Nepal verbiedt viering verjaardag Dalai Lama

Tibetanen in ballingschap in Nepal mogen woensdag niet de 76e verjaardag van hun spiritueel leider de Dalai Lama vieren. De Nepalese autoriteiten zijn bang dat de bijeenkomsten zullen uitlopen op een demonstratie tegen China.

Honderden leden van de oproerpolitie hielden Tibetanen tegen die een school in het noorden van Kathmandu in wilden om de verjaardag te vieren. Alleen scholieren in uniform mochten naar binnen. Veel monniken en nonnen moesten buiten blijven. Drie Tibetanen werden gearresteerd toen ze op straat een gebedsbijeenkomst wilden houden.

Bijeenkomsten van Tibetanen in Nepal lopen meestal uit op protesten tegen China, waarbij geëist wordt dat er een einde komt aan de Chinese heerschappij over hun thuisland. Duizenden Tibetanen wonen al decennia in Nepal sinds zij Tibet moesten ontvluchten. Nepal zegt geen protesten te tolereren tegen bevriende landen, waaronder China.

De Dalai Lama woont sinds 1959 in ballingschap in India nadat een opstand tegen de Chinese overheersers was mislukt. Hij is momenteel in Washington voor de Kalachakra for World Peace, een elfdaags ritueel dat woensdag begint en waar minstens tienduizend bezoekers uit de hele wereld op af zullen komen.


Nepal verbiedt viering verjaardag Dalai Lama (Foto: Novum)