Ierse kardinaal treedt niet af om misbruik

Het hoofd van de katholieke kerk in Ierland, kardinaal Sean Brady, treedt niet af. Dat heeft hij woensdag gezegd. Brady wordt er in een BBC-documentaire van beticht kindermisbruik dat in de jaren zeventig werd begaan door een pedofiele priester te hebben verdoezeld. Brady zei dat zijn rol bij het schandaal in de documentaire wordt overdreven.

Brady interviewde in 1975 twee jongens die waren misbruikt door een katholieke priester, Brendan Smyth. Volgens Brady heeft hij zijn rapport dat hij opstelde naar aanleiding van de interviews doorgespeeld aan zijn bisschop, die op zijn beurt de leidinggevenden van Smyth had moeten inlichten. "Ik voel me verraden dat diegenen die de leiding hadden binnen de kerk Brendan Smyth niet hebben gestopt met behulp van het bewijs dat ik ze gaf", aldus Brady. "Ik zie echter in dat ik deel uitmaakte van een cultuur van eerbied en zwijgzaamheid in de samenleving en de kerk. Die cultuur behoort nu gelukkig tot het verleden."

Brady zei niet waarom niemand binnen de kerk contact heeft opgenomen met de politie. Ook repte hij niet over de eed van geheimhouding die de twee jongens moesten afleggen. Ze werden opgedragen het nooit over het misbruik te hebben. Brady zei eerder dat de eed bedoeld was om de kinderen, niet de kerk, te beschermen.

Een van de slachtoffers, Brendan Boland, zei tegen de BBC dat Brady en twee andere geestelijken zijn vader sommeerden buiten te wachten terwijl ze hem interviewden. Boland speelde tijdens het interview de namen en adressen van vijf jongens en meisjes door die ook seksueel waren misbruikt door Smyth, onder wie een jongen uit Belfast die werd misbruikt waar Boland bij was. Volgens de BBC, die de vijf kinderen interviewde, heeft de kerk nooit contact opgenomen met de ouders van de vijf.

Colm O'Gorman, hoofd van Amnesty International in Ierland, zei dat Brady de schuld probeert af te schuiven op zijn voormalige bisschop en de leider van de congregatie van Smyth. "Kardinaal Brady valt terug op de klassieke smoes die ook werd gebruikt door bewakers in de concentratiekampen van de nazi's: ik volgde alleen bevelen op", zei O'Gorman, die zelf als kind ook is misbruikt door een priester. "En dat van een instituut dat zogenaamd staat voor liefde, waarheid en gerechtigheid."

Smyth, die naar verluidt tientallen kinderen misbruikte in de Amerikaanse staten Rhode Island en North Dakota, belandde in 1994 in een Ierse gevangenis wegens het misbruiken van vier kinderen uit Belfast, allen lid van dezelfde familie.

One in Four, een prominente Ierse beweging die zich inzet voor de slachtoffers van kindermisbruik, zei dat Brady ooit heeft verklaard af te zullen treden als zijn handelen zou hebben geleid tot het misbruik van een kind. Volgens de beweging moet Brady die woorden nu in daden omzetten. "De documentaire geeft aan dat veel kinderen behoed hadden kunnen worden voor misbruik als kardinaal Brady niet zo druk bezig was geweest de kerk te beschermen."

Brady zei echter dat de belofte die One in Four aanhaalde alleen van toepassing was op de periode na de jaren negentig, toen hij toetrad tot de hogere regionen van de kerk. "In 1975 was ik geen bisschop", zei hij. Op een Ierse radiozender zei Brady later dat hij had 'overwogen' af te treden, maar dat hij dit niet voor zichzelf kon rechtvaardigen omdat hij 'zo goed mogelijk had gedaan wat er van hem werd verwacht'. Waarom hij niet later naging wat er met Smyth of de kinderen was gebeurd naar aanleiding van het rapport zei Brady 'dat het niet zijn taak was om daar achteraan te gaan'.