Boete voor illegale olielozingen op zee

Een Russische rederij heeft woensdag een boete van 45 duizend euro gekregen voor illegale lozingen op de Noordzee en de Noordelijke IJszee. De kapitein en werktuigkundige van het schip van de rederij dat achter de lozingen zat, zijn aangehouden voor verhoor, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag.

Het schip was eerder deze maand op heterdaad betrapt door de kustwacht. Een dag na de lozing deed het zeeschip de haven van IJmuiden aan.

Volgens de verantwoordelijke officieren waren er problemen ontstaan door een technische storing aan een van de motoren. Daarbij was smeerolie in koelwater en vervolgens in zee gekomen. Bij controle van de apparatuur die water overboord pompt nadat de olie van het water is gescheiden, bleek dat deze vol olie zat.

"Kennelijk heeft de installatie niet goed gewerkt en is olie overboord gepompt", stelt het KLPD. Uit de olieboekhouding bleek dat de installatie voor het laatst was gebruikt bij een illegale lozing op 1 mei, toen het schip ten noordwesten van Noorwegen voer.