'NL gedoemd door hypotheekschulden'

Ook de Amerikanen hebben de grote private schulden van Nederlanders ontdekt. Maandag pakte de gerenomeerde krant The Wall Street Journal (WSJ) uit met een groot artikel over de schuldenpositie van Nederland, genaamd 'Mortgage Burden Looms Over Dutch' (Hypotheekschuld bedreigt Nederlanders).

De krant schrikt zich een ongeluk van de Nederlandse schuldenberg: "De grootste schuldenaren in de eurozone zijn niet Portugal, Ierland of Griekenland. Zelfs Spaanse huishoudens -die enorme hypotheken aangingen- zitten niet eens bij de top. De titel voor meeste schulden gaat naar Nederlandse huishoudens, met als hoofdreden de enorme hypotheken die Nederlanders op zich nemen."

"Hoewel de Nederlandse overheid fiscaal streng probeert te zijn in de Europese schuldencrisis, is de private schuld van huishoudens een constante zorg voor Nederlandse autoriteiten", gaat WSJ verder.

NL-schuld 250 procent, eurozone-gemiddelde 99 procent
Nederland had volgens statistiekenbureau Eurostat in 2010 een schuld van maar liefst 250 procent versus het besteedbaar inkomen. In Portugal lag dit op 129 procent en in Italië op slechts 66 procent, terwijl het eurozone-gemiddelde 99 procent bedroeg.

WJS wijst op de gretigheid waarmee financials hypotheken hebben verstrekt: "In de booming jaren hebben Nederlandse banken hypotheken verstrekt tot 125 procent van de waarde van de woning." In veel andere landen kan men maximaal 80 procent van de waarde van een woning lenen.

"Griekenland is in de problemen gekomen doordat de overheid teveel uitgaf. Maar de schuldproblemen in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn debet aan de zeepbellen in de woningmarkt", aldus het artikel.

Rutte: Geen big issue
Premier Mark Rutte gaf afgelopen dinsdag in Washington aan dat de Nederlandse hypotheekschulden geen probleem zijn. "Het is geen big issue... als je kijkt naar het totale plaatje. We hebben ook grote besparingen", wijst de VVD'er op de enorme pensioenreserves die Nederlanders hebben.

"Economen leggen de problemen vooral bij de hypotheekrenteaftrek. Het beleid zorgt ervoor dat er hoge inflatie optreedt in huizenprijzen en dat huishoudens worden aangemoedigd om hoge hypotheken te nemen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Nederland al vaak gewaarschuwd om iets aan de hypotheekrenteaftrek te doen. Maar de overheid weigert dat", besluit WSJ.


'Nederland gedoemd door hypotheekschulden' (Bron: The Wall Street Journal)