Geloofwaardige terreurdreiging VS

De Amerikaanse autoriteiten hebben 'specifieke, geloofwaardige maar niet bevestigde' informatie over een terreurdreiging in New York en Washington. Er zouden plannen voor aanslagen zijn rond de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001, aanstaande zondag. Er wordt jacht gemaakt op drie mensen die mogelijk de VS proberen binnen te komen of daar inmiddels al zijn, zeiden bronnen.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar een complot van Al-Qaida. Het zou de bedoeling zijn autobomaanslagen te plegen op bruggen en tunnels in New York en Washington, werd gezegd.

Na de liquidatie van Al-Qaidaleider Osama bin Laden werd in de compound in het Pakistaanse Abbottabad waar deze zich had schuilgehouden allerlei informatie gevonden. Duidelijk werd dat Bin Laden plannen had voor aanslagen rond de herdenking van 9/11 en op andere voor Amerikanen belangrijke data.

In New York zijn verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht, zei burgemeester Michael Bloomberg. Vooral bruggen en tunnels worden extra in de gaten gehouden. Ook in Washington zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt.

Het ministerie van binnenlandse veiligheid en de FBI brachten donderdagavond een gezamenlijke verklaring uit. Ze repten over 'specifieke, geloofwaardige, maar niet bevestigde informatie over een terreurdreiging'. Zij drukten de Amerikaanse burgers op het hart zeer waakzaam te zijn. Dit advies werd door Bloomberg herhaald.