FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 juni 2011

Honkballers Taiwan ruim langs Oranje

Nederland heeft vrijdag zijn tweede duel in het World Port Tournament verloren. Na de ruime 6-0 zege van donderdag tegen Curaçao, was Taiwan vrijdag te sterk. In het Rotterdamse Familiestadion wonnen de Aziaten met 8-4. Taiwan treft zaterdag Duitsland, Nederland neemt het op tegen Cuba. Het toernooi duurt tot en met 3 juli.

Alle Nederlandse punten werden gescoord in de tweede inning van het duel. Bryan Engelhardt, Bas de Jong, Shaldimar Daantji en Michael Duursma kwamen allen over de plaat, waardoor Oranje op een riante 4-1 voorsprong kwam.

De Taiwanezen knokten zich punt voor punt terug en kwamen in de zesde slagbeurt weer op een voorsprong van één punt. De thuisfavoriet kwam hierna niet meer tot scoren. Taiwan liep in de achtste inning met drie punten op rij uit naar 8-4, waarna de klus was geklaard.

[WBD] Murray knokt zich langs Ljubicic

De Britten mogen blijven hopen op een Wimbledontitel van Andy Murray. De 24-jarige Schot was in de derde ronde van het Engelse Grand Slam met 6-4, 4-6, 6-1 en 7-6 (4) te sterk voor Ivan Ljubicic. In de volgende ronde treft de nummer vier van de plaatsinglijst de Fransman Richard Gasquet, die Simone Bolelli klopte.

Terwijl alle partijen werden afgebroken vanwege aanhoudende regen, konden Murray en zijn Kroatische opponent op het overdekte Centre Court gewoon spelen. De Schot kwam in de eerste set op een break achterstand, nadat hij de game daarvoor zelf meerdere breakkansen had verprutst. Hij herstelde zich echter knap, won drie games op rij en besliste zo de set.

De 32-jarige Ljubicic brak in het tweede bedrijf direct door de opslag van Murray, die zijn emoties niet altijd onder controle had. De nummer 33 van de wereld hield de voorsprong vast en kwam op gelijke hoogte. Murray schakelde vervolgens een tandje bij en gunde de veteraan slechts één game in set drie.

In de zesde game van de vierde set plaatste de thuisfavoriet opnieuw een break, waarna het duel leek te zijn beslist. Murray mocht op 5-4 serveren voor de set, maar leverde tot afgrijzen van het Engelse publiek zijn opslag in. In de beslissende tiebreak kreeg Murray drie wedstrijdpunten op rij. Bij het tweede was het raak.

Roparun brengt 4,9 miljoen op

De estafette Roparun heeft dit jaar ruim 4,9 miljoen euro opgeleverd. De organisatie van het jaarlijkse evenement maakte dat vrijdagavond bekend. Het bedrag is meer dan in 2010 toen de teller bij 4,6 miljoen stopte. Met de loop tussen Parijs en Rotterdam wordt geld opgehaald voor de zorg voor kankerpatiënten.

Het team Orangeheroes uit Utrecht had met 126.277,28 euro het meeste geld bij elkaar gelopen. De Roparun wordt traditioneel tijdens het pinksterweekeinde gehouden. Het was dit jaar de twintigste keer dat het evenement werd gehouden.

Jongen steekt vader neer in gebedshuis

Een 17-jarige jongen uit Delft heeft vrijdag zijn vader in de hal van een gebedshuis in zijn woonplaats neergestoken. Vader en zoon kregen in de hal vermoedelijk ruzie, waarna de 17-jarige een mes trok. De vader liep verwondingen op in zijn gezicht en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het incident vond omstreeks 14.45 uur plaats in het gebedshuis aan de Vulcanusweg. Na zijn daad rende de jongen weg, maar getuigen wisten hem vast te pakken en aan de politie over te dragen. Hij zit vast.

Een geile goedenacht

De avond was geslaagd. Mijn collega's hadden buiten niks te doen ook een geweldig drankprobleem. En dat was een goede combinatie. Ik wist niet meer hoe laat het was toen ik de deur van de fietsenkelder open maakte. Binnen zocht ik mijn box en even later slaagde ik er in mijn fiets binnen te zetten. Ik was best dronken en mompelde een liedje toen ik de deur van de box op slot deed. Ik draaide me om, en daar stond ze.

[Upd] Ten Dam en Kruijswijk langer bij Raboploeg

Volgens de Italiaanse site CiclismoOnline zullen Steven Kruijswijk en Bauke Mollema binnenkort hun contract verlengen bij Rabobank. De twee Nederlandse talenten zullen beide een verbeterd contract tot 2014 tekenen.

Kruijswijk reed vorige maand een knappe Giro d'Italia, waarin hij vijfde werd. Daarnaast werd hij vorige week tweede in de Ronde van Zwitserland, waar hij tevens een etappe won. Mollema werd in diezelfde ronde vijfde en start volgende week zondag voor het eerst in de Tour de France.

CiclismoOnline wist ook nog te melden dat Rabobank in de markt is voor het Colombiaanse klimtalent Cayetano Sarmiento, die nu nog voor Acqua & Sapone uitkomt

Update 22:38 uur

Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk hebben zich langer aan Rabobank verbonden. Beide coureurs verlengden hun verbintenis bij de bankformatie met twee jaar. Kruijswijk had nog een doorlopend contract en ligt nu vast tot en met 2014, Ten Dam verlengde zijn aflopende verbintenis tot en met 2013. Dat meldt de Raboploeg vandaag.

