Israël maakt zich op voor komst activisten

De Israëlische autoriteiten zetten extra politietroepen in op de luchthaven Ben-Gurion in verband met de verwachte komst van pro-Palestijnse activisten. Honderden activisten uit verschillende landen, die eigenlijk met een hulpvloot vanuit Griekenland naar de Gazastrook wilden uitvaren om Israëls zeeblokkade van het gebied te doorbreken, hebben nu aangekondigd vrijdag naar de joodse staat te vliegen om er tegen de blokkade te protesteren.

"Ieder land heeft het recht om provocateurs tegen te houden", zei premier Benjamin Netanyahu. Op de luchthaven staan honderden manschappen paraat om in te grijpen bij ordeverstoringen, zei politiewoordvoerder Micky Rosenfeld.

De activisten zijn door de Griekse autoriteiten gefrustreerd in hun streven met een flottielje naar Gaza uit te varen. De Griekse regering heeft een uitvaarverbod voor hen afgekondigd. De Griekse kustwacht heeft enkele schepen van de flottielje die toch probeerden uit te varen tegengehouden.

De Griekse regering heeft eerder al aangeboden het transport van de hulpgoederen die de activisten wilden afleveren in Gaza op zich te nemen.