Gemeenten tegen korting

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verzet zich tegen de korting op de regionale uitvoeringsdiensten. Dat laat de VNG woensdag weten in een reactie op een brief van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) over het bestuursakkoord.

Donner schreef dinsdagavond dat hij toch een korting van honderd miljoen euro doorvoert op het gemeentefonds in verband met de efficiencyverbetering bij de vorming van de regionale uitvoeringsdiensten, die belast zijn met het handhaven van milieuvergunningen.

Tijdens de onderhandelingen over dat akkoord was Donner nog bereid om de voorgenomen korting niet door te laten gaan. Maar nu de VNG niet heeft ingestemd met het hele akkoord, is de toezegging over de korting wat hem betreft ook van tafel.

Wel houdt de bewindsman de honderd miljoen die is gemoeid met de korting achter de hand voor het geval de gemeenten in problemen komen bij de reorganisatie van de sociale werkplaatsen. Deze reorganisatie stuitte op bezwaar bij de gemeenten, die daarom tegen dit onderdeel van het bestuursakkoord stemden. De gemeenten vrezen dat dit veel geld gaat kosten.

De VNG is het 'volstrekt' niet eens met de korting die Donner nu alsnog wil doorvoeren. Voorzitter van de VNG Annemarie Jorritsma sprak op Radio 1 over een 'sigaar uit eigen doos'. Zij waarschuwde dat de korting ten koste gaat van het 'ambitieniveau' van de regionale uitvoeringsdiensten. Het wordt moeilijk om dat waar te maken.

Wel is Jorritsma blij dat Donner verder wil met de uitvoering van het bestuursakkoord. "Het onderhandelen gaat door." Ook kondigde zij aan dat er een commissie komt die gaat onderzoeken hoe de hervormingen van de sociale werkplaatsen het beste kunnen worden georganiseerd.