'Online ambtenarensysteem Noord-Holland lek'

Het ambtelijke informatie- en managementsysteem van de provincie Noord-Holland was tot vrijdag met een standaardwachtwoord voor iedereen toegankelijk. Tweede Kamerlid en lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland Hero Brinkman (PVV) ontdekte dit bij toeval, meldt het televisieprogramma Eenvandaag vrijdag.

Het systeem waar het om gaat, Bestuurlijke Activiteiten Bewakingssysteem geheten, is via internet toegankelijk. Ambtenaren kunnen in het systeem agenda's aanpassen, documenten opvragen en toevoegen. Het systeem bleek met het wachtwoord 'welkom' voor iedereen toegankelijk.

Ambtenaren moeten het standaard wachtwoord zelf wijzigen, maar veel van hen hebben dat niet gedaan. Daardoor kon iedereen rondneuzen in het systeem. Inmiddels is het systeem door de provincie uit de lucht gehaald. Volgens de provincie is het overigens de bedoeling dat alleen stukken in het systeem worden geplaatst die openbaar zijn.

Brinkman laat in de uitzending weten een spoeddebat met Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) aan te vragen over de kwestie.

Nederlandse overheden kwamen dit jaar vaker in het nieuws met beveiligingsproblemen. Eerder de voicemail van veel politici met het standaardwachtwoord '3333' uit te luisteren. Vorige week zegde minister Donner het vertrouwen op in het bedrijf dat voor de overheid beveiligingscertificaten voor websites uitgaf. Dat bleek te zijn gehackt vanuit Iran.