FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 mei 2012

Grote brand in Brabantse loods

In een loods op een industrieterrein in het Brabantse Veen heeft woensdagavond een zeer grote brand gewoed. Bij het vuur kwam veel rook vrij. Omwonenden kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden, meldde een woordvoerder van de politie.

Niemand is gewond geraakt. Ten tijde van de brand was niemand in het pand aanwezig. Het vuur woedde vooral binnenin de loods aan de Bagijnhof. Volgens Omroep Brabant zit in het pand een bedrijf dat heftrucks, hoogwerkers en gereedschappen verkoopt.

Omstreeks 22.15 uur gaf de brandweer het sein brand meester. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Volgens Omroep Brabant is een circa 50-jarige man om nog onbekende redenen door de politie aangehouden.

Rechter: illegaal heeft recht op stage

Jongeren zonder verblijfsvergunning geen stage laten lopen is in strijd met het recht op onderwijs. Volgens de rechtbank in Den Haag hebben jongeren zonder verblijfsvergunning daarom recht om stage te lopen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak rond de 21-jarige Kelvin.

Kelvin had de Nederlandse staat gedagvaard, omdat die het voor hem onmogelijk maakte de stage te lopen die voor zijn opleiding verplicht is. Hij had volgens Defence for Children alle theoretische vakken van zijn MBO-opleiding gehaald, maar kon zijn opleiding niet afronden omdat hij niet op stage mocht.

"Kelvin heeft geen verblijfsvergunning en kreeg daarom geen werkvergunning voor de stage", aldus Defence for Children. De Triodos Bank zou Kelvin graag als stagiair willen, maar mocht hem hierdoor niet aannemen.

De Nederlandse staat had onder meer aangevoerd dat het recht op onderwijs niet absoluut is en beperkt mag worden. De rechtbank vindt echter dat de staat alleen beperkingen mag aanbrengen als daarmee een gerechtvaardigd doel wordt nagestreefd en voor zover het middel proportioneel is om dat doel te bereiken. Door het onmogelijk maken van stages wordt volgens de rechtbank het recht op onderwijs echter in het hart getroffen en hiervoor zou geen rechtvaardiging zijn.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) botste eerder met de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) en de Amsterdamse gemeenteraad over stages voor mbo-scholieren. De hoofdstedelijke gemeenteraad sprak zich eerder uit voor stageplaatsen voor illegalen.

Kamp stelde daarop dat de wet en jurisprudentie 'glashelder' zijn. Illegale kinderen mogen wel onderwijs volgen in Nederland, maar een stage wordt beschouwd als werk en wie van buiten de EU komt heeft daarom een tewerkstellingsvergunning nodig. Die worden echter niet uitgegeven voor illegalen.

[Premier League] Newcastle deelt dreun uit aan Chelsea

Chelsea heeft woensdag in de strijd om een Champions Leagueticket een gevoelige nederlaag geleden. De Londense club verloor op eigen veld met 2-0 van directe concurrent Newcastle United en blijft steken op de zesde plaats. Papiss Cissé maakte beide goals voor Newcastle, waar de Nederlander Tim Krul onder de lat stond.

Chelsea heeft slechts een minieme kans om op basis van de ranglijst Champions Leaguevoetbal af te dwingen. Alleen als op 19 mei de finale van Bayern München wordt gewonnen, zijn de Blues als titelverdediger volgend seizoen van de partij.

Tottenham Hotspur deed woensdagavond wel goede zaken. Degradatiekandidaat Bolton Wanderers werd in het Reebok Stadium met 4-1 verslagen. Rafael van der Vaart was een van de doelpuntenmakers, Emmanuel Adebayor scoorde twee keer. Bolton-speler Fabrice Muamba, die op 17 maart werd getroffen door een hartaanval, keerde voor het eerst terug in het stadion, maar speelde nog niet.

De Spurs behouden door de zege de vierde plaats, die aan het eind van het seizoen recht geeft op een plaats in de voorronde van de Champions League. De ploeg heeft een beter doelsaldo dan nummer vijf Newcastle en een puntje minder dan nummer drie Arsenal. Chelsea heeft met nog twee wedstrijden te spelen een achterstand van vijf punten op de derde plaats.

Leidseplein viert feest na kampioenschap

Duizenden enthousiaste Ajaxfans vieren op het Leidseplein in Amsterdam uitbundig feest na het behalen van het landskampioenschap van hun voetbalclub. Op grote schermen konden de supporters kijken naar de wedstrijd in de ArenA .

De fans staken vuurwerk af. Naarmate het kampioenschap dichterbij kwam, ging de feestvreugde omhoog. Ook in de cafés op het Leidseplein is het een groot feest. Ook in andere delen van Amsterdam wordt het kampioenschap gevierd. Incidenten zijn niet gemeld. Alleen bij de ArenA moest de politie na de wedstrijd een paar keer optreden met enkele aanhoudingen.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zei woensdag tegen het ANP dat hij er alle vertrouwen in had dat de Ajaxsupporters het gezellig zouden houden na het behalen van het kampioenschap. "Ik ben er niet echt bevreesd voor dat het misgaat. We zijn goed voorbereid. We hebben natuurlijk niet iedereen in de hand."

Leidseplein viert feest na kampioenschap
Leidseplein viert feest na kampioenschap (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie speelronde 33

Vanavond werd in de Eredivisie speelronde 33 afgewerkt. De spanning was vooral te vinden rondom de tweede plaats en in de kelder van onze vaderlandse competitie. Hieronder vind je een overzicht van vanavond.

De strijd in de top van de Eredivisie blijft ongemeen spannend. Het was geen verrassing dat Ajax van VVV-Venlo zou winnen, wat dus ook gebeurde. Door twee doelpunten van Siem de Jong haalden de Amsterdammers de laatste voor de titel benodigde punten binnen en kregen na afloop van het duel de 31e kampioenschaal uitgereikt.

Voor de tweede plaats is het nog dringen. Feyenoord won namelijk met 4-1 van Heracles Almelo, terwijl directe concurrent PSV ADO Den Haag met 5-0 van de mat veegde. Hierdoor hebben de Rotterdammers nog altijd de beste papieren om zich voor de voorrondes van de Champions League te plaatsen. Daarvoor moet wel van sc Heerenveen gewonnen worden.

De Friezen toonden in de wedstrijd tegen FC Twente echter veerkracht. De Tukkers kwamen met 2-0 voor, maar zagen deze voorsprong na de pauze verdampen. Na 90 minuten wedstrijd stond er namelijk 3-4 in het voordeel van de bezoekers op het scorebord. Door deze nederlaag kunnen de Tukkers de tweede plaats definitief uit het hoofd zetten en moet men zelfs vrezen voor play-offs.

RKC Waalwijk zorgde voor een grote verrassing door Roda JC op een 5-2 nederlaag te trakteren. Hierdoor mogen de Waalwijkers nog altijd hopen op het spelen van play-offwedstrijden om Europees voetbal. De ploeg staat nu op de achtste plaats, maar heeft slechts een minimale voorsprong op Roda JC. Het verschil tussen beide ploegen is namelijk één. Daarnaast maakt ook N.E.C. Nijmegen, dat gelijk speelde tegen AZ (1-1), nog kans op deze plek.

In de kelder van de competitie blijft het ongemeen spannend. Excelsior en De Graafschap beëindigden hun onderlinge duel in een gelijkspel, nadat deze geruime tijd had stil gelegen, vanwege het noodweer. De Graafschap heeft slechts één punt nodig om zich voor de play-offs om promotie/degradatie te plaatsen.

In de laatste speelronde die komende zondag wordt gespeeld, zullen de laatste knopen worden doorgehakt. Eén ding is in elk geval zeker; de kampioen is bekend, maar de spanning is zeker nog aanwezig.Uitslagen speelronde 33:

Thuis Uit Uitslag
FC Groningen NAC Breda 1-1
FC Utrecht Vitesse 2-2
NEC AZ 1-1
De Graafschap Excelsior 2-2
RKC Waalwijk Roda JC Kerkrade 5-2
Ajax VVV Venlo 2-0
Feyenoord Heracles Almelo 4-1
PSV ADO Den Haag 5-0
FC Twente SC Heerenveen 3-4


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Ajax ++ 33 22 7 4 73 90-35
2 Feyenoord 33 20 7 6 67 67-35
3 PSV + 33 20 6 7 66 84-46
4 sc Heerenveen 33 18 10 5 64 77-56
5 AZ 33 18 8 7 62 63-35
6 FC Twente 33 17 9 7 60 80-42
7 Vitesse 33 15 8 10 53 47-40
8 RKC Waalwijk 33 13 6 14 45 38-46
9 Roda JC 33 14 2 17 44 54-67
10 N.E.C. Nijmegen 33 12 6 15 42 40-44
11 FC Utrecht 33 10 10 13 40 52-57
12 Heracles Almelo 33 11 7 15 40 51-60
13 FC Groningen 33 10 7 16 37 41-60
14 NAC Breda 33 9 8 16 35 42-52
15 ADO Den Haag 33 8 8 17 32 35-62
16 VVV-Venlo -- 33 8 4 21 28 38-76
17 De Graafschap 33 5 6 22 21 31-71
18 Excelsior 33 4 7 22 19 27-73

++ = Champions League / Kampioen
+ = Voorronde Europa League
-- = Nacompetitie

Pechstein wil geld van ARD zien

Schaatsster Claudia Pechstein eist een schadevergoeding van de Duitse televisiezender ARD. Het programma Sportschau beschuldigde de 40-jarige rijdster ervan dat ze klant was bij de Erfurter arts Andreas Franke en haar bloed heeft laten behandelen met ultraviolet licht.

Pechstein heeft altijd dopinggebruik ontkend en stelt dat het ARD haar in een kwaad daglicht heeft gesteld. "Verslaggever Hajo Seppelt heeft me openlijk gebrandmerkt door te stellen dat ik een verboden bloedbehandeling heb ondergaan. Die bewering slaat nergens op en heeft me aanzienlijke schade berokkend." Het ARD zegt de aanklacht rustig af te wachten.

De zaak draait om Franke die door het Duitse openbaar ministerie verdacht wordt van overtreding van de geneesmiddelenwet met als doel prestatiebevordering. De arts zelf ontkent dat een UV-bestraling een vorm van doping is. De methode is overigens sinds begin vorig jaar verboden.

Stevig debat Sarkozy en Hollande

De Franse president Nicolas Sarkozy en zijn rivaal bij de presidentsverkiezingen, de socialist François Hollande zijn woensdag op de Franse televisie in debat gegaan. De verhitte toon waarop het debat werd gevoerd liet zien hoe belangrijk het debat was voor de beide kandidaten, maar in het bijzonder voor Sarkozy, die in de peilingen achter ligt.

Sarkozy ging aan het begin van het debat direct in de aanval. Hij haalde uit naar zijn criticasters en zei ten onrechte de schuld te krijgen voor de economische problemen van Frankrijk na jaren van crisis. Hij hield vol 'niet de enige schuldige' te zijn. "Meneer Sarkozy, het zal voor u erg moeilijk zijn om door te gaan voor een slachtoffer", riposteerde Hollande. "Het is nooit uw fout geweest. U wees altijd een zondebok aan."

Volgens Sarkozy zijn de plannen van Hollande voor de Franse economie rampzalig, omdat het overheidstekort daardoor enorm zou oplopen. Hollande daarentegen hekelde de belastinghervormingen die Sarkozy voor ogen heeft, omdat die gunstig zouden uitpakken voor de rijken.

Hollande riep op tot eenheid en sociale gerechtigheid. Hij gebruikte herhaaldelijk een van de kernwoorden uit zijn campagne - 'rassemblement', vrij vertaald: samenbrengen - om het contrast tussen zijn beleid en dat van Sarkozy te schetsen. "We hebben vijf jaar achter de rug, waarin Frankrijk verslagen werd, waarin Frankrijk verdeeld was", aldus Hollande.

Volgens deskundigen hebben televisiedebatten weinig invloed op de keuze die de Franse kiezer uiteindelijk maakt. Sarkozy ligt achter en alle peilingen voorspellen winst voor Hollande in de tweede ronde van de verkiezingen die zondag wordt gehouden. Achter de schermen zijn belangrijke figuren in de regering van Sarkozy al bezig een nieuwe baan te zoeken.


Stevig debat Sarkozy en Hollande (Foto: Novum)

Uitslag De Graafschap - Excelsior

Ajax is kampioen maar er moet ook een ploeg uit de Eredivisie degraderen. De beide kanshebbers speelden vanavond tegen elkaar. De Graafshap en Excelsior streden tegen elkaar maar wisten het nog niet te beslissen. 

De Graafschap

2 - 2

Excelsior

  24' El Hassnaoui
  78' De Leeuw
   31' Bruins  
 55' Alberg  
 
 Gele kaart:  J. Jansen, Meijer (De Graafschap), Bruins, Oost (Excelsior)
 Rode kaart:  v. Buren (82) (Excelsior)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12305
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
De Winter
J.Jansen
v.d.Pavert
Wormgoor
Evers (Badibanga/ 67)
A.Jansen (Breinburg/84)
Meijer
El Hassnaoui
Vermouth
Poepon (Sreckovic/6)
De Leeuw
  De Ruiter
De Graaf
Schenkeveld
Nieveld (Janga/82)
Scheimann
Jansen
Alberg
Broerse
Maatsen (Vincken/61)
Oost (v.Buren/82)
Bruins


'Snel duidelijkheid over NedCar'

Vóór de zomer komt er duidelijkheid over de toekomst van NedCar. Dat verwacht demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen.

Omroep L1 meldt dat Verhagen dit schriftelijk aan de Tweede Kamer heeft medegedeeld. Ook heeft Verhagen herhaald dat het kabinet zich 'maximaal inspant' om het bedrijf een toekomst te geven.

Bij NedCar werken momenteel 1500 mensen aan de productie van de Mitsubishi's Outlander en Colt. Mitsubishi stopt deze productie, en als er geen overnamekandidaat wordt gevonden, sluit de fabriek. Onlangs werd bekend dat VDL Groep uit Eindhoven mogelijk interesse heeft om de fabriek in Born over te nemen.

Landskampioen van Nederland bekend

Ajax is vanavond voor de 31e keer landskampioen van Nederland geworden. De Amsterdammers wonnen in de Amsterdam ArenA met 2-0 van VVV-Venlo en stelden daarmee een verlenging van hun vorig jaar behaalde titel veilig.

Lang leek het er dit seizoen op dat het Ajax niet zou lukken hun titel te prolongeren. Aan het begin van de tweede seizoenshelft stond de Amsterdamse club nog dertien verliespunten achter op de toenmalige koploper AZ en stond twaalf speelrondes geleden zelfs nog op de vijfde plaats. Dat was precies het startmoment van een sterke reeks van het team van trainer Frank de Boer, dat sindsdien louter overwinningen wist te boeken.

Door het vele puntverlies van concurrenten AZ, PSV, Feyenoord, FC Twente en sc Heerenveen wist Ajax langzaamaan terrein goed te maken en na de 28e speelronde nam het de leiding over van AZ, dat toen gelijkspeelde tegen Vitesse. Verder puntverlies van de concurrenten bracht de Amsterdammers in een zetel, waardoor het vandaag zijn 31e titel kon bijschrijven. Het is voor het eerst sinds het seizoen 1995/1996 dat de club een landstitel weet te prolongeren.

'Hete' rivaal voor NOS Journaal

Sinds 1 mei heeft het achtuurjournaal een geduchte concurrent. PassieTV, dat in Nederland te zien is bij Ziggo en sinds kort ook wordt aangeboden door UPC, is een samenwerkingsverband aangegaan met Naked News.

Het nieuwe nieuwsjournaal verschilt weinig met het reguliere journaal, ware het niet dat gaandeweg de uitzending de bloedmooie nieuwslezeressen zich van hun kledingstukken ontdoen, zodat ze uiteindelijk volledig naakt het journaal kunnen afsluiten met de gebruikelijke weerberichten.

Naast het actuele wereldnieuws is er ook aandacht voor de ontwikkelingen en nieuws uit de IT-wereld, sportnieuws, games, films en muziek. In totaal zullen er tien verschillende nieuwslezeressen het woord voeren tijdens de uitzendingen die net als het NOS-journaal om acht uur beginnen.

Mocht je te afgeleid zijn door de presentatrices; om middernacht, 7.00 uur 's ochtends en 11.00 uur 's ochtends zullen er herhalingen te zien zijn.

Ook Wiese tekent voor Hoffenheim

1899 Hoffenheim beleeft een goede dag op de transfermarkt. Na spits Eren Derdiyok speelt ook doelman Tim Wiese volgend seizoen voor de Duitse middenmoter.

Opnieuw jubelde Markus Babbel op de eigen clubsite om een versterking van zijn ploeg. "De kans om zo'n ervaren, succesvolle en gretige prof aan te trekken, konden we niet onbenut laten. We zijn zeer blij dat het gelukt is. Tim Wiese heeft het tot het nationale elftal geschopt, dat zegt eigenlijk alles. Ik ben ervan overtuigd dat hij een factor gaat zijn bij het bereiken van onze doelen."

De 30-jarige routinier komt over van Werder Bremen, waar hij sinds 2005 speelde. Bremen haalde hem toen van 1. FC Kaiserslautern. Wiese begon zijn carrière in de jeugd van Bayer Leverkusen. Zes maal kwam Wiese tot speelminuten in Die Mannschaft en hij lijkt ook komende zomer in Polen en Oekraïne van de partij te zijn.

Wiese had ook naar wereldsteden als Milaan en Madrid kunnen verhuizen, aangezien de zowel Inter als AC Milan en ook Real Madrid hem graag als tweede doelman wilden hebben. In Hoffenheim kan Wiese echter eerste keeper worden. Waar de ploeg van Babbel zich flink versterkte is Werder Bremen de afgelopen week duidelijk zwakker geworden. Marko Marin verliet de ploeg ook al, hij gaat bij Chelsea spelen.

Uitslagen Eredivisie (2/5/2012) Europees voetbal

Feyenoord heeft zich in de Eredivisie verzekerd van Europees voetbal door met 4-1 te winnen van Heracles Almelo. De Rotterdammers zijn nog niet zeker van de tweede plaats en hiermee de voorronde van de Champions League, want grote concurrent PSV versloeg ADO Den Haag met 5-0.

AZ is de vierde plaats op de ranglijst kwijtgeraakt aan sc Heerenveen. De Alkmaarders kwamen uit tegen N.E.C. Nijmegen niet verder dan een 1-1 gelijkspel, terwijl Heerenveen met 3-4 afrekende met grote concurrent FC Twente dat met één speelronde te gaan zesde blijft staan. Heerenveen heeft plaatsing voor Europees voetbal in eigen hand, want tegen Feyenoord mag zowel gewonnen als verloren worden. Bij een gelijkspel is de Friese ploeg voor rechtstreekse plaatsing voor de Europa League afhankelijk van de resultaten van AZ en PSV. FC Twente kan zich zoals het nu staat op gaan maken voor de play-offs voor het laatste Europese ticket.

Feyenoord

4 - 1

Heracles Almelo

 11' Bakkal
 53' Cabral
 64' Cissé
 65' Schaken
   72' Overtoom
 
 Gele kaart: Quansah, Rienstra (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 51.777
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Leerdam
De Vrij
Vlaar (Nelom/89)
Martins Indi
El Ahmadi
Clasie (Mokotjo/70)
Bakkal
Cabral
Schaken
Cissé (Manu/82)
  Pasveer
Breukers (Te Wierik/46)
Rienstra
Van der Linden
Davidson
Quansah
Overtoom
Bruns (Belterman/68)
Gouriye (Pedro/74)
Armenteros
Everton

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

AZ

 13' Zeefuik    59' Boymans
 
 Gele kaart: Conboy (N.E.C. Nijmegen), Maher (AZ)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.498
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Szélesi (Will/56)
Van Eijden
Cmovs
Conboy
Vadócz
Schöne
Koolwijk
Foor
Zeefuik (Van der Velden/84)
Amieux (Platje/70)
  Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever
Poulsen
Maher
Falkenburg
Elm
Benschop (Johansson/79)
Altidore (Boymans/35)
Holman (Gudmundsson/87)

FC Twente

3 - 4

sc Heerenveen

 5' De Jong
 20' De Jong
 90+3' Douglas
   22' Dost
 63' Assaidi
 79' Narsingh
 83' Assaidi
 
 Gele kaart: Assaidi (sc Heerenveen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.800
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Rosales
Wisgerhof (Plet/81)
Douglas
Tiendalli
Landzaat (Janssen/77)
Brama
Fer
Bajrami (Verhoek/68)
De Jong
O.John
  Nordfeldt
Janmaat (Van Anholt/60)
Gouweleeuw
Zomer
Breuer
Elm
Kums
Djuricic (Kruiswijk/89)
Narsingh
Dost
Assaidi (Van la Parra/85)

PSV

5 - 0

ADO Den Haag

 22' Lens
 38' Toivonen
 62' Toivonen
 66' Labyad
 88' Mertens
   
 
 Gele kaart: N'Toko (ADO Den Haag)
 Rode kaart: Visser (90) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Braamhaar
Bijzonderheden: Duel lag vanwege onweer 15 minuten stil
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Hutchinson
Marcelo (Derijck/78)
Bouma
Willems
Labyad (Depay/76)
Toivonen (Engelaar/83)
Strootman
Wijnaldum
Lens
Mertens
  Coutinho
Ammi
N'Toko
Horváth
Supusepa
Visser
Chery
Toornstra
Elbers
Smolarek (Van Duinen/67)
Vicento

Muamba keert terug in Reebok Stadium

Anderhalve maand nadat Fabrice Muamba met op een brancard het stadion van Bolton Wanderers verliet, keerde de Fransman vanavond terug op de plek waar hij vocht voor zijn leven.

Op 17 maart ging Muamba tijdens het FA Cup-duel met Tottenham Hotspur naar de grond om vervolgens, zoals dokters later verklaarden, zeventig minuten lang dood te zijn. De snelle reanimatie in het Reebok Stadium redde het 24 jaren jonge leven van de defensieve middenvelder.

Tijdens het duel in de Premier League tegen opnieuw Tottenham was Muamba voor het eerst weer in het stadion te vinden.De Fransman werd, toen hij het veld op kwam, met een oorverdovend gejuich ontvangen door zowel uit- als thuissupporters. Vervolgens nam hij plaats op de tribune. Al voor het duel had hij zijn supporters bedankt bij Sky Sports. "Ik ben blij dat ik weer onder de supporters ben en ben overweldigd door de steun die ze mij geven. Ik ben blij dat ik weer met supporters kan praten en vrij kan rondlopen."

"De steun die ik krijg van de fans heeft me elke dag geholpen, het hield me op gang." Vervolgens richt hij zich rechtstreeks tot de supporters: "Dank jullie, vanuit de grond van mijn hart. Ik bedank ook het hele land, heel de wereld, voor de steun."

Derde verdachte schietpartij Oisterwijk gepakt

Een 40-jarige man uit Moergestel is woensdagavond opgepakt voor betrokkenheid bij de fatale schietpartij medio maart in Oisterwijk. Dat meldt de politie. De woning van de verdachte is doorzocht. De 40-jarige man is de derde verdachte die is opgepakt vanwege het schietincident.

Bij de schietpartij op 19 maart in Oisterwijk werden ongeveer twintig schoten gelost. Een Duitser kwam om het leven, een andere Duitser raakte zwaargewond. De politie meldde eerder te vermoeden dat de aanleiding voor de schietpartij in het criminele circuit ligt.

Een 38-jarige man meldde zich de nacht van het schietincident bij de politie. Zijn 36-jarige broer werd begin vorige maand opgepakt. De twee broers zitten nog vast. De woensdag opgepakte man wordt naar verwachting vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Uitslagen Eredivisie (2/5/2012) overige duels

Vanavond werd er in de Eredivisie een volledige speelronde afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van FC Groningen - NAC Breda, Utrecht - Vitesse en RKC - Roda JC.

