Kamp blijft optimistisch over pensioenakkoord

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) blijft hopen dat de vakcentrale FNV maandag instemt met het pensioenakkoord. Dat zei Kamp vrijdag in reactie op het nieuws dat twee grote FNV-bonden het akkoord aangepast willen zien.

"Er zijn twee bonden die zeggen: nee, tenzij. Kennelijk zien zij basis voor verder overleg binnen de FNV", zei Kamp na afloop van de ministerraad. "Ik hoop echt dat de FNV dit zal steunen. Het zou niet goed zijn als wij juist nu ieder een eigen weg gaan." Kamp doelde op de problemen rondom de pensioenen als gevolg van de vergrijzing en de financiële onrust.

Vrijdag bleek dat de FNV-bonden Abvakabo en FNV Bouw willen dat het pensioenakkoord wordt aangepast. De grootste bond, FNV Bondgenoten, is definitief tegen. De drie bonden hebben samen een meerderheid van de stemmen in de federatieraad, het hoogste orgaan van de vakcentrale FNV.

Abvakabo en FNV Bouw eisen onder meer dat pensionering bij 65 jaar met volledige AOW mogelijk blijft, bijvoorbeeld voor bouwvakkers en andere mensen met een zwaar beroep. Kamp wilde niet ingaan op de vraag of hij de bonden nog tegemoet wil komen.

Kamp wees erop dat als de FNV het pensioenakkoord afwijst, het kabinet verder zal gaan met de eigen, soberder pensioenplannen. Die houden in dat de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar gaat, zonder uitzonderingen en verzachtende maatregelen. "Ik dreig daar niet mee, maar iedereen weet dat dit in het regeerakkoord staat", zei Kamp.

Maandagmiddag komt de federatieraad van de FNV bijeen om een besluit te nemen over het pensioenakkoord. Als behalve FNV Bondgenoten ook FNV Bouw en Abvakabo tegenstemmen, is er binnen de vakcentrale een meerderheid tegen het akkoord. De drie bonden hebben samen 54,2 procent van de stemmen.