Grote militaire parade in Noord-Korea

Onder het toeziend oog van hun leider Kim Jong Il en zijn zoon en opvolger Kim Jong Un marcheerden Noord-Koreaanse militairen vrijdag in ganzenpas door de hoofdstad Pyongyang. Met onder andere geweren, raketwerpers en een groot portret van Kims vader, Kim Il Sung, werd de 63e verjaardag van Noord-Korea gevierd.

Het machtsvertoon van de Noord-Koreaanse leider lijkt de aanzet te zijn voor een groot feest in april, wanneer wordt gevierd dat Kim Il Sung honderd jaar geleden geboren werd. De militaire parade bevatte onder andere luchtafweergeschut, artillerie, raketinstallaties die meerdere raketten tegelijk kunnen afvuren en ander zwaar wapentuig.

De parade dit jaar is ongebruikelijk omdat de militaire uitspattingen in Noord-Korea meestal plaatshebben in jaren die eindigen op een nul of een vijf. Het wijst erop dat Kim het land bijeen wil brengen in de aanloop naar de viering van Kim Il Sungs geboortedag. Volgens Pyongyang wordt 2012 het jaar waarin Noord-Korea opstaat als een sterk en welvarend land.