FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 juli 2011

De Boer: "Serero kan een topspeler worden"

Na het oefenduel van Ajax tegen de amateurs van AZSV Aalten (0-11 winst) vertelde coach Frank de Boer trots te zijn op de talentvolle Thulani Serero. "Hij maakte een heel goede indruk. Als je ziet hoe gemakkelijk hij wegdraait, denk ik dat hij een topspeler kan worden", zo liet De Boer tegenover De Telegraaf weten.

De in Johannesburg geboren Afrikaan maakte tijdens zijn aankomst bij Ajax een erg verlegen indruk, maar in het veld is hij dat kwijt. "Hij is heel rustig en aardig. Het is 'yes mister, oke mister'. In het veld gooit hij die verlegenheid van zich af." De Boer zegt ook dat Serero geen typische Afrikaanse speler is. "Hij heeft geen Afrikaans schot, Enoh wel. Toen Nwankwo Kanu en Finidi George in mijn tijd bij Ajax kwamen, zag je niet of ze link- of rechtsbenig waren. Die konden niet goed passen of schieten. Bij Thulani zie je dat hij zijn opleiding bij Ajax Cape Town heeft genoten."

Middenvelder Eyong Enoh heeft eveneens de opleiding bij Ajax Cape Town gevolgd. De Kameroener van Ajax legt uit waarom zijn schot minder goed is. "Er waren maar twee ballen op het hele trainingsveld, dat heel hobbelig was. Dan is het onmogelijk om goed te leren trappen. "

Nog steeds onduidelijkheid transfer Fŗbregas

FC Barcelona aast al maanden op de komst van middenvelder Cesc Fàbregas. Maar zicht op een transfer is er nog lang niet, de onderhandelingen zitten muurvast, zo meldde technisch directeur Andoni Zubizarreta. "Er zijn geen ontwikkelingen. We zullen vooral erg geduldig moeten zijn. "

Arsenal zou een transfersom van ongeveer veertig miljoen euro verlangen. De Catalanen weigeren echter dit bedrag te betalen, omdat de club van mening is dat de Spanjaard de afgelopen maanden minder waard is geworden.

Volgens The Sun wil Fàbregas zelf ook erg graag terug naar de club waarbij hij zijn jeugdopleiding volbracht. Zo meldt de krant dat de middenvelder eraan denkt niet mee te gaan met Arsenal naar Azië voor een negendaagse trip, ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Zodoende hoopt hij iets te forceren bij de club uit Londen.

Bruno Mars ontvangen met slipjes

Bruno Mars werd dinsdagavond met een hoop gegil en rondvliegende slipjes verwelkomd in een uitverkochte Heineken Music Hall. Dat de 25-jarige Peter Gene Hernandez het vooral goed doet bij tienermeisjes, bleek maandag al toen de eerste dames zich voor de deuren van de Amsterdamse evenementenhal verschansten.

Na het lange wachten kregen de meiden waar ze voor kwamen. Een plek vooraan, vlak bij hun idool. Mars weet precies hoe hij zijn publiek moet bespelen. Opmerkingen als 'can I kiss you on your lips' en 'put my hand on your hips babe' gingen er als zoete koek in bij de Nederlandse dames. Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste kledingstukken richting het podium gingen.

Mars, die begin maart nog in de Amsterdamse poptempel Paradiso stond, zegt uitgekeken te hebben naar zijn concert in de HMH. Bekende nummers als Billionare, Liquor Store Blues en The Other Side werden luidkeels meegezongen door het publiek. Tijdens het nummer 6 Times kwamen zijn 'latin roots' boven. "You make me feel like shaking and dancing", riep de zanger, waarna hij zijn heupen soepel van links naar rechts liet bewegen.

Mars sloot zijn concert af met zijn grootste hits, Just the Way You Are en Grenade. Na de laatste tonen liet hij vele tienermeiden in katzwijm achter. De dames zijn het erover eens, Bruno is klaar voor 'het grote werk'. Volgende keer hopen ze hun idool te zien in een Ahoy of Gelredome.

Bruno Mars
Bruno Mars (Foto: FOK! / Leonie den Boef)

Advocaten kamermeisje willen andere aanklager

Advocaten die het kamermeisje vertegenwoordigen, dat ex-IMF-topman Dominique Strauss-Kahn (DSK) heeft aangeklaagd wegens poging tot verkrachting, hebben aanklager Cyrus Vance van Manhattan gevraagd zich terug te trekken. Zijn kantoor zou belastende informatie over de vrouw hebben gelekt. Ze willen dat er een speciale aanklager wordt aangesteld, zo is te lezen in een brief waarvan persbureau Reuters een kopie bezit.

Aanklagers in New York hadden eerder op woensdag gesteld dat het onderzoek in de zaak-Strauss-Kahn doorgaat. Er is nog geen beslissing genomen over het verdere verloop van de zaak, ondanks overleg achter gesloten deuren met de advocaten van de ex-directeur van het IMF.

Advocaten van de Fransman wilden slechts kwijt dat er een "constructieve ontmoeting" had plaatsgevonden. De zaak zou echter op springen staan omdat de geloofwaardigheid van het kamermeisje dat hem had beschuldigd is ondermijnd. Media suggereerden op basis van hooggeplaatste bronnen dat de zaak zou worden geseponeerd.

De volgende ontmoeting van de aanklagers onder leiding van Vance en de raadsmannen Benjamin Brafman en William Taylor van DSK stond voor 18 juli gepland, maar de partijen besloten tot eerder overleg.

DSK werd 14 mei gearresteerd na te zijn beschuldigd door een kamermeisje in een hotel in New York van onder meer poging tot verkrachting en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Strauss-Kahn trad wegens zijn arrestatie af als IMF-chef. De Française Christine Lagarde, ex-minister van Financiën, is hem 28 juni opgevolgd. Ze zei woensdag dat ze Strauss-Kahn heeft opgebeld en over zaken met betrekking tot het Internationaal Monetair Fonds heeft gesproken.

Massagraf met 900 lijken ontdekt in Irak

De Iraakse autoriteiten hebben woensdag een massagraf ontdekt met daarin 900 lijken. Het zou om Koerden gaan die tijdens het regime van oud-dictator Saddam Hussein zijn vermoord. Dat heeft een functionaris laten weten.

De lichamen werden in een greppel aangetroffen ongeveer 70 kilometer ten westen van de stad Diwaniyah. De stoffelijke overschotten zijn overgebracht naar laboratoria ter identificatie.

Egypte gaat politiemacht hervormen

Honderden hooggeplaatste Egyptische agenten worden ontslagen vanwege de rol die ze hebben gespeeld bij het neerslaan van antiregeringsdemonstraties eerder dit jaar. Dat heeft de Egyptische minister van binnenlandse zaken Mansour el-Essawi woensdag gezegd.

De minister gaf tevens opdracht tot een onderzoek naar de moord op bijna 850 demonstranten door politieagenten tijdens de achttien dagen durende opstand die leidde tot het aftreden van president Hosni Mubarak. De politie wordt ervan beschuldigd buitensporig geweld te hebben gebruikt en wordt verantwoordelijk gehouden voor een enorme stijging van het misdaadcijfer.

De toezegging van El-Essawi komt na twee dagen van rellen in Suez. Demonstranten gooiden stenen naar het hoofdkantoor van de veiligheidsdiensten uit woede over de vrijlating van politieagenten die werden beschuldigd van de moord op betogers.

Ook Baas B blij met oplossing conflict Lange Frans

Niet alleen Lange Frans haalt opgelucht adem nu het zakelijk conflict met Baas B is opgelost. Ook Bart Zeilstra, beter bekend als Baas B, is blij dat alles achter de rug is. "Bart probeert zijn leven weer op te pakken", vertelt Zeilstra's advocaat aan De Telegraaf.

Lange Frans en Baas B waren niet alleen rapmaatjes, maar ook jeugdvrienden. De twee scoorden hits als Mee naar Diemen-Zuid, Het Land Van en Zinloos. De twee richtten in hun gloriejaren diverse bedrijfjes op en kochten een studio, maar vorig jaar ging het mis. Frans raakte in financiële problemen, waarvoor hij zijn vriend medeverantwoordelijk hield.

De geldzorgen trekken een zware wissel op de relatie van Frans en zijn vrouw Daniëlle van Aalderen. Zij werd in oktober aangehouden omdat ze op weg was naar Baas B om verhaal te halen. In de auto waarin Daniëlle en haar moeder zaten, werd een vuurwapen gevonden.

"Mijn cliënt is net als Frans en zijn vrouw Daniëlle blij dat hij het boek nu kan sluiten", zegt Zeilstra's advocaat. "Hij wil de hele zaak achter zich laten en de draad weer oppakken."


Ook Baas B blij met oplossing conflict Lange Frans (Foto: Novum)

Toch diploma-uitreiking ROC Alkmaar na fraude

De uitreiking van diploma's aan leerlingen van het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) van het ROC Horizon College in Alkmaar gaat binnenkort toch plaatsvinden. Vorige week werd de uitreiking die donderdag en deze week zou plaatsvinden nog afgelast, nadat de onderwijsinstelling fraude ontdekte bij de vavo-examens.

De fraude kwam ongeveer twee weken geleden aan het licht. Om wat voor fraude het gaat, wilde de school eerder niet bekendmaken omdat dat het interne onderzoek van de school zou vertroebelen.

Deze en vorige week zouden vierhonderd vmbo-, havo- en vwo-leerlingen die het vavo volgden en eindexamen deden in een aantal vakken waarvoor ze eerder waren gezakt, hun diploma krijgen. Dat ging echter niet door. Een woordvoerder stelde eerder dat wie niets met de fraude te maken heeft, niets te vrezen heeft.

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar de onderwijsinstelling wil de leerlingen die niets met de fraude te maken hebben niet verder duperen. De diploma-uitreiking vindt nu volgende week donderdag plaats.

Facebook komt met Skype-integratie

Eerder kwam Facebook al met de aankondiging voor een nieuwe functie. Vandaag was het dan zover, het wachten werd beloond met de integratie van Skype op Facebook.

Gebruikers kunnen nu via Facebook met vrienden videobellen. De functie is tot stand gekomen in samenwerking met Skype, dat recentelijk is overgenomen door Microsoft. Het videobellen komt niet als een verassing, want eerder werden functies van Facebook al in Microsoft's zoekmachine Bing geïntegreerd. "We hebben een erg goede relatie met Microsoft", zegt Mark Zuckerberg, eigenaar en oprichter van de vriendensite.

Tevens heeft de Facebookchat wat veranderingen ondergaan. Zo wordt het venster in een balk aan de zijkant van het scherm weergegeven en toont het je vrienden waarmee je het meest hebt gechat.

Vermiste vrouw at gras en rozemarijn

De 48-jarige Mary-Anne Goossens die lange tijd was vermist in Spanje, hield zichzelf niet alleen in leven door water uit een rivier te drinken, ze at ook gras en rozemarijn die ze in de omgeving vond. Volgens de Spaanse artsen is het water dat ze dronk erg mineraalrijk. Dat was goed voor haar gezondheid. Dat heeft een woordvoerster van de familie woensdagavond gemeld.

Ze overnachtte in een inham in een rots, aldus de zegsvrouw. Ze zocht hooi en gras waarmee ze zich kon toedekken. Koud heeft ze het niet gehad. "Ze had vertrouwen in een goede afloop", zei ze. "Mary-Anne is niet bang geweest."

Woensdagochtend vonden drie wandelaars haar en alarmeerden de hulpdiensten. Die brachten haar naar het ziekenhuis in Vélez-Málaga. Naast de overgevlogen familie, is ook een Nederlandse arts, die in Spanje woont, in het ziekenhuis.

Wanneer Mary-Anne terug naar haar huis in Stramproy kan, is nog niet bekend.

Vermiste vrouw at gras en rozemarijn
Vermiste vrouw at gras en rozemarijn (Foto: ANP)

Film: Beyond the Steppes

1940. De Poolse Nina (Agnieszka Grochowska) en haar baby worden door het Rode Leger gedeporteerd naar een sovchoz, een collectieve staatsboerderij, op de verre steppes van de Sovjet-Unie. Hier houdt de strenge politieke politie haar en de andere vrouwen die daar keihard en onder dwang moeten werken in het gareel. Als haar zoontje ernstig ziek wordt, wil ze met hem naar een ziekenhuis omdat er op de sovchoz namelijk geen medicijnen zijn. Echter, volgens de regels mag niemand het gebied verlaten. Nina moet dan ook hemel en aarde bewegen om uiteindelijk toestemming te krijgen de lange reis te maken om de medicamenten te halen. Ze kan mee met de Kazachse nomaden (wiens taal ze niet spreekt), maar haar zoontje mag ze niet meenemen. Terwijl de tijd dringt, begint ze aan een hachelijke tocht die van levensbelang is.

Modric blijft bij Tottenham Hotspur

Daniel Levy, voorzitter Tottenham Hotspur, heeft gemeld dat een eventueel vertrek van middenvelder Luka Modric van de baan is. Tijdens een gesprek eerder vandaag heeft Levy aangegeven de Kroaat onder geen beding kwijt te willen.

"Het was een goed gesprek dat uitstekend verliep. Ik heb hem verteld dat hij niet verkocht zal worden. Dat zeg ik al weken en onze positie veranderd niet. Hij begrijpt onze instelling", meldde Daniel Levy aan SkySports.

Modric gaf eerder aan een transfer naar Chelsea wel te zien zitten. De Blues deden al een bod van vijfentwintig miljoen euro, die werd doorverwezen naar de prullenbak. Ook bij een hoger bod zullen de Spurs hem niet laten gaan. Zo vervolgde Levy, "Geld maakt ons niet uit. Het gaat erom dat wij onze beste spelers behouden."

Opstelten zwaait Afghanistan-agenten uit

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft woensdag op Schiphol negen Nederlandse politieagenten die naar Afghanistan gaan uitgezwaaid. De negen worden gestationeerd in het hoofdkwartier van de politietrainingsmissie van de EU in Afghanistan Eupol in Kabul en in Kunduz.

De agenten leveren het komende jaar een bijdrage aan de Eupol-missie. Op dit moment zijn er al twintig Nederlandse agenten in Afghanistan aan het werk, waar tot medio 2014 nog eens twintig van hun collega's bijkomen. Van de veertig Nederlandse politiemensen zullen er circa vijftien in Kunduz aan de slag gaan en 25 in Kabul.

Eind vorige maand zei een woordvoerder van de Taliban nog in een interview met de Volkskrant dat ze infiltranten gaan inzetten om Nederlandse politietrainers te doden. De infiltranten doen zich voor als politieagent om vervolgens het vuur te openen, aldus de woordvoerder.

Opstelten zei woensdagavond dat er altijd zorgen zijn. "Maar de mensen weten precies waar ze aan beginnen en gaan graag."

Donderdag vliegen nog eens ruim 160 militairen vanaf vliegbasis Eindhoven richting Afghanistan. De militairen worden voor hun vertrek toegesproken door minister van Defensie Hans Hillen (CDA). In totaal gaan 545 Nederlanders een bijdrage leveren aan de politietrainingsmissie in Afghanistan.

Hunebed bij Emmen vernield door brandstichting

Een hunebed in bosgebied de Emmerdennen in Emmen is zwaar beschadigd geraakt doordat vandalen er een vuurtje bij hebben gestookt. De deksteen van ongeveer vier bij drie meter is door de hitte van het vuur vermoedelijk geknapt, waarna het prehistorische graf in elkaar stortte.

Boswachter Geerling Kruidhof zegt het woensdag triest te vinden dat de steen 'na vijfduizend jaar in rust te hebben gelegen' wordt vernield. "Het is een geluk dat er niemand onder zat, want die had het niet overleefd."

Kruidhof vermoedt dat zowel onder als boven de deksteen brand is gesticht. De daders sloegen volgens hem waarschijnlijk tussen maandagavond en dinsdagochtend toe.

De boswachter gaat aangifte doen van vandalisme. Of de steen wordt gerestaureerd, wordt nog bekeken. "We moeten eerst kijken of het lukt. Daarbij moeten we kijken of we er geld voor hebben. Restauratie kost al snel tien- tot vijftienduizend euro."

Emanuelson wacht nog op medaille Ajax

Urby Emanuelson heeft nog geen kampioensmedaille gehad van Ajax. De middenvelder stapte in de winterstop over naar AC Milan en werd daar kampioen, maar ook zijn oude ploeg won de titel. Waar de herinnering uit Amsterdam blijft, weet hij niet. "Dat moet je niet aan mij vragen," lachte Emanuelson tegenover Novum Nieuws. "Wie weet komt het nog. Ik zou er wel eentje krijgen."

De titel van Ajax vond Emanuelson toch wel verrassend. "Dan stap je over en zie je dat Ajax het in het tweede halfjaar toch flikt. Ik denk niet dat veel mensen dat hadden verwacht." Dat hij zelf geen deel meer van die ploeg uitmaakte, deed hem wel wat, maar Emanuelson kan dat relativeren. "Voor mij maakt het een hoop goed dat we met Milan ook kampioen zijn geworden", zegt de 25-jarige middenvelder.

De overstap naar Milan is Emanuelson goed bevallen. "Het is natuurlijk mijn eerste stap in het buitenland. Alles is nieuw en van de club heb ik alle tijd gehad om rustig te wennen aan het land, de club, de speelwijze."

Emanuelson speelde elf wedstrijden voor de Rossoneri waarvan hij drie keer de volledige negentig minuten speelde. De twaalfvoudig international wil dit seizoen doorpakken. "Het is aan mij om die lijn door te zetten. Ik wil slagen bij AC Milan, nog belangrijker worden voor de ploeg. Dat is mijn eerste prioriteit. Als je het daar goed doet, kan een bondscoach ook nauwelijks meer om je heen."

Geen vroege Renault-test voor Williams

Het Formule 1-team van Williams zal niet dit jaar nog met de motoren van Renault gaan testen. De renstal uit Grove tekende eerder deze week een overeenkomst met het Franse motorenmerk voor een hernieuwde samenwerking in de komende jaren, maar zal het hele jaar 2011 nog gaan rijden met Cosworth-krachtbronnen.

Volgens Renault-directeur Jean-Francois Caubet zal Williams het tijdens de test voor de jonge coureurs in Abu Dhabi moeten doen met de huidige motoren. Dit past in de filosofie van Renault om in dit soort gevallen alle teams gelijk te behandelen. Wel benadrukte Caubet dat Renault graag aan vier teams wil leveren en dat hij blij is dat dit met een hernieuwde samenwerking met Williams gelukt is.

Weening weg bij Rabobank

Pieter Weening zal volgend seizoen niet meer voor de Rabobank-formatie rijden. De 30-jarige renner uit Harkema en de Nederlandse ProTeam-ploeg hebben besloten om na dit seizoen uit elkaar te gaan.

Weening reed sinds 1999 voor de wielerploegen van de Rabobank en sinds 2004 als professional. In 2005 was hij de laatste Nederlander die een etappe in de Tour de France wist te winnen. Eerder dit jaar won hij ook nog een etappe in de Giro d'Italia en droeg hij vier dagen de roze trui.


In 2005 won Weening de Touretappe naar Gerardmer

VS waarschuwen luchtvaart voor lichaamsbom

De Amerikaanse regering heeft luchtvaartmaatschappijen gewaarschuwd dat terroristen dubben over chirurgisch ingebrachte bommen bij mogelijke aanslagplegers om zo controles op vliegvelden te omzeilen. Dat hebben anonieme Amerikaanse regeringsfunctionarissen gemeld, berichtte de Los Angeles Times woensdag.

Er zou geen bewijs zijn voor concrete plannen, maar de waarschuwing zou kunnen leiden tot strenge controles op luchthavens binnen en vooral buiten de VS, aldus een functionaris in de krant.

Haags bedrijf ontwerpt grootste luchthaven

Het Nederlandse ingenieursbureau Naco heeft de ontwerpwedstrijd voor de grootste luchthaven ter wereld in China gewonnen. Dat meldt het Haagse bureau woensdag.

De luchthaven moet bij de Chinese hoofdstad Peking komen. Bestuursvoorzitter Bertrand van Ee van DHV, waarvan Naco een dochteronderneming is, stelt dat het bedrijf de gouden medaille van de prijsvraag heeft gewonnen. "Nederland laat zien wereldwijd koploper te zijn op logistiek gebied", aldus Van Ee.

Veel reizigers zullen de luchthaven gebruiken als beginplaats van hun reis of de stad als eindbestemming hebben. De uitdaging voor het ontwerp zat hem volgens directeur van Naco Rik Krabbdendam in de wegen, parkeerplaatsen en het openbaar vervoer. "Het gaat naar verwachting om uitzonderlijk grote aantallen reizigers, die een groot beroep zullen doen op de transportvoorzieningen. Daar hebben we veel aandacht aan besteed in ons ontwerp, wat door de jury goed is beoordeeld."

Het nieuwe vliegveld moet tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar vliegreizen van en naar de hoofdstad. Het Beijing New International Airport wordt volgens Naco, dat al eerder betrokken was bij de ontwikkeling van ruim twintig Chinese luchthavens, vier keer groter dan het huidige Schiphol. De oppervlakte van de nieuwe luchthaven is vergelijkbaar met die van Amsterdam.

De luchthaven moet ruimte gaan bieden aan in totaal 130 miljoen reizigers per jaar en krijgt acht start- en landingsbanen. De opening staat gepland in 2017. De huidige luchthaven van Peking verwerkt nu jaarlijks tachtig miljoen passagiers, maar zit tegen de grenzen van haar capaciteit aan.

[Tour] Garate ondanks scheurtje verder

Naast Robert Gesink is ook zijn ploeggenoot Juanma Garate niet ongeschonden uit de vijfde etappe gekomen. Gesink kwam nog weg met enkele grote schaafwonden, maar zijn Spaanse knecht was er iets slechter aan toe.

Na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat de winnaar van de rit naar de Mont Ventoux in 2009 een klein scheurtje in zijn rechterarm heeft opgelopen. Desondanks zal Garate volgens zijn ploeg morgen gewoon van start gaan.

Gijzeling op station Bordeaux

Een 25-jarige man, gewapend met een sabel, heeft woensdag in een trein op het station in de Franse stad Bordeaux een vrouw gegijzeld. De man eist dat een vonnis dat tegen hem is uitgesproken wordt herzien. Dat meldden Franse media.

Een speciaal interventieteam van de Franse politie is de trein binnengegaan en probeert de jongeman, waarvan bekend is dat hij psychische problemen heeft, tot rede te brengen. Een zegsman bij de politie heeft goede hoop dat de situatie snel onder controle kan worden gebracht.

Een passagier van de trein wist met behulp van zijn mobiele telefoon alarm te slaan. Vijftien andere inzittenden konden ongedeerd de trein verlaten, die vanuit het West-Franse La Rochelle kwam.

De vrouw die is gegijzeld, is de 40-jarige vrouw van de prefect van het Franse departement Orne.

Vrouw berooft spermabank

Een vrouw uit het Amerikaanse Clark County is opgepakt na een succesvolle bankroof. De vrouw wist voor ruim 100.000 dollar buit te maken. Dit bleek de waarde te zijn van het stierensperma, dat de vrouw bij een spermabank had gestolen.

De politie kreeg onlangs een tip dat ene Karen Saum een enorme hoeveelheid zaad in haar garage had liggen. Volgens de politie heeft de vrouw de stierenkwakjes gestolen bij haar werkgever, Genetic Connection.

"Zij wist waar het sperma lag opgeslagen", zo laat de politie weten. "Het lag opgeborgen in een kast vanwege de hoge waarde." Volgens de recherche had Saum het zaad willen teruggeven in ruil voor hulp bij het opstarten van een eigen onderneming. De vrouw ontkent echter alle aantijgingen.

Boete roken in de horeca verdubbeld

De boete die een horecagelegenheid kan worden opgelegd bij het overtreden van het rookverbod zal worden verdubbeld. De boetes die nu gelden maken weinig indruk aldus minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De boete bij een eerste overtreding is nu nog 300 euro, dat wordt dus 600 euro. Horecabedrijven zullen ook verplicht worden aan te geven of er in de zaak wel of niet mag worden gerookt, middels een bordje op de gevel.

