Kruijswijk gaat debuteren in Tour

Steven Kruijswijk zal in 2012 gaat debuteren in de Tour de France. Hij zal volgend jaar daarom geen Giro d'Italia rijden, de ronde waarin hij het afgelopen jaar negende werd.

Naast die  prestatie werd Kruijswijk afgelopen seizoen ook nog derde in de Ronde van Zwitserland. "Vorig jaar was inderdaad een doorbraak", aldus Kruijswijk tegen NUsport. "Ik ben blij dat het zo goed ging in de Giro en ik een mooie klassering behaalde. Dit jaar sla ik de Giro als het goed is over, want in principe rijd ik de Tour." De verwachtingen zijn voor zijn eerste Tour niet te hooggespannen. "Het is mijn eerste Tour, een koers die anders is dan alle andere wedstrijden. Ik wil vooral veel ervaring op doen."

Ook voor Bauke Mollema, afgelopen seizoen vierde in de Vuelta, is de Tour het hoofddoel. "Het was lekker om met zo'n Vuelta de winter door te komen. Of ik in 2012 weer in Spanje aan de start verschijn weet ik nog niet. De Tour is mijn absolute hoofddoel. Ik wil zo goed mogelijk door de klassiekers en het voorjaar heen komen. Met dezelfde route als vorig jaar: eerst de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland, dan het NK en dan de Tour."

Nieuw bij de Rabobank is Mark Renshaw. De Australiër was de afgelopen seizoen bij HTC-Highroad de meesterknecht van Mark Cavendish maar mag bij Rabobank voor eigen kans rijden. "Er zal veel druk op me komen te liggen. Dat was ik bij Cavendish ook gewend. De jongens bij Rabobank moeten het vertrouwen krijgen dat ik ook voor ze kan winnen", Hij hoopt op een duel met Cavendish in de Tour. "Ik kan Cavendish verslaan. Hij is misschien sneller, maar als ik het slim speel heb ik een kans. De afgelopen jaren verraste Alessandro Petacchi hem wel eens. Als ik tien procent kans tegen Cavendish krijg, ben ik al heel blij. Hij verliest niet veel, maar mijn kracht ligt vooral in het positie kiezen. En dat weet hij."