In het bericht van CiclismoOnline is Mollema met Ten Dam verward.

[Upd] Van den Brom nog niet naar Vitesse

John van den Brom verruilt ADO Den Haag voor Vitesse. Van den Brom volgt bij Vitesse Albert Ferrer op die al na een halfjaar opstapte als coach. Van den Brom tekent een contract voor twee jaar.

Van den Brom wordt bij ADO Den Haag opgevolgd door zijn assistent Maurice Steijn. Anderhalf jaar geleden was hij ook al even hoofdcoach in Den Haag na het vertrek van Raymond Atteveld.

Update 22:35 uur

John van den Brom is nog geen trainer van Vitesse. De NOS meldde vrijdagavond dat de overstap reeds was beklonken, maar beide clubs ontkennen deze berichtgeving. De 44-jarige Amersfoorter zou voor twee jaar hebben getekend in Arnhem, terwijl assistent Maurice Steijn hem op zou volgen bij de residentieclub.

Maurice Stam van Vitesse kon het bericht niet bevestigen. "Ik heb zojuist met mijn directeur gesproken en er is geen nieuws", meldt de woordvoerder van de Arnhemmers aan Novum Nieuws.

ADO-eigenaar Mark van der Kallen zou een voorstel om het contract van Van den Brom af te kopen lachend hebben afgewezen. "Het eerste voorstel was volstrekt onbespreekbaar", citeert Omroep Gelderland Van der Kallen. "We zitten over het bedrag ver uit elkaar."

Schumacher acht podium onhaalbaar

Michael Schumacher denkt niet dat Mercedes Grand Prix in staat zal zijn om dit weekend bij de Grand Prix van Europa in Valencia voor een podiumplaats te kunnen gaan. De Duitser zette in de tweede vrije training de vierde tijd neer, maar de langere runs gaven hem niet genoeg zelfvertrouwen voor een goed resultaat.

"Vergeet het podium: daar zijn we niet snel genoeg voor. Ferrari is sterk en we staan achter McLaren en Red Bull Racing. Met geluk halen we een van die teams wellicht in. Met geluk. We zijn te langzaam voor een podiumfinish," zei Schumacher. "Ik denk niet dat we snel genoeg zijn. Mijn rondje zag er goed uit, maar dat hangt ook af van hoe de rondes van de concurrentie zijn. Ook zet ik mijn vraagtekens bij onze lange runs: meestal haken we dan een beetje af."

Teamgenoot Nico Rosberg was ook niet tevreden over de dag van vandaag. "Het begon vanochtend moeizaam. We verloren wat tijd vanwege wat mankementen aan de auto. Ik ben nog niet helemaal blij met de balans. Er zijn wat problemen met KERS. Ook zal het nieuwe engine mapping-reglement alles wat uitdagender gaan maken."

Gijzeling ziekenhuis Aken bleek loos alarm

De Duitse politie heeft een ziekenhuis in Aken uitgekamd op zoek naar een mogelijke gijzelnemer/neemster, maar heeft geen verdachte personen gevonden. De politie had eerder op de dag een brief ontvangen waarin geld werd geëist en gedreigd werd met een aanslag.

Volgens een politiewoordvoerster is het hele ziekenhuis doorzocht, maar is het resultaat daarvan 'negatief'. De straten richting het ziekenhuis waren korte tijd afgezet, maar werden na de zoekactie weer vrijgegeven.

Operatie Barbarossa: 70 jaar geleden

Op 22 juni 2011 was het zeventig jaar geleden dat Operatie Barbarossa, de grootste militaire operatie ooit, van start ging. Bijna 4 miljoen Duitse, Roemeense en Finse troepen vielen de Sovjet-Unie binnen over een 2.900 kilometer breed front. De Wehrmacht wist uiteindelijk enorm diep in het Sovjetgrondgebied door te dringen en een aantal zeer grote overwinningen te boeken, maar zou er niet in slagen het Rode Leger op de knieën te krijgen. Hieronder volgt een samenvatting, samengesteld door het team van www.go2war2.nl, de grootste Nederlandstalige website over de Tweede Wereldoorlog.

Müller: "Bayern pakt dit jaar de titel"

Bayern München-speler Thomas Müller heeft vertrouwen in het komende seizoen. Volgens de Duitser herovert de club uit München de titel in de Bundesliga.

In gesprek met Bild laat de Duits international weten dat hij Borussia Dortmund niet onderschat: "We weten natuurlijk dat Borussia Dortmund een geduchte tegenstander is, dat hebben we afgelopen seizoen gezien", aldus de aanvallende middenvelder. Bayern werd afgelopen seizoen derde en plaatste zich daarmee voor de voorronde van de Champions League.

Müller liet verder weten dat hij veel vertrouwen heeft in het nieuwe seizoen. "Ik ben erg gelukkig met de transferspolitiek van de club", aldus de 22-jarige speler. "Ik weet gewoon dat we de schaal volgend jaar weer naar München brengen", vervolgt de international zelfverzekerd.

Na een teleurstellend seizoen ondergaat Der Rekordmeister een behoorlijke metamorfose. De Duitser Jupp Heynckes volgt interim-trainer Andries Jonker op als hoofdverantwoordelijke en in Manuel Neuer vond Bayern de nieuwe doelman. Verder hoopt de club nog een topverdediger aan te trekken. Bayern werd daardoor in verband gebracht met de Braziliaan Alex van Chelsea.