RKC Waalwijk

5 - 2

Roda JC

 4' Sno
 20' Ten Voorde
 39' Meijers
 45+2' Meijers
 77' Sno
   38' Junker 
 75' Malki 
 
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Martina
Drost
Ramos (v.Mosselveld/76)
v.Peppen
Sno
Duits
Ten Voorde (Alakmak/85)
Meijers (Braber/73)
Schet
Németh
  Prus
Monteyne
Wielaert
Biemans
Fledderus (Hupperts/37)
Broekhof
Sutchuin Djoum (Paulissen/87)
Donald
Ramzi
Junker
Malki

FC Groningen

1 - 1

NAC Breda

 89' Tadic    15' Luijckx 
 
 Gele kaart: Kappelhof, Sparv, Kieftenbeld, (FC Groningen), Boukhari, (NAC Breda)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Bacuna
Kappelhof
Sparv
Burnet
Andersson
Hiariej (Jones/78)
Pedersen (Suk/64)
Kieftenbeld
Tadic
Texeira
  Ten Rouwelaar
Koenders
Luijckx
Botteghin
El-Akchaoui
Buijs
Sarpong (Gudelj/77)
Schilder
Lurling
Schalk (Bonevacia/86)
Boukhari (Bayram/55)

FC Utrecht

2 - 2

Vitesse

 28' Duplan
 59' Demouge
   43' Chanturia 
 82' Hofs 
 
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: v. Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Dijk
Bovenberg (v.d.Maarel/55)
Schut (v.d.Hoorn/44)
Wuytens
Bulthuis
Duplan
Asare
Sneijder (Kali/73)
Takagi
Demouge
v.d.Gun
  Velthuizen
v.d.Struijk
Kashia
Kalas
v.Aanholt
v.Ginkel
Hofs
Pröpper
Ibarra (Havenaar/64)
Reis
Chanturia (Qazaishvili/83)

Uitslag Ajax - VVV-Venlo

Ajax is voor de 31ste maal landskampioen geworden. De Amsterdammers wonnen in de eigen ArenA met 2-0 van VVV-Venlo. Voor de Amsterdammers is het de ultieme beloning na een tumultueus seizoen.

Ajax leek al snel op weg naar een monsterscore. Nadat Jan Vertonghen al snel de paal wist te raken, maakte Siem e Jong na acht minuten al een frommelgoal. Vertonghen schoot niet veel later opnieuw op het houtwerk, maar daarna zakte het elftal van trainer Frank de Boer wat meer in en kreeg de Venlose ploeg wat lucht.

Na rust scoorde De Jong opnieuw en zette daarmee de eindstand op het bord. Ajax wilde meer maar kreeg dat niet vanavond niet in eigen huis. 

AFC Ajax

2 - 0

VVV-Venlo

 8' De Jong
 58' De Jong 
   
 
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.960
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.d. Wiel
Alderweireld (61/ Ooijer)
Vertonghen
Blind
Eriksen
Anita (76/ Enoh)
Janssen
Aissati
De Jong
Ebecilio (61/ Sigthórsson)
  Gentenaar
Timisela
Yoshida
Emenike (73/ Vorstermans)
Leiwakabessy
Meeuwis
Holla
Linssen (64/ Berghuis)
Kruysen
Wildschut
Uchebo (69/Nwofor)

Ierse kardinaal treedt niet af om misbruik

Het hoofd van de katholieke kerk in Ierland, kardinaal Sean Brady, treedt niet af. Dat heeft hij woensdag gezegd. Brady wordt er in een BBC-documentaire van beticht kindermisbruik dat in de jaren zeventig werd begaan door een pedofiele priester te hebben verdoezeld. Brady zei dat zijn rol bij het schandaal in de documentaire wordt overdreven.

Brady interviewde in 1975 twee jongens die waren misbruikt door een katholieke priester, Brendan Smyth. Volgens Brady heeft hij zijn rapport dat hij opstelde naar aanleiding van de interviews doorgespeeld aan zijn bisschop, die op zijn beurt de leidinggevenden van Smyth had moeten inlichten. "Ik voel me verraden dat diegenen die de leiding hadden binnen de kerk Brendan Smyth niet hebben gestopt met behulp van het bewijs dat ik ze gaf", aldus Brady. "Ik zie echter in dat ik deel uitmaakte van een cultuur van eerbied en zwijgzaamheid in de samenleving en de kerk. Die cultuur behoort nu gelukkig tot het verleden."

Brady zei niet waarom niemand binnen de kerk contact heeft opgenomen met de politie. Ook repte hij niet over de eed van geheimhouding die de twee jongens moesten afleggen. Ze werden opgedragen het nooit over het misbruik te hebben. Brady zei eerder dat de eed bedoeld was om de kinderen, niet de kerk, te beschermen.

Een van de slachtoffers, Brendan Boland, zei tegen de BBC dat Brady en twee andere geestelijken zijn vader sommeerden buiten te wachten terwijl ze hem interviewden. Boland speelde tijdens het interview de namen en adressen van vijf jongens en meisjes door die ook seksueel waren misbruikt door Smyth, onder wie een jongen uit Belfast die werd misbruikt waar Boland bij was. Volgens de BBC, die de vijf kinderen interviewde, heeft de kerk nooit contact opgenomen met de ouders van de vijf.

Colm O'Gorman, hoofd van Amnesty International in Ierland, zei dat Brady de schuld probeert af te schuiven op zijn voormalige bisschop en de leider van de congregatie van Smyth. "Kardinaal Brady valt terug op de klassieke smoes die ook werd gebruikt door bewakers in de concentratiekampen van de nazi's: ik volgde alleen bevelen op", zei O'Gorman, die zelf als kind ook is misbruikt door een priester. "En dat van een instituut dat zogenaamd staat voor liefde, waarheid en gerechtigheid."

Smyth, die naar verluidt tientallen kinderen misbruikte in de Amerikaanse staten Rhode Island en North Dakota, belandde in 1994 in een Ierse gevangenis wegens het misbruiken van vier kinderen uit Belfast, allen lid van dezelfde familie.

One in Four, een prominente Ierse beweging die zich inzet voor de slachtoffers van kindermisbruik, zei dat Brady ooit heeft verklaard af te zullen treden als zijn handelen zou hebben geleid tot het misbruik van een kind. Volgens de beweging moet Brady die woorden nu in daden omzetten. "De documentaire geeft aan dat veel kinderen behoed hadden kunnen worden voor misbruik als kardinaal Brady niet zo druk bezig was geweest de kerk te beschermen."

Brady zei echter dat de belofte die One in Four aanhaalde alleen van toepassing was op de periode na de jaren negentig, toen hij toetrad tot de hogere regionen van de kerk. "In 1975 was ik geen bisschop", zei hij. Op een Ierse radiozender zei Brady later dat hij had 'overwogen' af te treden, maar dat hij dit niet voor zichzelf kon rechtvaardigen omdat hij 'zo goed mogelijk had gedaan wat er van hem werd verwacht'. Waarom hij niet later naging wat er met Smyth of de kinderen was gebeurd naar aanleiding van het rapport zei Brady 'dat het niet zijn taak was om daar achteraan te gaan'.

Vrachtvlucht naar ISS opnieuw vertraagd

De eerste commerciële vrachtvlucht naar het internationale ruimtestation ISS is opnieuw uitgesteld. Space Exploration Technologies, kortweg SpaceX, wilde de raket afgelopen maandag de ruimte in sturen, maar verklaarde woensdag meer tijd nodig te hebben om de software te testen. Een nieuwe datum voor de lancering is niet bekendgemaakt.

De eerstvolgende mogelijkheid voor een lancering is donderdag. Als dat niet lukt, moet SpaceX wachten tot op 15 mei een nieuwe bemanning naar het ISS wordt gestuurd met een Russische ruimtecapsule.

Het ruimteschip, de Dragon, is de eerste private ruimtecapsule die naar het ISS vertrekt. Met een Falcon-raket wordt het ruimteschip vanaf het lanceerplatform bij Cape Canaveral in Florida de ruimte ingestuurd. NASA stuurt met de testvlucht kleding, voedsel, computers en wetenschappelijke apparatuur naar het ISS.

NASA heeft het programma met de spaceshuttle beëindigd en heeft zich gewend tot commerciële bedrijven voor de bevoorrading van het ISS. Ook moeten deze bedrijven in de toekomst astronauten naar het ISS vervoeren.

Student in cel VS drinkt urine om te overleven

Een Amerikaanse student die door agenten in een cel was gestopt en vervolgens vijf dagen lang werd vergeten heeft zijn eigen urine gedronken om te overleven. Dat zei hij dinsdag. De DEA, de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst, zegt dat het om een misverstand gaat.

De 24-jarige Daniel Chong werd 21 april samen met acht anderen opgepakt door DEA-agenten. Bij de actie werden achttienduizend xtc-pillen in beslag genomen. Chong werd in een tijdelijke cel zonder ramen geplaatst. Toen hij dacht de cel niet meer te zullen verlaten beet hij het glas van zijn bril kapot om met een scherf 'sorry mam' in zijn arm te kerven.

Toen Chong 25 april werd gevonden werd hij naar een ziekenhuis gebracht waar hij werd behandeld voor krampen, uitdroging en een geperforeerde long. De schade aan zijn long was het gevolg van het inslikken van een van de glasscherven.

Chong kreeg ook een wit poeder binnen dat volgens DEA-agenten per ongeluk in de cel was achtergelaten. Het bleek om methamfetamine te gaan. Chong zei te hebben gehallucineerd in de cel. "Ik was compleet doorgedraaid."

Chongs advocaat zei een zaak te willen beginnen tegen de Amerikaanse regering.

Maastricht wil coffeeshop Easy Going sluiten

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht wil coffeeshop Easy Going voor een maand sluiten. Bij een controle door de gemeente bleek de coffeeshop net als dinsdag in overtreding, maakte de gemeente Maastricht woensdag bekend.

Bij een controle dinsdag kreeg de coffeeshop al een laatste waarschuwing. Eigenaar Marc Josemans weigerde mee te werken omdat hij naar eigen zeggen de controlerende ambtenaren niet erkende als gezaghebbend toezichthouder, staat in een verklaring van de gemeente.

Josemans mag nog zijn zienswijze indienen tegen de sluiting en zal dat ook doen, maar Hoes liet dinsdag al doorschemeren dat dit weinig kans maakt. Naar verwachting gaat de zaak donderdag of vrijdag dicht.

Josemans heeft aangekondigd dat hij naar de bestuursrechter stapt voor een kort geding tegen de gemeente. In afwachting van het kort geding blijven alle coffeeshops in Maastricht gesloten.

Sinds 1 mei zijn alle coffeeshops in Zeeland, Brabant en Limburg verplicht ledenlijsten aan te leggen. Mensen die niet in Nederland wonen mogen er niet meer binnen.

Maastricht wil coffeeshop Easy Going sluiten
Maastricht wil coffeeshop Easy Going sluiten (Foto: ANP)

Turner Van Gelder breekt middenhandsbeentje

Turner Yuri van Gelder heeft in de aanloop naar het Europees kampioenschap in Montpellier het middenhandsbeentje van zijn rechterhand gebroken. De medische specialisten denken niet dat voor de ringenspecialist deelname aan het toernooi in gevaar komt.

Het EK wordt van 23 tot en met 27 mei in Frankrijk gehouden. In de aanloop er naar toe moet Van Gelder wel zijn trainingsprogramma iets aanpassen.

Salarisstijging ProRail-directie nog niet beklonken

De raad van commissarissen van ProRail heeft nog geen besluit genomen over een salarisverhoging voor de directieleden. Dat wordt pas in mei verwacht, schrijft demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw reageert op de berichtgeving dat de spoorbeheerder de salarissen van zijn directieleden met ingang van volgend jaar met zestien procent verhoogt. Die verhoging komt in de plaats van de variabele beloning, die maximaal zestien procent van het vaste salaris bedroeg.

De Tweede Kamer eiste vorige week opheldering van de bewindsvrouw. Charlie Aptroot (VVD) noemde de salarisverhoging 'onbestaanbaar en echt schandalig'. Schultz zei vrijdag al dat hiervan geen sprake kan zijn. Mocht de toezichthouder besluiten tot een dergelijke salarisverhoging, dan zal Schultz daar geen toestemming voor geven, herhaalt zij woensdag.

ProRail is in handen van de overheid. De spoorbeheerder heeft tijdens de aandeelhoudersvergadering op 21 maart van het ministerie te horen gekregen dat de variabele beloning niet '1 op 1' mag worden omgezet naar een vaste beloning. "De raad van commissarissen heeft de opmerkingen ter harte genomen en zal mij binnenkort berichten hoe hiermee om te gaan", aldus Schultz.

De bewindsvrouw wil dat de bonussen bij de directie van ProRail worden verlaagd, omdat het een publiek bedrijf is. Dat kan echter niet zomaar, omdat daar afspraken over zijn gemaakt in de contracten. "Het is daarbij niet mogelijk om, zonder dat er sprake is van contractbreuk, de variabele beloning onverkort te schrappen", schrijft Schultz. Er dient een 'redelijke compensatie' tegenover te staan, zoals een extra vaste beloning.

[Giro] Nibali: "Basso zal er staan"

Vicenzo Nibali denkt dat zijn Liquigas-kopman Ivan Basso er gewoon mee zal gaan strijden om de zege in de Giro d'Italia. De Italiaanse renner kende een matig voorseizoen, maar is volgens Nibali op tijd in vorm om te schitteren en om na 2006 en 2010 zijn derde eindzege in de Giro te pakken.

"Op ons trainingskamp in Tenerife heb ik gezien dat hij op de weg terug is. Hij heeft zich daar enorm verbeterd. In de Giro del Trentino en de Ronde van Romandië zag je zijn conditie al groeien. Ik weet zeker dat hij grootse dingen gaat laten zien in de Giro," zei Nibali tegen Radio Sportiva. Hijzelf zal deze rittenkoers laten schieten.

Grote concurrent voor Basso zal volgens Nibali Astana-renner Roman Kreuziger worden. "Hij heeft zich dit jaar vooral op de Giro gericht. Het parkoers ligt hem bovendien goed. Het is niet zo zwaar als de vorige editie."

Schennispleger gepakt na lastigvallen meisjes

Een 33-jarige man uit Made is dinsdagavond in zijn huis aangehouden, nadat hij naast een meisje was gaan rijden terwijl hij zijn geslachtsdeel vast had. De man sloeg de afgelopen drie maanden zeven keer toe in onder meer zijn woonplaats. Zijn slachtoffers waren veelal meisjes van tussen de 12 en 16 jaar. Dat meldt de politie.

Het slachtoffer van dinsdagavond, een 13-jarig meisje, was dinsdagmiddag in Raamsdonksveer vanaf een busstation hinderlijk gevolgd door de man. De man kwam naast haar rijden, waarop het kind zag dat de automobilist zijn broek naar beneden had en met een hand aan zijn geslachtsdeel zat. De man reed daarna door.

Het 13-jarige meisje was zo slim het kenteken van de verdachte te noteren en gaf dat door aan de politie. Die kon daarop de 33-jarige man, van wie het meisje ook een duidelijk signalement had doorgegeven, oppakken.

De verdachte heeft bekend de afgelopen maanden vijf keer in Raamsdonksveer, een keer in Geertruidenberg en een keer in Made naast een fietsster te zijn gaan rijden. Hij probeerde dan terwijl hij met een hand aan zijn geslachtsdeel zat oogcontact te maken met zijn slachtoffers om daarna weer verder te rijden. De man zou hebben verklaard te hopen op een behandeling die hem van zijn problemen af kan helpen.

Squashters beginnen EK met zege

De Nederlandse squashters zijn het Europees kampioenschap voor landenteams in Neurenberg goed begonnen met een 3-0 zege op Zwitserland. Morgen wordt er tegen het gastland Duitsland en tegen Ierland gespeeld.

Orla Noom zetten Oranje op een 1-0 voorsprong door Sarah Guebey met 11-4, 11-4 en 11-1 van de baan te vegen. Kopvrouw Natalie Grinham haalde hierna de zege binnen door Gaby Huber met 7-11, 11-9, 11- en 11-9 te kloppen. Milou van der Heijden verfraaide tegen Jasmin Ballmann met 11-4, 11-7, 9-1 en 11-6 de score nog eens. De nummers een en twee uit de poulefase plaatsen zich voor de halve finales.

Alonso roemt Ferrari-team

Het Formule 1-team van Ferrari heeft sinds de titel in 2007 met Kimi Räikkönen nog niet weer een wereldkampioenschap gewonnen. Toch vindt coureur Fernando Alonso dat de Italiaanse renstal vrijwel het perfecte team is, ondanks dat het nu niet voor de wind gaat.

"Voor mij bestaat er geen enkele twijfel. Als je alle externe factoren buiten beschouwing laat zijn we op dit moment bijna een perfect team. Dat wil echter niet zeggen dat het er makkelijker op wordt, want als je met de auto constant op de limiet moet rijden krijg je het gevoel dat je dertig meter boven de grond op een dun touwtje balanceert. Je hele kwalificatie kan worden verpest doordat je één keer iets te ver over de kerbstones rijdt of als je een keer je wielen blokkeert bij het aanremmen," zei Alonso.

De Spanjaard werd in 2010 in zijn eerste jaar bijna kampioen, maar een verkeerde strategie in de slotrace van het seizoen brak hem op. "Al deze dingen en gebeurtenissen maken het team wel sterker. De fouten die we vorig jaar maakten met de strategie en pitstops komen nu niet meer voor."

Resident Evil populair in Japan

Resident Evil: Operation Raccoon City is in Japan uitgekomen en die doet het goed in de verkopen. Met een eerste plaats voor de PS3-versie en een achtste plaats voor de Xbox 360-versie. De PS Vita is iets gestegen, vermoedelijk door een nieuwe game in de top tien.

De softwarelijst met daarin de releasedatum en totaal aantal verkochte stuks tussen haakjes

[PS3] 01. Resident Evil Operation Raccoon City (Capcom, 04.26.2012): 252,525
[WII] 02. Mario Party 9 (Nintendo, 04.26.2012): 152,883
[3DS] 03. Fire Emblem Awakening (Nintendo, 04.19.2012): 60,313 (302,913)
[PSV] 04. Surge Concerto Ciel nosurge (Gust, 04.26.2012): 33,324
[PSP] 05. Conception Please Give Birth to My Children (Spike Chunsoft, 04.26.2012): 29,846
[PSP] 06. Steins;Gate Hiyoku Renri no Darling (5pb., 04.26.2012): 24,849
[PS3] 07. Idolmaster Anime & G4U! Pack Vol.7 (Namco Bandai, 04.26.2012): 17,314
[360] 08. Resident Evil Operation Raccoon City (Capcom, 04.26.2012): 16,285
[3DS] 09. Super Mario 3D Land (Nintendo, 11.03.2011): 15,696 (1,534,999)
[3DS] 10. Dynasty Warriors VS (Tecmo Koei, 04.26.2012): 15,578
[3DS] 11. Monster Hunter 3G (Capcom, 12.10.2011): 13,578 (1,416,873)
[PSP] 12. Even in a Game, Listen to Me, Girls. I Am Your Father! (Namco Bandai, 04.26.2012): 13,241
[PSP] 13. Ao no Exorcist Toki no Labyrinth (Namco Bandai, 04.26.2012): 11,939
[3DS] 14. Mario Kart 7 (Nintendo, 11.03.2011): 11,666 (1,672,424)
[3DS] 15. Kid Icarus Uprising (Nintendo, 03.22.2012): 11,537 (243,095)
[3DS] 16. Kingdom Hearts 3D (Square Enix, 03.29.2012): 9,284 (298,953)
[PSP] 17. 2nd Super Robot Wars Z Saisei Volume (Namco Bandai, 04.05.2012): 8,484 (321,886)
[PSP] 18. Pro Baseball Spirits 2012 (Konami, 03.29.2012): 6,647 (118,566)
[PS3] 19. Pro Baseball Spirits 2012 (Konami, 03.29.2012): 6,323 (146,081)
[WII] 20. Wii Sports Resort Wiimote Plus Pack (Nintendo, 11.11.2010): 6,239 (925,498)

De hardwarelijst met tussen de haakjes de aantallen verkochte stuks van vorige week

1. 3DS: 74,282 (84,760)
2. PSP: 22,457 (11,779)
3. PS3: 21,114 (16,390)
4. PSV: 12,299 (8,206)
5. Wii: 9,200 (7,025)
6. PS2: 1,395 (1,172)
7. X360: 1,327 (1,282)
8. DSi LL: 895 (760)
9. DSi: 717 (516)

Tweede testdag Mugello (2/5/2012)

Romain Grosjean heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede testdag op het circuit van Mugello. Kamui Kobayashi was slecht enkele tienduizendsten van een seconde langzamer. Sebastian Vettel zette de de derde tijd neer, gevolgd door Mark Webber en Felipe Massa.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 R. Grosjean Lotus 1:21.603 -.--- 97
2 K. Kobayashi Sauber 1:21.603 -0.000 87
3 S. Vettel Red Bull Racing 1:21.825 +0.222 64
4 M. Webber Red Bull Racing 1:21.997 +0.394 54
5 F. Massa Ferrari 1:22.257 +0.654 106
6 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:22.422 +0.819 65
7 D. Ricciardo Toro Rosso 1:22.588 +0.985 22
8 M. Schumacher Mercedes 1:23.404 +1.801 144
9 C. Pic Marussia 1:23.982 +2.379 46
10 V. Petrov Caterham 1:24.312 +2.709 112
11 G. Paffett McLaren-Mercedes 1:24.480 +2.877 59
12 T. Glock Marussia 1:24.499 +2.896 37
13 P. di Resta Force India 1:24.749 +3.146 14
14 B. Senna Williams 1:24.842 +3.239 100

Ook tweede verdachte roofmoord opgepakt

Ook de tweede verdachte van de roofmoord op de juwelier Ruud Stratmann is opgepakt. Sandro Grigolia (19) is in Georgië aangehouden. Zo heeft de politie Haaglanden bevestigd, aldus de NOS.

Aan het eind van de middag heeft de verdachte zich met enkele familieleden bij de Nederlandse ambassade in de Georgische hoofdstad Tblisi gemeld. De Georgische politie heeft Sandro vervolgens gearresteerd. Op dit moment wordt er door de Nederlandse en Georgische justitie overlegd over een mogelijke uitlevering. Afgelopen nacht werd de andere verdachte al gearresteerd. De 19-jarige Ziya Borukcu werd op straat in de Schilderswijk in Den Haag aangehouden.

Bij de beroving op de Haagse juwelier schoten de twee overvallers Stratmann in zijn winkel neer. De juwelier overleed later in het ziekenhuis. De twee verdachten waren sinds de overval, vorige week woensdag, voortvluchtig.

Gisteren verspreidde de politie hun namen en foto's. De moeder van Borukcu deed gisterenavond bij de NOS een oproep aan haar zoon om zich bij de politie te melden.

Prijswinnaars van de maand april

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand april! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Rayman Origins-poster
boterhoofd

Wasbord dieet boeken
ForrestX
Belsezar
Lange_Lans
Timti
ChristlWittens

American Pie prijzen
mrKo
evil_ien
MixedEmotions
Californian
darkde28e

Prijzenpakket Battleship
C0PP3R
snivoos
VulcanRaven
cybermans
josenmarjan

Ghost Recon T-shirt
Gluttony

Hoofdprijs The Avengers:
Scully

Vrijkaartjes: 
legacythe2nd
Gatalin
Poit
UAG
Bait00
horned_reaper
Nnelis
OmeCorn
xminator
Orbeatle
Sebas.
Wootism
Heroinjunk
StormCrawler
jeroensiep
SMD
Izanagi
kahlie
Andeh
meeltjedeenigeechte
onzinnet2
Justitie
freakishgajes
Chriser
ems.
palawan
Tjado
nexius22
KaasisdeBaas26
skhmx

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

GREE koopt Funzio

Het Japanse bedrijf GREE dat games voor mobieltjes maakt heeft het Amerikaanse bedrijf Funzio overgenomen. Funzio maakt ook mobiele games zoals Crime City, Modern War en Kingdom Age. GREE heeft zo'n 210 miljoen dollar betaald voor het bedrijf.