In 42 procent van de horecabedrijven wordt nog steeds gerookt ondanks het verbod, zo bleek vorige week uit cijfer van de Voedsel en Waren Autoriteit. De maatregel zal eind augustus ingaan.

Uitslagen oefenduels 6 juli

De profclubs beginnen langzamerhand met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.
 

Thuis Uit Uitslag
AZSV Aalten Ajax
Castillion (3), Rits (2), Janssen, Boerrigter, Sneijder, Özbiliz, Ebecilio, Van Rhijn
0-11
Zaanse Selectie AZ
Messaoud (3), Holman, Reijnen, eigen doelpunt 
1-6
Fortuna Sittard
Trstena, Gommans 
AEK Larnaca (Cyp)
o.a. Hofland 
2-2
Scharn MVV
Tambak (2), Esajas (2), Borgers, Breaken, Van Hyfte 
0-7
RKDEV VVV-Venlo
Linssen (5), Musa (2), Uchebo (2) Wildschut (2), Verbeek, Ozyon, Khalouta, De Regt, Maguire
1-16
Regioteam Noord-Drenthe FC Dordrecht
Curiel 2, Mayele 2, Patijn, Van Pijkeren, Versluis, Achterberg
1-8
AA Gent (Bel) FC Twente
De Jong (2), Chadli
1-3

Trailer voor Devil Survivor 3DS

Atlus heeft een nieuwe trailer online gezet voor Devil Survivor, een RPG uit de Shin Megami Tensei-reeks. De 3DS-versie is een enhanced port van de game die eerder op Nintendo DS verscheen. We krijgen in Overclocked een extra dag in de verhaallijn en natuurlijk een grafische update.

Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked komt op 23 augustus uit in Amerika. Er is nog geen Europese release aangekondigd.

Voetbalsters AustraliŽ naar kwartfinale WK

De voetbalsters van Australië hebben zich op de valreep geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap. het won de derde groepswedstrijd tegen Noorwegen met 2-1 en werd daardoor tweede in de groep.

Brazilie gaat als groepswinnaar ook verder op het WK in Duitsland. Die ploeg won vandaag met 3-0 van Equatoriaal Guinea. In de kwartfinales treft Australië de Verenigde Staten of Zweden.

Europarlement wil vrouwenquotum in bedrijven

In 2015 moet 30 procent van het topmanagement van de grootste beursgenoteerde bedrijven in de EU uit vrouwen bestaan. In 2020 moet dat 40 procent zijn.

Het Europees Parlement heeft woensdag in Straatsburg een resolutie van deze strekking aangenomen. Als de doelen niet met vrijwillige maatregelen worden gehaald, moet er EU-wetgeving komen, aldus het Europarlement. Op dit moment bestaat maar 10 procent van de raden van bestuur van bedrijven uit vrouwen.

Sony bevestigt online pass

Sony heeft bevestigd dat ze gaan werken met een online pass-principe. De PSN Pass gaat in september van start, tegelijk met de launch van Resistance 3. Een PSN Pass gaat "full online access" geven in de games die meedoen met het programma. Als je de game tweedehands koopt kun je niet direct online.

"We are always evaluating new programs for our online offering, and starting with Resistance 3 this September, we will be instituting a network pass program for PS3 games with online capabilities," aldus Sony. "This program will be game-specific. Games that are a part of this program will include a single-use registration code that grants the account holder redeeming the code full online access for that title. This is an important initiative as it allows us to accelerate our commitment to enhancing premium online services across our first party game portfolio."

Eerder gingen EA, THQ, Warner en Codemasters al in de weer met een online pass voor hun games. Welke games Sony in het PSN Pass-programma stopt in de toekomst is op dit moment nog niet bekend.

Snijden in Italiaanse bureaucratie 'revolutionair'

De besparingen die Italië wil bereiken door te snijden in het beruchte bureaucratische apparaat zijn 'revolutionair'. Dat heeft de Italiaanse minister van financiën Giulio Tremonti woensdag gezegd. In totaal wil Italië de komende drie jaar zo'n 47 miljard euro besparen.

Een van de maatregelen is het verminderen van het aantal dienstauto's van ambtenaren van enkele tienduizenden tot 1600. Bovendien moeten de vergoedingen voor parlementariërs in lijn worden gebracht met het Europese gemiddelde. Jaarlijks moeten de cijfers, berekend door de Italiaanse regering en Europese deskundigen, openbaar gemaakt worden.

"Ik denk dat de meest radicale en revolutionaire veranderingen de bezuinigingen op de kosten van het politieke en bestuurlijke apparaat zijn", aldus Tremonti. Het plan moet nog goedgekeurd worden door het parlement en Tremonti sloot dan ook niet uit dat er nog aanpassingen worden gemaakt.

De regering stemde vorige week in met de maatregelen in een poging de markten en de Europese Unie ervan te overtuigen dat het begrotingstekort kan worden ingeperkt. Hoewel de kosten voor het lenen op de markten voor Italië zijn gestegen, heeft het land tot dusver weten te voorkomen dat een noodlening nodig is.


Snijden in Italiaanse bureaucratie 'revolutionair' (Foto: Novum)

Dekker 70e bij rentree in peloton

Voor het eerst in twee jaar heeft Thomas Dekker weer een officiële wedstrijd gereden. De 26-jarige wielrenner, die twee jaar aan de kant stond vanwege een dopingschorsing, eindigde tijdens een kermiskoers in St. Niklaas als 70e.

"Het is zalig om weer renner te zijn," aldus Dekker na afloop. Dekker gaat nog enkele kermiskoersen rijden en hoopt zich daarmee in de kijker bij een wielerploeg te rijden.

Overigens werd de wedstrijd in St. Niklaas gewonnen door de Belg Niko Eeckhout.

Man laat dochter zonder slipje naar school gaan

In Singapore is een vader uit de ouderlijke macht ontzet. De van oorsprong Servische man heeft zijn dochter geregeld zonder ondergoed naar school laten gaan. Het meisje kreeg van vaderlief geen toestemming een slipje aan te trekken.

In juni 2006 emigreerde de vader met zijn gezin naar Singapore. Na een echtscheiding in november 2008 kreeg hij de voogdij over zijn dochter toegewezen. Nu, bijna drie jaar later, heeft de moeder van het meisje de beslissing met succes aangevochten. Het meisje zou door haar vader worden verwaarloosd, zo voerde zij aan.

Volgens de moeder van het meisje heeft haar ex-man haar dochter meerdere malen geweigerd ondergoed te dragen op school. Ook zou de man veel te laat medische hulp hebben gezocht toen het meisje ernstig ziek was. De rechter heeft uiteindelijk de voogdij toegewezen aan de moeder van het meisje. De vader mag zijn dochter alleen onder supervisie nog ontmoeten.

Zwitserland wil Winterspelen in 2022

Zwitserland wil een gooi doen naar de Olympische Winterspelen van 2022. Dat maakte het Alpenland bekend nadat de Winterspelen van 2018 vandaag aan het Zuid-Koreaanse Pyeongchang waren toegewezen. De Zwitsers achten de kans groot dat de Spelen vier jaar later weer in Europa worden gehouden.

Het Zwitsers olympisch comité liet weten op 11 augustus een kandidaatstad bekend te willen maken. Er is een lijst met vijf opties waarop onder meer Genève en een gezamenlijke kandidatuur van de bergdorpen Davos en Sankt Moritz staan. De gekozen kandidaat moet dan volgend jaar nog worden goedgekeurd door de gezamenlijke Zwitserse sportfederaties.

Sankt Moritz was de beide vorige keren dat Zwitserland de Winterspelen organiseerde gaststad. In 1928 werden de tweede Winterspelen er gehouden, twintig jaar later werd ook de vijfde editie van het wintersportfestijn in Sankt Moritz afgewerkt.

De Zwitsers krijgen mogelijk concurrentie van München. De Zuid-Duitse stad werd in de verkiezing vandaag tweede. De Beierse cultuurminister Ludwig Spänle noemde dat jammer. "Maar we proberen het opnieuw. Het feit dat Pyeongchang voor de derde keer meedeed, speelde een rol."

Fraude bij Haagse vechtsport-stichting

De gemeente Den Haag heeft aangifte gedaan van fraude tegen de stichting sport- en educatief centrum Seyma. De stichting heeft dit en vorig jaar ten onrechte tachtigduizend euro aan subsidie ontvangen. Dat meldt de gemeente Den Haag woensdag.

Seyma, dat vechtsportactiviteiten voor volwassenen en kinderen organiseert, verstrekte onjuiste gegevens bij het aanvragen van de subsidies. Het geld van de gemeente was bestemd voor huisvesting en de regeling voor Ooievaarspassen. Met de Ooievaarspas kunnen Hagenaars met een uitkering korting krijgen op allerlei activiteiten in de stad. Wat er met het geld is gebeurd, is onbekend.

[Tour] Lefevere: "Onverantwoordelijke keuze"

De manager van Quick-Step, Patrick Lefevere, was aan het einde van de vijfde etappe van de Tour de France boos. Hij zag vijf van zijn renners betrokken zijn bij valpartijen.

"Ik kan slechts herhalen wat mijn renners hebben gezegd: om voor deze wegen te kiezen is onverantwoordelijk. De teams die al hebben gewonnen zullen niet klagen, maar mijn mensen zijn niet blij met die ene tussensprint," aldus de Belg.

De organisatie van de Tour de France heeft besloten dit jaar maar één tussensprint per etappe te houden. Deze maatregel leidt tot echte massasprints onderweg.

NAVO: Het spel is uit voor Gadhafi

Oorlogsvliegtuigen van de NAVO hebben meer dan zeshonderd tanks en artilleriestukken van het Libische leger geraakt sinds het bondgenootschap het bevel over de missie in Libië overnam. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen woensdag gezegd. Volgens hem is het 'game over' voor de Libische leider Moammar Gadhafi.

Volgens Fogh Rasmussen heeft de bijna honderd dagen durende campagne ook geleid tot andere resultaten, zoals het blokkeren van pogingen van Gadhafi de controle over te nemen in gebieden die in handen zijn van de opstandelingen.

"Het momentum keert zich tegen Gadhafi, zijn economische mogelijkheden om de oorlog vol te houden nemen af, zijn generaals en ministers lopen over en de internationale gemeenschap heeft zich tegen hem gekeerd", aldus Fogh Rasmussen. "Het spel is uit voor Gadhafi."

Volgens de secretaris-generaal zijn in totaal rond de 2700 legitieme militaire doelen beschadigd of vernietigd. Het gaat om onder andere zeshonderd tanks en artilleriestukken en bijna achthonderd munitiedepots en bunkers.

De afgelopen tijd hebben de rebellen in het westen van Libië terreinwinst weten te boeken, maar Fogh Rasmussen waarschuwde dat het niet duidelijk is hoever de opstandelingen kunnen doorstoten.

Fogh Rasmussen maakte woensdag de balans op van de missie op een moment dat deelnemers hebben aangegeven hun betrokkenheid terug te willen schroeven. De campagne moest oorspronkelijk een snelle directe klap uitdelen aan het regime waardoor de oppositie de regering kon afzetten. Dit kwam echter niet van de grond en de missie sleept zich nu voort. Internationaal klinkt de roep om een onderhandelde vrede dan ook steeds luider.

[Tour] Quick-Step blij met Engels

Tom Boonen slaagde er vandaag in de vijfde etappe van de Tour in de finish te bereiken dankzij zijn ploeggenoot Addy Engels. De Nederlander loodste zijn kopman bij Quick-Step door de laatste 60 kilometer naar de finish. "Goed dat ik Engels heb laten wachten”, aldus ploegleider Wilfried Peeters na afloop van de etappe.

Na ruim 100 kilometer koersen vandaag kwam Boonen hard ten val en bleef minutenlang op het asfalt liggen. Uiteindelijk stapte hij weer op de fiets en samen met Engels bereikte hij dertien minuten na Cavendish de finish.

Vos wint weer in Giro Donne

Marianne Vos heeft haar derde ritzege in de Giro Donne, de Ronde van Italië voor vrouwen, geboekt. De Nederlandse was vandaag in de sprint van de zesde etappe in de 128 kilometer lange etappe naar Piacenza te sterk voor de Italiaanse wereldkampioene Giorgia Bronzini en de Duitse Duitse Ina-Yoko Teutenberg.

Door de zege heeft Vos in het klassement 24 seconden voorsprong op de Poolse Sylwia Kapusta en 52 tellen op de Britse Emma Pooley. Ploegleider Jeroen Blijlevens hoopt dat de Nederlandse het roze in de komende dagen vast kan houden. "Maar met drie bergritten en een individuele tijdrit voor de boeg zal dat niet meevallen. Marianne is in een grote ronde nog nooit op het podium geëindigd, dus dat zou al een mooi doel op zich zijn," zei hij.

Cruijff: "geruchten over vertrek bij Ajax voorbarig"

Johan Cruijff weerspreekt berichten dat hij dreigt op te stappen bij Ajax. Hij is wel geïrriteerd over de scepsis ten aanzien van Tscheu La Ling, in wie hij een goede algemeen directeur voor Ajax ziet, maar noemt berichten over een vertrek tegenover Voetbal International voorbarig. "Het wordt weer eens overdreven, zoals zo vaak gebeurt in de media."

De afgelopen dagen doken berichten op dat Cruijff dreigde met een vertrek omdat de raad van commissarissen het niet ziet zitten in Ling. De huidige eigenaar van de Slowaakse voetbalclub AS Trencin zou te licht worden bevonden. "Vinden sommigen hem te licht? Wat een onzin! Wanneer ben je dan zwaar genoeg?", vraagt Cruijff zich af.

Volgens Cruijf heeft Ling het bij Trencin als zakenman en als voetballer uitstekend gedaan. "Punt is dat mensen die twijfels hebben allemaal nieuw zijn bij Ajax en weinig van voetbal weten. Het valt nog te bezien wat ik doe als ze toch niet voor Ling zouden kiezen, maar ik zou dat in ieder geval onbegrijpelijk vinden."

[Tour] Uitslagen en standen na vijfde etappe

Vandaag stond in de Tour de France de vijfde etappe op het programma. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit

Uitslag vijfde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish GBr HTC-Highroad 3:38.32
2 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
3 José Joaquin Rojas Spa Movistar z.t.
4 Tony Gallopin Fra Cofidis z.t.
5 Geraint Thomas GBr Team Sky z.t.
6 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto z.t.
7 Sébastien Hinault Fra AG2r z.t.
8 William Bonnet Fra FDJ z.t.
9 Daniel Oss Ita Liquigas z.t.
10 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
17 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.
42 Robert Gesink NED Rabobank z.t.
56 Bauke Mollema NED Rabobank z.t.
84 Wout Poels NED Rabobank z.t.
86 Laurens ten Dam NED Rabobank z.t.
90 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil z.t.
112 Lieuwe Westra NED Vacansoleil z.t.
137 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +1.45
149 Maarten Tjallingii NED Rabobank +1.49
162 Lars Boom NED Rabobank +2.46
176 Niki Terpstra NED Quick-Step +4.29
195 Addy Engels NED Quick-Step +13.08


Stand na vijfde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 13:58.25
2 Cadel Evans Aus BMC + 0,01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervelo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack + 0,10
6 Bradley Wiggins GB Team Sky z.t.
7 Geraint Thomas GB Team Sky + 0,12
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek z.t.
10 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
15 Robert Gesink NED Rabobank +0.20
36 Bauke Mollema NED Rabobank +1.34
59 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.52
69 Wout Poels NED Vacansoleil +3,27
94 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +5.31
110 Lars Boom NED Rabobank +7.42
122 Laurens ten Dam NED Rabobank +8.51
128 Maarten Tjallingii NED Rabobank +9.06
140 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +10.07
160 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +12.12
192 Niki Terpstra NED Quick-Step +24.21
194 Addy Engels NED Quick-Step +28.30


Klassement groene trui na vijfde etappe

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 120
2 José Joaquin Rojas Spa Movistar 112
3 Cadel Evans Aus BMC 90
4 Mark Cavendish GBr HTC-Highroad 84
5 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 82
25 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil 20


Klassement Bolletjestrui na vijfde etappe

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Cadel Evans Aus BMC 2
2 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 1
3 Mickaël Delage Fra FDJ 1
4 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil 1
5 Anthony Delaplace Fra Saur-Sojasun 1
6 Alberto Contador Spa Saxo Bank 1


Klassement witte trui na vijfde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Geraint Thomas GBr Team Sky 17:37.09
2 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
3 Robert Gesink NED Rabobank +0.08
4 Cyril Gautier Fra Europcar +0.46
5 Egor Silin Rus Katusha +1.00
7 Bauke Mollema NED Rabobank +1.22
16 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.40
20 Wout Poels NED Vacansoleil +3.15


Ploegenklassement na vijfde etappe

# Ploeg Tijd
1 Garmin-Cervélo 52:01.31
2 Sky +0.02
3 Leopard-Trek +0.04
4 Team Radioshack +0.10
5 HTC-Highroad +0.13
10 Rabobank +1.34
17 Vacansoleil +3,07

Di Grassi testcoureur van Pirelli

Lucas di Grassi is vandaag officieel door Pirelli vastgelegd als testcoureur. De Braziliaan is de opvolger van Pedro de la Rosa die afgelopen winter weer naar zijn oude team McLaren vertrok. Vorig jaar racete Di Grassi nog voor Virgin Racing in de Formule 1, maar werd daar na een jaar aan de kant geschoven.

Voor Pirelli zal Di Grassi in de Toyota TF109 bandentests uit gaan voeren. De Braziliaan is gekozen na een lange evaluatie door de Italiaanse rubbermaker op basis van zijn ervaringen in onder meer de GP2 en de Formule 1. Hij zal bij enkele races bij de technische besprekingen aanwezig zijn om informatie op te doen en deze te delen.

"Lucas heeft niet alleen een goede indruk achtergelaten met zijn snelheid, die cruciaal is om racecondities te simuleren, maar ook met zijn technische feedback. De feedback van onze testrijder vormt een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van onze banden," zei de motorsportbaas van Pirelli Paul Hembery. Hij weet dat Di Grassi zich nu voornamelijk zal gaan richten op de banden die voor het seizoen 2012 gebruikt zullen gaan worden.

Man zet zijn vrouw op elektrische stoel

Andrew Castle verdwijnt voor 10 jaar achter tralies. De 61-jarige Engelsman heeft zijn echtgenote op de elektrische stoel gezet. Castle had het apparaat speciaal voor dit doel in elkaar geknutseld.

Op een kwade dag vond Castles vrouw het na 18 jaar huwelijk welletjes en vertelde haar man dat ze wilde scheiden. De arme man werd woedend en zette in zijn garage een elektrische stoel in elkaar. Vervolgens nodigde hij zijn vrouw uit in de garage om over de aanstaande scheiding te babbelen.

De beste man vroeg zijn onwetende vrouw plaats te nemen in de stoel, met als doel haar bewusteloos te meppen en de schakelaar om te zetten. Helaas voor Castle stond de eveneens 61-jarige Margaret op uit de stoel en vluchtte via een zijdeur. Hoewel de echtgenote slechts lichte verwondingen aan haar hoofd overhield aan het voorval, is haar man vandaag door de rechter tot 10 jaar cel veroordeeld wegens poging tot moord.

[Tour] Cavendish: "Mijn benen stonden in brand"

Mark Cavendish won vandaag zijn eerste etappe in de Tour de France. De Britse sprinter reed een knappe sprint en versloeg Phillipe Gilbert op de streep. Het was al de zestiende etappezege van Cavendish in La Grande Boucle.

"Het was een chaotische spurt," vertelde de renner van HTC-Highroad na afloop van de etappe volgens Sporza. "In de slotkilometer botste Greipel vol op mij. Ik mag mij ook niet meer verdedigen zoals ik vroeger deed, dus ik raakte mijn goeie positie kwijt en werd teruggeslagen. Ik dacht dat het afgelopen was, maar ik zag plots een opening. Op het einde kon ik nog versnellen, ook al stonden mijn benen in brand. Dit is fantastisch."

"Het was een chaotische spurt, maar dat was wat de organisatie wou. Omdat onze ploeg domineert, maken ze het ons moeilijker en zorgen ze voor moeilijke finales. Dit was geen echte massaspurt."

Politiebureau ontruimd vanwege verdacht pakket

Een politiebureau in het centrum van Amsterdam is dinsdagavond korte tijd ontruimd geweest nadat een man aan de balie verscheen met een voorwerp dat op een bom leek. Alle aanwezigen, onder wie ook de arrestanten, moesten het bureau daarop uit voorzorg verlaten, meldt een politiewoordvoerder woensdag.

De man meldde zich rond 23.45 uur bij het politiebureau aan de Beursstraat. Hij had het voorwerp op straat gevonden. Onderzoek wees uit dat geen sprake was van een explosief, waarna het bureau rond 00.30 uur weer werd vrijgegeven.

[Tour] Kneuzingen en hechtingen Gesink

Robert Gesink heeft kneuzingen en schaafwonden over zijn hele lichaam. Die liep de kopman van Rabobank op in de vijfde etappe van de Tour de France. De elleboog van Gesink moet gehecht worden, meldt de Rabobankploeg op Twitter. De Varssevelder gaat morgen gewoon van start in de zesde rit.

Gesink meldt zelf op Twitter dat het tegen de finale alweer beter met hem ging. Hij spreekt wel van een 'ontzettend gevaarlijke dag'. "Veel valpartijen en helaas was het voor mij ook raak." Gesink kon Janez Brajkovic niet meer ontwijken. "Direct na de sprint valt Brajkovic, ik ga er overheen."

De Sloveen van Radioshack was er het ergste aan toe en moest opgeven. Hij verliet in een ambulance de koers. Even later ging ook Alberto Contador tegen het asfalt. De Spanjaard en Gesink reden in een groepje weer naar het peloton toe.


Kneuzingen en hechtingen Gesink (Foto: Novum)

Newey: "Verbod op diffuser nadelig voor Red Bull"

Adrian Newey vindt dat het beperken van de geblazen diffuser in de Formule 1 behoorlijk nadeling is voor Red Bull Racing. De RB7 is rond het onderdeel gebouwd en dat zal veel tijd gaan kosten. Overigens zijn er volgens de Brit meer renstallen die geen voordeel bij de nieuwe maatregel hebben.

"Ik denk dat we hier wel de nadelen van gaan ondervinden, omdat onze auto helemaal om die diffuser heen is gebouwd. Waarschijnlijk heeft iedereen, met uitzondering van Renault, de ideeën van een ander gekopieerd, waarschijnlijk die van ons, en hebben ze hun auto daar op aangepast. En omdat onze auto dus volledig om die diffuser is gebouwd, zal het voor ons een groter nadeel zijn dan voor de rest. Al is dat nog wel moeilijk te voorspellen. Ik denk dat vooral Ferrari blij is met het verbod, want zij kregen de uitlaat maar niet aan de praat," zei de topontwerper van Red Bull tegen Reuters.

[Tour] Tourjury ontneemt Rojas groene trui

Jose Joaquin Rojas start morgen niet meer in de groene trui in de Ronde van Frankrijk. De Spanjaard van Movistar werd wegens onreglementair sprinten door de jury uit de uitslag geschrapt, meldt zijn ploeg op Twitter. Rojas, die negende werd in de tussensprint, week af van zijn lijn en hinderde zo Mark Cavendish.

Rojas verliest de eerste plaats in het sprintersklassement aan Philippe Gilbert. Die wint een puntje en heeft nu 120 punten. De Spanjaard staat met 112 punten nog wel tweede. Cadel Evans is met negentig punten derde voor ritwinnaar Mark Cavendish. De Brit heeft inmiddels 84 punten.


Tourjury ontneemt Rojas groene trui (Foto: Novum)

Oss verwijdert gouden ossenkoppen na diefstal

Het Museum Jan Cunen in Oss heeft woensdag honderdvijftig gouden ossenkoppen verwijderd uit het centrum van de stad. De kunstwerken van Ottmar Hörl waren zo in trek dat de afgelopen twee weken vijftien koppen werden ontvreemd, laat het museum weten.