Hülkenberg biedt excuses aan voor crash

Nico Hülkenberg heeft zijn team Force India en in het bijzonder Paul di Resta zijn excuses aangeboden voor zijn crash in de eerste vrije training in Valencia. De Duitser is derde coureur bij het team van Vijay Mallya en parkeerde zijn bolide al snel in de muur, waardoor in de middag Di Resta nauwelijks in actie kon komen.

"Ik was één van de eerste coureurs die aan een snelle ronde begon, toen de baan nog erg stoffig was. Helaas blokkeerden de achterwielen bij het remmen voor Bocht 12 en zwikte de auto naar links. Het leverde flink wat schade op. Het gebeurde zo snel bij 300 kilometer per uur en er was geen tijd om te reageren en de auto op te vangen. Het spijt me enorm voor het team en ik heb ook mijn excuses aangeboden aan Paul, omdat hij hierdoor minder tijd had om 's middags te rijden," zei Hülkenberg.

'FNV-leden willen pensioenakkoord van tafel'

Een groot deel van de FNV-leden is tegen het pensioenakkoord zoals dat er nu ligt. Zeven op de tien vindt dat het van tafel moet, zo blijkt vrijdag uit een enquête van het televisieprogramma EenVandaag onder drieduizend mensen die bij een van de deelvakbonden van de vakcentrale zijn aangesloten.

Bij de achterban van FNV Bondgenoten, een bond die tegen het akkoord is, vindt zelfs 81 procent dat het akkoord zoals het er nu ligt onvoldoende is. Van de driehonderd leden die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op de PVV hebben gestemd, is 84 procent tegen het akkoord. Ook de gedoogpartij is tegen het pensioenplan zoals het er nu ligt.

Van de ondervraagden zegt 65 procent dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius bij de onderhandelingen met werkgevers en het kabinet over het akkoord niet het onderste uit de kan heeft weten te halen. Het vertrouwen in de voorzitter van de overkoepelende vakcentrale neemt ondertussen af.

Inmiddels zegt 55 procent geen vertrouwen meer in Jongerius te hebben, tegenover 49 procent zes weken geleden. Jongerius hoeft van de meeste leden nog niet af te treden. Hier is alleen onder de leden van FNV Bondgenoten een meerderheid van 53 procent voor.

Van Dop interim-directeur Sport-Promotion

Jan Willem van Dop gaat aan de slag bij Sport-Promotion. De preses van FC Utrecht wordt per 1 september interim-directeur van het sportmanagementbureau van spelersmakelaars Rob en Karel Jansen. Dat meldt het bedrijf vandaag. Het was al langer bekend dat de wegen van FC Utrecht en Van Dop zouden scheiden.

Van Dop gaat zich bij Sport-Promotion richten op de commerciële activiteiten en de uitbreiding van het werkgebied. "De keybusiness blijft uiteraard het voetbal en de begeleiding van spelers, maar er zijn vele zijwegen te bedenken en te bewandelen", meldt Van Dop op de website. "Daar ga ik me op richten."

Het Nederlandse bedrijf begeleidt veel trainers en spelers in de voetbalwereld. Onder meer Dirk Kuijt, Ibrahim Afellay, Bert van Marwijk en Dennis Bergkamp worden door Sport Promotion vertegenwoordigd.

Oprichter Rob Jansen is in zijn nopjes met de intrede van Van Dop. "Hij is gepokt en gemazeld in de zakelijke en sportieve kant van het voetbal, kent de kant van de clubs en de spelers en heeft zich bewezen als een professioneel bestuurder."

A6 afgesloten na ongeval met acht gewonden

Bij een ongeval op de A6 van Muiden richting Lelystad zijn vrijdagavond acht mensen gewond geraakt. De snelweg richting Lelystad is afgesloten. Dat meldt de brandweer in Flevoland. Vanwege de rijbaanafsluiting staat er volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) rond 20.00 uur 4 kilometer file.

Het ongeval vond omstreeks 19.15 uur plaats ter hoogte van Almere. De acht gewonden zaten in drie verschillende voertuigen. Bij het ongeval zijn volgens de brandweer ook kinderen betrokken. Meer informatie daarover ontbreekt op dit moment. De gewonden worden overgebracht naar ziekenhuizen.

Het verkeer wordt omgeleid. Wanneer de weg wordt vrijgegeven, is nog onbekend. De brandweer meldde omstreeks 19.45 uur dat de hulpverlening aan de slachtoffers en het vrijmaken van de snelweg nog wel even in beslag ging nemen.

Controle bij uitkering ook zonder fraudevermoeden

Mensen met een uitkering moeten in de toekomst sneller controleurs in hun huis toelaten. Als een uitkeringsinstantie niet genoeg informatie heeft, moet een controleur binnen mogen. Dat wil althans staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD), die een wetsvoorstel hierover vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde. Nu mogen controleurs alleen 'tandenborstels tellen' bij het vermoeden van fraude.

Een controle mag ook in het nieuwe wetsvoorstel niet zomaar plaatsvinden. Het moet gaan om een situatie waarin een uitkeringsinstantie niet op een andere manier achter de benodigde informatie kan komen. Wie een controleur in zo'n geval niet binnenlaat, moet erop rekenen dat zijn uitkering wordt verlaagd of zelfs helemaal gestopt.

Tot de mensen die met de nieuwe regeling te maken krijgen, behoren onder meer mensen met een bijstandsuitkering of AOW. De hoogte daarvan hangt namelijk af van iemands thuissituatie. Iemand die samenwoont, krijgt minder dan iemand die op zichzelf woont.

