FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 september 2011

Nieuw onderzoek op resten Nicole van den Hurk

Op begraafplaats St. Antonius aan de Boschdijk in Eindhoven zijn vrijdagavond de stoffelijke resten opgegraven van Nicole van den Hurk. Dat heeft de politie gemeld. Nicole werd in 1995 vermoord. Een dader is tot nu toe niet gevonden.

Het lichaam is opgegraven in het kader van een zogenoemd cold case-onderzoek. De stoffelijke resten zijn voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag gebracht. De opgraving vond plaats in opdracht van het Openbaar Ministerie, aldus de zegsvrouw van de politie.

Volgens haar is er geen duidelijke aanleiding het lichaam nu op te graven. "Het is onderdeel van het lopende cold case-onderzoek. De technieken zijn de afgelopen 16 jaar nogal veranderd. We willen alle kansen benutten."

Het 15-jarige meisje verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was naar haar bijbaantje. Haar lichaam werd op 22 november van dat jaar gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

In deze zaak werden de afgelopen jaren meerdere mensen aangehouden, zoals haar stiefvader en een man uit Eindhoven, maar zij werden vrijgelaten. Ook haar stiefbroer werd in maart van dit jaar aangehouden maar in april weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Justitie heeft de beloning die in deze zaak was uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van de zaak, verhoogd van 25.000 gulden naar 15.000 euro.

Advocaat Bert de Rooij van de verdachte stiefbroer zei vrijdagavond alleen te kunnen speculeren waarom de resten worden opgegraven. "Kennelijk willen ze een spoor natrekken waarvan ze denken dat het na 16 jaar nog na te trekken is. Een stoffelijk overschot opgraven doen ze niet zo maar. Dat heeft grote impact op de nabestaanden."

Nieuw onderzoek op resten Nicole van den Hurk
Nieuw onderzoek op resten Nicole van den Hurk (Foto: ANP)

Overblijfselen Salvador Allende herbegraven

De stoffelijke overblijfselen van de vroegere Chileense president Salvador Allende zijn donderdag weer bijgezet op de algemene begraafplaats van Santiago.

De overblijfselen waren onlangs opgegraven voor onderzoek, dat bevestigde dat de president tijdens de militaire staatsgreep van 11 september 1973 zelfmoord had gepleegd.

De familie Allende wilde aanvankelijk een meer publieke herbegrafenis, maar zag daar van af in verband met een vliegtuigongeluk dat vorige week aan 22 Chilenen het leven kostte.

Weggepest gezin Terwijde naar rechter

Een uit de Utrechtse wijk Terwijde weggepest gezin stapt naar de rechter. Het Marokkaanse gezin werd naar eigen zeggen maandenlang geterroriseerd en vindt dat er nalatig is gehandeld door de gemeente. Dat bleek vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Er werd onder meer een baksteen tegen een raam van de woning van het gezin gesmeten en hun auto werd met verf beklad. Met een zogeheten artikel 12-procedure wil het gezin afdwingen dat de politie en justitie alsnog overgaan tot opsporing en vervolging van de daders.

Het gezin was hun woning aan de Heinrich Berthéstraat al eerder ontvlucht vanwege overlast en pesterijen. Op verzoek van burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) keerde het gezin weer terug naar de wijk. Wolfsen garandeerde veiligheid. De pesterijen hielden echter gewoon aan. Daarop besloot het gezin de wijk voorgoed te ontvluchten.

Eerder werd ook al een homostel uit de wijk weggepest. Wolfsen kwam in die zaak onder vuur te liggen omdat door een blunder documenten over het stel zijn vernietigd. De burgemeester kreeg hiervoor woensdagavond een motie van treurnis van de gemeenteraad.

Aardbeving bij Vancouver

Voor de kust van British Columbia in het westen van Canada heeft zich vrijdag een aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 6,4 en deed zich voor op een diepte van 23 kilometer, 279 kilometer ten westen van Vancouver. Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst USGS meegedeeld.

Het epicentrum van de beving lag pal voor de westkust van Vancouver Island, ten zuiden van Port Hardy. Er is geen tsunami-alarm gegeven en er is tot dusver geen schade gemeld in de omgeving.

Zijruit bus aan diggelen op A29

Op de A29 bij de Heinenoordtunnel is vrijdagavond een zijruit van een bus gesneuveld. Er zaten geen passagiers in het voertuig van Arriva en de buschauffeur bleef ongedeerd, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De ruit ging even na 21.00 uur door nog onbekende oorzaak aan diggelen. De politie onderzoekt of er sprake is van een beschieting.

Eerder op de dag sneuvelde ook al een autoruit op de A6 bij Almere en beschadigde een zijruit van een vrachtwagen op de A12 bij Bodegraven. Donderdag werd al een grote zoekactie opgezet nadat op de verbindingsweg van de A16 naar de A20 een autoruit sneuvelde.

Sinds augustus zijn tientallen ruiten op snelwegen kapotgegaan. In eerste instantie werd uitgegaan van een schutter, maar het KLPD meldde vorige week dat er mogelijk een andere oorzaak voor de kapotte ruiten is.

Derde update inFamous 2 is uit

Sucker Punch heeft de derde update voor inFamous 2 uitgebracht. Vanaf nu is het mogelijk om Devourer en Titan als eindbaas te gebruiken in zelfgemaakte missies. Ook kun je de inmiddels 80.000 zelfgemaakte levels beoordelen met mini-reviews.

Naast de update zijn er ook een aantal zaken veranderd/verbeterd:

- Relative Health - You can now change Health and Cole's Energy modifiers as percentages
- Volume/Monitor Reset - New Reset When option on Volume and Monitor logic objects lets you change how or when they can be reset after being triggered
- Author Mission Search - Search results will now display the level author's name.

Sucker Punch is overigens nog lang niet klaar met inFamous 2. In oktober komt de DLC Festival of Blood uit waarin Cole het opneemt tegen vampieren.

inf

[Serie A] Milan en Lazio spelen gelijk

AC Milan en Lazio Roma hebben vrijdag de Serie A geopend met een 2-2 gelijkspel. In het eigen San Siro keek Milan al na 21 minuten tegen een achterstand van twee goals aan door doelpunten van Miroslav Klose en Djibril Cissé. Nog voor rust maakten Zlatan Ibrahimovic en Antonio Cassano echter gelijk. Bij Milan viel Mark van Bommel na twintig minuten in en bleef Urby Emanuelson op de bank.

De Serie A zou eigenlijk twee weken geleden al beginnen, maar toen staakten de spelers. Sindsdien bereikten ze echter een akkoord met de clubs over een nieuwe CAO.

[US Open] Murray naar halve finale

Andy Murray heeft zich vrijdag geplaatst voor de halve finale van de US Open. De Schot had zijn handen vol aan John Isner, maar won in vier sets: 7-5, 6-4, 3-6 en 7-6 (2).

Voor Murray is het de eerste keer in zijn carrière dat hij bij alle vier de Grand Slams in een jaar tenminste de halve finale bereikt. Hij wacht echter nog steeds op zijn eerste zege in een groot toernooi. In de halve eindstrijd speelt hij tegen Andy Roddick of Rafael Nadal. In de andere halve eindstrijd staan Roger Federer en Novak Djokovic.

Kubica wil gaan testen

Robert Kubica zal binnen een maand terugkeren achter het stuur van een auto, zo maakte zijn manager Daniele Morelli bekend. Het is nog onduidelijk of de Pool in een simulator stapt of in een racewagen op een circuit rondjes gaat rijden. Door deze boodschap groeit de hoop dat de coureur weer in de Formule 1 terug zal kunnen keren.

"We denken dat Robert in oktober in staat is om een helm op te doen en te laten zien waar hij nu toe in staat is," zei Morelli. "We denken nog niet meteen aan de Formule 1, maar het is belangrijk dat Robert weer aan rijden toe komt. Dat kan in een simulator zijn of op een circuit, maar het belangrijkste is dat hij de laatste stap heeft bereikt."

Kubica ging twee weken geleden tijdens het grandprixweekend van Spa vanwege zijn rechter elleboog onder het mes en de eerste tekenen van herstel zijn positief. "Er waren vraagtekens over de uitkomst, maar alles ging goed en Robert kon een dag na de operatie zijn elleboog weer op een vrijwel normale manier gebruiken. Dat is belangrijk voor voor het herstel van alle functies in zijn rechterarm."

De Pool werkt hard aan zijn herstel waarbij hij zich vooral focust op het herstel van de kracht in zijn arm. De artsen en fysiotherapeuten moeten hem echter regelmatig afremmen omdat hij te veel wil doen. Morelli weet dat Kubica fysiek nog een weg te bewandelen heeft voordat hij weer kan racen, maar de manager is er van overtuigd dat zijn pupil weer een Formule 1-bolide kan gaan besturen. Zijn team Lotus Renault GP heeft in ieder geval al laten weten dat wanneer de Pool er klaar voor is hij weer in kan gaan stappen.

Schuldenaar opgepakt op A4

Op de A4 bij het Noord-Brabantse Hoogerheide is vrijdagmiddag een 40-jarige Marokkaan aangehouden die justitie nog 10.000 euro verschuldigd is. De man kon het bedrag niet direct betalen en is in de cel gezet, laat de marechaussee weten.

De marechaussee hield de man aan bij een routinecontrole die wordt gehouden om ongewenste illegale immigratie en criminaliteit tegen te gaan. Uit het opsporingssysteem bleek dat de man justitie nog geld moet betalen vanwege een eerder delict.

De man was eerder door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot de betaling van het bedrag van tienduizend euro. Als hij het niet kan betalen moet hij 185 dagen zitten.

Gilbert blijft Gesink voor in Canada

Robert Gesink is knap tweede geworden in de GP Quebec. De renner van Rabobank moest alleen de dit hele seizoen ongenaakbare Phillippe Gilbert voor laten gaan.

Op het heuvelachtige parcours bleken Gilbert en Gesink de sterkste renners uit een grote kopgroep. Gilbert reed daaruit weg en leek solo naar de finish te rijden. In de slotkilometer leek Gesink, vorig jaar al derde in Quebec, de Belg nog te achterhalen, maar de renner Omega Pharma Lotto had nog wat over en won zo de wedstrijd.

Door de zege is Gilbert weer de nummer één van de wereld, hij neemt die koppositie over van Cadel Evans. Komende zondag is er nog een wedstrijd in Canada, namelijk de GP van Montréal. Vorig jaar won Gesink deze wedstrijd.

Beroemde Nokia ringtone verdwijnt

Triest nieuws, de wereldberoemde Nokia ringtone gaat verdwijnen. Het geluidje schijnt wel meer dan een miljard keer per dag te worden afgespeeld. Nokia is toe aan een nieuwe ringtone en vraag het publiek om te helpen.

Iedereen mag een inzending doen, voorwaarde is wel dat de ringtone niet langer dan dertig seconden duurt. Wat is jouw herinnering aan deze memorabele ringtone?


De bewuste ringtone

Tofik Dibi lanceert 'laatste fatwa'

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi heeft vrijdagavond 'de laatste fatwa' gelanceerd. Moslims moeten zelfstandig denken en hun eigen keuzes maken, bepleit hij. Alleen zo kan er een einde komen aan wat Dibi 'de kaping van het islamitische geloof' door extremisten noemt.

Fatwa's zijn vaak besluiten die moslims opdragen hoe te denken, voelen en handelen, zegt Dibi. Hij grijpt de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 aan voor een oproep tot zelfstandig denken, leren en discussiëren. "Wij redelijke moslims willen een van onze waardevolste bezittingen ons weer eigen maken. Dat is het waardigste eerbetoon dat wij kunnen geven aan alle slachtoffers van extremisten."

Dibi noemt de 'laatste fatwa' een uitnodiging voor moslims wereldwijd om onderdeel te zijn van een nieuwe generatie die nooit meer een nieuwe fatwa wil. "Met de laatste fatwa laten we zien wie we zijn: individuen met een eigen hart, een eigen ziel, een eigen geest en een eigen geweten."


Tofik Dibi lanceert 'laatste fatwa' (Foto: Novum)

Volgende maand open beta XBL Dashboard

Microsoft is momenteel bezig met een grote update voor Xbox Live Dashboard. Enkele previews gaan dezer dagen uitkomen en er zal ook een open beta zijn. Deze zal starten ergens volgende maand. Volgens Microsoft zal de update de bodem zijn voor de entertainment-industrie van de toekomst.

"The definition of a game console is changing over time. What people expect and want is changing. This update gets us into a place where we can expand more rapidly without breaking the experience for people who are primarily there to play games." De laatste grote update van het XBL Dashboard is alweer in 2008 geweest en Microsoft vond het tijd voor een remake. De update moet er vooral voor zorgen dat het platform meer en efficienter kan groeien in de toekomst.

[US Open] Vergeer en Van Koot in rolstoelfinale

Rolstoeltennissters Esther Vergeer en Aniek van Koot hebben zich vrijdag geplaatst voor de finale van het vrouwenenkelspel op de US Open. Vergeer, de onbetwiste nummer een van de wereld, deed dat door de Belgische Annick Sevenans met 6-2 en 6-3 te kloppen. Van Koot was in een Nederlands onderonsje verrassend Jiske Griffioen (2) de baas: 6-3 en 6-2.

Bij de mannen sneuvelden beide nog overgebleven Nederlanders in de halve finale. Ronald Vink verloor met 6-2 en 6-0 van de als eerste geplaatste Japanner Shingo Kunieda. Maikel Scheffers, als tweede geplaatst op Flushing Meadows, bleek niet opgewassen tegen Stéphane Houdet uit Frankrijk: 6-4 en 6-0.

CAS wijst beroep FenerbahÁe af

Het internationale sporttribunaal CAS heeft het beroep dat Fenerbahçe tegen de uitsluiting in de Champions League had aangetekend afgewezen. De Turkse club was door de Turkse voetbalbond teruggetrokken uit het kampioenenbal omdat het betrokken is in een omkoopschandaal. Daarom speelt Trabzonspor nu in de Champions League.

Fenerbahçe was het niet eens met de terugtrekking die op aandringen van voetbalbond UEFA gebeurde. Het beroep wordt verworpen omdat er geen belangrijke reden is om de terugtrekking ongedaan te maken. Over een eis van 45 miljoen euro door de Turkse club zal het CAS zich later nog gaan buigen.

Wendy van Dijk infiltreert in televisieprogramma's

Wendy van Dijk heeft met nieuwe typetjes geïnfiltreerd in verschillende televisieprogramma's. Als onder anderen Oma Betsie, moeder Gerda en dochter Bo heeft ze in verschillende shows bekende Nederlanders in de maling genomen. Dat onthulde de presentatrice in De Wereld Draait Door.

Het nieuwe programma heet Ushi and the Family. Ze deed zich onder andere voor als kandidaat in Het Familiediner. Bert van Leeuwen had niet in de gaten dat hij eigenlijk te maken had met Wendy van Dijk.

Het personage oma Betsie nam Jan Slagter op de hak in het programma Geheugentrainer. Zelfs haar collega en goede vriend Martijn Krabbé sprak urenlang met Gerda en herkende Van Dijk niet. Ook Jan Kooiman en Lieke van Lexmond waren slachtoffer van de 40-jarige actrice.

Nadat Van Dijk in de huid kroop van Ushi, Dushi en Loesie, dacht de presentatrice dat ze voorlopig geen typetjes meer zou spelen. "Ik had het idee dat het lastig zou worden. Maar ze zeiden dat ik terug moest naar mijn eigen postuur en dat dan nog veel mogelijk was." Ushi and the Family is vanaf 8 oktober te zien bij RTL 4.

Artiesten eren Buddy Holly's 75e geboortedag met tv-special

Afgelopen woensdag was het 75 jaar geleden dat de legendarische rock 'n' roll artiest Buddy Holly werd geboren. In Hollywood werd dit gevierd met een eerbetoon waarbij tal van artiesten aanwezig waren zoals Stevie Nicks, Paul Anka en Chris Isaak.

Samen met bandleden van Cobra Starship, Boz Scaggs, Lyle Lovett en Graham Nash traden zij daar op, om een eerbetoon te brengen aan de in 1959 verongelukte zanger. Daarnaast hadden Holly's weduwe Maria Elena en Priscilla Presley diverse anekdotes over het leven van de man die vele grote artiesten, zoals the Beatles en Elvis Presley, zou inspireren. Het gebeuren vond plaats in het Music Box theater in Hollywood en was georganiseerd door zanger Peter Asher, de nog levende helft van het duo Peter & Gordon.

Van het concert, waarbij nummers van een nieuw tribute-album Listen To Me werden gespeeld. zijn opnames gemaakt voor een Tvspecial. Die zal in december te zien zijn. Asher en Isaak traden op als gastheren. Daarnaast waren er videoboodschappen te zien van diehard Holly-fans zoals Brian Wilson, Keith Richards, Ringo Starr en Jackson Browne.

Bij het optreden zong Stevie Nicks 'Not Fade Away' en 'It's So Easy'. Lyle Lovett deed zijn versies van 'Well... All Right' en 'I'm Looking for Someone to Love', Graham Nash en Peter Asher speelden 'Raining in My Heart' en 'Take Your Time' en bij 'Rave On' werd het duo uitgebreid met Boz Scaggs. 

Andere hoogtepunten van de avond waren onder meer Michelle Branch en Chris Isaak's duet 'Heartbeat' en Paul Anka's uitvoering van 'It Doesn't Matter Anymore'. De avond werd afgesloten met een spetterende finale, waarbij 'That'll Be The Day' door Phil Everly en een aantal van de eerder genoemde artiesten werd gespeeld.


Trailer voor Buddy Holly tribute.

Moordverdachte Lage Zwaluwe langer vast

De 55-jarige man uit Lage Zwaluwe die dinsdag werd aangehouden voor de dood van een 47-jarige vrouw blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Breda heeft zijn hechtenis vrijdag met twee weken verlengd.

Het slachtoffer werd dinsdagmiddag bij een woning op een bedrijventerrein in Lage Zwaluwe gevonden. Ze is door geweld om het leven gekomen. De oorzaak ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Commissie breidt onderzoek kindermisbruik uit

De commissie die onderzoek doet naar misbruik in de jeugdzorg onderzoekt nu ook misbruik van kinderen met een verstandelijke beperking. Dat heeft een woordvoerder van de commissie-Samson vrijdag laten weten.

De commissie was al eerder van plan het onderzoek uit te breiden, maar volgens de zegsman was dat moeilijk vorm te geven. "We moesten eerst bekijken hoe we het zouden aanpakken en een onderzoeksteam vormen", legt de woordvoerder uit. "Het is moeilijker omdat je verstandelijk gehandicapte kinderen zelf niet kunt interviewen." Onderzoekers benaderen daarom ouders en begeleiders van de kinderen.

Cijfers over de omvang van het probleem zijn er niet, maar de commissie verwacht dat het probleem omvangrijk is. "Uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat verstandelijk gehandicapte kinderen een grotere kans hebben om slachtoffer te worden."

De commissie onder leiding van voormalig procureur-generaal Rieke Samson presenteert haar eindrapport in de zomer van volgend jaar.


Commissie breidt onderzoek kindermisbruik uit (Foto: Novum)

Van der Laan niet blij met salaris topman GVB

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) is niet blij met het salaris van de nieuwe directeur van het GVB, die aanzienlijk meer gaat verdienen dan premier Mark Rutte. Dat zei hij vrijdagavond tegen de Amsterdamse omroep AT5.

Het Amsterdamse openbaarvervoersbedrijf kondigde deze week aan een nieuwe topman gevonden te hebben in de 43-jarige Bart Schmeink. Zijn basissalaris bedraagt 210.000 euro. Boven op dat bedrag komen nog een pensioen, een onkostenvergoeding en eventuele bonussen. Daarmee kan Schmeinks inkomen tot 318.000 euro stijgen.

"Niemand is gelukkig met dat bedrag", zei Van der Laan, die spreekt van een 'overmachtssituatie'. "We waren al een jaar op zoek naar een directeur. Die is niet makkelijk te vinden." Volgens Van der Laan moest er een directeur komen die heel goed is, vanwege de aanbesteding van het openbaar vervoer. "Dat willen we winnen. Dus we kunnen het GVB niet langer laten zitten."

Ook zegt Van der Laan dat Schmeink zijn baan kwijtraakt als het GVB de aanbesteding verliest. Dat risico heeft de prijs omhoog gedreven.

Siem en Dodd leiden KLM Open na dag twee

De Duitser Marcel Siem en de Welshman Stephen Dodd staan na twee dagen aan de leiding bij de KLM Open. De twee maakten hun tweede ronde bij het golftoernooi in Hilversum niet af. Om 19.45 uur werd de strijd gestaakt wegens de invallende duisternis. Siem stond toen na elf holes in zijn tweede ronde op -8. Dodd had diezelfde score, maar legde al dertien holes af in de tweede ronde.