De koppen zouden eigenlijk tot eind deze maand te zien zijn. Museumdirecteur Nicolette Bartelink betreurt dat het kunstproject voortijdig wordt afgebroken. De vraag van potentiële kopers was groot en door de diefstal dreigde een ossenkoppentekort. Een kop kost 275 euro.

Bartelink waarschuwt eventuele kopers van de gestolen kunstwerken. "Kopers krijgen bij de aanschaf een certificaat van echtheid." Mocht er een exemplaar zonder echtheidsbewijs te koop aangeboden worden, 'is het een gestolen exemplaar'. Van alle diefstallen is aangifte gedaan bij de politie. Hörl heeft begrip voor de maatregel.

Aan de gevel van het museum blijven nog wel twee ossenkoppen hangen, vanwege de tentoonstelling Made in Oss. Van vee tot MSD.


Oss verwijdert gouden ossenkoppen na diefstal (Foto: Novum)

Lady Gaga kijkt op naar Streisand en Cher

Lady Gaga aanbidt iconen als Barbra Streisand, Madonna, Cher en Blondie. Dat zegt de 25-jarige zangeres in een interview met het Amerikaanse homotijdschrift The Advocate.

"Ik heb hen mijn hele leven aanbeden en ik zou nooit zijn waar ik nu ben zonder deze vrouwen", aldus de excentrieke Amerikaanse. "Ik voel me ontzettend verbonden met Madonna, op zo veel manieren." De Born This Way-zangeres is dankbaar dat er zo veel 'sterke vrouwen' zijn die haar inspireren. Gaga zegt dat de diva's niet jaloers zijn op haar succes. "Ze zijn blij om andere vrouwen te zien winnen."

Op de vraag of ze haar voorbeelden ook wil volgen in hun acteercarrières, antwoordt ze dat ze zich voorlopig nog wil richten op haar muziek. "Ik geniet nu echt van het maken van cd's", laat ze weten. Ze gooit de deur nog niet helemaal dicht. "Maar misschien ooit."


Lady Gaga kijkt op naar Streisand en Cher (Foto: Novum)

Skil-Shimano eerste en tweede in Oostenrijk

Skil-Shimano heeft zich goed getoond in de Ronde van Oostenrijk. De Nederlandse ploeg won met Alexandre Geniez de zware bergrit. Op vijftien seconden van de Fransman pakte Johannes Fröhlinger ook de tweede plaats namens de Nederlandse equipe.

De leiderstrui blijft om de schouders van Fredrik Kessiakoff. De Zweed van Astana kwam woensdag als vierde aan in Sankt Johann. In het algemeen klassement verdedigt hij een voorsprong van 1.18 op Mauro Santambrogio van Team BMC.

Veertig meldingen over 'stripfeut'

De Groningse politie heeft veertig meldingen ontvangen over een man die zich in studentenhuizen uitkleedt. De meldingen zijn vooral afkomstig van jonge studentes, die door de man zijn lastiggevallen.

De man belt bij zijn slachtoffers aan en zegt dat hij een weddenschap heeft verloren of meedoet aan een ontgroening en zich daarom moet uitkleden. Gedurende zijn stripact verricht de man seksuele handelingen met zichzelf.

De politie riep slachtoffers van de man dinsdag op zich te melden, nadat hij maandagavond opnieuw had toegeslagen in een studentenhuis aan de Oosterweg. De vier vrouwelijke bewoonsters vonden de act aanvankelijk grappig, maar toen hij met zichzelf ging spelen was de lol er volgens de politie snel vanaf en werd hij weggestuurd.

De man is vermoedelijk al zo'n twee jaar actief in de Groningse binnenstad. De meldingen kwamen binnen via Twitter, Facebook en de telefoon. Of al deze meldingen leiden tot aangiften, is nog onduidelijk. "We zijn nu nog aan het inventariseren. We willen de man vooral heel graag traceren en aanhouden, zodat hij ophoudt met zijn act en hij de hulp kan krijgen die hij duidelijk nodig heeft", aldus een politiewoordvoerder.

Winterspelen in Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang

Pyeongchang is gekozen om de winterspelen in 2018 te organiseren. De Zuid-Koreaanse stad werd boven München en Annecy verkozen. De vijfennegentig leden van het International Olympisch Comité kwamen in de eerste stemronde tot hun besluit.

Voor Pyeongchang geldt driemaal is scheepsrecht nadat ze de winterspelen van 2010 en 2014 aan hun neus voorbij zagen gaan. Cho Yang-ho zei tegenover Reuters: "Dit is een van de mooiste momenten voor ons land, onze landgenoten en de miljoenen jongeren die dromen van wintersport."

Pyeongchang, met een populatie van 47.000, ligt aan de oostkust van Zuid-Korea. De winterspelen zijn twee keer eerder gehouden in Azië; beide keren in Japan (Sapporo 1972 en Nagano 1998).

Zonder bh-maat geen baan als kleuterjuf

Twaalf Vietnamese vrouwen die hadden gesolliciteerd op een functie als kleuterjuf, zijn bij voorhand afgewezen. De sollicitanten hadden namelijk verzuimd aan te geven wat voor cupmaat ze hebben.

Het niet invullen van de grootte van hun boezem betekent dat het sollicitatieformulier niet volledig was ingevuld, zo luidt de verklaring van Bui Van Huan, vice-voorzitter van het Tan Son district in de provincie Phu Tho. "Deze fout is duidelijk te wijten aan de medische staf", aldus Van Huan, die eraan toevoegde dat ook geboortedata niet goed waren ingevuld.

De directeur van het ziekenhuis, dat de gezondheidsverklaringen heeft verstrekt, heeft echter verklaard dat de formulieren volgens de wettelijke eisen waren ingevuld. "Hoe kunnen ze de sollicitanten op deze criteria afwijzen?", vraagt Ngo Anh Ngoc zich af.

OM wil straf voor coke en wapens in zaak-Kroon

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft woensdag straffen geëist tegen drie personen die verwikkeld waren in de drugs- en wapenzaak waarin in april Marco Kroon terechtstond. De verdachten zouden cocaïne en stroomstootwapens hebben geleverd. Kroon, drager van de Militaire Willemsorde, werd vrijgesproken van drugsbezit.

Voor het leveren van cocaïne hoorde een verdachte een werkstraf van 120 uur tegen zich eisen. Daar komt een voorwaardelijke straf van drie maanden cel bovenop als de verdachte binnen twee jaar weer de fout in gaat.

Voor het leveren van stroomstootwapens hoorden twee andere verdachten negen maanden en zes maanden cel tegen zich eisen. Ook daar komen nog drie maanden cel bij als voorwaardelijke straf.

Kroon werd op 22 april vrijgesproken van het bezit van cocaïne, hoewel de officier van justitie bewezen achtte dat hij wel drugs voorhanden heeft gehad. De militair werd wel veroordeeld tot 750 euro boete en een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur voor het bezit en het verstrekken van stroomstootwapens.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

TDF: Uitslag vijfde etappe

Mark Cavendish heeft de vijfde etappe van de Tour de France van Carhaix naar Cap Fréhel op zijn naam geschreven. De Brit troefde na 164,5 kilometer Philippe Gilbert en Jose Joaquin Rojas af in de massasprint. Voorin het klassement deden zich geen verschuivingen voor, waardoor Thor Hushovd zijn gele trui behoudt.

De etappe begon zoals alle voorgaande met een kopgroepje bestaande uit de Fransen Sebastian Turgot, Anthone Delaplace en Tristan Valentin en de Spanjaard Jose Ivan Gutierrez. Zij kregen ruim zes minuten voorsprong, maar op 44 kilometer van de meet was hun vluchtpoging gedaan. Daarna volgde nog een uitlooppoging van de Fransen Jeremy Roy en Thomas Voeckler, maar zij werden vlak voor de finish gegrepen.

Tussendoor vielen vele valpartijen te noteren. Met name de Rabobankploeg en RadioShack werden zwaar getroffen. Bij diverse valpartijen lagen van de Nederlandse bankploeg Robert Gesink, Laurens ten Dam, Maarten Tjalingii, Bauke Mollema, Juan Manuel Garate en Carlos Barredo. Met diverse schaafwonden en bloedingen zijn ze weer op de fiets gestapt. Gesink voelde aan zijn pols en zal nader onderzocht gaan worden.

Bij Radioshack kwamen ze er minder genadig af. Janez Brajkovic was bij dezelfde valpartij als Gesink betrokken en moest opgeven. Van dezelfde ploeg lagen ook Levi Leipheimer, Christian Horner en Yaroslav Popovich tegen het asfalt. Ook Alberto Contador viel met enkele ploeggenoten, maar zij konden allen verder. Van de Saxo Bank-ploeg beleefde Nicky Sorensen de meest vreemde valpartij, want de Deen werd door een motor van zijn fiets gereden, waarna het rijwiel door de motor meegesleept werd. Tom Boonen tenslotte was ook een van de slachtoffers. De Belg leek last van zijn rechtersleutelbeen te hebben en kwam op grote achterstand binnen.

Nadat alle schade in het peloton was opgenomen en de meeste renners weer waren aangesloten werd er in de slotkilometers hard gekoerst om de zege. Edvald Boasson-Hagen probeerde door een lange sprint iedereen te verrassen, maar de sprinters kwamen in het wiel van de Noor, waarna Philippe Gilbert leek te gaan winnen. De Belg werd vlak voor de streep echter ingehaald door Cavendish die zo zijn eerste zege van deze Tour de France boekte.

Uitslag etappe 5

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish GBr HTC-Highroad 3:38.32
2 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
3 José Joaquin Rojas Spa Movistar z.t.
4 Tony Gallopin Fra Cofidis z.t.
5 Geraint Thomas GBr Team Sky z.t.
6 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto z.t.
7 Sébastien Hinault Fra AG2R z.t.
8 William Bonnet Fra FDJ z.t.
9 Daniel Oss Ita Liquigas z.t.
10 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
17 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.


Stand na etappe 5

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 17:36.57
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervelo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack +0.10
6 Bradley Wiggins GB Team Sky z.t.
7 Geraint Thomas GB Team Sky +0.12
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
10 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek z.t.
17 Robert Gesink NED Rabobank +0.20

Wekelijkse PlayStation Store-update

De PlayStation Store-update is er weer en we zien dat EA uitverkoop houdt. Daarnaast zien we een hoop DLC voor verschillende games voorbij komen. Opmerkelijk is Red Faction: Armageddon die in de PS3 winkel als download beschikbaar is voor bijna €70,-. En ja, deze prijs klopt.

EA Summer Specials - (6 juli - 20 juli)

Shank (€6.99)
Dead Space: Ignition (€3.59)
DeathSpank (€8.99)
DeathSpank: Thongs of Virtue (€8.99)
The Fancy Pants Adventures (€6.99)
Tetris (€6.99)
Microbots (€5.49)
Spare Parts (€6.99)
3×3 NFL Arcade (€5.49)
Madden NFL Arcade (€5.49)
Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters - Eagle Pack (€17.99)

Trial & Unlock (PS3)

Eat Them! (€9.99) Rating: PEGI 16

Full Games (PS3)

Alien Zombie Mega Death (€6.49) Rating: PEGI 12
Red Faction: Armageddon (€69.99) Rating: PEGI 18
SEGA Rally Online Arcade (€7.99) Rating: PEGI 3
Spelunker HD (€9.99) Rating: PEGI 7
Tom Clancy's G.R.A.W 2 (€19.99) Rating: PEGI 16

minis (PS3 and PSP)

Cohort Chess (€2.49)

PSone Classics (PS3 and PSP)

Gex: Deep Cover Gecko (€9.99)

BETAs (PS3)

Uncharted 3: Drake's Deception Multiplayer Beta Trial

Add-On Game Content (PS3)

Dirt 3

Horn Pack (€0.99)

Hyperdimension Neptunia

A Goddess' Memory (gratis)
Black Heart Final Booster (€0.99)
Compa Final Booster (€0.99)
Green Heart Final Booster (€0.99)
If Final Booster (€0.99)
Neptune Final Booster (€0.99)
White Heart Final Booster (€0.99)

MX vs ATV

Supercross Event Pack (€3.99)

ModNation racers

Alien Invasion Theme Pack (€6.99)

Mortal Kombat 9

Mortal Kombat Kenshi Compatibility Pack (Free)
Warrior Kenshi (€3.99)

Motorstorm Apocalypse

Outlaw Pack (€2.49)
(contains the following content also available separately)
Outlaw Supermini Custom Pack (€0.99)
Outlaw Musclecar Custom Pack (€0.99)
Outlaw Superbike Custom Pack (€0.99)

LittleBigPlanet 2
InFAMOUS 2 Minipack - Good Cole/Bad Cole (€2.99)

Rock Band Network

Beat Fly - Tiny Danza (€0.79)
Blue (Da Ba Dee) - Eiffel 65 (€1.49)
Hair Trigger - The Acro-Brats (€1.49)
Hey I - Blackberry Wednesday (€0.79)
My Star - Andromeda (€1.49)

Rock Band 3

Aerials - System of a Down (€1.49)
Hypnotize - System of a Down (€1.49)
For What It's Worth - Buffalo Springfield (€1.49)
Man On The Moon - R.E.M. (€1.49)
Turning Japanese - The Vapors (€1.49)

Super Street Fighter IV

Arcade Challengers Pack (€3.99)

Tales From Space: About A Blob

Co-Operative Map Pack (€1.75)

WWE All Stars

All-time Greats Pack (€2.99)
R-Truth (gratis)

Avatars (PS3)

inFAMOUS 2

infamous 2 Avatar Bundle (€0.99)
(bevat het volgende, kan ook per stuk gekocht worden)
Bertrand
Corrupted
Militia 2
Bad Cole
Nix

Per stuk €0.25

James Pond: Robocod Renegade Avatar (€0.25)

Dynamic Themes (PS3)

The Studio

If You Go Down To The Woods Dynamic Theme By Pete Fowler (€1.99)
Technicolour Yawn Theme By Tom Sewell (€1.99)
Maharishi Hex Static Theme by Maharishi (€1.99)

Leviathan Themes

Art In Motion: Kites (€1.99)
Corn Love (€1.99)

Lama Themes

Hungry Panda Theme (€3.59)
Palm Beach Theme (€3.59)
Storm Twister Theme (€3.59)
Chinese Lamps Theme (€3.59)

Smobile Themes

Green Zombie Theme (€1.59)
Horror Theme (€1.59)

Sonic Generations

Sonic 20Th Anniversary (gratis)
Sonic 20Th Anniversary Modern Theme (gratis)
Sonic 20Th Anniversary Poster Theme (gratis)

Wallpapers (PS3)

Indy Hamilton (gratis)
Sasha Wallpaper (gratis)

Videos (PS3)

Backbreaker: Vengeance

Backbreaker Vengeance Teaser No-Rating
Backbreaker Vengeance Teaser Pegi

Wrecked Revenge

Wrecked Revenge Revisited Trailer No-Rating
Wrecked Revenge Revisited Trailer Pegi

Sonic Generations E3 Trailer
Battlefield 3: Frostbite 2 Highlights
Binary Domain - Story Trailer
L.A. Noire Rockstar Pass Video
Thor: Launch Trailer

Limburgse vrouw was verdwaald in Spanje

De Nederlandse toeriste die tweeënhalve week vermist was in Spanje, was verdwaald. Ze wist tijdens een wandeling niet meer hoe ze terug moest komen en liep door in de hoop bij een ander dorp terecht te komen. Toen dat niet gebeurde, besloot ze op één plek bij een rivier te blijven. Daar had ze vers water tot haar beschikking en hoopte ze gevonden te worden.

Dat heeft de vrouw verteld aan haar arts, meldt een woordvoerder van de familie van de woensdag door wandelaars levend teruggevonden vrouw. Ze werd woensdag door hulpdiensten opgehaald.

De Limburgse had geen kaart bij zich. Dat ze geen dorp tegenkwam, kwam doordat ze zonder het zelf te weten verder landinwaarts de bergen in was getrokken. 'Er was dus echt geen sprake van een misdrijf.'

De vrouw maakt het naar omstandigheden goed. 'Het verse water heeft haar waarschijnlijk gered', zegt de woordvoerder. De Limburgse is wel licht ondervoed. Ze ligt in een ziekenhuis, waar ze naar verwachting voor observatie nog wel enige tijd zal moeten blijven. Hoelang ze moet blijven, is nog onduidelijk.

De dochter, zoon, ex-man en drie andere vrienden en familieleden zijn onderweg naar Malaga. Zij komen daar naar verwachting rond 19.00 uur aan.

De vrouw verdween tijdens een tiendaagse vakantie in Malaga in het zuiden van Spanje. Haar familie begon een uitgebreide mediacampagne en vroeg mensen via sociale media uit te kijken naar de vrouw. Ook hebben ze zelf in Spanje gezocht.

Eerder deze week maakte de politie bekend te stoppen met de zoektocht naar de vrouw. Het onderzoek werd wel voortgezet en er werd rekening gehouden met een misdrijf. De koffer van de vrouw stond nog in haar hotelkamer toen ze verdween.

'Nationale Hypotheek Garantie gewaarschuwd'

Kredietbeoordelaar Fitch heeft woensdag gewaarschuwd dat het bureau Nederlandse hypotheekpakketten met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) fors af zal waarderen als er geen grotere buffers komen om mogelijke verliezen op te vangen.

Als er geen extra kredietbescherming komt op de NHG-hypotheekpakketten wordt de beoordeling mogelijk verlaagd van de huidige hoge rating AAA naar zogeheten 'low investment grade'-niveaus.

Fitch maakt zich vooral zorgen over de magere buffers in de Nederlandse  hypotheekpakketten die door allerlei financiële instellingen worden verhandeld. Deze verliezen kunnen oplopen van 3,3 tot 7,7 procent van de balans in een stress-scenario. De huidige buffer bedraagt echter slechts 1 procent.

Het ratingbureau is ook voorzichtiger geworden over NHG-garanties, omdat ze niet altijd het hele hypotheekbedrag dekken, omdat de garantie daalt na verloop van tijd terwijl de hypotheek dat niet altijd doet. Ook is er een kans van circa 15 procent dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de garantie beheert, NHG-claims weigert.

Door agent neergeschoten Hagenaar overleden

De 50-jarige verwarde man die anderhalve week geleden door een agent in zijn woning in Den Haag werd neergeschoten, is woensdag overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag. Sectie moet uitwijzen waaraan de man is bezweken.

De verwarde man zou 24 juni op de Amsterdamse Veerkade met messen op straat hebben gezwaaid en voor een hoop onrust hebben gezorgd. Toen agenten ter plaatse kwamen, was de man weer in zijn woning. Hij vertoonde verward en agressief gedrag, aldus het OM.

De agenten besloten de woning van de man te betreden. Daar zou een situatie zijn ontstaan, waardoor een van de agenten zich genoodzaakt voelde zijn wapen te trekken en te schieten. De Hagenaar liep meerdere schotwonden op en werd naar een ziekenhuis gebracht.

De rijksrecherche onderzoekt het incident. Dit onderzoek is nog in volle gang.

Adam mag toch naar Liverpool

Liverpool en Blackpool hebben na lang onderhandelen een overeenkomst bereikt over Charlie Adam. De Schotse middenvelder zal nu naar Anfield reizen voor een medische keuring.

The Reds hadden in de transfer periode van januari al twee keer geboden op de vijfentwintigjarige Schot. Het hoogste bod van 7,2 miljoen euro werd toen afgewezen door de Seasiders. Aan het einde van het seizoen en met nog twaalf maanden te gaan op zijn huidige contract begon Liverpool weer met de onderhandelingen.

Naar verluid zal er tien miljoen euro worden neergeteld voor de middenvelder die in 2009 voor 558.000 euro van de Rangers werd gekocht. Adam was afgelopen seizoen genomineerd voor de PFA Player of the Year Award.

Help! Ze kennen mij!

Estherschrijft kan vanavond niet. bazbo valt in. Hem kennen we allemaal!

"Hallo Bas," kwam hij erbij zitten. "Ik heb op internet het een en ander over jou gelezen." Ik had deze meneer nog nóóit gezien. Wie was hij?
"Misschien is dit wel een impertinente vraag, hoor. Maar jij hebt een zoon, hè? Wat me opvalt is dat je nooit over hem schrijft."
"O jawel, hoor. Dat doe ik heus wel. Lees mijn stukjes voor FOK! maar eens. Maar ik wil niet dat hij op straat wordt aangesproken als 'de zoon van'."
"Ach zo. Hij heeft toch een of andere aandoening?"
"Het is een bijzondere jongen," zei ik.
De vent lachte. "Dat zegt iedereen van zijn kind."
"Maar ik ken de kinderen van anderen niet, dus die vind ik niet zo bijzonder. Ik ken alleen mijn eigen kind. En zijn moeder."
"Wil jij iets van mij drinken?"
Kijk. Nu gaat het ergens over. "Graag. Lekker. Een Korenwolf, alsjeblieft."

UD AlmerŪa verliest twee spelers door degradatie

Het recentelijk gedegradeerde UD Almería is sinds vandaag twee spelers armer. Vanochtend werd bekend dat voor een niet genoemd bedrag Pablo Piatti naar Valencia vertrekt. Vanmiddag kwam het nieuws naar buiten dat Juan Manuel Ortiz zijn heil gaat zoeken bij de Rangers in Schotland.

De 22-jarige Piatti tekent voor vijf jaar bij Valencianistas, mits hij goed door de medische keuring komt. Een kwart van het transfergeld is bestemd voor Estudiantes, de eerste club van de Argentijnse international, vanwege een clausule in zijn contract.

De president van Valencia Manuel Llorente zei over de spits: "Hij is een jonge speler die snel groeit maar ook veel ervaring heeft op het hoogste niveau. Wij zijn erg blij dat hij onderdeel is van ons team."

Ortiz (29) tekende een driejarig contract en wordt hierdoor de eerste aanwinst van Ally McCoist als coach van The Gers. De Spaanse middenvelder kan op meerdere plekken uit de voeten, waaronder als rechter vleugelspeler en als verdediger. Door deze diversiteit in zijn spel trok hij de aandacht van de Teddy Bears.

De huidige Schotse kampioen is uitzinnig van vreugde dat ze de juiste man hebben gevonden. Ze twijfelen er dan ook geen moment aan dat een speler van zijn kaliber een succes zal zijn op Ibrox

Dries Roelvink wil verrassen op Songfestival

Dries Roelvink ziet zijn kans schoon nu er open audities voor het Eurovisie Songfestival worden georganiseerd. "Ik ben er al tien jaar mee bezig", vertelt Roelvink aan Novum Nieuws. De volkszanger gaat dan ook met zijn vaste componist en tekstschrijver om de tafel om zijn inzending te bespreken.

"Ik vind het een heel leuk idee", reageert Roelvink op het nieuws van de open audities. De TROS maakte woensdag bekend dat bekend en onbekend Nederlands talent drie maanden de tijd heeft een inzending voor het liedjesfestijn op te sturen. "Ik ben tien jaar geleden al met de NOS bezig geweest voor het Songfestival, met de eindstreep in zicht ben ik afgevallen."

Roelvink heeft zijn songfestivalambities nooit onder stoelen of banken gestoken. Dat hij nu met mogelijk honderden artiesten de strijd aangaat voor een plekje in het Nationaal Songfestival, deert hem niet. "Ik vind het juist wel leuk om die strijd aan te gaan."

Dries weet al met wat voor soort nummer hij mee wil doen. "Iets als Hold Me Now of What's Another Year van Johnny Logan. Een liedje in die sfeer zou mensen verrassen, iedereen verwacht Hollandse feestnummers van mij." Roelvink, die ooit in het Engels begon, zweert bij een Engelstalige ballad. "Zeker met al die landen door elkaar is Nederlands niet handig, niemand verstaat je."

De 52-jarige Roelvink ziet zijn deelname aan de zoektocht van de TROS al helemaal zitten. "Het lijkt me leuk om mezelf eens van een andere kant te laten horen."


Dries Roelvink wil verrassen op Songfestival (Foto: Novum)

Disney Universe uitgebreid met extra personages

Onbekende Disney-figuren krijgen mogelijk een kans om te schitteren in een spel. Disney Interactive kan personages vrij goedkoop een rol bieden in het avonturenspel Disney Universe zonder dat een heel nieuw spel hoeft te worden gebouwd. Dat zegt assistent-producent Mark Orgel van Disney Interactive in een interview met gamewebsite Gamasutra.