Instanties die volgens het wetsvoorstel meer bevoegdheden krijgen zijn onder meer de sociale dienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De wetswijziging past volgens staatssecretaris De Krom in het streven van het kabinet om uitkeringsfraude tegen te gaan. De bewindsman wil dat de scherpere controles al vanaf 1 januari mogelijk worden.

Peter 'Columbo' Falk overleden

Acteur Peter Falk is donderdagavond op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldden familieleden van de acteur.

Falk kreeg bekendheid door zijn rol als inspecteur Columbo in de gelijknamige Amerikaanse detectiveserie. Voor zijn bijdrage kreeg hij vier Emmy Awards en een Golden Globe. Ook werd hij tweemaal genomineerd voor een Oscar.

Falk leed aan dementie als gevolg van Alzheimer, zei zijn stiefdochter Catherine Falk. Verder wil de familie nog geen mededelingen doen over de doodsoorzaak.

Toppunt van motion controls: Hyper Ping Pong

Motion controls zijn overal. Xbox Kinect, PlayStation Move, Nintendo Wii en zelfs de laatste smartphones en handhelds hebben motion controls. De makers van Hyper Ping Pong gaan zelfs nog een stapje verder en baseren hun 'game' zelfs puur op motion controls. Ze doen dat zonder beelden.

In Hyper Ping Pong krijgt de speler een tafeltennisbatje met ingebouwde speaker en motionsensor. Via het geluid dat uit de speakers komt kun je jouw slagen timen. De knop in het batje laat je variëren met smashes of gewone slagen. In het filmpje zitten de batjes aan een koordje, maar dit is enkel diefstalpreventie. De batjes zijn draadloos. Hyper Ping Pong komt in oktober uit in Japan voor een prijs van ongeveer 20 euro.

[WBD] Partij Haase naar zaterdag

Robin Haase zal vandaag niet in actie komen op Wimbledon. De Hagenees moest eigenlijk in de derde ronde van het enkelspel gaan spelen tegen Mardy Fish, maar regen gooide roet in het eten. De partij zal nu zaterdag worden gespeeld.

Rond kwart voor zeven begon het te regenen in Londen, waarna op basis van het weerbericht werd besloten om alle nog niet begonnen partijen te verplaatsen naar zaterdag. Alleen op het overdekte Centre Court wordt nog gespeeld door Andy Murray en Ivan Ljubicic.

'PS Vita pas in 2012'

Een retailer met nauwe contacten bij Sony Europa heeft aan de website CVG verteld dat de PlayStation Vita pas in januari of februari in de Europese winkels komt te liggen. Men gaat er wel vanuit dat Amerika en Japan de nieuwe handheld van Sony voor Kerst 2011 in hun handen hebben.

"Sony knows it's effectively gifting the festive handheld market to 3DS - but is still really confident of a success. The overall strategy is that they want the hardcore to buy first and then spread the word. It's a blow for us, but they think they can still do that in the UK without the Christmas sales boost."

Sony zelf geeft als antwoord dat ze nog geen releasedatum hebben aangekondigd. In principe is alles dus nog mogelijk. Wat we wel weten is dat PlayStation Vita in twee smaken komt, met en zonder 3G voor 299 of 249 euro. 

Hof bekijkt vervolging agenten strandrellen

Het gerechtshof in Den Haag bekijkt na de zomer of de agenten die schoten tijdens de fataal verlopen strandfeest in Hoek van Holland in 2009 alsnog moeten worden vervolgd. Het hof doet dat op verzoek van advocaat Max Moszkowicz, zo bevestigde een woordvoerster van het hof vrijdag desgevraagd.

Moszkowicz is namens de ouders Robby van der Leeden, die dodelijk werd getroffen door een politiekogel, een zogenoemde artikel 12-procedure begonnen. Die kondigde hij vorig jaar al aan en inmiddels heeft de raadsman een klaagschrift daarover ingediend. Een exacte datum voor de zitting, die achter gesloten deuren plaatsvindt, is nog niet bepaald.

De Rijksrecherche concludeerde enkele maanden na het incident dat de agenten die schoten niets te verwijten viel. Ze waren zo in het nauw gedreven dat ze uit noodweer hun pistolen leegden, zo luidde de slotconclusie.

Maar volgens Moszkowicz blijkt uit het dossier helemaal niet dat de situatie bij de ongeregeldheden tijdens het feest zo bedreigend was voor de agenten, dat ze wel moesten schieten.

Drugsgebruiker voorkomt arrestatie na miskoop

Een drugsgebruiker ontkwam op het nippertje aan zijn arrestatie nadat hij in plaats van wiet, gras had gekocht.

De Zweedse politie in het plaatsje Gavle moest de 58-jarige man laten gaan nadat ze erachter kwamen dat de drugsgebruiker een zak met gras had gekocht in plaats van wiet. De man was nog zo tevreden over de aankoop aangezien hij van 400 naar 100 Zweedse kronen had kunnen afdingen.

Officieel wordt de man nog wel verdacht van het kopen van drugs, aangezien dat wel zijn intentie was. "Stel je bestelt 10 kilo amfetamine maar je krijgt een willekeurig ander middel. Je hebt geprobeerd om narcotica te bestellen en kun je dus volgens de Zweese wetgeving nog steeds aangeklaagd worden," aldus een agent van het politiebureau in Gavle.

