Rellen bij Israëlische ambassade in Egypte

Woedende Egyptische demonstranten hebben vrijdag de Israëlische ambassade in de hoofdstad Caïro belaagd. Een muur rond het gebouw werd gedeeltelijk gesloopt en een betoger wist de Israëlische vlag naar beneden te halen. Enkelen drongen vervolgens de ambassade binnen en gooiden documenten uit het raam.

De protesterende Egyptenaren koelden hun woede ook op de aanwezige agenten. Ze gooiden stenen naar de oproerpolitie en staken zeker twee politieauto's in brand.

Bij de ambassade zijn de laatste tijd veel betogingen tegen Israël. Egyptenaren zijn woedend over de dood van vijf politieagenten in de Sinaïwoestijn. Zij stierven vorige maand tijdens een Israëlische aanval op Palestijnse extremisten bij de grens. De Palestijnen zouden een terreuraanslag in de Zuid-Israëlische badplaats Eilat hebben gepleegd. Egypte had Israël gevraagd om een officieel excuus en een onderzoek.

De sloopactie in Caïro valt samen met een grote betoging voor meer democratie. Die betoging was op het Tahrirplein, enkele kilometers verderop.