Na twee dagen golf hadden 76 van de 154 golfers twee volledige rondes afgelegd. Beste Nederlander is Robert-Jan Derksen die na een ronde van 69 slagen (-1) op een totaal van -3 staat. Ook amateur Dylan Boshart behaalde die score.

De cut ligt naar verwachting op par. Martin Kaymer is de meest opvallende naam die daar niet onder kan blijven. De Duitse titelverdediger staat na elf holes in zijn tweede ronde slechts gedeeld 129e. Hij had al zes slagen meer nodig dan het baangemiddelde.

Zaterdagochtend moeten de 78 golfers die nog niet klaar zijn met hun tweede ronde weer aan de bak. Dan wordt duidelijk welke spelers later die dag aan de derde ronde mogen beginnen.

Polspoel pakt ritzege in Holland Ladies Tour

Maaike Polspoel heeft de vierde etappe in de Holland Ladies Tour op haar naam geschreven. De Belgische van Topsport Vlaanderen was in Papendrecht in de sprint te sterk voor haar medevluchtster Trixi Worrack uit Duitsland.

De Nederlandse Linda van Rijen reed lang samen met Polspoel en Worrack, maar moest in de slotfase lossen. In het klassement gaat Marianne Vos ook na vandaag nog steeds aan de leiding. Zij zal haar oranje leiderstrui morgen in de voorlaatste etappe weer gaan verdedigen.

Button blijft bij McLaren

Jenson Button blijft verbonden aan McLaren-Mercedes. Het Britse team heeft heeft optie in het contract van Button gelicht waardoor de wereldkampioen van 2009 ook volgend seizoen voor McLaren zal rijden.

Teambaas Martin Whitmarsh bevestigde in Monza het nieuws. "Alles is besproken, Jenson Button blijft volgend jaar bij ons", aldus Whitmarsh. Button, op dit moment vierde in de WK-stand met 149 punten, won dit jaar de races in Canada en Hongarije. De Brit begint in 2012 aan zijn derde seizoen bij McLaren.


Jenson Button ook in 2012 actief voor McLaren

Korfbalster Cocu mist WK

Korfbalster Kim Cocu maakt geen deel uit van de Nederlandse selectie voor de wereldkampioenschappen die van 27 oktober tot 5 november plaatsvinden in China. De speelster van Koog Zaandijk is onvoldoende hersteld van een achillespeesblessure om de voorbereiding van de nationale selectie mee te maken.

Eerder deze week viel ook Fortuna speelster Mirjam Maltha af door een blessure. De selectie van bondscoach Sjouke van den Bos telt nu nog acht vrouwen.

'Online ambtenarensysteem Noord-Holland lek'

Het ambtelijke informatie- en managementsysteem van de provincie Noord-Holland was tot vrijdag met een standaardwachtwoord voor iedereen toegankelijk. Tweede Kamerlid en lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland Hero Brinkman (PVV) ontdekte dit bij toeval, meldt het televisieprogramma Eenvandaag vrijdag.

Het systeem waar het om gaat, Bestuurlijke Activiteiten Bewakingssysteem geheten, is via internet toegankelijk. Ambtenaren kunnen in het systeem agenda's aanpassen, documenten opvragen en toevoegen. Het systeem bleek met het wachtwoord 'welkom' voor iedereen toegankelijk.

Ambtenaren moeten het standaard wachtwoord zelf wijzigen, maar veel van hen hebben dat niet gedaan. Daardoor kon iedereen rondneuzen in het systeem. Inmiddels is het systeem door de provincie uit de lucht gehaald. Volgens de provincie is het overigens de bedoeling dat alleen stukken in het systeem worden geplaatst die openbaar zijn.

Brinkman laat in de uitzending weten een spoeddebat met Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) aan te vragen over de kwestie.

Nederlandse overheden kwamen dit jaar vaker in het nieuws met beveiligingsproblemen. Eerder de voicemail van veel politici met het standaardwachtwoord '3333' uit te luisteren. Vorige week zegde minister Donner het vertrouwen op in het bedrijf dat voor de overheid beveiligingscertificaten voor websites uitgaf. Dat bleek te zijn gehackt vanuit Iran.

ECB-bestuurder Stark weg om 'persoonlijke redenen'

Het Duitse bestuurslid van de Europese Centrale Bank, Jürgen Stark, treedt af wegens 'persoonlijke redenen'. Dat heeft de ECB vrijdag bekendgemaakt.

Stark had nog drie jaar te gaan voordat zijn termijn van acht jaar zou eindigen. Europese aandelenmarkten en de waarde van de euro daalden scherp na de bekendmaking van het nieuws.

Stark was onderdeel van het zeskoppige bestuur van de ECB, het hoogste monetaire orgaan binnen de eurozone. De 63-jarige Duitser bestierde de portefeuille economie, en werd daarom vaak omschreven als de hoofdeconoom van de centrale bank.

Analisten twijfelen aan de reden voor Starks vertrek en denken dat hij is opgestapt wegens meningsverschillen over het te voeren beleid. "Voortslepende controverses over het opkopen van staatsobligaties door de ECB lijken de aanleiding te zijn geweest voor het vertrek van Stark", zei ING-econoom Carsten Brzeski.

De ECB speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van de onzekerheid op de financiële markten, die veroorzaakt wordt door zorgen over de overheidsschulden in sommige landen. Vorige maand kocht de ECB opnieuw staatsobligaties op waardoor landen als Italië en Spanje goedkoper geld kunnen lenen op de financiële markten.

Dit beleid stuit echter op kritiek van conservatieve Duitse parlementariërs en academische economen. Volgens critici gebruikt de bank zijn macht eigenlijk om landen met zwakke begrotingen te ondersteunen.

Voordat Stark in dienst trad van de ECB, was hij werkzaam bij de Duitse Bundesbank. Hij werd door velen gezien als een havik, vanwege zijn streven naar een hogere rente en strengere begrotingsregels voor de lidstaten.


ECB-bestuurder Stark weg om 'persoonlijke redenen' (Foto: Novum)

Waalwijkse motorrijder komt om bij ongeval

Een 24-jarige man uit Waalwijk is vrijdag om het leven gekomen bij een motorongeluk. Een 76-jarige automobilist uit het nabijgelegen Sprang-Capelle raakte niet gewond. De hulpdiensten konden de motorrijder niet meer helpen. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Het ongeluk gebeurde rond 15.30 uur op de kruising van de Zijlweg met de Duikerweg, op een industrieterrein in de Brabantse plaats. De toedracht van het ongeval is niet bekend. Specialisten van de politie stellen een onderzoek in.

De Bakker vindt in Ivica Ancic nieuwe coach

Tennisser Thiemo de Bakker heeft in de Kroaat Ivica Ancic een nieuwe coach gevonden. De oudere broer van Mario Ancic staat de Westlander sinds enkele weken bij. Behalve zijn broertje coachte Ivica Ancic, zelf ooit de nummer 378 van de wereld, ook het Servische talent Filip Krajinovic.

In Alphen aan den Rijn zag Ancic zijn nieuwe pupil vrijdag winnen in de tweede ronde, maar verliezen in de kwartfinale. Toch sloeg De Bakker in Alphen een nieuwe weg in, na een dramatisch tennisjaar waarin hij van de veertigste naar de 159e plaats op de wereldranglijst zakte en door een gebrek aan discipline zijn conditie zag verslechteren.

Juist daar kan Ancic hem helpen. "Ik houd van discipline", vertelt de Kroaat tegen de KNLTB. "Hard werken op de baan en ernaast." Of hij de juiste man is om De Bakker te helpen, wil hij niet zeggen. "Laten we over zes maanden of een jaar maar eens kijken hoe het gaat."

Radio-ontvangst verbetert komende dagen sterk

De ontvangst van meerdere radiostations verbetert de komende dagen sterk. Het vermogen van de zendmast in Lopik kan binnen 24 uur op een veilige manier worden verhoogd van 10 naar 50 procent van de volle sterkte.

Dat is de vrijdag bekendgemaakte uitkomst van technisch onderzoek en besprekingen die bemiddelaar Marco Pastors in opdracht van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) heeft gehad met de beheerder van de zendmast Novec en zenderexploitant Broadcast Partners.

"Ik ben blij dat de impasse tussen de verschillende betrokkenen is doorbroken en de luisteraars snel weer verzekerd zijn van een goede ontvangst", aldus minister Verhagen.

Pastors sprak vrijdagmiddag met Novec en Broadcast Partners over hun conflict rond de zendmast in IJsselstein. Het zendvermogen van Lopik is sinds de brand in de mast op 15 juli drastisch beperkt. Radiozenders zoals Radio 1, Radio 2, Q-music en BNR Nieuwsradio zijn sindsdien in delen van de Randstad en Brabant niet of slecht te ontvangen.

Een kort geding tussen Broadcast Partners en Novec werd eind vorige maand op het laatste moment afgeblazen. De partijen werden het eens om een derde partij te laten bemiddelen.

Radio-ontvangst verbetert komende dagen sterk
Radio-ontvangst verbetert komende dagen sterk (Foto: ANP)

[Vuelta] Anton wint etappe in Baskenland

Igor Anton heeft vrijdag de negentiende etappe van de Vuelta gewonnen. De Baskische renner deed dat door na een thuiswedstrijd solo aan te komen in een uitzinnig Bilbao. Het was voor het eerst sinds 33 jaar dat de Vuelta door het Baskenland kwam. Juan Jose Cobo pareerde op de laatste klim een tweetal aanvallen van Chris Froome en behoudt de rode leiderstrui.

De voor Euskaltel rijdende Anton werd vooraf als een van de kanshebbers op de eindzege in de Vuelta gezien, maar al in de eerste week werd duidelijk dat hij die ambitie door gebrek aan vorm niet kon waarmaken. Met de finish in Bilbao sprong hij al vroeg in de etappe weg en kreeg gezelschap van ploeggenoot Gorka Verdugo, Marzio Bruseghin (Movistar) en Alexsandr Dyachenko (Astana).

Het viertal reed de hele dag voorop. Op de tweede beklimming van de Alto el Vivero loste Dyachenko als eerste. Ook Verdugo zakte even later terug waarna Anton bij Bruseghin wegdemarreerde en door een haag van Baskische fans naar boven werd geschreeuwd. In de laatste vijftien kilometer kwam zijn zege niet meer in gevaar.

Achter de kopgroep was een kleine groep met favorieten ontstaan die lang bij elkaar blijven. In de laatste paar kilometers van de laatste klim probeerde Froome een gat te slaan met Cobo, maar de Spanjaard van Geox liet zijn Britse belager niet wegkomen. Ook een nieuwe poging van de renner van Team Sky pareerde Cobo.

Bruseghin kwam op 41 seconden van Anton ook alleen aan in Bilbao. De groep met favorieten gaf 1.33 minuten op de favorietengroep waarin ook Bauke Mollema reed. De Groninger van Rabobank bleef vierde achter Cobo, Froome en Bradley Wiggins (Sky).

Laatste interview Amy Winehouse online

De laatste beelden van Amy Winehouse zijn op YouTube te zien. In de video is te zien hoe de zangeres samen met Tony Bennett het duet Body and Soul opneemt. Ook zijn fragmenten van een interview in de clip verwerkt. De zangeres overleed eind juli.

Een deel van het beeldmateriaal was ook te zien tijdens de MTV Video Music Awards. In deze show, twee weken geleden, bracht de 85-jarige Bennett een ode aan Winehouse.

Bennett en Winehouse namen het nummer op ter ere van het album Duets, waarop de zanger ook duetten zingt met onder meer Lady Gaga en John Mayer. De opnames vonden plaats in de wereldberoemde Abbey Road-studio's in Londen.

De opbrengst van de single van Bennett en Winehouse gaat naar de Amy Winehouse Foundation. De familie van de zangeres is bezig een stichting op te richten om probleemjongeren te helpen.

De clip van Body and Soul is vanaf 14 september in zijn geheel te zien. Op deze dag zou Winehouse 28 jaar geworden zijn.

Laatste interview Amy Winehouse online 

Clinton: Al Qaida achter terreurdreiging

De huidige terreurdreiging in de Verenigde Staten is gebaseerd op een 'specifiek, betrouwbaar maar onbevestigd bericht' van terreurnetwerk Al Qaida.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat vrijdag in Washington tijdens een toespraak.

Washington en New York zouden de voornaamste doelwitten zijn. Het netwerk zou de herdenking zondag van de aanslagen 10 jaar geleden willen gebruiken voor nieuwe acties.

De twee steden hebben de beveiliging de laatste dagen fors opgevoerd.

Rutte herdenkt 11 september

De aanslagen van 11 september waren een aanval op de waarden waar de moderne wereld voor staat, zoals vrijheid en democratie. Die waarden staan tien jaar na dato nog recht overeind, zei Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De premier blikte alvast vooruit op de officiële herdenking van zondag. Hij houdt dan een toespraak in de Haagse Kloosterkerk. Die bijeenkomst wordt georganiseerd door de Amerikaanse ambassade.

De vliegtuigen die in het World Trade Center -'iconen van New York'- vlogen hebben op de premier een 'onuitwisbare indruk' gemaakt. Deze 'huiveringwekkende beelden' staan Rutte in het geheugen gegrift. Net als bij de moordaanslag op president Kennedy weet iedereen nog waar hij op het moment van de aanslagen op 11 september 2001 was, zei de premier.

Tijdens de herdenking van zondag spreken behalve Rutte ook de Amerikaanse ambassadeur Fay Hartog Levin, evenals drie religieuze leiders: een imam, een rabbijn en een priester.

Bestuurslid GroenLinks verdacht van misbruik

GroenLinks Haarlem heeft een van zijn bestuursleden op non-actief gesteld omdat hij wordt verdacht van seksueel misbruik van een 13-jarige jongen. De man heeft een bekentenis afgelegd, maakte de partij vrijdag bekend.

GroenLinks Haarlem laat weten 'erg geschrokken' te zijn. De partij vindt het 'vreselijk dat dit is gebeurd', zo staat in een persverklaring. De leden van de afdeling zijn vrijdag op de hoogte gebracht.

Hamilton even bewusteloos op Spa-Francorchamps

De crash die Lewis Hamilton twee weken terug had op het circuit Spa-Francorchamps blijkt heftiger te zijn dan gedacht. De Brit raakte met zijn McLaren in de race op volle snelheid de Sauber van Kamui Kobayashi en ging daarna de muur in. Hierbij heeft hij waarschijnlijk even zijn bewustzijn verloren, zo geeft Hamilton toe.

"Ik kan me niet veel herinneren van de knal in de muur. Dat kan een teken zijn dat ik tijdelijk niet bij kennis was, maar ik weet het niet zeker. Ik weet nog dat ik de bocht inging, of in probeerde te gaan, maar daarna is het wazig. Het was een harde klap. Ik reed zo’n 320 kilometer per uur en er was niet veel vertraging voordat ik de muur raakte," zei Hamilton tegen Formule 1-journalist Adam Cooper. Op de beelden was in ieder geval te zien dat Hamilton in eerste instantie zijn hoofd en handen niet bewoog en pas na vijftien seconden na de klap weer kon bewegen.

Hamilton bood na het incident Kobayashi zijn excuses aan. "Aanvankelijk wist ik niet wat er gebeurd was. Maar nadat ik de beelden terugzag, wist ik meteen dat het mijn schuld was. Het was belangrijk om de zaken direct recht te zetten," zei de Brit die desondanks kritiek van de media kreeg. "Ik ben daar niet mee bezig. Ik ga op dezelfde manier verder, maar doe uiteraard mijn best om uit de problemen te blijven. Ik richt me vooral op het boeken van betere resultaten. Dan houden de negatieve verhalen vanzelf wel op."

Vier op de tien snackbars frituren met ongezond vet

Bijna vier op de tien Nederlandse cafetaria's gebruikten in 2010 nog steeds hard vet om hun snacks in te frituren. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijdag. Het was de bedoeling dat vorig jaar 75 procent van de snackbars zouden zijn overgestapt op vloeibaar frituurvet, dat aanzienlijk gezonder is.

Uit onderzoek van de VWA blijkt dat vorig jaar 61 procent van de snackbars gezond frituurde. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2004. Toen werd slechts in 33 procent van alle snackbars vloeibaar frituurvet gebruikt.

Het streefpercentage van 75 procent werd vastgelegd door Koninklijke Horeca Nederland en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën. De campagne Vloeibaar Frituren moest ervoor zorgen dat het percentage ook daadwerkelijk werd gehaald.

De VWA bezocht tussen begin augustus tot half oktober vorig jaar 588 cafetaria's, snackbars en formulebedrijven verspreid over het hele land. Daarbij was een steekproef genomen uit het totale aantal van 6500 van dergelijke bedrijven.

Vast frituurvet is met name slecht voor hart en bloedvaten.


Vier op de tien snackbars frituren met ongezond vet (Foto: Novum)

Koeman ziet progressie bij FC Utrecht

Erwin Koeman merkt dat zijn ploeg progressie maakt. Het seizoen begon niet makkelijk voor de nieuwe trainer van FC Utrecht, er raakte veel spelers geblesseerd en een groot deel van de spelersgroep die vorig seizoen nog bij FC Utrecht speelde maakte de overstap naar een andere club.

Nu gaat het echte beter met de ploeg van Koeman, dat komt onder meer door een aantal nieuwe spelers. ''Als groep en individueel is er duidelijke progressie geboekt. Dat komt onder meer doordat bijvoorbeeld de nieuwe Zweedse spelers zich steeds beter manifesteren, maar natuurlijk ook door de komst van Bovenberg en Sneijder. Nu moeten we die opwaartse lijn, die ik tijdens de trainingen echt constateer, zondagmiddag doortrekken tegen Excelsior.''

Zondag neemt FC Utrecht het op tegen Excelsior, geen makkelijke opgave volgens Koeman. ''Vorig seizoen verloor FC Utrecht daar met 3-1 en het huidige elftal is op zoek naar de eerste winstpartij. Excelsior speelt vaak in de tweede helft het beste deel van de wedstrijd. We zijn dus gewaarschuwd.''

Vader plots vrijgelaten in incestzaak Braunau

Een 80-jarige Oostenrijker die vorige maand was opgepakt omdat zijn twee dochters hadden geklaagd over jarenlange incest, is vrijdag plotseling vrijgelaten.

Zijn twee dochters, die licht geestelijk gehandicapt zijn, wisten bij verhoor niet precies wat ze hadden bedoeld met aanklachten over 'verkrachting' en 'misbruik'.

De 45- en 53-jarige dochters uit de plaats Braunau hadden hun vader ook beschuldigd van geweld. Volgens justitie zijn die vermeende incidenten verjaard.

Vader plots vrijgelaten in incestzaak Braunau
Vader plots vrijgelaten in incestzaak Braunau (Foto: ANP)

Weer ruiten gesneuveld op snelweg

Op snelwegen in het westen van Nederland zijn vrijdag opnieuw autoruiten beschadigd. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) onderzoekt of er sprake is van een beschieting.

Op de A6 ter hoogte van Almere sneuvelde even voor 15.00 uur een achterzijruit van een auto. Een kleine twintig minuten later raakte zonder aanwijsbare oorzaak een zijruit van een vrachtauto beschadigd. Dat gebeurde op de A12 bij Bodegraven, over de weg zo'n tachtig kilometer verderop.

Donderdag werd al een grote zoekactie opgezet nadat op de verbindingsweg van de A16 naar de A20 een autoruit sneuvelde. Er werd onder meer gezocht met behulp van politiehonden en een helikopter. De actie leverde echter niets op.

Sinds augustus gaan geregeld ruiten op snelwegen kapot. In eerste instantie werd uitgegaan van een schutter, maar het KLPD meldde vorige week dat mogelijk iets anders de oorzaak van de ruitschades is. Tot nu toe werden geen resten van munitie gevonden. Er zijn tot nu toe geen gewonden gevallen.

Jarige FEBO gooit de luikjes open

FEBO bestaat zeventig jaar en laat dat niet ongemerkt voorbijgaan. Bij de fastfoodketen zijn volgende week gratis snacks te halen.

Liefhebbers van een vette bek kunnen dinsdag tussen 12.00 en 14.00 uur een gratis puntzak friet halen. Woensdag tussen 11.00 en 13.00 uur zijn de rundvleeskroketten kosteloos uit de muur te trekken en donderdag tussen 15.00 en 17.00 is het roomijs gratis.

De eerste FEBO heette banketbakkerij Maison Febo. Inmiddels telt het FEBO-imperium 65 vestigingen door heel Nederland.


Jarige FEBO gooit de luikjes open (Foto: Novum)

Trailer: Battleship

In Battleship spelen Taylor Kitsch en Alexander Skarsgard twee broers in de Amerikaanse Marine. Tijdens een oefening in Hawaii krijgen ze te maken met een buitenaardse invasie.

