Aangifte poging moord tegen Amsterdamse agent

Tegen de agent die in mei in Amsterdam het vuur opende toen hij werd belaagd door leden van een voetbalteam is aangifte gedaan van poging tot moord. De 28-jarige Diego M., die in zijn buik werd geschoten, heeft ook aangifte gedaan van zware mishandeling met voorbedachten rade, zegt zijn advocaat Rob Meerman.

Bij de schietpartij kwam een 31-jarige Amsterdammer om het leven. Zijn broer en M. raakten gewond. M. lag ruim twee weken in coma en ligt nog altijd in een ziekenhuis. De advocaat heeft de aangifte dinsdag namens hem ingediend. Het OM verdenkt M. overigens van een poging tot mishandeling.

De beschuldiging van zware mishandeling met voorbedachten rade baseert de advocaat op een verklaring die de agent bij de rijksrecherche heeft afgelegd. Daar zou hij hebben gezegd dat hij elk van de vier geloste schoten bewust en overwogen heeft gelost. "Dat is dus met voorbedachten rade geweest."

De agent, een hondengeleider, opende op 14 mei het vuur nadat hij werd belaagd door enkele leden van een voetbalteam. De amateurvoetballers uit Amstelveen vierden hun kampioenschap. De schietpartij vond plaats op de Spiegelgracht, tegenover het Rijksmuseum.