GameBusters: De Mannenwereld

Over games en gamers worden vaak de meest vreemde dingen gezegd. Meestal zijn deze uitspraken niet gebaseerd op feiten, maar zijn het eerder mythes en fabels. In GameBusters behandelen we één van deze mythes over games en houden deze tegen het licht. Myth Busted?

De mythe
"Games worden gemaakt voor mannen, door mannen," is een veel gehoorde kreet. Maar klopt dit wel? Is de wereld van de games een mannenwereld?

Mijn verwachting
In eerste instantie lijkt de stelling te kloppen. Kijk maar naar de vele games waarin de rondborstige dames lustig op en neer springen. Ook reclames voor games bestaan vaak óf uit bruut geweld óf uit diezelfde schaars geklede dames (of allebei). Gooi er nog wat snelle auto's tegenaan en je hebt de droom van iedere jongen in zijn tienerjaren.

De nieuwe game TERA biedt gamers een hoop "inkijk"

Nu ben ik de laatste die zal zeggen dat vrouwen deze games niet spelen of niet leuk vinden, maar het is duidelijk dat de beoogde doelgroep voor die games in ieder geval niet vrouwelijk is. De mythe lijkt dus wel te kloppen dat ten minste een deel van de uitgevers zich op de mannelijke gamers richt.

Maar ook bij gamers zelf leeft het vooroordeel dat vrouwen niet gamen. Het is al niet meer te tellen hoe vaak mijn geslacht in twijfel is getrokken in MMO's. "Een vrouw? Een vrouwelijke tank?" En als ze van de schok bekomen zijn, worden die uitspraken nog wel eens gevolgd door spontane huwelijksaanzoeken (sorry heren, jullie zijn al te laat), alsof ik iets zeldzaams ben.

Toch denk ik dat dat best wel meevalt. Ik ken veel gamende vrouwen, zowel persoonlijk als online. Dit kan natuurlijk twee oorzaken hebben:
1) vrouwen klieken online sneller samen en kennen daardoor meer andere vrouwelijke gamers, of;
2) vrouwen herkennen elkaar sneller als gamer.

Zijn er meer vrouwelijke gamers dan de mannen denken, simpelweg omdat ze geen idee hebben hoeveel vrouwen er online rondlopen, of is het puur toeval dat ik zoveel 'gamergirls' ken?

Vrouwen krijgen ook steeds meer aandacht in de gamewereld. Bepaalde genres worden al herkend als 'vrouwengenres' (of ze daar gelijk in hebben is natuurlijk een hele andere discussie). Er zijn zelfs al nieuwssites speciaal voor vrouwelijke gamers, zoals Girl Gamer.

Ondanks de ontwikkelingen op dat gebied denk ik dat de wereld van games inderdaad nog een wereld is die voornamelijk opgezet wordt voor mannen. En de tweede helft: 'door mannen'? Ook dat klopt denk ik wel. Ik ken zelf geen bekende vrouwelijke ontwikkelaars, al heeft dat er deels mee te maken dat ik nooit zoveel aandacht heb besteed aan afzonderlijke ontwikkelaars. De dames zullen er ongetwijfeld zijn in deze gamewereld, maar het zijn toch vaak de mannen die de headlines halen.

De feiten
Wat ik zelf verwacht is natuurlijk leuk en aardig, maar klopt er iets van? Met wat onderzoek op het internet kom je al snel dingen tegen die de stelling deels lijken te bevestigen.

Voor mannen?
Elk jaar houdt TNS NIPO in samenwerking met Newzoo een onderzoek over gamen in verschillende landen. Zo bleek in 2010 dat 49% van de 'sociale gamers' in Nederland vrouwelijk is. De mythe lijkt meteen ontkracht. Toch zegt dit cijfer niet alles, aangezien ze niet duidelijk hebben aangegeven wat ze verstaan onder 'sociale games'. Als ze hiermee alle vormen van online games bedoelen, is dit natuurlijk een belangrijk feit voor deze mythe.

Maar tot mijn verbazing kwam ik erachter dat hetzelfde onderzoek in 2011 wist te verkondigen dat in Europa maar 27% van de MMO-gamers vrouwelijk was. Wereldwijd was dit vorig jaar 34%. Wij lijken daar dus nog behoorlijk achter te lopen op de mannen. 

Toch gaf in een onderzoek uit 2009 in opdracht van Zylom zelfs 68% van de dames aan 'wel eens een computerspel te spelen'. Bij de heren was dit bijna gelijk: 70% van hen speelde wel eens.

Ongeveer dezelfde verhouding werd bekendgemaakt na een onderzoek in Amerika. Elk jaar publiceert de Entertainment Software Association (ESA) daar de 'Essential Facts about the Computer and Video Game Industry'. Niet alleen gamers zelf werken aan dit onderzoek mee, maar ook ouders en grote bedrijven zoals EA, Microsoft en Sony.

Het onderzoek van de ESA in 2011 wijst uit dat 42% van de gamers in Amerika vrouwelijk was en dat vrouwen gemiddeld 10 jaar lang games spelen, tegenover 13 jaar voor de mannen. Dit soort gegevens uit Amerika zijn vaak ook wel representatief voor Nederland. De verhouding tussen mannen en vrouwen zal in Nederland ongeveer hetzelfde zijn.

Door mannen?
Aan de ontwikkelaarskant van de gamewereld is het wat droeviger gesteld met de vrouwen. Nog nooit heeft een vrouw een Game Choice Award gewonnen en in IGN's top 100 beste ontwikkelaars aller tijden staan in totaal maar twee vrouwen. De mannen voeren de boventoon.

Toch hebben vrouwen een belangrijke rol gespeeld bij drie recente en succesvolle games. Gears of War 3, Uncharted 3 en Deus Ex: Human revolution zijn alle drie geschreven door vrouwen. In het artikel van The Guardian over deze succesvolle dames wordt echter ook gemeld dat maar 12% van de ontwikkelaars in Engeland vrouwelijk is.

Conclusie
De mythe lijkt dus deels waar te zijn. Er zijn nog steeds iets minder vrouwelijke gamers dan mannelijke, maar het verschil is niet zo groot meer en wordt elk jaar kleiner. Bij de ontwikkelaars lopen wij dames echter nog ver achter, al zie je ook daar de opkomende vrouwelijke sterren.

Alles bij elkaar wordt de vrouwelijke rol in de gamewereld steeds groter. Hopelijk zullen steeds meer ontwikkelaars dit erkennen. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ontwikkelaars massaal nieuwe 'vrouwengames' moeten gaan maken, want er zijn ook genoeg vrouwen die deze games juist helemaal niet leuk vinden. Maar over niet al te lange tijd vertegenwoordigen vrouwen toch de halve doelgroep van gamers. En hopelijk dat de vrouwelijke ontwikkelaars daardoor meer kansen zullen krijgen.

En speel je MMO's? Dan kun je ervan uitgaan dat gemiddeld 1 op de 4 gamers die je ontmoet vrouwelijk is.

Ken jij mythes over games of gamers? Loop je tegen vooroordelen aan of wil je van een bepaalde stelling graag weten hoe het zit? Geef het door via het forum en misschien gebruiken we jouw mythe voor de volgende GameBusters.