De film is gebaseerd op het gelijknamige bordspel, in Nederland bekend onder de naam Zeeslag. Het bekende spelelement wordt uitgebeeld door zowel het perspectief van de buitenaardse 'Regents' als het perspectief van de Amerikaanse Marine te tonen. 

Andere rollen worden gespeeld door Liam Neeson en Rihanna. Battleship verschijnt op 19 april 2012.

Oud-directeur AIVD: antiterreurwetgeving onnodig

Sybrand van Hulst, voormalig directeur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), uit forse kritiek op de Nederlandse antiterreurwetgeving. Volgens hem was de wetgeving, die werd ingevoerd na de terroristische aanslagen op 11 september 2001, onnodig. Dat zegt hij zaterdag in het Radio 1-programma Argos.

Zo was Van Hulst geen voorstander van de Wet afgeschermde getuigen, waarmee de identiteit van getuigen verborgen kan worden gehouden. Van Hulst uitte zijn kritiek in 2004 al tegenover het kabinet, maar dat werd hem niet in dank afgenomen.

"Ik vind dat je de kritiek op die wet buitengewoon serieus moet nemen. Niks is slechter dan dat wij middelen zouden gebruiken die de toets van de integriteit niet kunnen doorstaan", zegt Van Hulst in het programma. "Je moet dus heel voorzichtig zijn met wetgeving die misschien in de zorgen van het moment, de hype van het moment, tot stand komt."

Ook dierenactivisme valt tot onbegrip van Van Hulst onder de antiterreurwetgeving. "Ik ben altijd huiverig geweest om dierenrechtenactivisme het label van terrorisme mee te geven. Immers, bij terrorisme gaat het om activiteiten gericht op de levens van mensen, en dat kun je van dierenrechtenactivisme niet zeggen."

Uit onderzoek van Argos blijkt dat sinds de nieuwe wetgeving 254 mensen werden aangehouden voor terroristische verdenkingen. Slechts 24 personen werden daarvoor veroordeeld.

Lasnik: ''Wij gaan niet tegen degradatie voetballen''

De nieuwste aanwinst van NAC Breda, Andreas Lasnik, vertrouwt erop dat zijn nieuwe ploeg niet tegen degradatie zal gaan voetballen. Hetgeen dat bij zijn vorige club Willem II wel aan de orde was. ''We gaan dus heus niet tegen degradatie voetballen,'' aldus de Oostenrijker.

In de zomer werd het contract van de middenvelder bij het gedegradeerde Willem II in overleg ontbonden. ''Maar ik maak die vergelijking niet eens. Ik heb vanmorgen een grote partij gespeeld en wat ik zag stemde me optimistisch. We hebben op alle posities spelers die over aanzienlijke kwaliteiten beschikken. Niemand hoeft dus bang te zijn dat we tegen degradatie gaan spelen.''

Lasnik had geen trek om in de Jupiler League te spelen en verkaste naar NAC Breda. ''Ik had aanbiedingen uit verschillende landen, maar ik heb er toch voor gekozen om in Nederland te blijven. Het voetbal zoals dat hier gespeeld en beleefd wordt, past bij me. Er wordt gevoetbald om te winnen, lekker aanvallend dus. De mensen hier zijn voetbalgek en de stadions zitten vol.''


Andreas Lasnik (Foto: Pro Shots)

Derksen baalt van aandacht op straat

Johan Derksen heeft enige moeite om om te gaan met zijn bekendheid. Op straat krijgt de besnorde voetbaljournalist het regelmatig te verduren van voorbijgangers. Dit zegt Derksen in een interview met TROS Kompas.

"Het begint 's ochtends om acht uur al bij de kassa in Albert Heijn. Staat een vent in de rij die vrolijk roept: 'En, wie wordt er kampioen!?' Als ik niet zo goed in mijn vel zit, is mijn reactie: 'Nou meneer, dat interesseert me eigenlijk geen fuck.' Ik merk dat mensen dan toch een tikkeltje teleurgesteld zijn", vertelt de 62-jarige voetbalanalist.

Toch weet Derksen dat het erger kan: "Vroeger kreeg ik honderd dreigmails per dag en moest ik rennen voor mijn leven. Nu willen ze allemaal met me op de foto. In beide gevallen sta je voor lul, maar ik kies dan toch voor het laatste."

De voetbaljournalist dankt zijn verbeterde imago naar eigen zeggen aan het WK2010-programma VI Oranje: "Het is heel gek. Ik maak al dertien jaar voetbalprogramma's op tv, maar tijdens het afgelopen WK heb ik in onze dagelijkse VI Oranje-uitzendingen vanuit Scheveningen blijkbaar onbedoeld sympathieke en menselijke trekjes vertoond. Daardoor zijn mensen opeens anders naar me gaan kijken, terwijl ik nog net zo mezelf ben als daarvoor."

Derksen ziet nog een andere mogelijke oorzaak: "Misschien ligt het ook aan de komst van René van der Gijp. Hij heeft de lach bij ons geïntroduceerd en daardoor werd de sfeer aan tafel losser en vriendelijker. Vroeger was het veel meer een hanengevecht tussen Wilfred Genee en mijzelf."


Toch was het vroeger erger volgens Johan Derksen

Oh Oh-Sterretje bestolen

De auto van Oh Oh-Sterretje is vrijdagmiddag opengebroken en al zijn dj-spullen zijn gestolen. Dat liet de Hagenees weten aan RTL Boulevard. De auto van Sterretje, die ook als dj Tony Star te boeken is, is behoorlijk toegetakeld. Hij moet vrijdagavond optreden. Dat wordt volgens Sterretje nog een probleem.

De achterruit en de zijruit van de auto zijn ingeslagen. Ook zijn de spiegels weg. De dj-set met daarin allerlei dure spullen en zijn platentas met vijftien jaar muziek is gestolen. "Het moet met voorbedachten rade zijn geweest", vertelt Tony. "De spullen lagen afgeschermd." Bovendien zijn de spullen volgens hem 'niet in je eentje te tillen'.

Voor het optreden van vrijdagavond zet Sterretje alle zeilen bij. "Ik hoop het op te lossen door zo snel mogelijk nieuwe spullen te gaan kopen en digitaal te gaan draaien."

Sterretje werd vorig jaar bekend door zijn deelname aan het programma Oh Oh Cherso. Over twee weken is Sterretje, die in het echte Tony Wyczynski heet, weer te zien in een nieuwe reeks Oh Oh Cherso.

Gordon: Linda's comedy 'slechtste ooit'

Gordon is totaal niet te spreken over de komedieserie Iedereen Is Gek Op Jack van zijn RTL 4-collega Linda de Mol. Dit zegt de zanger en presentator in een interview met Veronica Magazine.

"Er zijn heel wat mislukte comedy's geweest. De grootste afgang vond ik Iedereen Is Gek Op Jack. Nou, iedereen ging over z'n nek van Jack volgens mij, dat is de slechtste comedy die ik ooit gezien heb. Een enorm verschil met wat wij hebben neergezet in Zie Ze Vliegen", verklaart Gordon.


Gordon: Linda's comedy 'slechtste ooit' (Foto: Novum)

'Max Payne 3 moet diep gaan voor succes'

Max Payne 3 moet het erg goed gaan doen in de verkoop voordat Rockstar Games een euro winst gaat maken. Vier miljoen verkochte exemplaren van het actiespel is voldoende om geen verlies te draaien. Dat stelt financieel adviesbureau Sterne Agee. De productie van de game, die in maart op de markt komt, zou 108 miljoen dollar gekost hebben.

Het derde deel in de actiereeks is ruim vijf jaar in productie. De productiekosten liggen volgens het adviesbureau hoger dan die van kaskraker Grand Theft Auto IV, waarvan meer dan vijftien miljoen exemplaren zijn verkocht. "Door de lange productietijd kijken veel gamers uit naar dit spel. Dit zou wel eens uitschieter naar boven kunnen worden", zegt een analist van Sterne Agee tegen de website Industry Gamers.

Tot op heden zijn zeven miljoen spellen binnen de actieserie verkocht, min of meer verdeeld over de twee spellen uit de reeks. Max Payne 3 zou dan ook het populairste spel uit de serie moeten worden. De game verschijnt voor de Windows, Xbox 360 en Playstation 3.


'Max Payne 3 moet diep gaan voor succes'

Sijsling verslaat De Bakker in Alphen

Igor Sijsling is doorgedrongen tot de de halve finale van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn. De Amsterdammer versloeg in de kwartfinale Thiemo de Bakker met 3-6, 6-3 en 7-6 (4). Eerder op de dag bereikte Sijsling de laatste acht ten koste van de als eerste geplaatste Fransman Eric Prodon.

De Bakker, die al maanden met zijn vorm tobt, begon uitstekend aan de wedstrijd. Dankzij sterk serveren had de 22-jarige Westlander genoeg aan een break om de eerste set binnen te halen. In het tweede bedrijf ging de strijd gelijk op. Sijsling liet zien over veerkracht te beschikken en brak De Bakker twee keer. Daarmee won hij de tweede set.

In het derde bedrijf liep Sijsling uit naar een 4-0 voorsprong, maar kwam De Bakker sterk terug tot 6-6. Een tiebreak moest uitkomst bieden en daarin trok Sijsling uiteindelijk aan het langste eind. De nummer 169 van de wereld treft in de halve finale de winnaar van het duel tussen de Tsjech Marek Michalicka en Jonathan Eysseric uit Frankrijk.

Vrouw vervolgd voor wetenschap gasexplosie Alphen

Een 27-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn wordt vervolgd omdat ze volgens justitie wist van de plannen van een explosie in een flat in die plaats die een 46-jarige man in december veroorzaakte. Hij kwam daarbij om het leven.

De man had in zijn woning aan de Argostraat de gaskraan opengedraaid en de slang losgehaald van het fornuis om zelfmoord te plegen. Er ontstond een explosie waardoor de man om het leven kwam, twee mensen lichtgewond raakten en een aantal appartementen zwaar beschadigd raakte.

Volgens justitie wist de vrouw dat de man zichzelf om het leven wilde brengen door een gasexplosie. Ze is volgens het OM in Den Haag strafbaar omdat mensen het volgens de wet aan de politie moeten melden als ze weten dat iemand van plan is een misdrijf te plegen. Ze wordt niet verdacht van betrokkenheid bij het veroorzaken van de explosie.

Wat de relatie tussen de man en de vrouw is, is niet bekendgemaakt.

Fleur Agema blundert met 9/11

PVV-Kamerlid Fleur Agema heeft donderdagavond bij de EO-talkshow Knevel & Van den Brink een beetje geblunderd met het herdenken van de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in Amerika.

Presentatoren Andries Knevel en Tijs van den Brink vroegen het parlementslid wat haar agenda van morgen is. "Stilstaan bij 9/11. Natuurlijk tien jaar na dato. En ik ga naar Groningen op werkbezoek, dus dat wordt een kort nachtje", antwoordde Agema daarop.

Het PVV-Kamerlid lijkt hiermee twee dagen te vroeg 9/11 te willen herdenken. De EO-presentatoren zeiden niets van de fout van Agema.


Fleur Agema blundert met 9/11

Geloofwaardige terreurdreiging VS

De Amerikaanse autoriteiten hebben 'specifieke, geloofwaardige maar niet bevestigde' informatie over een terreurdreiging in New York en Washington. Er zouden plannen voor aanslagen zijn rond de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001, aanstaande zondag. Er wordt jacht gemaakt op drie mensen die mogelijk de VS proberen binnen te komen of daar inmiddels al zijn, zeiden bronnen.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar een complot van Al-Qaida. Het zou de bedoeling zijn autobomaanslagen te plegen op bruggen en tunnels in New York en Washington, werd gezegd.

Na de liquidatie van Al-Qaidaleider Osama bin Laden werd in de compound in het Pakistaanse Abbottabad waar deze zich had schuilgehouden allerlei informatie gevonden. Duidelijk werd dat Bin Laden plannen had voor aanslagen rond de herdenking van 9/11 en op andere voor Amerikanen belangrijke data.

In New York zijn verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht, zei burgemeester Michael Bloomberg. Vooral bruggen en tunnels worden extra in de gaten gehouden. Ook in Washington zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt.

Het ministerie van binnenlandse veiligheid en de FBI brachten donderdagavond een gezamenlijke verklaring uit. Ze repten over 'specifieke, geloofwaardige, maar niet bevestigde informatie over een terreurdreiging'. Zij drukten de Amerikaanse burgers op het hart zeer waakzaam te zijn. Dit advies werd door Bloomberg herhaald.

Kamp blijft optimistisch over pensioenakkoord

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) blijft hopen dat de vakcentrale FNV maandag instemt met het pensioenakkoord. Dat zei Kamp vrijdag in reactie op het nieuws dat twee grote FNV-bonden het akkoord aangepast willen zien.

"Er zijn twee bonden die zeggen: nee, tenzij. Kennelijk zien zij basis voor verder overleg binnen de FNV", zei Kamp na afloop van de ministerraad. "Ik hoop echt dat de FNV dit zal steunen. Het zou niet goed zijn als wij juist nu ieder een eigen weg gaan." Kamp doelde op de problemen rondom de pensioenen als gevolg van de vergrijzing en de financiële onrust.

Vrijdag bleek dat de FNV-bonden Abvakabo en FNV Bouw willen dat het pensioenakkoord wordt aangepast. De grootste bond, FNV Bondgenoten, is definitief tegen. De drie bonden hebben samen een meerderheid van de stemmen in de federatieraad, het hoogste orgaan van de vakcentrale FNV.

Abvakabo en FNV Bouw eisen onder meer dat pensionering bij 65 jaar met volledige AOW mogelijk blijft, bijvoorbeeld voor bouwvakkers en andere mensen met een zwaar beroep. Kamp wilde niet ingaan op de vraag of hij de bonden nog tegemoet wil komen.

Kamp wees erop dat als de FNV het pensioenakkoord afwijst, het kabinet verder zal gaan met de eigen, soberder pensioenplannen. Die houden in dat de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar gaat, zonder uitzonderingen en verzachtende maatregelen. "Ik dreig daar niet mee, maar iedereen weet dat dit in het regeerakkoord staat", zei Kamp.

Maandagmiddag komt de federatieraad van de FNV bijeen om een besluit te nemen over het pensioenakkoord. Als behalve FNV Bondgenoten ook FNV Bouw en Abvakabo tegenstemmen, is er binnen de vakcentrale een meerderheid tegen het akkoord. De drie bonden hebben samen 54,2 procent van de stemmen.

Rebellin dichtbij contract bij Katusha

Davide Rebellin zou volgend jaar mogelijk weer terug te zien zijn bij een WorldTour-team. De Italiaan staat volgens L'Équipe dichtbij een contract bij Katusha. Momenteel komt Rebellin uit voor het Miche-Guierciotti.

Rebellin maakte dit jaar zijn rentree na een dopingschorsing. Hij boekte al zeges in de Tre Valli Varesine en de Trofeo Melinda. De voormalig winnaar van de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik - Bastenaken - Luik zou een contract voor één jaar zijn overeengekomen.

Belastingzaak kan GP India dwars zitten

De Grand Prix van India kan mogelijk niet doorgaan, omdat de Formule 1-teams een conflict hebben met de Indiase belastingdienst. Deze wil namelijk een deel van de jaarinkomsten van de teams opeisen, waarbij de teambazen persoonlijk aansprakelijk zijn voor het betalen van de belasting. Ook de rijderssalarissen worden op de korrel genomen.

"Het is een serieus geval. Onder de teams is veel bezorgdheid. Die moet worden weggenomen. De teams willen zekerheid voordat ze naar India afreizen," zei McLaren-teambaas en FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh. Hij weet dat de Formule 1 vaak inzet is van politieke kwesties, maar financiële dreigingen zijn in deze context nog niet vaak voorgekomen.

De Brit heeft er vertrouwen in dat de kwestie zoals zo vaak met een sisser afloopt. "Het moet worden opgelost. Ik geloof ook dat dat zal gebeuren, maar anders zet het de race op het spel. Het is een buitengewoon ingewikkelde kwestie. De financiële directeuren van de teams werken samen en we hebben Ernst & Young ingeschakeld om te helpen een oplossing te vinden. Hopelijk lukt dat."

Zorgindicatie voor 80-plussers verdwijnt

Mensen van 80 jaar of ouder hoeven geen indicatie meer aan te vragen om opgenomen te worden in een verpleeg- of verzorgingshuis. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

80-plussers hoeven zich straks niet meer te melden bij het Centrum Indicatiestelling Zorg, maar kunnen meteen terecht bij de instelling. Hetzelfde geldt voor zintuiglijk gehandicapten die een AWBZ-behandeling nodig hebben. Volgens het kabinet scheelt het besluit veel administratieve rompslomp.

Noorse politie pakt weer extremist met wapens

De Noorse politie heeft voor de tweede keer in twee weken een rechts-extremist opgepakt met wapens en springstof. Dat meldde een woordvoerder van het politiedistrict Vestfold. Dit keer gaat het om een 27-jarige man in de gemeente Larvik, honderd kilometer ten zuidwesten van Oslo.

Agenten vonden in zijn huis meerdere wapens, waaronder een gemodificeerd machinegeweer, en stoffen voor het maken van een bom. Meer details wil de zegsman niet geven, maar de twintiger is volgens Noorse journalisten eerder veroordeeld voor wapenbezit en zou zich erg negatief uitlaten over immigranten en moslims, onder meer op internetsites.

Eind augustus hield de Noorse politie in Oslo een 33-jarige rechtsextremist aan, nadat in zijn woning wapens, springstof en politie-uniformen waren gevonden.

Noorse politie pakt weer extremist met wapens
Noorse politie pakt weer extremist met wapens (Foto: ANP)

De Jager: Griekenland kan niet uit de euro

Griekenland kan momenteel niet uit de euro worden gezet. De huidige regels laten dat niet toe, zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Hij reageerde op een oproep van gedoogpartner Geert Wilders (PVV) om de Grieken per direct uit de eurozone te zetten. Wilder reageerde weer op het voorstel van Nederland om een aparte eurocommissaris aan te stellen die landen die het niet zo nauw nemen met de begrotingsregels als ultieme sanctie ook uit de euro zou moeten kunnen zetten.

"Geen woorden maar daden", twitterde Wilders hierop vrijdag. "Rutte moet niet alleen roepen dat landen uit de euro moeten maar Griekenland er nu uitzetten."

Volgens De Jager gaat het plan van premier Mark Rutte (VVD) en hemzelf over de toekomst. Nu laten de regels nog niet toe dat landen uit de euro worden gezet.

Fikse file ring Amsterdam door politieonderzoek

Op de A10 bij Amsterdam staan vrijdagmiddag fikse files doordat een verbindingsweg met de A2 is afgesloten wegens politieonderzoek. Dat meldt de ANWB. Waar precies naar wordt gezocht, is onduidelijk.

De afgesloten weg is de verbindingsweg van de ring A10 van De Nieuwe Meer richting Watergraafsmeer ter hoogte van het knooppunt Amstel. Op de A10 van De Nieuwe Meer richting Watergraafsmeer staat omstreeks 16.00 uur negen kilometer file. Het verkeer wordt geadviseerd om te rijden via de A4 en de A9.

Een politiewoordvoerder kon vrijdagmiddag niet direct vertellen wat er aan de hand is.

Martens mogelijk weken uitgeschakeld

AZ kan de komende weken mogelijk geen beroep doen op Maarten Martens. De 27-jarige middenvelder kampt met een enkelblessure en moet wellicht een operatie ondergaan. Dat meldt AZ-trainer Gertjan Verbeek op de website van de Alkmaarders. "De twee weken rust hebben hem niet doen herstellen", benadrukt Verbeek.

"Maarten gaat nu naar dokter Van Dijk, die hem al eens eerder opereerde. Als onderzoek niks uitwijst, is de kans groot dat ze een kijkoperatie bij hem doen", meldt Verbeek. De trainer van AZ kan in de competitiewedstrijd tegen Vitesse ook geen beroep doen op Charlie Benschop die met een hielblessure kampt en de niet wedstrijdfitte Joey Didulica.

Martens kwam op 25 augustus voor het laatst in actie voor AZ in het Europa Leagueduel met Aalesunds FK. De Belgisch international staat sinds 2006 onder contract bij AZ en speelde tot dusver 127 competitieduels voor de Alkmaarders.

FC Utrecht mist zevental tegen Excelsior

FC Utrecht-trainer Erwin Koeman zal zondag goed moeten gaan puzzelen met zijn spelers. De oefenmeester mist in het duel tegen Excelsior liefst zeven spelers. Van het zevental is Marcus Nilsson de enige die door een schorsing aan de kant staat.