Niet van elke Disney- of Pixar-film wordt een game gemaakt. Bovendien zijn niet alle games van hoge kwaliteit. Door risico's met kleinere producties te vermijden en zich te richten op Disney Universe, zou Disney zelfs geld kunnen besparen.

In Disney Universe moeten gamers hun personage verkleden als Disney-personage en daarmee een spelwereld doorkruisen die gebaseerd is op een animatiefilm. Elk kostuum brengt zijn eigen krachten met zich mee. Zo kunnen spelers zich verkleden als de paarse alien Stitch uit Lilo & Stitch of de eenogige Mike Wazowski uit de animatiefilm Monsters Inc. Met de personages moet worden gepuzzeld in Alice in Wonderland en kunnen spelers springen en slingeren in de monsterwereld van Monsters Inc.

Disney Universe wordt gemaakt voor de Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii en pc. De avonturengame moet dit najaar op de markt verschijnen.


Disney Universe uitgebreid met extra personages

[Tour] Cavendish wint onrustige vijfde etappe

Mark Cavendish heeft de vijfde etappe van de Tour de France van Carhaix naar Cap Fréhel op zijn naam geschreven. De Brit troefde na 164,5 kilometer Philippe Gilbert en Jose Joaquin Rojas af in de massasprint. Voorin het klassement deden zich geen verschuivingen voor, waardoor Thor Hushovd zijn gele trui behoudt.

De etappe begon zoals alle voorgaande met een kopgroepje bestaande uit de Fransen Sebastian Turgot, Anthone Delaplace en Tristan Valentin en de Spanjaard Jose Ivan Gutierrez. Zij kregen ruim zes minuten voorsprong, maar op 44 kilometer van de meet was hun vluchtpoging gedaan. Daarna volgde nog een uitlooppoging van de Fransen Jeremy Roy en Thomas Voeckler, maar zij werden vlak voor de finish gegrepen.

Tussendoor vielen vele valpartijen te noteren. Met name de Rabobankploeg en RadioShack werden zwaar getroffen. Bij diverse valpartijen lagen van de Nederlandse bankploeg Robert Gesink, Laurens ten Dam, Maarten Tjalingii, Bauke Mollema, Juan Manuel Garate en Carlos Barredo. Met diverse schaafwonden en bloedingen zijn ze weer op de fiets gestapt. Gesink voelde aan zijn pols en zal nader onderzocht gaan worden.

Bij Radioshack kwamen ze er minder genadig af. Janez Brajkovic was bij dezelfde valpartij als Gesink betrokken en moest opgeven. Van dezelfde ploeg lagen ook Levi Leipheimer, Christian Horner en Yaroslav Popovich tegen het asfalt. Ook Alberto Contador viel met enkele ploeggenoten, maar zij konden allen verder. Van de Saxo Bank-ploeg beleefde Nicky Sorensen de meest vreemde valpartij, want de Deen werd door een motor van zijn fiets gereden, waarna het rijwiel door de motor meegesleept werd. Tom Boonen tenslotte was ook een van de slachtoffers. De Belg leek last van zijn rechtersleutelbeen te hebben en kwam op grote achterstand binnen.

Nadat alle schade in het peloton was opgenomen en de meeste renners weer waren aangesloten werd er in de slotkilometers hard gekoerst om de zege. Edvald Boasson-Hagen probeerde door een lange sprint iedereen te verrassen, maar de sprinters kwamen in het wiel van de Noor, waarna Philippe Gilbert leek te gaan winnen. De Belg werd vlak voor de streep echter ingehaald door Cavendish die zo zijn eerste zege van deze Tour de France boekte.

Uitslag etappe 5

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish GBr HTC-Highroad 3:38.32
2 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
3 José Joaquin Rojas Spa Movistar z.t.
4 Tony Gallopin Fra Cofidis z.t.
5 Geraint Thomas GBr Team Sky z.t.
6 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto z.t.
7 Sébastien Hinault Fra AG2R z.t.
8 William Bonnet Fra FDJ z.t.
9 Daniel Oss Ita Liquigas z.t.
10 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
17 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.


Stand na etappe 5

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 17:36.57
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervelo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack +0.10
6 Bradley Wiggins GB Team Sky z.t.
7 Geraint Thomas GB Team Sky +0.12
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
10 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek z.t.
15 Robert Gesink NED Rabobank +0.20

Golfer mist Brits Open door vreugdesprong

Thomas Levet kan de deelname aan het prestigieuze golftoernooi de Britse Open op zijn buik schrijven. De Fransman won vorige week de Franse Open en liep bij het vieren een blessure op.

Levet sprong na zijn zege de vijver van de golfbaan in en liep hierbaan een gebroken kuitbeen op. Komende donderdag wordt hij geopereerd. "Een grote teleurstelling," zei de 42-jarige Fransman.

Benfica haalt Argentijnse international Perez

De Argentijnse international Enzo Peréz verruilt Club Estudiantes voor SL Benfica. De vleugelspeler zegt dat hij "onderdeel wil worden van de geschiedenis van de club"

Peréz kwam in totaal vijf keer uit voor het Argentijnse nationale elftal. De vijfentwintigjarige, die voor het eerst buiten zijn vaderland speelt, is in goed gezelschap van landgenoten Javier Saviola, Pablo Aimar, Franco Jara en Nicolás Gaitán.

Er is nog niks bekend over het betaalde bedrag of de details van het contract. Peréz zal zich op trainingskamp bij zijn nieuwe teamgenoten gaan voegen.

Politie A'dam schiet op automobilist na ongeluk

Een aanrijding in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam tussen een automobilist en een fietser is woensdagmiddag volledig uit de hand gelopen.

De automobilist zou na het ongeluk op de hoek met de Albert Cuyp geprobeerd hebben op de fietser in te rijden. Toen de politie ter plaatse kwam, ging de bestuurder er met hoge snelheid vandoor. Op de hoek met de Albert Cuyp reed de auto in op drie agenten te fiets. Een van hen heeft drie keer op de auto geschoten.

Vermoedelijk heeft hij toen ook geprobeerd op de agenten in te rijden. Die hebben toen geschoten, zo melden ooggetuigen aan AT5. Agenten wisten de automobilist even later op de Hobbemakede aan te houden. Met getrokken pistool haalden ze de man achter het stuur vandaan. Een tweede verdachte was te voet gevlucht. Hij is op de Pieter de Hoochstraat ingerekend, zo laat een politiewoordvoeder weten aan AT5.

Klik hier voor een video en foto's.

Italiaanse hackers aangeklaagd door Square Enix

Vijftien Italianen zijn aangeklaagd door game-uitgever Square Enix omdat zij eind mei een testversie van het futuristische schietspel Deus Ex: Human Revolution hadden gestolen. De game-uitgever eist zeker 5000 dollar schadevergoeding. Dat blijkt uit documenten van de Amerikaanse rechtbank in Washington.

De hackers stalen het wachtwoord van een server van een Italiaans gamemagazine waardoor zij toegang kregen tot de testversie van Deus Ex: Human Revolution. Daarna werd het spel op het internet geplaatst. Naast de schadevergoeding wil Square Enix een vergoeding voor de gemaakte kosten.

De testversie is volgens de uitgever verre van compleet. Volgens Amerikaanse bronnen zou de gelekte versie de eerste 10 tot 12 uur van het spel bevatten. De uitgever heeft altijd geroepen dat de game zeker 30 uur moet duren. Deus Ex: Human Revolution verschijnt eind augustus voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.


Italiaanse hackers aangeklaagd door Square Enix

Nintendo aangeklaagd vanwege Nintendo 3DS

Gamegigant Nintendo is aangeklaagd vanwege het 3D-beeld van de Nintendo 3DS. Het Japanse bedrijf zou patenten hebben geschonden rond het tonen van driedimensionale afbeeldingen die met het blote oog bekeken kunnen worden zonder het gebruik van een speciale bril. Dat schrijft techwebsite Patent Arcade.

De aanklacht komt van Tomita Technologies, dat kantoren heeft in Japan en de Verenigde Staten. Sinds 2002 heeft het bedrijf meer dan honderd patenten geregistreerd. Het patent van de aanklager werd in augustus 2008 goedgekeurd door het Amerikaans patentregistratiekantoor. Volgens Tomita heeft Nintendo opzettelijk het patent van het technologiebedrijf gebroken.

De aanklager heeft niet laten weten wat het eist van Nintendo. Het is niet de eerste keer dat Nintendo wordt aangeklaagd vanwege patentbreuk. In 2006 is de Japanse gamegigant aangeklaagd vanwege verschillende controllers, waaronder die van de Nintendo Wii. Pas in april vorig jaar werd Nintendo volledig vrijgesproken.


Nintendo aangeklaagd vanwege Nintendo 3DS

Problemen met Deadly Premonition op Xbox Live

Uitgever Rising Star Games heeft aangegeven dat mensen Deadly Premonition tijdelijk niet moeten kopen op Xbox Live. Er is namelijk een fout gemaakt bij het prijskaartje waardoor de game nu zo'n €30,- kost, terwijl dit rond de €20,- a €25,- hoort te zijn. De game is sinds gisteren te koop.

Momenteel zijn ze druk bezig uit te zoeken hoe dit opgelost kan worden. De game kwam vorig jaar al uit voor Xbox 360 en PS3 en is nu als download beschikbaar op de Xbox 360.

Belgische (19) omgekomen bij ongeluk op A67

Een 19-jarige vrouw uit Antwerpen is woensdagochtend omgekomen bij een verkeersongeval op de A67. Ze overleed ter plekke. Er waren geen andere automobilisten betrokken bij het ongeluk.

De politie kreeg om 06.00 uur een melding van een getuige dat in een maisveld langs de A67 bij Bladel een beschadigde auto stond. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. De politie vermoedt dat de vrouw via de linker- en rechterberm tot stilstand kwam in het veld, waarbij ze uit de auto werd geslingerd.

De politie is op zoek naar getuigen.

Jim Carrey: ik heb een goddelijke gave

Jim Carrey is ervan overtuigd dat hij een speciale gave heeft. "Ik heb zeker iets, een soort goddelijke vonk", zegt hij tegen de Britse krant The Daily Telegraph. De 49-jarige acteur is vanaf 10 augustus te zien tussen de pinguïns in de komedie Mr. Popper's Penguins.

"Zoiets heb ik Bruce ook gegeven in de film Bruce Almighty", gaat Carrey verder. In die film uit 2003 kan Carreys personage alles wat hij denkt daadwerkelijk laten gebeuren.

"Ik denk dat iedereen zo'n gave heeft maar dat die tijdens een mensenleven wordt ondergesneeuwd door angst en zelfhaat. Ik heb 'm volgens mij vastgehouden en dat is waarom mensen mij willen zien."

Carrey zegt dat hij hard werkt om de mensen naar zijn films te lokken en dat hij ook altijd voldoende inspiratie heeft om rollen interessant neer te zetten. "Ik heb nog steeds dat ene wat mensen graag willen zien, en ik geloof er nog steeds in. Het is het verschil tussen iemand die in een film speelt en iemand waarvoor je naar de bioscoop gaat."


Jim Carrey: ik heb een goddelijke gave (Foto: Novum)

Wellicht vertraging voor laatste shuttle-vlucht

De laatste lancering van een ruimteveer van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die voor vrijdag staat gepland, wordt wellicht uitgesteld. Dat heeft NASA-medewerker Kathy Winters gezegd. Er is een kans van zo'n 60 procent dat de lancering moet worden uitgesteld vanwege zware regenval en onweersbuien.

NASA is dinsdag begonnen met het aftellen tot de lancering, die voor vrijdag 11.26 uur plaatselijke tijd (17.27 uur Nederlandse tijd) gepland staat. De vier astronauten die de laatste, twaalfdaagse vlucht van de shuttle Atlantis gaan meemaken zijn sinds maandag in het Kennedy Space Center.

De lancering moet uiterlijk zondag plaatshebbben, aldus NASA. Als de weersomstandigheden dit niet toestaan kan het ruimteveer op zijn vroegst pas 16 juli worden gelanceerd.

Atlantis gaat enkele duizenden kilo's voedsel, kleding en andere voorraden naar het internationale ruimtestation ISS brengen. NASA wil een jaarvoorraad voedsel in het ruimtestation aanleggen, voor het geval dat private bevoorradingsvluchten vertraging oplopen.

NASA gaat zich in de toekomst toeleggen op de verkenning van andere delen van de ruimte, zoals een asteroïde en Mars.


Wellicht vertraging voor laatste shuttle-vlucht (Foto: Novum)

Overijssels slachthuis de fout in

Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben dinsdag een slachthuis in Overijssel betrapt op illegaal slachten. Vier speenvarkens, drie schapen en een rund zijn in beslag genomen, evenals de karkassen van tien slachtvarkens.

Naar de exploitant van de slachterij is een onderzoek ingesteld wegens vermoedelijke overtreding van de Europese wet- en regelgeving. De uitbater wordt verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door ongekeurd vlees in de handel te brengen.

Uit onderzoek was gebleken dat de slachterij al een aantal weken geen keuringen meer had aangevraagd bij de VWA. Die zijn nodig om vlees in de handel te brengen. Tijdens de controle bleek dat de levende dieren en het vlees niet waren gekeurd, zodat niet zeker is of het wel veilig is om het te consumeren.

Als een slachthuis wil slachten moet vóór het slachtproces een keuring bij de VWA worden aangevraagd. Een dierenarts van de VWA komt de levende dieren vervolgens keuren. Na de slachting moeten de karkassen worden gecontroleerd door keuringsassistenten van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector. Ook zij waren niet aanwezig.

Nieuwe hint voor Mirror's Edge 2

De Europese Vice President van EA Games, Patrick Söderlund, heeft in een interview aangegeven erg te houden van wat ze met Mirror's Edge hebben gedaan. Daarna gaf hij aan dat ze de franchise niet in de steek hebben gelaten en dat ze momenteel wel aan iets werken.

Söderlund wilde er verder niks over zeggen, maar twee jaar geleden heeft hij ook al bevestigd dat ze bezig waren met het spel. Eerder dit jaar kwam het trieste nieuws dat het project even op pauze stond. De president van EA Games, Frank Gibeau, heeft de afgelopen E3 ook al een hint gegeven over de game en eventueel de Frostbite 2-engine.

Genoa twee spelers rijker

De Italiaanse club Genoa heeft vandaag bekend gemaakt dat Sebastián Ribas en Andreas Granqvist volgend seizoen onderdeel zullen uitmaken van de selectie.

Oud-Inter Milan vleugelspeler Ribas is transfervrij, terwijl Granqvist voor twee miljoen euro is gekocht van FC Groningen. Granqvist heeft vandaag zijn handtekening gezet onder een vierjarig contract.

De drieëntwintigjarige Ribas was vorig jaar topscorer in de Franse Ligue 2, waarmee hij Dijon aan een promotie hielp.

Storing legt vliegverkeer Eindhoven plat

Het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport heeft woensdag enkele uren platgelegen vanwege een storing in het communicatiesysteem. Een aantal vluchten werd geannuleerd en binnenkomende vluchten moesten uitwijken naar Maastricht, Rotterdam en Duitsland.

Vluchten naar onder meer Rome, Praag, Faro en Warschau werden gecanceld. Honderden passagiers strandden in de vertrekhal. Rond 15.30 uur waren de problemen verholpen en kwam het vliegverkeer weer op gang. Ook militaire toestellen konden niet landen op vliegbasis Eindhoven.

Stadion Galgenwaard deels failliet

Het FC Utrecht-stadion De Galgenwaard is deels failliet verklaard. Het gaat om een BV waarin het trainingscomplex, de tribunes en de grasmat waren ondergebracht, zo blijkt uit documentatie van de rechtbank.

Ook de rest van het stadion dreigt failliet te gaan. Bouwbedrijf Midreth heeft dat gedeelte in een BV gebracht die in surseance verkeert, zo maakte de gemeente Utrecht bekend. De lokale overheid heeft namelijk nog 21 miljoen euro tegoed van de failliete bouwer. Met de curatoren wordt nu onderhandeld om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Eén van de opties is de verkoop van het stadion. Hierdoor kan de gemeente een groot deel van de miljoenen terugkrijgen. Als zekerheid zitten er op het stadion nu twee hypotheken, maar of het iets oplevert hangt van het verkoopbedrag van het stadion af.

Freaks in Secret World-gameplaytrailer

Funcom heeft een nieuwe gameplaytrailer vrijgegeven van de MMORPG The Secret World. In de trailer zien we verschillende freaks die in de wereld rondlopen en daarnaast zien we ook nog eens wat van de locaties Kingsmouth en Savage Coast. De trailer is ingesproken door dezelfde stemacteur als die van Raiden uit de MGS-serie.

De MMORPG speelt zich af in de hedendaagse wereld die verbonden is met de wereld van fantasie, mythologiën, magie en slechtheid. Een releasedatum voor de game is nog niet bekendgemaakt maar het is mogelijk dat er morgen meer bekendgemaakt wordt. Dan houdt de uitgever van het spel, Electronic Arts, namelijk hun jaarlijkse zomer-evenement.

[Upd] [Tour] Opgave Brajkovic, Gesink wel verder

Janez Brajkovic mag zich in de vijfde etappe de tweede uitvaller van de Tour de France noemen. De kopman van de RadioShack-ploeg ging op ruim negentig kilometer van de streep net na de tussensprint onderuit en kwakte hard tegen het asfalt. Hij was even buiten bewustzijn en is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd.

Bij de valpartij van Brajkovic waren ook ondermeer Rabo-renners Robert Gesink en Carlos Barredo betrokken. Beiden grepen even naar hun polsen en hadden enkele verwondingen opgelopen, maar stapten toch weer op de fiets. Nog geen twee kilometer later lag ook Tourwinnaar Alberto Contador op de grond. De Spanjaard leek alleen wat schaafplekken op zijn rug te hebben opgelopen. Op Brajkovic na kon iedereen verder rijden.

Update 16:03 uur

Ook Christophe Kern (Team Europcar) behoort nu tot de uitvallers. De Fransman had last van een knieblessure.

'Kabinet blaast lucht in huizenzeepbel'

Met de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent probeert het kabinet extra lucht in de Nederlandse huizenzeepbel te blazen. Dit zegt econoom en RTL Z-beurscommentator Mathijs Bouman woensdag in een column in Het Financieele Dagblad.

Bouwlobby
Volgens Bouman heeft de bouw een flinke vinger in de Haagse pap: "We danken de meevaller aan de vaderlandse bouwlobby. Die wees Den Haag op de rampen die de Nederlandse bouwsector zouden treffen zonder steun van de overheid. Naast de lage btw voor verbouwingen werd de verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie met een jaar verlengd en de hypotheekrenteaftrek voor mensen met twee huizen opgerekt. Alles bij elkaar pompte de overheid voor 195 miljoen euro in de woningmarkt, plus de impliciete kosten van de hypotheekgaranties. Eerder had het kabinet al voor 395 miljoen euro extra in de woningbouw gestoken."

Hij vraagt zich af of het wel eerlijk is dat de bouw zo wordt ondersteund: "Dat is mooi voor de bouwers en huiseigenaren maar behoorlijk frustrerend voor andere slachtoffers van de crisis. Winkeliers die al jaren de klanten zien kijken zonder kopen en zakelijke dienstverleners die hun omzet zagen kelderen, zien het schaarse belastinggeld zomaar naar de bouwsector en woningmarkt stromen. Ook kunstenaars zonder subsidie en patiënten zonder persoonsgebonden budget vragen zich af: waarom zij wel en wij niet?"

Overheid wil huizencrisis voorkomen
"De reden is evident. Er zijn zo veel mensen en bedrijven afhankelijk van optimisme op de woningmarkt, dat de overheid er alles aan zal doen om een echte huizencrisis te voorkomen. Zonder dag en nacht draaiende betonmolens, zonder stijgende huizenprijzen die tophypotheken laten wegsmelten, zonder huiseigenaren die hun overwaarde verbrassen aan nieuwe keukens en whirlpools, komt de economie tot stilstand", vervolgt de beurscommentator.

Bouman verwijt het kabinet-Rutte angst: "De Nederlandse huizenmarkt is simpelweg 'too big to fail'. We kunnen een bouw- en huizencrisis niet dragen. Of beter: de overheid durft niet uit te vinden hoe het zou zijn als de prijzen fors zouden dalen. Maar één subsidieronde is niet genoeg om de huizenprijzen langdurig hoog te houden en de orderportefeuilles van de bouwbedrijven gevuld. Er moet steeds nieuw geld bij." De econoom vreest ook dat het beperken van de hypotheekrenteaftrek moeilijker wordt nu de overdrachtsbelasting voor tweederde is afgeschaft.

Laat de prijzen dalen
Volgens Bouman is de oplossing voor de woningmarkt eigenlijk heel simpel: "Hier mijn voorstel: stop met reanimeren van de huizenmarkt. Laat de prijzen gewoon flink dalen, zodat huizen weer betaalbaar worden, starters geen ondraaglijke leningen hoeven te sluiten en vraag en aanbod weer bij elkaar komen."

TROS ontvouwt plannen voor Songfestival 2012

Het Nationaal Songfestival krijgt voor eerst sinds jaren weer een open inschrijving. Dat heeft de TROS woensdagmiddag met haar plannen voor het Songfestival 2012 bekendgemaakt.

De laatste open inschrijving dateert van 2005, toen was het Glennis Grace die met het liedje 'My Impossible Dream' het ticket naar het Eurovisie Songfestival in Kiev wist te bemachtigen.

Naar eigen zeggen heeft de TROS al aardig wat aanmeldingen ontvangen en zij roept iedereen op om zijn inzending persoonlijk in hun ideeënbus te deponeren. Deze ideeënbus, in de vorm van een reiskoffer, staat op het plein voor het TROS-gebouw en zal de komende drie maanden open zijn voor inzendingen.

De koffer wordt op 1 oktober gesloten en dan zal een selectiecommissie de inzendingen gaan bekijken en beluisteren. Uiteindelijk zullen er zes of zeven liedjes worden uitgekozen die naar de finale van het Nationaal Songfestival gaan. Deze finalisten worden in november bekendgemaakt en de finale zal in januari plaatsvinden. De winnaar van deze finale mag Nederland op 26 mei 2012 in Azerbeidzjan vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival.

Mocht je zelf ook mee willen dingen naar een finaleplek, dan kun je hier de voorwaarden voor je inzending bekijken. Natuurlijk kun je ook mee discussiëren in het songfestival-topic op het forum.

Vanguard werkt aan derde game Mistbound

Het Amsterdamse Vanguard Games maakt een derde game binnen het universum Mistbound. Dit spel zou niet alleen op de Xbox 360 en PlayStation 3 gespeeld kunnen worden, maar mogelijk ook op de iPad en Nintendo 3DS. Dat schrijft het gamevakblad Control Magazine. Wat voor soort spel het wordt is nog onbekend.

Nikki Kuppens, gamedesigner bij Vanguard, bevestigt dat aan een derde game wordt gewerkt, maar wil niet zeggen dat het gaat om een spel rond Mistbound. "Wat ik wel kan zeggen, is dat we downloadbare spellen maken en dat we ons niet specifiek richten op een spelcomputer", zei Kuppens.

Vanguard, vorig jaar ontstaan uit een samenvoeging van Karami Games en W!Games, richt zich op online spellen. "Niet zozeer downloadbare games, maar titels voor alle met het internet verbonden apparaten", zegt commercieel directeur Martin de Ronde tegen het vakblad. Spellen voor de iPhone en Facebook worden dus niet uitgesloten.

Mistbound is een fictieve wereld waarin verschillende groepen strijden om grondstoffen. Rond deze fictieve wereld bracht de Amsterdamse gamestudio vorig jaar het strategiespel Greed Corp uit, dit jaar gevolgd door het schietspel Gattling Gears. Wanneer het nieuwe Mistbound-spel moet verschijnen, is niet bekend.


Vanguard werkt aan derde game Mistbound

Koe krijgt voorrang in Voorst

Koeien krijgen vanaf volgende week dinsdag voorrang op gemotoriseerd verkeer op de Noord Emperweg in de Gelderse gemeente Voorst. Automobilisten worden gewaarschuwd voor overstekende koeien met een driehoekig bord en een bord met de tekst: Let op, er kan nog een koe aankomen!

