Poetin: minder steun voor partij onvermijdelijk

De Russische premier Vladimir Poetin is tevreden over de resultaten van zijn partij Verenigd Rusland, ook al verloor die bij de parlementsverkiezingen een aanzienlijk aantal zetels. Poetin sprak dinsdag zijn aanhangers toe en zei dat de partij een 'stabiele' meerderheid in het parlement heeft behouden. Hij zei dat een vermindering van steun onvermijdelijk is.

Poetin zei volgens persbureau Itar-Tass ook dat er na de presidentsverkiezingen van maart grote wijzigingen in de regering zullen plaatsvinden. "De volgende stap na de presidentsverkiezingen, zal de vorming van de regering zijn. Er zullen grote veranderingen in de regering plaatsvinden", zei Poetin, die van plan is in maart met baan te ruilen van de huidige president Dmitri Medvedev.

Verenigd Rusland kreeg zondag ongeveer vijftig procent van de stemmen, mogelijk een geflatteerde uitslag omdat er volgens waarnemers op grote schaal is gefraudeerd. In 2007 stemde 64 procent van de stemgerechtigde Russen nog op Poetins partij. Rusland lijkt genoeg te krijgen van Poetin en Verenigd Rusland, die de politiek al tien jaar domineren, alsmede van de wijdverbreide corruptie in het land. Duizenden Russen gingen maandag de straat op om het aftreden van Poetin te eisen. In Moskou werden zeker driehonderd mensen opgepakt.

In de aanloop naar mogelijk nieuwe protesten werd dinsdag in Moskou de aanwezigheid van veiligheidstroepen flink opgeschroefd.


Poetin: minder steun voor partij onvermijdelijk (Foto: Novum)