Robert Fernandez, Jacob Lensky, Frank Demouge, Jan Wuytens, Leon de Kogel en Edouard Duplan staan door blessures of andere oorzaken aan de kant. Laatstgenoemde speelde afgelopen maandag alweer mee bij het beloftenelftal van de Utrechtenaren, maar was nog niet fit genoeg voor een wedstrijd bij het eerste.

Identiteitskaart per direct gratis

Identiteitskaarten kunnen voortaan gratis worden aangevraagd. Dat meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad.

Het kabinet zal het arrest van de Hoge Raad moeten respecteren, constateerde minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA). "We zullen het arrest goed bestuderen en met de gemeenten overleggen over de consequenties", zei Leers, die reageerde bij afwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA).

Leers ging niet in op de vraag wie er moet opdraaien voor de 80 miljoen euro per jaar die het gratis verstrekken van identiteitsbewijzen ongeveer kost. Ook daarover komt overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zei hij.

De gemeente Spijkenisse liet vrijdag als eerste gemeente weten dat mensen nu kosteloos een ID-kaart kunnen aanvragen. De maatregel gaat daar met terugwerkende kracht in. Inwoners die na 7 oktober vorig jaar een kaart hebben aangevraagd, krijgen hun geld terug.

Op die datum sprak het gerechtshof in Den Bosch voor het eerst uit dat gemeenten geen leges meer mogen heffen. Of iedere gemeente met terugwerkende kracht geld teruggeeft is onduidelijk. De VNG wilde niet direct ingaan op de consequenties van de uitspraak.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken informeert de Tweede Kamer over de stappen die moeten worden genomen. Mogelijk komt er een wetswijziging.

Levenslang voor terrorist Groot-BrittanniŽ

Een Britse rechter heeft een voormalig strijder van de Taliban tot een levenslange celstraf veroordeeld. De man had geprobeerd een undercoveragent te rekruteren voor de heilige oorlog in Afghanistan. De rechter noemde de 54-jarige Munir Farooqi vrijdag 'een zeer gevaarlijke man'.

De in Pakistan geboren Farooqi werd voor meerdere aan terrorisme verwante misdaden veroordeeld, waaronder het vragen om hulp bij moord, het distribueren van terroristische publicaties en het voorbereiden van terreurdaden. Volgens de openbare aanklager had hij een islamitische kiosk in Manchester met als doel het rekruteren van strijders voor zijn heilige oorlog.

Werknemers Mexicaans boorplatform vermist

Tien medewerkers van een olieboorplatform in de Golf van Mexico die met het oog op de naderende tropische storm waren geëvacueerd worden vermist. Het Mexicaanse staatsoliebedrijf Petroleos Mexicanos is naar de mensen op zoek.

Volgens Petroleos Mexicanos zijn de tien werkzaam bij Geokinetics, een bedrijf uit Houston. Er zijn verder geen details vrijgegeven over de vermiste werknemers of over de zoektocht.

Turken willen met Donner over taal praten

Het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) wil een gesprek met minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) over Nederlandse taalcursussen voor Turken. De organisatie wil dat meer Turkse Nederlanders zo'n cursus volgen, staat in een brief aan de bewindsman.

Aanleiding voor de brief is een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep vorige maand. De raad bepaalde dat Turken in Nederland niet mogen worden verplicht in te burgeren. Het IOT is blij met die uitspraak, maar vindt wel dat er iets moet gebeuren om Turken vaker een taalcursus te laten volgen.

Volgens de organisatie beheerst ongeveer de helft van de Turken in Nederland de Nederlandse taal niet goed. Veel Turken willen wel een cursus volgen, maar in veel gemeenten zijn die er volgens het IOT niet of zijn ze onbetaalbaar.

Uitslag tweede vrije training ItaliŽ

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Italië. De Duitser bleef Lewis Hamilton 36 duizendsten voor. Michael Schumacher reed de derde tijd, gevolgd door Felipe Massa en Fernando Alonso. Iedereen wist tijdens de training binnen de 107%-tijd te blijven.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:24.010
37
2 L. Hamilton McLaren 1:24.046 +0:00.036 21
3 M. Schumacher Mercedes 1:24.347 +0:00.337 39
4 F. Massa Ferrari 1:24.366 +0:00.356 33
5 F. Alonso Ferrari 1:24.433 +0:00.423 31
6 M. Webber Red Bull 1:24.468 +0:00.458 32
7 J. Button McLaren 1:24.508 +0:00.498 30
8 S. Perez Sauber 1:25.097 +0:01.087 39
9 K. Kobayashi Sauber 1:25.182 +0:01.172 37
10 B. Senna Renault 1:25.325 +0:01.315 38
11 V. Petrov Renault 1:25.450 +0:01.440 31
12 A. Sutil Force India 1:25.496 +0:01.486 39
13 P. di Resta Force India 1:25.683 +0:01.673 37
14 J. Alguersuari Toro Rosso 1:25.758 +0:01.748 29
15 R. Barrichello Williams 1:26.202 +0:02.192 36
16 P. Maldonado Williams 1:26.353 +0:02.343 40
17 S. Buemi Toro Rosso 1:28.347 +0:04.337 5
18 J. Trulli Lotus 1:28.559 +0:04.549 32
19 H. Kovalainen Lotus 1:28.605 +0:04.595 32
20 T. Glock Marussia-Virgin 1:28.804 +0:04.794 25
21 V. Liuzzi HRT 1:29.162 +0:05.152 34
22 N. Rosberg Mercedes 1:29.184 +0:05.174 29
23 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:29.622 +0:05.612 34
24 D. Ricciardo HRT 1:29.841 +0:05.831 7

Organisaties dreigen met hete herfst

De vakbonden, maatschappelijke organisaties en kerken dreigen met grote acties in de herfst als het kabinet de bezuinigingen op de sociale zekerheid en zorg doorzet. Dat bleek vrijdag tijdens een persbijeenkomst van de FNV, CNV, de Raad van Kerken en de CG-Raad voor chronisch zieken en gehandicapten

Samen met Humanitas en MHP organiseren deze organisaties op de dag voor Prinsjesdag het zogenoemde Nationaal Beraad. Op het Malieveld wordt de eigen achterban bijgepraat over de gevolgen van het kabinetsbeleid. Gemeenschappelijke deler is dat alle organisaties vinden dat de bezuinigingen de zwaksten in de samenleving onevenredig hard raken.

Voorbeelden van bezuinigingen die de zwaksten treffen zijn volgens de organisaties de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget en het passend onderwijs. Bij de bijeenkomst worden tussen de vijf- en tienduizend man verwacht. Op het programma staat onder meer de 'echte troonrede' over de gevolgen van het kabinetsbeleid.

De partijen hopen hiermee de regeringspartijen te overtuigen dat sommige bezuinigingen te rigoureus zijn. Vicevoorzitter van het CNV Maurice Limmen heeft goede hoop dat VVD, CDA en PVV alsnog bijdraaien, omdat nu de gevolgen van de bezuinigingen steeds meer zichtbaar worden. Ook in de achterban van deze partijen ontstaat in toenemende mate weerstand tegen het gevoerde beleid, weet hij.

Mocht de gedoogcoalitie voet bij stuk houden, dan voorspellen de organisaties een hete herfst met demonstraties. Acties op het Malieveld worden 'niet uitgesloten'.

Houtsnippers moeten varkensstank verdrijven

Een varkensbedrijf in het Limburgse Lottum krijgt geld van de gemeente en de provincie om de stankoverlast tegen te gaan. Omwonenden klagen al jaren. De varkensboer, de provincie en de gemeente betalen elk een derde van het 195.000 euro kostende systeem.

De uitgaande lucht van de stal wordt door een pakket vochtige houtsnippers gevoerd waar enzymen en bacteriën in zijn verwerkt. Dit zogenoemde biobed dient als een soort geurvreter. De ervaring leert dat de uitstoot van fijnstof, geur en ammoniak hierdoor sterk afneemt, meldt de provincie Limburg vrijdag.

De provincie steunt daarom het initiatief van de gemeente Horst aan de Maas om de geuroverlast voor omwonenden rond het varkensbedrijf aan de Zandertweg in Lottum terug te dringen. Metingen moeten uitwijzen of de onwelriekende lucht voldoende wordt gefilterd.

Het systeem doet het al jaren goed in Duitsland en wordt in Nederland in onder meer Tholen en Nederweert toegepast. Biobedden gaan waarschijnlijk een grotere vlucht nemen. ''Er zijn in Noord- en Midden-Limburg nog veertig knelpuntgevallen rond kernen als het gaat om geuroverlast", zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck. "Ik denk dat we met Biobed een stap voorwaarts zetten om deze knelpunten op te lossen. Als het goed werkt zouden gemeenten deze voorziening in hun vergunningvoorwaarden kunnen opnemen."

Doden door noodweer in noordoosten VS

Dagen van zware regenval, voortgekomen uit het restant van de tropische storm Lee, hebben grote delen van Pennsylvania en andere staten in het noordoosten van de Verenigde Staten onder water gezet. In een buitenwijk van Washington kwamen donderdagavond twee mensen om, onder wie een kind, toen ze door het water werden meegesleept. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het water.

President Barack Obama heeft vrijdag de noodtoestand afgekondigd voor Pennsylvania en New York. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor hulpverlening van de federale overheid voor de getroffen gebieden. Vooral steden langs de rivier Susquehanna, zoals Wilkes-Barre, zijn zwaar getroffen door het noodweer.

De impact van Lee is aanzienlijk in Pennsylvania. Talloze wegen zijn afgesloten, waaronder een aantal drukke snelwegen. Vergelijkbare problemen deden zich voor in de staten New York en Maryland, maar ook in Virginia en Connecticut.

Lee heeft aan zeker elf mensen het leven gekost.

Aangifte tegen Van Aartsen voor lekken

Tegen burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) en de politie Haaglanden is vrijdag aangifte gedaan voor het lekken van vertrouwelijke politie-informatie. Advocaat Michel van Stratum, die de aangifte heeft gedaan, stelt dat door het lekken van de vertrouwelijke informatie de belangen van zijn cliënt zijn geschaad.

De aangifte komt voort uit een kort geding dat de advocaat onlangs aanspande tegen het AD. De krant had gemeld dat een cliënt van hem vuurwapengevaarlijk zou zijn. In juli werd een inval gedaan in de woning van zijn zus.

Tijdens de zitting zou zijn gebleken dat de informatie was gelekt door de politie en door een hoge ambtenaar van Van Aartsen, die de documenten namens de burgemeester zou hebben gelekt. Van Stratum vermoedt dat de informatie is gelekt om de inval in de woning te rechtvaardigen en zijn cliënt in een slecht daglicht te plaatsen.

In het tegen het AD aangespannen kort geding eiste Van Stratum rectificatie. "Mijn cliënt heeft recentelijk nog een verklaring omtrent gedrag van dezelfde overheid gekregen en is eerder vrijgesproken van een dergelijk feit. Dat hij vuurwapengevaarlijk is, klopt dus helemaal niet."

De bewoner van het huis waar de politie binnenviel bleek de zaakgelastigde van Suriname. Vanwege de inval in het huis van de diplomaat riep Suriname hem terug voor overleg. Ook heeft het land de Verenigde Naties gevraagd Nederland te veroordelen voor een inval in een huis van een diplomaat, een schending van de Conventie van Wenen. Nederland heeft mondeling en schriftelijk excuses aangeboden.

Flypaper

Twee groepen bankrovers besluiten dezelfde bank te beroven -- tegelijkertijd! En Tripp (Patrick Dempsey) zit er middenin. Terwijl de criminelen met de buit en elkaar bezig zijn, zoekt Tripp naar een manier om zichzelf en zijn medegijzelaars in veiligheid te brengen. Flypaper is een leuke, karaktergedreven misdaadcomedy, waarin het volgen van originele personages en het proberen te ontrafelen van een al dan niet bestaand mysterie elkaar in evenwicht houden.

Baby gered vlak voor begrafenis

Een verpleegster in Vietnam heeft een baby gered, vlak voordat deze samen met zijn dode moeder zou worden begraven. De moeder was gestorven tijdens de bevalling.

Bij de arme minderheidsgroep Se Dang in afgelegen gebieden in Vietnam is het traditie om de baby samen met de moeder te begraven, aldus een lokale arts vrijdag in de staatskrant Vietnam News. De verpleegster kon dat niet verkroppen en nam het 5 dagen oude jongetje mee. Ze wil het adopteren.

Eerste Max Payne 3-trailer komt eraan

De eerstvolgende Rockstar-game is Max Payne 3. Gister kondigde Rockstar al aan dat de game in maart van volgend jaar uit zal gaan komen en nu hebben ze ook gezegd wanneer de eerste trailer online staat. De trailer zal op 14 september op het internet verschijnen.

De trailer komt uit op 'noon eastern', wat bij ons zeven uur 's avonds is. Deze trailer zal op dat tijdstip op FOK!Games te zien zijn.

max payne 3

Van der Vaart herstelt voorspoedig

Rafael van der Vaart zal waarschijnlijk sneller dan verwacht terugkeren bij Tottenham Hotspur. De Nederlander raakte twee weken geleden geblesseerd en gevreesd werd dat de middenvelder tot half oktober uitgeschakeld zou zijn, maar de kwetsuur blijk mee te vallen.

"Zijn herstel verloopt voorspoedig," zei trainer Harry Redknapp. Van der Vaart zal in ieder geval na de duels van Oranje tegen San Marino en Finland ook het duel van Tottenham tegen Wolverhampton aan zich voorbij moeten laten gaan.

Kind, vader en moeder geboren op zelfde datum

Een Engels stel had rijk kunnen worden door de geboortedatum van hun eerste kind, Oliver, die op 6 september ter wereld kwam. Vader Paul en moeder Stefanie Thomas zijn namelijk geboren op exact dezelfde datum. John Eales, hoogleraar wiskunde aan de universiteit van de zuidelijke havenstad Plymouth, waar het gezin ook woont, sprak van een zeer uitzonderlijke gebeurtenis.

De kans op een dergelijke samenloop van verjaardagen is volgens de expert 1 op 133.225. "Veel vrienden grapten dat de baby geboren zou worden op onze verjaardag, helemaal toen die dag steeds dichterbij kwam", aldus moeder Stefanie in een interview met de regionale krant Plymouth Herald. "Maar we dachten niet dat het daadwerkelijk zou gebeuren. Ik zou willen dat we het hadden geweten, want dan waren we naar de bookmakers gegaan en hadden we er een weddenschap op afgesloten."

Baby Oliver was uitgerekend voor 29 augustus. Hij werd echter een week later geboren.

Kind, vader en moeder geboren op zelfde datum
Kind, vader en moeder geboren op zelfde datum (Foto: ANP)

Zeventien jongeren vervolgd voor aftuigen gezin

Het Openbaar Ministerie gaat zeventien jongeren vervolgen voor het mishandelen van een gezin in een vakantiepark in het Zuid-Hollandse Simonshaven. De jongeren worden verdacht van poging tot zware mishandeling, openlijke geweldpleging en baldadigheid, zo meldt de politie.

Een groep van in totaal 21 jongeren in de leeftijd van 16 tot 20 jaar oud belaagde het gezin op 15 juli. Omstreeks 00.30 uur verzamelden de jongeren zich rond de vakantiewoning, gooiden eieren naar het pand en vernielden diverse spullen rond de woning.

Daarna ontstond een vechtpartij, waarbij alle vijf gezinsleden werden mishandeld. Aanleiding voor de vechtpartij was een opstootje met enkele jongeren eerder op de dag in het centrum van Zuidland, dat net als Simonshaven op het eiland Voorne-Putten ligt.

De eerste zeven verdachten moeten zich op 29 september voor de rechter verantwoorden. Een van hen zit nog vast. De rest is voorlopig op vrije voeten gesteld.

Ashton Kutcher gaat naakt voor Ellen DeGeneres

Acteur Ashton Kutcher heeft zijn kleren uitgetrokken in de show van Ellen DeGeneres. In een sketch ter promotie van de sitcom Two and a Half Men ontdeed de acteur zich van zijn kleren, schrijft het Amerikaanse tijdschrift People.

De 33-jarige man van actrice Demi Moore was eerder al samen met Two and a Half Men-medespelers Jon Cryer en Angus Jones naakt te zien op een billboard van de sitcom, onder het motto 'alles wordt onthuld'. De serie gaat op 19 september weer van start in Amerika.

Kutcher vervangt in Two and a Half Men Charlie Sheen. De 46-jarige acteur werd vanwege zijn drank- en drugsgebruik in maart ontslagen door producer Warner Bros. Bovendien had hij zich negatief uitgelaten over de show en was hij tekeergegaan tegen de producers.

Een op de tien zwangeren rookt door

Een op de tien vrouwen geeft het roken tijdens de zwangerschap niet op. Zo'n twaalf procent rookt zelfs meer dan tien sigaretten per dag. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en Stichting Kind en Ziekenhuis.

NPCF-directeur Wilna Wind reageert geschrokken op de uitkomsten van het onderzoek. Ze wijt het hoge aantal rokers aan het gebrek aan begeleiding. "Tegenwoordig wordt verwacht dat een patiënt meer verantwoordelijkheid neemt voor haar eigen gezondheid. Hierbij hoort ook zelf beslissen over leefstijl. Maar dan moeten vrouwen en hun partners wel de risico's kennen van bijvoorbeeld roken, stress of het gebruik van alcohol."

De NPCF vreest dat de ongezonde levensstijl van zwangeren een van de oorzaken is van de hoge babysterfte in Nederland zorgt. Een andere oorzaak zou het gebrek aan samenwerking tussen ziekenhuizen en verloskundigen zijn. Een op de honderd baby's sterft rond de geboorte. Daarmee steekt Nederland zeer slecht af bij andere Europese landen.

De NPCF wil dat vrouwen in de toekomst meer voorlichting krijgen over gezond gedrag voor, tijdens en na de zwangerschap.

[WK Rugby] Nieuw Zeeland begint als verwacht

Nieuw-Zeeland is het WK Rugby in eigen land uitstekend begonnen. Tonga werd met maar liefst 41-10 verslagen en daarmee maakte het land zijn favorietenrol voor dit toernooi meer dan waar.

Voor de wedstrijd werd Nieuw-Zeeland door Tonga uitgedaagd middels hun traditionele Sipi Tau dans. Nieuw Zeeland reageerde met de wereldberoemde haka waarna de wedstrijd, en ook het WK, echt kon beginnen. Vanaf het eerste fluitsignaal was de bedoeling van Nieuw-Zeeland duidelijk: aanvallen en winnen. Na vijf minuten kon Daniel Carter aanleggen voor een penalty en de eerste punten stonden op het scorebord. Nog eens vijf minuten later was Israel Dagg degene met de eerste try van dit WK. Vlak voor rust kon Tonga wat terugdoen met een succesvolle penalty maar eigenlijk was het al te laat. Ruststand: 29-3.

In de tweede helft kwam Tonga beter uit de kleedkamer en ze dwongen Nieuw-Zeeland tot veel onnodige fouten. Zelf speelden zij veel degelijker en creëerden ook wat kansen. Het gejuich van de 6000 rode supporters was dan ook enorm toen  Alisona Taumalolo een try wist te scoren voor Tonga. De tweede try van Tonga tegen Nieuw-Zeeland uit de geschiedenis van rugby.
 
Ma’a Nonu maakte een eind aan de feestvreugde van Tonga door vlak voor tijd nog over de lijn te glijden voor de zesde try van Nieuw-Zeeland. Dan Carter was inmiddels gewisseld dus Colin Slade tekende voor de conversie.

Nieuw-Zeeland - Tonga 41-10

Nieuw-Zeeland:
Tries: Dagg(2), Kahui(2), Kaino, Nonu
Conversions: Carter(3), Slade
Penalties: Carter
Drop Goals: -

Tonga:
Tries: Taumalolo
Conversions: Morath
Penalties: Morath
Drop Goals: -

Samenvatting Nieuw Zeeland - Tonga

Poule A

# Land Gespeeld W G V Voor Tegen Tries voor Tries tegen Bonus Punten
1. Nieuw-Zeeland 1 1 0 0 41 10 6 1 1 5
2. Tonga 1 0 0 1 10 41 1 6 0 0
3. Canada 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
4. Frankrijk 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
5. Japan 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

'Hack DigiNotar nu bedoeld tegen Geert Wilders'

Het kraken van beveiligingscertificaten van DigiNotar was bedoeld als protest tegen Geert Wilders. Dat beweert de man die zegt verantwoordelijk te zijn voor de daad in een interview met de NOS, dat vrijdag is gepubliceerd. Hij zegt alleen gehandeld te hebben.

Eerder gaf de man nog de val van Srebrenica als reden, maar hij lijkt zich nu toch maar te hebben bedacht. De hacker noemt zichzelf Sun Ich en zegt een 21-jarige Iraanse student te zijn. Volgens de NOS lijkt hij zijn kans schoon te zien voor een politieke boodschap naarmate de tijd verstrijkt en hij meer over Nederland te weten komt.

