Sint Fransiscus Ziekenhuis beste in AD Top-100

Het Rotterdamse Sint Fransiscus Gasthuis is volgens het AD het beste ziekenhuis van Nederland. Het Rotterdamse hospitaal is als eerste geëindigd in de AD Ziekenhuis Top 100, zo heeft de krant vrijdag bekendgemaakt.

De lijst verschijnt zaterdag voor de achtste keer. Het Sint Fransiscus Gasthuis stond vorig jaar ook al in de top 10. Het ziekenhuis scoort op bijna alle 38 kwaliteitspunten die dit jaar meetellen stukken beter dan gemiddeld. Zo haalt het ziekenhuis veel punten op het gebied van de kwaliteit van verpleegkundige zorg. Ook op het terrein van operaties bij kankerpatiënten gooit het ziekenhuis hoge ogen.

Bestuurder bij het Rotterdamse ziekenhuis Karen Kruijthof laat in een reactie weten erg trots te zijn op het resultaat. "Beter dan de eerste plaats kan niet, maar we proberen elke dag waar te maken dat wij deze positie verdienen."

Vorig jaar kwam het Flevoziekenhuis in Almere nog als beste uit de bus. In vergelijking met vorig jaar is de top 10 van de lijst volgens het AD drastisch gewijzigd. Bij de nieuwe top behoren acht ziekenhuizen die vorig jaar nog fors lager eindigden.

De ranglijst is dit jaar vernieuwd met tal van kwaliteitsaspecten en zou daarom nauwelijks te vergelijken zijn met voorgaande edities. Zo weegt dit jaar de vraag hoe ziekenhuizen de zorg bij diabetes- en reumapatiënten regelen voor het eerst mee. Ook is er meer aandacht voor de kwaliteit van specialistische ingrepen.