.

In 2004 verloor hij met Olympique Marseille de UEFA Cup-finale tegen Valencia en vier jaar later bleek Manchester United na penalty's te sterk in het slotstuk van de Champions League. "Dit is zeker een van mijn grootste wedstrijden", zegt Drogba over het treffen van zaterdag.

"Ik heb met Chelsea veel belangrijke wedstrijden gespeeld, maar deze komt hoog op de lijst te staan. Het wordt speciaal, want het is de tweede keer dat we de Champions League-finale bereiken. We zullen er alles aan doen om er klaar voor te zijn."

Na de verloren finale in 2008 in Moskou wist Drogba dat er nog een kans zou komen. "We wilden eigenlijk het jaar erop al een herkansing. Maar dat is niet zo makkelijk. Het is lastig om de finale te bereiken in een lange competitie en ik denk dat we dit jaar hebben laten zien dat we het verdienen."

Lionheads volgende project mogelijk een MMO

Lionhead is op zoek naar personeel voor een nieuw project en heeft daarmee misschien al een hoop vrijgegeven over deze game. Het zou gaan om een MMO-achtige game voor de volgende generatie consoles.

De vacature van Lionhead, vooral bekend van de Fable-games, is ondertussen al weer verwijderd, maar MCV heeft de tekst nog staan. Kennelijk vroeg de vacature om iemand die wil werken aan 'de ontwikkeling van een nieuw IP voor de volgende generatie consoles. Het wordt een RPG-game met een vernieuwend systeem voor co-op en multiplayer, waarbij online en singleplayer samenkomen in één.'

Bovendien zal de game 'een complex voortgangssysteem, verschillende routes door het verhaal en een MMO-achtige ervaring krijgen.'

Aangezien het om een nieuw IP gaat, zal het dus geen Fable-MMO worden. Maar om te weten wat het wel wordt, zullen we geduld moeten hebben.

Europarlement stuurt artsen naar Timosjenko

Het Europees Parlement gaat artsen sturen naar Oekraïne om de gezondheid van de gevangen oppositieleidster Julia Timosjenko te controleren. Dat maakte de voorzitter van het Europarlement Martin Schulz woensdag bekend na afloop van gesprekken met de Oekraïense premier Mykola Azarov, die heeft ingestemd met het verzoek.

Daarnaast stuurt het Europees Parlement een waarnemer, iemand die internationaal gerespecteerd wordt, naar de voormalige Sovjetrepubliek om het proces tegen de ex-premier te volgen met volledige toegang tot de rechters, advocaten en alle documenten. Schulz sprak van intensieve, eerlijke en constructieve gesprekken met de premier.

Lech Walesa: Solidariteit verdient pak slaag

Leden van de Poolse vakbeweging Solidariteit moeten een flink pak slaag krijgen vanwege de demonstratie die ze vorige week in Warschau organiseerden. Dat heeft voormalige Poolse president en ex-leider van de vakbeweging Lech Walesa woensdag gezegd.

De uitlatingen van Walesa onderstrepen nogmaals de diepe breuk die tussen Walesa en de vakbeweging is ontstaan. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was Solidariteit een belangrijke groep dissidenten die hielp bij de val van het communisme. Sindsdien is de beweging echter uitgegroeid tot een traditionele vakbeweging die een sterke welvaartsstaat steunt.

Vorige week werd dagenlang geprotesteerd tegen een wet voor de verhoging van de pensioenleeftijd. De betoging werd geleid door Solidariteit. Nadat de wet was goedgekeurd voorkwamen woedende betogers dat parlementariërs het parlementsgebouw konden verlaten.

Volgens de 68-jarige Walesa moeten parlementariërs gerespecteerd worden. Hij verklaarde in een interview dat premier Donald Tusk, een voorstander van verhoging van de pensioenleeftijd, de betogers hard had moeten aanpakken. "Als ik in de schoenen van premier Tusk had gestaan, dan had ik opdracht gegeven tot een aanval op de demonstranten om ze met gelijke munt terug te betalen. Autoriteit moet worden gerespecteerd en met verstand worden gekozen. Je moet naar de stembus gaan, jezelf organiseren. Maar zodra parlementariërs zijn gekozen, dan moeten ze worden gerespecteerd."