De baas van Funzio geeft aan blij te zijn dat GREE hun heeft overgekocht omdat ze dezelfde visie delen. Funzio heeft tot nu toe meer dan twintig miljoen gamedownloads op hun naam staan. Of Funzio andere taken gaat krijgen binnen het bedrijf van GREE is niet bekendgemaakt.

Haase in drie sets naar kwartfinale Estoril

Robin Haase heeft ondanks een matig begin woensdag de kwartfinale van het tennistoernooi in Estoril bereikt. De Nederlander verloor de eerste set van Inigo Cervantes uit Spanje, maar stelde in het tweede en derde bedrijf orde op zaken: 5-7, 6-4 en 6-2. Haase treft bij de laatste acht de Zwitser Stanislas Wawrinka, die met Ivan Navarro eveneens een Spanjaard versloeg: 7-6 (5) en 6-1.

Haase, de nummer 43 van de wereld, maakte aanvankelijk geen goede beurt tegen zijn 145 plaatsen lager genoteerde opponent. De Hagenaar werd bij 5-6 gebroken en kwam daardoor op een set achterstand. Nederlands beste tennisser had even nodig om die klap te verwerken, getuige zijn slechte start in het tweede bedrijf.

Cervantes liep zonder puntverlies uit naar een 2-0 voorsprong. Vanaf dat moment schakelde Haase een tandje bij. Hij brak meteen terug en plaatste bij 3-3 nogmaals een break. Haase hengelde soepel de tweede set binnen en ondervond vervolgens in de beslissende set weinig tegenstand meer. Op 5-2 stribbelde Cervantes nog even tegen, maar toch sleepte Haase na enkele breakpoints weggewerkt te hebben op eigen service de wedstrijd binnen.

Het komende treffen met Wawrinka zal zeker door Davis Cupcaptain Jan Siemerink met extra belangstelling gadegeslagen worden. Oranje strijdt immers in september met de Zwitsers om een plaats in de wereldgroep. Wawrinka, de mondiale nummer 22, is achter kopman Roger Federer de tweede man. Haase moest in de drie eerdere ontmoetingen met Wawrinka steeds het hoofd buigen.

Gaikai en Wikipad maken gamestreaming tablet

Gamestreamingdienst Gaikai is een samenwerking aangegaan met hardwareproducent Wikipad. Samen gaan zij zorgen voor 'de eerste tablet die een koppelbare gamepadcontroller levert met consolekwaliteit'. 

Wikipad is een nieuwe speler op de markt. De tablet is voor het eerst getoond op de Consumer Electronics Show dit jaar, maar heeft inmiddels al een aantal veranderingen ondergaan. Zo is het scherm van 8,1 inch verwisselt voor een versie van 10,1 inch en heeft de tablet een quadcore processor gekregen.

Wanneer de Wikipad met Gaikai-streaming beschikbaar komt en wat het apparaat moet gaan kosten is nog niet bekend.

Gaikai Wikipad

League of Legends-toernooi heeft prijzenpot van drie miljoen

Er is een wereldkampioenschap voor League of Legends op komst en er wordt daar zo'n drie miljoen dollar aan prijzen voor weggegeven in dit tweede seizoen. De komende maanden beginnen regionale kampioenschappen met 13 oktober de ultieme finale.

In het tweede seizoen is tot nu toe al meer dan één miljoen dollar aan prijzen uitgedeeld. Het totaal bedrag van de prijzenpot voor dit seizoen zal tegen de vijf miljoen dollar aanliggen. Bekijk hieronder de data dat er regionale kampioenschappen zijn voor teams die een plekje willen bemachtigen in Amerika.

 • Mainland China: July 26 – Shanghai, China at China Joy – two teams
 • Europe: August 16 – Cologne, Germany at Gamescom – three teams
 • North America: August 31 – Seattle, United States at PAX Prime – three teams
 • Korea: September 21 – Seoul, Korea at the OGN eSports Stadium – two teams
 • Taiwan/Hong Kong/Macau: September 22 – Taipei, Taiwan at G1 – one team
 • Southeast Asia: September – Singapore at Garena Carnival – one team

Groene vingers gezocht

FOK!games ontvangt soms wel hele aparte reviewexemplaren. Deze spant de kroon, we moeten er zelfs voor gaan zorgen! Sony stuurt ons een Datura-plant, die pas in volle bloei de PSN-code aan ons geeft.

Nu heb ik geen groene vingers, dus alle tips zijn welkom om deze plant tot bloei te krijgen. De uitgever heeft er zelfs een helpende hand bijgegeven.

Groene vingers

Het spel Datura is een samenwerking tussen Plastic en Santa Monica, de studio bekend van de God of War-franchise. Het team van Linger In Shadows heeft aan deze titel gewerkt. Het spel neemt je mee naar een donker bos in een wereld tussen leven en dood. Om te ontsnappen gebruik je letterlijk en figuurlijk je hand, want Datura maakt gebruik van de PlayStation Move om een virtuele hand te besturen.

Het spel komt later dit jaar exclusief op PlayStation 3 uit.

Konterman stapt op door promotie Zwolle

Bert Konterman vertrekt komende zomer als technisch directeur bij FC Zwolle. Dat maakte de kampioen van de Jupiler League woensdag bekend. De twaalfvoudig international gaat zich beraden op zijn toekomst, omdat hij met het behalen van promotie zijn doelen zegt te hebben bereikt.

Zwolle hoopt volgende week een besluit te kunnen nemen over de invulling van de technische staf voor het komende seizoen. Of assistent Jaap Stam aan de ploeg van trainer Art Langeler verbonden blijft, is nog niet duidelijk.

[Giro] Katusha met J. Rodríguez aan de start

Ook Katusha heeft zijn selectie bekend gemaakt voor de Giro d’Italia, die aankomende zaterdag van start gaat. De Russische formatie zal met de Spanjaard Joaquim Rodríguez aan het vertrek staan in Denemarken, waar de Giro start.

Rodríguez won dit seizoen al de Waalse Pijl en werd tweede in de Ronde van het Baskenland. Hij zal worden vergezeld door Pavel Brutt, Mikhail Ignatyev, Alexander Kristoff, Aliaksandr Kuchynski, Alberto Losada, Daniel Moreno, Gatis Smukulis en Angel Vicioso.

Amsterdam al vol met Ajaxfans

In Amsterdam zijn al veel fans van Ajax aangekomen om een eventueel kampioensschap te vieren. De Amsterdammers moeten dan wel in eigen huis winnen of gelijkspelen van laagvlieger VVV Venlo. Die wedstrijd begint om acht uur.

Vanmiddag al hing er een goede sfeer in het centrum van de hoofdstad. Veel supporters hadden alvast een terrasje gepakt alvorens zich richting de ArenA in Amsterdam Zuidoost te begeven. Burgemeester Eberhard van der Laan hoopt dat het vanavond rustig blijft: "Waar ik een beetje op reken, is dat er een collectieve wil is onder Ajax-supporters om te laten zien: we kunnen goed feesten." Wel heeft de gemeente allerlei niet nader genoemde maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat ongeregeldheden tot een minimum beperkt worden.

Een eventuele huldiging volgt niet meteen vanavond, maar zal morgen nabij de ArenA gehouden worden. Het zou de 31e landstitel zijn voor de club uit Amsterdam.

17-jarige hacker KPN voorlopig vrij

De rechtbank in Rotterdam heeft er in toegestemd om de 17-jarige KPN-hacker voorlopig op vrije voeten te stellen. De advocaat van de jongen uit Barendrecht had om schorsing van het voorarrest gevraagd. Ook het Openbaar Ministerie ging akkoord met de voorlopige vrijlating, onder voorwaarde dat de verdachte zich ver van internettoegang houdt. Dit valt te lezen op  RTV Rijnmond.  

De jongen werd, voor zijn aanhouding in maart, wekenlang online gevolgd door rechercheurs. De jongen bleek de gegevens van een website gehaald te hebben waar 539 klanten van de telecomaanbieder hun e-mailadres hadden achtergelaten. Vervolgens publiceerde hij de persoonlijke gegevens op internet waarna KPN uit voorzorg twee miljoen klanten uitsloot van het e-mailverkeer.

Naast het publiceren van de persoonlijke gegevens zou hij onder meer hebben ingebroken bij diverse buitenlandse computersystemen. Ook zou hij een website hebben beheerd waar gestolen creditcard-gegevens verhandeld werden. Omdat de jongen nog minderjarige is, mag het Openbaar Ministerie niet openbaar maken waarom het voorarrest is opgeschort. 

'Goedkope Xbox komt met tweejarig abonnement'

Vanaf volgende week kunnen gamers een goedkope Xbox 360 kopen in combinatie met een tweejarig abonnement. Voor 99 dollar krijgen zij de spelcomputer en Kinect, waarna vijftien dollar per maand moet worden betaald voor Xbox Live Gold en andere diensten. Dat schrijft techwebsite The Verge. Microsoft heeft deze plannen zelf nog niet bekendgemaakt.

Gamers die een dergelijk abonnement aangaan, kunnen de overeenkomst afkopen. Hoeveel dit zou moeten kosten, schrijft de techwebsite niet. Met dit nieuwe abonnement, dat doet denken aan de werkwijze van mobieletelefoniebedrijven, zou Microsoft de concurrentie aan willen gaan met onder meer AppleTV van Apple en de duurder geprijsde PlayStation 3-spelcomputer.

Volgens The Verge wordt het abonnement in de Verenigde Staten aangeboden. De website schrijft niets over het aanbieden van soortgelijke abonnementen in Europa of Azië.


'Goedkope Xbox komt met tweejarig abonnement'

Ook Real Madrid viert pas morgen feest

Vanavond kan Real Madrid uit bij Athletic Bilbao kampioen van Spanje worden. Met nog drie wedstrijden te gaan heeft de club uit de hoofdstad zeven punten voorsprong op aartsrivaal Barcelona. Als er wordt gewonnen zal het traditionele feest op het Plaza de Cibeles, dat al sinds afgelopen zondag uitgerust is voor een kampioensfeest, worden uitgesteld naar morgen.

De champagne gaat eventueel wel vloeien in de kleedkamer en in de bus naar het vliegveld. De Koninklijke komt echter pas om drie uur 's nachts aan in Madrid, omdat de wedstrijd in Bilbao om tien uur begint en het eindsignaal rond kwart voor twaalf klinkt.

Vorig jaar werd het in het San Mamés-stadion in Baskenland nog 0-3 voor de Madrilenen, en Mourinho hoopt een dergelijke uitslag ook vandaag weer te gaan halen. In de Kathedraal voelen de spelers zich goed, aldus de Portugees. "Het is een stadion dat voetbal uitademt, dat alle ploegen aanspoort alles te geven, waar een speciale sfeer heerst."

Asielzoeker krijgt woonplaats voortaan toegewezen

Asielzoekers kunnen vanaf oktober niet langer kiezen waar ze gaan wonen maar krijgen een woning toegewezen. Dat laat demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) woensdag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

In de provincies Friesland, Drenthe en Utrecht werd een proef gehouden waarbij gemeenten geschikte huizen toewijzen aan asielzoekers die in Nederland mogen blijven. Dat bleek een verbetering ten opzichte van de oude procedure, waarbij gemeenten huizen beschikbaar stellen, waarna asielzoekers zelf kunnen kiezen.

Deze procedure duurt te lang en levert soms dubbele belangstelling voor een huis op, ontevredenheid over plaatsingen en weigeringen, stelt Leers. Gemeenten buiten de Randstad blijven soms met hun aanbod zitten omdat er geen interesse voor is.

In het nieuwe systeem krijgt een gemeente te horen welke asielzoeker of welk gezin een huis moet krijgen. De gemeente zoekt dan een passende woning en kan tegelijkertijd beginnen met het organiseren van voorzieningen zoals een uitkering, onderwijs en inburgering. Binnen veertien weken na het verlenen van de asielvergunning moet de verhuizing zijn afgerond.

Champions League gaat clubs nog meer opleveren

Deelnemen aan de Champions League wordt nog lucratiever voor voetbalclubs. Het prijzengeld gaat met ongeveer vijftien procent omhoog door verbeterde contracten en een toename van de inkomsten uit televisierechten. De UEFA haalde de afgelopen drie seizoenen jaarlijks ruim een miljard op met het kampioenenbal. Daarvan ging ongeveer driekwart naar de clubs.

"De Champions League is een 'must-have' voor grote zenders", zegt hoofd van de commerciële afdeling van de Europese voetbalbond, David Taylor. "Met de Europa League ligt het iets anders, maar ook daar zien we een lichte stijging."

De Europese toernooien brengen vanaf komend seizoen gezamenlijk waarschijnlijk zo'n anderhalf miljard op. De Champions League neemt met 1,25 miljard het leeuwendeel van de inkomsten voor zijn rekening. De UEFA dankt de hogere opbrengst vooral aan betere deals in Zuid-Amerika en Azië.

'Tand Mertens in hoofd Pasveer gevonden'

De bekerfinale tussen Heracles Almelo en PSV, waarin Dries Mertens hard in botsing kwam met keeper Remko Pasveer, is al even geleden, maar drie weken na dit duel deed Pasveer gisteren een opmerkelijke vondst. Hij stuitte namelijk in zijn hoofd op een tand van Mertens.

De Belgische aanvaller van PSV brak beide voortanden af bij de botsing, die nadien niet meer werden teruggevonden. Samuel Armenteros, teamgenoot van Pasveer bij Heracles Almelo, deed op zijn Twitter melding van de opmerkelijke vondst en postte zelfs een foto van de tand.

Pasveer zou gisteren iets gevoeld hebben aan zijn hoofd en krabde vervolgens de tand van Mertens tevoorschijn. Deze nam hij de volgende dag mee naar de club. "Kan je het geloven? En dan te bedenken dat doktoren niets gezien hebben'', liet Armenteros via Twitter weten.

Webber wil niet naar Ferrari

Mark Webber zou volgens diverse media al een voorcontract bij Ferrari hebben getekend voor het seizoen 2013. De Australische Formule 1-coureur komt nu nog uit voor Red Bull Racing, maar zou bij de Italiaanse renstal Felipe Massa moeten opvolgen, als tussenpaus voor Sauber-coureur Sergio Perez.

"Ik heb niets getekend en richt me bovendien voor de volle honderd procent op Red Bull en mijn werk voor dat team," zei Webber tegen ESPNF1. De 35-jarige Australiër houdt zich nog niet met zijn toekomst bezig. "Het seizoen is namelijk nog lang en ik focus me er alleen maar op zo goed mogelijk te presteren. We hebben pas vier races achter de rug, dus het is nog lang geen tijd om aan de toekomst te denken. Dat is iets voor veel later in het jaar."

Webber vindt het geen probleem dat hij in verband wordt gebracht met Ferrari als vervanger van Massa, want in het verleden zijn al meer namen genoemd van coureurs die de Braziliaan mogelijk zouden gaan vervangen. "Eerst was Jenson Button zijn gedoodverfde opvolger, daarna werd Pérez naar voren geschoven en nu zijn de pijlen ineens op mij gericht."

John Goodman snakte naar komische rol

John Goodman is dolblij dat hij eindelijk weer een grappige rol te pakken heeft. De acteur is voor enkele afleveringen toegevoegd aan de cast van de sitcom Community. "Ik verlangde er echt naar om weer komedie te doen", zegt hij tegen NBC Universal, dat de serie produceert.

"Dat is wat ik het liefst doe, ik vind het geweldig. Ik heb de afgelopen tijd veel 'zware' personages gespeeld, dus het is fijn om weer iets luchtigs te doen", legt de 59-jarige Goodman uit, die onlangs te zien was in The Artist en Extremely Loud and Incredibly Close.

De acteur speelt in het derde seizoen van Community - vanaf woensdag in Nederland te zien op Comedy Central - decaan Robert Laybourne. In de serie, die zich afspeelt op een middelbare school, is ook komiek Chevy Chase te zien.

"Het geeft een enorm voldaan gevoel, omdat het zo verdomd moeilijk is", zegt hij over komedie. "Maar het is een geweldige beloning als het werkt. Bovendien is er niets op de wereld dat ik liever doe dan lachen en als je iemand anders kunt laten lachen is dat geweldig."

Goodman is bij het grote publiek vooral bekend van de comedyserie Roseanne. Daarnaast was hij te zien in de melige films King Ralph, The Flintstones en in de cultklassieker The Big Lebowski.


John Goodman snakte naar komische rol (Foto: Novum)

Ophef om sexy examenstunt

Alle ouders van leerlingen van de katholieke scholengemeenschap PCC Blekerskade in Alkmaar hebben een excuusbrief gekregen van de school, schrijft dagblad De Telegraaf woensdag. Aanleiding hiervoor zou een examenstunt van leerlingen van 5 havo zijn, waarbij een docent wiskunde werd getrakteerd op een optreden van een stripper.

Hoewel op beelden te zien is dat de docent de grap met een glimlach onderging, is de schoolleiding duidelijk not amused over deze grap en heeft dan ook aangekondigd uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Het is niet uitgesloten dat dit verhaal voor betrokken leerlingen en docent nog een staartje krijgt.


De betreffende examenstunt

Overal ter wereld games downloaden dankzij Valve

Goed nieuws van Valve; zij hebben vandaag een nieuwe dienst in bèta gezet. Via deze dienst kun je overal ter wereld inloggen binnen Steam, een game kopen en deze wordt dan automatisch naar je pc gedownload. Mits je pc aanstaat natuurlijk. Even op je werk inloggen, game kopen, naar huis racen en gelijk aan de slag gaan.

Voorlopig is deze dienst alleen als bèta verkrijgbaar. Wanneer de dienst volledig beschikbaar moet worden, is nog niet bekend. De hoop blijft dat dit ook beschikbaar zal zijn voor de mobiele versie van Steam. Dan kun je je download al starten in de trein en zodra je thuis bent, kun je gelijk aan de slag.

Nintendo geeft Pokémon Conquest-info vrij

Nintendo heeft meer informatie vrijgegeven van hun nieuwe Pokémon-game: Pokémon Conquest. De game is een role-playing strategie-game waarbij gamers vrij rondlopen en vechten tegen en met Pokémon en 'warlords'. De game gaat 18 juni in Amerika uitkomen. Of deze ook naar Europa komt, is nog niet bekendgemaakt.

Onder andere de verhaallijn, mechanics en karakters worden besproken door Nintendo. Lees het volledige bericht van Nintendo hieronder. 

 • Story: To save the Ransei region from Nobunaga, a powerful Warlord who is trying to take over Ransei, players must conquer different kingdoms to strengthen and grow their own kingdom. There are 17 kingdoms in total to conquer. Conquering all 17 kingdoms and ultimately uniting the kingdom will awaken the Legendary Pokémon and save the land from destruction. Story mode is organized by episodes. Players unlock episodes as they progress and each episode features a different playable Warlord and victory conditions.
 • Army Mechanics: Players can grow their army by recruiting defeated Warlords and their Pokémon. After a kingdom is conquered, players will also have access to the kingdom facilities such as training grounds, shops to buy items and mines for money. Players can also strengthen their army by linking with Pokémon. Warlords can have various linked Pokémon and switch between them before battle to strategically prepare for the type of battle they are about to engage in.
 • Battle Mechanics: Players will encounter a wide range of battlefields as they progress through the game. Each of the 17 kingdoms has a different type-themed battlefield. For example, in the fire-themed kingdom of Ignis, players can battle around lava flows, lava beds and fire spouts. Strategically using water-type Pokémon to navigate through this battlefield will help players conquer this kingdom. Additionally, players can use the kingdom training grounds to train their army or find wild Pokémon and link with them. After battling with a Warlord, the game automatically registers them. Using the built-in local wireless features of Nintendo DS, players can use their registered armies to battle with friends who also own the game.
 • Warlords and Pokémon: Each Warlord has a special ability that can change the tide of battle. For example, Warlord Oichi has the ability to heal all the Pokémon in a player’s army. Also, like Pokémon, Warlords have types that will determine how well they link to particular Pokémon. Some Warlords will have the ability to choose from and link with several different kinds of Pokémon.

Politiekogel wordt man uit Hengelo fataal

De 50-jarige man uit Hengelo die tien dagen geleden werd neergeschoten door een agent, is woensdagochtend in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Almelo weten.

De politie kreeg in de nacht van zaterdag 21 april een melding van huiselijk geweld in Hengelo. Nog voordat de agenten bij de betreffende woning aankwamen zagen zij op de Oldenzaalsestraat twee mensen lopen die mogelijk te maken hadden met de melding.

Een van hen had een vuurwapen, wat zodanig bedreigend was dat een agent zijn dienstwapen gebruikte. Het slachtoffer raakte zwaargewond. De Rijksrecherche onderzoekt de zaak. Het OM wil daarover geen mededelingen doen.

Het gaat minder met Draw Something

Het ging ooit zo goed met het tekenprogramma Draw Something. De dagen dat vele miljoenen gamers die met de app hun tekenkunsten vertoonden, zijn geslonken. De afgelopen maand is het dagelijkse gebruik van de game gedaald met 33%, ongeveer vijf miljoen gebruikers. Nog steeds niet slecht, maar beduidend minder dan voorheen.

Dat is slecht nieuws voor Zynga; zij hebben namelijk OMGpop pas opgekocht voor een kleine 210 miljoen dollar. De gamegigant won het toentertijd van andere bedrijven als Disney, Gree, Dena en EA. Door de daling staat de game op een vierde plek in de All Paids App-chart, zesde op de All Top Free en vierde op de All Top Grossing - charts die voorheen werden gedomineerd door Draw Something

Verkoop Microsoft-producten op de helling in Duitsland

Diverse producten van Microsoft mogen binnenkort mogelijk niet meer in Duitsland verkocht worden. Het betreft onder meer het besturingssysteem Windows 7 en de Xbox 360-spelcomputer. Microsoft verloor woensdag een zaak die Motorola in Mannheim had aangespannen over het gebruik van de H264-videocompressietechnologie.

In een verklaring laat Microsoft weten dat het binnenkort tot overeenstemming denkt te komen met Motorola. "Uiteindelijk zal Motorola zijn patenten tegen redelijke voorwaarden beschikbaar stellen." Microsoft en Apple hebben nog een zaak aangespannen omdat Motorola te veel zou vragen voor het gebruik van de videotechnologie. De rechter heeft zich echter niet uitgesproken over de toelaatbaarheid van Apple-producten.

De uitspraak van de Duitse rechtbank heeft vooralsnog geen invloed op de beschikbaarheid van de Xbox 360 in de Verenigde Staten of Nederland. Ook voor de rest van Europa worden weinig problemen verwacht. Microsoft verplaatste eerder dit jaar zijn Europese distributiecentrum van Duitsland naar Nederland.

Motorola mag vooralsnog geen verkoopverbod afdwingen op last van de Amerikaanse rechter. Op zijn vroegst volgende week wordt duidelijk of er alsnog een verbod van kracht zal worden.


Microsoft-producten geblokkeerd in Duitsland (Foto: Novum)

Bericht bewerkt door: Redactie FOK!

Pieter Lakeman dient klacht in tegen KPMG

Pieter Lakeman heeft een klacht ingediend tegen accountant KPMG. Dat meldt zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) woensdag in een persbericht. Lakeman vindt dat KPMG de jaarrekening van woningcorporatie Vestia over 2010 niet had mogen goedkeuren.

In het jaarverslag van Vestia stond volgens Lakeman onvolledige en misleidende informatie over de derivaten waarmee Vestia zich probeerde in te dekken tegen een stijging van de rente. Met de klacht wil SOBI werknemers en huurders in staat stellen zichzelf te verdedigen als ze door de problemen bij Vestia te maken krijgen met ontslag of huurverhoging.

KPMG trok donderdag de controleverklaring voor de jaarrekening van Vestia in. Stichting SOBI vindt dat niet genoeg. Het intrekken van de verklaring heeft volgens de stichting alleen een publicitaire waarde.

