'Driekwart wil geen bescherming Volkert van der G.'

Driekwart van de bevolking vindt dat de moordenaar van Pim Fortuyn niet beschermd moet worden als hij vrijkomt. Toch denkt twee derde dat Volkert van der G. gevaar loopt zodra hij vrij man is. Dat concludeert Maurice de Hond uit een peiling die hij voor het televisieprogramma Uitgesproken WNL heeft uitgevoerd.

Het programma wordt gepresenteerd door voormalig LPF-Kamerlid Joost Eerdmans en staat woensdagavond in het teken van de moord op Fortuyn. De Telegraaf schrijft dat verschillende Fortuyn-aanhangers in de uitzending verklaren dat er mensen zijn die Van der G. willen ombrengen zodra hij vrijkomt.

Zo zou er iemand zijn die nog tijdens de behandeling van de zaak voor dit doel al een jachtgeweer had gekocht. Voor beruchte criminelen die vrijkomen is volgens WNL weinig geregeld als het gaat om beschermingsprogramma's. De vraag zou zijn of hier wat aan moet worden gedaan.

De toenmalig advocaat van Fortuyn, Oscar Hammerstein, wijst erop dat het kabinet destijds ook geen beschermingsprogramma voor Fortuyn heeft geregeld. "Het zou raar zijn wanneer dat wel voor moordenaars wordt gedaan", tekende De Telegraaf op uit zijn mond. Van der G. kan volgens hem beter 'lekker ergens anders' gaan wonen.

De 41-jarige Van der V. kreeg in 2003 voor de moord op het Mediapark in Hilversum achttien jaar cel opgelegd. Waarschijnlijk wordt hij vrijgelaten als hij twee derde van de straf heeft uitgezeten. Dan zou hij over twee jaar op weekendverlof kunnen gaan. Ondanks dat Van der G. vastzit sinds de moord op 6 mei 2002, zou hij nog altijd een relatie hebben met de moeder van zijn dochter.