De journaliste die Walesa interviewde wees hem op de ironie van zijn verhaal. "Een winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, een voormalig leider van Solidariteit, zou de leider van Solidariteit een pak slaag geven?" "Als premier, zou ik daar het recht toe hebben", antwoordde Walesa. Hij ging zelfs zover dat hij in het bijzonder de huidige leider van Solidariteit, Piotr Duda, een aframmeling zou willen geven en dat hij deze taak graag op zich zou nemen. "Ik zou het zelf doen. Ik zou hem een pak slaag geven omdat hij niet in staat is de politieke betrekkingen in het vrije Polen te regelen."

Walesa, die wordt gezien als een icoon van de vrijheid, was in de jaren negentig president, met weinig succes. Volgens critici kwam dit voort uit zijn autoritaire manier van doen.


Lech Walesa: Solidariteit verdient pak slaag (Foto: Novum)

Win het ultieme Men in Black-prijzenpakket

In Men In Black: Alien Crisis nemen spelers de rol aan van Peter Delacoeur, een MIB-agent in training. Hij is gerekruteerd om buitenaardse wezens die de Aarde willen vernietigen op te sporen en uit te schakelen. Het spel brengt de spannende MIB-actie op de consoles door levels vol actie om aan de buitenaardse aanvallen te ontsnappen. Men In Black: Alien Crisis ondersteunt een split-screen multiplayer voor twee spelers en een 'hot seat' multiplayer voor vier personen.

Men In Black: Alien Crisis komt 22 mei uit voor PlayStation 3 met PlayStation Move-ondersteuning, Xbox 360 en Wii. Voor meer informatie bezoek de officiële website.

FOK! mag in samenwerking met Activision een Men in Black-goodiepakket weggeven. In het pakket zit het spel Men In Black: Alien Crisis voor platform naar keuze. Maar dat is nog niet alles! Daarnaast is het pakket gevuld met:

- twee vrijkaartjes voor de première van Men in Black 3 op dinsdag 22 mei om 19:00 in het Pathé Tuschinksi Theater te Amsterdam
- Predator-zonnebril van Ray-Ban
- Men in Black 3-soundtrack
- Men in Black 1 Blu-ray
- Men in Black 2 Blu-ray
- twee Men in Black-action figures
- Neuralizer

Wil je kans maken op deze prijs, beantwoord dan de volgende vraag op de volgende pagina:
Welke acteur speelt de rol van Andy Warhol in de film?

De winnaar wordt maandag bekendgemaakt. Omdat kaartjes op zo'n korte termijn opsturen net mis kan gaan, wordt de gelukkige en zijn gast op een gastenlijst gezet. Dus zorg ervoor dat je dinsdagavond kan en van te voren weet wie je meeneemt, want we hebben de gegevens van beiden maandag nodig om door te geven! 

Men in Black: Alien Crisis

Men in Black: Alien Crisis

Men in Black: Alien Crisis

Jongerius vestigt hoop op kiezer

Vakbond FNV is blij dat de kiezer in september weer naar de stembus mag. Voorzitter Agnes Jongerius hoopt dat de maatregelen uit het Kunduz-akkoord dan deels kunnen worden tegengehouden.

Jongerius noemt de afspraken 'onverstandig'. "We moeten niet slopen, maar bouwen", zegt ze in een reactie op het uitlekken van de stukken woensdag. "De aandacht van deze vijf partijen is blind gefocust op de kortetermijnbezuinigingen. Deze plannen remmen de economische groei, zijn een aanslag op de koopkracht en laten de werkloosheid onnodig oplopen. En de werkgevers worden weer ontzien", reageert ze met harde woorden.

ANBO, de grootste belangenorganisatie voor senioren, vreest dat de ouderen de dupe zijn van de begrotingsafspraken. Liane den Haan vindt dat de bezuinigingen niet eerlijk verdeeld worden. Zo hebben AOW'ers met een pensioen van meer dan tienduizend euro straks flink meer koopkrachtverlies dan vergelijkbare inkomensgroepen, geeft ze als voorbeeld.

Volgens Abvakabo FNV zijn de plannen niet alleen voor ouderen maar ook voor jongeren een 'strop'. De bond roept demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) op om in actie te komen.