De Rotterdamse corporatie Vestia kwam in grote financiële problemen doordat voormalig directeur Erik Staal de woningcorporatie via derivaten verzekerde tegen een te hoge rente. Omdat de rente laag bleef, moest Vestia extra onderpand storten bij de banken. Hiervoor moest een noodlening van ruim een miljard euro worden afgesloten. Justitie is inmiddels een onderzoek begonnen naar omkoping, witwasserij en belastingfraude.

Baan in kas voor 26 bijstandsgerechtigden

Van de honderden mensen met een bijstandsuitkering die door de gemeenten Den Haag en Rotterdam met bussen naar het Westland waren gestuurd voor een baan, hebben er 26 werk gevonden. Dat heeft de gemeente Westland woensdag bevestigd aan Omroep West.

Eerder dit voorjaar bezochten de werkzoekenden verschillende tuinbouwbedrijven in het kassengebied in de gemeente Westland. Slechts enkele tientallen van hen bleken interesse te hebben in de kassen te werken. Uiteindelijk zijn er 26 aangenomen.

De betrokken gemeenten waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

[Dakar] Verhoeven vertrekt bij Sherco

Frans Verhoeven moet voor de Dakar editie 2013 op zoek naar een nieuw team. De Nederlander reed begin dit jaar de fameuze wedstrijd voor Croco Adventures/Team Sherco Rally Raid, maar liet al tijdens de rally weten dat hij zijn driejarig contract niet uit zou gaan dienen.

Dat Verhoeven op de Sherco-motor nog vijftiende werd mag een wonder heten. Tijdens de wedstrijd brak er van alles van zijn motor af en moest hij op de proeven zelf lange reparaties uitvoeren om verder te kunnen. Hij had dan ook ruzie met zijn monteur die alles slecht prepareerde. "Er moeten voor volgend jaar wat dingen veranderen en dat is het eerste punt waaraan we gaan werken," zei Verhoeven die nu tot de conclusie is gekomen dat verder gan geen zin heeft.

Persona 4 Vita komt naar het Westen

Atlus heeft eindelijk bevestigd dat Persona 4: The Golden naar het Westen komt. De game komt op 15 juni uit in Japan, Noord-Amerika kan het pas rond de herfst verwachten. Atlus heeft geen kantoor in Europa, dus er moet daarvoor nog een uitgever gevonden worden.

The Golden is een een port van de populaire PS2-JRPG, met een aantal toevoegingen natuurlijk. Zo is er een nieuw personage, nieuwe anime-cutscenes, een nieuwe 'online-rescue feature' en 1.5x meer dialoog in vergelijking met het origineel.

Ondertussen moet Persona 4 Arena, de vechtgame die door Arc System Works wordt ontwikkeld, in augustus voor PS3 en Xbox 360 uitkomen.

Douane onderschept duizenden namaakartikelen

De douane heeft dinsdag op Schiphol ruim 32 duizend stuks namaakartikelen aangetroffen. Het betreft namaakstickers, -telefoonhoesjes en -telefoonvensters. De voorwerpen zaten in de bagage van een reiziger die vanuit China via Schiphol naar Sao Paulo reisde. De spullen zijn in beslag genomen.

In de handbagage ontdekte een douanemedewerker ongeveer vijftienduizend namaakstickers voor adapters van mobiele telefoons en geheugenkaartjes. In de ruimbagage werden nog eens zeventienduizend soortgelijke artikelen gevonden.

Tegen de reiziger is een proces-verbaal opgemaakt. Het is strafbaar om nagemaakte goederen Nederland in- of uit te voeren. Ook doorvoer is verboden.


Douane onderschept duizenden namaakartikelen (Foto: Novum)

[OKT] Volleybalsters verrassen Servië

De Nederlandse volleybalsters hebben woensdag voor een verrassing gezorgd op het olympisch kwalificatietoernooi. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen was in Ankara Europees kampioen Servië de baas met 3-2 (20-25, 28-30, 28-26, 30-28 en 15-11). Oranje werkte in de derde en vierde set meerdere wedstrijdpunten weg.

Nederland ging dinsdag nog onderuit tegen Polen, op papier de minste opponent in de groep. Vrijdag kan tegen wereldkampioen Rusland een plek in de halve finale worden afgedwongen. Alleen bij toernooiwinst plaatsen de volleybalsters zich voor de Olympische Spelen in Londen.

Clubloze Campbell zet punt achter loopbaan

Sol Campbell zet definitief een punt achter zijn carrière. Dat meldt de BBC woensdag. De 37-jarige verdediger had al sinds de zomer geen club meer, nadat Newcastle United besloot zijn aflopende contract niet te verlengen. Campbell is 73-voudig Engels international.

Campbell debuteerde in 1992 bij Tottenham Hotspur, maar kende zijn beste jaren in dienst van stadsgenoot Arsenal. Met de Londenaren werd hij twee keer landskampioen. Na drie seizoenen Portsmouth en weinig succesvolle periodes bij Notts County, opnieuw Arsenal en Newcastle kon Campbell sinds vorig jaar geen nieuwe club meer vinden.


Clubloze Campbell zet punt achter loopbaan (Foto: Novum)

Everybody's Golf Vita krijgt grote update

Sony gaat volgende week PS Vita-lanceertitel Everybody's Golf een flinke update geven. Met versie 1.04 krijgt de game onder andere nieuwe multiplayer-modi. Zie beschrijvingen van de toevoegingen hieronder:

Versus-kamers:
Spelers kunnen eindelijk online een kamer creëren waar ze vrij zijn om alle regels zelf te bepalen. Je kunt tegelijk met acht  spelers aan de gang en ook gewoon via voice-chat communiceren.

Beoordelingssysteem toegevoegd aan 'Real Tournament'=modus:
Deze toernooi-modus krijgt nu een viergraads beoordelingssysteem. Dit maakt het makkelijker om spelers te zoeken die ongeveer op hetzelfde niveau zitten als jou.

Tour-systeem toegevoegd aan 'Daily National Tournament'-modus:
De Daily National Tournament heeft nu een tour-systeem, je kunt dus participeren in tours die één week duren. De tours beginnen elke dinsdag en gaan tot en met zondag door, de resultaten worden vervolgens op maandag bekendgemaakt.

FortressCraft al meer dan 750 duizend keer vekocht

Adam Sawkins, de ontwikkelaar van FortressCraft, heeft via Twitter gezegd dat zijn game al meer dan 750 duizend keer is verkocht, een knappe prestatie voor een Xbox Live Indie Game. Volgens Sawskins is FortressCraft goed op weg om binnen tien maanden één miljoen te bereiken.

Sawkins heeft altijd ontkend dat zijn game een Minecraft-kloon is. Volgens hem is Minecraft zelf een rip-off van andere games. FortressCraft doet volgens Sawkins zelfs een aantal dingen beter: "You can spend ages creating amazing things in it, but Minecraft's never been about the creative aspect, any more than GTA is about making sculptures out of buses. Sure, you can do it, but the game doesn't lend itself to that, nor does it help you out."

"FortressCraft, on the other hand, has focused almost entirely on the creative aspect. It's a powerful Voxel engine; it allows complete creation and destruction of anything you want. It allows you to create high-resolution custom blocks, place them and then animate them. It has automated robotic minions to help take the grind out of creating something amazing."

Minecraft komt op 9 mei uit op XBLA, dus het is nog maar de vraag of FortressCraft gretig aftrek zal blijven vinden.

Skullgirls komt naar pc

Skullgirls, het 2D-vechtspel dat al eerder op PSN en XBLA uitkwam, gaat later dit jaar ook pc-gamers blij maken. Daarbij zijn ze niet kieskeurig, de game zal verschijnen op allerlei downloadservices zoals Origin en Steam. De pc-versie zal natuurlijke alle aankomende patches en toevoegingen vanaf het begin bevatten.

Autumn Games, uitgever van Skullgirls, is uiteraard enthousiast: "Since the day we announced Skullgirls, many gamers have been asking for news of a PC release. With the console versions recently launched, Reverge Labs is turning its focus to updating the game and bringing Skullgirls' action to PC gamers."

"We're thrilled with the very positive reception the game has received, and the great support and feedback we've been getting from the community on a number of ways to make the game even better, and we're excited to be working on answering those requests."


Een team van 300 man werkt aan Black Ops 2

Als Call of Duty: Black Ops 2 niet het grootste Call of Duty-spel ooit wordt, dan heeft Activision in elk geval wel z'n best gedaan. Vandaag is namelijk bekendgemaakt dat er een team van 300 man aan het spel werkt.

“There’s over 250 people at Treyarch, but there’s over 300 people working on the project", zegt studiobaas Mark Lamia. “We do have contractors and test teams that aren’t part of the company. Those others aren’t actually employees of Treyarch. But there’s over 300 people working on the game right now.”

Lamia geeft aan de zowel de single- als de multiplayer groots en ambitieus zijn en dat er ook wordt gewerkt aan een vette versie van de zombiemodus. En Treyarch is niet bang om samen met andere Call of Duty-studios te werken.

We actually do open up anything from our side that they can have access to, but they have their own team with their own creative work", zegt Lamia. “Whether it’s inside of the Call of Duty franchise or, frankly, some other area of essential technology or whatever other area – if there are things that teams can access or leverage, then they do. For example, the facial rig and the performance capture was something that we worked with Activision’s central technology team on quite a bit. There’s a lot of learnings there that can be applied to other teams.”


Ruzie bedreigt Kwakoe 2012

Het Kwakoe Zomerfestival in Amsterdam Zuidoost dreigt dit jaar opnieuw niet door te gaan vanwege ernstige verdeeldheid binnen de organiserende stichting. Organisator van het eerste uur Emile Esajas is door het bestuur als voorzitter ontslagen.

Het bestuur van de stichting beschuldigt Esajas van 'ontoelaatbare handelingen'. Hij zou de verstandhouding met tentenverhuurder Witte Tenten op de helling hebben gezet, het bedrijf dat de financiële risico's voor het festival draagt.

"Witte Tenten heeft het festival begroot op honderd tenten. Wij vinden dat een te groot risico. Als zich zestig ondernemers melden voor een kraam, gaan we niet voor honderd tenten betalen", aldus Esajas' zegsman. Het bestuur wil de Kwakoe-veteraan enkel terugnemen als ceremoniemeester, maar hij eist via een kort geding dat vrijdag dient zijn rol als voorzitter terug. De ruzie bedreigt de doorgang van het festival, schrijft Het Parool.

Vorig jaar ging Kwakoe wegens een financieel debacle voor het eerst in 35 jaar niet door. Het evenement begon in 1975 onder leiding van Esajas met een Surinaams voetbaltoernooi en enkele kraampjes. Naderhand groeide het uit tot een multicultureel festival dat meerdere weken duurt en waar bijna 400.000 mensen op afkomen. Kwakoe zou dit jaar op 21 juli van start moeten gaan.

Amnesia-ontwikkelaar doet boekje open over geheimen van horrorgenre

Frictional Games, de ontwikkelaar achter het superenge en veelgeprezen horrorspel Amnesia: The Dark Descent, doet een boekje open over het horrorgenre en hoe je deze zo eng mogelijk kunt maken én houden.

Thomas Grip, werkzaam bij de studio, heeft een lijstje van tien tips gemaakt - een lijst die vreemd genoeg niet begint met alles dat niet in Resident Evil: Operation Racoon City zit. Zo stelt Grip voor om een spel zonder (veel) combat te maken. De opbouw moet heel lang zijn en spelers moeten gaan twijfelen over een heleboel zaken - waaronder over het feit of hij door moet lopen of niet. Doet-ie dat niet, dan ben je al een heel eind.

Bovenstaande punten zijn al zaken die in Amnesia goed geregeld zijn. Maar Grips lijst gaat verder: geen vijanden, zo staat er te lezen. Op zich vreemd, maar niet als je weet waar de ontwikkelaar dan precies aan denkt. "What I mean is that we need to stop thinking of any creatures that we put into the game as 'enemies.' The word enemy makes us think about war and physical conflict, which is really not the focus in a horror game."

De overige zes punten kun je terugvinden op zijn website. We zien ongetwijfeld veel van deze punten - en meer - terug in het vervolg van The Dark Descent, namelijk Amnesia: A Machine for Pigs.

[OS 2012] Stel je vraag aan Rea Lenders

Op 27 juli gaat in Londen de Olympische Spelen van start. FOK!sport zal daar uiteraard uitgebreid verslag van doen. Ook zijn er vooraf al diverse specials te vinden en ook worden sporters benaderd om jullie vragen te beantwoorden. Dit keer trampolinespringster Rea Lenders.

Rea Lenders
De 31-jarige Lenders is al sinds haar zesde levensjaar bezig met trampolinespringen. Al vanaf 1994 doet ze mee aan internationale toernooien. Bij het wereldkampioenschap van 2003 werd ze knap tiende, waarna een vierde plaats volgde in 2005. Op Nederlandse kampioenschappen was ze vrijwel onklopbaar en haalde tien titels binnen.

Rea Lenders (Foto: Pro Shots)

Het wordt Lenders’ tweede deelname aan de Olympische Spelen. In 2004 was ze in Athene ook van de partij. Toen wist ze de finale te bereiken, maar werd daar door een mislukte oefening achtste. Ze kwalificeerde zich voor Londen door bij het Olympic Test Event knap als tweede te eindigen. Daarmee was Lenders de eerste individuele sporter die zich voor Londen plaatste.

Stel nú je vraag!
Heb jij een brandende vraag voor Rea Lenders over haar voorbereiding of verwachting voor de Olympische Spelen of zijn er andere zaken over trampolinespringen, die je graag wilt weten? Stel je vraag dan nu! De redactie van FOK!sport selecteert uiteindelijk de leukste vragen, die door Rea Lenders beantwoord zullen worden.

Je kunt je vraag tot woensdag 2 mei 2012 19:00 uur hieronder in een reactie stellen.

Rijkswaterstaat wil geen herdenking op vluchtstrook

Automobilisten die vrijdag stil willen staan bij de dodenherdenking wordt geadviseerd op tijd een parkeerplaats op te zoeken. Het is niet veilig om op de vluchtstrook te stoppen, meldt Rijkswaterstaat woensdag.

Weggebruikers worden donderdag en vrijdag de hele dag via elektronische borden boven de snelweg gewaarschuwd. Tot 2008 gebeurde dat alleen een halfuur van te voren. Op de borden staat onder meer de tekst 'veilig herdenken? Zoek een parkeerplaats, niet op de vluchtstrook'. Op het moment dat er vertraging is, vervalt de boodschap automatisch en wordt actuele reisinformatie vertoond.

Tijdens de nationale herdenking op 4 mei worden de burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen.


Rijkswaterstaat wil geen herdenking op vluchtstrook (Foto: Novum)

Driekwart van Kickstarters gameprojecten faalt

Slechts een kwart van alle gameprojecten die via Kickstarter worden opgezet, slagen. Dat zegt een woordvoerder van de website tegenover de concullega's van Kotaku. Dat zijn geen goede vooruitzichten voor Triangle Studios.

Ondanks het feit dat de ontwikkelaar van Grim Fandango een monsterbedrag van drie miljoen dollar heeft binnengehaald via zijn Kickstarter-project - en daarmee een record heeft gevestigd - blijkt dat de meeste projecten via Kickstarter lang niet zo succesvol zijn als het lijkt.

Een woordvoerder van de website heeft namelijk aangegeven dat ongeveer een kwart van alle spellen die gefundeerd worden door donateurs, het daglicht zien. Dat is veel lager in vergelijking met andere projectgroepen, waar gemiddeld 45% succesvol is. Wasteland, Leisure Suit Larry en Grim Fandango zijn dus meer uitzondering dan regel.

Energiebedrijf Eon maakt 31 procent meer winst

De winst van energiebedrijf Eon is in het eerste kwartaal met 31 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het Duitse concern meldt woensdag een winst van 1,7 miljard euro.

Het bedrijf verwacht dit jaar een winst te maken van rond de tweeënhalf miljard euro. Eon kampte vorig jaar met tegenslag. Na de kernramp in het Japanse Fukushima besloot de Duitse regering alle kerncentrales in Duitsland vanaf 2022 te sluiten.


Energiebedrijf Eon maakt 31 procent meer winst (Foto: Novum)

Studio Tyler Perry brandt af

De studio van filmmaker Tyler Perry in de Amerikaanse stad Atlanta is getroffen door een grote brand. De oorzaak is nog onbekend. De regisseur van komedies als Madea's Family Reunion en Diary of a Mad Black Woman zag zijn studio in vlammen opgaan. Honderd brandweermannen konden het vuur uiteindelijk onder controle krijgen.

De studio van de 42-jarige Perry bestaat onder meer uit een theater met vierhonderd zitplaatsen, vijf filmsets en een privétheater. Volgens de Amerikaanse nieuwszender Fox News is een deel daarvan ingestort.

Perry werkt momenteel nog aan twee komedies: Madea's Witness Protection, waarin hij zelf weer de luidruchtige oma Madea speelt, en The Marriage Counselor. Het is nog niet bekend of deze films door de brand zijn getroffen.


Studio Tyler Perry brandt af (Foto: Novum)

Pierce Brosnan tekent voor The Coup

Pierce Brosnan heeft een rol in The Coup met Owen Wilson in de hoofdrol. De actiefilm gaat over een Amerikaanse familie die in Zuidoost-Azië woont en wordt meegesleurd in een staatsgreep. Brosnan speelt een medewerker van de Amerikaanse regering, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

Verder is over Brosnans rol nog maar weinig bekend. Hij zou een mysterieuze maar uiteindelijk heldhaftige overheidsmedewerker zijn die essentieel is bij het redden van de familie.

Met The Coup maakt Owen Wilson, die de vader van het gezin speelt, zijn terugkeer naar de actiefilm. Behind Enemy Lines uit 2001 was zijn laatste in het genre.

John Erick Dowdle, bekend van de horrorthriller Devil uit 2010, gaat The Coup regisseren. Hij schreef het scenario met zijn broer Drew Dowdle. De opnames gaan in oktober van start. Wanneer The Coup in de bioscopen gaat draaien, is nog onbekend.


Pierce Brosnan tekent voor The Coup (Foto: Novum)

Triangle Studios start Kickstarter-project

De Nederlandse studio Triangle Studios is voornemens om, met opgehaald geld via Kickstarter, te beginnen aan het spel over de Grote Pier. Dat is een bekend personage uit Friesland uit de zestiende eeuw.

De Engelse titel van het spel is Cross of the Dutchman en het valt binnen het genre action-adventure. Het spel vertelt het verhaal over de Grote Pier in Friesland - waar de studio eveneens gevestigd is - en de taal die de lokale bevolking nog steeds spreekt. We volgen de Grote Pier in zijn avontuur onze voorouders te redden, terwijl we ons bezighouden met triviale bezigheden uit de zestiende eeuw.

Als je van plan bent om te doneren, dan kun je rekenen op leuke extra's. Je naam komt in de credits, je kunt items uit het spel opgestuurd krijgen of zelfs als npc in de game verschijnen. Het geld wordt specifiek gebruikt voor zaken als nieuwe game modes, multiplayer, voice overs, extra missies en personages en betere cutscenes.

Daarnaast moet het geld de kosten dekken voor de aanwezigheid op beurzen als GDC en gamescom, maar ook lokalisatie in de vijf grootste talen in Europa en de roman over het personage.

Voorlopig is het spel alleen aangekondigd voor pc en Mac, via Steam. Andere distributiemogelijkheden worden bekeken. Wanneer het uitkomt is niet bekend, dat hangt van de snelheid af waarmee donateurs zich melden. Dat kan overigens nog heel de maand, maar schroom niet om alvast na te denken over je donatie.

Je kunt het spel volgen op de website van Grote Pier, het Twitter-profiel van de ontwikkelaar en de Facebook-pagina.

UEFA past gelekaartenregel niet aan

De UEFA past de regelgeving rond gele kaarten in de Champions League niet aan. Dat heeft de Europese voetbalbond woensdag laten weten. Spelersvakbond Fifpro probeerde de bond op andere gedachten te brengen, omdat zes spelers de finale op 19 mei vanwege een schorsing moeten missen.

Volgens Michael van Praag blijven de regels in ieder geval de komende drie jaar zoals ze zijn. Van Praag is voorzitter van de werkgroep voor de regels in de Champions League.

Spelers die na de groepsfase een derde gele kaart krijgen zijn automatisch een wedstrijd geschorst. Fifpro drong er op aan om kaarten na de kwartfinale weg te strepen, zodat spelers minder snel de finale aan zich voorbij moeten laten gaan.

Chelsea-spelers Raul Meireles, Branislav Ivanovic en Ramires, en het Bayern München-trio Holger Badstuber, David Alaba en Luiz Gustavo kregen in de halve eindstrijd hun derde gele kaart en missen de finale in de Allianz Arena.

Jongeren proberen minder alcohol te kopen

Jongeren onder de 16 jaar proberen minder vaak alcoholische drank te kopen. Onder 16- en 17-jarigen werd wel vaker een poging gedaan om sterkedrank te kopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In 2011 gaf acht procent van alle jongeren aan wel eens sterkedrank te bestellen. In 2001 was dat nog vier procent. Volgens de VWA is die stijging vooral te danken aan jongeren van 16 en 17, waarvan er vorig jaar 23 procent sterk alcoholische dranken probeerde te kopen. Het kan dan gaan om shotjes, wodka of rum.

Minder dan een procent van alle jongeren onder de 16 jaar probeerde zelf zwak alcoholhoudende drank kopen. In 2001 was dat nog vier procent. Vooral in kroegen en supermarkten daalde het aantal pogingen om bier of wijn te kopen.

Drank werd vorig jaar onder alle minderjarigen vooral ingeslagen in supermarkten (76 procent) en in kroegen of discotheken (46 procent). 74 procent van de jongeren geeft aan wel eens alcohol te krijgen van een oudere vriend. Dat percentage zit na een daling tot 50 procent sinds 2007 weer in de lift.


Jongeren proberen minder alcohol te kopen (Foto: Novum)

Straf in zaak Westergaard gehandhaafd

Het Deense hooggerechtshof heeft woensdag de veroordeling van een Somalische man die in 2010 met een bijl inbrak bij cartoonist Kurt Westergaard gehandhaafd. Tekeningen die Westergaard maakte van de profeet Mohammed waren de aanleiding voor de inbraak.

Muhideen Mohammed Geelle werd eerder tot tien jaar cel veroordeeld. Volgens het hof heeft Geelle zich met de inbraak schuldig gemaakt aan een terreuraanslag. De bewering van de Somaliër dat hij Westergaard slechts de stuipen op het lijf wilde jagen werd door de rechter verworpen. Westergaard wist zich tijdens de inbraak op te sluiten in een veilige ruimte in zijn huis en bleef ongedeerd.

Het hof handhaafde ook de beslissing van een andere rechter die bepaalde dat Geelle na het uitzitten van zijn straf Denemarken moet verlaten.

De inmiddels 76-jarige Westergaard publiceerde de cartoons van de profeet Mohammed in 2005. Zijn tekeningen kwamen hem op bedreigingen van moslims te staan, omdat het afbeelden van de profeet volgens de islam verboden is. De cartoonist leeft al jaren dag en nacht met lijfwachten om zich heen.


Straf in zaak Westergaard gehandhaafd (Foto: Novum)

Toeristen in Limburg extra gecontroleerd om wietpas

De politie in Limburg voert sinds dinsdag extra verkeerscontroles uit. Hiermee hoopt de politie vooral buitenlandse toeristen te wijzen op het nieuwe drugsbeleid in de regio. Dat meldt een woordvoerder van de politie woensdag.

De controles vinden met name plaats op de invalswegen naar de gemeente Maastricht. Daarbij deelt de politie ook folders uit met informatie over het gewijzigde drugsbeleid. "Veel mensen zijn inmiddels op de hoogte, maar de aantrekkingskracht van de Nederlandse coffeeshops reikt ver", aldus een woordvoerder van de politie.

