PvdA wil opheldering boerkastandpunt Spies

De PvdA wil weten of demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) bereid is de wetsvoorstellen over het boerkaverbod en de dubbele nationaliteit in te trekken, nu ze er zelf ook geen voorstander meer van is. Tweede Kamerlid Martijn van Dam heeft daar woensdag schriftelijke vragen over gesteld.

In een interview met de Volkskrant liet Spies woensdag optekenen dat zij niet meer achter deze wetsvoorstellen staat. "De Tweede Kamer wil de dubbele nationaliteit in de prullenbak doen. Als dat met het boerkaverbod ook gebeurt, zal ik er geen traan om laten." De bewindsvrouw noemde het boerkaverbod eerder nog 'van onvoorstelbaar belang'.

Van Dam wil weten of Spies ook bereid is om de wetsvoorstellen in te trekken, nu ze wat haar betreft van tafel zijn. De uitlatingen van Spies gaan in tegen de officiële standpunten van de partij. Op de website valt te lezen dat het CDA een boerkaverbod steunt, net als het terugdringen van de dubbele nationaliteit.

Beide thema's zorgden dinsdag nog voor commotie, toen bleek dat deze standpunten enige tijd van de website van het CDA waren gehaald nadat het kabinet was gevallen. Dat was toeval, zei een woordvoerder. De standpunten zouden met enige regelmaat worden aangepast aan de actualiteit. Inmiddels staan ze weer online.