Nederland geeft weer meer aan goede doelen

Het gaat goed met de Nederlandse goede doelen, ondanks de kortingen op de subsidies van het afgelopen jaar. De opbrengsten uit eigen fondsenwerving zijn de afgelopen 10 jaar met gemiddeld 3,8 procent per jaar gestegen. Vorig jaar was er zelfs een bovengemiddelde stijging van 4,7 procent. Dat blijkt dinsdag uit het jaarlijkse verslag van financiële gegevens van het Centraal Bureau Fondsenwerving.

De stijging in 2010 compenseerde de terugval in subsidies voor een groot deel. Die subsidies daalden sterk, met 9,6 procent. "Dit compensatiegedrag is een uitzondering", stelt René Bekkers, onderzoeker van Geven in Nederland aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. ,,De afgelopen decennia hebben we gezien dat Nederlanders juist minder gaan geven op het moment dat er minder subsidie naar goede doelen gaat."

Bij 831 instellingen, waaronder het Leger des Heils, Cordaid en Oxfam Novib, kwam in totaal 3,8 miljard aan baten binnen. Daarvan kwam 1,4 miljard euro van eigen fondsenwerving, 1,3 miljard van overheidssubsidies en 1,1 miljard uit overige baten (waaronder 457 miljoen aan bijdragen van loterijen). In 2009 kwam er in totaal nog 3,7 miljard euro binnen.

Uit de World Giving Index 2010 van de Charities Aid Foundation blijkt dat Nederland een Europese koploper is wat betreft geefbereidheid: 77 procent van de Nederlanders geeft aan goededoelenorganisaties. In de Europese top vijf staan verder nog hoog genoteerd Groot-Brittannië (73 procent), Ierland (72), Zwitserland (71) en Oostenrijk (69).