De koe-oversteekplaats, die deze week wordt aangelegd, is de eerste van een reeks in heel Nederland. De oversteekplaatsen moeten koeien in staat stellen zelfstandig van hun wei naar een verderop gelegen melkrobot te lopen.

Koe krijgt voorrang in Voorst
Let op, er kan nog een koe aankomen! (Foto: ANP)

Drietal gepakt met 170 mille bij Duitse grens

Op de A76 bij de Duitse grens is maandagavond 170.000 euro contant geld gevonden in een aktetas in een Tsjechische auto. De drie inzittenden, een 36-jarige Tsjech, een Duitser van 53 jaar en een 44-jarige Rus zijn aangehouden. Het trio wordt verdacht van witwassen.

Het zogeheten flexteam, een samenwerking tussen de marechaussee en de douane, vond het geld bij een controle aan de grensovergang bij Heerlen. Uit het opsporingssysteem van de marechaussee bleek dat er een arrestatiebevel van de Russische autoriteiten liep tegen de Rus in verband met belastingfraude.

De marechaussee en de douane werken in het zuiden sinds mei samen in het flexteam. De marechaussee richt zich vooral op verdachte reizigers en handhaving van de Vreemdelingenwet, de douane controleert vooral op goederen.

Spaans avontuur lonkt voor Spahic

Spaanse club Sevilla heeft Emir Spahić voor rond de twee miljoen euro gekocht van Montpellier Hérault SC. De aanvoerder van Bosnië-Herzegovina moet alleen nog zijn medische keuring met succes doorlopen om een handtekening te kunnen zetten onder een driejarig contract.

De eerste uitdaging die de dertigjarige verdediger bij zijn nieuwe werkgever tegen zal komen is de Europa League play-off eind augustus.

Nieuw bloementrucje ontdekt

Sommige doodgewone bloemen hebben een trucje dat tot dusverre weinig bekend was. Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge toonden aan dat licht op de bloemblaadjes afketst zoals dat ook bij bijvoorbeeld zeepbellen of de achterkant van een cd gebeurt, namelijk in een waaier van kleuren.

Deze eigenschap van tulpen en enkele andere bloemensoorten is bedoeld om de aandacht te trekken van bestuivers. Het regenboogeffect wordt veroorzaakt door minuscule groeven in het oppervlak van een bloemblad, te vergelijken met de groeven in een cd, waarbij de kleur van het licht verandert al naar gelang de hoek van de groef groter of kleiner wordt.

Volgens de onderzoekers zijn bijen in staat onderscheid te maken tussen bloemen die de regenboogeigenschap hebben en bloemen die deze eigenschap missen. Het lijkt erop dat bijen een voorkeur hebben voor bloemen met deze eigenschap.

Negen woningen doorzocht op kinderporno

Rechercheurs hebben maandag en dinsdag in een onderzoek naar het downloaden van kinderporno negen woningen in de provincie Groningen doorzocht. In alle gevallen zijn computers en gegevensdragers in beslag genomen, meldt de politie. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, maar dat gebeurt in een later stadium zeer waarschijnlijk wel.

Het gaat om woningen in De Marne, Groningen, Oldambt, Delfzijl, Hoogezand-Sappemeer, Stadskanaal en Pekela. Het kinderpornoteam van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland onderzoekt of de computers en gegevensdragers kinderporno bevatten.

Het team heeft de afgelopen twee jaar ruim vijftig mensen aangehouden. Een deel is inmiddels veroordeeld, drie van hen door de militaire rechtbank. De straffen varieerden van werkstraffen tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De meeste verdachten gaan een reclasseringstraject in of moeten zich verplicht laten behandelen. Bij een veroordeling voor het downloaden van kinderporno worden DNA-gegevens opgenomen in een databank.

'IJslandse vulkaan op uitbarsten'

In IJsland staat volgens deskundigen opnieuw een vulkaan op uitbarsten. De ongebruikelijke ondergrondse activiteit in de vulkaan de Hekla wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De experts verwachten dat de vulkaan snel uitbarst.

De Hekla is een van IJslands grootste, bekendste en actiefste vulkanen en barst gemiddeld één keer per tien jaar uit. De laatste keer was in 2000.

De eruptie van de Eyjafjallajökull in april 2010 veroorzaakte grote problemen voor het vliegverkeer.

Wereldrecord Bolt bijna niet te verbeteren

Het wereldrecord dat Usain Bolt op de 100 meter sprint heeft neergezet is bijna niet te verbeteren. Hoogleraar neuromechanica van de Rijksuniversiteit Groningen Bert Otten zei vandaag dat de Jamaicaan zijn tijd ver vooruit is.

Bolt liep in 2009 op de 100 meter een tijd van 9,58 seconden, een tijd die volgens Otten pas in 2068 volgens de berekeningen verwacht mocht worden. "Heel veel sneller zal een mens niet kunnen lopen," zei de hoogleraar dan ook. Bolt wil het in ieder geval wel gaan proberen, want de Jamaicaan heeft eerder al eens aangekondigd om onder de 9,50 seconden te willen lopen. Hij traint nu voor het WK atletiek dat eind augustus in Daegu op het programma staat.

Vincken langer bij Excelsior

Excelsior kan ook komend seizoen beschikken over vleugelspits Tim Vincken. De aanvaller verlengde zijn aflopende contract bij de Rotterdammers en ligt nu tot medio 2012 vast in Kralingen.

De 24-jarige Vincken kwam in de zomer van 2009 naar Excelsior. Hij debuteerde als prof bij Feyenoord en groeide uit tot jeugdinternational. Diverse blessures verhinderden een definitieve doorbraak in de Kuip, waarna Vincken voor Excelsior ging spelen. Vorig seizoen speelde hij 24 duels in de Eredivisie, waarin hij vijf keer scoorde.

Trainer John Lammers drong bij het bestuur aan op het langer vastleggen van Vincken, omdat hij graag enkele ervaren spelers in zijn selectie wil hebben. Vincken is ondanks zijn jonge leeftijd al één van de oudere spelers bij Excelsior. Hij stond ook in de belangstelling van diverse clubs uit binnen- en buitenland.

Barcelona start competitie in MŠlaga

FC Barcelona begint het nieuwe seizoen in de Spaanse competitie op 21 augustus met een uitwedstrijd tegen Málaga. Dat heeft de Spaanse voetbalbond woensdag bekendgemaakt. Málaga is de nieuwe club van Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen. Barcelona, waar Ibrahim Afellay onder contract staat, werd de afgelopen drie seizoenen landskampioen.

Real Madrid start met een thuiswedstrijd tegen Athletic Bilbao. Valencia, de nummer drie van vorig seizoen, neemt het in Pamplona op tegen Osasuna. Verder staat op de eerste speeldag direct de derby tussen Real Betis en Sevilla op het programma.

De wedstrijden tussen Barcelona en Real Madrid worden gespeeld op 10 december en 22 april. De eerste Clasico, die plaatsvindt in Santiago Bernabeu, is enkele dagen voordat Barcelona naar Japan vertrekt voor het WK voor clubs. Op de 35e speeldag treffen beide clubs elkaar in Camp Nou.

Naakte dames in No More Heroes-video

No More Heroes heeft altijd bekendgestaan om de seksueel getinte humor. Met de aankomende release van No More Heroes: Red Zone in Japan is het tijd om wat meer van de game te zien. Daarom vandaag een filmpje met daarin de Character Viewer-mode waarin je personages kunt bekijken.

Red Zone is de Japanse versie van No More Heroes: Heroes' Paradise met Move-ondersteuning. Tevens zit er extra content in zoals de bazen uit No More Heroes 2 en wat bonusmissies.

Final Fantasy krijgt muzikale spin-off

Final Fantasy gaat de muzikale kant op in de nieuw aangekondigde Theatrhythm Final Fantasy. Deze RPG voor Nintendo 3DS is gebaseerd op de bekende franchise, maar krijgt gevechten die gebaseerd zijn op muziek en ritme, zoals bijvoorbeeld Elite Beat Agents voor Nintendo DS.

In het nieuwe Jump Magazine van deze week wordt Theatrhythm omschreven als een "Theater Rhythm Action" game. De dungeons, dorpjes en gevechten doen denken aan de oude, 2D, Final Fantasy-games. Deze keer speel je alles als een ritme-game waarbij je op de juiste maat op het scherm tikt.

De muziek is gebaseerd op muziek uit eerdere delen en ook zien we bekende personages terugkeren als Lightning en Cloud. Deze keer echter geen 'realistisch' uiterlijk, maar een zogenaamde 'Chibi' look. Het verhaal draait om het terughalen van het licht naar de kristallen. Een welbekende basis voor Final Fantasy-games.

Wanneer de game uitkomt is nog niet bekend.

Theatrhythm

"Robin krijgt andere look" in Batman: Arkham City

Er is nieuwe concept art verschenen van Robin uit Batman Arkham City. Al eerder hadden we beelden van Robin gezien waarin hij er redelijk anders uitziet dan mensen gewend zijn van de comics. Vooral zijn kale kop valt nogal op. Rocksteady heeft nu laten weten waarom ze voor deze nieuwe look zijn gegaan.

Volgens de makers willen ze af van het "Boy Wonder"-imago en hem meer een gevaarlijke uitstraling geven. Het geschoren hoofd is geïnspireerd door kooivechters.

“Our vision of Robin is the one of a troubled young individual that is calm and introverted at times but very dangerous and aggressive if provoked. The shaved head is inspired by cage fighters, because we thought that Robin might be doing that in his spare time to keep him on his toes."

Toch willen ze zijn trademarks, de rode en gele kleur van zijn cape, behouden.

“Still, we kept all the classic trademarks of Robin’s appearance, such as the red and yellow colors of his outfit, the cape and the mask.”

Batman: Arkham City zal vanaf 19 oktober in de winkels liggens. Robin zal alleen speelbaar zijn als je bij bepaalde winkels de game bestelt. Hieronder als eerst de concept art van een paar weken geleden en daar onder de nieuwe concept art.

Robin

Robin

City haalt jong talent Savic naar Manchester

Manchester City heeft vandaag op haar site bekend gemaakt dat ze de verdiensten van Stefan Savić voor vier jaar hebben vastgelegd. Savić is hiermee de tweede verdediger binnen drie dagen die City aan zich weet te binden.

De Montenegrijn verruilt het wit-zwarte shirt van Partizan Belgrado voor het hemelse blauw van The Citizens. De twintigjarige verdediger wordt gezien als één van de grootste aanstormende talenten van Europa.

Saillant detail is dat in 2010 Savić na een tiendaagse proef periode op het punt stond om ingelijfd te worden bij Arsenal. The Gunners kwamen echter nooit met een definitief bod waardoor Savić hen door de vingers glipte.

Chaos door nepgeld op ringweg Moskou

Op de ringweg rond de Russische hoofdstad Moskou is woensdagochtend een verkeersinfarct ontstaan door een grap met nepgeld. Het verkeer op de tienbaansweg kwam stil te staan, doordat bestuurders de weg op renden om briefjes van duizend roebel (ongeveer 24 euro) op te rapen die op het wegdek lagen. Dat dachten ze althans, het bleek te gaan om een grap.

Uiteindelijk zijn straatvegers ingezet om de weg schoon te spuiten.

Vorig jaar vond ook al een dergelijk incident plaats in Moskou. Toen ging het echter om echt geld. Twee hoge ambtenaren probeerden aan arrestatie wegens omkoping te ontkomen door de door hen geïncasseerde tien miljoen roebel uit het raam van hun vluchtauto te gooien.

President Filipijnen voelt zich kwetsbaar in Porsche

De Filipijnse president Benigno Aquino III heeft zijn Porsche verkocht. Niet omdat hij het ongepast vond dat de leider van een arm land in een auto van omgerekend 70.000 euro rondrijdt, maar omdat hij er te veel mee opvalt. De vrijgezelle Aquino (50) voelt zich kwetsbaar in zijn Porsche, zei hij.

Alle nieuwsberichten en opmerkingen over de auto hebben er volgens hem voor gezorgd dat 'het een soort waarschuwing is geworden van "Hé, hier ben ik'". Aquino noemde het zonde dat zo'n auto in de garage staat. "Het was tijd om iemand anders het rijden in zo'n Porsche ook te laten ervaren." Critici noemden de auto een teken van Aquino's ongevoeligheid.


President Filipijnen voelt zich kwetsbaar in Porsche (Foto: Novum)

Bouwvakker gespietst op bouwplaats

Een 45-jarige bouwvakker uit Nijmegen is woensdag aan een steigerpijp gespietst nadat hij op een bouwplaats in Eindhoven van een steiger was gevallen. Dat meldt een woordvoerder van de Arbeidsinspectie.

De man kwam ten val toen een hijskraan bouwmateriaal had gelost op de steiger en daarna de steiger mee omhoog sleepte. De bouwvakker viel van een hoogte van 9 meter naar beneden. Hij raakte zwaargewond en is naar een ziekenhuis gebracht waar hij wordt geopereerd.

De inspectie doet een onderzoek naar het ongeval.

Patty Brard baalt van 'bloggers'

Patty Brard baalt van mensen die negatieve commentaren op haar geven op het internet. Dit vertelt de presentatrice in een interview met het gerespecteerde weekblad Privé. Brard zal dit najaar weer op de buis verschijnen in het nieuwe programma Diva's Draaien Door met Patricia Paay en Tatjana Šimić.

"Toen het nieuws uitlekte dat ik samen met Patricia en Tatjana een programma ga maken voor RTL 4 leek het wel of er een showbizzbom ontplofte. Iedereen heeft er een mening over en steekt die niet onder stoelen of banken. Vooral de bloggers zijn weer goed vertegenwoordigd met hun negatieve 'wat moet ik anders met mijn tijd'-oordelen", aldus Brard.

De dames zijn uitgemaakt voor rotte vis, stelt de 56-jarige diva: "We zijn alle drie echt uitgemaakt voor alles wat het aanzien niet waard is, voor wanhopige fossielen die een laatste doodschop op tv verdienen. Ik ben daar heel erg van geschrokken, maar het maakt wel een hoop duidelijk."

Brard zegt niet meer gewend te zijn om in de publiciteit te staan: "Ik begrijp nu pas waarom ik bijna vijf jaar lang kabbelend achter een Shownieuws-desk staan eigenlijk wel lekker vond. Bijna nooit meer was ik voer voor bladen of showprogramma's, tenslotte was ik de deskundige met de vrijbrief mijn mening over bekende Nederlanders, hun werk en hun privéleven te geven. Op de een of andere manier heeft de pers en ook het publiek dan niet zo'n uitgesproken mening meer over jou."


Patty Brard baalt van negatieve commentaren 'bloggers' (Foto: Novum)

Vrachtvliegtuig in Afghanistan neergestort

Een door de Amerikaanse troepen in Afghanistan gecharterd vrachtvliegtuig is in bergachtig gebied in het oosten van het land neergestort. Gevreesd wordt dat de negenkoppige Azerbeidzjaanse bemanning de crash niet heeft overleefd. Er waren geen Amerikanen aan boord, zei een Amerikaanse legerwoordvoerder woensdag.

Het betrof volgens de woordvoerder een standaardbevoorradingsvlucht naar de luchtmachtbasis Bagram. Het toestel vloog dinsdagavond door nog onbekende oorzaak tegen een bergtop. Er waren geen opstandelingen in de buurt actief. Vijandelijk vuur lijkt dan ook niet de oorzaak van de crash.

Het toestel, een Iljoesjin-76, was eigendom van de Azerbeidzjaanse regering.

Reddingswerkers hebben de plaats waar het toestel is neergestort nog niet weten te bereiken.

Verzet tegen powerboatraces op Waddenzee

De Waddenvereniging stapt naar de rechter om een stokje te steken voor de powerboatraces die in augustus op de Waddenzee gepland staan. De provincie Noord-Holland had geen vergunning voor de races mogen afgeven, vindt de vereniging.

Op een traject van zeven kilometer worden bij de races op 6, 7 en 8 augustus snelheden van 225 kilometer per uur gehaald. Ook meevliegende helikopters met cameraploegen zorgen voor veel lawaai. De vergunning geldt voor vijf jaar.

"We willen geen pretje bederven, maar je houdt toch ook geen Formule 1-race op de Veluwe?", zegt een woordvoerder. Ze wijst erop dat er in de Waddenzee onder meer bruinvissen en zeehonden zwemmen die erg gevoelig zijn voor lawaai. "Een maand geleden is daar nog een bultrug gezien."

Wat de vereniging betreft kan beter een andere locatie worden gezocht. "Op de Maas bij Rotterdam worden ook weleens races gehouden, misschien kan het daar?"

Onderzoeksinstituut Imares heeft volgens de vereniging eerder geconcludeerd dat er te weinig bekend is om te concluderen dat de races geen slechte invloed op het gebied hebben. De opdrachtgever, de provincie Noord-Holland, liet een tweede onderzoek uitvoeren. Dat zou hetzelfde resultaat hebben opgeleverd. "De provincie had eerder het voornemen geen vergunning af te geven en dan gebeurt het opeens toch."

Directeur van de Waddenvereniging Arjan Berkhuysen uitte drie weken geleden op zijn weblog zijn frustratie al over de gang van zaken. "Moeten wij als Waddenvereniging iedere keer de verantwoordelijkheid nemen? De bestuurders durven blijkbaar geen duidelijke keuzes te maken over wat er wel en niet kan in een natuurgebied."

Hij wees er toen al op dat het gevolg nu is dat 'wij als natuurorganisaties constant de hete kolen uit het vuur moeten halen'. "Dan moeten wij bezwaar indienen, rapporten aanleveren waarom dit zo slecht is voor bepaalde diersoorten, etcetera. Zo houden we elkaar mooi bezig."

De provincie Noord-Holland kon niet direct reageren.

Federer: "Djokovic verdient nummer 1"

Voor het internationiale tennis is het goed dat Novak Djokovic Wimbledon heeft gewonnen en momenteel de wereldranglijst aanvoert. Dit zegt Roger Federer, de enige speler die Djokovic dit jaar versloeg.

"Hij verdient het om nummer één te zijn na zo'n seizoensstart", zo zei de Zwitser. "Als je zo weinig verliest, kom je ook op zelfvertrouwen een eind".

"Op Wimbledon heeft hij wederom bewezen dat hij ook op gras kan spelen. Het is goed voor het tennis dat dit is gebeurd," besloot Federer, zelf de nummer drie van de wereld.

Nepal verbiedt viering verjaardag Dalai Lama

Tibetanen in ballingschap in Nepal mogen woensdag niet de 76e verjaardag van hun spiritueel leider de Dalai Lama vieren. De Nepalese autoriteiten zijn bang dat de bijeenkomsten zullen uitlopen op een demonstratie tegen China.

Honderden leden van de oproerpolitie hielden Tibetanen tegen die een school in het noorden van Kathmandu in wilden om de verjaardag te vieren. Alleen scholieren in uniform mochten naar binnen. Veel monniken en nonnen moesten buiten blijven. Drie Tibetanen werden gearresteerd toen ze op straat een gebedsbijeenkomst wilden houden.

Bijeenkomsten van Tibetanen in Nepal lopen meestal uit op protesten tegen China, waarbij geëist wordt dat er een einde komt aan de Chinese heerschappij over hun thuisland. Duizenden Tibetanen wonen al decennia in Nepal sinds zij Tibet moesten ontvluchten. Nepal zegt geen protesten te tolereren tegen bevriende landen, waaronder China.

De Dalai Lama woont sinds 1959 in ballingschap in India nadat een opstand tegen de Chinese overheersers was mislukt. Hij is momenteel in Washington voor de Kalachakra for World Peace, een elfdaags ritueel dat woensdag begint en waar minstens tienduizend bezoekers uit de hele wereld op af zullen komen.


Nepal verbiedt viering verjaardag Dalai Lama (Foto: Novum)

Christopher Walken speelt Zeus in New York

Christopher Walken gaat de rol van de Griekse oppergod Zeus spelen in Gods Behaving Badly. In de komedie krijgt een hedendaags stel, gespeeld door Alicia Silverstone en Ebon Moss-Bachrach, in New York te maken met een reeks Griekse goden die tegen hun zin op aarde zijn neergedaald. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Thompson on Hollywood.

Vrijwel de hele Griekse godenwereld komt in de film voorbij, met John Turturro als Hades, Oliver Platt als Apollo, Edie Falco als Artemis en Sharon Stone als Aphrodite. In de moderne wereld proberen de goden er het beste van te maken. Zo spreekt liefdesgodin Aphrodite teksten in bij een sekslijn en werkt Apollo, 'redder in nood', als medium bij een goedkoop tv-programma.

De goden vinden het nog altijd leuk elkaar te beconcurreren en bedonderen. Zo wil Aphrodite de tv-carrière van Apollo om zeep helpen en zorgt ze dat haar zoon Eros (Gideon Glick) hem schiet met zijn magische pijl zodat hij verliefd wordt op een sterfelijke vrouw, Alice (Sliverstone). Zij heeft echter al een relatie met Neil, waardoor de twee mensen worden meegezogen in het gekonkel van de goden.

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Britse schrijfster Marie Phillips, maar de oorspronkelijke locatie van Londen is verruild voor New York. De opnames gaan deze maand van start, een premièredatum is nog onbekend.


Christopher Walken speelt Zeus in New York (Foto: Novum)

Cel geŽist voor brandstichting school Heerde

Drie mannen uit Epe en Heerde gaan als het aan justitie ligt de cel in voor het stichten van brand bij een basisschool in Heerde. De Prinses Margrietschool ging vorig jaar augustus volledig in vlammen op. De schade bedroeg bijna twee miljoen euro.

Het Openbaar Ministerie eiste woensdag tegen een 18-jarige verdachte uit Heerde, die op het moment dat de brand werd gesticht nog 17 was, tien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. Hij wordt ook verdacht van onder meer vernielingen en andere brandstichtingen.

Een 20-jarige verdachte uit Heerde, die behalve van betrokkenheid bij de brand in de basisschool wordt verdacht van vernielingen en diefstal, gaat als het aan justitie ligt negen maanden de cel in. Tegen de derde verdachte, een 18-jarige man uit Epe, werd dertien maanden cel geëist. Hij wordt ook verdacht van eerder gepleegde vernielingen en diefstal.

De rechtbank in Zutphen doet naar verwachting 19 juli uitspraak.

Gemeenten tegen korting

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verzet zich tegen de korting op de regionale uitvoeringsdiensten. Dat laat de VNG woensdag weten in een reactie op een brief van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) over het bestuursakkoord.

Donner schreef dinsdagavond dat hij toch een korting van honderd miljoen euro doorvoert op het gemeentefonds in verband met de efficiencyverbetering bij de vorming van de regionale uitvoeringsdiensten, die belast zijn met het handhaven van milieuvergunningen.

Tijdens de onderhandelingen over dat akkoord was Donner nog bereid om de voorgenomen korting niet door te laten gaan. Maar nu de VNG niet heeft ingestemd met het hele akkoord, is de toezegging over de korting wat hem betreft ook van tafel.

Wel houdt de bewindsman de honderd miljoen die is gemoeid met de korting achter de hand voor het geval de gemeenten in problemen komen bij de reorganisatie van de sociale werkplaatsen. Deze reorganisatie stuitte op bezwaar bij de gemeenten, die daarom tegen dit onderdeel van het bestuursakkoord stemden. De gemeenten vrezen dat dit veel geld gaat kosten.

De VNG is het 'volstrekt' niet eens met de korting die Donner nu alsnog wil doorvoeren. Voorzitter van de VNG Annemarie Jorritsma sprak op Radio 1 over een 'sigaar uit eigen doos'. Zij waarschuwde dat de korting ten koste gaat van het 'ambitieniveau' van de regionale uitvoeringsdiensten. Het wordt moeilijk om dat waar te maken.

Wel is Jorritsma blij dat Donner verder wil met de uitvoering van het bestuursakkoord. "Het onderhandelen gaat door." Ook kondigde zij aan dat er een commissie komt die gaat onderzoeken hoe de hervormingen van de sociale werkplaatsen het beste kunnen worden georganiseerd.

