Lech Walesa: Solidariteit verdient pak slaag

Leden van de Poolse vakbeweging Solidariteit moeten een flink pak slaag krijgen vanwege de demonstratie die ze vorige week in Warschau organiseerden. Dat heeft voormalige Poolse president en ex-leider van de vakbeweging Lech Walesa woensdag gezegd.

De uitlatingen van Walesa onderstrepen nogmaals de diepe breuk die tussen Walesa en de vakbeweging is ontstaan. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was Solidariteit een belangrijke groep dissidenten die hielp bij de val van het communisme. Sindsdien is de beweging echter uitgegroeid tot een traditionele vakbeweging die een sterke welvaartsstaat steunt.

Vorige week werd dagenlang geprotesteerd tegen een wet voor de verhoging van de pensioenleeftijd. De betoging werd geleid door Solidariteit. Nadat de wet was goedgekeurd voorkwamen woedende betogers dat parlementariërs het parlementsgebouw konden verlaten.

Volgens de 68-jarige Walesa moeten parlementariërs gerespecteerd worden. Hij verklaarde in een interview dat premier Donald Tusk, een voorstander van verhoging van de pensioenleeftijd, de betogers hard had moeten aanpakken. "Als ik in de schoenen van premier Tusk had gestaan, dan had ik opdracht gegeven tot een aanval op de demonstranten om ze met gelijke munt terug te betalen. Autoriteit moet worden gerespecteerd en met verstand worden gekozen. Je moet naar de stembus gaan, jezelf organiseren. Maar zodra parlementariërs zijn gekozen, dan moeten ze worden gerespecteerd."

De journaliste die Walesa interviewde wees hem op de ironie van zijn verhaal. "Een winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, een voormalig leider van Solidariteit, zou de leider van Solidariteit een pak slaag geven?" "Als premier, zou ik daar het recht toe hebben", antwoordde Walesa. Hij ging zelfs zover dat hij in het bijzonder de huidige leider van Solidariteit, Piotr Duda, een aframmeling zou willen geven en dat hij deze taak graag op zich zou nemen. "Ik zou het zelf doen. Ik zou hem een pak slaag geven omdat hij niet in staat is de politieke betrekkingen in het vrije Polen te regelen."

Walesa, die wordt gezien als een icoon van de vrijheid, was in de jaren negentig president, met weinig succes. Volgens critici kwam dit voort uit zijn autoritaire manier van doen.


Lech Walesa: Solidariteit verdient pak slaag (Foto: Novum)