Het politiekorps in de regio wordt voor deze tijdelijke maatregel versterkt met 24 extra agenten. Ook is samenwerking gezocht met gemeenten, het Korps Landelijke Politiediensten, en de Duitse politie.

Sinds dinsdag is de wietpas verplicht in het zuiden van het land. Coffeeshops zijn besloten clubs geworden. Alleen wie in Nederland woont, kan lid worden van een coffeeshop. De overheid hoopt met deze maatregel overlast van buitenlandse drugstoeristen tegen te gaan.

Binnen twee weken duidelijkheid over Chivu

Cristian Chivu kan volgens zijn zaakwaarnemer een nieuw tweejarig contract tekenen bij Internazionale. De Roemeen kan echter ook rekenen op belangstelling van diverse andere clubs.

Zaakwaarnemer Victor Becali zegt dat zijn cliënt zijn verblijf in Milaan met twee jaar kan verlengen. "We hebben afgelopen week een ontmoeting gehad met Inter over een nieuw contract. Cristian kan voor twee seizoenen bijtekenen, met een optie voor nog een jaar", aldus Becali tegen Voetbal International.

"Maar we zijn ook benaderd door andere clubs. Cristian heeft aanbiedingen gekregen uit Frankrijk, Duitsland en Spanje. Mochten we geen akkoord bereiken met Inter, dan weten we waar we naar moeten kijken. We geven Inter binnen twee weken een duidelijk antwoord", vervolgt de zaakwaarnemer.

Ook Ajax zou belangstelling hebben voor de 31-jarige Roemeen, die in het verleden al uitkwam voor de Amsterdammers. "Een goed alternatief met veel ervaring op het hoogste niveau, een op-en-top prof, die Ajax altijd is blijven volgen. En wij zijn hem nooit vergeten", zei trainer Frank de Boer onlangs.

Mijn eerste week met Trials Evolution

Soms komen er van die games uit waar je een recensie over wil schrijven, maar iets in je achterhoofd zegt dat je het niet moet doen. Misschien komt dat doordat ik een zeer naar achterhoofd heb, maar dat zou ook kunnen omdat het daar het spel niet voor is. Het gaat hier om Trials Evolution, waarover ik na tig uur kan zeggen dat het hoogstwaarschijnlijk de beste arcadegame tot op heden is, maar het nog veel grootser gaat worden.

Automobilist (19) verstopt zich in achterbak

Een 19-jarige man uit het Gelderse Lieren is dinsdagavond aangehouden na een opmerkelijke verstopactie. Hij was in de gemeente Westland verwikkeld in een soort snelheidswedstrijd met een andere automobilist.

Agenten hadden op de Middel Broekweg twee auto's met hoge snelheid zien rijden en controleerden het achterste voertuig. De bestuurder kreeg een waarschuwing voor zijn rijgedrag, waarop de agenten op zoek gingen naar de tweede auto.

Die auto bleek geparkeerd te staan op de Symfonie in Honselersdijk. De bestuurdersplaats was leeg, maar de vrouw die nog op wel in het voertuig zat verklaarde dat de bestuurder was weggelopen.

Toen de agenten haar rond 23.30 uur vertelden dat het voertuig niet verzekerd was en zou worden weggesleept, ging de achterbank naar voren en kwam een man uit de kofferbak kruipen. Het bleek de 19-jarige eigenaar te zijn die had gereden terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd. Hij is aangehouden. Na te zijn verhoord mocht hij naar huis met twee processen-verbaal op zak.

Spanje waarschuwt Bolivia om nationalisering

Spanje heeft Bolivia gewaarschuwd dat de nationalisering van het Spaanse bedrijf Red Electrica Corporacion - dat het grootste deel van het elektriciteitsnet in het land in bezit heeft - het imago van Bolivia onder internationale investeerders zal schaden.

De Spaanse minister van economie Luis de Guindos maakte echter een onderscheid tussen deze zaak en die in Argentinië, waar de overheid oliebedrijf YPF nationaliseert. Het Spaanse oliebedrijf Repsol had een meerderheidsbelang YPF. De Guindos zei woensdag dat Bolivia heeft ingestemd met het betalen van compensatie voor de nationalisering van het Spaanse bedrijf.

Woordvoerder van Red Electrica de España, Antonio Prada, verwierp de aantijging van Bolivia dat de lokale tak niet genoeg in het netwerk investeert. Hij voegde eraan toe dat Bolivia slechts goed is voor 1,5 procent van de inkomsten van het bedrijf.

Twee jaar geleden werd de opwekking van energie en de verkoop aan klanten al genationaliseerd. Met de gedwongen nationalisering heeft de regering nu tachtig procent van de energiesector in het land in handen.


Spanje waarschuwt Bolivia om nationalisering (Foto: Novum)

Overheid gaat dijken testen met nepgolven

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat onderzoeken hoe zwaar dijken belast kunnen worden voor ze kapotgaan. Om dit te meten is een speciaal apparaat ontwikkeld dat het effect van golven tegen een dijk nabootst.

Als eerste is vrijdag de dijk bij het Friese Oosterbierum aan de beurt. Daar wordt de zogeheten 'golfklapgenerator' geïnstalleerd om te testen bij welke golfhoogte het gras op de dijk kapotgaat en wat de invloed is van bebouwing en bomen op de dijk. Het is voor het eerst dat de gevolgen van langdurige golfbelasting op deze manier gemeten kunnen worden. Met de resultaten kunnen de instrumenten worden verbeterd die worden gebruikt bij de periodieke 'apk-keuring' van dijken.

De proeven vinden plaats in het kader van het onderzoeksprogramma Sterkte en Belastingen Waterkeringen van het ministerie. Staatssecretaris Atsma (CDA) is vrijdag aanwezig bij de start van de proef in Oosterbierum.

BNN pakt uit voor herdenking Bart de Graaff

BNN herdenkt Bart de Graaff later deze maand met De Nacht van Bart. Het is op 25 mei exact tien jaar geleden dat de oprichter van de jongerenomroep op 35-jarige leeftijd overleed. In dat kader staat de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 mei op Nederland 3 geheel in het teken van 'de grote kleine man'.

In De Nacht van Bart komen alle programma's van De Graaff weer voorbij, waaronder De Stalkshow en Waar Kan Ik Je 's Nachts voor Wakker Maken. Dat heeft BNN woensdag bekendgemaakt. De tv-nacht bestaat niet alleen uit fragmenten, maar ook uit complete afleveringen.

Voorafgaand aan De Nacht van Bart zendt BNN Bikkel uit, een documentaire over De Graaff. De presentator, die met een zeldzame nierafwijking kampte die zijn groei stopzette, kreeg in 1997 een donornier, maar overleed vijf jaar later alsnog. Woensdag 23 mei is het eenmalige donorprogramma Hart Nodig te zien.


BNN pakt uit voor herdenking Bart de Graaff

Steden eisen verbod op langzaamaanactie politie

De burgemeesters van Rotterdam en Den Haag willen dat de rechter de voor donderdag aangekondigde langzaamaanactie van de politie verbiedt. De rechtbank in Utrecht heeft nog geen dagvaarding binnen, maar heeft donderdag tijd gereserveerd vanaf 10.30 uur, laat een woordvoerder weten.

De vakbonden ACP, NPB en VMHP roepen agenten in de regio's Rotterdam, Den Haag en Dordrecht dinsdag op om donderdag een halfuur lang stapvoets te rijden op de toegangswegen naar deze steden.

De bonden roepen dienstdoende agenten in hun strijd om een betere cao op om donderdag tussen 16.30 en 17.00 uur stapvoets te rijden op de toegangswegen richting Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Er was al afgesproken dat dit niet op snelwegen zou gebeuren.

De bonden beseffen dat de acties flinke verkeersopstoppingen kunnen veroorzaken. "Dat is vervelend, maar het is kennelijk nodig om de minister te laten bewegen", zei een woordvoerder van de politiebonden dinsdag. De politieacties hadden tot nu toe een publieksvriendelijk karakter, maar onder meer vanwege de aangekondigde nullijn voor ambtenaren worden ze harder.

De ANWB laat woensdag weten bedenkingen te hebben bij de actie. "We begrijpen de behoefte van de politie om te demonstreren maar keuren iedere actie af die de verkeersveiligheid en de doorstroming in het geding brengt", laat een woordvoerder weten.

FOK!filmtips van de dag: Changeling

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vandaag zijn er meerdere films op televisie die de moeite waard zijn. Te beginnen met Terminator Salvation. Deze film was bijna de tip van de dag geworden, maar redde het net niet. Deze film speelt zich af in een post-apocalyptisch 2018 en John Connor heeft als taak om een opstand te leiden tegen Skynet en haar terminators. De door hem uitgestippelde toekomst wordt anders door de komst van Marcus Wright, een vreemdeling die als laatste herinnering heeft dat hij in een dodencel op zijn executie zat te wachten. Samen trekken ze ten strijde tegen Skynet. Om 20:30 op RTL 7 is deze film te bekijken.

Om 20:30 op RTL 8 is de FOK!filmtip van de dag te zien: Changeling. Deze film speelt in het Los Angeles van 1928. Als Walter, het zoontje van Christine Collins, verdwijnt schakelt ze de politie in. Naast het feit dat de sterke arm pas laat reageert wordt ze niet serieus genomen. Als Walter tenslotte gevonden wordt duurt het niet lang dat Christine ontdekt dat deze jongen haar zoon helemaal niet is. De corrupte politie ligt onder vuur en kan de vondst van Walter goed gebruiken. Slecht nieuws niet en dus wordt Christine wéér niet gehoord.  Ondertussen ligt haar zoektocht naar haar echte zoon stil en begint elke minuut te tellen.

Ook de moeite van het kijken waard zijn Cast Away (al eerder de FOK!filmtip geweest!). Deze film is om 20:30 te zien op NET5 en de romantische komedie Notting Hill. De laatste film is te bewonderen op een nog niet eerder genoemd tijdstip, maar dan op RTL5.

Veel kijkplezier!

Zwols appartementencomplex ontruimd om boobytrap

De Zwolse politie heeft dinsdagavond een appartementencomplex ontruimd omdat een bewoner in zijn woning een boobytrap had vervaardigd waardoor een gasexplosie dreigde. De brandweer wist de val binnen een uur onschadelijk te maken. De 33-jarige bewoner van de woning aan de Oldermannenlaan is aangehouden, meldt de politie.

De politie denkt dat hij eerder op de avond een scooter van een 21-jarige buurtbewoner in brand heeft gestoken. De eigenaar van de scooter had een vermoeden wie dat op zijn geweten had en nam een kijkje bij de woning van de brandstichter. Daar stond een deur op een kier en was een gaslucht te ruiken, waarop hij de politie waarschuwde.

Aan de deur waren volgens een politiewoordvoerder draden op zo'n manier bevestigd dat ze een vonk zouden kunnen veroorzaken. "Het was een extreem gevaarlijke situatie." Het was volgens hem niet te zeggen of de bewoner die had aangebracht met de bedoeling de woning op te blazen.

De bewoner was niet aanwezig, maar meldde zich 's nachts bij de politie. Hij is in een cel gezet.

Goederentrein ramt lorrie op Betuweroute

Een goederentrein heeft woensdagmiddag op de Betuweroute een lorrie geramd bij het Gelderse Angeren. Monteurs waren bezig met werkzaamheden, maar waren te laat om het voertuig van het spoor te halen, zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Niemand raakte gewond bij de aanrijding. Wel liep de trein schade op. Waarom de lorrie nog op het spoor stond, is niet duidelijk. De trein reed richting Rotterdam en kwam bij het uitrijden van de tunnel in aanraking met de wagen. De machinist kon een aanrijding niet voorkomen.

In de lorrie lagen bouwmaterialen opgeslagen. Volgens de woordvoerder was bekend dat er aan het spoor werd gewerkt. Normaal gesproken zou de lorrie van het spoor gehaald moeten worden.

De spoorwegpolitie van het KLPD heeft een onderzoek ingesteld. Het treinverkeer op de Betuweroute ligt voorlopig stil.

Firma fraudeert met tachograaf in zeven trucks

Een 64-jarige vrachtwagenchauffeur en zijn werkgever zijn woensdag beboet voor fraude met tachografen. Het Korps Landelijke Politiediensten heeft de gemanipuleerde meetinstrumenten na onderzoek bij in totaal zeven voertuigen van het bedrijf uitgebouwd.

Het gesjoemel kwam aan het licht bij een politiecontrole op de A27 bij de Zuid-Hollandse gemeente Zederik. De rittenstaat van de bestuurder uit Harderwijk kwam niet overeen met de tachograafgegevens. Daarop werd een dubbele tachograaf in zijn trekker ontdekt.

De politie besloot de eigenaar van het bedrijfsvoertuig nader te onderzoeken en kwam erachter dat met zeven trekkers van de firma was geknoeid. Hierop werden de trucks naar een garage gebracht waar de manipulatie ongedaan werd gemaakt. Twee dubbele tachometers, drie dubbele pulsgevers en twee elektromagneten zijn in beslag genomen.


Firma fraudeert met tachograaf in zeven trucks (Foto: Novum)

Janssen: "Als Ajax met me verder wil, dan blijf ik"

Theo Janssen kende een stroeve start bij Ajax, maar is na de winterstop uitgegroeid tot een waardevolle basisspeler bij de Amsterdammers. Ook volgend seizoen wil Janssen, die vanavond met Ajax de landstitel kan veiligstellen tegen VVV-Venlo, belangrijk zijn voor de Amsterdamse ploeg.

"Als Ajax met me verder wil, blijf ik hier gewoon", liet Janssen weten. "Ik ben genoeg overtuigd van mezelf dat wanneer ik blijf, ik volgend jaar ook weer basisspeler ben. Dat is ook het beste. Als ik een langere periode niet speel, kan ik een vervelende jongen worden. Dat weet ik van mezelf, dus dat moeten we zien te voorkomen."

"Na het seizoen ga ik eens rustig met de trainer zitten", vervolgde de middenvelder. "Dat hoeft niet lang, tien minuutjes is genoeg. Niet dat ik een basisplaats eis of zo, dat kan ook helemaal niet. Maar een beetje duidelijkheid kan geen kwaad."

"Ik wil het gevoel hebben dat ik ook volgend jaar belangrijk kan zijn voor Ajax. Er gaan waarschijnlijk een paar belangrijke spelers vertrekken, dus ik zie wel een rol voor mezelf weggelegd. Als de trainer dat ook vindt zie ik geen problemen", besloot Janssen.

Schoten gelost bij overval in Dordrecht

Bij een overval op een slijterij in Dordrecht zijn woensdagmiddag schoten gelost. Een van verdachten kon kort daarna in de omgeving van de winkel worden aangehouden door een arrestatieteam, meldt de politie.

De slijterij aan de Reeweg Oost werd even voor 13.30 uur overvallen door twee mannen. De arrestant raakte bij zijn aanhouding gewond. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. Een tweede verdachte is nog voortvluchtig.

Skeletonkampioene Amy Williams bergt slee op

Amy Williams (29) beëindigt noodgedwongen haar loopbaan. De Olympisch kampioene skeleton uit Cambridge worstelt met een zware knieblessure.

Twee jaar geleden won Williams enigszins verrassend de Olympische titel in het Canadese Whistler. Ze bleef de Duitse Kerstin Szymkowiak ruim een halve seconde voor. Williams bezorgde Groot-Brittannië voor het eerst in dertig jaar individueel goud op de Olympische Winterspelen. De titel was overigens niet zonder controverse. Na de eerste dag werd twee keer een protest ingediend tegen de helm van Williams. De wedstrijdjury stelde de Britse echter in het gelijk en dus mocht ze de competitie hervatten.

Vanwege haar gouden medaille werd Amy Williams benoemd tot Member of the Order of the British Empire.

Groen licht voor gasopslag Bergermeer

De Raad van State heeft groen licht gegeven voor de gasopslag onder de Noord-Hollandse Bergermeerpolder. De hoogste bestuursrechter heeft alle bezwaren tegen het plan ongegrond verklaard. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Vorig jaar mei gaf het kabinet toestemming voor de grootschalige ondergrondse gasopslag. Het gaat om opslag in een oud aardgasveld op twee kilometer diepte ten westen van Alkmaar.

Het plan leverde echter veel weerstand op onder omwonenden. Ze zijn bang voor aardbevingen en twijfelen aan de veiligheid van de aardgasputten. Ook zetten zij kanttekeningen bij het nut en de noodzaak van gasopslag. Naast de bewoners tekenden ook de gemeente Bergen, verschillende natuurorganisaties en enkele bedrijven bezwaar aan bij de Raad van State.

De Raad van State beaamt dat er nog altijd een aantal onduidelijkheden en onzekerheden in het plan zit, maar dat hoeft niet te betekenen dat er daarom van af moet worden gezien. De kans op aardbevingen is niet hoger dan tijdens de periode dat er gas werd gewonnen. De maximale kracht zou bovendien niet hoger zijn dan 3,9 op de schaal van Richter.

In augustus zette de Raad van State het kabinetsplan nog in de ijskast, omdat niet kon worden uitgesloten dat de gasopslag gevolgen kon hebben voor de veiligheid in de directe omgeving. Om tot een definitief oordeel te komen, was meer onderzoek nodig.

Taqa Energy mag nu beginnen met de aanleg van putten en de boorinstallatie. Volgens het bedrijf is de uitspraak het sluitstuk van een zorgvuldig proces. Taqa-directeur Jan Willem van Hoogstraten verzekert dat er afspraken zijn gemaakt om overlast te voorkomen.

"Taqa heeft veel maatregelen genomen om het project op een veilige en verantwoorde manier vorm te geven", zegt Van Hoogstraten in een reactie. "Er zijn onder meer afspraken gemaakt over een efficiënte afhandeling van schade bij een eventuele beving, over natuurcompensatie en over het beperken van geluidsoverlast tijdens de bouw."

De bouw begint op korte termijn. Met het project is zo'n achthonderd miljoen euro gemoeid.

Rock Band op iOS speelbaar tot 1 juni

Na 31 mei zal Rock Band niet meer speelbaar zijn op iOS-apparaten, zo is vandaag bekend geworden. Het spel, dat sinds 2009 in de App Store te vinden is biedt 32 rocknummers die je met je vingers op het scherm mee kunt spelen, en daarnaast een online store waar nog meer liedjes gekocht kunnen worden.

Rock Band voor iOS kan nog steeds gekocht worden in de App Store, maar zal per 1 juni ook voor de mensen die de volledige versie gekocht hebben niet meer speelbaar zijn op iPhone, iPad of iPod. Het is nog onduidelijk of Rock Band Reloaded voor iOS hetzelfde lot staat te wachten.

OM vervolgt 'discriminerende' coffeeshop niet

Justitie in Maastricht gaat niets doen met klachten van bezoekers die dinsdag vanwege hun nationaliteit werden geweigerd bij coffeeshop Easy Going. Volgens het Openbaar Ministerie is geen sprake van strafbare discriminatie. "Wij hebben de politie gevraagd geen aangiften in deze kwestie op te nemen, maar de klacht vast te leggen in een melding", zegt een woordvoerder. In Brabant wordt de zaak wel opgepakt.

Easy Going weigerde dinsdag een tiental bezoekers met het doel een proces uit te lokken. De bedoeling was dat de geweigerde bezoekers aangifte van discriminatie zouden doen. Volgens de woordvoerder is alleen een melding vastgelegd.

"Wij voeren slechts overheidsbeleid uit en de overheid heeft bepaald dat dit niet strafbaar is", legt een woordvoerder van het OM uit. Hij wilde niet ingaan op de vraag of het geen goed idee is een rechter de nieuwe maatregel te laten toetsen.

De bezoekers kunnen nu naar het gerechtshof in Den Bosch stappen om justitie te dwingen alsnog vervolging in te stellen. "Je kunt ervan op aan dat ze dat gaan doen. Desnoods gaan we door tot het Europese Hof van Justitie", zegt eigenaar van Easy Going Marc Josemans. Hij is tevens voorzitter van de Maastrichtse coffeeshopvereniging VOCM.

Justitie in Breda gaat de zaak wel uitzoeken naar aanleiding van een aangifte uit Tilburg, waar coffeeshop Toermalijn dinsdag een soortgelijke actie voerde. "Wij hebben een aangifte opgenomen. De overige meldingen worden daarbij gevoegd. Het gaat allemaal om ongeveer dezelfde zaak", legt een woordvoerder uit. Zij benadrukt dat nog niet is besloten of het OM ook daadwerkelijk tot vervolging overgaat.

Door de invoering van de wietpas mogen coffeeshops alleen nog aan leden verkopen. Gebruikers kunnen alleen lid worden van een coffeeshop in hun eigen gemeente. De overheid wil zo overlastgevend drugstoerisme tegengaan.

Josemans probeert ook via een andere juridische weg de wietpas aan de kaak te stellen. Na het weigeren van buitenlandse klanten, ging de coffeeshop dinsdag voor iedereen open en werd niet om een pas gevraagd. De coffeeshop kreeg daarvoor een waarschuwing.

Woensdag ging de coffeeshop even voor 11.00 uur opnieuw open. "Na een kwartier kwamen de politie en de gemeente langs voor een controle. Toen bleek dat er buitenlanders en mensen zonder pas waren", zegt Josemans. Hierop is een voornemen tot sluiten uitgereikt. Dat wordt vrijdag omgezet in een sluitingsbevel, waarmee Josemans naar de rechter kan stappen.


OM vervolgt 'discriminerende' coffeeshop niet (Foto: Novum)

Cabaretgroep Purper houdt het voor gezien

Cabaretgroep Purper houdt ermee op. Het gezelschap zet er na 32 jaar een punt achter, nu voorman Frans Mulder het komende theaterseizoen in de musical Sister Act gaat spelen. "Purper heeft dertig jaar mijn leven beheerst", zegt de 59-jarige cabaretier woensdag in De Telegraaf.

Sister Act, gebaseerd op de gelijknamige komedie met Whoopi Goldberg, gaat in maart in première. "Natuurlijk kijk ik enorm uit naar de musical Sister Act, maar ik kijk dezer dagen ook terug", zegt Mulder. "Purper heeft veel dromen laten uitkomen."

Purper werd in 1980 opgericht door Erik Brey en Haye van der Heijden en onderging sindsdien vele transformaties. Onder anderen Karin Bloemen, Angela Groothuizen en Jos Brink maakten deel uit van het gezelschap. In de laatste samenstelling bestond de groep uit Frans Mulder, Marjolijn Touw, Marco Braam en Jeroen Hardijzer.

In maart werd de laatste voorstelling van de 22e Purper-productie, Purper Helden, opgevoerd. Volgend jaar komt het Amsterdams Kleinkunst Festival met een Purper-hommagevoorstelling, waarin alle liedjes die Frans Mulder de afgelopen dertig jaar voor Purper schreef voorbijkomen.

Boerrigter had soms geen geld voor boodschappen

Derk Boerrigter speelt momenteel in de top van de Eredivisie, maar heeft ook de bodem van het Nederlandse voetbal gezien. De linksbuiten was jarenlang actief in de Jupiler League. Zo speelde de linkspoot enkele jaren bij FC Zwolle en RKC Waalwijk. Destijds verdiende Boerrigter aanzienlijk minder dan momenteel bij Ajax.

In de Jupiler League streek de linksbuiten een jaarsalaris op van 21.000 euro. "Dat klinkt nog redelijk, maar ik moest daar alles van doen", zegt Boerrigter tegen Voetbal International. "Appartement, gas en licht, televisie en telefoon...Ik hield zó weinig over dat ik af en toe de boodschappen door mijn toenmalige schoonmoeder moest laten betalen. Dan denk je weleens: Is dit wat ik wil? Ik heb de bodem gezien."

Boerrigter speelde voor zijn periode in de Jupiler League in de jeugdopleiding bij Ajax. Die periode heeft de Oldenzaler harder gemaakt. "Als ik de afgelopen jaren iets heb geleerd, is het dat je op het veld schijt aan alles moet hebben. Ik weet nog goed dat ik werd aangespeeld en de trainer plotseling heel hard roep dat ik een actie moest maken. Daar schrok ik zó van dat ik de bal over de zijlijn liet lopen."