Level-5 komt met 3DS-RPG

Level-5, bekend van de Layton-serie, gaat een RPG maken voor de Nintendo 3DS in Japan. De game, Cinderellife, is een RPG waarin een meisje vanaf het platteland naar de grote stad verhuist. Hier komt ze te wonen en te werken bij een zogenaamde 'Hostess'-club waar je mannen moet verleiden tot het kopen van dure producten.

De make-up van de heldin is volledig aan te passen naar eigen smaak. Daarnaast zullen er meer dan duizend voorwerpen aanwezig zijn om haar kamer in te vullen zoals jij het wil. Hoe beter jij de klanten entertaint en producten zoals eten en drinken laat kopen hoe meer XP je verdient. Level-5 heeft momenteel al een soortgelijke sociale-game op de telefoon in Japan die erg succesvol is. De baas van Level-5 ziet een grote markt in de 3DS-versie en ziet de ontwikkeling ook volledig zitten.

De game zou eind dit jaar in Japan uit moeten komen, ik betwijfel of deze ooit het licht zal zien in het westen.

Cindererllife

Tienduizenden naar Pamplona voor stierenrace

Tienduizenden mensen zijn in de straten van het Noord-Spaanse Pamplona voor de feestelijke start van de beroemde stierenrace. Donderdagochtend worden 12 stieren losgelaten op een stratenparcours van 848 meter naar de arena.

Voor de stieren rennen circa 2000 à 3500 waaghalzen, van wie meestal 200à 300 gewond raken door valpartijen of de scherpe hoorns. De stad van 200.000 inwoners rekent jaarlijks op ruim 1 miljoen bezoekers tijdens de 9 dagen durende feesten, waarvan de race het hoogtepunt is.

Tienduizenden naar Pamplona voor stierenrace
Tienduizenden naar Pamplona voor stierenrace (Foto: ANP)

'Jennifer Aniston neemt sabbatical voor liefde'

Jennifer Aniston gaat zich een jaar lang concentreren op haar nieuwe liefde Justin Theroux. De actrice neemt in die tijd geen nieuw werk aan, zegt een ingewijde tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Us Weekly.

De 42-jarige actrice promoot momenteel de film Horrible Bosses waarin ze een seksmaniak speelt. De komedie komt op 28 juli in Nederland uit. Daarna moet ze nog de boer op voor haar film Wanderlust waarin ze te zien is naast haar nieuwe vlam.

Ze wil tijdens haar sabbatical met Theroux werken aan het script van de muziekfilm The Goree Girls. Aniston wil de film ook produceren. Theroux heeft meegewerkt aan de scenario's van Iron Man 2 en Rock of Ages met Tom Cruise, die volgend jaar uitkomt. De ingewijde vertelt aan het tijdschrift dat Aniston onder de indruk is van Theroux' talent om humor te vinden in taai materiaal.


'Jennifer Aniston neemt sabbatical voor liefde' (Foto: Novum)

Captain America gehandhaafd in filmtitel

Captain America: The First Avenger houdt in de meeste landen de hele titel. Producenten Marvel Studios en Paramount Pictures hadden distributeurs de optie gegeven de titel in te korten tot The First Avenger. Sommige bevolkingsgroepen zouden de titel te patriottistisch kunnen vinden en daarom de film niet bezoeken.

De enige landen die van deze gelegenheid gebruik hebben gemaakt zijn Rusland, Oekraïne, en Zuid-Korea. De andere distributeurs hebben aangegeven de naam van de hoofdpersoon, Captain America, belangrijker te vinden dan eventuele anti-Amerikaanse sentimenten.

Op zich is het niets nieuws dat films in verschillende landen onder verschillende titels worden uitgebracht. Zo werd de Britse film Jude in Duitsland uitgebracht als Herzen in Aufruhr om zo enige relatie met antisemitisme te voorkomen. The Hangover werd in Frankrijk uitgebracht als Very Bad Trip omdat de meeste Fransen het woord 'hangover' simpelweg niet kennen.

Captain America: The First Avenger verschijnt op 28 juli in de Nederlandse bioscopen, onder de originele titel.


Captain America gehandhaafd in filmtitel (Foto: Novum)

Tribunaal overweegt Mladic tegemoet te komen

Ratko Mladic krijgt mogelijk toch de advocaat van zijn keuze, ook al voldoet die niet aan alle voorwaarden van het Joegoslavië-Tribunaal. Dit heeft de zegsman van de griffie van het VN-hof in Den Haag woensdag gezegd.

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider schreeuwde en tierde maandag tijdens de voortzetting van zijn eerste voorgeleiding omdat de advocaat van zijn voorkeur niet in de rechtszaal was. Milos Saljic uit Belgrado spreekt Frans noch Engels.

'Verkoop Duke Nukem teleurstellend'

Het schietspel Duke Nukem Forever valt in alle opzichten tegen. De verkoop valt minder hoog uit door de kritiek die het spel in de media heeft gekregen. Analisten van Wedbush & Morgan hebben daarop de winstverwachtingen van game-uitgever Take-Two Interactive naar beneden bijgesteld. Dat schrijft gamewebsite Gamasutra.

Van het schietspel zouden naar schatting anderhalf miljoen exemplaren zijn verkocht. Oorspronkelijk was rekening gehouden met drie miljoen stuks. De winstverwachting ligt nu 25 miljoen dollar lager op grofweg 350 miljoen dollar. Duke Nukem Forever krijgt veel kritiek, maar toch is de verwachting dat er een nieuw Duke Nukem-spel komt.

Wedbush & Morgan ziet wel positief nieuws rond de detectivegame L.A. Noire. Het spel zou vier miljoen keer over de toonbank gegaan zijn, terwijl de analisten op 3,5 miljoen stuks hadden gerekend.


'Verkoop Duke Nukem teleurstellend'

'Driekwart wil geen bescherming Volkert van der G.'

Driekwart van de bevolking vindt dat de moordenaar van Pim Fortuyn niet beschermd moet worden als hij vrijkomt. Toch denkt twee derde dat Volkert van der G. gevaar loopt zodra hij vrij man is. Dat concludeert Maurice de Hond uit een peiling die hij voor het televisieprogramma Uitgesproken WNL heeft uitgevoerd.

Het programma wordt gepresenteerd door voormalig LPF-Kamerlid Joost Eerdmans en staat woensdagavond in het teken van de moord op Fortuyn. De Telegraaf schrijft dat verschillende Fortuyn-aanhangers in de uitzending verklaren dat er mensen zijn die Van der G. willen ombrengen zodra hij vrijkomt.

Zo zou er iemand zijn die nog tijdens de behandeling van de zaak voor dit doel al een jachtgeweer had gekocht. Voor beruchte criminelen die vrijkomen is volgens WNL weinig geregeld als het gaat om beschermingsprogramma's. De vraag zou zijn of hier wat aan moet worden gedaan.

De toenmalig advocaat van Fortuyn, Oscar Hammerstein, wijst erop dat het kabinet destijds ook geen beschermingsprogramma voor Fortuyn heeft geregeld. "Het zou raar zijn wanneer dat wel voor moordenaars wordt gedaan", tekende De Telegraaf op uit zijn mond. Van der G. kan volgens hem beter 'lekker ergens anders' gaan wonen.

De 41-jarige Van der V. kreeg in 2003 voor de moord op het Mediapark in Hilversum achttien jaar cel opgelegd. Waarschijnlijk wordt hij vrijgelaten als hij twee derde van de straf heeft uitgezeten. Dan zou hij over twee jaar op weekendverlof kunnen gaan. Ondanks dat Van der G. vastzit sinds de moord op 6 mei 2002, zou hij nog altijd een relatie hebben met de moeder van zijn dochter.

'Harry Potter' had drankprobleem

Daniel Radcliffe heeft toegegeven dat hij een drankprobleem heeft gehad toen hij begon te drinken tijdens de opnames van Harry Potter and the Half Blood Prince.

Volgens Daniel behoort zijn wilde feestgedrag tot het verleden. In het mannentijdschrift GQ UK zegt hij sinds augustus 2010 al geen slok meer gehad te hebben en dat hij inderdaad een alchoholprobleem had.

“Ik had drank nodig om van iets te kunnen genieten. Ik heb een paar jaar geleefd met het idee dat ik een soort beroemdheid was terwijl die levensstijl helemaal niet bij mij past”, aldus Daniel. Hij stopte met drinken na de opnames van het laatste deel in de Harry Potter-reeks. “Ik zit liever thuis bij mijn vriendin dan dat ik op een feest ben.

"Ik geniet van het feit dat ik een relatie met mijn vriendin kan hebben waarin ik gezellig ben en niet steeds alles verpest. Het lukt mij niet om naar feestjes te gaan en dan maar een paar drankjes te nemen om een leuke avond te hebben. Dat werkt niet voor mij en dat lukt mij ook niet.”

Daniel wil ook niet onverstandig omgaan met zijn geld. “Ik ben blij dat ik het heb, het geeft je ruimte om te ‘bewegen’. Het grootste voordeel van het hebben van geld is dat je je geen zorgen hoeft te maken en voor mij is dat een geweldig iets. Ik ga het niet uitgeven aan snelle auto’s of hoeren.

Momenteel staat Radcliffe op het toneel met de Broadway productie How To Succeed In Business Without Really Trying. Hij hoopt door deze musical toe te werken aan een gevarieerde carrière na zijn avonturen als Harry Potter.

Weg vrij voor aanleg A4 Midden-Delfland

De Raad van State heeft groen licht gegeven voor de aanleg van het ontbrekende stuk A4 tussen Delft en Schiedam. Alle bezwaren van milieuorganisaties en bewoners tegen de aanleg van het 7 kilometer lange stuk weg door het natuurgebied zijn ongegrond verklaard, heeft de hoogste bestuursrechter woensdag geoordeeld.

Dat betekent dat Rijkswaterstaat mag beginnen met de aanleg van de weg, die ervoor moet zorgen dat het verkeer tussen Rotterdam en Den Haag een stuk soepeler verloopt. De weg gaat een kleine negenhonderd miljoen euro kosten en wordt verdiept aangelegd, zodat hij van een afstand niet zichtbaar is. Ook wordt geïnvesteerd in de aanleg van extra natuur rondom de weg.

Oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) besloot vorig jaar tot de aanleg van het stuk weg, waarover ruim 50 jaar is gesteggeld. Hij liet er zich op voorstaan dat hij de laatste minister van Verkeer wilde zijn die zich met het hoofdpijndossier bezig moest houden.

Het bedrijfsleven is blij met de uitspraak. De files tussen Den Haag en Rotterdam zullen aanzienlijk verminderen als A4 Delft-Schiedam in 2015 in gebruik wordt genomen, meldt VNO-NCW. Het bedrijfsleven heeft tientallen jaren gelobbyd voor de 7 kilometer snelweg.

Milieudefensie reageert 'teleurgesteld' op het besluit van de Raad van State. De milieuorganisatie vindt het 'onbegrijpelijk' dat de bestuursrechter heeft geoordeeld dat de luchtkwaliteit binnen de perken blijft en voorspelt dat de normen vanaf dag één zullen worden overschreden.

Ineke van Gent (GroenLinks) deelt de teleurstelling. "Het is eeuwig zonde van het prachtige Midden-Delfland, dat wordt opgeofferd aan de nooit afnemende asfalthonger van dit kabinet", twittert zij.

[Tour] DerMeisters Tour-feitje van de dag

Tijdens de Tour de France zal DerMeister, Eindredacteur van FOK!sport, elke dag een feitje naar buiten brengen over de etappe die verreden zal worden of over een andere gebeurtenis uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

De coureur met de meeste ervaring uit het peloton is George Hincapie. De Amerikaan, jarenlang de vaste knecht van Lance Armstrong en tegenwoordig rijdend voor BMC, doet dit jaar voor de zestiende keer mee. Alleen tijdens zijn eerste Tour, in 1996, moest Hincapie opgeven. De vijftien jaren die volgden wist de Amerikaan telkens de finish op de Champs-Élysées te bereiken. In 2005 boekte Hincapie zijn enige etappezege tot nu toe. Op plaats twee vinden we Stuart O'Grady, goed voor vijftien deelnames. De Australische coureur van Team Leopard-Trek wist alleen in 2000 en 2007 de Ronde van Frankrijk niet uit te rijden. Hij wist in de vijftien edities in totaal twee etappes te winnen.

Op plaats drie vinden we twee renners met ieder elf deelnames; Thor Hushovd en Sylvain Chavanel. Hushovd moest alleen in zijn eerste Tour, in 2001, opgeven. De overige tien edities wist de sterke Noor telkens uit te rijden. Tot nu toe boekte Hushovd acht dagsuccessen. Tevens wist de sprinter in 2005 en 2009 beslag te leggen op de Groene trui. Chavanel wist tien van zijn elf Tour-deelnames in zijn geheel te voltooien. Alleen in 2007 moest de Fransman opgeven. Tot nu toe wist Chavanel drie etappes op zijn naam te schrijven, waarvan twee in de afgelopen editie.

Bannink en Narsingh naar FC Zwolle

FC Zwolle beschikt komend seizoen over twee nieuwe spelers. Alexander Bannink en Furdjel Narsingh komen de Zwolse selectie versterken.

Zwolle huurt Alexander Bannink van FC Twente voor één seizoen, met een optie tot koop. De 21-jarige middenvelder werd afgelopen seizoen verhuurd aan Heracles Almelo, maar keerde in de winter terug naar FC Twente. Afgelopen seizoen kwam hij twee keer uit voor FC Twente en vier keer voor Heracles Almelo.

Aanvaller Furdjel Narsingh tekent een contract voor twee jaar, met een optie voor nog één jaar bij FC Zwolle. Narsingh stond onder contract bij AZ, maar kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor Telstar.

IndonesiŽ arresteert zeven terreurverdachten

De Indonesische terreurbestrijdingsdienst heeft zeven verdachten gearresteerd op verdenking van het binnensmokkelen van wapens vanuit de Filipijnen. De terreurverdachten werden opgepakt bij verschillende operaties in zowel Jakarta als in andere steden op het eiland Java. Dit heeft de Indonesische politie woensdag bekendgemaakt.

Indonesië kampt al sinds 2002 met terrorisme. Toen kwamen ruim tweehonderd - meest buitenlandse - toeristen om bij aanslagen op twee discotheken op Bali. Sindsdien zijn honderden terreurverdachten in de kraag gevat.

Taxichauffeur mishandelt zichzelf voor geld

Een 39-jarige taxichauffeur uit Maastricht heeft een wel heel drastische manier gevonden om zijn verslaving te bekostigen. Hij bewerkte zijn armen en een been met een stanleymes ter ondersteuning van het verzonnen verhaal dat een onbekende man hem bijna 1000 euro afhandig zou hebben gemaakt. Dat meldt de politie.

Behalve de zelfverminking smeet de man ook zijn navigatiesysteem uit de auto. Dat moest het criminele gedrag van de verzonnen dader onderstrepen. Het grootste deel van het bedrag, zo'n 800 euro, betrof geld dat hij moest afdragen aan zijn baas voor de ritten die hij had gereden.

De man deed vrijdagochtend aangifte van de imaginaire overval. De politie nam de zaak hoog op en begon een grondig onderzoek. Daaruit bleek al snel dat de man de hele zaak uit zijn duim had gezogen.

De man kan een pittige rekening van de politie tegemoetzien voor de valse aangifte en voor het werk dat de politie in de zaak heeft gestoken. Ook moet hij nog steeds 800 euro aan zijn baas betalen.

VN: vrouwen worden in de steek gelaten

Meer dan de helft van de werkende vrouwen op de wereld heeft een onzekere baan, vaak zonder bescherming door arbeidswetten. Ongeveer zeshonderd miljoen vrouwen wonen in landen waar huiselijk geweld geen misdrijf is en slechts 28 landen hebben parlementen waar ten minste 30 procent van de leden vrouw is. Dat zijn enkele bevindingen in het eerste rapport van VN-Vrouwen, het nieuwe agentschap van de Verenigde Naties. Het rapport 'Vooruitgang van vrouwen in de wereld: het nastreven van rechtvaardigheid' verscheen woensdag.

Hoewel 139 landen en grondgebieden seksegelijkheid in hun grondwet hebben vastgelegd, hebben miljoenen vrouwen in veel landen nog altijd geen toegang tot economische grondstoffen en openbare diensten. Ook hebben ze vaak 'geen controle over hun eigen lichaam, hebben ze geen stem bij het nemen van beslissingen en worden ze niet beschermd tegen geweld', stelt het rapport.

"Voor de meeste vrouwen geldt dat geschreven wetten niet altijd vertaald worden naar gelijkheid en rechtvaardigheid. In veel contexten, zowel in arme als in rijke landen, laten politie, justitie en de rechterlijke macht vrouwen in steek, wat zich uit in slechte diensten en een vijandige houding van degenen die juist voor de rechten van vrouwen zouden moeten opkomen."

Het VN-rapport roept regeringen op om wetten die vrouwen discrimineren af te schaffen, om meer geld beschikbaar te stellen om ervoor te zorgen dat vrouwen toegang hebben tot het rechtssysteem en om te garanderen dat er vrouwelijke politieagenten, rechters en parlementsleden zijn.

VN-Vrouwen wil ook dat regeringen leren van landen die praktische stappen hebben genomen om de rechtspraak toegankelijker te maken voor gewone vrouwen. Genoemd worden onder meer de 'one-stop shop' in Zuid-Afrika, waar justitie en juridische en gezondheidsdiensten samenkomen, politiebureaus met vrouwelijke agenten in Latijns-Amerika, mobiele rechtbanken in Congo, zodat ook vrouwen in plattelandsgebieden toegang tot de rechtspraak hebben, en juridische hulp voor vrouwen in landen als Pakistan, Mexico, Fiji en Kirgizië.

Het rapport stelt dat in landen met een sterke toename van het aantal vrouwen in het parlement - zoals Rwanda, Nepal en Spanje - progressieve wetten voor de rechten van vrouwen vaak volgden.

Vuilniswagen rijdt fietser (14) dood in Vlaardingen

Een 14-jarige fietser uit Vlaardingen is woensdagochtend om het leven gekomen bij een aanrijding met een vuilniswagen in zijn woonplaats. Dat heeft de politie gemeld.

De aanrijding ontstond kort na 09.00 uur op de kruising van de Leperlaarssingel en de Dillenburgsingel. De oorzaak is nog niet duidelijk. De jongen overleed ter plaatse.

De chauffeur is aangehouden en wordt gehoord.

Truckchauffeur aangevallen met boormachine

Een vrachtwagenchauffeur uit Rusland is dinsdagavond in Rotterdam gewond geraakt toen hij werd aangevallen door een man met een boormachine. Dat dader wist te ontkomen, meldt de politie.

De 54-jarige chauffeur zat in zijn op de Olympiaweg geparkeerde voertuig toen hij rond 23.45 uur een man uit de bosjes zag komen met een boormachine in zijn hand. De man begon in een van de achterwielen van de vrachtwagen te boren.

Toen de chauffeur uitstapte om verhaal te halen, ontstond een worsteling waarbij de chauffeur in zijn bovenlichaam werd gestoken met de boormachine. De dader ging er vervolgens vandoor.

De politie vond de boormachine later terug, maar van de aanvaller ontbreekt ieder spoor. De vrachtwagenchauffeur is niet in levensgevaar.

Enorme cocaÔnevangst voor kust Sint Maarten

Op een jacht voor de kust van Sint Maarten heeft de Franse douane 1127 kilo cocaïne gevonden. De drugs, met een waarde van 42 miljoen euro, zaten vakkundig verstopt achter wandpanelen. De twee Duitse opvarenden zijn aangehouden. In verband met de zaak is in Spanje een Nederlander gearresteerd. Dat meldt het Duitse Bundeskriminalamt (BKA).

Het dertien meter lange jacht werd zondagochtend vroeg door de Franse douane opgebracht. De drugs werden gevonden bij doorzoeking van het schip, dat van Venezuela naar Sint Maarten voer.

De Nederlander werd gearresteerd in Alicante, aan de Spaanse oostkust. Die arrestatie volgde op enkele huiszoekingen in Duitsland. In het Caribisch gebied werd bovendien de Zuid-Afrikaanse schipper aangehouden die het cocaïnejacht de oceaan over moest brengen.

De Duitse federale recherche, die al sinds september 2009 onderzoek deed in de zaak, zegt met de vangst een internationaal opererende bende te hebben opgerold. Steeds vaker worden volgens het BKA drugs uit het Caribisch gebied met jachten naar Europa vervoerd.


Enorme cocaïnevangst voor kust Sint Maarten (Foto: Novum)

Vermiste Nederlandse gevonden in Spanje

Mary-Anne Goossens, de Nederlandse toeriste die tweeënhalve week geleden verdween in Spanje is woensdag levend teruggevonden bij een moeilijk begaanbaar deel van de rivier de Chillar. De vrouw is bij bewustzijn en de politie is momenteel in het gebied, tussen Nerja en Competa, om haar vrij te krijgen. Dat melden Spaanse media.

De 48-jarige Limburgse werd rond 07.45 uur gevonden door drie wandelaars. Ze is vermoedelijk na een val vast komen te zitten tussen de rotsen en is niet gewond. De vrouw hield zichzelf in leven met een laagje water tussen de rotsen. De wandelaars hebben haar dekens en voedsel gegeven. Hulpdiensten zijn bezig de vrouw los te krijgen.

Familieleden van de vrouw begonnen twee weken geleden een grote zoekactie, nadat de vrouw verdween tijdens een tiendaagse vakantie in Malaga in het zuiden van Spanje. Ze begonnen een uitgebreide mediacampagne en vroegen mensen via sociale media uit te kijken naar Goossens. Ook zochten ze zelf in Spanje.

Deze week maakte de politie bekend te stoppen met de zoektocht naar de vrouw. Het onderzoek werd wel nog voortgezet en er werd rekening gehouden met een misdrijf. De koffer van de vrouw stond nog in haar hotelkamer toen ze verdween.

Bin Hammam krijgt snel duidelijkheid van FIFA

Mohamed bin Hammam krijgt op 23 juli te horen of zijn voorlopige schorsing gehandhaafd blijft. De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA doet op die dag uitspraak in de zaak van de van corruptie verdachte Qatarees. Bin Hamman trok zich door de beschuldigingen terug als presidentskandidaat voor de FIFA.

Bin Hammam zou tijdens een bijeenkomst van de Caribische voetbalbond alle aanwezigen een envelop hebben aangeboden met daarin veertigduizend euro. Op deze manier zou de tegenkandidaat van Sepp Blatter hebben gehoopt extra stemmen te winnen. Bin Hammam ontkent de beschuldigingen en vindt dat hij niet eerlijk wordt behandeld.

De ethische commissie liet vandaag weten het onderzoek na ruim een maand te hebben afgerond. Een dag voor de uitspraak staat eerst nog een hoorzitting op het programma.

IsraŽl maakt zich op voor komst activisten

De Israëlische autoriteiten zetten extra politietroepen in op de luchthaven Ben-Gurion in verband met de verwachte komst van pro-Palestijnse activisten. Honderden activisten uit verschillende landen, die eigenlijk met een hulpvloot vanuit Griekenland naar de Gazastrook wilden uitvaren om Israëls zeeblokkade van het gebied te doorbreken, hebben nu aangekondigd vrijdag naar de joodse staat te vliegen om er tegen de blokkade te protesteren.

"Ieder land heeft het recht om provocateurs tegen te houden", zei premier Benjamin Netanyahu. Op de luchthaven staan honderden manschappen paraat om in te grijpen bij ordeverstoringen, zei politiewoordvoerder Micky Rosenfeld.

De activisten zijn door de Griekse autoriteiten gefrustreerd in hun streven met een flottielje naar Gaza uit te varen. De Griekse regering heeft een uitvaarverbod voor hen afgekondigd. De Griekse kustwacht heeft enkele schepen van de flottielje die toch probeerden uit te varen tegengehouden.

De Griekse regering heeft eerder al aangeboden het transport van de hulpgoederen die de activisten wilden afleveren in Gaza op zich te nemen.