Jongerius vestigt hoop op kiezer (Foto: Novum)

Pensioenleeftijd in 2023 naar 67 jaar

De AOW-leeftijd gaat volgend jaar met een maand omhoog. Ook in 2014 en 2015 stijgt hij met een maand. Daarna volgen drie jaarlijkse stappen van twee maanden, om in 2019 te stijgen naar 66 jaar. Dat staat in de definitieve versie van het Lente-akkoord dat VVD, CDA. D66, GroenLinks en de ChristenUnie zijn overeengekomen. Vervolgens stijgt de pensioenleeftijd in 2023 naar 67 jaar. Dat laatste is een jaar eerder dan de vijf partijen eerder van plan waren, zo bevestigde woensdag een ingewijde.

De afspraken, waarover de vijf partijen het in de nacht van dinsdag op woensdag definitief eens werden, betekent een streep door het pensioenakkoord dat het kabinet eerder met de vakbonden en werkgevers sloot. Na de officiële presentatie van het Lente-akkoord, die naar verwachting eind volgende week plaats heeft, zal minister Henk Kamp (Sociale Zaken) de sociale partners informeren over de ontstane situatie.

Volgens het oorspronkelijke pensioenakkoord zou de AOW-leeftijd in 2020 inéén keer van 65 naar 66 jaar gaan. In 2025 zou dat 67 jaar worden.

Voorzitter Agnes Jongerius van vakcentrale FNV reageert negatief op de maatregelen. "Het lijkt nog beroerder dan gedacht. Niet alleen de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar in 2023, maar ook de enorme onduidelijkheid voor vutters en mensen met prepensioen." Deze groep dreigt volgens Jongerius de dupe te worden van de versnelde verhoging van de pensioenleeftijd.

Jongerius vraagt zich af welke verslechteringen het Lente-akkoord nog meer in petto heeft. Ze roept Kamp op zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden over de pensioenen.

Pensioenleeftijd in 2023 naar 67 jaar
Pensioenleeftijd in 2023 naar 67 jaar (Foto: ANP)

Rechtbank verklaart cruisekapitein ongeschikt

De Italiaanse kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia was ongeschikt voor zijn vak, oordeelden de hoogste rechters van Italië woensdag. Het cruiseschip liep in januari aan de grond bij Italië, waarbij 32 doden vielen.

Francesco Schettino was niet in staat een crisis te beheersen en te zorgen voor de veiligheid van passagiers, aldus het Hof van Cassatie. Hij blijft onder huisarrest, om te voorkomen dat hij opnieuw het commando krijgt.

Schettino is aangeklaagd voor de dood van de passagiers en het veroorzaken van de scheepsramp. Hem wordt ook verweten dat hij de evacuatie heeft vertraagd en bovendien zelf voortijdig van boord ging.

Rechtbank verklaart cruisekapitein ongeschikt
Rechtbank verklaart cruisekapitein ongeschikt (Foto: ANP)

BioWare wil suggesties voor Dragon Age

BioWare is afgelopen week begonnen met een serie wekelijkse vragen waarin fans van de Dragon Age-franchise kunnen aangeven wat zij graag zien. Wat willen fans leren uit de wereld van Dragon Age? Dat is de eerste vraag.

De vraag wordt gesteld op het forum waardoor iedereen kan aangeven waar zijn of haar interesse ligt. BioWare zal volgende week het topic sluiten en bekijken wat alle antwoorden zijn. Daarna zal er ook gelijk een nieuwe vraag gesteld worden waar mensen op kunnen reageren.

Hier kun je het forumtopic van BioWare vinden.

Sap raadde Dibi lijsttrekkerskandidatuur af

Jolande Sap heeft Tofik Dibi afgeraden om zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Dat heeft Dibi woensdagavond gezegd in het KRO-programma Oog in Oog.

Dibi, die afgelopen zondag bekendmaakte een gooi te willen doen naar het lijsttrekkerschap, benadrukt dat hij niet onder druk is gezet. Wel raadden diverse mensen binnen de partij, onder wie Sap, hem af om zijn plan door te zetten. Zij vroegen zich af of Dibi er wel goed aan deed om deze stap te wagen.

