Dominic Cooper wordt cynisch van eigen Irak-film

Dominic Cooper wordt cynisch bij het bekijken van zijn nieuwste film The Devil's Double. Hierin speelt hij de dubbelganger van de totaal verknipte en moordzuchtige Uday Hussein, zoon van de voormalig Irakese dictator Saddam Hussein. "Ik word vooral cynisch als ik bedenk dat mensen zo kunnen leven", zegt de 33-jarige acteur tegen Novum Nieuws.

De Engelsman speelt zowel de rol van Uday als van diens dubbelganger, Latif Yahia, die begin jaren negentig onvrijwillig werd ingelijfd door het regime van Saddam. Latif raakt steeds dieper geschokt door wat hij Uday ziet doen, zoals de mishandeling van vrouwen, de onbekommerde moordpartijen en de eindeloze feesten met drank en drugs.

"Dit gedrag gaat nog steeds door, kijk maar naar Libië", zegt Cooper. "Maar juist daarom moet deze film gemaakt worden, zodat zoveel mogelijk mensen van binnenuit kunnen zien hoe zo'n regime functioneert."

De acteur noemt zijn dubbelrol een 'droomrol', maar betwijfelt ten zeerste of hij zelf een dubbelganger van Uday had kunnen zijn. "Latif is letterlijk zijn identiteit, familie en huis kwijtgeraakt aan het regime. Het is voor mij onvoorstelbaar wat die man heeft meegemaakt."

Een eigen dubbelganger zou Cooper dan weer wel gemakkelijk vinden. "Dan hoef ik niet zelf steeds al die persbijeenkomsten af te werken."

The Devil's Double draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Dominic Cooper wordt cynisch van eigen Irak-film (Foto: Novum)