Obama: Overwinning op Al-Qaida binnen bereik

De overwinning op terreurbeweging Al-Qaida in Afghanistan is 'binnen bereik'. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in een toespraak vanuit Afghanistan die live op televisie werd uitgezonden. Obama sprak vanaf de militaire luchthaven Bagram, nadat hij dinsdag een verrassingsbezoek had gebracht aan de Amerikaanse troepen. Toeval of niet, het bezoek van de president viel samen met het feit dat Osama bin Laden  precies een jaar geleden geliquideerd werd door Amerikaanse commando's.

De Verenigde Staten willen Afghanistan niet naar hun evenbeeld opbouwen, zei Obama. "Ons doel is Al-Qaida vernietigen en te voorkomen dat ze hun organisatie weer op kunnen bouwen en we zijn hard op weg dat te doen". Obama zei zich te realiseren dat veel Amerikanen 'moe zijn van de oorlog'. "Maar we moeten onze taak afmaken en deze oorlog op verantwoordelijke wijze beëindigen."

Eind 2014 zullen de Afghanen volledig verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun land, benadrukte Obama. De VS zullen dan nog wel 'als gelijkwaardige partner' betrokken blijven bij de opbouw van het land en de veiligheidstroepen. Obama riep in zijn toespraak de Taliban op het verzet tegen de regering te staken. Als ze breken met Al-Qaida kunnen ze deel uitmaken van de toekomst van het land, aldus Obama.