'Hack DigiNotar bedoeld tegen Geert Wilders'
'Hack DigiNotar nu bedoeld tegen Geert Wilders' (Foto: ANP)

'Taliban willen vrouwen Bin Laden bevrijden'

De Taliban willen de vrouwen en kinderen van Osama bin Laden bevrijden die in Pakistan vastzitten sinds de Al-Qaidaleider daar in mei door Amerikaanse Navy SEAL's werd geliquideerd. Het Pakistaanse ministerie van binnenlandse zaken waarschuwt dat de Taliban een truc hebben bedacht om dit doel te bereiken.

In een geheim memo zegt het ministerie dat de Taliban een hoge Pakistaanse functionaris willen ontvoeren om in ruil voor diens vrijlating de twee vrouwen alsmede de kinderen van Bin Laden vrij te krijgen. Het ministerie zegt zich te baseren op betrouwbare informatie.

Gibson en Eszterhas maken film over Joodse verzetsstrijder

Warner Bros heeft bekend gemaakt dat Mel Gibson en Joe Eszterhas zich gaan richten op een project waarover in Hollywood nog lang nagepraat zal worden. In de nog titelloze film zullen we het heroïsche verhaal te zien krijgen van de Joodse strijder Judah Maccabee. 

Eszterhas zal het scenario voor de film leveren en word daarbij geholpen door Gibson. Maccabee vormde, samen met zijn vader en vier broers, de leiding van een opstand tegen de Grieks-Syrische legers, die in de tweede eeuw voor Christus het land Judea bezet hadden. Gibson, die in eerste instantie de regie aangeboden had gekregen, zal voor de productie zorg gaan dragen, met zijn bedrijf Icon Productions. Het is duidelijk dat Warner Bros graag weer met Gibson wil werken aangezien deze voor veel inkomsten zorgde, ten tijde van de Lethal Weapons reeks en andere films.

Gibson, die de laatste tijd meestal in het nieuws kwam vanwege pijnlijke privé kwesties, wil zich weer helemaal gaan richten op het maken van films. Gibson heeft bewust lang gewacht om een film te maken over heroïsche Joden. Er waren al gesprekken over de film gaande toen Mel Gibson in 2006 onder invloed van alcohol werd aangehouden op Malibu. Bij die arrestatie vloog de acteur nogal antisemitisch uit de bocht.

De film luidt ook de terugkeer in van Joe Eszterhas, eens de bestbetaalde scenario schrijver van Hollywood, die eerder scripts schreef voor onder meer Basic Instinct, Jagged Edge, en Flashdance. Eszterhas schreef tweemaal eerder een scenario met een Joods thema. Betrayed (1987) en Music Box (1989). In 1995 ontving de schrijver de Emanuel Foundation’s Lifetime Achievement Award voor zijn beschrijvingen van de holocaust in Hongarije. Eszterhas zou zich later uit Hollywood terugtrekken, overwon kanker, en ging zich richten op het schrijven van boeken in plaats van films. Zowel hij als Gibson hebben hun portie aan beproevingen meegemaakt en vormen zodoende een onverwacht maar intrigerend duo voor een onverhoopt en fascinerend onderwerp voor een film.

Beenhakker ziet Oostenrijk wel zitten

Leo Beenhakker ziet een baan als bondscoach van Oostenrijk wel zitten. De 69-jarige oud-trainer van onder meer Ajax, Feyenoord, Real Madrid, Oranje en Polen laat dit weten in de Oostenrijkse krant Heute.

"Het zou een mooie uitdaging zijn. Het mooiste dat er is, is als bondscoach bij een WK te zijn. Ik zou Oostenrijk verdomd graag gelukkig maken", zei Beenhakker die weet dat de huidige trainer, Dietmar Constantini, na dit jaar opstapt. Hij krijgt van de Oostenrijkse voetbalbond 500.000 euro op jaarbasis. Beenhakker wil het wel voor minder doen. "Het gaat niet om geld, maar om ambitie."

Beenhakker werd onlangs technisch directeur bij het Hongaarse Ujpest FC. Een functie van bondscoach van Oostenrijk zou hier nog wel bij kunnen. "Oostenrijk heeft absoluut potentie. Als landen als Slovenië en Slowakije het WK kunnen halen, waarom Oostenrijk dan niet."

Vertonghen maakt seizoen af bij Ajax

Ajax zal in ieder geval tot het einde van het lopende seizoen kunnen beschikken over verdediger Jan Vertonghen. De Belg gaf namelijk vandaag in een interview met AT5 aan dat hij in de winterstop zeker niet zal vertrekken.

"Niemand hoeft mij in de winterstop te vragen of ik ga, ik blijf sowieso dit seizoen bij Ajax", zei de aanvoerder van de landskampioen tegen de Amsterdamse omroep. Vertonghen gaf ook aan strontziek te worden van alle vragen over zijn sportieve toekomst en zei zich alleen te willen richten op Ajax. Op de laatste dag van de transferperiode sloeg hij nog, samen met Gregory van der Wiel, een aanbieding van Valencia af.

Red Bull verlengt met motorleverancier Renault

Red Bull Racing heeft het contract met motorleverancier Renault met vijf jaar verlengd. De bedrijven werken in de Formule 1 sinds 2007 samen en hebben sindsdien een succesvolle periode gekend. Het nieuwe contract, waarbij de samenwerking geïntensiveerd wordt, zal tot en met 2016 gaan lopen.

Het huidige contract tussen Red Bull en Renault liep tot eind 2012 en was bijna verlengd, totdat er een verandering in de motorenregels bekend werd. Nieuwe onderhandelingen volgden, waarbij afgesproken is dat Red Bull en Renault meer samen gaan werken op gebieden zoals het Kinetic Energy Recovery System. Ook krijgt het Oostenrijkse bedrijf de mogelijkheid om oplossingen aan te dragen in de ontwikkelingsfase van de V6-motor die in 2014 in de Formule 1 geïntroduceerd zal worden.

"We zijn blij dat we de veel uitgebreidere overeenkomst met Renault-Nissan kunnen aankondigen. We hebben met het bedrijf sinds 2007 een goede samenwerking. Renault Sport F1 werkt altijd op een recht door zee-manier, wat bijdraagt aan het succes in de samenwerking tussen Red Bull en Renault," zei Red Bull-teambaas Christian Horner.

"De input van Red Bull is een groot voordeel bij de ontwikkeling van de nieuwe V6-motoren. Zo kunnen we de krachtbron optimaal afstemmen op het chassis. Maar uiteraard profiteren ook onze andere klanten van deze samenwerking," zei Jean-Francois Caubet, directeur van Renault Sport F1.

Renault Sport F1 zal komend Formule 1-seizoen naast Red Bull ook de motoren gaan leveren aan Lotus Renault GP, Team Lotus en Williams.

Arrestatiebevel Interpol tegen Gadhafi

Interpol heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Moammar Gadhafi, zijn zoon Seif al-Islam en het vroegere hoofd van de Libische militaire inlichtingendienst, Abdullah al-Senoussi. Het drietal is op de lijst van meestgezochte personen van de internationale politieorganisatie gezet.

Interpol voldoet hiermee aan een verzoek van het Internationale Strafhof in Den Haag. Het ICC wil de drie berechten op verdenking van misdaden tegen de menselijkheid.

Waar Gadhafi zich bevindt is niet duidelijk. Hij verdween uit het zicht toen de opstandelingen tegen zijn regime op 21 augustus Tripoli binnentrokken.

Interpol-chef Ronald Noble zei dat het arrestatiebevel, dat naar alle 188 lidstaten van de organisatie is uitgegaan, 'een krachtig' middel is om te bereiken dat het gezochte drietal wordt gevonden en gearresteerd.

De Bakker en Sijsling door in Alphen

Thiemo de Bakker en Igor Sijsling hebben de kwartfinale bereikt van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn. De Bakker was in de tweede ronde met 6-4, 6-1 te sterk voor de Kazach Evgeny Korolev. Sijsling rekende af met Eric Prodon. De nummer 169 van de wereld versloeg de Fransman met 6-2, 7-6 (5). De twee Nederlanders stuiten in de kwartfinale op elkaar.

Bij de vrouwen verzekerde Angelique van der Meet zich van een plaats in de kwartfinale. De Zeeuwse versloeg in de tweede ronde de Duitse Justine Ozga met 7-5, 6-4. Richel Hogenkamp en Lisanne van Riet werden vrijdag uitgeschakeld. Hogenkamp ging met 6-2, 6-2 onderuit tegen de Russische Ksenia Kirillova. Van Riet had niets in te brengen tegen Carina Witthöft uit Duitsland en moest na een klein uur de baan verlaten met een 6-0, 6-2 nederlaag.

Grote militaire parade in Noord-Korea

Onder het toeziend oog van hun leider Kim Jong Il en zijn zoon en opvolger Kim Jong Un marcheerden Noord-Koreaanse militairen vrijdag in ganzenpas door de hoofdstad Pyongyang. Met onder andere geweren, raketwerpers en een groot portret van Kims vader, Kim Il Sung, werd de 63e verjaardag van Noord-Korea gevierd.

Het machtsvertoon van de Noord-Koreaanse leider lijkt de aanzet te zijn voor een groot feest in april, wanneer wordt gevierd dat Kim Il Sung honderd jaar geleden geboren werd. De militaire parade bevatte onder andere luchtafweergeschut, artillerie, raketinstallaties die meerdere raketten tegelijk kunnen afvuren en ander zwaar wapentuig.

De parade dit jaar is ongebruikelijk omdat de militaire uitspattingen in Noord-Korea meestal plaatshebben in jaren die eindigen op een nul of een vijf. Het wijst erop dat Kim het land bijeen wil brengen in de aanloop naar de viering van Kim Il Sungs geboortedag. Volgens Pyongyang wordt 2012 het jaar waarin Noord-Korea opstaat als een sterk en welvarend land.

Cel voor bejaarde na fietsen op stoep

Een bezoekje aan de kapper is voor de 69-jarige Dirk Zegel uit Oud-Beijerland uitgelopen op een nachtmerrie. Nadat hij een stukje door een voetgangersgebied fietste werd hij meedogenloos door de politie opgepakt en in de cel gezet.

Zegel heeft er nog steeds moeite mee. Terwijl zijn fiets voor de kapperszaak parkeerde werd hij door twee politieagenten aangesproken en die hem om zijn legitimatie vroegen. Denkend aan alle verhalen over nepagenten vroeg hij op zijn beurt om de identiteitspapieren van de politieagenten. "Die bleken ze ook niet bij zich te hebben. Daarop heb ik gezegd dat ik ze dan als gewone burgers beschouw en mij vrij voel te vertrekken", zei Zegel tegen het Algemeen Dagblad.

Daarop werd de man opgepakt, gefouilleerd en in de cel gezet voor een lichte overtreding. "Het was: riem uit de broek. Handen tegen de muur en fouilleren. Mijn vrouw die net uit het ziekenhuis was ontslagen mocht ik niet eens bellen", wist hij te melden. Terwijl de politieagenten fout zaten, zij hadden geen legitimatiepapieren bij zich.

Call of Duty Elite brengt spelers te samen

Call of Duty Elite zorgt voor een hechte community en dat spelers zich met elkaar verbonden voelen. Dat vertelde Jamie Berger van Activision in een interview met Gamasutra.

Berger trekt deze conclusie uit de reacties op de Call of Duty Elite-beta die momenteel loopt. Vooral de aanwezigheid van sociale controle speelt volgens hem in grote rol hierin. Hij bemerkt dat spelers sociaal met elkaar om gaan en blij zijn tot een echte community te horen. Omdat spelers elkaar beter leren kennen behandelen ze elkaar met respect en creëert dit een vriendelijkere omgeving, aldus Berger.

Op 8 november gaat Call of Duty Elite officieel in de lucht. De precieze prijzen voor een lidmaatschap zijn nog niet bekend, maar waarschijnlijk betaal je 50 euro per jaar.

Moratti biedt Castaignos excuses aan

De machtige voorzitter Massimo Moratti van Internazionale heeft excuses aangeboden aan Luc Castaignos. Door een foutje van de clubleiding kan de Nederlandse jeugdinternational voorlopig niet voetballen in de Champions League.

Inter had aanwinst Diego Forlan ingeschreven voor het Europese bekertoernooi, terwijl de Uruguayaan in de voorrondes al voor Atlético Madrid had gespeeld.

Forlan mag daarom in de groepsfase niet voor Inter in de Champions League spelen. "Het spijt me vooral voor Castaignos", zei Moratti. "Anders hadden we hem namelijk ingeschreven."

Moratti biedt Castaignos excuses aan
Moratti biedt Castaignos excuses aan (Foto: ANP)

Boshart beste Nederlander op KLM Open

Dylan Boshart is na de eerste ronde van de KLM Open de beste Nederlander. De amateurgolfer had op de baan van de Hilversumsche Golf Club 67 slagen nodig. De Engelsman Simon Dyson en de Duitser Marcel Siem leiden de dans na achttien holes. Zij gingen rond in 65 slagen.

De eerste ronde werd vrijdag hervat, nadat de KLM Open donderdag werd geteisterd door het slechte weer. Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber lieten vrijdagochtend goede scores noteren. Beide golfers hadden 68 slagen nodig en staan nu gedeeld zestiende in het klassement.

Joost Luiten stelde teleur. De golfer uit Bleiswijk had drie slagen meer nodig dan het baangemiddelde en staat 118e. Later vandaag wordt ook de tweede ronde afgewerkt.

Mimoun OaÔssa heeft niets met 'knuffelmarokkaan'

De Nederlands-Marokkaanse acteur Mimoun Oaïssa wil niets weten van de term knuffelmarokkaan. "Als iemand dat tegen mij zegt, trek ik gelijk mijn pistool", zegt hij lachend tegen Novum Nieuws.

"Maar serieus, ik houd me daar niet mee bezig", legt de 36-jarige acteur uit. "Iedereen moet maar vinden wat ze vinden, ik heb dat toch niet in de hand. Ik heb als acteur al weinig invloed op mijn carrière, daar maak ik me liever druk om."

Wat dat betreft doet Oaïssa het prima. Hij heeft een bijrol in de internationale productie The Devil's Double, waarin hij de besnorde bodyguard speelt van de megalomane en gewelddadige Uday Hussein, de zoon van de voormalig Iraakse dictator Saddam Hussein.

De acteur vindt het 'geweldig' om een keer in zo'n grote productie te spelen. "Voor films met dit soort grote actiescènes is in Nederland gewoon geen budget. Het was trouwens nog best link, want een van mijn tegenspelers schoot bijna mijn oor eraf met een losse flodder. Maar dat hoort erbij, ik klaag niet."

Ook als The Devil's Double niet het internationale succes brengt waarop hij hoopt, weet Mimoun dat hij nooit op een houtje zal hoeven bijten. "Ik kan altijd nog een carrière in de Arabische porno-industrie tegemoet zien. Met zo'n snor, de aanbiedingen stromen binnen."

The Devil's Double, met Dominic Cooper in de hoofdrol, draait momenteel in de Nederlandse bioscopen.

Speciale commando's maken jacht op Gadhafi

De nieuwe machthebbers in Libië hebben een speciale commando-eenheid van 200 manschappen ingezet om de verdwenen dictator Moammar Gadhafi op te sporen. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Arabiya vrijdag op gezag van militaire bronnen in Tripoli, de hoofdstad van Libië.

De commando's zouden inmiddels weten in welk gebied Gadhafi verblijft. Nadere details werden niet gegeven. Zijn arrestatie zou slechts 'een kwestie van tijd zijn'.

Speciale commando's maken jacht op Gadhafi
Speciale commando's maken jacht op Gadhafi (Foto: ANP)

Ban betreurt gebrek aan omvangrijk terreurverdrag

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, betreurt het dat de lidstaten van de VN geen omvangrijk verdrag aangaande terrorisme hebben gesloten sinds de aanslagen die tien jaar geleden op 11 september in de Verenigde Staten plaatshadden. Dat heeft Ban vrijdag in de Australische hoofdstad Canberra gezegd.

Ban is van mening dat de VN meer hadden kunnen doen. "We waren het er direct over eens dat er een omvangrijk verdrag over internationaal terrorisme moest komen", zei Ban. "Helaas is daar tot de dag van vandaag niets uit voortgekomen." De onderhandelingen over een dergelijk verdrag zijn herhaaldelijk vastgelopen wegens meningsverschillen over de definitie van terrorisme en terroristen.

Leden van de VN zijn inzake de Palestijnse kwestie in twee kampen verdeeld. Het is de Arabische wereld tegenover Israël, de Verenigde Staten en Europa. Daarnaast bestaat er een minder grote scheiding tussen de bondgenoten van Pakistan en die van de aartsrivaal van Pakistan, India.

De VN hebben met zestien aparte verdragen beetje bij beetje stelling genomen tegen het terrorisme. Zo zijn er verdragen over bomaanslagen, kapingen en het gebruik van nucleaire materialen. In 2006 werd een wereldwijde strategie voor de bestrijding van terrorisme aangenomen. Ook hierbij werd echter wegens gebrek aan overeenstemming een definitie van terrorisme buiten beschouwing gelaten.

Volgens Robert Orr, voorzitter van de VN-werkgroep voor de Implementatie van Contraterrorisme, hebben de strategie en de aangenomen verdragen hun beperkingen. "De strategie bevat alles wat je op operationeel gebied nodig hebt om terrorisme te bestrijden met de goedkeuring van alle VN-lidstaten", aldus Orr. "Wat er niet is, is de mogelijkheid om bepaalde aspecten van de verdragen wettelijk af te dwingen. Als iemand een ander persoon beschuldigt van terrorisme is er geen neutrale definitie van wat terrorisme is."

Ban zei trots te zijn op de rol die hij heeft gespeeld in de reactie van de VN op de aanslagen van Al-Qaida, waaronder de VN-resolutie die op 12 september 2001 werd aangenomen. Daarin werden de aanvallen veroordeeld en werd opgeroepen tot internationale samenwerking om terrorisme te voorkomen en uit te roeien.

Ban, die in 2007 werd benoemd tot secretaris-generaal, was in 2001 ook al werkzaam bij de VN. De 67-jarige Zuid-Koreaan woont zaterdag een herdenkingsconcert in New York bij.

Burgemeester vraagt pedo zich gedeisd te houden

Burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders gaat een pedoseksueel uit Haarlem duidelijk maken dat hij zich gedeisd moet houden. De man wordt in de gaten gehouden, zo wil Schneiders hem tevens in een gesprek op het hart drukken, meldt een woordvoerder van de gemeente vrijdag. Wanneer het gesprek moet plaatsvinden, is nog onduidelijk.

Donderdag werd bekend dat de man, die meerdere keren is veroordeeld voor het misbruiken van kinderen, eind augustus als vrijwilliger heeft meegewerkt aan een kindervakantieweek in Haarlem. De man werd dinsdag nog door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot een halfjaar cel voor het misbruiken van een 5-jarig meisje.

Hij misbruikte het kind in 2009 toen hij werkte bij Landal Green Park Beach Resort Ooghduyne in Den Helder, waar hij mensen moest vermaken. Daarvoor was hij ook al twee keer eerder veroordeeld voor ontucht met minderjarigen.

Vanwege de zaak bij de rechtbank in Alkmaar werd de achtergrond van de man bij organisator Dock van de kindervakantieweek Stuif Stuif bekend en werd hij weggestuurd. Volgens Dock heeft de Haarlemmer zich voor zover bekend niet vergrepen aan kinderen die de kindervakantieweek bezochten.

[TGS] Trailer voor Resident Evil: Revelations vrijgegeven

Capcom heeft vandaag de trailer van Resident Evil: Revelations online gezet. In deze trailer zien we een onbekende vrouw in een donkere ruimte rondrennen terwijl ze achterna gezeten wordt door zombies. De trailer eindigt met een kort shot van Jill Valentine, een bekende uit de serie.

In Resident Evil: Revelations zullen Jill Valentine en Chris Redfield samenwerken om de dreiging van het T-virus op een cruiseschip tegen te gaan. De game komt volgend jaar voor Nintendo 3DS uit. Bekijk hieronder de trailer.

Babes kicken zombie-ass in Onechanbara Z

D3 Publisher heeft screenshots van Onechanbara Z Kagura op het internet uitgegeven. In deze zombiegame spelen twee vampierenzussen de hoofdrol, die met allerlei wapentuig de zombies te lijf gaan. Zelf heeft een van de zussen minder om het lijf.

Dit keer speel je als Saaya of Kagura in deze over-the-top hack & slash, waarin zombies het zwaar te verduren krijgen. De zusjes gebruiken kettingzagen, samurai-zwaarden en meer pijnlijke wapens om de zombies af te slachten. Het spel zal verschillende missies bevatten, met verscheidene bossfights tussendoor.