HTC mogelijk weg uit wielerpeloton

Het lijkt erop dat de meest succesvolle wielerploeg van de afgelopen jaren, HTC-HighRoad, noodgedwongen moet stoppen aan het eind van het jaar. HTC, de grootste geldschieter, twijfelt of het zijn aflopende contract zal verlengen.

"De tijd dringt," zei teameigenaar Bob Stapleton, die aan het onderhandelen is over een nieuwe overeenkomst. "Maar ik weet niet of HTC zal blijven. Eigenlijk is het ongelooflijk. Ons team kan fantastische sportieve prestaties voorleggen. En dat zonder een topbudget. Hopelijk kunnen we ons in de Tour nog wat meer tonen."

HTC-HighRoad is de ploeg van onder andere Mark Cavendish, die voor het volgende seizoen aan gelinkt is aan Team Sky.

Renault wil motorenontwikkeling niet bevriezen

Renault steunde eerder deze week de plannen om in de Formule 1 vanaf 2014 1,6 liter zescilinder turbomotoren in te voeren. De Fransen zijn echter tegen een algehele bevriezing van de ontwikkeling van de krachtbronnen voor drie seizoenen.

"We zijn tegen een totale bevriezing voor jaren. Wij zaten te denken aan een jaarlijkse homologatie waarbij jaarlijkse aanpassingen ten behoeve van de verbetering van de efficiëntie zijn toegestaan," zo meldde de sport vice-directeur van Renault, Rob White op RedBull.com."Volgens ons is het mogelijk om een beperkte hoeveelheid wijzigingen te koppelen aan de belangrijke boodschap over duurzaamheid, zodat de ingrepen voor minder brandstofverbruik niet slechts eenmalig zijn. Daar is nog geen overeenstemming over aangezien we de toekomstige sportieve reglementen nog niet hebben."

Diego mag vertrekken bij Wolfsburg

De Braziliaan Diego mag na een seizoen alweer vertrekken bij VfL Wolfsburg. Dat deelde trainer Felix Magath de 26-jarige middenvelder vandaag mee. "Tijdens een gesprek zijn we tot de conclusie gekomen dat verdere samenwerking moeilijk wordt en dat het beter is om ieder ons eigen weg te gaan", aldus Magath op de clubsite.

Diego verspeelde zijn krediet bij Magath door op de laatste speeldag het spelershotel van Wolfsburg te verlaten. De spelmaker was teleurgesteld dat hij niet in de basis stond tegen Hoffenheim en weigerde op de bank plaats te nemen. Diego speelde in Duitsland eerder bij Werder Bremen, voor hij in 2009 naar Juventus vertrok.


Diego mag vertrekken bij Wolfsburg (Foto: Novum)

Koç keert terug bij Eindhoven

Serhat Koç keert terug naar FC Eindhoven. De aanvaller speelt de komende twee seizoenen weer bij de club waar hij in het seizoen 2008/09 stormachtig doorbrak. Koç is afkomstig van FC Groningen.

Groningen trok de twintigjarige Eindhovenaar in de zomer van 2009 aan, nadat hij negentien goals had gemaakt voor Eindhoven in de Jupiler League. In de Euroborg kon Koç niet aarden. In zijn eerste seizoen kwam hij slechts twaalf keer in actie, zonder te scoren. Vorig seizoen verhuurde FC Groningen hem tot de winterstop aan SC Cambuur. In de tweede seizoenshelft kwam hij uit voor FC Eindhoven, eveneens op huurbasis. Nu keert hij dus definitief terug bij zijn eerste liefde.

Kinderdagverblijf Asten per direct gesloten

Een kinderdagverblijf in het Brabantse Asten is per direct gesloten. Het personeel op het kindercentrum is onvoldoende gekwalificeerd, de groepen zijn te groot, de veiligheid in het pand laat ook te wensen over en er zijn te veel risico's voor de gezondheid, meldt de gemeente Asten vrijdag.

De gemeente heeft besloten tot de sluiting van het kinderdagverblijf aan de Voordeldonk na een rapport van de GGD. Die oordeelde verder onder meer dat het pedagogisch beleidsplan niet op orde is. Op de plek waar het centrum is gevestigd, mag volgens het bestemmingsplan ook nog eens helemaal geen kinderdagverblijf zitten, aldus de gemeente.

RKC huurt doelman Zoet van PSV

RKC Waalwijk huurt doelman Jeroen Zoet komend seizoen van PSV. De jeugdige goalie was erg geliefd, want diverse clubs meldden zich de afgelopen tijd in Eindhoven voor hem. RKC verzekerde zich nu van zijn diensten.

De twintigjarige Zoet wordt gezien als een talent. Hij debuteerde nog niet in het betaald voetbal. Daarom acht PSV het beter voor zijn ontwikkeling als hij elders speelminuten kan maken. In Waalwijk moet de Veendammer concurreren met Arjan van Dijk. Zoet liet in een reactie weten vooral voor RKC te hebben gekozen vanwege de ambities die de club uitspreekt. Ook denkt hij veel te kunnen leren van keeperstrainer Ed de Goeij.

Gijzeling in academisch ziekenhuis Aken

Een man van circa 45 jaar oud heeft vrijdag aan het einde van de middag in het academisch ziekenhuis van de Duitse stad Aken, nabij het Limburgse Vaals, een jong kind gegijzeld. De man eist een geldbedrag waarvan de hoogte niet is bekendgemaakt. De man dreigt met een ontploffing en dreigt het kind iets aan te doen.