Volgens Dibi is dat gevoel inmiddels gedraaid. "Nu denkt iedereen dat dit wel eens goed zou kunnen zijn voor de partij. Ik denk dat het een mooie strijd wordt." Het Kamerlid zegt het niet altijd met Sap eens te zijn, maar staat wel achter haar als Kamerlid. Zo steunt hij de Kunduz-missie en de begrotingsafspraken die de Kunduz-coalitie met elkaar maakten.

"Ik steun het akkoord ook al draagt het niet alle partijstandpunten van GroenLinks. Jolande Sap en Ineke van Gent hebben dat goed gedaan", aldus Dibi. Mocht Dibi verliezen van Sap, stelt hij zich toch verkiesbaar. Hij is naar eigen zeggen niet bang om de Rita Verdonk van GroenLinks te worden.

GroenLinks organiseert volgende week drie debatten tussen Sap en Dibi. De leden van de partij kunnen vervolgens via internet hun stem uitbrengen. Op 4 juni is bekend wie de lijst gaat trekken bij de verkiezingen op 12 september.


Sap raadde Dibi lijsttrekkerskandidatuur af (Foto: Novum)

Soldaat krijgt na halve eeuw alsnog medaille

Een Amerikaanse militair die sneuvelde tijdens de Vietnamoorlog heeft daar 42 jaar later alsnog de hoogste militaire onderscheiding voor gekregen. Dat meldde de Britse omroep BBC woensdag. De destijds 22-jarige Leslie Sabo raakte zwaargewond tijdens een hinderlaag in Cambodja, maar wist voordat hij stierf de levens van enkele medesoldaten te redden.

Zijn superieuren nomineerden Sabo destijds ook al voor een zogeheten Medal of Honor, maar door blunders met het papierwerk bleef die uit. Een Vietnamveteraan liet het er niet bij zitten en begon een campagne om Sabo postuum alsnog aan de medaille te helpen.

Doorgaans moeten soldaten binnen drie jaar worden genomineerd voor de Medal of Honor, maar die tijdslimiet is voor dit bijzondere geval opgerekt. De weduwe van de overleden militair ontving de onderscheiding uit de handen van president Barack Obama.

Soldaat krijgt na halve eeuw alsnog medaille
Soldaat krijgt na halve eeuw alsnog medaille (Foto: ANP)

ANWB verwacht files door dagjesmensen

In het hele land zorgen dagjesmensen donderdag waarschijnlijk voor files op de wegen. De ANWB verwacht dat veel mensen vanwege Hemelvaartsdag in de auto stappen om een bezoek te brengen aan recreatiegebieden en pretparken. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur is daardoor in het hele land kans op opstoppingen.

Volgens Weeronline is het goed weer voor een dagje uit. Hoewel het met gemiddeld 13 graden een paar graden kouder is dan normaal halverwege mei, blijft het overwegend droog en zijn er flinke zonnige perioden.

Het Hemelvaartsweekeinde zorgde woensdagmiddag ook al voor extra drukte op de wegen. Vooral rond Utrecht, Amersfoort en Arnhem stonden langere files dan op een normale woensdag. Ook in het zuiden was het extra druk.

Ongeveer een miljoen Nederlanders trekken er dit weekeinde op uit, van wie zo'n zeshonderdduizend mensen in Nederland blijven. Vooral Duitsland, België en Frankrijk zijn populaire bestemmingen voor een korte vakantie.

Prinses MŠxima viert 41e verjaardag

Máxima mag donderdag 41 kaarsjes uitblazen. De prinses viert haar verjaardag in familiekring, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Waar Máxima haar geboortedag viert, is niet bekend.

Kroonprins Willem-Alexander en dochters Amalia, Alexia en Ariane zijn waarschijnlijk van de partij. De prins vierde vorige maand zijn 45e verjaardag eveneens in huiselijke kring. Volgende maand is het weer feest, dan viert prinses Alexia haar zevende verjaardag.

Just Dance komt naar Wii U

Ubisoft heeft onlangs een presentatie gegeven vanwege de financiële cijfers. In deze presentatie wordt ook naar de toekomst gekeken en hierin wordt vermeld dat Just Dance ook naar Wii U zal komen.

