Scholieren denken dat moslim Fortuyn vermoordde

Bijna zes op de tien middelbare scholieren denken dat Pim Fortuyn werd vermoord door een moslimextremist. Bij evenveel scholieren is er op hun school nooit aandacht aan Fortuyn besteed, concludeert Eenvandaag uit een peiling onder 2200 jongeren.

Negen van de tien jongeren weten dat Fortuyn partijleider is geweest en acht van de tien jongeren weten dat het om de Lijst Pim Fortuyn ging. Een op de tien meent te weten dat Fortuyn minister is geweest, alhoewel dit niet zo is.

Eveneens tien procent van de scholieren schrijft de uitspraak 'Niet links, niet rechts, maar recht door zee' aan Fortuyn toe, terwijl die van Rita Verdonk komt. Twee derde weet dat de bekendste uitspraak van de in 2002 vermoorde Fortuyn 'At your service' is.

Zestig procent is het niet met Fortuyn eens dat Nederland vol is en de grenzen dicht moeten. Driekwart vindt de islam geen achterlijke cultuur. Wel zijn de jongeren het met hem eens dat een gekozen president beter is dan een koningshuis.

Zondag is het tien jaar geleden dat Fortuyn door milieuactivist Volkert van der Graaf werd vermoord. Van der Graaf zal over twee jaar weer een vrij man zijn.