De weg naar de CL-finale: FC Bayern München

Zaterdag 19 mei staan Chelsea en Bayern München in de Allianz Arena in München tegenover elkaar in de finale van de Champions League. FOK!sport blikt terug op de wegen van beide ploegen richting deze eindstrijd. Gisteren behandelden we Chelsea, vandaag komt Bayern München aan bod.

Bayern München eindigde in het seizoen 2010/11 als derde achter kampioen Borussia Dortmund en nummer twee Bayer Leverkusen. Daardoor was de ploeg van trainer Jupp Heynckes voor het eerst sinds drie jaar niet direct geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Een play-off tegen het Zwitserse FC Zürich was het gevolg. Bayern won de eerste ontmoeting in eigen huis eenvoudig met 2-0. Met een doelpunt en een assist was Arjen Robben de grote man aan de zijde van Der Rekordmeister. Ook de uitwedstrijd werd gewonnen (0-1, doelpunt Mario Gomez) en zodoende plaatste Bayern zich voor het hoofdtoernooi.

De Duitsers kenden een lastige loting. In Groep A mocht Bayern het opnemen tegen Manchester City, SSC Napoli en Villarreal CF. De eerste groepswedstrijd vond 14 september plaats in Spanje. Villarreal werd eenvoudig, dankzij doelpunten van Franck Ribéry en Mario Gómez, met 2-0 aan de kant gezet. Twee weken later kwam Manchester City op bezoek en ook dit duel werd opvallend makkelijk met 2-0 gewonnen. Gómez scoorde beide treffers. Op 18 oktober mocht Bayern op bezoek bij Napoli. Bayern wist met 1-1 gelijk te spelen en behield daardoor de koppositie in Groep A. Op 2 november vond het thuisduel tegen Napoli plaats en ditmaal werd de Italiaanse ploeg wel verslagen. Onder leiding van scheidsrechter Bjorn Kuipers kwam Bayern voor rust al met 3-0 voor. Na de pauze kwam Napoli via tweemaal Federico Fernández nog terug tot 3-2, maar verder dan deze twee treffers kwamen de Italianen niet.

Mario Gómez is dit seizoen erg succesvol voor Bayern (Foto: Pro Shots)

Drie weken later kwam Villarreal op bezoek in München. Bayern won met 3-1 en zag Napoli met 2-1 van Manchester City winnen. Door het resultaat in Napels was Bayern, met nog één groepswedstrijd te gaan, al geplaatst voor de achtste finales. De laatste groepswedstrijd tegen City was een formaliteit, terwijl de Engelse ploeg juist moest winnen om nog kans te maken op een plaats bij de laatste zestien. City won met 2-0, maar zag Napoli in Spanje ook met 0-2 winnen. Zodoende ging Napoli als tweede ploeg uit Groep A door naar de achtste finales.

Bayern werd in de achtste finales gekoppeld aan FC Basel, de ploeg van voormalig Bayern-coach Heiko Vogel. In het eigen St. Jakob Park wist Basel, dat eerder Manchester United in de groepsfase achter zich hield, tot ieders verbazing met 1-0 te winnen. Invaller Valentin Stocker wist diep in de tweede helft de enige treffer van de wedstrijd te scoren. De return kende echter een geheel ander verloop. Bayern liet niets heel van Basel en won met maar liefst 7-0. Gomez werd de grote man met vier doelpunten. De andere treffers kwamen op naam van Robben (2) en Thomas Müller. Robben na afloop: "Het was een leuk avondje."

Plaatsing voor de kwartfinales was daardoor een feit en daarin was Olympique Marseille de tegenstander. Bayern won zowel het thuis- als uitduel met 2-0. In beide wedstrijden had Der Rekordmeister weinig te duchten van Marseille. In Frankrijk zorgden Gomez en Müller voor de doelpunten, terwijl in München de treffers door Ivica Olic werden gemaakt. De tegenstander in de halve finales was echter van een iets groter kaliber. Real Madrid moest verslagen worden om de droom te verwezelijken; Champions League-winst in de eigen Allianz Arena.

De eerste ontmoeting stond op 17 april in München op het programma. Al vroeg in de eerste helft wist Franck Ribéry op aangeven van Holger Badstuber de 1-0 te scoren. Bayern was de gehele wedstrijd de betere ploeg, maar lieten het na om de score uit te breiden. Mesut Özil wist kort na rust zelfs de 1-1 te scoren. In de slotfase van de wedstrijd liet scheidsrechter Howard Webb het na om Marcelo en Sergio Ramos de rode kaart te geven. Ook onthield hij Bayern tot tweemaal toe een strafschop. In de slotminuut was het dan toch raak; Mario Gómez wist een voorzet van Philippe Lahm achter Iker Casillas te werken.

Bayern München verslaat Real Madrid na strafschoppen (Foto: Pro Shots)

Met een 2-1 voorsprong op zak reisde Bayern een week later af naar Madrid. Daar leek het tweeluik al vroeg te worden beslist door De Koninklijke. Al na vijf minuten kreeg Real een penalty, nadat Angel Dí Maria de bal tegen de arm van David Alaba schoot. Cristiano Ronaldo liet Manuel Neuer vanaf elf meter kansloos; 1-0. Niet veel later bracht Ronaldo de stand zelfs op 2-0. Toch herpakte Bayern, met een ijzersterke Robben en Gomez, zich knap. Nog voor rust bracht Robben de stand op 2-1. Hij wist een penalty - Pepe duwde Gomez in de rug - langs Casillas te schieten.

In de slotfase van de eerste helft kreeg Bayern de beste kansen, maar Casillas wist knap redding te brengen op een poging van Gomez en een vrije trap van Robben. Na rust was de wedstrijd minder sprankelend, maar niet minder spannend. Met flitsende acties was Robben een aantal keren gevaarlijk. Gomez kreeg kort voor tijd de grootste kans om het tweeluik in de reguliere speeltijd de beslissen, maar de Duitse spits aarzelde te lang. Zodoende moest een verlenging beslissing brengen, maar daarin was de angst om te verliezen groter dan de durf om te winnen. Een strafschoppenserie moest uiteindelijk beslissen welke ploeg in de finale van de Champions League aan mag treden tegen Chelsea.

De Duitsers kwamen daarin snel met 2-0 voor. Alaba en Gomez rondden koelbloedig af, terwijl Ronaldo en Kaká op Neuer stuitten. Casillas bracht Real echter terug in de strijd door de penalties van Toni Kroos en Lahm te keren. Toen Sergio Ramos echter bij een 2-1 stand voor Bayern hoog over schoot, was het voor Real over en uit. Bastian Schweinsteiger schoot de beslissende strafschop binnen en zodoende mogen de Duitsers op 19 mei proberen om in eigen huis de Champions League te winnen.