Spanje waarschuwt Bolivia om nationalisering

Spanje heeft Bolivia gewaarschuwd dat de nationalisering van het Spaanse bedrijf Red Electrica Corporacion - dat het grootste deel van het elektriciteitsnet in het land in bezit heeft - het imago van Bolivia onder internationale investeerders zal schaden.

De Spaanse minister van economie Luis de Guindos maakte echter een onderscheid tussen deze zaak en die in Argentinië, waar de overheid oliebedrijf YPF nationaliseert. Het Spaanse oliebedrijf Repsol had een meerderheidsbelang YPF. De Guindos zei woensdag dat Bolivia heeft ingestemd met het betalen van compensatie voor de nationalisering van het Spaanse bedrijf.

Woordvoerder van Red Electrica de España, Antonio Prada, verwierp de aantijging van Bolivia dat de lokale tak niet genoeg in het netwerk investeert. Hij voegde eraan toe dat Bolivia slechts goed is voor 1,5 procent van de inkomsten van het bedrijf.

Twee jaar geleden werd de opwekking van energie en de verkoop aan klanten al genationaliseerd. Met de gedwongen nationalisering heeft de regering nu tachtig procent van de energiesector in het land in handen.


Spanje waarschuwt Bolivia om nationalisering (Foto: Novum)