Dat meldden Duitse media. De politie bevestigde de gijzeling, maar wilde verder geen details geven over wat zij een onoverzichtelijke situatie noemt. Of de man daadwerkelijk bewapend is, is nog onduidelijk. Een deel van het academisch ziekenhuis is geëvacueerd.

De politie heeft een in gijzelingen gespecialiseerde eenheid overgebracht uit Keulen. De toegangswegen naar het ziekenhuis zijn afgesloten, maar bezoekers kunnen het terrein wel verlaten. Een politiehelikopter cirkelt boven het ziekenhuis.

Het Universitätsklinikum Aachen is een van de grootste ziekenhuisgebouwen van Europa. Er worden jaarlijks zo'n 300.000 patiënten geholpen.

Gijzeling in academisch ziekenhuis Aken
Gijzeling in academisch ziekenhuis Aken (Foto: ANP)

Dordrecht-icoon Van Muyen stapt over naar Oss

Na negen seizoenen bij de A-selectie komt er een einde aan het verblijf van Bart van Muyen bij FC Dordrecht. De verdediger stapt transfervrij over naar promovendus FC Oss.

De 28-jarige Van Muyen groeide uit tot een clubicoon bij FC Dordrecht. De Zwijndrechter speelde liefst 233 competitieduels voor de Schapenkoppen, waarmee hij recordhouder is. Van Muyen kreeg nog geen nieuw contractvoorstel en besloot daarom in te gaan op de aanbieding van FC Oss. De ervaren verdediger kan op beide vleugels en in het centrum uit de voeten.

Van Muyen tekende een contract tot medio 2012 bij FC Oss. Tevens zal hij een commerciële functie gaan bekleden bij de Brabanders.

[Tour] Boasson Hagen onzeker voor start

Edvald Boasson Hagen moet mogelijk de Tour de France aan zich voorbij laten gaan. De Noorse renner van Team Sky heeft last van gordelroos en is op dit moment niet fit genoeg om te starten volgens zijn manager.

"Edvald voelt zich niet ziek, maar zal wel hard moeten werken om op tijd fit te zijn voor de Tour," aldus zijn manager Birger Hungerholdt. In elk geval zal het Noors kampioenschap op de weg het zonder de kersverse tijdritkampioen van het Scandinavische land moeten stellen.

Negen jaar cel geëist voor aansteken flat

Tegen een man die de woning van zijn vriendin in Schiedam in brand heeft gestoken heeft justitie vrijdag in hoger beroep negen jaar cel geëist. De man had haar ook bedreigd en mishandeld. De eis van het Openbaar Ministerie (OM) is hoger dan in eerste aanleg.

De Rotterdamse rechtbank veroordeelde de man eerder tot een gevangenisstraf van negen jaar. Justitie had toen zeven jaar geëist. De man ging tegen de hogere straf in beroep. Het OM is het nu met de rechtbank eens dat een straf van negen jaar beter past bij de ernst van de gepleegde feiten.

De man stichtte februari vorig jaar brand in de Schiedamse flatwoning. Het slachtoffer en haar dochtertje waren toen thuis. Het kind bleef ongedeerd.

De flat brandde volledig uit. De naastgelegen woningen raakten onbewoonbaar. Het hele flatgebouw moest worden ontruimd. De brandweer moest een aantal bewoners van balkons redden. Dit alles rekent justitie de verdachte zwaar aan.

Radicale moslimconferentie in Amsterdam

Binnenkort vindt in Amsterdam een congres plaats van de radicaal-islamitische groepering Hizb-ut-Tahrir. Deze organisatie, die een islamitisch wereldkalifaat nastreeft, wordt nauwlettend door de AIVD gevolgd.

Hizb-ut-Tahrir  is in veel islamitische en een aantal Europese landen verboden, maar niet in Nederland. Van de beweging kan volgens de AIVD 'op termijn een dreiging uitgaan voor de democratische rechtsorde'. De inlichtingendienst stelt echter dat het vooralsnog om een organisatie gaat met een beperkte aanhang in Nederland, en dat er veel weerstand is tegen hun ideeën onder de Nederlandse moslimbevolking. Zo kreeg een recente oproep om niet te gaan stemmen omdat dat 'onislamitisch' zou zijn, nauwelijks navolging.

Vlag Hizb-ut-Tahrir Hoewel Hizb-ut-Tahrir zich antidemocratisch opstelt en tegen integratie is, is de AIVD van mening dat de groepering binnen de grenzen van de wet opereert. Volgens sommigen moet de organisatie toch worden verboden omdat het gedachtegoed een 'springplank' zou bieden naar nog radicalere groepen.

Zo nu en dan organiseert de beweging bijeenkomsten in Nederland, waarbij mannen en vrouwen streng gescheiden blijven. Zo was er begin mei een demonstratie tegen het Syrische bewind op de Dam te Amsterdam, met aparte vakken voor mannen en vrouwen. Het congres Hizb-ut-Tahrir heeft plaats op zondag 3 juli, in het Rhône Congress & Party Centre te Amsterdam-West.

Stoopjes komen met debuutsingle

De Stoopjes hebben met hun nieuwe single De Achtbaan een regelrechte hit te pakken. Nick & Simon hebben al aangegeven onder de indruk te zijn van het uit Geldrop afkomstige duo.

Ze waren gisteren al door SBS Shownieuws geïnterviewd. En op YouTube zijn ze al 45000 malen bekeken en de reacties zijn niet meer dan lof. Dus als het aan het duo ligt, gaan we nog veel meer van ze horen.

Ook op de FOK!weblog hebben fans van dit geweldige duo zich verzameld.

