ADO-voetballer niet vervolgd voor jodenleuzen

ADO Den Haag-voetballer Lex Immers hoeft niet te worden vervolgd voor het scanderen van 'we gaan op jodenjacht'. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag bepaald. De 25-jarige voetballer deed zijn uitlatingen vorig jaar maart tijdens een feest in het supportershome na een gewonnen wedstrijd tegen Ajax.

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde de voetballer eerder al niet vervolgen. Daarop stapte Federatief Joods Nederland naar het hof. Dat stelt het OM nu in het gelijk. Immers zou niet de bedoeling hebben gehad om joden te beledigen of tot haat tegen het joodse volk aan te zetten. Hij had wel moeten beseffen dat dit door anderen zo opgevat kon worden.

Het hof heeft ook rekening gehouden met het feit dat de voetballer spijt heeft betuigd en al gestraft is door zijn club en de KNVB. Immers moest een maandsalaris en vier wedstrijdpremies inleveren. Ook werd hij geschorst voor vijf wedstrijden en moest hij op scholen voorlichting geven over pesten en discriminatie.

John van den Brom, destijds trainer van ADO, moest een wedstrijd op de tribune plaatsnemen omdat hij zijn pupil niet meteen tot de orde riep.