Onechanbara Z Kagura verschijnt in de winter in Japan voor Xbox 360. Of en wanneer het spel in het westen uitkomt is nog onbekend.

Onechanbara Z KaguraOnechanbara Z Kagura

Onechanbara Z KaguraOnechanbara Z Kagura

Onechanbara Z KaguraOnechanbara Z Kagura

Onechanbara Z KaguraOnechanbara Z Kagura

Onechanbara Z KaguraOneChanbara Z Kagura

Onechanbara Z KaguraOnechanbara Z Kagura

Onechanbara Z KaguraOnechanbara Z Kagura

 

Samsung mag tablet niet verkopen in Duitsland

Het verbod op de verkoop van de nieuwe Galaxy Tab 10.1 en 7.7 van Samsung in Duitsland blijft gehandhaafd. Dat heeft de rechtbank in Düsseldorf vrijdag bepaald.

Apple stapte naar de rechter, omdat het concern de Galaxy Tab te veel vindt lijken op de iPad.

Apple en Samsung liggen al langer met elkaar in de clinch. Zij beschuldigen elkaar van het schenden van patenten.

Samsung mag tablet niet verkopen in Duitsland
Samsung mag tablet niet verkopen in Duitsland (Foto: ANP)

Vacaturestop bij Air France-KLM

De raad van bestuur van Air France-KLM heeft bekendgemaakt een vacaturestop in te stellen als onderdeel van de bezuinigingsplannen. Dat meldde bestuursvoorzitter Pierre-Henri Gourgeon vrijdag tijdens een persconferentie met Franse journalisten.

Volgens Gourgeon wordt nog gewerkt aan de rest van het kostenbesparingsprogramma. Vorige week werd bekend dat de luchtvaartmaatschappij naast de al aangekondigde bezuinigingen ter hoogte van 470 miljoen euro extra maatregelen gaat nemen vanwege de economisch moeilijke tijden. De hoogte van de extra bezuinigingen is nog niet bekend.

Gourgeon zei dat de luchtvaartmaatschappij waarschijnlijk het capaciteitsuitbreidingsprogramma voor de zomer van 2012 gaat terugschroeven vanwege de sombere vooruitzichten. "We zijn actief geweest vanuit de aanname van een stijging met vijf procent, maar dat wordt nu waarschijnlijk eerder een toename met drie procent", aldus Gourgeon.

Air France-KLM neemt daarnaast op 15 september een besluit over nieuwe orders ter vernieuwing van de vloot middelgrote vliegtuigen. De maatschappij is op zoek naar ongeveer honderd vliegtuigen, waarbij de order wordt verdeeld tussen Airbus en Boeing.

Volgens Gourgeon heeft Air France-KLM een concurrentienadeel ten opzichte van de Britse rivaal British Airways vanwege een waardedaling van het pond ten opzichte van de euro in de afgelopen jaren. Ook ten opzichte van Lufthansa is Air France-KLM in het nadeel doordat de Duitse luchtvaartmaatschappij minder last van belastingen en sociale lasten zou hebben.

Peiling: PVV-Kamerlid Graus kan aanblijven

Dion Graus hoeft niet af te treden als Kamerlid voor de PVV, ook al is gebleken dat justitie hem eigenlijk had willen vervolgen voor het mishandelen van zijn ex-vrouw. Een kleine meerderheid van 53 procent vindt dat hij mag blijven of heeft geen mening, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Een ruime meerderheid van 71 procent vindt wel dat de geloofwaardigheid van Graus, die zich inzet voor de bestrijding van dierenmishandeling, is gedaald. Onlangs bleek dat het Openbaar Ministerie vier jaar geleden concludeerde dat Graus ten onrechte niet is vervolgd in verband met het incident uit 2003.

Veertig procent van de ondervraagden denkt dat er sprake is van klassenjustitie. Het OM zou niet alsnog vervolging hebben ingesteld omdat Graus inmiddels Kamerlid was.


Peiling: PVV-Kamerlid Graus kan aanblijven (Foto: Novum)

Crimineel met levenslang niet met onbegeleid verlof

Een man die is veroordeeld tot levenslang voor een zesvoudige moord in 1983 mag niet op onbegeleid verlof. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald in een kort geding.

De Turkse man, Cevdet Y., schoot in april 1983 in een café in Delft om zich heen na een ruzie. Zes mensen kwamen om het leven, onder wie een 12-jarig meisje. Ook vielen er verschillende gewonden. Y. werd een jaar later veroordeeld tot levenslang en tien jaar geleden overgeplaatst naar een tbs-kliniek. De man mocht daardoor met verlof.

Volgens de rechter komt een levenslanggestrafte niet in aanmerking voor onbegeleid verlof omdat er nooit sprake kan zijn van resocialisatie. Hij heeft geen zicht op vrijlating, dus onbegeleid verlof is dan ook niet aan de orde. Onder begeleiding mag het overigens wel.

Het zou bovendien tot ongewenste confrontaties met slachtoffers en nabestaanden kunnen leiden. Ook hield de rechter rekening met de maatschappelijke onrust die zou kunnen ontstaan.

Uitslag eerste vrije training ItaliŽ

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Italië. De Brit stuurde zijn McLaren naar een tijd van 1.23,865 en bleef daarmee teamgenoot Jenson Button bijna een seconde voor. Sebastian Vettel reed de derde tijd.

Zoals gewoonlijk maakten enkele rijders in de eerste vrije training weer een uitstapje langs de baan. Ook waren er problemen, want zowel Heikki Kovalainen als Jerôme d'Ambrosio moesten hun auto aan de kant parkeren. Verder was opvallend dat de Ferrari's er niet goed bij zaten. Uiteindelijk werd duidelijk dat de Italianen oude motoren inzetten in de eerste vrije training en dat deze voor morgen vervangen zullen gaan worden.

Uitslag eerste vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:23.865 18
2 Jenson Button McLaren 1:24.786 19
3 Sebastian Vettel Red Bull 1:25.231 25
4 Mark Webber Red Bull 1:25.459 24
5 Adrian Sutil Force India 1:26.550 23
6 Vitaly Petrov Lotus Renault 1:26.625 20
7 Fernando Alonso Ferrari 1:26.647 20
8 Felipe Massa Ferrari 1:26.676 24
9 Sergio Perez Sauber 1:26.694 28
10 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:26.696 15
11 Michael Schumacher Mercedes 1:26.699 21
12 Nico Hulkenberg Force India 1:26.826 21
13 Rubens Barrichello Williams 1:26.836 25
14 Kamui Kobayashi Sauber 1:26.996 29
15 Pastor Maldonado Williams 1:27.365 25
16 Bruno Senna Lotus Renault 1:27.385 23
17 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:27.433 25
18 Nico Rosberg Mercedes 1:27.492 24
19 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:29.539 10
20 Karun Chandhok Team Lotus 1:30.148 19
21 Daniel Ricciardo HRT 1:30.609 27
22 Vitantonio Liuzzi HRT 1:30.619 24
23 Timo Glock Virgin 1:31.052 12
24 Jerome d'Ambrosio Virgin 1:31.899 22

's Werelds dikste is 'seksgodin'

Mannen staan in de rij voor Pauline Potter uit het Californische Sacramento. Er zijn dan ook genoeg vetrollen om je kwakje in kwijt te kunnen. De 47-jarige Amerikaanse is met een gewicht van ruim 315 kilo namelijk de zwaarste vrouw ter wereld.

Potter is door haar overgewicht gehandicapt geworden. Ze is te dik om haar sokken aan te doen en beweegt zich voort met een scootmobiel. Desondanks zien mannen haar als een seksgodin en heeft ze elke dag seks, zo beweert zij zelf.

"Alles is moeilijk, van het aankleden tot het nemen van een bad", zo bekent de vrouw die met haar gewicht het Guinness Book of Records heeft gehaald. "Gelukkig heb ik een goede band met mijn zoon. Hij helpt me met de dagelijkse bezigheden."

Benieuwd naar deze seksgodin? Foto's van haar zijn hier te zien

Aerts wordt ploegleider bij Lotto

Mario Aerts wordt de nieuwe ploegleider van Lotto. De Belgische renner heeft dat gezegd tegen de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. "Het contract is nog niet getekend, maar dat komt nog wel", meldt de 36-jarige Aerts.

De Belgische renner moet vanwege hartproblemen eerder stoppen met zijn actieve wielercarrière. "Voor iedere hartslag staat er een overslag, waardoor ik sneller vermoeid ben", legt Aerts uit. "Vorig jaar is dat ongemak nog na een tijdje verdwenen, maar nu lijkt het hardnekkiger."

De oud-winnaar van de Waalse Pijl kijkt uit naar zijn nieuwe functie bij Lotto. "Ik veronderstel wel dat ik nog niet dadelijk in de Tour voor de leeuwen zal worden geworpen en dat ik de hiërarchie in acht zal moeten nemen. Daar maal ik niet om. Belangrijk is dat ik in een milieu kan blijven functioneren dat ik ken en dat ik weer een doel voor ogen heb."

Rechtszaak tegen Leers van de baan

Een kort geding van de universiteiten en hogescholen tegen minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) is van de baan. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de HBO-Raad hebben een schikking getroffen met Leers. Dat heeft de VSNU vrijdag laten weten.

De universiteiten en hogescholen hadden het kort geding aangespannen omdat Leers de kosten voor verblijfsvergunningen voor buitenlandse studenten per 1 juli had verhoogd. Studenten van buiten de Europese Unie moesten daardoor ineens meer betalen. Leers laat de nieuwe tarieven nu per 1 september ingaan. Ook heeft hij beloofd bij toekomstige verhogingen van de leges eerst te overleggen.

Utrecht-speler Gerndt aangeklaagd

FC Utrecht is voor de tweede keer deze week in verlegenheid gebracht door een privékwestie van een speler. Eerder deze week werd bekend dat Jacob Lensky een drankprobleem had en nu is duidelijk geworden dat spits Alexander Gerndt in Zweden aangeklaagd is voor huiselijk geweld.

Gerndt ligt momenteel in scheiding en zijn echtgenote beweert dat hij haar in vijf jaar tijd verschillende malen mishandeld heeft. Hierbij zou het gaan om slaan, bedreigingen en grove beledigingen. Ook zou de 25-jarige Gerndt haar de keel dicht hebben geknepen en van dichtbij haar geraakt hebben met een bal. De Zweed zelf ontkent alles, maar zal mogelijk toch voor rechter moeten verschijnen. Hij kan veroordeeld worden tot twee jaar gevangenisstraf, maar waarschijnlijker is dat hij er van af kan komen met een voorwaardelijke straf plus een taakstraf of een boete. Gerndt heeft twee kinderen bij zijn vrouw.

FC Utrecht wil vooralsnog niet ingaan op de zaak. "Als club willen we daarom op dit moment niet reageren. Eerst wil ik Gerndt recht in de ogen kijken en van hem horen wat er precies aan de hand is. Het is natuurlijk een privé-aangelegenheid, maar het betreft wel een werknemer van ons en daarom willen we alle ins en outs weten," zei algemeen directeur Wilco van Schaik.

Noor opgepakt bij Hoogeveen na dollemansrit

Een 27-jarige Noor die al in Duitsland werd achtervolgd door de politie is donderdagnacht op de A37 bij Hoogeveen opgepakt na een dollemansrit. De man, die een aanrijding had veroorzaakt, had in een poging aan zijn arrestatie te ontkomen onder meer op Duitse agenten ingereden en een Nederlandse politiewagen geramd.

De achterbanden van de auto van de Noor waren bij een door de politie opgeworpen versperring gesneuveld. Desondanks reed hij verder en vluchtte hij via de A37 naar Nederland, achtervolgd door vier Duitse politieauto's. Meerdere wagens van de Drentse politie wachtten de man op.

Met snelheden tot 140 kilometer per uur probeerde de Noor te vluchten richting Hoogeveen. Onderweg ramde hij de Nederlandse politieauto. Bij Hoogeveen wierp de politie een blokkade op waar de automobilist niet meer voorbij kon.

De politie vermoedt dat de Noor onder de drank of drugs zat. Van hem is bloed afgenomen. Zijn rijbewijs is de man kwijt. In de auto lagen onder meer zakken qat, een in Duitsland verboden maar in Nederland legale drug. Twee Nederlandse agenten hebben aangifte van poging tot doodslag gedaan.

Het OM overlegt vrijdag met de Duitse justitie wat er met de man moet gebeuren.

Mannen willen liefst lekker wijf

In het kader van 'open deur is open' heeft men in Australië onderzocht wat voor soort vrouwen mannen het liefst willen. De uitkomst is duidelijk: als het aan de mannen zelf ligt, nemen ze een lekker wijf.

Ene Derek Jones heeft het moeilijke onderzoek op zich genomen en de resultaten hiervan vandaag gepubliceerd. Volgens de uitkomst is chemie in de slaapkamer voor een man veel belangrijker dan hij wil toegeven.

Een echte man heeft nogal wat noten op de zang, zo blijkt uit het rapport 'Wat mannen echt willen van vrouwen'. Mannen voelen zich het meest aangetrokken tot een lekkere kont en dito voorgevel. Maar dat is niet het enige. De ideale vrouw is liefdevol, steunt haar man en staat met beide benen op de grond. Ook dient zij te beschikken over een aantrekkelijke glimlach, mooie ogen en een avontuurlijke geest.

De mannen hebben openlijk verteld dat zij eigenschappen als saamhorigheid, eerlijkheid, respect, een gevoel voor humor en een beste vriend waarderen in een vrouw. Maar de kracht van seksuele aantrekkingskracht valt niet te ontkennen. "Wat ze eigenlijk willen is grote borsten, een mooie kont, een focus op mode en dezelfde interesses", verklaart Jones.

[US Open] Djokovic baalt van finale op maandag

Novak Djokovic baalt ervan dat de finale van de US Open verplaatst is naar maandag. De nummer één van de wereld weet dat het volgend weekend al weer de halve finales in de Davis Cup wachten, waardoor als hij in New York de finale haalt maar weinig rust krijgt.

"Vorig jaar was ik laat klaar op maandag met de finale en moest ik vrijdag al weer spelen. Hoe is dat mogelijk? Het is gewoon te veel," zei Djokovic die echter ook weet dat dat vanwege alle regen in New York de organisatie geen andere uitweg zag dan het verplaatsen van de finale om zo andere spelers in het toernooi nog hersteltijd te gunnen.

Particuliere belegger ziet het somber in

Het vertrouwen onder particuliere beleggers is flink gedaald in augustus. De beleggersthermometer van ING is 24 punten gedaald naar een stand van 79. Voor het eerst sinds juli 2009 staat de index hiermee op negatief terrein.

Onder een stand van honderd zijn meer beleggers negatief dan positief gestemd. In juli stond de thermometer nog op 103. ING ondervraagt elke maand ongeveer vierhonderd beleggers om de stemming te peilen.

De helft van de ondervraagde beleggers denkt dat de euro een negatief effect heeft op de economie van Nederland. Een kwart van de ondervraagden voorziet dat de euro in de huidige vorm over drie jaar niet meer bestaat.

De beleggers hebben hun voorspelling over de stand van de AEX flink bijgesteld. In juli dachten zij dat de index over drie maanden op 359 zou uitkomen. Na de flinke neergang van de Amsterdamse beurs in de afgelopen maand hebben ze deze verwachting bijgesteld tot 299 punten.

Crysis naar de console

Volgende maand verschijnt Crysis eindelijk op de PlayStation 3 en Xbox 360 en de eerste trailer van de consoleversie is reeds verschenen.

Crysis was bij de release een ware test van de pc-hardware, lange tijd was ook de discussie of de consoles het spel überhaupt konden draaien. Deze vraag is nu dus beantwoord. De consoleversie heeft zelfs een aantal grafische verbetering, zoals betere belichting. Welke veranderingen de Xbox 360- en PS3-versie verder nog krijgen is niet bekend.

Nu is het nog wachten op de vergelijkingsfilmpjes tussen de console- en pc-versie, zodat we kunnen zien welke versie de betere is.

Personele problemen Arsenal nog steeds groot

Arsenal-trainer Arsène Wenger hoopte dat zijn ziekenboeg zou leegstromen tijdens de interlandweek. De personele problemen zijn echter nog steeds groot voor de Fransman.

Wenger kan dit weekend tegen Swansea City niet beschikken over een groot aantal spelers. "Abou Diaby en Jack Wilshere zijn geblesseerd", begint hij op de website van Arsenal aan de lijst met blessures. "Thomas Vermaelen heeft een operatie gehad, die goed is verlopen. Dus die drie spelers missen we. Misschien dat ook Tomas Rosicky niet beschikbaar is door een knieblessure. Dat bekijken we zaterdagochtend."

De coach kan ook geen beroep doen op aankoop André Santos, die een conditieachterstand heeft op zijn ploeggenoten. Gervinho, Alex Song en Carl Jenkinson zijn geschorst. Bovendien is Sebastien Squillaci nog niet hersteld van zijn blessure.

Wenger heeft wel Emmanuel Frimpong tot zijn beschikking. De jongeling keert terug van een schorsing. Kieran Gibbs en Theo Walcott maken mogelijk hun rentree na blessures. "Voor de rest is iedereen beschikbaar", aldus Wenger.

Gemeente mag geen leges vragen voor id-kaart

Gemeenten mogen geen leges heffen voor de identiteitskaart. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.

De rechtbank in Roermond bepaalde eerder dat dat wel mag, omdat de id-kaart ook een individueel belang dient. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde echter dat vanwege de identificatieplicht het individuele belang van ondergeschikte betekenis is geworden.

De advocaat-generaal van de Hoge Raad adviseerde eerder om de uitspraak van het hof te vernietigen. Dat advies heeft de hoogste rechter niet opgevolgd.

De Hoge Raad stelt voorop dat een gemeente alleen leges mag heffen als zij een dienst verricht die een individueel belang dient. Bij de id-kaart is daar vanwege de in 2005 ingevoerde identificatieplicht geen sprake van.

Die plicht kan ook worden voldaan met een paspoort of rijbewijs, maar die worden in eerste instantie aangevraagd om wereldwijd te kunnen reizen of een voertuig te mogen besturen. Dan geldt er wel degelijk een individueel belang, stelt de rechter. Aanvragers kiezen er zelf voor om te reizen of rijden.

De id-kaart kan weliswaar in beperkte mate gelden als reisdocument, maar of de kaart daar ook voor gaat gebruikt worden is bij het aanvragen niet vast te stellen. De kaart geldt daarom vooral als identiteitsdocument en dient uitsluitend een algemeen belang.

Voigt blijft bij ploeg Schlecks

Jens Voigt zal volgens de Luxemburgse media ook volgend seizoen in het wielerpeloton te zien zijn. De bijna veertigjarige Duitser zou namelijk zijn contract bij de ploeg van de Schlecks met één seizoen verlengd hebben, waardoor hij in 2012 rijdt voor de fusieploeg RadioShack-Nissan-Trek.

Voigt is hiermee voorlopig de enige coureur van Leopard-Trek of RadioShack waarvan het aflopende contract verlengd wordt. Op 15 september wordt duidelijk welke wielrenners voor het nieuwe fusieteam uit gaan komen.

Naschokken blijven uit na aardbeving

De aardbeving van donderdagavond heeft vooralsnog niet tot naschokken geleid. Seismologen van het KNMI hebben tot vrijdagochtend niets geregistreerd, meldt een woordvoerder.

De beving van donderdag had een kracht van 4.5 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op de grens met Duitsland bij de plaats Xanten. De schok vond rond 21.00 uur plaats op een diepte van 7,7 kilometer en was in een groot deel van het land te voelen. Volgens sommigen duurde de beving twee tot drie seconden.

De schok was de op twee na krachtigste aardbeving in Nederland. In Roermond werd in 1992 5.8 gemeten en in 1932 vond er een beving van 5.0 plaats. Volgens het KNMI komen naschokken wel voor in Nederland, maar zijn ze nauwelijks te voelen.

Bij het KNMI kwamen tot nu toe vierduizend meldingen binnen van mensen die de beving hebben gevoeld. Ook hulpdiensten kregen donderdagavond tientallen telefoontjes van mensen die wilden weten wat er aan de hand was. De schade lijkt mee te vallen.

Leerling opgepakt na dreigen met bloedbad op school

Een 17-jarige jongen uit Meerssen is vrijdagochtend in Maastricht aangehouden, nadat hij op Twitter had gedreigd met een bloedbad op het Sint Maartenscollege in Maastricht. De jongen werd opgepakt in de klas en zit vast voor verhoor, meldt een politiewoordvoerder.

De jongen twitterde onder meer dat hij ervoor zou zorgen dat iedereen op de school dood zou gaan. Ook stelde hij volgens de regionale omroep L1 dat het zou gaan om een test om te kijken of hij als terrorist zou worden beschouwd.