Aangifte poging moord tegen Amsterdamse agent

Tegen de agent die in mei in Amsterdam het vuur opende toen hij werd belaagd door leden van een voetbalteam is aangifte gedaan van poging tot moord. De 28-jarige Diego M., die in zijn buik werd geschoten, heeft ook aangifte gedaan van zware mishandeling met voorbedachten rade, zegt zijn advocaat Rob Meerman.

Bij de schietpartij kwam een 31-jarige Amsterdammer om het leven. Zijn broer en M. raakten gewond. M. lag ruim twee weken in coma en ligt nog altijd in een ziekenhuis. De advocaat heeft de aangifte dinsdag namens hem ingediend. Het OM verdenkt M. overigens van een poging tot mishandeling.

De beschuldiging van zware mishandeling met voorbedachten rade baseert de advocaat op een verklaring die de agent bij de rijksrecherche heeft afgelegd. Daar zou hij hebben gezegd dat hij elk van de vier geloste schoten bewust en overwogen heeft gelost. "Dat is dus met voorbedachten rade geweest."

De agent, een hondengeleider, opende op 14 mei het vuur nadat hij werd belaagd door enkele leden van een voetbalteam. De amateurvoetballers uit Amstelveen vierden hun kampioenschap. De schietpartij vond plaats op de Spiegelgracht, tegenover het Rijksmuseum.

Budget nieuwe energiesubsidie in vijf dagen op

De nieuwe stimuleringsregeling voor duurzame energie is populair. Het budget is vijf dagen nadat de regeling werd opengesteld alweer op. Er is voor ongeveer anderhalf miljard euro aan projecten ingediend, meldt het Ministerie van Economische Zaken en Innovatie woensdag.

Dat is goed voor bijna zeshonderd projecten voor de productie van groen gas en het opwekken van elektriciteit uit biomassa, wind en zon. De hoeveelheid duurzame energie die deze projecten opleveren is voldoende voor het verbruik van 120.000 huishoudens.

De projecten die zijn ingediend krijgen een garantieprijs van maximaal 9 cent per kilowattuur elektriciteit of 62 cent per kubieke meter groen gas. Hiermee wordt het verschil met de geldende energieprijzen overbrugd.

De zogeheten SDE+ regeling is zo opgezet dat verschillende vormen van duurzame energie met elkaar concurreren en producenten worden geprikkeld om voor een zo laag mogelijk subsidiebedrag in te schrijven. "Met deze aanpak wekken we per euro belastinggeld veel meer groene energie op", zegt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

"Hierdoor groeit het aandeel duurzame energie, zodat we minder afhankelijk worden van olie, kolen en gas", aldus de bewindsman. De subsidie geldt voor maximaal 15 jaar.

Vertrek Sneijder dichtbij na komst Alvarez

Internazionale heeft de Argentijnse middenvelder Ricky Alvarez overgenomen van Vélez Sársfield. Dat meldt de Argentijnse club woensdagochtend op haar website. De club ontvangt zeventien miljoen dollar, een kleine twaalf miljoen euro. De clubs zijn eruit, maar een persoonlijk akkoord zal geen probleem zijn voor Alvarez, die al langer aan Inter werd gelinkt.

Italiaanse media suggereerden afgelopen week dat de komst van Alvarez kan betekenen dat Inter uitgaat van een transfer van Wesley Sneijder. Na het vertrek van José Mourinho en het matige jaar dat Inter speelde, staat de Nederlander open voor een nieuw avontuur.

Alvarez kan uitstekend uit de voeten op de positie van Sneijder. De 23-jarige Alvarez debuteerde in 2008 bij Velez. In 2011 hielp hij zijn team de Clausura te winnen. De jongeling baarde opzien tijdens het kampioenschap in zijn geboorteland met zijn spel.

Horner ziet Hamilton niet naar Red Bull gaan

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner ziet Sebastian Vettel en Lewis Hamilton in de nabije toekomst niet samen in één team rijden. De Brit vindt de combinatie een ongelukkige en drukt de speculaties over een komst van Hamilton dan ook de kop in. De geruchten onstonden nadat Horner en Hamilton in Canada informeel met elkaar spraken.

"Op papier zouden die twee coureurs voor elk team geweldig zijn. Je moet echter ook naar de dynamiek van zo’n samenwerking kijken. Het is moeilijk te zien hoe twee atleten op de top van hun kunnen voor hetzelfde team zouden kunnen rijden. Kijk naar Prost en Senna, of Mansell en Piquet. Dat is niet goed afgelopen," zei Horner tegen Press Association.

"Lewis behoort misschien wel tot de drie beste coureurs ter wereld, maar wij zijn momenteel erg blij met de combinatie die we hebben. Wij hebben Seb de komende jaren nog onder contract en zijn ook erg blij met Mark Webber. Ik zie niet hoe Lewis in het plaatje zou passen."

Ling: "Wacht nog steeds op vervolggesprek"

Binnen Ajax zijn er twijfels over de geschiktheid van Tscheu La Ling als algemeen directeur. Zelf wacht hij rustig af wanneer de club opnieuw met hem in gesprek gaat.

"Na mijn kennismakingsgesprek met de nieuwe commissarissen heb ik, zoals gevraagd, mijn ideeën op papier gezet", legt Ling uit tegen Voetbal International. "Daarna zou het logisch zijn verder te kijken of er een basis is voor samenwerking. Op dat vervolggesprek wacht ik nog steeds. De bal ligt nu bij Ajax."

Toch verandert dat niks voor Ling. "Wat mij betreft is er aan de situatie niks veranderd, het lijkt me nog steeds een mooie uitdaging. Ik heb er inmiddels voor gezorgd dat er geen sprake kan zijn van belangenverstrengeling vanwege mijn betrokkenheid bij AS Trencin in Slowakije, dus dat kan het probleem niet zijn."

Johan Cruijff ziet Ling als beste kandidaat voor de functie, maar binnen de club ondervindt hij veel weerstand. Cruijff heeft inmiddels gedreigd om op te stappen bij Ajax als hij zijn zin niet krijgt. De beoogde nieuwe raad van commissarissen van de Amsterdamse club overlegt vandaag over de problemen die er zijn ontstaan rondom de benoeming van een nieuwe algemeen directeur.

Meeuwis tekent contract bij VVV-Venlo

Marcel Meeuwis vervolgt zijn voetballoopbaan waarschijnlijk bij VVV-Venlo. De Limburgers hadden in de winterstop ook al interesse in de middenvelder, maar destijds besloot Meeuwis om op huurbasis naar Feyenoord te verkassen.

De middenvelder had bij Borussia Mönchengladbach, de ploeg waar Meeuwis nog onder contract staat, nog een doorlopend contract. Desondanks mocht hij transfervrij vertrekken. VVV moet alleen nog met de Duitse ploeg de financiële afwikkeling regelen.

Meeuwis zal namelijk bij VVV genoegen moeten nemen met een lager salaris dan dat hij in Duitsland verdiende. "Het is de bedoeling dat Marcel nog een geldbedrag meekrijgt, omdat hij daar veel meer verdiende dan hij bij VVV gaat doen. Ik verwacht dat we er snel uitkomen", aldus Louis Laros, zaakwaarnemer van Meeuwis.

Focus meer op verhaal in Elder Scrolls: Skyrim

Bethesda focust met de productie van Skyrim meer op het goed vertellen van één verhaal dan een boel mindere verhalen. De sidequests zullen nog wel aanwezig zijn maar veel minder vertakkingen hebben dan in voorgaande delen. Verder wordt er meer verteld over armour en de verschillen tussen PC en console.

 "We've focused on telling one story well. There are decision points in all the quest lines that can change things, but overall it's a single story. Because the side quests are smaller stories, they are more likely to have major branches. For example, you can decide to save or betray someone, which changes the whole end of the quest. Overall the quest structure in Skyrim is closer to Oblivion than Fallout 3, in that there are many more quests, but they have fewer branches."

Verder werd verteld dat Skyrim een 'one-piece-body-armour-systeem' gebruikt in plaats van het 'two-piece-body-armour-systeem' van Morrowind. In plaats van een verschillende body armour zal er nu één geheel zijn. Dit is gedaan om een bepaalde look te kunnen creëren die hoort bij het spel.

"The armour system is very similar to Oblivion's. The main difference is that the upper and lower body armours, the cuirass and greaves, have been combined into one piece.

This helps create armour styles that have the look we needed for Skyrim. In most of the Nordic designs we created, the upper armour would completely cover the lower armour, making it unnecessary.

We get much better visual results combining those pieces, and it renders a lot faster too, so we can put more people on screen, so that was an easy trade-off for us. We can also make a lot more armours now, so the number and variation types are more than we've ever had."

Als laatste wordt er nog wat uitleg gegeven over de verschillen tussen de PC-versie en de console-versie. Het spel zal op de PC stukken betere textures krijgen onder andere, mits je systeem dit aankan uiteraard. Verder zullen ook de controls heel anders zijn dan op de console-versie.

"64-bit specific exe? Not at this time. As far as UI, it visually looks the same across the platforms, but the controls are entirely different. There's also a lot of 'power user' stuff we do with the keyboard from how favourites work, to quick saves, and more that is similar to what we've done before in that area.

We're packing a lot of info on the screen and the whole interface is much less 'look at giant fonts!' than, say, Oblivion. The PC version also gets higher res textures, larger render modes, and a bunch of other effects you can scale up if your machine is a beast.  

Last but most important, is the Creation Kit we'll be releasing for the PC. Modding the game and making it your own is very important to us and our fans, so we're going to keep doing whatever we can in that area."

Viertal vast voor grote beleggingsfraudezaak

De politie heeft dinsdag vier verdachten aangehouden in een grootschalige beleggingsfraudezaak. Ze worden verdacht van verduistering, oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie, laat de politie woensdag weten.

Het gaat om twee mannen uit Winterswijk van 31 en 41 jaar en een 48-jarige man en een 43-jarige vrouw uit Ommen. In de fraudezaak werden gedupeerden voor twee miljoen euro opgelicht. De politie heeft twintig aangiftes tegen de vier ontvangen.

Het viertal zou mensen uit het hele land hebben overgehaald te beleggen in obligaties met een beweerd hoog rendement. Gedupeerden investeerden onder meer de overwaarde van hun huis. Het geld werd volgens de verdachten ondergebracht in onroerend goed. De eerste maanden kregen de gedupeerden nog rendement uitbetaald, maar daarna stopte dat plotseling zonder toelichting.

Eerder werden in het onderzoek vijf woningen onderzocht in Winterswijk, Lichtenvoorde en Ommen. Daarbij werden bedrijfsadministratie en computers in beslag genomen.

Winter wint Canadese beker met Toronto

Aron Winter, sinds dit seizoen trainer van de Canadese ploeg Toronto FC, heeft zijn eerste prijs met de club weten te winnen. In de bekerfinale wist Toronto FC over twee duels af te rekenen met Vancouver.

Het heenduel, dat in mei werd afgewerkt, werd met 1-1 gelijkgespeeld. In de terugwedstrijd wist de ploeg van Winter een 1-0 achterstand om te buigen in een 2-1 voorsprong. De 44-jarige Winter pakte daarmee zijn eerste prijs met Toronto FC.

De return werd overigens voor de tweede maal afgewerkt. Bij de eerste keer werd de wedstrijd wegens noodweer gestaakt. Vancouver stond op dat moment met 1-0 voor, maar er werd besloten om het gehele duel overnieuw te spelen. Bij Toronto FC deden de Nederlandse voetballers Javier Martina en Nick Soolsma mee.

Danny Koevermans en Torsten Frings, de nieuwste aanwinsten van Toronto, maakten nog geen speelminuten. Beide spelers zijn pas vanaf 20 juli speelgerechtigd. De ploeg speelt dan het competitieduel tegen FC Dallas.

Jolie en Parker bestbetaalde actrices

Angelina Jolie en Sarah Jessica Parker zijn de best verdiende actrices van Hollywood. De twee verdienden het afgelopen jaar allebei dertig miljoen dollar, volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes. Het blad heeft het inkomen van de actrices tussen mei vorig jaar en mei dit jaar geschat.

Jolie speelde in 2010 in de actiefilms Salt en The Tourist. De vriendin van Brad Pitt werkt momenteel aan haar regiedebuut In the Land of Blood and Honey over de oorlog in Bosnië. Parker verdiende naast haar vertrouwde rol als Carrie Bradshaw in Sex and the City 2 ook achttien miljoen dollar met haar parfumlijn. De actrice sleept ook nog steeds bakken met geld binnen door de talloze herhalingen van Sex and the City-afleveringen.

De tweede plek wordt gedeeld door Jennifer Aniston en Reese Witherspoon, die beiden 28 miljoen dollar kregen bijgeschreven op hun bankrekeningen. De voormalige Friends-actrice heeft in een aantal flops gespeeld, maar kwam vorig jaar weer op het juiste spoor met goed lopende films als The Bounty Hunter en Just Go With It.

De derde plaats is voor de Hollywoodsterren Julia Roberts en Kristen Stewart met twintig miljoen dollar. Hollywoodveteraan Meryl Streep sluit de lijst van de tien bestbetaalde actrices af met tien miljoen dollar.


Jolie en Parker bestbetaalde actrices (Foto: Novum)

Nog meer details over Wii U

Nintendo heeft meer details bekendgemaakt van hun nieuwste console, Wii U. Er wordt hierbij vooral gesproken over de online diensten van Wii U. Nintendo heeft goed gekeken naar de concurrenten en hoe zij met hun online diensten omgaan. Hier hebben zij van geleerd en hun eigen netwerk op aangepast. 

De Wii U levert een veel flexibelere netwerkdienst aan dan ze tot nu toe hebben gedaan. Ze hebben hierbij gekeken naar de Xbox 360 en de PlayStation 3 waarbij veel developers de voorkeur geven aan de PlayStation 3 door hun flexibele netwerk. 

"We've seen what our competitors have done, and we've acknowledged that we need to do more online, starting with the launch of our eShop on Nintendo 3DS, and we're going to continue to build our online capability.For Wii U, we're going to take that one step further, and what we're doing is creating a much more flexible system that will allow the best approaches by independent publishers to come to bear.

So instead of a situation where a publisher has their own network and wants that to be the predominant platform, and having arguments with platform holders, we're going to welcome that. We're going to welcome that from the best and the brightest of the third party publishers."

Microsofts netwerk wordt genoemd waarbij gemeld wordt dat hun netwerk zeer gelimiteerd is. Developers moeten zich houden aan de infrastructuur en regels van Microsofts netwerk. Sony heeft echter een veel flexibler netwerk. Hoe Nintendo hun netwerk gaan gebruiken met Wii U is nog niet bekend. Nintendo heeft aangegeven dat ze developers vrijheid willen geven bij het developen voor de Wii U.

"Nintendo's past console business has often included this idea of a set and fixed online structure. So, I think that, going forward, the question is really to what degree Nintendo can create a more flexible system for its consoles.

And, what we found at this point is that, as we discuss the online structure with different publishers, the things that the different publishers want to do are in fact seemingly rather different. Our current direction is how we can take the desires of the third parties and create a system that's flexible enough to enable them to do the types of things that they might want to do."

Rockstar Games stopt samenwerking Team Bondi

Pas geleden kwamen enkele ex-werknemers van Team Bondi uit de kast met verhalen over hun ex-werkgever. Deze verhalen gaven aan dat werkweken van zestig tot tachtig uur normaal waren en je soms gevraagd werd nog meer uren te draaien. Daarnaast was de baas, Brendan MacNamara, nou ook niet de vriendelijkste van het stel.

Ex-werknemers en verschillende bronnen hebben nu aangegeven dat Rockstar Games zo ontevreden was over de situatie van Team Bondi dat ze geen games meer van de ontwikkelaar gaan uitgeven. Volgens één van de bronnen zou zonder Rockstar Games het bedrijf, Team Bondi, jaren geleden over de kop zijn gegaan.

Deze uitspraken komen na uitgelekte e-mails tussen Brendan McNamara en de directie van Rockstar Games. De laatste twee jaar van de ontwikkeling verliepen al moeizaam omdat Rockstar Games zich steeds meer ging bemoeien met het ontwikkelproces. De directie en het management van Team Bondi kon dit niet waarderen maar Rockstar Games was het niet eens met beslissingen die Team Bondi maakte.

Deze situatie zou goed kunnen betekenen dat er geen L.A. Noire deel twee zal gaan komen of Rockstar Games zal een nieuwe ontwikkelaar moeten zoeken. We houden jullie op de hoogte.

Haas wint weer na zeventien maanden

Voor het eerst in zeventien maanden heeft Tommy Haas weer een tennispartij gewonnen. In de eerste ronde van het ATP-toernooi in het Amerikaanse Newport versloeg de Duitser zijn landgenoot Michael Berrer met 7-6 (9) en 6-4.

Op 9 februari 2010 boekte Haas zijn laatste zege. Daarna was Haas, de voormalig nummer twee van de wereld, door blessures ruim een jaar uitgeschakeld. Op Roland Garros dit jaar maakte hij zijn rentree in het enkelspel.

Meer vrouwen voor het eerst moeder

Het aantal vrouwen dat voor het eerst moeder wordt is de afgelopen drie jaar toegenomen. Kregen in 2008 nog 82.000 vrouwen hun eerste kind, vorig jaar waren dat er 86.000. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar werden in totaal 184.000 kinderen geboren. Dat zijn er evenveel als in 2008 en 2009, maar het aantal eerste kinderen is met vierduizend toegenomen. Volgens het CBS stellen twintigers het moederschap niet verder uit en kiezen dertigers en veertigers vaker alsnog voor een kind.

De leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden is de afgelopen decennia sterk gestegen. In 1980 kreeg een vrouw haar eerste kind op een gemiddelde leeftijd van 25,6 jaar en in 2004 was dit 29,4 jaar. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen is de afgelopen zeven jaar niet verder toegenomen.

Been: "Ik verwacht wel wat van Cissť"

Trainer Mario Been laat weten dat hij dit seizoen wel wat van Sekou Cissé verwacht. De Ivoriaan scoorde gisteren tijdens het oefenduel met eersteklasser SC Erica (0-9).

"Ik ben er zo lang uit geweest", zegt Cissé tegen het Algemeen Dagblad. "Ik wil pas weer over mijn prestaties praten als de competitie is begonnen." Over zijn doelpunt wilde hij wel praten. "Die zat er lekker in," beaamde de aanvaller. Zijn strakke uithaal eindigde hard in de bovenhoek.

Trainer Mario Been was onder de indruk van het doelpunt. Dat soort acties heeft hij lang niet kunnen aanschouwen van Cissé, want de Ivoriaan kwam de afgelopen twee seizoenen nauwelijks in actie. "Maar Sekou oogt weer heel erg fit", reageert Been. "Ik verwacht wel wat van hem."

Feyenoord heeft nog altijd geen toestemming van de licentiecommissie van de KNVB gehad om zich op de transfermarkt te begeven en moet het tot die tijd doen met de huidige selectie. Daarbij komt het vertrek van Georginio Wijnaldum naar PSV en zou ook Leroy Fer nog kunnen vertrekken.

Jaap Blokker overleden

Jaap Blokker, de eigenaar van de gelijknamige winkelketen, is dinsdag op 69-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Laren. Hij wordt maandag in besloten kring begraven. Dat heeft de raad van bestuur van Blokker Holding namens de familie bekendgemaakt.

Blokker was meer dan 45 jaar verbonden aan het internationale detailhandelsconcern. Hij deed dat volgens de onderneming 'met scherpe geest, enthousiasme en grote bestuurlijke kwaliteiten'. De 'inspirator' werd alom bewonderd voor wat hij tot stand heeft gebracht, meldt het bedrijf.

Blokker werd in Amsterdam geboren als oudste zoon van Albert Blokker, die na uitkoop van zijn beide broers in 1961 de enige eigenaar was geworden van het toenmalige Gebr. Blokker. Dat was de voortzetting van de in 1896 door Jacob Blokker in Hoorn geopende Goedkoope IJzer-en Houtwinkel Jb. Blokker Pz.

Nadat Jaap Blokker opleidingen in het buitenland had gevolgd en had gewerkt als verkoper en bedrijfsleider in diverse filialen, ging hij op het hoofdkantoor op de afdeling inkoop aan de slag. In1967 werd hij adjunct-directeur van Gebr. Blokker. In de zomer van 1973 werd hij medevoorzitter, naast zijn vader.

In de tweede helft van de jaren zestig groeide de onderneming naar 28 vestigingen met een omzet van circa negen miljoen euro. Onder leiding van Jaap Blokker werden in de tweede helft van de tachtiger jaren en in de jaren negentig vele aankopen gedaan.

Tegenwoordig maken onder meer de winkelketens Marskramer, Xenos, Bart Smit, Intertoys, Maxi Toys, Leen Bakker en diverse groothandels deel uit van Blokker. Het concern is actief met veertien winkelformules in elf landen en telt bijna 2900 vestigingen en ruim 25.000 medewerkers. De totale omzet was afgelopen jaar bijna 2,8 miljard euro, met een nettowinst van 158 miljoen euro.

Bij het honderdjarig bestaan van Blokker in 1996 werd Jaap Blokker benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.


Jaap Blokker overleden (Foto: Novum)

Kroes: mobiel bellen in EU goedkoper

Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) presenteert woensdag voorstellen die bellen en internetten vanuit andere EU-landen goedkoper moeten maken. Na 2015 moeten de kosten in het buitenland gelijk zijn aan die in eigen land.

De plannen van Kroes lekten vorige week op hoofdlijnen al uit. Ze wil onder meer de concurrentie tussen providers bevorderen door mobiele bellers de mogelijkheid te geven in het buitenland voor een andere aanbieder te kiezen met behoud van gsm-nummer. Daarnaast wil ze ermee doorgaan de maximumtarieven voor mobiel bellen in andere EU-landen aan banden te leggen. Vorige week verlaagde Kroes nog het maximumtarief voor grensoverschrijdend mobiel bellen van 39 naar 35 cent per minuut, exclusief btw.

De kosten voor mobiel internetten vanuit een ander EU-land moeten over drie jaar 50 cent per megabyte bedragen, exclusief btw. Nu is dat nog 2 euro.

Kroes: mobiel bellen in EU goedkoper
Kroes: mobiel bellen in EU goedkoper (Foto: ANP)

[Tour] De etappe van vandaag

De vijfde etappe geeft de sprinters weer de kans op een ritzege. De etappe gaat van Carhaix naar Cap Fréhel en is 164,5 kilometer lang. Onderweg is het uitkijken voor de wind, aangezien de laatste 70 kilometer langs de kust wordt verreden.

Carhaix
Carhaix is een klein plaatsje van nog geen 9.000 inwoners gelegen in Bretagne. De plaats is voornamelijk bekend om het Festival des Vielles Charrues. Een festival van vier dagen lang dat een kleine 250.000 bezoekers naar het dorp trekt. Dit jaar wordt van 14 tot en met 17 juli de twintigste editie gehouden

De Tour de France deed Carhaix, zoals zoveel plaatsen dit jaar, nog niet aan.

Cap Fréhel
Ook Cap Fréhel wordt voor het eerst aangedaan in de Tour de France. De kaap is tot beschermd natuurgebied verklaard en staat bekend voor zijn rotswanden en zijn broedplaatsgebied van talrijke vogelsoorten. De steile rotswanden, met een hoogte van om en bij de 70 meter, bestaan uit rode zandsteen, zwart leisteen en rooskleurige granietstenen.

De grasvelden die doorheen en langs de rotswanden lopen, maken deel uit van een prachtig heideveld, wat zo'n 300 hectare uitstrekt.

Etappebeschrijving
De etappe van vandaag kent maar één obstakel onderweg. Na 45,5 doemt de Côte de Gurunhuel van de vierde categorie op, maar dit zal weinig problemen geven. Het belangrijkste waar de renners op zullen moeten letten is de wind, want na een kleine honderd kilometer wordt de kust bereikt.

De laatste zeventig kilometer wordt volledig langs de kust verreden en zal, afhankelijk van de hoeveelheid wind, mogelijk de kans bieden op waaiers. Aan het eind is echter wel de massasprint te verwachten.

