'Drachme of burgeroorlog in Griekenland'

De vooraanstaande Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn heeft zich donderdag in harde bewoordingen uitgelaten over de toekomst van Griekenland. Of het land voert zo snel mogelijk de drachme in, of men zal bij een behoud van de euro door massawerkloosheid in een burgeroorlog verzeild kunnen raken.

"Binnen de eurozone zouden de Grieken de lonen en prijzen met 30 tot 40 procent moeten verlagen om weer concurrerend te worden. Maar dat kunnen ze niet doen omdat het land dan aan de rand van de burgeroorlog komt te staan", waarschuwt Sinn in een interview met de Duitse krant Rheinische Post.

De president van het toonaangevende Duitse onderzoeksinstituut Ifo noemt het opnieuw invoeren van de drachme een relatief eenvoudige operatie. Volgens Sinn moet de regering 's nachts de wisselkoers vaststellen en dan de volgende ochtend alle rekeningen in drachmes omzetten.

In vergelijkbare gevallen werd na een afwaardering van de munt de concurrentiekracht weer snel hersteld en konden jonge mensen weer snel aan het werk, vertelt Sinn.

'Drachme of burgeroorlog in Griekenland' (Foto: Novum)