De politie probeert erachter te komen wat de jongen exact heeft bezield. Volgens de woordvoerder had de 17-jarige geen wapens op zak toen hij werd aangehouden.


De bewuste tweet (Foto: Twitter)

[Intro] 2011 Rugby World Cup

Straks om 10:30 uur (lokale tijd) is de aftrap van het wereldkampioenschap rugby in Nieuw Zeeland. Nieuw Zeeland en Tonga nemen het tegen elkaar op en dan zullen wij meteen zien hoe titelkandidaat, en nummer één op de wereldranglijst, Nieuw Zeeland ervoor staat.

Net als bij voetbal, is er ook bij rugby iedere vier jaar een WK. De allereerste editie werd in 1987 winnend afgesloten door Nieuw Zeeland door in de finale met 29-9 van Frankrijk te winnen. Daarna wisten zowel Australië als Zuid Afrika twee keer de titel te pakken. Engeland was als enige land uit het noordelijke halfrond in staat om kampioen te worden. In 2003 waren zij met 20-17 te sterk voor Australië.

Tijdens de komende editie zullen twintig landen, verdeeld over vier poules, strijden om de titel en op 23 oktober zal bekend zijn wie de Webb Ellis cup heeft gewonnen.

De poule-indeling is als volgt:

Poule A

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Voor Tegen Tries voor Tries tegen Bonus Punten
1. Nieuw Zeeland 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
2. Frankrijk 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
3. Tonga 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
4. Canada 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
5. Japan 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Poule B

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Voor Tegen Tries voor Tries tegen Bonus Punten
1. Argentinië 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
2. Engeland 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
3. Schotland 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
4. Georgië 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
5. Roemenië 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Poule C

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Voor Tegen Tries voor Tries tegen Bonus Punten
1. Australië 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
2. Ierland 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
3. Italië 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
4. Rusland 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
5. Verenigde Staten 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Poule D

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Voor Tegen Tries voor Tries tegen Bonus Punten
1. Zuid Afrika 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
2. Wales 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
3. Fiji 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
4. Samoa 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
5. Namibië 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Hier is de complete speelschema te downloaden (PDF)

Klik hier om lekker mee te praten met andere rugby fanaten.

Na iedere speeldag zal FOK!sport verslag uitbrengen van de gespeelde wedstrijden.


Zuid-Afrika won vier jaar terug het WK (Foto: Pro Shots)

Banken in overleg over hypotheken

De banken zijn in gesprek met de toezichthouder op de financiële markten AFM en het Ministerie van Financiën om meer vrijheid te krijgen bij de verstrekking van hypotheken. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigde berichtgeving hierover in De Telegraaf van vrijdag.

De banken willen meer ruimte krijgen om in individuele gevallen hogere hypotheken te kunnen verstrekken. De laatste weken is veel rumoer ontstaan over de strengere hypotheeknormen die banken sinds 1 augustus hanteren.

Banken in overleg over hypotheken
Banken in overleg over hypotheken (Foto: ANP)

Dominic Cooper wordt cynisch van eigen Irak-film

Dominic Cooper wordt cynisch bij het bekijken van zijn nieuwste film The Devil's Double. Hierin speelt hij de dubbelganger van de totaal verknipte en moordzuchtige Uday Hussein, zoon van de voormalig Irakese dictator Saddam Hussein. "Ik word vooral cynisch als ik bedenk dat mensen zo kunnen leven", zegt de 33-jarige acteur tegen Novum Nieuws.

De Engelsman speelt zowel de rol van Uday als van diens dubbelganger, Latif Yahia, die begin jaren negentig onvrijwillig werd ingelijfd door het regime van Saddam. Latif raakt steeds dieper geschokt door wat hij Uday ziet doen, zoals de mishandeling van vrouwen, de onbekommerde moordpartijen en de eindeloze feesten met drank en drugs.

"Dit gedrag gaat nog steeds door, kijk maar naar Libië", zegt Cooper. "Maar juist daarom moet deze film gemaakt worden, zodat zoveel mogelijk mensen van binnenuit kunnen zien hoe zo'n regime functioneert."

De acteur noemt zijn dubbelrol een 'droomrol', maar betwijfelt ten zeerste of hij zelf een dubbelganger van Uday had kunnen zijn. "Latif is letterlijk zijn identiteit, familie en huis kwijtgeraakt aan het regime. Het is voor mij onvoorstelbaar wat die man heeft meegemaakt."

Een eigen dubbelganger zou Cooper dan weer wel gemakkelijk vinden. "Dan hoef ik niet zelf steeds al die persbijeenkomsten af te werken."

The Devil's Double draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Dominic Cooper wordt cynisch van eigen Irak-film (Foto: Novum)

Prijsverlaging 3DS ook in Amerika succesvol

NPD heeft weer de maandelijkse verkoopcijfers uit de Verenigde Staten bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat de prijsverlaging van Nintendo 3DS erg succesvol was: de verkoop van de handheld lag 260% hoger dan dezelfde periode een maand eerder.

De aantallen zijn als volgt 

Xbox 360: 308K 
Nintendo 3DS: 235K
PlayStation 3: 218K 
Wii: 190K 
Nintendo DS: 165K 

De Xbox 360 is nu alweer 14 van de afgelopen 15 maanden de meest verkochte console in Amerika. 

Qua games deed vooral Deus Ex het goed met bijna een kwart miljoen verkochte exemplaren. Een release in de rustige zomerperiode kan dus zeker zijn vruchten afwerpen.

Deus Ex: Human Revolution (360, PS3, PC) 
NCAA Football 12 (360, PS3)
Call of Duty: Black Ops (360, PS3, NDS, Wii, PC)
Phineas and Ferb: Across the 2nd (NDS, Wii, PS3)
Cars 2 (NDS, Wii, 360, PS3, PC)
Just Dance Summer Party (Wii)
Just Dance 2 (Wii)
Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game (Wii, 360, NDS, PS3, 3DS, PSP, PC)
The Legend of Zelda Ocarina of Time 3D (3DS)
Zumba Fitness: Join the Party (Wii, 360, PS3)

Eurocommissaris haalt uit naar kabinetsplan

Volgens Eurocommissaris van Concurrentie Joaquin Almunia is een vertrek uit de euro van landen die zich niet aan de begrotingsregels houden 'iets wat nooit zal gebeuren'. Deze scherpe kritiek uitte hij in een toespraak in New York.

Het lijkt er op dat Almunia een hogere prioriteit geeft aan Europese integratie, dan aan de stabiliteit van de Euro. "Degenen die denken dat deze hypothese mogelijk is begrijpen ons proces van integratie niet", aldus de Spaanse Eurocommissaris. "Europese integratie is de enige optie."

John Malkovich in zombiefilm Warm Bodies

John Malkovich is in de laatste stadia van onderhandeling voor een rol in Warm Bodies. De horrorfilm gaat over een zombie die zijn ziel terugvindt door een relatie met een levend meisje. De 57-jarige acteur speelt de vader van het meisje, de door de wol geverfde generaal Grigio. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Isaac Marion. Het begint met een 'zombieromance' tussen een zombie en het vriendinnetje van een van zijn slachtoffers. Dat ontaardt echter al snel in een bloederige strijd als generaal Grigio besluit zijn aanstaande zombieschoonzoon van de aardbodem te knallen.

Jonathan Levine, bekend van All the Boys Love Mandy Lane en The Wackness, gaat regisseren. Nicholas Hoult, bekend van A Single Man, Clash of the Titans en X-Men: First Class, speelt de zombie. Teresa Palmer, die eerder te zien was in The Sorceror's Apprentice en I Am Number Four, tekent voor de rol van het meisje.

De opnames van Warm Bodies zijn al aan de gang, de première staat gepland voor volgend jaar.


John Malkovich in zombiefilm Warm Bodies (Foto: Novum)

Win Dead Island

Dead Island is een actiespel met RPG-elementen van de ontwikkelstudio Techland. Het combineert first-person actie met man-tegen-man gevechten, de ontwikkeling van personages en het aanpassen van een uitgebreid arsenaal aan wapens. Deze spelkenmerken vind je terug in een duister verhaal dat geïnspireerd werd door klassieke zombiefilms en een pittige en fascinerende campagne die in het speltype co-op met maximaal vier spelers gespeeld kan worden.

Dead IslandDead Island

Het spel speelt zich af in de open wereld van een tropisch eiland waar achter elke hoek hele meutes rottende zombies je opwachten als je op pad gaat om allerlei spannende missies in het vakantieoord uit te voeren. Vuurwapens en munitie zijn er amper en je moet het zien te redden met voorwerpen die je tegenkomt en die je als wapen kunt gebruiken om jezelf te verdedigen en de hordes zombies van je af te houden in intense man-tegen-zombie gevechten. Je kunt allerlei voorwerpen vinden die je later kunt gebruiken om je geïmproviseerde wapens in heftige vernietigingswapens te veranderen.

De trailer van de game:

Dead Island komt 9 september uit op PlayStation 3, Xbox 360 en Windows.

FOK!games mag zeven exemplaren van Dead Island vergeven. Wat moet je hiervoor doen? Paint je eigen zombievakantie. Laat je fantasie de vrije loop, als het maar een horrorvakantie is.

Zet deze in een reactie in het daarvoor ingerichte  forumtopic vóór 12 september. Vergeet niet in je reactie je gewenste platform te vermelden.

Final Fantasy Type 0 krijgt Special Edition

Square Enix heeft vandaag de special edition voor Final Fantasy Type 0 onthuld. De game, welke op 27 november in Japan verschijnt, was oorspronkelijk onderdeel van de Final Fantasy XIII-collectie maar is tegenwoordig een losstaande game.

In de special edition zit het volgende:

- De game Final Fantasy Type-0
- Boek met beschrijvingen van de personages
- 24 postkaarten met art uit de game
- Soundtrack van drie discs

Alles wordt geleverd in een speciale verpakking die te zien is op onderstaande beelden. Er is nog geen prijs bekend van deze editie en ook weten we nog niet of de game in het Westen uit gaat komen.

ff

ff

ff

ff

'Turkse marine gaat hulpschepen Gaza escorteren'

De Turkse marine gaat schepen met hulpgoederen voor de Gazastrook voortaan escorteren. Dit heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gezegd in een interview met de Arabische televisiezender Al-Jazeera.

Met deze uitspraak, die donderdagavond door het Turkse persbureau Anatolia werd geciteerd, zet Erdogan de betrekkingen met de ooit zo hechte bondgenoot Israël verder onder druk. Turkije heeft eerder al de militaire samenwerking met de joodse staat verbroken en ook werden de diplomatieke betrekkingen naar een lager niveau gebracht, doordat de Israëlische ambassadeur werd uitgewezen.

Erdogan zei dat de marine wordt ingezet om een herhaling te voorkomen van de Israëlische commandoraid op een hulpkonvooi voor Gaza waarbij verleden jaar negen Turkse activisten om het leven kwamen. Eerder al had het Turkse ministerie van buitenlandse zaken gezegd dat Ankara stappen zou nemen om 'vrije scheepvaart' in het oosten van de Middellandse Zee te garanderen.

Turkije eist dat Israël zijn verontschuldigingen voor de raid aanbiedt. Israël weigert dat.


'Turkse marine gaat hulpschepen Gaza escorteren' (Foto: Novum)

Rechter: straat nodigt uit tot hard rijden

De politierechter in Gent heeft een automobilist een boete opgelegd omdat hij 66 kilometer per uur reed op een plek waar een maximum van 30 kilometer geldt. Maar de man hoefde niet zijn rijbewijs in te leveren, hoewel die straf in België bij een dergelijke snelheidsovertreding standaard wordt opgelegd.

De rechter oordeelde namelijk dat de straat uitnodigde tot hard rijden: ze is breed en er staat alleen een verkeersbord.

De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws heeft dat vrijdag gemeld. De gemeente Gent betreurt de redenering van de rechter. Op deze manier wordt het nog moeilijker snelheidslimieten te handhaven, stelt ze.

Filipijnse reuzenkrokodil eet niet

De reusachtige zoutwaterkrokodil die vorig weekend in de Filipijnen werd gevangen eet niet. De 6,1 meter lange krokodil, die de naam Lolong heeft gekregen, heeft sinds zijn gevangenneming nog geen hap gegeten. Vermoed wordt dat het dier aan stress lijdt.

Lolong werd na een drie weken durende klopjacht gevangen. Het ruim duizend kilo wegende gevaarte is mogelijk het grootste gevangen exemplaar ter wereld. Volgens Ronnie Sumiller van de Filipijnse dienst voor wild- en natuurbeheer is het logisch dat Lolong in de stress is geschoten. Er waren honderd mensen voor nodig om het dier met een touw van het water naar een open plek te trekken. Daar werd het met een kraan op een vrachtwagen gehesen, nadat zijn bek was dichtgebonden met nylondraad en een net.

Zoutwaterkrokodillen kunnen ouder dan 100 worden en een lengte tot wel zeven meter bereiken. Ook in het wild eten ze niet iedere dag. Een reus als Lolong kan het misschien wel zes maanden zonder eten stellen, zei Sumiller.

Het is de bedoeling dat Lolong de grootste attractie van een toekomstig park voor ecotoerisme wordt. Dat park moet het bewustzijn bij dorpelingen en toeristen vergroten over de vitale rol die reptielen spelen in het ecosysteem.


Filipijnse reuzenkrokodil eet niet (Foto: Novum)

MÝrkÝv winnaar eerste Sprint-Challenge

Michael Mørkøv heeft in Québec de allereerste Sprint-Challenge gewonnen. In de finale van het nieuwe onderdeel was de Saxo Bank-renner sneller dan de andere finalisten Enriue Sanz Unzue, Simon Clarke en Robbie Hunter.

Bij de Sprint-Challenge moesten vier renners tegelijk een parcours van 1.500 meter afleggen, waarbij de winnaar doorging naar de volgende ronde. Het sprinttoernooi werd gehouden ter promotie van de Grand Prix Québec, die vanavond verreden wordt. Titelverdediger Thomas Voeckler zal daarbij niet aanwezig zijn.

Minister wil Michelinsterren voor goede scholen

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil scholen in het basis- en voortgezet onderwijs die extreem goed presteren gaan belonen met sterren. De minister zegt in een interview in het Financieele Dagblad dat het plan nog moet worden uitgewerkt, maar dat het de kant opgaat van het Michelinsterrensysteem.

Scholen die een ster krijgen, krijgen niet direct extra geld, maar de erkenning is wel goed voor de naam van de school. Op dit moment wordt alleen nog gesproken over zeer zwakke en zwakke scholen en scholen die voldoende presteren. "Dat daagt niet uit de slag naar boven te maken. Je moet er de categorie excellent aan toe durven voegen en scholen die op die manier presteren ook zichtbaar maken", stelt de minister.

Om het scholen makkelijker te maken goed te presteren, wil Van Bijsterveldt het makkelijker maken leraren die slecht presteren te ontslaan. Docenten die niet gemotiveerd zijn, moeten daarop volgens Van Bijsterveldt worden aangesproken. "Als iemand na de zoveelste keer op uitblijvende motivatie wordt aangesproken, moet je ook durven zeggen dat het niet meer werkt."

De Algemene Onderwijsbond (AOb) kan zich hier in vinden, maar vindt wel dat schoolbestuurders dan een fatsoenlijk personeelsbeleid moeten toepassen. Dat zou nu vaak ontbreken. Van het plan met Michelinsterren voor scholen te gaan werken, wordt de AOb niet wild. De bond vreest dat zo'n systeem leidt tot nog grotere scholen.

ABP beschuldigt Deutsche Bank van misleiding

(Novum/Dow Jones) - Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) klaagt Deutsche Bank aan voor fraude en misleiding bij de verkoop van herverpakte woninghypotheken. Dit meldt het Financieele Dagblad vrijdag, na berichten in buitenlandse media eerder deze week.

Volgens de bij het gerechtshof in New York ingediende aanklacht, heeft Deutsche Bank ABP in 2006 en 2007 herverpakte rommelhypotheken verkocht als hypotheken van topkwaliteit, terwijl uit een e-mail zou blijken dat een manager van de bank erkende dat ze 'crap' waren.

ABP wilde aan het FD niet zeggen hoe groot de schade is die het wil verhalen op de bank. Het fonds heeft ook procedures lopen tegen Bank of America, Wachovia en farmaceut Merck, aldus het FD.

Zes miljoen mensen zonder stroom in VS

Door een enorme stroomstoring in het Amerikaanse zuidwesten en Mexico zijn zes miljoen mensen donderdagavond zonder stroom komen te zitten. Vooral San Diego in de Amerikaanse staat Californië werd zwaar getroffen.

De stroomstoring was het gevolg van een menselijke fout in een verdeelstation in het zuidwesten van de staat Arizona. Daar heeft een werknemer een probleem met de controleapparatuur proberen op te lossen door iets uit te zetten wat niet uitgezet had mogen worden.

Door de storing werd San Diego, de op zeven na grootste stad in de VS, grotendeels in het donker gehuld. De luchthavens werden gesloten en het openbaar vervoer viel uit. Ook elders in het getroffen gebied zaten huizen en bedrijven in het donker en ook liep her en der het verkeer vast. Er zijn ook twee kernreactoren uitgevallen, maar volgens de woordvoerder van de centrale was er absoluut geen gevaar voor het personeel of de omwonenden.


Zes miljoen mensen zonder stroom in VS (Foto: Novum)

Chantal Janzen is geen diva

Chantal Janzen is naar eigen zeggen geen diva en dat is volgens de presentatrice wel eens een nadeel. "Het is wel eens lastig als je te makkelijk bent. Want als je te laat bent met een kleedkamer uitzoeken duwen ze mij wel eens in een bezemkast. Maar daar kun je je ook omkleden", lacht ze voor de camera van Novum Nieuws.

De blondine is ook nooit te beroerd om een interview te geven. "Je moet je realiseren dat je een programma niet alleen voor je ouders maakt. Je maakt dit voor het hele land. Dus dan is het gek om wel een programma te maken en nooit een interview te doen. Dat is een beetje dom."

Als Janzen een nieuw programma maakt voelt ze altijd druk. "Ik voel me ook verantwoordelijk. En ik vind het gek als ik van collega's hoor dat slechte kijkcijfers ze niks doet. Dat snap ik niet", vertelt ze. "Het belangrijkste is natuurlijk dat het programma kwalitatief goed is. En in de tweede plaats veel kijkers."

Bejaarde SS'er Boere moet straf uitzitten

De 89-jarige oud-SS'er Heinrich Boere moet zijn levenslange gevangenisstraf toch uitzitten. Dat schrijft De Telegraaf op basis van justitie in de Duitse stad Aken. Boere werd vorig jaar veroordeeld voor drie moorden maar hoefde aanvankelijk vanwege zijn slechte gezondheid niet naar de gevangenis. Na nieuw doktersonderzoek blijkt hij toch fit genoeg voor de cel.

Nabestaanden van zijn slachtoffers reageren volgens de krant verheugd, maar durven het niet te geloven. 'Het heeft allemaal al zo lang geduurd en het is al zo vaak op zijn beloop gelaten, dat ik het eerst moet zien', zegt Teun de Boer jr, zoon van een van de slachtoffers.

De rechtbank in Aken veroordeelde de 89-jarige Boere 23 maart tot een levenslange gevangenisstraf. Boere stond terecht omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als lid van de SS-eenheid Silbertanne in Nederland drie burgers doodgeschoot.

Hij was aanvankelijk in Nederland ter dood veroordeeld, maar die straf werd omgezet in levenslang. De SS'er vluchtte in 1947 uit een krijgsgevangenkamp naar Duitsland. Op basis van een wet uit de oorlogstijd kreeg hij het Duits staatsburgerschap omdat hij trouw had gezworen aan Adolf Hitler. Duitsland levert geen oorlogsgevangen uit.


Bejaarde SS'er Boere moet straf uitzitten (Foto: Novum)

[TGS] The Last Guardian niet aanwezig

Sony heeft vandaag bekendgemaakt dat The Last Guardian niet aanwezig is op de Tokyo Game Show welke volgende week gehouden wordt. Nadat de game ook al afwezig was op de E3 die eerder dit jaar gehouden werd, zien we de game dus ook niet in de thuiswedstrijd.

Sony vertelt er wel bij dat Ueda en zijn team hard aan het werk zijn om een zo goed mogelijke gameplayervaring neer te zetten. We zullen alleen dus even geduld moeten hebben. 

The Last Guardian is de derde game van Team ICO, welke eerder al ICO en Shadow of the Colossus hebben uitgebracht. Hoewel de games alle drie losstaande verhalen zijn delen ze toch een aantal belangrijke zaken als mythologie en sfeer. ICO en SotC verschijnen deze week in een HD-remake, exclusief voor PlayStation 3. 