Ubisoft verwacht dit jaar een dip in de verkoopcijfers van de franchise maar verwacht dat deze weer zullen stijgen na een Just Dance-editie voor Japan en de Wii U-versie later dit jaar. Een releasedatum is niet bekendgemaakt maar Ubisoft wil rond eind maart 2013 zeven Wii U op de markt hebben en Just Dance wordt er naar verwachting één van.

Just Dance

Regenbogen in Diablo III

De Diablo III-servers kampen nog steeds met problemen en het spelen gaat voor sommigen nog erg moeizaam. Voor de mensen die niet kunnen spelen, bekijk hieronder een speciaal level uit Diablo III.

Het level heet Whimsyshire en bestaat uit felle kleuren, regenbogen en lieve beertjes die je allemaal mag afslachten. Om daar te komen moet je wel enkele handelingen uitvoeren.

"To get in, you need to craft a staff, using a black mushroom from the Cathedral Level 1, Act 1; the Shinbon in Leoric’s Manor, Act 1; the Liquid Rainbow in the Mysterious Cave in the Mysterious Chest in the Oasis, Act 2; the Wirts Bell sold by a merchants in the city, Act 2; the Gibbering Gemstone from Chiltara in the Caverns of Frost, Act 3; and plans from Izual, Act 4"

Teveel moeite of heb je heel Diablo III niet? Bekijk dan hieronder een gameplayfilmpje van het level.

Hersenschade militairen blijkt zichtbaar

Hersenschade van oorlogsveteranen blijkt wel degelijk zichtbaar. Onder een microscoop zagen wetenschappers verkruimelde axonen, uitlopers van neuronen die elektrische impulsen geleiden. Ze zagen ook vernauwde bloedvaten evenals plakkerige neuronen zoals bij de ziekte van Alzheimer.

Naar de hersenbeschadiging bij militairen was tot dusver vooral gezocht met CT-scans, maar dat leverde weinig of niets bijzonders op. Dat riep de vraag op of de slachtoffers wel echt iets mankeerden.

De hersens blijken na een explosie echter vergelijkbare schade te hebben als sporters die veel stoten op hun hoofd krijgen, zoals American football-spelers. De beschadiging kan leiden tot depressie, agressie, impulsief gedrag, geheugenverlies en zelfmoord.

Alzheimer-onderzoeker Lee Goldstein van de Boston University School of Medicine publiceerde de studie woensdag in vakblad Science Translational Medicine.

Hersenschade militairen blijkt zichtbaar
Hersenschade militairen blijkt zichtbaar (Foto: ANP)

Universeel mechanisme dag/nachtritme ontdekt

Twee Groningse onderzoekers hebben een systeem voor dag-nachtritme gevonden dat in vrijwel alle organismen op aarde aanwezig is. Kern van dit systeem is het enzym peroxiredoxine. Dat beschermt met antioxidanten cellen tegen beschadigingen en veroudering. De onderzoekers ontdekten dat de antioxiderende werking van het enzym een 24-uurs patroon heeft.

Dat maakte de Rijksuniversiteit Groningen woensdag bekend.

Bijna alle levende cellen vertonen een ritme van ongeveer 24 uur waarvan wordt aangenomen dat dit sinds het begin van het leven bestaat. Dat systeem wordt een circadiaan ritme genoemd. De Groningse onderzoekers Maria Olmedo en hoogleraar moleculaire chronobiologie Martha Merrow denken dat hun systeem een zeer vroege stap is in de evolutie van het circadiaan ritme.

Wetenschappers verschillen van mening of kloksystemen in organismen één gemeenschappelijke voorouder hebben of dat ze onafhankelijk van elkaar zijn geëvolueerd. Olmedo en Merrow menen dat hun ontdekking het aannemelijk maakt dat cellulaire ritmiek een gemeenschappelijke oorsprong heeft.

Olmedo: "Het wordt steeds duidelijker dat verstoring van ons dag-nachtritme, zoals bij een jetlag of nachtdiensten, schadelijk is voor onze gezondheid en daarmee ook kosten voor de gezondheidszorg met zich meebrengt. Het is daarom van belang om de mechanismen achter circadiane ritmiek te ontrafelen."

