Nederlanders gepakt voor wereldwijde drugssmokkel

De recherche heeft vijf Nederlanders aangehouden in een internationaal drugsonderzoek. In Spanje is een zesde verdachte gearresteerd. Een groot aantal woningen, auto's en geld is in beslag genomen na invallen in Nederland, Spanje en Dubai. In totaal werden twintig woningen en bedrijven doorzocht. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

De zes worden verdacht van betrokkenheid bij internationale drugstransporten, waarbij honderden kilo's cocaïne naar Nederland zijn gesmokkeld. Andere transporten naar onder meer Engeland en Italië werden onderschept. De drugs komen vermoedelijk uit Zuid-Amerika.

Er werd onder meer beslag gelegd op vakantiewoningen, een pannenkoekenhuis, twintig auto's, kostbare schilderijen, bankrekeningen en bijna vijftigduizend euro aan contant geld.

Het recherche en het OM werken in het onderzoek nauw samen met justitie en politie in Zuid-Amerika, Australië, West-Europa en de Verenigde Arabische Emiraten. De verdachten blijven voorlopig vast. Begin 2012 moeten zij zich verantwoorden voor de rechter in Rotterdam.