Politiebond wil hooligans 'excommuniceren'

De samenleving moet hooligans en notoire raddraaiers sociaal isoleren. Dat kan bijvoorbeeld door ze de toegang tot het openbaar vervoer te ontzeggen of ANWB-hulp bij pech te weigeren, zegt plaatsvervangend voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Willem van de Pol.

"Wij hebben er schoon genoeg van dat onze leden stenen kunnen koppen", zegt hij, verwijzend naar de voetbalrellen zondag in Utrecht. Daarbij losten agenten twee waarschuwingsschoten. Een agent te paard raakte gewond.

De bond wil hooligans 'excommuniceren' door ze in een register op te nemen. "We zijn dan wel niet de christelijke vakbond, maar dit lijkt ons een goede aanpak", zegt Van de Pol.

"Bedrijven kunnen dan besluiten van dat register gebruik te maken. "Als een hooligan dan een reisje wil boeken of een bowlingcentrum wil bezoeken, komt hij er bijvoorbeeld achter dat dit opeens niet meer kan", illustreert Van de Pol. "Ik denk dat ze dan nog wel twee keer nadenken voordat ze weer een steen oppakken."

Hij wijst erop dat de Rotterdamse vervoerder RET al een register heeft van beruchte lastpakken in het openbaar vervoer. "Zij komen er niet meer in."

Als dit wil werken, moeten bedrijven wel meewerken. "De samenleving moet haar verantwoordelijkheid nemen. We zeggen met zijn allen wel ach, foei en wee, maar keer op keer gaan we over op de orde van de dag."

De regering kan hierin volgens hem het voortouw nemen, 'maar het plan kan ook door particulieren worden uitgewerkt'. "We hebben nog geen compleet uitgewerkt plan, er zijn natuurlijk ook vragen over hoe dit met de privacy moet worden geregeld. Maar als de wil voor een oplossing er is, komt die er wel."