Inmiddels werd de aanvaller ook al uitgenodigd voor Oranje, al was zijn eerste kennismaking met bondscoach Bert van Marwijk van korte duur. Voordat Boerrigter zijn eerste interland kon spelen, moest hij al weer naar huis met een rugblessure die hem lang aan de kant hield. "Ik moest na het eten even bij de bondscoach komen. Hij zei gelijk: Luister, als je voor woensdag niet fit bent, kun je weer naar huis. Oké...Dat was dus de eerste kennismaking. Duurde een minuut ofzo. Keihard, maar hij had wel gelijk. Van Marwijk heeft niets aan een geblesseerde speler", besluit de linksbuiten.

Gratis bellen Vodafone vindt gretig aftrek

Vodafone-gebruikers maken gretig gebruik van de mogelijkheid om gratis te bellen en te sms'en. Dat laat een woordvoerder woensdag weten. Er werden rond 13.00 uur ruim anderhalf keer zo veel sms'jes verstuurd als op een normale dag in de meivakantie. Ook werd ruim veertig procent meer gebeld.

Vodafone probeert met de actie de storing waar veel klanten in april last van hadden goed te maken. Tot en met zaterdag betalen klanten niets voor telefoontjes en sms'jes binnen Nederland. De woordvoerder verwacht dat in de loop van de dag de bel- en smsdiensten nog intensiever gebruikt gaan worden.

Vodafone heeft zo'n vijftig man extra personeel ingezet om de vierdaagse actie in goede banen te leiden. Zij zorgen onder meer voor extra netwerkbewaking en staan klaar om in te grijpen als het misgaat.

De storing, waarvan honderdduizenden mensen dagenlang last hadden, was het gevolg van een brand bij een centrale in Rotterdam begin vorige maand.


Gratis bellen Vodafone vindt gretig aftrek (Foto: Novum)

Onduidelijkheid over samenwerking Tarantino en Harren

Quentin Tarantino zegt geen plannen te hebben om met Mick Harren een lied op te nemen. "Wie? Mick Harren? Nooit van gehoord", zegt de Amerikaanse regisseur tegen het AD. De Nederlandse zanger zei vorig jaar te zijn benaderd door de regisseur en die plannen zijn ongewijzigd. "Ik vlieg er half juli gewoon naartoe."

De zanger gelooft niet dat Tarantino hun samenwerking daadwerkelijk heeft ontkend. "Ik vind het maar een vaag verhaal van die meneer van het AD." De zanger liet vorig jaar weten door een medewerker van Tarantino te zijn gevraagd om het nummer My Way op te nemen voor zijn film Django Unchained.

"Ik helemaal geen plannen met My Way voor mijn film", laat Tarantino in Mexico weten aan de krant. De regisseur is in Mexico voor de opnames van Django Unchained. "Het is complete nonsens."


Onduidelijkheid over samenwerking Tarantino en Harren (Foto: Novum)

Jeroen Willems eregast op Nederlands Film Festival

Jeroen Willems is dit najaar gast van het jaar op het Nederlands Film Festival in Utrecht. De acteur krijgt een eerbetoon in de vorm van een uitgebreid programma. Dat maakte het festival woensdag bekend.

De 49-jarige Willems, bekend van rollen in films als Nynke, Lena, Leef! en Zomerhitte, is trots. "Het was heel lang stil, heel lang, want ik begreep het oprecht niet. Maar ik begrijp steeds minder, dus ik ben heel erg graag eregast."

"Een acteur die met de weergaloze reikwijdte van zijn talent de kijker keer op keer in het hart weet te raken", aldus directeur van het festival, Willemien van Aalst, in een reactie. Vorig jaar was de eregast van het festival producent Frans van Gestel. In de jaren daarvoor waren onder anderen Anneke Blok, Jack Wouterse en Monic Hendrickx eregasten.

Het 32e Nederlands Film Festival vindt plaats van 26 september tot en met 5 oktober 2012.


Jeroen Willems eregast op Nederlands Film Festival (Foto: Novum)

Tom Cruise wordt vampierjager Van Helsing

Tom Cruise gaat Van Helsing spelen in een nieuwe film over de vampierjager uit het boek Dracula. Filmstudio Universal heeft Alex Kurtzman en Roberto Orci, het schrijvers- en producentenduo dat ook Star Trek en Transformers in een nieuw jasje stak, aangetrokken om de film van de grond te krijgen en te produceren. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

"Alex en Roberto zijn twee zeer getalenteerde schrijvers en producenten die de waarde van een geweldig verhaal kennen", laat Universal weten in een verklaring. "Ze hebben meegewerkt aan het succes van de grootste kaskrakers van Hollywood en we hopen dat ze dit succes bij Universal kunnen voortzetten."

De twee gaan ook de reboot van The Mummy produceren. De 49-jarige Cruise gaat Van Helsing coproduceren. Hij werkte eerder samen met Kurtzman en Orci bij de productie van Mission Impossible II. Wanneer de productie van de nieuwe Van Helsing-film in gang wordt gezet, is nog niet bekend.

Het personage Abraham van Helsing werd voor het eerst beschreven in het boek Dracula van Bram Stoker. Daarin is hij een Nederlandse vampierjager. Hugh Jackman speelde Van Helsing in 2004 in de gelijknamige film. Van Helsing werd niet enthousiast ontvangen en een vervolg bleef daarom uit. Rutger Hauer zal volgend jaar in de 3D-film Dracula van Dario Argento te zien zijn als Van Helsing.


Tom Cruise wordt vampierjager Van Helsing (Foto: Novum)

Bayonetta 2 nog niet afgeschoten

Gamers kunnen blijven hopen op een vervolg op de actiegame Bayonetta. Gameontwikkelaar Hideki Kamiya van Platinum Games heeft gezegd dat fans moeten uitkijken naar tijdschriften die binnenkort in de schappen liggen. Daarin zou een nieuw spel onthuld worden.

Kamiya reageerde, zonder daarbij een titel te noemen, op een bericht van de website Spong. Daarin stond dat uitgever Sega de productie van Bayonetta 2 had stilgelegd.

Bayonetta kwam begin 2010 uit. De game, waarin een sexy heks de hoofdrol speelt, is wereldwijd ruim anderhalf miljoen keer verkocht. Uitgever Sega gaf begin 2010 al aan graag een vervolg op de actiegame op de markt te brengen.


Bayonetta 2 nog niet afgeschoten

Klassieker uit je speaker: Andrew Gold

Andrew Gold is een Amerikaanse artiest. Hij speelde in verschillende bands als Wax, Bryndle en The Rangers. In 1975 vond hij het tijd worden voor een solocarrière. In deze tijd had hij een knaller van een hit, namelijk 'Lonely Boy'. In de jaren 80 scoorde hij met de groep Wax nog twee hits met de nummers 'Right between the eyes' en 'Building a bridge to your heart'. In 2011 is hij helaas overleden op 59-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Geniet mee met de 70's kneiter 'Lonely Boy'!

Barrios verlaat Dortmund voor club in China

Borussia Dortmund raakt aan het einde van dit seizoen aanvaller Lucas Barrios kwijt. De 27-jarige Paraguayaan gaat aan de slag bij Guangzhou Evergrande, maakte de Duitse kampioen woensdag bekend. Barrios tekent in China een contract voor vier jaar. Hij levert Dortmund naar verluidt zo'n 8,5 miljoen euro op.

Barrios is bezig aan zijn derde jaar bij Dortmund, dat hem overnam van het Chileense Colo Colo. Hij speelde tot dusver 82 Bundesligaduels en vond daarin 39 keer het net. Dit seizoen is hij echter vooral tweede keus, achter de Pool Robert Lewandowski.

Geerts manifest

Resultaten uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. DSB-klantjes zullen dit graag bevestigen. Vijftigers die jonge meisjes proberen te versieren zullen beamen dat trucjes van twintig jaar terug niet meer even succesvol zijn. Zelfs Robert Mikelson zal inmiddels begrijpen dat van je hobby je werk maken, slechts één keer lukt.

Zo niet Geert Wilders. Die begint na een politieke mislukking gewoon weer opnieuw met de welbekende strategie naar zijn persoonlijke orgasme.

Stallone (65) nog één keer Rambo

Sylvester Stallone heeft bekendgemaakt dat hij aan het script van het vijfde en laatste deel van de Rambo-filmreeks werkt. Daarin neemt de Vietnamveteraan het op tegen gewelddadige Mexicaanse drugskartels.

In 2010 liet de acteur, die vorig jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, nog weten dat er geen Rambo 5 komt. Dat zei hij destijds voor 99 procent zeker te weten. Nu werkt Stallone toch aan een nieuw script, zo heeft hij in een interview met MTV bevestigd. Berichten over het in Mexico gesitueerde Rambo-verhaal doken overigens al in 2009 op.

De eerste film uit de reeks verscheen dertig jaar gelden, het laatste deel in 2008. Stallone suggereert tegenover MTV dat dit John Rambo's laatste gevecht wordt, in de zin dat hij aan het eind van de film om zal komen. "Het verhaal eindigt glorieus en heldhaftig", aldus de acteur, die erop wijst dat het nooit in Rambo's aard lag om dingen voor zichzelf te doen.


Sylvester Stallone in gesprek met MTV

Man rijdt veertig jaar zonder rijbewijs

Een man uit Almere die zonder rijbewijs rondreed is na veertig jaar gesnapt. Dat meldt de politie woensdag. De man reed al sinds zijn 16e auto en was nog nooit eerder gecontroleerd.

De man werd aangehouden op de A6 bij zijn woonplaats, nadat het kenteken van de auto was herkend door een kentekenlezer. Het voertuig stond op naam van de zoon van de man en stond gesignaleerd. Hij zat echter niet in de auto.

Toen de Almeerder geen rijbewijs kon laten zien, mocht hij niet verder rijden. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Parkiet weer thuis na opgave adres

Een Japanse parkiet kon woensdag met zijn eigenaar worden herenigd, nadat hij politieagenten het adres van zijn bazin had verteld. Dat meldde een politiewoordvoerder.

De vogel, die zondagochtend ontsnapte uit een huis in de westelijke stad Samigahara, werd gevangen door een bezoeker van een hotel in de buurt en naar het lokale politiebureau gebracht. Daar stootte het beestje, tot grote verbazing van de aanwezige agenten, plotseling het thuisadres van zijn eigenaar uit.

De eigenaar, een 64-jarige vrouw, was eerder al een parkiet kwijtgeraakt. Om herhaling te voorkomen leerde de vrouw haar nieuwe parkiet haar adres.

Parkiet weer thuis na opgave adres
Parkiet weer thuis na opgave adres (Foto: ANP)

Val in vijver wordt peuter alsnog fataal

Een peuter van zeventien maanden die twee weken geleden in Nuenen in een vijver viel, is dinsdag overleden in een ziekenhuis in Nijmegen. Dat bevestigt de Brabantse politie woensdag.

Hoe het jongetje in het water kon vallen is nog onduidelijk. Een schouwarts heeft hem dinsdag onderzocht. Het Openbaar Ministerie bepaalt later of het nog actie onderneemt. Mogelijk was sprake van nalatigheid. "Bij niet-natuurlijk overlijden wordt al snel gekeken of iemand iets is te verwijten", zegt een politiewoordvoerder.

Het incident gebeurde op 17 april achter een huis aan de Kapmeeuwhof in Nuenen.

Stroeve start beachdames in China

De twee Nederlandse beachvolleybalteams zijn stroef begonnen aan het Grand Slam-toernooi van Shanghai. Madelein Meppelink en Sophie van Gestel, die met succes de kwalificaties overleefden, wonnen en verloren een partij, terwijl Sanne Keizer en Marleen van Iersel twee nederlagen moesten slikken.

Meppelink en Van Gestel, die sinds begin dit jaar samen spelen en de afgelopen weken al goede resultaten boekten, versloegen in hun openingsduel in groep F nog knap het Italiaanse duo Cicolari/Menegatti (6) met 2-1 (21-13, 19-21, 15-8), maar moesten vervolgens buigen voor het Braziliaanse tweetal Vivian/Lima (11): 0-2 (11-21, 13-21). 

Keizer/Van Iersel, het nummer acht van de plaatsingslijst, trok in hun twee pouleduels van vandaag telkens net aan het kortste eind. Eerst verloren de Nederlanders van Holtwick/Semmler (25) uit Duitsland met 1-2 (21-18, 18-21, 13-15) en daarna viel de bal net de verkeerde kant op tegen het Australische koppel Cook/Hinchley (24). Ook dat duel eindigde in een 1-2 (26-24, 20-22, 13-15) nederlaag.

Morgen is voor beide Nederlandse duo's het laatste pouleduel. De nummers één van de poules plaatsen zich rechtstreeks voor de tweede ronde, terwijl de nummers twee en drie nog een tussenronde moeten spelen. 

Gerdi Verbeet verlaat politiek

Gerdi Verbeet (PvdA) keert na de verkiezingen niet terug in het parlement. De 61-jarige voorzitter van de Tweede Kamer stelt zich niet beschikbaar voor een plek op de lijst, laat zij woensdag weten. "Ik heb bijna twintig jaar gewerkt in Den Haag. Tijd voor andere zaken."

"Het voorzitterschap van de Kamer is een buitengewoon eervol, uitdagend en boeiend ambt. Maar het is ook een zware functie, lange dagen in woelige tijden", stelt Verbeet in een verklaring. "Ik heb mij met alles wat ik in mij heb, ingezet om voor alle leden een goede voorzitter te zijn."

Verbeet wil zich niet verplichten om opnieuw vier jaar lang beschikbaar te zijn als volksvertegenwoordiger. Daarom stelt zij zich niet opnieuw kandidaat voor de Tweede Kamer. "Hiermee komt een eind aan een periode waarvan ik met volle teugen heb genoten."

De PvdA'er was sinds 1994 actief rond het Binnenhof en werd in 2001 lid van de Tweede Kamer. In 2006 werd Verbeet verkozen tot voorzitter. Ze volgde in die functie Frans Weisglas (VVD) op. Na de verkiezingen in 2010 werd zij herkozen.

Koeman vindt Clasie rijp voor Oranje

Jordy Clasie maakte dit seizoen een stormachtige ontwikkeling door bij Feyenoord. Trainer Ronald Koeman is trots op de jonge middenvelder. "Hij is balvast, ziet altijd een oplossing en is steeds slimmer geworden in de duels en is qua conditionele inhoud heel erg vooruitgegaan."

Door het vertrek van Georginio Wijnaldum en Leroy Fer kwam er een plekje vrij op het middenveld van Feyenoord. Deze werd ingevuld door Clasie. De verwachtingen waren niet hoog van de speler die vorig seizoen nog bij Excelsior speelde. Maar na een paar maanden werd al duidelijk dat Clasie een van de dragende spelers van Feyenoord was.

Volgens Koeman is Clasie zelfs zo ver dat hij mee zou kunnen bij het Nederlands elftal. "Hij maakt een fantastische ontwikkeling door. Volgens mij zijn de mensen die hem nu in verband brengen met Oranje niet opportunistisch, want Jordy laat al maanden zien een zeer hoog niveau te kunnen halen", zegt Koeman tegenover NUsport.

PvdA wil opheldering boerkastandpunt Spies

De PvdA wil weten of demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) bereid is de wetsvoorstellen over het boerkaverbod en de dubbele nationaliteit in te trekken, nu ze er zelf ook geen voorstander meer van is. Tweede Kamerlid Martijn van Dam heeft daar woensdag schriftelijke vragen over gesteld.

In een interview met de Volkskrant liet Spies woensdag optekenen dat zij niet meer achter deze wetsvoorstellen staat. "De Tweede Kamer wil de dubbele nationaliteit in de prullenbak doen. Als dat met het boerkaverbod ook gebeurt, zal ik er geen traan om laten." De bewindsvrouw noemde het boerkaverbod eerder nog 'van onvoorstelbaar belang'.

Van Dam wil weten of Spies ook bereid is om de wetsvoorstellen in te trekken, nu ze wat haar betreft van tafel zijn. De uitlatingen van Spies gaan in tegen de officiële standpunten van de partij. Op de website valt te lezen dat het CDA een boerkaverbod steunt, net als het terugdringen van de dubbele nationaliteit.

Beide thema's zorgden dinsdag nog voor commotie, toen bleek dat deze standpunten enige tijd van de website van het CDA waren gehaald nadat het kabinet was gevallen. Dat was toeval, zei een woordvoerder. De standpunten zouden met enige regelmaat worden aangepast aan de actualiteit. Inmiddels staan ze weer online.

Kunstgras Excelsior blokkeert komst Groenendijk

Alfons Groenendijk gaat niet aan de slag als hoofdtrainer van Excelsior. Het kunstgras is de belangrijkste reden van de trainer om niet in te gaan op de aanbieding. Groenendijk was de eerste keus van de club die na dit seizoen afscheid neemt van hoofdtrainer John Lammers.

Hij nam afgelopen zomer het stokje over van Alex Pastoor, maar heeft niet weten te imponeren met de Kralingers. Excelsior is hekkensluiter van de Eredivisie en moet vrezen voor directe degradatie. "Ik voel niks voor een club die op kunstgras speelt. Ik ben daar een kruisridder in", zegt Groenendijk tegen Omroep Brabant. "Iedereen mag roepen dat het de toekomst is, maar het is niet mijn toekomst. Dus ga ik niet naar Excelsior."

Groenendijk kreeg al meerdere aanbiedingen, maar is er nog op geen enkele ingegaan. "Ja dat klopt. Gelukkig ben ik iemand die ook nee kan zeggen. Het risico dat ik dan geen club heb komend jaar? Dat moet dan maar, dan nog is dat geen reden om ergens te beginnen waar je niet voor honderd procent in gelooft."

Scholieren denken dat moslim Fortuyn vermoordde

Bijna zes op de tien middelbare scholieren denken dat Pim Fortuyn werd vermoord door een moslimextremist. Bij evenveel scholieren is er op hun school nooit aandacht aan Fortuyn besteed, concludeert Eenvandaag uit een peiling onder 2200 jongeren.

Negen van de tien jongeren weten dat Fortuyn partijleider is geweest en acht van de tien jongeren weten dat het om de Lijst Pim Fortuyn ging. Een op de tien meent te weten dat Fortuyn minister is geweest, alhoewel dit niet zo is.

Eveneens tien procent van de scholieren schrijft de uitspraak 'Niet links, niet rechts, maar recht door zee' aan Fortuyn toe, terwijl die van Rita Verdonk komt. Twee derde weet dat de bekendste uitspraak van de in 2002 vermoorde Fortuyn 'At your service' is.

Zestig procent is het niet met Fortuyn eens dat Nederland vol is en de grenzen dicht moeten. Driekwart vindt de islam geen achterlijke cultuur. Wel zijn de jongeren het met hem eens dat een gekozen president beter is dan een koningshuis.

Zondag is het tien jaar geleden dat Fortuyn door milieuactivist Volkert van der Graaf werd vermoord. Van der Graaf zal over twee jaar weer een vrij man zijn.

ADO-voetballer niet vervolgd voor jodenleuzen

ADO Den Haag-voetballer Lex Immers hoeft niet te worden vervolgd voor het scanderen van 'we gaan op jodenjacht'. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag bepaald. De 25-jarige voetballer deed zijn uitlatingen vorig jaar maart tijdens een feest in het supportershome na een gewonnen wedstrijd tegen Ajax.

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde de voetballer eerder al niet vervolgen. Daarop stapte Federatief Joods Nederland naar het hof. Dat stelt het OM nu in het gelijk. Immers zou niet de bedoeling hebben gehad om joden te beledigen of tot haat tegen het joodse volk aan te zetten. Hij had wel moeten beseffen dat dit door anderen zo opgevat kon worden.

Het hof heeft ook rekening gehouden met het feit dat de voetballer spijt heeft betuigd en al gestraft is door zijn club en de KNVB. Immers moest een maandsalaris en vier wedstrijdpremies inleveren. Ook werd hij geschorst voor vijf wedstrijden en moest hij op scholen voorlichting geven over pesten en discriminatie.

John van den Brom, destijds trainer van ADO, moest een wedstrijd op de tribune plaatsnemen omdat hij zijn pupil niet meteen tot de orde riep.

Kolkka volgt Maaskant naar Texas Dutch Lions

Joonas Kolkka verlaat Willem II per direct voor het Amerikaanse Texas Dutch Lions. De 37-jarige Fin speelde dit seizoen op amateurbasis voor de eerstedivisionist. Hij wordt bij de Texanen herenigd met trainer Robert Maaskant, met wie hij eerder samenwerkte bij NAC Breda. Dutch Lions komt uit op het derde niveau in de Verenigde Staten.

Kolkka maakt zich op voor zijn vierde buitenlandse avontuur. De vleugelaanvaller speelde in Nederland voor Willem II, PSV, ADO Den Haag, Feyenoord en NAC. Ook stond hij bij het Griekse Panathinaikos, het Duitse Borussia Mönchengladbach en het Engelse Crystal Palace onder contract.

Maaskant ging eind april aan de slag bij de Dutch Lions. Hij is het komende halfjaar zowel trainer als adviseur van de club.

Blizzard verdient flink aan handel tussen gamers

Gamestudio Blizzard Entertainment pakt vijftien procent op elke verhandeling van virtuele grondstoffen in het actierollenspel Diablo 3. Als spelers wapens of kleding verkopen, pakt het gamebedrijf een dollar en dat is nog niet alles.

Zodra ze hun verdiende virtuele valuta willen omzetten in echt geld pakt het gamebedrijf nog eens vijftien procent. Dat heeft Blizzard dinsdagavond bekendgemaakt. Om virtuele voorwerpen, waaronder kleding en wapens, te kunnen kopen, kunnen spelers hun tegoed voor het spel opwaarderen. Hiervoor gebruikt het bedrijf de virtuele portemonnee Battle.net Balance. Via dit systeem kunnen gamers ook aankopen doen in de webwinkel van Blizzard. Het gamebedrijf vraagt geen extra geld wanneer gamers besluiten hun virtuele goudstukken om te zetten in tegoed voor Battle.net Balance.

Met Diablo 3 is het de eerste keer dat de gamestudio de handel in virtuele voorwerpen omarmt. In het online spel World of Warcraft strijdt het Amerikaanse gamebedrijf juist tegen de handel in virtuele goudstukken.

Diablo 3 is 15 mei verkrijgbaar voor pc en Mac. Het gamebedrijf werkt nog aan een versie voor een of meerdere spelcomputers.

'Giro-organisatie gaat tv-geld delen met ploegen'

De wielerwereld staat volgens Cyclingnews voor een historische deal. De organisator van onder andere de Giro d’Italia, RCS Sport, is van plan om een deel van de televisie-inkomsten te gaan delen met de deelnemende wielerploegen.

Nooit eerder werd een dergelijke deal gemaakt bij grote internationale wielerwedstrijden. RCS hoopt dat door de deal de grote ploegen hun beste renners zullen gaan opstellen in de koersen die het organiseert. Naast de Giro is ook de organisatie van de Tirreno - Adriatico, Milaan - San Remo en de Ronde van Lombardije in handen van RCS.

Verfballen schieten om een zwaan te zoeken

Sony heeft aangekondigd dat ze The Unfinished Swan gaan uitgeven. De artistieke game van Giant Sparrow dook een aantal jaar geleden al op maar had toen nog geen uitgever en het was meer een techdemo dan een game.

In The Unfinished Swan gaat over een jongen die een zwaan achterna gaat nadat deze ontsnapt is uit een schilderij. Het is echter niet gemakkelijk om de zwaan te vinden aangezien de hele wereld wit is. Met een verfpistool kun je de omgeving zichtbaar maken en zo je weg vinden.

In onderstaande teaser zie je hoe dit werkt. Volgens de makers van de game is dit overigens enkel de eerste 15 minuten van de game. Daarna wordt het schijnbaar nog vreemder.

Gingrich beëindigt campagne

Newt Gingrich trekt zich officieel terug uit de race om de presidentsnominatie van de Republikeinen. Hij licht zijn beslissing later woensdag in de Amerikaanse staat Virginia toe.