Missy Elliot lijdt aan auto-immuunziekte

Missy 'Misdemeanor' Elliot heeft de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte. De rapper heeft drie jaar geleden te horen gekregen dat de ziekte haar schildklier aantast. "Je kampt er je hele leven mee," zegt ze tegen het Amerikaanse tijdschrift People.

De zangeres van Get Ur Freak On en Work It heeft drie jaar lang een teruggetrokken bestaan geleid om tegen haar ziekte te vechten. "Ik kon niet schrijven vanwege mijn zenuwstelsel, ik kon niet eens een pen vasthouden." Elliot kreeg in 2008 problemen met haar motoriek terwijl ze autoreed. Daarna had ze last van duizeligheid, wisselende stemmingen, haarverlies en een snelle hartslag.

Missy is bestraald en heeft medicatie, waardoor ze zich nu weer beter voelt. "Ik ben veertien kilo lichter, want ik heb veel getraind," zegt Elliot. "Mijn schildklier werkt weer, dus ik heb al negen maanden geen medicijnen meer genomen." Ze werkt momenteel aan haar comebackalbum.


Missy Elliot lijdt aan auto-immuunziekte (Foto: Novum)

EU bekrachtigt benoeming Draghi tot ECB-president

Europese regeringsleiders hebben vrijdag de benoeming van de Italiaan Mario Draghi als nieuwe president van de Europese Centrale Bank bevestigd. Dit meldt EU-president Herman Van Rompuy.

Het was niet zeker of de benoeming van Draghi door kon gaan, omdat zijn landgenoot Lorenzo Bini Smaghi weigerde zijn zetel in de directie van de ECB op te geven om plaats te maken voor Draghi. Volgens een Europese functionaris heeft Bini Smaghi ermee ingestemd om voor het einde van het jaar op te stappen.

Draghi wordt de derde president van de ECB, na de Nederlander Wim Duisenberg en de Fransman Jean-Claude Trichet, wiens termijn in oktober afloopt.

Haagse politie schiet verwarde man neer

Een agent heeft vrijdagmiddag in een woning in Den Haag een verwarde man neergeschoten. De 50-jarige man liep meerdere schotwonden op en is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het incident vond vrijdag rond 15.30 uur plaats in een woning aan de Amsterdamse Veerkade. Agenten waren naar de straat gestuurd, waar de man buiten voor een hoop onrust zorgde.

Toen agenten ter plaatse kwamen, was de man zijn woning al binnengegaan. De man toonde volgens de politie zeer verward en agressief gedrag. Agenten probeerden de woning van de man in te gaan om met hem te kunnen praten. Hierbij ontstond een situatie waardoor een van de agenten zich genoodzaakt voelde zijn wapen te trekken en gebruiken, aldus de politie.

De rijksrecherche onderzoekt het schietincident.

Biografische film over Brian Wilson in de maak

Het leven van The Beach Boys-frontman Brian Wilson wordt verfilmd. Oren Moverman, die eerder het script van de biografische film I'm Not There over Bob Dylan schreef, gaat de film regisseren. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

De 69-jarige Wilson schreef ruim vijftien topveertighits en was in 1966 de man achter het album Pet Sounds, dat wordt gezien als een van de invloedrijkste popalbums ooit. Tijdens het maken van het volgende album, Smile, kreeg hij een zenuwinzinking waarna hij zich voorgoed uit het project terugtrok. Hij trok zich steeds meer terug waardoor zijn rol binnen de band steeds kleiner werd.

De film moet een rauw en eerlijk beeld van Wilson scheppen, laat producent River Road weten. Zo wordt niet alleen gekeken naar het muzikale proces achter zijn werk, maar ook naar zijn privéproblemen en zijn psychische strubbelingen in het bijzonder.

Wilson was al vaker het onderwerp van films. Zo verscheen in 2000 de tv-film The Beach Boys: An American Family, waarin acteur Frederick Weller hem speelde. Ook werden over Wilson al twee documentaires gemaakt, Brian Wilson: I Just Wasn't Made for These Times uit 1995 en Songwriter 1962-1969, die vorig jaar op dvd uitkwam.

Brian Wilson kondigde in mei aan de band weer bij elkaar te willen brengen voor een nieuw album. Hij was in 1996 al uit de band gestapt. De rest van het gezelschap, bestaande uit broer Dennis, neef Mike Love en schoolvriend Al Jardine, ging in 1998 uit elkaar na de dood van broer Carl Wilson.

Wanneer de nog titelloze biografische film in productie moet gaan, is nog onbekend.


Biografische film over Brian Wilson in de maak (Foto: Novum)

James McAvoy speelt dief met geheugenverlies

James McAvoy is in onderhandeling voor de hoofdrol in Trance. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Hij moet hierin een medewerker van een veilinghuis spelen die een dievenbende helpt een waardevol kunstwerk te stelen, maar lijdt zelf aan geheugenverlies. De 32-jarige McAvoy is momenteel te zien in de superheldenfilm X-Men: First Class als de jonge Charles Xavier.

McAvoy's tegenspeler in de X-Men-film, Michael Fassbender was ook in de running voor een rol in Trance. Regisseur van het misdaaddrama Danny Boyle lijkt zijn belangstelling in hem echter te hebben verloren.

Door het geheugenverlies van het personage van McAvoy weet hij niet meer waar hij de kunstschat heeft verborgen. Boyle, vooral bekend van het drama Slumdog Millionaire, tekende behalve voor de regie ook voor het scenario.

