'Top Rabobank verdient het meest'

Directieleden van de Rabobank verdienen meer dan die bij ABN AMRO, Aegon, ING Groep en SNS Reaal. Dat blijkt uit een vertrouwelijk onderzoek van consultancybedrijf Towers Watson waar RTL Nieuws de hand op heeft weten te leggen.

Een directielid van de Rabobank zou jaarlijks 1,2 miljoen euro ontvangen. Daar kan een bonus van 360 duizend euro bijkomen, waardoor de totale beloning uitkomt op ruim anderhalf miljoen euro. Van de genoemde banken is de Rabobank overigens de enige die nooit staatssteun heeft gehad.

Bestuursvoorzitter Piet Moerland ontvangt volgens Towers Watson elk jaar 1,6 miljoen euro. Inclusief een bonus van 480 duizend euro kan zijn beloning oplopen tot ruim twee miljoen euro. Alleen bestuursvoorzitter van de ING Groep Jan Hommen kan met 2,4 miljoen euro meer verdienen. Die ziet echter al twee jaar van zijn bonus af, waardoor hij jaarlijks uitkomt op 1,35 miljoen euro.

De Rabobank doet in tegenstelling tot andere banken geheimzinnig over de beloning van de top van de bank. In jaarverslagen meldt de bank alleen de totale beloning van de leden van de raad van bestuur, inclusief een onbekend aantal voormalige bestuurders. Daardoor blijft onduidelijk wat de huidige zes bestuursleden elk verdienen. De bank is niet beursgenoteerd.

De Rabobank zegt tegenover RTL Nieuws niet veel met de cijfers van Towers Watson te kunnen. Dat buitenstaanders aan de hand van het jaarverslag berekenen wat een directielid gemiddeld verdient, is volgens de bank ieders eigen verantwoordelijkheid. "Wij maken alleen het totaalbedrag openbaar en verder niets."


'Top Rabobank verdient het meest' (Foto: Novum)