Profiel

Klassement na vierde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 13:58.25
2 Cadel Evans Aus BMC + 0,01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervelo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack + 0,10
6 Bradley Wiggins GB Team Sky z.t.
7 Geraint Thomas GB Team Sky + 0,12
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
10 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek z.t.
17 Robert Gesink NED Rabobank +0.20
38 Bauke Mollema NED Rabobank +1.34
64 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.52
76 Wout Poels NED Vacansoleil +3,27
103 Lars Boom NED Rabobank +4,56
108 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +5,31
130 Maarten Tjallingii NED Rabobank +7,17
143 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +8,22
146 Laurens ten Dam NED Rabobank +8,51
176 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +11,47
191 Addy Engels NED Quick-Step +15,22
195 Niki Terpstra NED Quick-Step +19,52

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Mark Cavendish
**** Tyler Farrar
*** Romain Feillu, Alessandro Petacchi
** Jose Joaquin Rojas, Andre Greipel, Denis  Galimzyanov
* Borut Bozic, Thor Hushovd, Sebastien Hinault

Depp officieel in gesprek voor Pirates 5

Johnny Depp is nu officieel in gesprek om terug te keren als Jack Sparrow voor Pirates 5. De acteur wilde eerst een pauze inlassen voor zijn beroemdste personage maar nu lijkt het er op dat Jack en consorten geen rust krijgen.

Het is geen geheim dat Depp graag in de rol van de scherpe, ietwat vrouwelijke kapitein Jack Sparrow kruipt. Al sinds de eerste film roept hij dat hij dit wel zeven films kan volhouden. Met Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides, het vierde deel in de reeks, is hij al aardig onderweg. 

Toch gaf hij onlangs aan een pauze te willen inlassen tussen het vierde en het vijfde deel van de serie. Hij wilde eerst een script lezen en het publiek laten ademen voordat het volgende deel gemaakt zou worden. De acteur heeft sowieso al getekend voor The Lone Ranger, een film die Depp voor de rest van het jaar bezig zal houden met opnames.

Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides is het eerste deel in de franchise dat Depp's Jack Sparrow alleen in de hoofdrol ziet. Een goede zet, zo lijkt het, want het vierde deel heeft zojuist de 1 miljard grens overschreden. Niet geheel verwonderlijk dat Disney vaart zet achter plannen voor een deel 5. Terry Rossio, die ook verantwoordelijk was voor de eerste vier delen, is sinds januari bezig aan een script.

Handel in gehackte ov-chipkaarten ontdekt

Voor het eerst is grootschalige handel in gehackte ov-chipkaarten ontdekt. Via handelssite Marktplaats werden kaarten voor 17,50 euro aangeboden waarmee twee dagen gratis met de trein zou kunnen worden gereisd. In feite waren het gehackte chipkaarten waar een saldo van 150 euro op stond, meldt kaartbeheerder Translink Systems woensdag.

De fraude kwam volgens een woordvoerder enkele weken geleden aan het licht toen iemand in een keer tientallen kaarten kocht. De baliemedewerkster werd na de verkoop achterdochtig en trok aan de bel. Donderdag heeft Translink Systems aangifte gedaan. De politie onderzoekt de zaak.

Dat hackers het saldo van de kaart kunnen aanpassen, was al bekend. Het is echter nieuw dat er grootschalig in gehackte kaarten wordt gehandeld.

Reizigers die vermoeden dat ze een gehackte kaart hebben gekocht, kunnen aangifte doen bij de politie. Ook kunnen ze terecht bij opgelichtopinternet.nl, zegt de woordvoerder.


Handel in gehackte ov-chipkaarten ontdekt (Foto: Novum)

Gay definitief niet naar WK atletiek

Tyson Gay zal definitief niet meedoen aan het WK atletiek volgende maand in Zuid-Korea. De voormalig wereldkampioen is niet opgenomen in de estafetteploeg. Dat was zijn laatste kans om toch mee te doen aan het WK.

Gay moest eerder tijdens de Amerikaanse kampioenschappen opgeven vanwege een blessure aan zijn heup. Hierdoor kon hij kwalificatie voor de 100 en 200 meter op het WK op zijn buik schrijven.

Karelse: "Profclubs horen niet op kunstgras"

NAC Breda-trainer John Karelse was na afloop van de oefenzege op Dongen niet erg tevreden. Hij ergerde zich aan het kunstgras.

NAC won met 3-1 van Dongen. "Ik heb er de buik vol van", zei Karelse na afloop van de oefenwedstrijd tegen Omroep Brabant. "Profclubs horen in de voorbereiding niet op kunstgras te spelen. Ik speel er niet graag op en de jongens ook niet. Gelukkig is er niemand geblesseerd geraakt."

"Overigens is dat geen excuus, want we hebben het gewoon slecht gedaan", voegde de trainer daar aan toe. Dongen kwam eerst nog op voorsprong te staan, waarna NAC alsnog met de overwinning naar huis ging. "We waren slap in de duels, dekten niet door en hebben op de flanken veel te weinig gebracht", zei Karelse.

'Man had al langer seks met meisje Amber Alert'

De man uit Espel bij wie vrijdagnacht de vermiste 17-jarige Melanie werd gevonden, had al langer sekscontacten met haar. Hij kent het meisje uit Hardinxveld-Giessendam al zeker driekwart jaar, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van bekenden van hem. Zijn advocaat John Walls houdt het er in de krant op dat de twee al geruime tijd een relatie hadden.

Nadat hij haar had benaderd via internet zou hij haar in oktober al een nacht hebben meegenomen naar een hotel. Hij zou weten dat ze verstandelijk beperkt is.

Voor Melanie werd vrijdag een Amber Alert uitgestuurd. Ze was donderdag van haar stage vertrokken en had gezegd dat ze bij een vriend ging logeren. Tegen haar ouders had ze gezegd dat ze moest overwerken. Via haar computer achterhaalde de politie waar ze verbleef. Vrijdagnacht werd ze bij de verdachte, Egbert de V., gevonden.

Nadat het Amber Alert was verstuurd, zou hij al zijn gebeld door een bekende die de tiener van foto's herkende. Toen zou De V. hebben ontkend dat het meisje bij hem was. De bekenden achten het onwaarschijnlijk dat hij de tiener tegen haar wil vasthield of dat hij haar iets aan wilde doen.

Het voorarrest van de verdachte werd dinsdag met veertien dagen verlengd. Het OM verdenkt hem van onttrekking van een minderjarige aan het ouderlijk gezag en misbruik.

"Rits is een groot talent"

Jan Vertonghen zal zich bij Ajax bekommeren om nieuwe aanwinst en landgenoot Mats Rits. Hij vindt Rits een erg groot talent.

"Hij is pas zeventien jaar en echt een groot talent", zegt Vertonghen tegen De Telegraaf over de nieuwe Ajacied. "Mats is een aanvallend ingestelde middenvelder, vergelijkbaar met Demy de Zeeuw. Wellicht wat technischer, maar Demy was verdedigend weer iets beter."

De Zeeuw vertrok deze zomer naar Spartak Moskou. "We hebben het er net nog over gehad, dat we Demy zullen missen", reageert Vertonghen. "Hij was een goede voetballer en paste perfect in de groep. Demy heeft met Spartak Moskou voor het avontuur gekozen en dat past eigenlijk wel bij hem."

Rits tekende een contract voor twee seizoenen bij Ajax.

Film: Kari-gurashi no Arietti (The Borrowers)

Kari-gurashi no Arietti of kortweg Arrietty, is de nieuwste animatiefilm van de befaamde Ghibli filmstudio. De film is gebaseerd op de boekenreeks The Borrowers, geschreven door Mary Norton. Hoewel Arrietty geen opvallende plaats gaat innemen in het uitmuntende rijtje films die al geproduceerd werden door Ghibli, is de film met name voor kinderen uitermate geschikt. De beelden zijn prachtig, en ondanks dat het verhaal nogal standaard is, bevat de film toch enkele gedenkwaardige momenten.

'Donner naar Raad van State'

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) is de gedoodverfde kandidaat voor het vicevoorzitterschap van de Raad van State. De baan kan hem 'eigenlijk' niet meer ontgaan, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van ingewijden. De opvolging van de huidige vicevoorzitter, Tjeenk Willink, zou vrijdag aan de orde komen in de ministerraad.

Normaal wordt de minister van Binnenlandse Zaken belast met de benoemingsprocedure. Nu wordt de taak echter bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gelegd. Zo wordt voorkomen dat Donner over zijn eigen benoeming moet beslissen.

De koning van de PlayStation-verzamelaars

Sommige mensen verzamelen graag, zo ook de gebruiker Ahans76 van playstationcollecting.com. Deze gebruiker is namelijk de koning der PlayStation-verzamelaars. De beste gebruiker heeft namelijk alle NTSC PlayStation 2-games, gesealed, thuis in de kast staan. Er worden nog games uitgebracht voor de PS2 maar de teller gaat nu al over de 1850 games heen.

Naast de PS2-verzameling heeft de verzamelaar ook al 450+ PSP-games, die verzameling wil hij ook af maken. Ben je benieuwd naar de gebruiker en waarom hij is begonnen met verzamelen? Lees dan hier het interview en bekijk hieronder enkele foto's uit zijn PS2-verzameling.

VerzamelingVerzamelingVerzamelingVerzameling

'Meer huizenbezichtigingen door lagere verhuistaks'

Het aantal huizenbezichtigingen ligt deze week een kwart hoger dan vorige week. Sinds het kabinet vrijdag aankondigde dat de overdrachtsbelasting een jaar lang wordt verlaagd van 6 naar 2 procent, is de interesse flink gestegen, zegt brancheorganisatie VBO Makelaar woensdagochtend op BNR Nieuwsradio.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars stelt in het AD ook al effect te zien. Het aantal verkopen in de eerste dagen van deze maand zou een paar procent hoger liggen dan vorig jaar.

Door de maatregel zien kopers volgens directeur van VBO Makelaar Hans van der Ploeg 'het licht aan het eind van de tunnel' en durven ze de stap te wagen. Hij vindt het echter nog te vroeg om een definitieve conclusie te trekken.

De verlaging van de overdrachtsbelasting is vooral bedoeld om starters op weg te helpen. Maar ook bij de zogenoemde 'doorstarters' zou de interesse stijgen. Het gaat bij hen om woningnen tussen de 250.000 en 400.000 euro.

Maandag bleek uit een peiling van EenVandaag al dat het vertrouwen in de huizenmarkt in de lift zit. Vorige week, voordat bekend was dat de overdrachtsbelasting werd verlaagd, dacht vijftien procent dat de woningmarkt binnen een halfjaar weer op gang komt. Deze week is dat 33 procent. Van de mensen die vorige week nog zeiden te wachten met het kopen van een woning, zei een op de zeven door de maatregel over de streep te worden getrokken.

Vrouw 8 jaar na overlijden in huis gevonden

De Australische politie heeft in een huis in Sydney het lichaam van een vrouw gevonden die vermoedelijk acht jaar geleden is overleden. Dat heeft de politie woensdag laten weten.

De politie ging kijken in het huis na een telefoontje van de schoonzuster van de vrouw. De schoonzuster was het enige familielid. Na een ruzie was er tussen de twee vrouwen sinds 2003 geen contact meer geweest.

Vette exitpremies voor ziekenhuisbestuurders

Ziekenhuizen betalen ondanks alle bezuinigingen in de zorg nog steeds met grote regelmaat flinke vertrekpremies aan vertrekkende bestuurders. Dat blijkt uit een inventarisatie waar het vakblad Medisch Contact woensdag over bericht.

Medisch Contact analyseerde de afkoopsommen in de jaarverslagen die de 91 Nederlandse ziekenhuizen onlangs afgaven bij het ministerie van Volksgezondheid. In 2010 kregen tenminste twaalf ziekenhuisbestuurders een flinke afkoopsom bij hun vertrek. De bedragen variëren van een ton tot ruim een half miljoen.

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 26-06-2011 t/m zaterdag 02-07-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Zumba Fitness blijft de nummer één van Engeland en Zelda lukt het niet om de eerste plaats te veroveren. Zelda zakt zelfs naar de zesde plaats.

Stijger van de week is Virtua Tennis 4, die stijgt met 26 plaatsen naar plek tien. Daler van de week, met negentien plaatsen, is Duke Nukem Forever naar plaats 38.

De lijst bestaat uit zeven Wii-games, zestien Xbox 360-games, tien PlayStation 3-games, één PC-game, geen PSP-games, vier DS-games en twee 3DS-games.

chart

Srebrenica 'Dag van rouw' voor Moslim-Kroaten

De dag dat Srebrenica in 1995 werd veroverd door het Bosnisch-Servische leger van generaal Ratko Mladic, 11 juli, is in de Moslim-Kroatische Federatie uitgeroepen tot 'Dag van rouw'. De krant Dnevni Avaz in Sarajevo meldde dinsdagavond dat de regering van de Federatie daartoe heeft besloten.

Na de verovering van Srebrenica werden ongeveer 7000 mannen uit het stadje vermist. Verondersteld wordt dat de meesten door militairen van Mladic zijn omgebracht. De oud-generaal zelf zit sinds ruim een maand in de United Nations Detention Unit van de Scheveningse strafgevangenis. Het Joegoslavië-Tribunaal beschuldigt hem onder meer van genocide in Srebrenica.

De regering van de Federatie heeft bepaald dat in het vervolg op 11 juli op alle openbare gebouwen de Bosnische vlag halfstok zal hangen. Op openbare plaatsen mogen op die dag geen culturele manifestaties worden gehouden of amusementsprogramma’s worden uitgevoerd. Omroepen moeten in hun programmering rekening houden met het karakter van de Dag van rouw.

'Cruijff dreigt met opstappen vanwege La Ling'

Johan Cruijff dreigt al voor aanvang van het voetbalseizoen op te stappen bij Ajax. De Amsterdammer wil dat Tscheu La Ling algemeen directeur wordt van Ajax, maar dit wordt niet breed gedragen. De overige beoogde leden van de raad van commissarissen, waartoe Cruijff sinds kort behoort, zouden Ling 'te licht en niet betrouwbaar' vinden. Dat meldt Nusport dinsdagavond.

Volgens ingewijden heeft Cruijff woedend gereageerd op het afwijzen van Ling, die momenteel technisch directeur en eigenaar is van de Slowaakse club AS trencin. De eeuwige nummer 14 dreigt volgens het sportblad zijn medewerking aan de wederopbouw van Ajax in te trekken.

Daarnaast meldt NUsport op basis van ingewijden dat het op jeugdcomplex De Toekomst een chaos is. Door een gebrek aan overleg zou niemand meer weten waar hij aan toe is. Ook zouden Dennis Bergkamp en Wim Jonk slecht aanspreekbaar zijn.


'Cruijff dreigt met opstappen vanwege La Ling' (Foto: Novum)

'Langzame student moet betalen'

De Eerste Kamer heeft dinsdag met een nipte meerderheid ingestemd met de langstudeermaatregel. Iedere student die vanaf 2012 meer dan een jaar langer doet over zijn bachelor- of masterstudie moet 3000 euro extra collegegeld betalen.

VVD, CDA, PVV en SGP stemden, zoals vooraf de verwachting was, voor het voorstel waardoor er een meerderheid ontstond. De wet van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) is op het allerlaatste moment aangenomen. Dinsdag was de laatste vergaderdag van de Eerste Kamer voor het zomerreces en de wet gaat 1 september in. Het eerste collegejaar hoeven langstudeerders overigens nog geen extra collegegeld te betalen.

Zijlstra moest dinsdag in de Senaat de nog openstaande vragen van de verschillende fracties over de wet verhoging collegegeld langstudeerders beantwoorden. Ook kreeg hij het verwijt nogal een haastklus te hebben afgeleverd. SP-Eerste Kamerlid Eric Smaling noemde het zelfs 'een draak van een wet'.

De Eerste Kamerleden hadden ook de nodige vragen over deeltijdstudenten. Zijlstra bleef echter bij zijn eerdere standpunt dat de langstudeermaatregel ook voor hen geldt.

De studentenorganisaties zijn daar zeer teleurgesteld over. In een gezamenlijke verklaring lieten het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) weten met name verbolgen te zijn over het feit dat de wet met terugwerkende kracht in werking treedt. Ze gaan de eerder aangekondigde rechtszaak tegen de Staat per direct doorzetten omdat de wet volgens hen niet rechtsgeldig is.

De studenten hebben in de vereniging van universiteiten (VSNU) een medestander gevonden. VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda is ook bijzonder teleurgesteld dat de wet is aangenomen. "Deze wet gaat veel negatieve bijwerkingen veroorzaken. Er zijn veel betere methodes om studenten beter en sneller te laten studeren."

Naar schatting van het ministerie van Onderwijs zijn er momenteel ongeveer 67.000 langstudeerders.

Nieuwe trailer 5 Days Of War

Gedurende de Olympische Spelen van 2008 was er een oorlog gaande in Georgië, die door de meerderheid van de media genegeerd werd. In 5 Days Of War zien we het verhaal achter de oorlog, vanuit het oogpunt van een aantal journalisten, die een verslag van de strijd met Rusland proberen te maken.

In 5 Days Of War zien we Rupert Friend, Emmanuelle Chriqui, Richard Coyle, Andy Garcia en Val Kilmer in de belangrijkste rollen. De film wordt geregisseerd door Renny Harlin (Cliffhanger).

5 Days Of War gaat in Amerika op 19 augustus in première. Wanneer de film in Nederland uitkomt, is nog onbekend. Hieronder een voorproefje in de vorm van een explosieve trailer, zoals we van Harlin gewend zijn.

trailer 5 Days Of War

'Roast' Charlie Sheen samen met debuut Ashton Kutcher

Charlie Sheen keert deze herfst weer terug op tv, ook al is het maar voor een nacht. De voormalige Two and a Half Men acteur heeft ingestemd om Comedy Central's nieuwe roastee te worden.

De Comedy Central Roast of Charlie Sheen zal op 19 september te zien zijn in Amerika. Dit valt toevallig samen met Ashton Kutcher's debuut als vervanger van Sheen in de serie Two and a Half Men. De seizoenspremière van Men op CBS begint een uur eerder dan Sheen's Roast op Comedy Central. Men moet zich afvragen of Sumner Redstone - de controlerende aandeelhouder van Viacom (Comedy Central's grote broer) en CBS Corp. - zijn vriend Les Moonves heeft aangespoord tot deze aparte indeling. Of is het toch toeval?

"Je zou kunnen zeggen dat ik de afgelopen tijd veel aanmaakhout heb geleverd voor deze Roast", vertelt Sheen in een verklaring. "Het is tijd om het aan te steken. Het wordt episch."

Berlusconi verwijdert 'bezuiniging' na ophef

In het enorme pakket bezuinigingsmaatregelen voor Italië, ter waarde van 47 miljard euro, was een maatregel opgenomen die zou hebben voorkomen dat de investeringsmaatschappij van premier Silvio Berlusconi een grote boete moet betalen. Na woedende reacties van oppositiepartijen besloot Berlusconi de passage te verwijderen.

Fininvest, het investeringsbedrijf dat indirect door de familie van Berlusconi wordt beheerd, kreeg twee jaar geleden een boete van 750 miljoen euro opgelegd wegens corruptie rond de overname van de uitgeverij Mondadori in de jaren negentig. Later deze week wordt een uitspraak in de beroepszaak verwacht. Volgens Italiaanse media heeft Fininvest ondertussen nog geen euro van de boete betaald.

De in het bezuinigingspakket verborgen maatregel werd pas ontdekt na een herziening door het kantoor van de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Het ministerie van financiën wilde niet reageren op de ontdekking, maar annuleerde een presentatie van het bezuinigingspakket, die dinsdag op de agenda stond. Uiteindelijk besloot Berlusconi de maatregel uit de tekst te schrappen.

Tony Bennett bidt voor Amy Winehouse

Tony Bennett maakt zich grote zorgen om Amy Winehouse. De 84-jarige zanger werkte met de zangeres samen voor een nieuw album, waarop duetten staan met bekende artiesten. Naast Winehouse zong Bennett met onder anderen Lady Gaga en Mariah Carey.

"Van alle hedendaagse artiesten die ik ken, heeft Amy de meest natuurlijk jazzstem", vertelt Bennett aan de Britse krant The Guardian. "Maar ik maak me druk om haar en ik bid voor haar. Het zou voor iedereen beter zijn als ze nuchter is en haar geest zuivert."

Amy Winehouse blies eind juni haar hele Europese tournee af nadat ze zwaar onder invloed verscheen op een podium in Belgrado. De 27-jarige zangeres, die doorbrak met het nummer Rehab, kampt al jaren met een alcohol- en drugsprobleem.


Tony Bennett bidt voor Amy Winehouse (Foto: Novum)

Verdachte Amber Alert-zaak langer vast

De 32-jarige man bij wie vrijdagnacht een 17-jarig zwakbegaafd vermist meisje werd gevonden, blijft langer vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Dordrecht heeft het voorarrest van de man uit de gemeente Noordoostpolder dinsdag met veertien dagen verlengd, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De politie gaf vrijdagavond een Amber Alert uit om landelijk aandacht te vragen voor de vermissing van het meisje uit Hardinxveld-Giessendam. Het OM kondigde maandag aan de man voor te geleiden voor misbruik en onttrekking van het meisje aan het ouderlijk gezag.

Het meisje heeft geen aangifte gedaan. Haar vader verklaarde maandag in het AD dat ze niet opnieuw lichamelijk onderzocht wil worden. Ze zou eerder zijn aangerand door mannen uit haar buurt die haar hadden gedrogeerd, maar die zaak strandde bij gebrek aan bewijs.

Het meisje was vermist sinds ze haar stageplek donderdagmiddag had verlaten. Daar had ze aangekondigd dat ze bij een vriend ging logeren. De verdachte zou via Hyves contact met haar hebben gelegd. Via haar computer wist de politie te achterhalen bij wie ze was.

Senaat akkoord met maatschappelijke stage

Alle scholieren moeten vanaf september een maatschappelijke stage van minimaal dertig uur vervullen. Na de Tweede Kamer heeft dinsdag ook de Eerste Kamer ingestemd met dit voorstel van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA).

Veel scholen kennen al een maatschappelijke stage, maar dat is nu nog niet verplicht. De stage houdt in dat scholieren vrijwilligerswerk gaan doen bij bijvoorbeeld een buurtorganisatie, een sportclub of een welzijnsinstelling. Hiermee leren zij verder te kijken dan hun eigen omgeving en gaan zij zich verantwoordelijk voelen voor de samenleving, is de gedachte achter het plan.

"Maatschappelijke stage biedt leerlingen de kans om belangrijke waarden te ontwikkelen", aldus Van Bijsterveldt. Zij hoopt dat 'heel veel jongeren' ook na hun stage actief zullen blijven als vrijwilliger.

Parkeergarage Bemmel heeft toegangsprobleem

Bij een parkeergarage in aanbouw in het Gelderse Bemmel is een probleem ontstaan. De toegangsdrempel is 20 centimeter te hoog aangelegd, zodat auto's niet naar binnen kunnen, zegt een woordvoerder van de gemeente Lingewaard, waar Bemmel onder valt.

In de voorbereiding was bij de afstemming tussen verschillende partijen op kleine onderdelen iets fout gegaan. "Het coördinatiemissertje is inmiddels opgelost", zegt directeur Luc Kuppens van U Projecten, dat de garage aanlegt.

De meerkosten van het herstel bedragen minder dan 10.000 euro en worden opgevangen in de post 'onvoorzien', op een totaal projectbudget van twaalf miljoen euro. Bij de parkeergarage worden ook winkels en woningen gebouwd. Het project moet in april 2012 zijn afgerond.

Fietser gewond door gespannen kabel

Een 61-jarige fietser uit Brummen is dinsdagochtend gevallen toen hij met zijn hoofd tegen een over de weg gespannen glasvezelkabel reed. Hij liep een pijnlijke rug op en zijn fiets raakte beschadigd. De politie onderzoekt wie de kabel over de Zegerijstraat in het centrum van de Gelderse plaats heeft gespannen.

De kabel, die vanwege werkzaamheden bij de kruising met de Wethouder Giermanstraat lag, is daar volgens de politie in de loop van de nacht gespannen. De Brummenaar reed er rond 05.00 uur tegenaan. De politie vraagt getuigen of mensen die andere informatie hebben zich te melden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.