[US Open] Federer klaar voor partij tegen Djokovic

Roger Federer staat zaterdag in de halve finale van de US Open tegenover Novak Djokovic. De Zwitser noemt het al zijn grootste uitdaging om de bijna onverslaanbare Serviër te kloppen. Djokovic verloor immers dit jaar slechts twee keer. Eén keer moest hij opgeven tegen Andy Murray en op Roland Garros was Federer hem de baas.

"Ik ben klaar voor hem," zei Federer, vijfvoudig winnaar in New York. "Ik weet niet of datgene wat in Parijs is gebeurd mij zal helpen of juist hem. Het was een geweldige wedstrijd en een speciale zege, een van de mooiste dit jaar. Het is de grootste uitdaging van dit moment in deze sport om het tegen Novak op te nemen. Ik ben er klaar voor, want ik sta goed te spelen."

Vorig jaar wist Djokovic Federer nog in een mooie partij te kloppen in de halve finale op Flushing Meadows. In onderlinge ontmoetingen heeft de Zwitser nog wel de overhand; 14-9.

C1000 waarschuwt voor chocoladereep

C1000 haalt een chocoladereep van het eigen huismerk uit de schappen, omdat er per ongeluk hazelnoten in zitten. Mensen met een notenallergie krijgen het advies de melkchocoladereep niet te eten, meldt de supermarktketen vrijdag in een mededeling in diverse ochtendbladen.

Wie geen notenallergie heeft, kan de chocola met een gerust hart consumeren. Wie de streepjescode voor 22 september opstuurt naar het bedrijf, krijgt het aankoopbedrag terug.

El Hamdaoui en Aissati niet welkom in kleedkamer Ajax

Mounir El Hamdaoui is niet meer welkom in de kleedkamer van de Ajax-selectie. Frank de Boer, trainer van de Amsterdammers, zei dat hij alleen maar selectiespelers welkom zijn in de kleedkamer van het eerste. Om die reden moet ook Ismaïl Aisatti plaatsmaken.

"Ze zitten bij Jong Ajax en zijn daarom niet welkom in de kleedkamer van het eerste," aldus De Boer, die de inschrijving van El Hamdaoui voor de Champions League in het juiste perspectief plaatste. "We mochten genoeg spelers opgeven om hem er ook tussen te zetten. Dat vind ik professioneel van de club. Als er een nieuwe trainer zou komen, die wel van hem wil gebruikmaken, kan dat."

Longo (52) de mist in met whereabouts

De jaren lijken toch de tol te gaan eisen bij de 52-jarige wielrenster Jeannie Longo-Ciprelli. De Française heeft in de afgelopen anderhalf jaar drie fouten gemaakt bij het invullen van haar whereabouts en moet zich daardoor melden bij de disciplinaire commissie van de Franse wielerbond.

Volgens de Franse krant L'Équipe kan Longo, die dertien wereldtitels veroverde in haar carrière, een schorsing van drie maanden tot maximaal twee jaar krijgen. Mogelijk moet ze door deze zaak het WK in Kopenhagen missen, dat later deze maand wordt gehouden.

Ook Keukeleire naar GreenEdge

Jens Keukeleire is de nieuwste aanwinst van GreenEdge. De Australische formatie, die volgend jaar zijn debuut maakt in het profpeloton, heeft de komst van de 22-jarige Belg bevestigd. De beloftevolle sprinter komt over van Cofidis.

"Ik heb twee superjaren gehad bij Cofidis, maar het was tijd voor een nieuwe stap in mijn carrière", zei Keukeleire. "Ik heb nog een boel te leren, en Greenedge geeft mij de kans om dat te doen. Ik kijk er naar uit om deel uit te maken van een fantastische groep en om te leren van renners als Staurt O'Grady en Robbie McEwen. Ik wil mezelf ontwikkelen tot een all-round sprinter die een heuvel kan verteren, en tot een klassiekerspecialist. Maar daarvoor heb ik nog een lange weg te gaan."

Sint Fransiscus Ziekenhuis beste in AD Top-100

Het Rotterdamse Sint Fransiscus Gasthuis is volgens het AD het beste ziekenhuis van Nederland. Het Rotterdamse hospitaal is als eerste geëindigd in de AD Ziekenhuis Top 100, zo heeft de krant vrijdag bekendgemaakt.

De lijst verschijnt zaterdag voor de achtste keer. Het Sint Fransiscus Gasthuis stond vorig jaar ook al in de top 10. Het ziekenhuis scoort op bijna alle 38 kwaliteitspunten die dit jaar meetellen stukken beter dan gemiddeld. Zo haalt het ziekenhuis veel punten op het gebied van de kwaliteit van verpleegkundige zorg. Ook op het terrein van operaties bij kankerpatiënten gooit het ziekenhuis hoge ogen.

Bestuurder bij het Rotterdamse ziekenhuis Karen Kruijthof laat in een reactie weten erg trots te zijn op het resultaat. "Beter dan de eerste plaats kan niet, maar we proberen elke dag waar te maken dat wij deze positie verdienen."

Vorig jaar kwam het Flevoziekenhuis in Almere nog als beste uit de bus. In vergelijking met vorig jaar is de top 10 van de lijst volgens het AD drastisch gewijzigd. Bij de nieuwe top behoren acht ziekenhuizen die vorig jaar nog fors lager eindigden.

De ranglijst is dit jaar vernieuwd met tal van kwaliteitsaspecten en zou daarom nauwelijks te vergelijken zijn met voorgaande edities. Zo weegt dit jaar de vraag hoe ziekenhuizen de zorg bij diabetes- en reumapatiënten regelen voor het eerst mee. Ook is er meer aandacht voor de kwaliteit van specialistische ingrepen.

GroenLinks wil referendum over kerncentrales

De bevolking van Nederland moet zich in een referendum kunnen uitspreken over de bouw van nieuwe kerncentrales. Dat wil GroenLinks. De partij presenteert vrijdag in Middelburg een initiatiefwetsvoorstel dat zo'n referendum mogelijk moet maken.

Aanleiding voor het voorstel zijn de plannen voor de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele. "Het besluit om wel of geen tweede kerncentrale te bouwen heeft verstrekkende gevolgen voor de toekomst. Dat moet je niet met een krappe meerderheid in de Tweede Kamer nemen, daar moeten alle Nederlanders zich over uit kunnen spreken", stelt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Van Tongeren gaat de komende tijd reacties op haar voorstel verzamelen. Op basis daarvan wordt het plan verder uitgewerkt, waarna het in de Tweede Kamer zal worden besproken.

Wilders verhuist privťbedrijf naar Breda

Geert Wilders heeft zijn privébedrijf verhuisd vanuit het Tweede Kamergebouw naar een bedrijventerrein in Breda. Ook heeft hij zijn bedrijf officieel gemeld bij de Tweede Kamer. Dat schrijft de Volkskrant op basis van gegevens van de Kamer van Koophandel en van het nevenregister van de Kamer.

Voor de zomer werd bekend dat hij Onliberty bv vanuit het fractiekantoor bestierde. Dat deed hij naar eigen zeggen vanwege de veiligheid. Het bedrijf verhuist nu op papier, maar de post komt nog wel in Den Haag.

Op het adres in Breda is een financiële dienstverlener gevestigd die gespecialiseerd is in belastingadvies. Wilders laat in een reactie weten niets te weten van die specialisatie van dat bedrijf.

Onliberty bv houdt zich volgens de oprichtingsakte bezig met het verwerven en exploiteren van intellectuele eigendommen. Dat gaat onder meer over het uitgeven van boeken en films. Het bedrijf zou los staan van de PVV, maar de site wordt wel beheerd door webmaster@pvv.nl. Een vergissing, volgens Wilders. Het juiste e-mailadres wordt spoedig doorgegeven.

A-merken verliezen terrein op huismerken

A-merken in de voedingsindustrie leveren steeds minder winst op doordat de kosten harder stijgen dan de omzet. Voor huismerken van supermarkten geldt het omgekeerde. Dat blijkt uit onderzoek van EFMI Business School en PwC waarvan de resultaten vrijdag zijn gepubliceerd.

De sector kampte de laatste jaren met onder meer de prijzenslag in de supermarkten, stijgende grondstofprijzen en de economische crisis. De winstmarges op A-merken zijn daardoor tussen 2002 en 2009 met ruim een kwart gedaald.

A-merken verliezen terrein op huismerken
A-merken verliezen terrein op huismerken (Foto: ANP)

[US Open] Federer naar halve finale US Open

De Zwitser Roger Federer heeft donderdag de halve finale van de US Open bereikt. De vijfvoudig winnaar rekende in drie sets af met met de Fransman Jo-Wilfried Tsonga:6-4, 6-3, 6-3.

De als derde geplaatste Federer treft in de halve finale de Serviër Novak Djokovic. Eerder donderdag speelde Djokovic, de nummer een van de wereld, tegen zijn landgenoot Janko Tipsarevic. Die moest de partij in de laatste set van de kwartfinale opgeven vanwege een blessure aan zijn dij.

Federer naar halve finale US Open
Federer naar halve finale US Open (Foto: ANP)

Stroomstoringen Flakkee en Spijkenisse

Op Goeree-Overflakkee zitten ongeveer 2.000 huishoudens sinds 5 uur vrijdagochtend zonder stroom. Tegelijkertijd is ook op industrieterrein Halfweg in Spijkenisse de elektriciteitsvoorziening uitgevallen. Enkele bedrijven ondervinden daar de gevolgen van. Dat heeft netbeheerder Stedin laten weten.

De oorzaak van de storing op het Zuid-Hollandse eiland is nog niet duidelijk, maar moet volgens een woordvoerder van Stedin waarschijnlijk gezocht worden in een kapotte kabel. Ook in Spijkenisse is dat waarschijnlijk het euvel.

De zegsman vertelde dat op Goeree-Overflakkee vaker dan elders stroomstoringen voorkomen door problemen met de infrastructuur. "Daarom is het extra vervelend."

[US Open] Djokovic ziet Tipsarevic opgeven

Novak Djokovic heeft de halve finale bereikt van de open Amerikaanse tenniskampioenschappen. De Servische tennisser versloeg donderdag op Flushing Meadows zijn landgenoot Janko Tipsarevic in vier sets: 7-6, 6-7, 6-0, 3-0.

Tipsarevic moest de partij in de vierde set van de kwartfinale opgeven vanwege een blessure aan zijn dij.

In de halve finale zal de als eerste op de wereldranglijst geplaatste Djokovic het opnemen tegen vijfvoudig winnaar Roger Federer uit Zwitserland of de Fransman Jo-Wilfried Tsonga.

Djokovic door naar halve finale US Open
Djokovic door naar halve finale US Open (Foto: ANP)

Obama trekt 447 miljard dollar uit voor banen

De Amerikaanse president Barack Obama wil 447 miljard dollar (323 miljard euro) uittrekken voor het scheppen van nieuwe banen. Dat zei Obama in de nacht van donderdag op vrijdag in een toespraak voor het Congres.

Hij wil meer banen scheppen door belastingvoordelen voor bedrijven en werknemers. Verder moeten onder meer infrastructurele projecten banen opleveren.

Obama zei dat zijn "American Jobs Act meer mensen aan het werk zal krijgen en er voor zal zorgen dat de mensen die werken meer geld in hun zakken krijgen". De president stelde banen in het vooruitzicht voor onder meer leraren, oorlogsveteranen en langdurig werklozen.

Eind vorige week meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid dat de groei van de werkgelegenheid in de Amerikaanse economie in augustus is gestagneerd. De werkloosheid bleef onveranderd op 9,1 procent van de beroepsbevolking.

Obama trekt 447 miljard dollar uit voor banen
Obama trekt 447 miljard dollar uit voor banen (Foto: ANP)

'Rabobank manipuleert rentetarief'

Amerikaanse beleggers beschuldigen de Rabobank ervan het rentetarief Libor te hebben gemanipuleerd. Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag.

Libor is het rentetarief waar een aanzienlijk deel van de kredietverlening in de wereld op is gebaseerd. Beleggers zijn zeker 3 collectieve rechtszaken begonnen in de VS tegen een reeks internationale banken, waaronder de Rabobank, om hun schade te verhalen. De Rabobank zegt in een reactie tegen de krant de klachten 'te bestuderen'.

Libor wordt elke dag vastgesteld op basis van de opgaven van een select groepje grote banken, waaronder Rabobank. Deze banken zouden tussen 2006 en 2009 kunstmatig lage rentetarieven hebben opgegeven om hun werkelijke financieringskosten te versluieren.

'Rabobank manipuleert rentetarief'
'Rabobank manipuleert rentetarief' (Foto: ANP)

Laatkomers blijven buiten bij Pathť

Laatkomers zullen voortaan voor een gesloten deur staan bij de Pathé bioscopen. Vanaf 1 oktober zijn mensen niet meer welkom in de zaal wanneer de film is begonnen.

"Veel bezoekers hebben last van laatkomers", zegt een woordvoerdster. "Terwijl het de gewoonste zaak van de wereld is om op tijd te komen. In een theater worden ook geen mensen meer toegelaten als het stuk is begonnen."

Vanaf een aantal minuten voor aanvang van de voorstellingen worden voortaan geen kaarten meer verkocht. Voor zover bekend is Pathé de eerste Nederlandse bioscoopketen die de maatregel invoert. Naar de WC gaan en dan weer terug de zaal in gaan is natuurlijk geen probleem, volgens de woordvoerster.

DVD: Top Gear Volume 1 Black Edition

In Engeland is de immens populaire Britse autoshow Top Gear inmiddels al klaar met het uitzenden van haar zeventiende seizoen, in Nederland neemt Veronica het uitzenden van de serie voor haar rekening. Zoals zo vaak met buitenlandse series loopt Nederland wat achter met de seizoenen, zo ook met Top Gear. Voor wie niet kan wachten op het negentiende seizoen is er nu een tweetal dvd-boxen op de markt die je nog wat langer laten genieten van Clarkson, Hammond, May en The Stig: Top Gear Volume 1 en Volume 2, de Black & White Edition.

[Upd] Burgemeester Wolfsen mag blijven

Aleid Wolfsen kan waarschijnlijk aanblijven als burgemeester in Utrecht. De coalitie, bestaande uit GroenLinks, PvdA en D66, lijkt zich donderdagavond tijdens de raadsvergadering achter Wolfsen te scharen, meldt RTV Utrecht.

Een motie van afkeuring die de VVD wil indienen, kan mogelijk nog wel op enige steun rekenen. Raadslid Mark Dijk stelt donderdagavond dat als die motie wordt aangenomen, dat een zware tik op de vingers van Wolfsen zal zijn. "Dan mag hij geen misstap meer maken."

Wolfsen kwam onder druk te staan vanwege het vernietigen van documenten over een weggepest homostel in Utrecht. Het AD schreef eerder dat de vernietigde stukken een rol hadden kunnen spelen bij de zaak rondom het weggepeste stel. De oppositie vroeg Wolfsen (PvdA) daarop om uitleg. Die kwam eerder op de avond al.

In antwoord op vragen van oppositiepartijen VVD, SP en Leefbaar Utrecht gaf hij toe dat conclusies uit 2009 van overleggen tussen politie, justitie en de burgemeester zonder de benodigde machtiging zijn vernietigd. De conclusies hadden volgens Wolfsen echter geen gevolgen voor het feitenrelaas over de weggepeste homo's dat de gemeenteraad eerder had ontvangen.

Update 03.30 uur 
Wolfsen heeft de raadsvergadering zoals verwacht overleefd. De coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 gaven de burgemeester wel een draai om de oren middels een gezamelijke motie, waarin werd gesteld dat Wolfsen 'grote fouten heeft gemaakt', meldt het AD. De motie van afkeuring van de VVD werd gesteund door het CDA en de ChristenUnie, maar niet door de coalitiepartijen.

Tijdens de raadsvergadering, die meerdere malen moest worden geschorst, schaarde de coalitie zich uiteindelijk achter Wolfsens uitleg dat de vernietigde stukken niet relevant waren, en de rechtszaak van het weggepeste homostel niet wordt gehinderd door het ontbreken ervan.

Wolfsens eigen partij, de PvdA, noemde zijn optreden in de kwestie niettemin 'tenenkrommend'. Hoewel de coalitiepartijen de motie van afkeuring formeel dus te ver vonden gaan, lijkt de raad het er informeel toch over eens dat Wolfsen zich geen fouten meer kan permiteren.

[US Open] Wozniacki en Kerber naar halve eindstrijd

Caroline Wozniacki speelt in de halve finale van de US Open tegen Serena Williams. De Deense nummer een van de wereld versloeg donderdag in de kwartfinale van het Amerikaanse grandslamtoernooi Andrea Petkovic uit Duitsland met 6-1 en 7-6 (5). Williams won eerder donderdag al van Anastasia Pavlyuchenkova.

In Serena Williams ontmoet Wozniacki nu de gedoodverfde favoriete voor de titel in New York. De Amerikaanse won de US Open al drie keer: in 1999, 2002 en 2008. Wozniacki bezet al sinds oktober 2010, met uitzondering van een week in februari, de hoogste positie op de wereldranglijst. De Deense is echter nog op zoek naar haar eerste grandslamtitel.

Ook Angelique Kerber haalde de halve finale bij de US Open. De ongeplaatste Duitse rekende verrassend in drie sets af met Flavia Pennetta (26) uit Italië: 6-4, 4-6 en 6-3. Pennetta was pas de tweede geplaatste speelster die Kerber tegenkwam op weg naar de laatste vier. In de tweede ronde klopte ze Agnieszka Radwanska (12).

Kerber begon de partij met een break, maar leverde haar opslag zelf ook meteen in. Een nieuwe break op 4-4 was vervolgens goed voor de setwinst. De tweede set begon met vijf breaks op rij waarna Kerber als eerste haar opslag behield en op 4-2 kwam. Vervolgens leverde de nummer 92 van de wereld echter twee opslagbeurten in en won Pennetta de set alsnog met 6-4.

In het derde bedrijf leek de Italiaanse die lijn door te gaan zetten. Twee keer nam ze een break voorsprong, maar beide keren leverde ze haar opslagbeurt direct weer in. Op 3-3 plaatste Kerber de beslissende break en op 5-3 lukte het Pennetta niet om op eigen service in de wedstrijd te blijven. In de halve eindstrijd neemt Kerber het op tegen Samantha Stosur uit Australië.


Wozniacki na winst tegen Serena (Foto: Novum)

Blake klopt Powell op 100 meter

Yohan Blake heeft tijdens het atletiekgala van Zürich getoond waarom hij de wereldkampioen op de 100 meter sprint is. De Jamaicaan liep bij de voorlaatste Diamond League-wedstrijd van het seizoen een tijd van 9,82 seconden. Met deze nieuwe persoonlijke besttijd bleef hij zijn landgenoot Asafa Powell (9,95) en de Amerikaan Walter Dix (10,04) ruim voor.

Bij het evenement in Zwitserland kwam ook een Nederlander in actie. Discuswerper Eric Cadée wierp een afstand van 62,86 meter en eindigde hiermee net als op het WK niet in de voorste regionen. De zege ging naar de Duitser Robert Harting met 67,02 meter. Hij bleef hiermee de Litouwer Virgilijus Alekna (66,69) en de Hongaar Zoltan Koevago (65,58) voor.

[US Open] Mannenfinale pas maandag

De finale van het mannenenkelspel op de US Open wordt pas maandag gespeeld. Dat heeft de organisatie van het Amerikaanse grandslamtoernooi donderdag bekendgemaakt. Dinsdag en woensdag werd New York geteisterd door regen en kon er niet gespeeld worden. Het is het vierde jaar op rij dat de mannenfinale van de US Open op maandag gespeeld wordt.

Twee kwartfinales bij de mannen staan nu op vrijdag gepland. Zaterdag worden de halve finales bij zowel de mannen als de vrouwen gespeeld. De vrouwenfinale wordt in plaats van op zaterdag op zondag gespeeld.


Mannenfinale US Open pas maandag (Foto: Novum)

Game of the Decade-toernooi - kwartfinale - dag 2

Welke van de twee onderstaande games mag door naar de halve finale om te gaan strijden voor Game of the Decade? Laat het weten via de poll en misschien zie jouw favoriete game wel terug als ultieme winnaar.

Batman: Arkham Asylum
Batman: Arkham Asylum is één van de weinig goede superhelden-games van de afgelopen tien jaar. Een interessante open-wereld, toffe karakters en een zeer verslavend vechtsysteem zorgde ervoor dat de game vaak de award voor GOTY 2009 binnen wist te slepen. Hierdoor is net natuurlijk een grote kandidaat voor GOTD.

Battlefield 1942
First Person Shooter gezet in Tweede Wereldoorlog. In de game kan je voertuigen besturen zoals helikopters, jeeps en zelfs tanks. BF42 was de grote concurrent van Call of Duty in de tijd en overtrof zijn collega op meerdere fronten.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #143
©FOK.nl e.a.