VN: vrouwen worden in de steek gelaten

Meer dan de helft van de werkende vrouwen op de wereld heeft een onzekere baan, vaak zonder bescherming door arbeidswetten. Ongeveer zeshonderd miljoen vrouwen wonen in landen waar huiselijk geweld geen misdrijf is en slechts 28 landen hebben parlementen waar ten minste 30 procent van de leden vrouw is. Dat zijn enkele bevindingen in het eerste rapport van VN-Vrouwen, het nieuwe agentschap van de Verenigde Naties. Het rapport 'Vooruitgang van vrouwen in de wereld: het nastreven van rechtvaardigheid' verscheen woensdag.

Hoewel 139 landen en grondgebieden seksegelijkheid in hun grondwet hebben vastgelegd, hebben miljoenen vrouwen in veel landen nog altijd geen toegang tot economische grondstoffen en openbare diensten. Ook hebben ze vaak 'geen controle over hun eigen lichaam, hebben ze geen stem bij het nemen van beslissingen en worden ze niet beschermd tegen geweld', stelt het rapport.

"Voor de meeste vrouwen geldt dat geschreven wetten niet altijd vertaald worden naar gelijkheid en rechtvaardigheid. In veel contexten, zowel in arme als in rijke landen, laten politie, justitie en de rechterlijke macht vrouwen in steek, wat zich uit in slechte diensten en een vijandige houding van degenen die juist voor de rechten van vrouwen zouden moeten opkomen."

Het VN-rapport roept regeringen op om wetten die vrouwen discrimineren af te schaffen, om meer geld beschikbaar te stellen om ervoor te zorgen dat vrouwen toegang hebben tot het rechtssysteem en om te garanderen dat er vrouwelijke politieagenten, rechters en parlementsleden zijn.

VN-Vrouwen wil ook dat regeringen leren van landen die praktische stappen hebben genomen om de rechtspraak toegankelijker te maken voor gewone vrouwen. Genoemd worden onder meer de 'one-stop shop' in Zuid-Afrika, waar justitie en juridische en gezondheidsdiensten samenkomen, politiebureaus met vrouwelijke agenten in Latijns-Amerika, mobiele rechtbanken in Congo, zodat ook vrouwen in plattelandsgebieden toegang tot de rechtspraak hebben, en juridische hulp voor vrouwen in landen als Pakistan, Mexico, Fiji en Kirgizië.

Het rapport stelt dat in landen met een sterke toename van het aantal vrouwen in het parlement - zoals Rwanda, Nepal en Spanje - progressieve wetten voor de rechten van vrouwen vaak volgden.