Gerdi Verbeet verlaat politiek

Gerdi Verbeet (PvdA) keert na de verkiezingen niet terug in het parlement. De 61-jarige voorzitter van de Tweede Kamer stelt zich niet beschikbaar voor een plek op de lijst, laat zij woensdag weten. "Ik heb bijna twintig jaar gewerkt in Den Haag. Tijd voor andere zaken."

"Het voorzitterschap van de Kamer is een buitengewoon eervol, uitdagend en boeiend ambt. Maar het is ook een zware functie, lange dagen in woelige tijden", stelt Verbeet in een verklaring. "Ik heb mij met alles wat ik in mij heb, ingezet om voor alle leden een goede voorzitter te zijn."

Verbeet wil zich niet verplichten om opnieuw vier jaar lang beschikbaar te zijn als volksvertegenwoordiger. Daarom stelt zij zich niet opnieuw kandidaat voor de Tweede Kamer. "Hiermee komt een eind aan een periode waarvan ik met volle teugen heb genoten."

De PvdA'er was sinds 1994 actief rond het Binnenhof en werd in 2001 lid van de Tweede Kamer. In 2006 werd Verbeet verkozen tot voorzitter. Ze volgde in die functie Frans Weisglas (VVD) op. Na de verkiezingen in 2010 werd zij herkozen.