Haagse moskee verdedigt 'pedo-imam'

De Marokkaanse imam Mohammed al-Maghraoui, die binnenkort wil spreken in de Haagse As Soennah-moskee, bepleit geen seks met kinderen. Dat heeft voorzitter Abdelhamid Tahiri van het bestuur van de moskee gezegd tegen persbureau Novum.

Al-Maghraoui is omstreden vanwege een fatwa waarin hij stelt dat huwelijken met meisjes vanaf 9 jaar zijn toegestaan. Volgens Tahiri wordt daarmee echter niet gedoeld op geslachtsgemeenschap, maar op een contract om op latere leeftijd een huwelijk aan te gaan.

"In de Arabische wereld, en ook veel andere delen van de wereld, is het de gewoonte dat een meisje al op jonge leeftijd een huwelijkscontract aangaat", stelt Tahitri. "Dat betekent niet dat ze op die leeftijd al gemeenschap mogen hebben. Het gaat om een contract, niets meer en niets minder." Volgens Tahiri komt deze praktijk ook onder Turken in Nederland voor.

De Tweede Kamer wil dat Al-Maghraoui geen visum krijgt. Tahiri heeft er vertrouwen in dat de imam desondanks naar Den Haag zal komen, waar hij uitgenodigd is om eind deze maand een lezing te geven op een Arabischtalige conferentie in de orthodoxe As Soenah-moskee. "Hij heeft geen misdaad gepleegd. We gaan zien hoe vrij en tolerant Nederland is", zegt Tahiri.