Mission: Impossible - Ghost Protocol

Het verfilmen van een populaire televisieserie is altijd een risico. Zo zagen we in de afgelopen jaren al succesvolle verfilmingen van onder meer The Fugitive, Star Trek, The Untouchables en Transformers. Films zoals Charlies Angels, Miami Vice en Teenage Mutant Ninja Turtles daarentegen waren echter een stuk minder succesvol dan hun gelijknamige voorgangers op het kleine scherm. Het is inmiddels alweer zestien jaar geleden dat Tom Cruise voor het eerst in de huid van Ethan Hunt kroop voor de verfilming van de succesvolle Amerikaanse televisieserie Mission: Impossible.

Zestien jaar nadat Mission: Impossible van Brian De Palma op het witte doek debuteerde zijn we drie films en een even groot aantal regisseurs verder. Na De Palma, John Woo en J.J. Abrams werd de plaats op de regiestoel afgestaan aan regisseur Brad Bird. Bird maakte eerder naam met onder meer The Incredibles en Ratatouille. Mission: Impossible - Ghost Protocol is dan ook de eerste live-action film van de uit Montana afkomstige regisseur. Dat Bird tot veel meer in staat is dan alleen maar animatiefilms blijkt uit deze met spetterende actie overladen speelfilm die je dik twee uur aan je stoel gekluisterd houdt.

Mission Impossible - Ghost Protocol 02

In Mission: Impossible - Ghost Protocol is Ethan Hunt nog steeds agent voor het IMF (Impossible Mission Force). Als Hunt met zijn nieuwe team een Russische terrorist probeert op te pakken ontploft er een bom op het Kremlin en wordt de IMF-agent als zondebok gezien. Het team van Hunt zal alle zeilen bij moeten zetten om het IMF van haar slechte naam af te helpen. Ondertussen is de bewuste terrorist, die Amerika wil aanvallen met nucleaire wapens, gevlucht naar Mumbai. Maar Hunt doet zijn naam eer aan en volgt de crimineel tot in de hoogste gebouwen ter wereld. Maar is het team op tijd om de wereld te redden van een allesvernietigende wereldoorlog?

Mission: Impossible - Ghost Protocol is duidelijk een film die gemaakt is voor het witte doek, het liefst zo groot mogelijk. Regisseur Bird laat duidelijk merken dat hij ervaring heeft in tekenfilms wat leidt tot adembenemende actie en ijzingwekkende stunts op grote hoogte. En dan moet je niet vergeten dat de bijna 50-jarige Cruise nog steeds zijn eigen stunts doet. Inclusief de adembenemende stunt op de Burj Khalifa in Dubai, met een hoogte van 828 meter het hoogste gebouw ter wereld.

Mission Impossible - Ghost Protocol 05

Naast Cruise zien we ook sterke rollen voor Jeremy Renner en Simon Pegg. Het karakter William Brandt (Renner) was speciaal in het verhaal geschreven voor het geval Cruise geen interesse zou tonen voor een vierde Mission: Impossible-film. Cruise, die eerder aangaf dat dit zijn laatste bijdrage aan de succesvolle reeks zou zijn, heeft inmiddels alweer aangegeven op te staan voor een vijfde Mission: Impossible-film. Afgaande op het feit dat de films alleen maar beter lijken te worden valt dit ten zeerste toe te juichen.

Extra's

Impossible Missions

The Sandstorm - 3.02 min.
Een blik achter de schermen bij de opname van de achtervolging door een zandstorm. Aan de vijf minuten durende scène werd zo'n drie weken lang gewerkt en het resultaat mag er dan ook zeker zijn.

Props - 3.03 min.
Een overzicht van een aantal bijzondere rekwisieten in deze films zoals rubber koffers, messen en natuurgetrouwe vuurwapens.

Mission Impossible - Ghost Protocol Sandstorm

Deleted Scenes

Confusion In The Van - 2.06 min.
Een scène die na de openingsscène bedoelt was maar terecht door regisseur Bird werd afgekeurd.

Benji Almost Caught In The Kremlin - 1.03 min.
Ook deze beelden van de inbraak in het Kremlin sneuvelden op de montagetafel.

Conclusie:

Elke filmliefhebber met een hart voor knallende actiefilms met kippenvel veroorzakende stunts zou deze film niet mogen missen. De Extra's zijn iets aan de korte kant maar dat mag de pret niet drukken. De 133 minuten durende rit in de helse achtbaan van Brad Bird maakt dat ruim in orde. Mission: Impossible - Ghost Protocol is veruit de sterkste film in de reeks, die de originele televisieserie wat betreft actie, humor en avontuur het dichtst weet te benaderen. Met recht één van de beste actiefilms van 2011.