Kamer stemt in met nationale politie

De Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met de wet die de invoering van de nationale politie regelt. Behalve de coalitiepartijen VVD, CDA en PVV stemden alle oppositiepartijen voor het plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De oppositie verwacht niet dat met de wet alle problemen bij de politie zijn opgelost, maar denkt wel dat de organisatiestructuur erop vooruitgaat. "Er zijn straks nog altijd niet genoeg agenten, maar daar is dan tenminste de minister verantwoordelijk voor", zei SP-Kamerlid Ronald van Raak.

De wet houdt in dat de huidige 26 politiekorpsen verdwijnen. Zij gaan op in een nationale politie met tien regionale eenheden. De politie wordt landelijk geleid, met een nationale korpschef en met de minister als eindverantwoordelijke. Burgemeesters blijven verantwoordelijk voor de lokale inzet van agenten.

De nationale politie had er per 1 januari moeten zijn, maar dat wordt niet gehaald. De Eerste Kamer moet er nog over spreken en dat is niet voor het einde van het jaar afgerond, bleek onlangs. Wanneer de nationale politie een feit zal zijn, is nog onduidelijk.