Oud-directeur 't Hofnarretje dient schadeclaim in

De oud-directeur van het kinderdagverblijf 't Hofnarretje heeft een claim ingediend bij de gemeente Amsterdam. Albert Drent vindt dat hij schade heeft geleden door de aanpak van de zedenzaak en stelt de gemeente en burgemeester Eberhard van der Laan aansprakelijk.

Na de arrestatie van hoofdverdachte Robert M., die werkzaam was bij 't Hofnarretje, greep de gemeente in bij het kinderdagverblijf. Volgens Drent is hij 'ten aanzien van de bedrijfsvoering machteloos gemaakt' waardoor hij geen actie kon ondernemen op de inspectierapporten van de GGD.

De gemeente is verrast door de claim. Een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan noemt het 'de wereld op z'n kop'. Volgens hem greep de gemeente op nadrukkelijk verzoek van de ouders in bij 't Hofnarretje. "Een deel van de ouders pakte direct nadat het verhaal bekend werd de biezen, maar er waren ook ouders die aan de burgemeester vroegen of hij kon zorgen dat de crèche openbleef."

Drent zou dan ook eerder profijt dan schade hebben gehad van het ingrijpen van de gemeente, vindt de woordvoerder. "Een bedankje was meer op z'n plaats geweest dan een juridische claim."

Dinsdag werd bekend dat 't Hofnarretje een boete van dertigduizend euro moet betalen omdat een van de vestigingen niet aan de alle opgelegde eisen voldoet. Zo hebben de opvangkrachten nog geen cursus gevolgd in het stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen.

De problemen kwamen in de zomer aan het licht toen vanwege zedenzaak een extra controle werd uitgevoerd. "Er is wel vaker wat mis bij een crèche, maar omdat zij zo onder het vergrootglas liggen wilden we zeker weten dat alles daar op orde was", zegt een woordvoerder van het Amsterdamse stadsdeel Zuid. "Helaas bleek dat niet het geval."

Een woordvoerder van Drent stelt dat de gemeente 'in feite zichzelf een dwangsom heeft opgelegd'. "Zij hebben feitelijk het gehele jaar het management van het kinderdagverblijf in handen gehad. Zij hebben de verantwoordelijkheid voor de medewerkers, de ouders en de kinderen op zich genomen."