Dinsdag bedankte Gingrich zijn kiezers in een videoboodschap op zijn website. Hun steun was 'van vitaal belang' geweest en hij beloofde zijn best te blijven doen om een 'echte ramp' te voorkomen die volgens hem zal plaatsvinden als president Barack Obama wordt herkozen. Hij sprak niet over Mitt Romney, zijn voornaamste concurrent in de strijd om de nominatie.

Vorige week gaf Gingrich - na slechte resultaten in primaries in vijf staten - te kennen dat hij uit de race zou stappen. Hij won slechts twee voorverkiezingen, in South Carolina en in Georgia, de staat die hij twintig jaar in het Congres vertegenwoordigde.

Zijn campagneteam meldde onlangs een schuld van vier miljoen dollar te hebben.


Gingrich beëindigt campagne (Foto: Novum)

Verdachte roofoverval Haagse juwelier gepakt

Een van de verdachten van de roofoverval waarbij een Haagse juwelier werd doodgeschoten is aangehouden. Het gaat om Ziya B. Dat meldt de politie woensdag. Waar de arrestatie is verricht en in welke omstandigheden dat gebeurde, is nog niet duidelijk.

De politie verspreidde dinsdag een opsporingsbericht, waarbij de identiteit van de twee 19-jarige mannen werd vrijgegeven. Ook in België werden de foto's verspreid. De politie hield er rekening mee dat de twee daarheen gevlucht waren. Zondag werden invallen gedaan in twee woningen in Den Haag en Zoetermeer.

De Haagse juwelier werd vorige week woensdag neergeschoten toen de twee mannen zijn juwelierszaak aan de Beeklaan in Den Haag overvielen. Kort daarna bezweek hij aan zijn verwondingen.

Mihaylov strijdlustig: "Excuses tellen niet"

FC Twente is na de nederlaag van afgelopen zondag tegen Ajax nog niet zeker van Europees voetbal. De Tukkers moeten de laatste twee duels nog vol aan de bak. Twente hoopt de play-offs om Europees voetbal te ontlopen. Daarvoor zal het vanavond tegen sc Heerenveen en zondag uit bij VVV-Venlo moeten winnen.

Doelman Nikolay Mihaylov voelt de druk. "Ja, maar excuses tellen niet", zei de goalie in het Algemeen Dagblad. "In de top moet je met druk om kunnen gaan. Dat hebben we voorheen ook gekund. Ik besef dat we met FC Twente even in een nieuwe realiteit zijn aanbeland, dat je niet zomaar meer alle thuiswedstrijden wint. Dat is wennen, maar zo'n jaar kan er tussen zitten. Dat is ook voetbal."

"Uiteindelijk zal de kwaliteit toch een keer de doorslag moeten geven, in combinatie met de absolute wil om te winnen", vervolgde Mihaylov. "Ik proef in de groep ook een positieve sfeer. 'En nu gaan we het doen', zoiets. Hoe we tegen Heerenveen winnen, maakt niet uit. Als we maar winnen. Wat mij betreft wordt het 1-0, met een 'clean sheet', maar 5-4 is ook goed, desnoods."

Mihaylov keept deze week mogelijk zijn laatste wedstrijd voor Twente. Er is genoeg interesse voor de keeper. "Daar kan ik nu niets over zeggen. Ik heb nog een contract tot 2014 en heb het prima naar mijn zin bij de club. Laten we ons eerst maar plaatsen voor de Europa League, dat heeft prioriteit."

Chinese club stuurt Haan de laan uit

Arie Haan is woensdag ontslagen door Shenyang Shenbei. De 63-jarige oefenmeester wordt door zijn Chinese werkgever verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten. Haan was pas sinds begin dit jaar trainer van Shenyang.

Shenyang staat in de Chinese League One op een teleurstellende vijftiende plaats. Onder leiding van Haan werd er nog geen wedstrijd gewonnen. Vier wedstrijden werden verloren, drie eindigden in een gelijkspel. Voor Haan is Shenyang de derde werkgever in China. Hij werkte eerder bij Chongqing Lifan en Tianjin Teda. Ook was hij twee jaar lang bondscoach van het Aziatische land.

[NBA] 76ers en Celtics langszij in play-offs

Chicago Bulls heeft dinsdag Philadelphia 76ers langszij zien komen in de play-offs van de NBA. In Chigaco waren de 76ers met 109-92 veel te sterk voor de kampioen van de Eastern Conference. Boston Celtics versloeg Atlanta Hawks en bracht de stand in de serie ook gelijk. Los Angeles Lakers won voor de tweede keer van Denver Nuggets.

Het was een wedstrijd om snel te vergeten voor de Bulls. De thuisploeg ging tot aan de rust nog wel aan de leiding, maar zag de 76ers dankzij een sterk derde kwart toch nog langszij komen. De 26 punten die Jrue Holiday scoorde, leverden de Bulls uiteindelijk de grootste nederlaag van dit seizoen op.

Paul Pierce nam de Boston Celtics bij de hand. De forward scoorde liefst 36 punten en pakte veertien rebounds. Joe Johnson maakte er 22 voor de Hawks.

Los Angeles Lakers staat na twee wedstrijden tegen Denver Nuggets op een comfortabele 2-0 voorsprong. Andrew Bynum en Kobe Bryant maakte respectievelijk 27 en 38 punten in het met 104-100 gewonnen thuisduel.


76ers en Celtics langszij in NBA play-offs (Foto: Novum)

Nederlandse bedrijven bouwen molens in Ierse Zee

Het Rotterdamse bergings- en sleepbedrijf Smit en de bouwbedrijven Volkerwessels en Boskalis werken mee aan de bouw van 108 windmolens in de Ierse Zee. Met de bouw is een bedrag van circa 115 miljoen euro gemoeid, laten de bouwbedrijven woensdag weten.

Eerst moeten funderingen voor de windmolens van Denemarken naar Belfast in Noord-Ierland worden gesleept. Daar worden ze bewerkt om vervolgens naar de bouwlocatie op zee te worden gebracht en geplaatst. De uitvoering begint volgend jaar. In 2014 moet het project zijn afgerond.

Volkerwessels wijst op zijn ervaring met de bouw van windmolens. Het bedrijf richtte onlangs werkmaatschappij Volker Stevin Offshore op, dat is gespecialiseerd in het plaatsen van funderingen voor windmolens op zee.

Boskalis heeft ook een opdracht binnengehaald om mee te werken aan de funderingen voor tachtig winmolens in het Duitse deel van de Noordzee. Die opdracht begint in augustus en moet halverwege volgend jaar zijn afgerond. Verder gaat het bedrijf volgend jaar ongeveer twintig olieproductieplatformen in het Deense deel van de Noordzee repareren en onderhouden. Daarbij wordt Boskalis geholpen door Smit.

Oscars voortaan in 'Dolby Theatre'

Niet alleen films zijn in Dolby te zien, maar vanaf 2013 ook de belangrijkste filmprijzen. Het theater waar ieder jaar de Oscars worden uitgereikt heet de komende twintig jaar 'Dolby Theatre'. Het Brits-Amerikaanse bedrijf, dat geluidssystemen voor films vervaardigt, heeft de rechten gekocht. Hoeveel Dolby voor de rechten heeft betaald is niet bekend gemaakt.

Het gebouw heette de afgelopen jaren 'Kodak Theatre', maar fotobedrijf Eastman Kodak heeft de naam van het gebouw laten halen wegens financiële problemen. Per jaar betaalde Kodak omgerekend 2,7 miljoen euro voor de rechten. De verwachting is dan ook dat Dolby diep in de buidel heeft moeten tasten voor de naamsverbinding.

Demonstranten gedood in Caïro

Zeker vijf demonstranten zijn woensdag in de buurt van het Egyptische ministerie van defensie gedood door gewapende mannen. Dat hebben medewerkers van de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd.

De aanval vond woensdag rond zonsopgang plaats. Gewapende mannen vielen honderden betogers aan die al dagen in het gebied demonstreren in een poging het aftreden van het militaire regime af te dwingen. Veel demonstranten zijn aanhangers van een ultraconservatieve islamist die uit de race om het presidentschap werd gezet omdat zijn moeder zowel de Egyptische als Amerikaanse nationaliteit heeft.

Ten minste vijftig demonstranten raakten gewond bij de aanval waarbij stenen, stokken en brandbommen werden gebruikt.

Werkloosheid Duitsland blijft dalen

Het aantal werklozen in Duitsland is in maart met 418.000 gedaald in vergelijking met maart vorig jaar. Ten opzichte van februari dit jaar waren er 177.000 minder werklozen. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau woensdag bekend.

5,6 procent van de Duitse beroepsgeschikte bevolking is nu werkloos. Dat zijn 2,31 miljoen mensen. De Duitse werkloosheid is de afgelopen jaren snel afgenomen, en was sinds de Duitse hereniging in 1990 nog nooit zo laag. In 2005 lag de werkloosheid bijvoorbeeld nog boven de tien procent.

Eerste Deus Ex onderweg naar PlayStation 3

Europese PlayStation 3-bezitters mogen in hun handen knijpen. Eidos is namelijk van plan om het eerste deel in de Deus Ex-serie naar de PS3 te brengen, in de vorm van een download.

PEGI, ons classificatiesysteem, heeft namelijk het spel beoordeeld als PlayStation 3-spel. Square Enix heeft officieel nog niets bekendgemaakt, maar verwacht wordt dat het om de PlayStation 2-versie gaat. Dit spel heeft meer cutscenes en opties dan de bekroonde pc-versie.

Iwata: 'Digitale prijzen even hoog als winkelprijzen'

Nintendo-directeur Satoru Iwata heeft gezegd dat de prijzen van hun digitale spellen niet lager zullen zijn dan de winkelvariant. Iwata verwacht daarom dat winkeliers meer winst zullen maken op de producten.

De directeur gelooft er niet in dat digitale versies van games minder waard zijn dan winkelversies. “We do not hold such a premise that digitally distributed software has less value.” Iwata geeft aan dat er klanten zijn die het bijvoorbeeld prettig vinden veel digitale spellen bij zich te dragen, in plaats van veel hardware mee te moeten slepen.

Different people value different things. If we said, this is the only proposal we will make so you have to take it, it would be a problem as there would be no options for the consumers to choose from. On the contrary, what I explained today is that we are proposing the two formats of sales mechanisms from which our consumers can make their own choices.

Deze houding komt niet uit de lucht vallen. Nintendo heeft gesprekken gevoerd met meerdere uitgevers en is gestuit op een tweeverdeling. “Some publishers believe that the digital versions should be cheaper while others insist that both versions must be set at exactly the same price.” 

So, it is not only Nintendo’s idea. Each publisher has various ideas on this point and, among them, Nintendo is now offering both versions at the same price point (the same suggested retail price).

Iwata heeft eerder bekendgemaakt dat winkeliers zelf de prijs mogen bepalen van een downloadtitel, dus het kan zomaar zijn dat de spellen wel goedkoper in de digitale winkel liggen. Hoe het ook zij, Iwata verwacht in elk geval een verandering in het winstpercentage van de winkelier.

Stadswachten pleiten voor nationaal uniform

Stadswachten en andere gemeentelijke handhavers moeten overal in Nederland hetzelfde uniform dragen. Op die manier moeten zij een duidelijker imago krijgen, vindt de nieuwe beroepsvereniging voor buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) Beboa. Dat schrijft Trouw woensdag.

Nu ziet het uniform van boa's er in elke gemeente anders uit. Beboa denkt dat een nationaal uniform meer eenheid zou scheppen. Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft positief gereageerd, maar vindt wel dat het uniform dan niet te veel op een politieoutfit moet lijken. Hij heeft de gemeenten gevraagd wat zij daarvan vinden.

In Nederland werken zo'n 25 duizend boa's in 115 verschillende functies. Dat zijn naast stadswacht of parkeerwacht bijvoorbeeld milieu-inspecteurs en boswachters. Gemeentelijke boa's met straatfuncties worden steeds vaker ingezet als aanvulling op de politie. Zij hebben ook toestemming om op pad te gaan met handboeien en een wapenstok.

Robben krijgt steun van Beckenbauer

Bij de onderhandelingen over een nieuw contract met Bayern München heeft Arjen Robben steun gekregen van Franz Beckenbauer. "FC Bayern heeft Arjen Robben nodig", zegt de erevoorzitter van de Duitse voetbalclub woensdag in de krant Bild. "Ik ben fan van Robben. Robben weet ook wat hij aan Bayern heeft. Daarom heb ik er ook vertrouwen in dat hij zijn contract zal verlengen. Voor beide partijen is dat het beste."

Beckenbauer snapt dat de situatie voor Robben lastig is na de ruzie met ploeggenoot Franck Ribery. "Dit is een pijnlijke zaak. Maar zolang wij met vleugels spelen is Robben op rechts net zo onmisbaar als Ribery op links", stelt Beckenbauer.

Gemengde resultaten voor TNT Express

Pakketbezorger TNT Express heeft last van de verslechterende economische situatie in Europa, maar ziet dit gecompenseerd door betere resultaten in met name Brazilië en Australië. Dat liet het bedrijf woensdag weten bij de publicatie van zijn eerstekwartaalcijfers.

De omzet van TNT, dat na goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteiten binnenkort zal opgaan in zijn grotere Amerikaanse branchegenoot UPS, steeg met 1,3 procent naar 1,82 miljard euro in vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar. De operationele winst bedroeg 37 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder werd nog een verlies van 79 miljoen euro geleden.

De resultaten in Azië en de Pacifische regio verbeterden door kostenbesparingen en de sterke Australische markt. Wel nam het vrachtverkeer tussen Azië en Europa door de crisis duidelijk af. In Brazilië, lang een hoofdpijndossier voor TNT, waren de resultaten ook beter, dankzij een gestegen vraag en hogere prijzen. In de gehele Amerikaanse regio daalde het operationele verlies daardoor met 84 procent naar 23 miljoen euro.

In thuismarkt Europa, waar TNT het grootste deel van zijn omzet haalt, kelderde de winst echter met ruim een derde naar 68 miljoen euro, onder meer door toenemende prijsdruk. Desondanks verwacht het bedrijf dat zijn omzet uit Europa de komende jaren zal blijven toenemen, indien de economische situatie niet verder verslechtert.

Verbeek: "We kunnen nog tweede worden"

Gertjan Verbeek wil met AZ nog altijd tweede worden, maar weet dat dat een moeilijke opdracht is. De Alkmaarders hebben het namelijk niet meer in eigen hand. Door de nederlaag van afgelopen weekend tegen Feyenoord staat AZ nu op de vierde plaats, met drie punten achterstand op Feyenoord.

In de winterstop ging de ploeg van Verbeek nog aan kop in de Eredivisie. Nu moet AZ genoegen nemen met minder. "Qua voetbal was het alleen tegen Feyenoord onder de maat. We kunnen nog tweede worden, maar hebben dat niet meer in eigen hand. Onze doelstelling was Europees voetbal halen. Dat kan via de vierde of vijfde plaats. En anders nog via de play-offs, al doe je dat liever niet", zei Verbeek in De Telegraaf.

Vanavond staat de belangrijke thuiswedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen op het programma. AZ moet het doen zonder de geblesseerde Roy Beerens. Hij wordt vervangen door Charlison Benschop. Erik Falkenburg start vanuit de basis wanneer Maarten Martens niet inzetbaar blijkt. De Belg heeft last van zijn achillespees en bovenbeen. "We bepalen aan de hand van de test van vanochtend of Maarten speelt", aldus Verbeek.

Groeten vanaf Mount Eddie

Sinds gisteren is het mogelijk om opnieuw je digitale snowboard te gebruiken met de nieuwe DLC. Hierbij heeft Electronic Arts vandaag ook een trailer vrijgegeven van de DLC uit SSX. Hierin is veel gameplay te zien en krijgen we de groeten vanaf Mt. Eddie.

De Mt. Eddie Pack geeft je een nieuwe berg, waarin je op negen verschillende plekken kan snowboarden, al geheel in de stijl van de vorige games. De berg beschikt over veel vuurwerk, billboards en over de top actie. De Classic Characters Pack brengt zeven oude bekenden terug uit SSX 3 en SSX Tricky waaronder Elise, Kaori, Zoë, Eddie, Mac, Psymon en Moby. Inclusief bekende outfits en snowboards.

De Mt. Eddie en Classic Character Pack kosten samen 800 Microsoft Points of $7,99. Eventueel zijn beide packs ook los te koop voor een prijs van 600 Microsoft Points of $5,99 per pack. Lees daarnaast ook de review van StefanW!

[Upd] Doden bij explosie in Kabul na bezoek Obama

Korte tijd na het onaangekondigde bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama heeft zich in de Afghaanse hoofdstad Kabul een grote explosie voorgedaan. Volgens een lokale politiechef ontplofte een bomauto van een zelfmoordterrorist. Over slachtoffers is nog niets bekend.

In de Amerikaanse ambassade gingen alarmen af en werd het personeel gesommeerd dekking te zoeken, meldde AFP. Het Franse persbureau heeft een vestiging naast de ambassade.

Update 8.38 uur
Zeker zes mensen zijn woensdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Die was volgens woordvoerder Zabiullah Mujahid een reactie op het bezoek van Obama. De aanslag vond plaats enkele uren nadat de Amerikaanse president Barack Obama een verrassingsbezoek had gebracht aan het land.

In de vroege ochtend was een reeks explosies alsmede geweervuur te horen in de buurt van een complex in het oosten van Kabul waar honderden buitenlanders wonen. Urenlang klonken geweerschoten en het was lang niet duidelijk of de aanval voorbij was. Rond 8.00 uur lokale tijd vond bij het wooncomplex nog een zware explosie plaats. Volgens een bron bij de politie zijn er nog twee opstandelingen in het complex die 'tegenstand bieden'.

Obama was in Afghanistan ter gelegenheid van het feit dat het een jaar geleden is dat Al-Qaidaleider Osama bin Laden door Amerikaanse soldaten werd gedood. Obama sprak met manschappen en ondertekende samen met de Afghaanse president Hamid Karzai een overeenkomst over de Amerikaanse rol in Afghanistan na het vertrek van de Amerikaanse militairen in 2014.

Explosie in Kabul na bezoek Obama
Explosie in Kabul na bezoek Obama (Foto: ANP)

Management Vertonghen opent gesprekken met Spurs

Tottenham Hotspur heeft de gesprekken geopend om Jan Vertonghen na dit seizoen over te nemen van Ajax. De verdediger staat bovenaan het lijstje va manager Harry Redknapp. Volgens De Telegraaf is Ajax op de hoogte van de transfersom die Tottenham wil overmaken.

De Engelse topclub hoopt het contract van Vertonghen dat nog een seizoen doorloopt, voor minder dan tien miljoen euro af te kopen. Het Amsterdamse managementbureau Nakhli Mondial voert namens Vertonghen de gesprekken met de Tottenham Hotspur. Dat heeft directeur Mustapha Nakhil dinsdagavond bevestigd tegenover De Telegraaf. Over het aantal clubs dat Vertonghen wil inlijven wilde Nakhil niet praten. Wel erkende hij dat de interesse vanuit het buitenland enorm is.

Tottenham, Arsenal, Manchester City en Newcastle United zaten dit seizoen al op de tribune voor Vertonghen. "Jan heeft enkele droomclubs, die voor hem heel speciaal zijn. Voetballen in de top van de Premier League is iets waar hij altijd op heeft gehoopt."  Om te voorkomen dat Vertonghen zijn krabbel onder een ander contract zet, wil Tottenham de deal zo snel mogelijk afronden. Maar voordat het zover is wil Vertonghen vanavond eerst het kampioensfeest met Ajax vieren.

Nederlandse jeugd gelukkigst

Nederlandse jongeren geven hun geluk het hoogste cijfer van alle jongeren in Europa, de Verenigde Staten en Canada. Net als in de meeste andere landen geven jongens hun eigen geluk vaker een hoog cijfer dan meisjes, blijkt uit de studie Health Behaviour in School-aged Children van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Van de 13-jarigen geef 92 procent van de meisjes en 97 procent van de jongens aan zeer gelukkig te zijn. Onder de 15-jarigen is dit respectievelijk 90 procent en 96 procent. Bij de 11-jarigen zijn de verschillen kleiner. Daar is 94 procent van de meisjes zeer gelukkig en 96 procent van de jongens. Onder de 11-jarigen moet Nederland Armenië voor zich laten, bij de andere leeftijdscategorieën voert Nederland de lijst aan.

Andere landen in de top zijn het Vlaamse deel van België, Finland en IJsland. Turkije staat in alle lijstjes onderaan. Daar is tussen de zestig en zeventig procent van de jongeren zeer gelukkig. Boven het land staat steeds Roemenië. Ook Polen en de Oekraïne staan onder aan de lijst.

Nederland scoort ook goed als het om overgewicht gaat. Nederland is de hekkensluiter in de lijstjes met te zware kinderen. Ongeveer tien procent van de kinderen kampt met overgewicht. Alleen onder de 11-jarigen moet Nederland Zwitserland onder zich laten. Het lijstje met te zware kinderen wordt in alle drie de leeftijdscategorieën aangevoerd door de Verenigde Staten, waar ongeveer dertig procent met overgewicht kampt. De VS worden steeds gevolgd door Griekenland en Canada. Onder de 11-jarigen staat Ierland echter op de derde plaats.

De lijst ziet er overigens anders uit als kinderen wordt gevraagd of ze zichzelf te dik vinden. Rond de 45 procent van de 13- en 15-jarige meisjes vindt zichzelf te dik. Bij de jongens is dat ongeveer een kwart. Daarmee staat Nederland in de subtop.

Spider-man slingert met nieuwe poster

De film The Amazing Spider-Man heeft een nieuwe poster de wereld ingeslingerd. Spidey komt letterlijk en figuurlijk door het beeldscherm, zo is te zien in onderstaande afbeelding.

De film is een reboot van de Spider-Man-franchise. In The Amazing Spider-Man speelt Andrew Garfield de rol van Peter Parker, die na het vertrek van zijn ouders bij zijn oom (Martin Sheen) en tante (Sally Field) in huis woont. Peter Parker ontdekt, nadat hij is gebeten door een spin, dat hij bovennatuurlijke krachten bezit.

Naar verwachting is de film op 4 juli 2012 in de bioscoop te zien.

The Amazing Spider-Man

Klik op de foto voor een hogere resolutie

Call of Duty: Black Ops II trailer zit het licht

Daar is hij dan eindelijk: Het lang verwachte debuut van de Call of Duty: Black Ops II trailer. Vanaf nu is spel officieel aangekondigd door Activition en Treyarch en dat wordt gevierd met een nieuwe trailer. De trailer laat een mix van verhaal, gameplay, paarden, drones en veel andere robotten zien.

Het spel speelt zich af in de 21ste eeuw en wordt gelanceerd op 13 november voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Update: Ondertussen doet de trailer het weer 

Motorrijder wil schadevergoeding voor permanente erectie

Alhoewel BMW in Noord-Amerika ongetwijfeld te maken heeft gehad met niet alledaagse rechtszaken, heeft Henry Wolf uit Californië toch een primeur: hij heeft een zaak aangespannen tegen het autoconcern omdat het zadel van zijn motorfiets hem een erectie heeft gegeven waar hij maar niet vanaf komt.

De claim is ingediend tegen zowel BMW America als zadelfabrikant Corbin-Pacific en stelt dat Henry's problemen begonnen na een rit van vier uur op zijn BMW motorfiets uit 1993. Wolf eist een vergoeding voor gederfde inkomsten, medische uitgaven, emotionele schade en voor wat hij zelf 'algemene schade' noemt.

Wolf zegt dat hij inmiddels 20 maanden non-stop een erectie heeft. Helaas brengt dit ook een onplezierig neveneffect met zich mee, omdat hij nu 'niet in staat is voldoening te krijgen uit seksuele activiteiten, hetgeen hem substantiële emotionele en mentale schade geeft.'

