Identiteitskaart per direct gratis

Identiteitskaarten kunnen voortaan gratis worden aangevraagd. Dat meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad.

Het kabinet zal het arrest van de Hoge Raad moeten respecteren, constateerde minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA). "We zullen het arrest goed bestuderen en met de gemeenten overleggen over de consequenties", zei Leers, die reageerde bij afwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA).

Leers ging niet in op de vraag wie er moet opdraaien voor de 80 miljoen euro per jaar die het gratis verstrekken van identiteitsbewijzen ongeveer kost. Ook daarover komt overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zei hij.

De gemeente Spijkenisse liet vrijdag als eerste gemeente weten dat mensen nu kosteloos een ID-kaart kunnen aanvragen. De maatregel gaat daar met terugwerkende kracht in. Inwoners die na 7 oktober vorig jaar een kaart hebben aangevraagd, krijgen hun geld terug.

Op die datum sprak het gerechtshof in Den Bosch voor het eerst uit dat gemeenten geen leges meer mogen heffen. Of iedere gemeente met terugwerkende kracht geld teruggeeft is onduidelijk. De VNG wilde niet direct ingaan op de consequenties van de uitspraak.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken informeert de Tweede Kamer over de stappen die moeten worden genomen. Mogelijk komt er een wetswijziging.