EU vermoedt kartelafspraken e-boeken

De Europese Commissie heeft dinsdag een onderzoek aangekondigd naar mogelijk ongeoorloofde afspraken tussen Apple en vijf grote uitgeverijen om de concurrentie op de markt voor elektronische boeken te beperken.

Het onderzoek betreft het Franse Hachette Livre, Harper Collins en Simon & Schuster in de VS, het Britse Penguin en de Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck in Duitsland.

"De commissie zal in het bijzonder onderzoeken of deze uitgeverijen en Apple illegale overeenkomsten of praktijken zijn aangegaan die tot doel of gevolg hebben dat de concurrentie wordt beperkt." Daarnaast bekijkt de commissie of er 'agentenovereenkomsten' zijn gesloten tussen uitgevers en verkopers van e-boeken. Hierbij stellen uitgeverijen de prijzen vast voor e-boeken en ontvangen de verkopers een deel van de winst.

Apple verkoopt e-boeken via iBook, waarbij consumenten boeken in digitale vorm kunnen kopen en downloaden op apparaten als de iPad of iPhone. Apple is een concurrent van Amazon.com.

De aankondiging van het onderzoek volgt op invallen bij diverse uitgevers in maart en een soortgelijk onderzoek door de Britse kartelwaakhond, het Office of Fair Trading. Het OFT heeft volgens de bekendmaking zijn eigen onderzoek opgeschort en overgedragen aan de Europese Commissie, maar de twee instanties werken in de zaak nauw samen.