Dr. Michael Lutz, verbonden aan het Michigan Institute of Urology, stelt dat er geen medisch bewijs is dat Wolfs claim kan ondersteunen. Hij neemt echter niet alle hoop weg: "Het is een bekend gegeven dat als zenuwen en bloedvaten in de penis gedurende een bepaalde tijd bekneld raken, door een zadel van een motorfiets of door wat dan ook, dit kan leiden tot een langdurige verstijving van de genitaliën. Dit is een probleem dat niet alleen bij mannen speelt; ook bij vrouwen kan dit leiden tot een langere verdoving van dat deel van het lichaam."

Volgens BMW Motorcycles of Southeast Michigan is Wolf bij het autoconcern aan het verkeerde adres. "De eiser had zijn motorfiets uitgerust met een bijgekocht zadel die in de handel zijn vanaf 200 dollar en dus niet het originele BMW-zadel. Men koopt deze zadels meestal omdat ze deze comfortabeler vinden dan de originele. Iemand kan langer of korter zijn en daarom een hoger of lager zadel willen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld oververhitte zadels," aldus Theresa van BMW Motorcycles of Southeast Michigan.

Speciaal wapen in Ghost Recon-film

Ubisoft brengt komende donderdag een dertig minutenm durende korte film uit voor Ghost Recon: Future Soldier. De film is geregisseerd door Oscarwinnaars Hervé de Crécy en François Alaux en speelt zich af rondom de vier hoofdpersonen van het spel.

Als extraatje zit er in de film een speciale code verborgen waarmee je een speciaal wapen kunt vrijspelen in het spel zelf. Als voorloper heeft Ubisoft alvast een korte clip van de film vrijgegeven.

Ghost Recon: Future Soldier komt 25 mei uit op Xbox 360 en PlayStation 3 en in juni op pc.

Leer de basis in Persona 4 Arena-trailer

Persona-games staan niet bekend als vechtspellen. Toch gaat Persona 4 Arena de overstap naar dit genre maken. Om de fans van de Persona-serie hier wegwijs in te maken is een trailer utgebracht die de basisbewegingen laat zien. Hierdoor moet iedereen met een goed gevoel aan het spel kunnen beginnen.

Persona 4 Arena komt in augustus uit in Amerika op Xbox 360 en PlayStation 3. Het is nog altijd niet bekend of het spel ook in Europa zal worden uitgebracht.

Frustratie over klantenservice neemt toe

Nederlanders verliezen steeds vaker hun geduld als ze het gevoel hebben dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd of aan het lijntje worden gehouden door een medewerker van de telefonische klantenservice. Een op de drie mensen hing het afgelopen jaar dan de telefoon op en een kwart dreigde over te stappen naar de concurrent. Het Nederlandse volk is daarmee het meest ongeduldige in de wereld geworden.

Dit blijkt uit onderzoek van creditcardmaatschappij American Express onder 11.000 mensen in 11 landen.

Vergeleken met een jaar eerder zijn Nederlanders ongeduldiger geworden. 44 procent van de ondervraagde mensen is bereid om 5 minuten aan de telefoon te wachten, terwijl dat bij persoonlijke klantenservice 8 minuten is. Volgens de onderzoekers is het Nederlandse volk daarmee het meest ongeduldige op deze aardbol geworden.

Opmerkelijk is dat mensen in andere landen hun eenvoudige vragen vooral via e-mail en klantenservice stellen, terwijl in Nederland slechts een vijfde van de consumenten dat doet. Wel gebruiken ontevreden klanten sociale media om hun ongenoegen te uiten over slechte klantenservice of juist de goede service van een bedrijf te roemen. Overigens lopen de meningen uiteen over de vraag of bedrijven hun klantenservice hebben verbeterd: een op de vier benaderde klanten vindt dat het de goede kant op gaat met de wachttijden, maar bijna net zoveel mensen zien een verslechtering.

Frustratie over klantenservice neemt toe
Frustratie over klantenservice neemt toe (Foto: ANP)

Boerkaverbod hoeft niet meer voor Spies

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies vindt dat het door haar voorbereide boerkaverbod van tafel kan, net als het voorgestelde verbod op een dubbele nationaliteit.

Nu het kabinet is gevallen zal ze er 'geen traan om laten' als de Tweede Kamer het PVV-plan in de prullenbak doet. "Door de kabinetsval staat er niets meer tegenover", zegt ze woensdag in een interview met De Volkskrant.

Spies heeft zich gemeld als kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Tot nu toe zijn vier aanmeldingen binnengekomen. Ook Sybrand van Haersma Buma, Harry Wesselink en Marcel Wintels willen de partij graag leiden.

Ajax jaagt op 31e landstitel

Nog 1 punt heeft Ajax woensdagavond nodig om op eigen kracht de 31e landstitel te behalen. In de ArenA is VVV-Venlo de tegenstander.

Al bij een gelijkspel doet het resultaat van naaste belager Feyenoord, dat thuis tegen Heracles Almelo voetbalt, er niet meer toe voor de Amsterdammers. Als de Rotterdammers punten zouden verspelen is Ajax sowieso kampioen.

De strijd om plaats 2 en een ticket voor de voorronde van de Champions League is een stuk spannender met Feyenoord als grootste kanshebber. Met nog twee duels te gaan heeft de ploeg van Ronald Koeman een punt voorsprong op PSV, dat ADO Den Haag ontvangt. Ook AZ, Heerenveen en FC Twente maken nog kans op deelname aan het belangrijkste Europese bekertoernooi. Alle duels uit de 33e speelronde beginnen woensdag om 20.00 uur.

Ajax jaagt op 31e landstitel
Ajax jaagt op 31e landstitel (Foto: ANP)

Afscheid van juwelier in winkel

Mensen kunnen woensdag afscheid nemen van de juwelier Ruud Stratmann, die een week geleden in zijn winkel werd neergeschoten door overvallers.

De 47-jarige Stratmann van juwelier Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De gesloten kist met daarin het lichaam van de juwelier staat woensdag in de winkel. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen mensen afscheid nemen. De crematie is vrijdag.

De twee mannen die verdacht worden van de overval, zijn nog steeds voortvluchtig. Mogelijk is het duo naar België gevlucht, waar zij inmiddels ook worden gezocht. De Belgische federale politie en later ook de politie in Den Haag hebben de namen en foto's van de verdachten openbaar gemaakt. Het gaat om Ziya Borukcu en Sandro Grigolia, beiden 19 jaar oud, uit Den Haag.

Osama bin Laden jaar dood

Osama bin Laden, die de wereld wakker schudde met de Al-Qaida-aanslagen van 11 september 2001 op onder meer de Twin Towers, werd woensdag precies een jaar geleden geliquideerd. Amerikaanse commando's doodden hem op 2 mei 2011 in zijn schuilplaats, een villa in Abbottabad, niet ver van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

9/11, naar de Amerikaanse datumnotatie, kostte circa 3000 mensen het leven. De Amerikanen maakten daarop bijna een decennium lang jacht op Bin Laden en zijn terreurorganisatie. Bin Laden richtte Al-Qaida eind jaren 70 op.

De Amerikaanse overheid brengt binnenkort documenten van Bin Laden uit zijn schuilplaats naar buiten. Daarin zou de leider hebben geklaagd over ramp na ramp voor zijn terreurbeweging. Hij overwoog zelfs de naam van Al-Qaida te wijzigen, omdat er zoveel leiders werden gedood.

Volgens Amerikaanse experts blijven aanhangers van Al-Qaida een bedreiging, al is de kern in Pakistan geminimaliseerd. Vooral radicalisering via internet en kleine terreurcellen zien de Amerikanen nu als bedreiging voor de VS.

Obama: Overwinning op Al-Qaida binnen bereik

De overwinning op terreurbeweging Al-Qaida in Afghanistan is 'binnen bereik'. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in een toespraak vanuit Afghanistan die live op televisie werd uitgezonden. Obama sprak vanaf de militaire luchthaven Bagram, nadat hij dinsdag een verrassingsbezoek had gebracht aan de Amerikaanse troepen. Toeval of niet, het bezoek van de president viel samen met het feit dat Osama bin Laden  precies een jaar geleden geliquideerd werd door Amerikaanse commando's.

De Verenigde Staten willen Afghanistan niet naar hun evenbeeld opbouwen, zei Obama. "Ons doel is Al-Qaida vernietigen en te voorkomen dat ze hun organisatie weer op kunnen bouwen en we zijn hard op weg dat te doen". Obama zei zich te realiseren dat veel Amerikanen 'moe zijn van de oorlog'. "Maar we moeten onze taak afmaken en deze oorlog op verantwoordelijke wijze beëindigen."

Eind 2014 zullen de Afghanen volledig verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun land, benadrukte Obama. De VS zullen dan nog wel 'als gelijkwaardige partner' betrokken blijven bij de opbouw van het land en de veiligheidstroepen. Obama riep in zijn toespraak de Taliban op het verzet tegen de regering te staken. Als ze breken met Al-Qaida kunnen ze deel uitmaken van de toekomst van het land, aldus Obama.

Leerdam: ik speelde het spelletje mee

Oud-PvdA-Kamerlid John Leerdam zegt dat hij 'het spelletje' meespeelde met een journalist die hem vroeg naar de niet bestaande straatterrorist Jael Jablabla. "Ik dacht dit is een grap met rare namen. Ik dacht: ik speel het mee", zei Leerdam dinsdag in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

Pas toen hij zag hoe het interview was 'geframed' dacht hij: "Dit is een zure les." PvdA-leider Diederik Samsom heeft volgens Leerdam niet aangedrongen op zijn vertrek uit de fractie. "Hij zei: "Hoe wil je dit aanpakken? Je wordt aangeschoten wild, maar we steunen je."

Leerdam zei dat hij in overleg met zijn vrouw besloot om op te stappen. Volgens Leerdam heeft premier Mark Rutte hem na het incident meteen gebeld en heeft hij dat sindsdien bijna elke dag twee keer gedaan. "Om te vragen hoe het met me ging."

Tatjana Simic is klaar met diva's

Tatjana Simic heeft even genoeg van Diva's Draaien Door. De 48-jarige presentatrice, die samen met Patty Brard en Patricia Paay een programma maakte en plannen had voor een groots concert, geeft toe dat het 'rommelt'.

"We hebben al zeker vijf weken geen contact gehad', zegt Tatjana in RTL Boulevard naar aanleiding van uitspraken die Patty Brard zondag deed. Brard zei in Life4You dat Simic niet meer mee wil doen met Diva's Draaien Door. Dit zou Simic in een interview hebben gezegd, maar volgens Tatjana is ze verkeerd geciteerd.

"Als iemand mij nou gewoon had gebeld. Ik heb dat niet zo gezegd", gaat Tatjana verder. Hoewel Simic eerder niet zei dat ze wilde stoppen met de dames, heeft ze nu niet de behoefte aan een samenwerking. "Ik voel er op dit moment niets voor."

Toch sluit Tatjana niet uit dat ze in de toekomst weer samenwerkt met Patty en Patricia. "Ik zeg nooit: nooit. Het zijn hele lieve vrouwen en ik mag ze allebei heel graag."

Patty Brard zegt op haar beurt helemaal klaar te zijn met Tatjana. "Ik ben de rest van mijn leven niet meer bereikbaar voor haar", zegt Brard tegen Shownieuws. Hoewel Patty Tatjana er eerst graag bij wilde hebben, is dat hoofdstuk voor haar nu afgesloten. "Het boek Tatjana Simic is allang terug naar de bibliotheek."

Jonge tieners drinken veel minder alcohol

Het alcoholgebruik onder jongeren van 11 en 13 jaar is in Nederland de afgelopen 5 jaar sterk gedaald. Ook zijn Nederlandse kinderen het gelukkigst van Europa en Noord-Amerika. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek naar het welzijn en de gezondheid van kinderen van 11 tot 15 jaar, waarvan de resultaten woensdag bekend zijn gemaakt.

Uit het zogenoemde HBSC-rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), waar onder andere het Trimbos Instituut en de Universiteit Utrecht aan meewerkten, blijkt dat jonge tieners in Nederland minder risicovol gedrag vertonen. Zo drinken, blowen en roken ze minder en hebben ze minder vaak onveilige seks. Wat betreft het drinkgedrag scoren de kinderen van 11 en 13 jaar zelfs bijna het laagst van de 39 onderzochte landen, terwijl ze 5 jaar geleden nog in de top stonden. De groep 15-jarigen staat in de middenmoot.

"De aandacht voor drankgebruik onder jonge kinderen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Bij ziekenhuizen worden dronken kinderen beter opgevangen en ouders zijn strenger en alerter geworden", legt onderzoekster Wilma Vollenbergh uit.

Nederlandse kinderen zijn, net als 5 jaar geleden, het gelukkigst. Ongeveer 95 procent van hen geeft zijn of haar leven minstens een voldoende. "Daarbij spelen sociale factoren een sterke rol. Nederlandse kinderen hebben een goede band met hun ouders, familie en vrienden. Ook speelt mee dat Nederland een welvarend land is met weinig sociale ongelijkheid", aldus Vollenbergh.

In vergelijking met andere landen zijn Nederlandse kinderen ook erg gezond. Ze hebben weinig gezondheidsklachten en doen minder vaak aan de lijn. Anderzijds kijken ze veel tv, drinken ze veel frisdrank en eten ze weinig fruit. Qua beweging en sport staan ze in de middenmoot.

Het onderzoek wordt eens in de 5 jaar gehouden in opdracht van de WHO. In totaal zijn 200.000 kinderen in Europa en Noord-Amerika onderzocht.

Man schuldig aan mislukte aanslag metro NYC

Een in Bosnië geboren Amerikaan is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan een mislukte zelfmoordaanslag op de metro in New York in 2009. Mogelijk brengt hij de rest van zijn leven achter de tralies door.

Volgens de aanklagers hebben Adis Medunjanin en twee van zijn vrienden, Najibullah Zazi en Zarein Ahmedzay, de aanslag op de metro in Manhattan dagenlang voorbereid. Ze wilden zich op 11 september 2009, precies acht jaar na de terreuraanslagen van 2001, opblazen in de metro. De mannen werden door Al-Qaida getraind in Pakistan.

Zazi, het brein achter de aanslag, en Ahmedzay hebben beiden schuld bekend en hebben getuigd tegen Medunjanin. De advocaten van Medunjanin hebben erkend dat hij voor de Taliban wilde vechten, maar hielden vol dat hij nooit dood en verderf heeft willen zaaien. De 27-jarige Medunjanin vertrok naar het buitenland 'om zijn romantische idee van de jihad na te jagen'. "Zijn bedoeling was om zich bij de Taliban aan te sluiten en te doen waar hij in geloofde", aldus een van zijn advocaten. "Dat was zijn doel."

Op 7 september krijgt Medunjanin zijn straf te horen.

"Wii U en 3DS zijn voor de hardcore"

Nintendo boorde met de Wii een heel nieuw publiek aan. Het stuwde zelfs de hardwareverkoop naar de eerste plaats deze generatie, maar aan de andere kant bleven verbitterde hardcore gamers achter. Satoru Iwata, CEO van Nintendo, beweert nu dat ze het anders gaan aanpakken.

Het gebrek aan veelspelende gamers vertaalde zich naar een hele matige 'attach rate', wat er op neerkomt dat er per verkochte Wii relatief weinig games worden verkocht. Iwata zei in een interview met beleggers dat Nintendo's nieuwe strategie prioriteit geeft aan 'core'-games boven 'casual'-games die bedoeld zijn voor het grote publiek.

"The Wii was able to reach a large number of new consumers who had never played games before by bringing hands-on experiences with its Wii Sports and Wii Fit. However, we could not adequately create the situation that such new consumers played games frequently or for long, consistent periods. As a result, we could not sustain a good level of profit."

De lange termijn was dus uiteindelijk het slachtoffer, Nintendo kon de publieke opinie van gamers ook niet meer omkeren: "Moreover, regrettably, what we prioritised in order to reach out to the new audience was a bit too far from what we prioritised for those who play games as their hobby. Consequently, we presume some people felt that the Wii was not a game system for them or they were not willing to play with the Wii even though some compelling games had been released. Once consumers have a notion that 'this system is not for us', we have learned that it is extremely difficult to change their perceptions later."

De nieuwe strategie wordt daarom al met sinds de launch van de 3DS gebruikt. Volgens Iwata werd derhalve besloten om in het eerste jaar van de 3DS vooral 'core'-games te lanceren, zoals Super Mario 3D Land, Kid Icarus: Uprising, Ocarina of Time 3D en Mario Kart 7.

Nintendo wil niet alleen een 'brede' publiek aantrekken, maar ook de diepte in, zoals hardcore gamers willen. "Therefore, in promoting the Nintendo 3DS and the Wii U, we have announced that we would like 'width' and 'depth' to coexist. With the Nintendo DS and the Wii, the approach of 'width' was well accepted by many people; however, what we did in terms of 'depth' was not satisfactory for some consumers. This time, we would like consumers to be satisfied in both aspects."

De Wii U gaat dezelfde strategie als de 3DS gebruiken. "In order to do so, we started to work on the 'depth' aspect first, and the current and existing software you can see for the Nintendo 3DS is based on that idea. In the future, the approach will evolve. Our approach for the Wii U is basically the same. By doing so continuously, we are expecting that the number of game users per household will increase and as the gaming population increases, we believe we can create a sustainable video game market."

We zullen zien hoeveel hier precies van waar is als Nintendo de volledige informatie van de Wii U vrijgeeft tijdens de E3 in juni.

Punten Ronde 31/32 FOK! Voetbalmanager

De 31e en 32e speelronde in de Eredivisie zijn inmiddels geweest, waardoor de balans in de FOK! Voetbalmanager weer opgemaakt kan worden. Welke manager presteerde het beste en welke manager gaat er aan de leiding? Je leest het hieronder.

Inmiddels is met dank aan Voetbalschoenen.com en Uitgeverij Nieuw-Amsterdam de prijzenpagina gevuld. Kijk daarom snel op de prijzenpagina wat je kunt winnen.

LBUnited was deze ronde met 135 punten de beste, gevolgd door FC de Bontekoetjes en FC Kroket die beiden één puntje minder behaalden. Wazaa FC wist 133 punten te verzamelen, terwijl De doodschoppers met 131 punten de top vijf afsloot.

Bovenin het klassement veranderde er weinig. Fc Dutchy gaat met 1762 punten nog steeds aan de leiding, voor FC Bal Door Het Raam die op 1743 staat. Zij zullen uit gaan vechten wie de winnaar van het spel zal worden. De strijd om de derde plaats gaat tussen PFT11 die op 1706 punten staat en Essche Boys die hier slechts zes punten achter staat. De top vijf wordt afgesloten door OnslowAcidCrew met 1647 punten.

Punten ronde 16 - Speelronde 31/32

# team user ronde 16 totaal
1 LBUnited CoachLB 135 1632
2 FC de Bontekoetjes Bontekoe1982 134 1577
- FC Kroket Mexicanobakker 134 1402
4 Wazaa FC Wazaa 133 1603
5 De doodschoppers cwilly 131 1148
6 Team Pi DavidPi 129 1392
7 Starzky Starzky 128 1478
8 Dubnobasswithmyteamman Dubnobasswithmyheadman 127 1640
- Ajax '94-'95 Opperkwal 127 1385
10 Fc Dutchy Steppenpferd 125 1762
- FC Bal Door Het Raam ElmarO 125 1743
- Gvdw Gvdw78 125 1111
- Spatie jheus 125 1110


Algemeen klassement na ronde 16

# team user ronde 16 totaal
1 Fc Dutchy Steppenpferd 125 1762
2 FC Bal Door Het Raam ElmarO 125 1743
3 PFT11 pleb07 116 1706
4 Essche Boys VerrekteZakHooi 102 1700
5 OnslowAcidCrew MSNMGH 115 1647
6 Shinji's toppers! shinji_united 117 1642
7 Dubnobasswithmyteamman Dubnobasswithmyheadman 127 1640
8 LBUnited CoachLB 135 1632
9 Bayself Bayswater 104 1622
10 Kayzie kayzie 85 1607


Bij de subleagues was Toppers van Weleer met 112 punten weer de beste. Dat team heeft in het klassement met 1563 punten een ruime voorsprong op de nummer twee ANTRG die op 1360 punten staat. Fryslân Boppe! is met 1331 punten derde, voor Mifano8 die op 1247 punten staat. De top vijf wordt afgesloten door Harkie's Heroes met 1229 punten.

Algemeen klassement subleagues na ronde 16

# subleague owner ronde 16 totaal leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 112 1563 10
2 ANTRG Knock-out-Mutant 97 1360 3
3 Fryslân Boppe! Steppenpferd 103 1331 5
4 Mifano8 Keano 101 1247 7
5 Harkie's Heroes Redinox 96 1229 7
6 FusionVoetbal wdeman 94 1219 3
7 Fc Zutphen INViCTuS 97 1190 5
8 MLOleague Killinglaw 90 1144 8
9 TUI Nederland ntrx 81 1123 9
10 Birdsong United Birdy012 53 1108 4


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

Voor de komende managerronde 33/34 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op woensdagmiddag 2 mei 2012 om 17:59 uur. De ronde loopt tot en met maandag 7 mei 2012 19:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2011/2012-topic in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2011/2012.

[Serie A] Napoli te sterk voor Palermo, Roma gelijk

Napoli heeft dinsdag voor eigen publiek met 2-0 van Palermo gewonnen in de Serie A. Edinson Cavani opende de score na zestien minuten uit een strafschop, Marek Hamsík sloeg in de 35e minuut toe. Door de zege handhaaft Napoli zich op de derde plaats, die recht geeft op play-offs voor de Champions League.

Voor AS Roma lijkt plaatsing voor de Europa League uit zicht te geraken. De nummer zeven van Italië speelde doelpuntloos gelijk bij Chievo Verona: 0-0. Maarten Stekelenburg ontbrak in een kletsnat Verona vanwege een schouderblessure.

De Romeinse club heeft na 36 wedstrijden 52 punten, drie minder dan concurrenten Udinese, Internazionale en Lazio Roma. Die ploegen kunnen woensdag op gelijke hoogte komen met Napoli. De zesde positie geeft nog recht op Europees voetbal.


Napoli te sterk voor Palermo, Roma gelijk (Foto: Novum)

Pac Man Kart Rally naar Windows Phone met multiplayer

Vandaag, 2 mei, verschijnt Pac Man Kart Rally voor Windows Phone nadat de game eerder al te spelen was op Xperia Play en Blackberry. De Windows Phone-versie kent echter een aantal exclusieve features als achievements en een nieuwe track.

Er zijn vier thema's (Pac Man, Ghost, Katamari en Dig Dug) met elk drie tracks. Gecombineerd met de Windows Phone-exclusieve track betekent dat 13 racebanen in totaal. De tracks kunnen gespeeld worden in single- en multiplayer.

De game kent tien verschillende personages waarmee je kunt racen:

Pac-Man-personages:

 • Pac-Man
 • Blinky
 • Pinky
 • Inky
 • Clyde

Katamari-personages:

 • The Prince
 • Ichigo (Nicht van de prins)

Dig Dug/Mr. Driller-personages:

 • Hori Taizo
 • Hori Susumu

Galaga-personages:

 • Fighter (Het ruimteschip uit Galaga)

Pac Man Kart Rally wordt de eerste Xbox Live-game voor Windows Phone met lokale multiplayer-opties via WiFi. De game gaat € 4,99 kosten en is zoals gezegd vanaf vandaag (ergens rond een uur of drie vanmiddag waarschijnlijk) te downloaden.

Pac Man

Pac Man

SSX - Mt. Eddie & Classic Characters-DLC

Gespeeld op Xbox 360. Ook beschikbaar voor PlayStation 3.

Downloadable content of DLC is niet meer weg te denken uit de gamesindustrie. Elk zichzelf respecterend spel brengt regelmatig downloadbare extra’s uit. Zo ook het in februari uitgekomen SSX. Met de Mt. Eddie & Classic Characters-DLC hopen zij iets extra’s te brengen in de gameplay en het gevoel van het spel.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.