Burgemeester Wolfsen mag blijven

Aleid Wolfsen kan waarschijnlijk aanblijven als burgemeester in Utrecht. De coalitie, bestaande uit GroenLinks, PvdA en D66, lijkt zich donderdagavond tijdens de raadsvergadering achter Wolfsen te scharen, meldt RTV Utrecht.

Een motie van afkeuring die de VVD wil indienen, kan mogelijk nog wel op enige steun rekenen. Raadslid Mark Dijk stelt donderdagavond dat als die motie wordt aangenomen, dat een zware tik op de vingers van Wolfsen zal zijn. "Dan mag hij geen misstap meer maken."

Wolfsen kwam onder druk te staan vanwege het vernietigen van documenten over een weggepest homostel in Utrecht. Het AD schreef eerder dat de vernietigde stukken een rol hadden kunnen spelen bij de zaak rondom het weggepeste stel. De oppositie vroeg Wolfsen (PvdA) daarop om uitleg. Die kwam eerder op de avond al.

In antwoord op vragen van oppositiepartijen VVD, SP en Leefbaar Utrecht gaf hij toe dat conclusies uit 2009 van overleggen tussen politie, justitie en de burgemeester zonder de benodigde machtiging zijn vernietigd. De conclusies hadden volgens Wolfsen echter geen gevolgen voor het feitenrelaas over de weggepeste homo's dat de gemeenteraad eerder had ontvangen.

Update 03.30 uur 
Wolfsen heeft de raadsvergadering zoals verwacht overleefd. De coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 gaven de burgemeester wel een draai om de oren middels een gezamelijke motie, waarin werd gesteld dat Wolfsen 'grote fouten heeft gemaakt', meldt het AD. De motie van afkeuring van de VVD werd gesteund door het CDA en de ChristenUnie, maar niet door de coalitiepartijen.

Tijdens de raadsvergadering, die meerdere malen moest worden geschorst, schaarde de coalitie zich uiteindelijk achter Wolfsens uitleg dat de vernietigde stukken niet relevant waren, en de rechtszaak van het weggepeste homostel niet wordt gehinderd door het ontbreken ervan.

Wolfsens eigen partij, de PvdA, noemde zijn optreden in de kwestie niettemin 'tenenkrommend'. Hoewel de coalitiepartijen de motie van afkeuring formeel dus te ver vonden gaan, lijkt de raad het er informeel toch over eens dat Wolfsen zich geen fouten meer kan permiteren.