Wellicht vertraging voor laatste shuttle-vlucht

De laatste lancering van een ruimteveer van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die voor vrijdag staat gepland, wordt wellicht uitgesteld. Dat heeft NASA-medewerker Kathy Winters gezegd. Er is een kans van zo'n 60 procent dat de lancering moet worden uitgesteld vanwege zware regenval en onweersbuien.

NASA is dinsdag begonnen met het aftellen tot de lancering, die voor vrijdag 11.26 uur plaatselijke tijd (17.27 uur Nederlandse tijd) gepland staat. De vier astronauten die de laatste, twaalfdaagse vlucht van de shuttle Atlantis gaan meemaken zijn sinds maandag in het Kennedy Space Center.

De lancering moet uiterlijk zondag plaatshebbben, aldus NASA. Als de weersomstandigheden dit niet toestaan kan het ruimteveer op zijn vroegst pas 16 juli worden gelanceerd.

Atlantis gaat enkele duizenden kilo's voedsel, kleding en andere voorraden naar het internationale ruimtestation ISS brengen. NASA wil een jaarvoorraad voedsel in het ruimtestation aanleggen, voor het geval dat private bevoorradingsvluchten vertraging oplopen.

NASA gaat zich in de toekomst toeleggen op de verkenning van andere delen van de ruimte, zoals een asteroïde en Mars.


Wellicht vertraging voor laatste shuttle-vlucht (Foto: Novum)