Proces-Mladic voor onbepaalde tijd opgeschort

Het proces tegen Ratko Mladic is voor onbepaalde tijd opgeschort, in verband met 'aanzienlijke fouten' van de aanklagers. Dat heeft rechter Alphons Orie van het Joegoslaviëtribunaal donderdag besloten.

Later deze maand zou worden begonnen met het presenteren van het bewijsmateriaal, maar door fouten van de aanklagers worden deze zittingen nu opgeschort. Mogelijk hebben zij niet al hun bewijsmateriaal tijdig gedeeld met de verdediging, hoewel zij hier wel toe verplicht zijn.

De rechters proberen de 'omvang en gevolgen' van de fouten in kaart te brengen, zei Orie. Intussen wordt geprobeerd 'zo vlug mogelijk' een nieuwe datum voor de zittingen te kiezen.

De aanklagers hebben toegegeven dat er fouten zijn gemaakt en maken geen bezwaar tegen het uitstel. De verdediging van Mladic verzocht eerder om een uitstel van zes maanden, omdat de aanklagers te lang zouden hebben gewacht met het beschikbaar stellen van de bewijslast.

De zitting begon donderdag met de openingsverklaring van de aanklagers, waarin zij gedetailleerd het bloedbad in 1995 op het mannelijk deel van de bevolking van Srebrenica door Servische troepen onder leiding van Mladic uiteenzetten.

"In een tijdsbestek van slechts vijf dagen, van 12 juli tot en met 16 juli 1995, verdreven de gewapende troepen van (de Bosnisch-Servische leider, red.) Radovan Karadzic en Ratko Mladic de burgerbevolking van Srebrenica en vermoordden meer dan zevenduizend mannen en jongens uit Srebrenica", zei aanklager Peter McCloskey. Mladic's leger 'voerde zijn moordzuchtige bevelen uit met (...) toewijding en militaire efficiëntie', vervolgde hij.

Mladic, de 70-jarige voormalige bevelhebber van de Bosnisch-Servische strijdkrachten, keek onbewogen toe hoe McCloskey de rechters een video toonde met beelden van wat volgens de aanklager de lichamen waren van geëxecuteerde moslimmannen.

De publieke tribune zat woensdag, op de eerste dag van het proces, vol met nabestaanden van vermoorde mannen, die door het kogelvrije glas dat hen van de verdachte scheidde boze handgebaren naar Mladic maakten. Donderdag waren de meeste nabestaanden vertrokken. Videobeelden van Mladic in de verlaten straten van Srebrenica en van overste Thom Karremans, de commandant van de Nederlandse vredesmilitairen, die schofferend door Mladic werd toegesproken werden overwegend met stilte ontvangen.

McCloskey beschreef vervolgens hoe Mladic' troepen na de val van Srebrenica vrouwen bussen en vrachtwagens uit de enclave wegvoerden en mannen in scholen en andere overheidsgebouwen onderbrachten. Hier werden zij vastgehouden voor zij naar afgelegen plekken werden gebracht, waar ze werden doodgeschoten. Hun lichamen werden in massagraven gedumpt.

Uit de foto's valt op te maken dat het niet gaat om oorlogsdoden, zei McClosky. Een foto toonde een schedel waarvan de ogen waren afgedekt met een blinddoek. Op een andere foto was te zien hoe een paar handen op de rug waren gebonden met een stuk doek.