Mijn eerste week met Trials Evolution

Soms komen er van die games uit waar je een recensie over wil schrijven, maar iets in je achterhoofd zegt dat je het niet moet doen. Misschien komt dat doordat ik een zeer naar achterhoofd heb, maar dat zou ook kunnen omdat het daar het spel niet voor is. Het gaat hier om Trials Evolution, waarover ik na tig uur kan zeggen dat het hoogstwaarschijnlijk de beste arcadegame tot op heden is, maar het nog veel grootser gaat worden.

Toen het internet nog lief en onschuldig was zat je als knaap te genieten van flash-games op sites die zo’n baard hebben dat ik er de naam niet meer van weet. Een spel is mij altijd bijgebleven en dat was Trials. Met een ‘dirtbike’ de meest onmogelijke parcours afleggen. Pittig, maar enorm genieten. De games waren populair en niet veel later verschenen er rip-offs en dergelijke. Ik kon mij er niet zo meer in interesseren want het ging meestal toch om matige titels.

Maar toen een aantal jaar geleden Trials HD uitkwam voor Xbox Live Arcade was ik weer verkocht. Die gameplay, die moeilijkheidsgraad en vooral de leaderboards. Het was heerlijk om je tijden te meten met je vrienden en het was enorm gniffelen als men op het interwebz gingen wenen over je scores. Zo zal ik mijn kleinkinderen informeren over de tijd die ik op de eerste track van de game heb gehaald.

trials                                                                  Há, easy.

Ik deed dan ook vier verschillende volksdansen toen ik hoorde dat Trials HD een opvolger kreeg. Multiplayer, verschillende omgevingen, een nog uitgebreidere track editor, och jeetje het was al genieten bij de aankondiging. Nu is de game uitgekomen en na een week spelen ben ik erachter dat dit de beste vijftien euro is die ik ooit heb uitgegeven aan een game. Zoveel content en zoveel kwaliteit, dat zie je niet vaker terug voor dit bedrag. Maar de reden dat ik nog geen review doe van deze game is om de simpele reden is dat het spel nog niet af is. In een goede manier.

De editor is bizar uitgebreid en het is zelfs mogelijk om een shooter of een avonturenspel te maken in de editor. Het is zo diep dat ikzelf gewoon een uur nodig had om te kijken wat er in godsnaam allemaal gaande was. Het gaat niet meer simpel om het principe ‘plankje neerleggen hier, rots deponeren daar.’ Nee, het lijkt er meer op dat ze je de source code van de game geven en zo doen van: Gamers, veel plezier ermee en doe er wat leuks mee. En na een week kan ik je al vertellen dat men er iets leuks mee doet.

trials                                                                       Leipe jump!

Nadat ik in een kleine week de singleplayer zo goed als uitgespeeld heb (we laten wat Extreme-levels over voor een tijd dat mijn controller niet in tweeën ligt) ben ik eens gaan kijken wat men nou heeft gemaakt. Het is bizar om te zien wat er al allemaal te downloaden is én hoe soepel dat gaat. Met een druk op de knop en een paar tellen wachten ben je al aan het spelen. De levels zijn nu al zo bizar goed dat het niet te peilen is waar de game over een jaar staat. Want dán kun je pas echt zien hoe goed de game echt gaat worden. Tot nu toe heb ik puzzellevels gespeeld in een 3D-omgeving waarin ik een grote bal was, een 2D-shooter met vliegtuigjes en nog meer levels waarin de bizarste elementen die letterlijk niets met de basisgame te maken hebben naar voren komen.

Maar uiteraard speel ik de game voor de levels die de Trials-sport beoefenen en ook na zeven dagen kom je als gamer hier niet bedrogen uit. Naast de levels gemaakt door users hebben de makers ook al meer dan tien zelfgemaakte levels online gezet. Dit is dus gewoon gratis DLC. Dat dat anno 2012 nog kan. De online interface is ook prima, selecties met meest gespeelde levels en levels die zijn uitgekozen door de ontwikkelaars van de game zorgen ervoor dat je niet de meest crappy levels gemaakt door A. Staartjes uit Nieuwendam hoeft te spelen.

trials                                                                      Leipe editor!

Nee, Trials Evolution is top. Een game die mij, als de online community ook actief blijft, jaren gaat boeien. De basisgameplay is namelijk gewoon geweldig. Het spel is uitdagend en krijgt hopelijk een bijzonder lange replayvalue door de usercontent. Maar het is nog te moeilijk om hier een cijfer aan te hangen. Ik merk ook eigenlijk, naast de eentonige en slechte muziek, geen minpunten op en geniet van elk moment. Als men de level editor echt gaat ontdekken en er goed in gaat worden wordt dit helemaal geweldig. Ik wacht geduldig af en begin zelf al aan mijn waarschijnlijk dramatische slechte level. Op de schaal van 1 tot awesome is Trials Evolution awesome.

  

Ps. Ligt het aan mij of is deze game in samenwerking gemaakt met de hardware afdeling Microsoft? De frustraties die dit spel met zich meebrengt zijn zo erg dat je controllers het liefst door midden wil splijten met je voorhoofd.