Universeel mechanisme dag/nachtritme ontdekt
Universeel mechanisme dag/nachtritme ontdekt (Foto: ANP)

Villarreal neemt weer snel afscheid van coach

Villarreal moet weer op zoek naar een nieuwe trainer. Woensdag werd bekend dat de Spaanse voetbalclub niet verder gaat met Miguel Ángel Lotina. De 54-jarige coach werd op 19 maart aangesteld om degradatie af te wenden, maar slaagde daar niet in. Lotina was na het ontslag van José Molina en Juan Carlos Garrido de derde coach die Villarreal dit seizoen onder zijn hoede had.

Lotina tekende in maart een contract tot het einde van het seizoen en nu Villarreal is gedegradeerd, ziet de clubleiding geen aanleiding om met hem verder te gaan. De trainer heeft daar begrip voor. "Ik denk dat het verstandig is, want als je als club in een crisis verkeert, dan moet je mensen prikkelen. Een van de beste manieren is om dat met een nieuwe coach te doen", vertelde hij woensdag op een persconferentie. Villarreal daalde zondag door een nederlaag tegen Atletico Madrid af naar de Segunda Division. Bij de club, die dit seizoen nog in de Champions League uitkwam, staat oud-Feyenoorder Jonathan de Guzman onder contract.

Tennisster Azarenka eenvoudig door in Rome

Victoria Azarenka heeft eenvoudig de derde ronde van het masterstoernooi in Rome bereikt. De nummer een van de wereld had woensdag totaal geen moeite met de Israëlische Shahar Peer en won binnen het uur met 6-1 en 6-2. In de volgende ronde speelt de Wit-Russin tegen de Slowaakse Dominika Cibulkova.

De zusjes Williams drongen ook door tot de derde ronde, al had Serena het een stuk moeilijker dan Venus. Serena ontdeed zich in drie sets van Nadia Petrova (4-6, 6-2 en 6-3) en stuit nu op de Spaanse Anabel Medina Garrigues. Venus had maar twee sets nodig tegen Ekaterina Makarova: 7-6 (7) en 6-1. De als vijfde geplaatste Samantha Stosur is haar volgende opponent.

Bij de mannen maakte de als tweede ingeschaalde Rafael Nadal geen fout. De Spanjaard had weinig te duchten van Florian Mayer: 6-1 en 7-5. In de volgende ronde treft Nadal zijn landgenoot Marcel Granollers.

Ook de in vorm verkerende Tomas Berdych ging verder. De Tsjech (7) kende geen enkele moeite met de Pool Lukasz Kubot: 6-4 en 6-1. Van de Spanjaard Nicolas Almagro, die afrekende met Sam Querrey, mag Berdych in de volgende ronde meer tegenstand verwachten.

Prettige Hemelvaart!

'Prettige Hemelvaart.' Het klinkt wat raar. Toch wens ik het u allen toe. Dat is best lief van mij, niet? Geef toe, soms ben ik allerhartelijkst. Soms ook niet. Moet u ook maar niet de hele tijd aan mijn kop zitten zeuren over onbelangrijke dingen. Er is niet veel belangrijk in dit leven, hoor. Maar dat wist u natuurlijk al. Of wacht, dat wist u helemaal niet. Als u het wel had geweten, had u niet de hele tijd aan mijn kop zitten zeuren over onbelangrijke dingen. Ik hoor u de vraag al stellen: 'Wat is er dan wel belangrijk in het leven?' Een opsomminkje.

Boek: Tosca Niterink - Klimmen naar kruishoogte

'Een doldriest, adembenemend wandelavondtuur'

Amateurpelgrim Tosca Niterink en haar dans- en wandelpartner Anita Janssen (Annie voor intimi) liepen, gewapend met potlood, papier en zwaar camerageschut, de ‘zilverroute’. Een 1200 kilometer lange uitputtingsslag die begint in Granada en dwars door het barre, eenzame, verzengend hete Spanje omhoog klimt naar Santiago. Klimmen naar kruishoogte is het adembenemende, persoonlijke, doldrieste en zeer filosofische verslag van deze uitputtende voetreis, die voerde langs bergen en dalen, met potloodventers, zonnebrilnegers en andere vreemde types.

Laatste reviews en specials
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
©FOK.nl e.a.