Media-Mangel: Hotter Than My Daughter

Iedere zaterdagochtend bespreekt Luc van Lier een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor Hotter Than My Daughter, op RTL4.

Een groot fan van slappe Nederlandse aftreksels van Engelse of Amerikaanse programma's ben ik niet. Vorige week noemde ik de beroerde remake van een vliegveldparodie op RTL4 als voorbeeld. Maar de Nederlandse versie van Hotter Than My Daughter kan er eigenlijk wel mee door, geloof ik.

De camera legt genadeloos vast, hoe moeders op leeftijd zich kleden en gedragen alsof ze 18 zijn. Het is een zielig, sneu gezicht. Vrouwen die de pech hebben, dat ze er voor hun leeftijd extra oud uitzien, met zielige rimpelbeentjes en doorgerookte gezichten, die zich in veel te blote kleren persen. En dat iemand zo nodig een veel te kort rokje aan wil, is nog tot daar aan toe. Maar dan ook nog een uitgesproken aversie tegen het dragen van ondergoed in de praktijk brengen, dat geeft het niet alleen iets zieligs, maar ook iets ranzigs. Niemand zit te wachten op een inkijkje in De Geheime Ingang Van Mama, wanneer moeder een pak melk uit het onderste schap bij de buurtsuper pakt. Een verlopen vrouw met alle lichamelijke tekenen van een zwaar leven, die zich hult in een Britney Spears-outfit. Schei uit. Een graatmagere vrouw die gekleed in een latex spartelpakje de markt bezoekt. Met een stalen gezicht vertelt ze, dat ze in die outfit nooit gewoon boodschappen gaat doen. Want "naar de markt is geen boodschappen"... Of een mollige vrouw uit Liberia, die -gehuld in een obsceen hoerenjurkje- durft te beweren dat ze zich nooit zal kleden als een sletje... Ook geven de moeders in kwestie soms fraaie voorbeeldjes van ontspoord taalgebruik ten beste. De zin "Ieder z'n heug en z'n meug", waarmee een moeder haar onafhankelijkheid van de geldende mode-opvattingen voor veertigplussers ten beste gaf, is natuurlijk een juweeltje. Om in te lijsten.

Gefrustreerde dochters en hun te opzichtige moeders worden in het programma zeer vilein aan de tand gevoeld door Gordon. In het algemeen niet onverdienstelijk. Maar ook Gordon maakt het weleens te bont. Aan een moeder in een hoerenjurkje vragen, haar kunstgebit even uit te doen -en de moeder doet dat dus braaf, voor het oog van een miljoen televisiekijkers- gaat gewoon te ver. Je kunt de onderwerpen van je programma wel een béétje tegen zichzelf in bescherming nemen.

Mooi onderdeel van het programma is de auto met daarop billboards van de afgrijselijke moeders, en het commentaar van nietsvermoedende voorbijgangers daarop. En ook de dochters worden getoond en bekritiseerd. Een jij-bak. Commentaar op mama, dan ga je zelf ook voor schut. En uiteraard worden de moeders en hun dochters aan een metamorfose onderworpen. Met van die gepolijste engerds, die wel vaker figureren in tweederangs modeprogramma's. Ja, de moeders en dochters zien er na de metamorfose beter uit. Maar dat is natuurlijk niet zo moeilijk: alles is beter van een bejaarde met knokige knietjes en hangtieten in een doorkijkjurk van drie maten te klein...

Maar het is leuke kauwgom voor de ogen. Ik kijk de volgende keer weer. Hotter Than My Daughter, op RTL4. Lachen...

Dit was de laatste Media-Mangel. Althans, op zaterdag. Met ingang van heden kunt u de Media-Mangel lezen vanaf dinsdagavond, 6 uur.