Slumdog Millionnaire won in 2009 de Oscar voor beste film. Boyle's drama 127 Hours, over een bergbeklimmer die vast komt te zitten in een grot, werd dit jaar voor dezelfde prijs genomineerd.

Over de productiedata van Trance is nog weinig bekend. De film moet in 2013 in de bioscoop verschijnen.


James McAvoy speelt dief met geheugenverlies (Foto: Novum)

Britt verkracht zomerhit 'What the Fuck'

In het kader van ons had het niet gehoeven heeft Echt Meisje uit de Jungle Britt een zomernummer verkracht. Het gaat om Loca People van Sak Noël.

Het origineel, bekend van het zinnetje What The Fuck? wordt inmiddels door alle radiozenders platgedraaid. Britt wil graag een graantje meepikken en heeft daarom een cover gemaakt. Het nummer heet Fucking Vet. Hieronder kun je het weekend inluiden met Britt.

Rechtbank besluit maandag over ov-staking

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag nog geen besluit genomen over het al dan niet verbieden van de aangekondigde ov-staking van volgende week. De rechtbank neemt maandag een besluit. Dat was vrijdag de uitkomst van een kort geding.

Het vervoersbedrijf GVB in Amsterdam en het vervoersbedrijf HTM in Den Haag hadden het kort geding aangespannen om de geplande stakingen in het openbaar vervoer in deze steden te verbieden.

Rechtbank besluit maandag over ov-staking
Rechtbank besluit maandag over ov-staking (Foto: ANP)

Nieuw meldpunt voor seksueel misbruik kerk

De rooms-katholieke kerk krijgt twee nieuwe instanties die zich gaan bezighouden met seksueel misbruik binnen de kerk. Dat heeft oud-burgemeester Ronald Bandell van Dordrecht vrijdag bekendgemaakt.

De kerk had Bandell ingeschakeld om uitvoering te geven aan een advies van de commissie-Deetman, die het misbruik in de kerk heeft onderzocht. Volgens de commissie functioneert het huidige meldpunt, Hulp & Recht, slecht en moet het verdwijnen.

In plaats van Hulp & Recht, dat onderdeel is van de kerk, komen er twee nieuwe instanties, die onafhankelijk zijn. Een nieuw Platform Hulpverlening gaat slachtoffers van misbruik helpen. Daarnaast komt er de Klachtencommissie voor seksueel misbruik, waar slachtoffers zich kunnen melden. De twee instanties gaan vallen onder een zelfstandige stichting.

De Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen, de koepelorganisatie van kloosters en andere katholieke instellingen, onderschrijven de plannen van Bandell en 'vertrouwen erop dat de nieuwe organisatie accuraat zal kunnen handelen'.

Hulp & Recht was volgens de commissie-Deetman niet in staat om te gaan met de hausse aan klachten die binnenstroomde nadat het misbruikschandaal losbarstte.

Bleker wil vergassen ganzen toestaan

Ganzen die voor overlast zorgen, mogen vanaf 1 oktober worden vergast. Dat heeft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vrijdag bekendgemaakt. Volgens Bleker is vergassen een goed alternatief voor het afschieten met hagel, vooral als het gaat om grote aantallen ganzen.

Er zijn steeds meer ganzen die het hele jaar door in Nederland blijven, en dat zorgt voor problemen in de landbouw en rondom vliegvelden. Verschillende provincies willen ganzen doden met CO2-gas, maar dat mag tot nu toe niet. Bleker komt aan hun wens tegemoet en gaat de regels aanpassen.

Vergassen van ganzen kan het beste gebeuren in de ruiperiode. Voor ganzen is dat van half mei tot half juli. Tijdens de rui blijven de vogels meestal aan de grond en kunnen ze 'zonder onnodig lijden' worden gevangen en gedood, zegt Blekers ministerie. Bleker wil de nieuwe regels toch pas per oktober laten ingaan, zodat het parlement zich er nog over kan uitspreken.

Justin Bieber krijgt klappen in New York

Justin Bieber is donderdag in een warenhuis in New York door een onbekende belaagd en naar de grond geslagen. De 17-jarige ster raakte niet gewond maar was wel behoorlijk geschrokken van het incident. De aanvaller was over veiligheidshekken gesprongen, melden ooggetuigen aan People.

De jonge tienersensatie was in warenhuis Macy's op Herald Square om zijn nieuwe parfum Someday te promoten. Toen hij zijn fans buiten wilde begroeten, kwam de man op hem af en gaf hem een klap.

In alle commotie werd ook nog eens een van Justins bodyguards weggestuurd. De beveiliger werd door een agent in burger op de bon geslingerd voor ordeverstoring. Volgens een woordvoerder van Bieber ging het om 'een misverstand en was de situatie snel opgelost'.


Justin Bieber krijgt klappen in New York (Foto: Novum)

Honkballers Curaçao verrassen favoriet Cuba

Curaçao heeft voor een daverende verrassing gezorgd op het World Port Tournament. De Antilliaanse honkballers waren vrijdag in Rotterdam met 6-4 te sterk voor titelverdediger Cuba. Donderdag verloor Curaçao zijn openingspartij nog met 6-0 van Nederland. De dertiende editie van het Nederlandse evenement duurt tot en met 3 juli.

Curaçao stond in het Familiestadion na vier innings knap met 2-0 voor tegen Cuba. De Midden-Amerikaanse honkbalnatie scoorde drie punten in de volgende inning, maar in de gelijkmakende slagbeurt kwamen de Antillianen direct weer op 4-3. Het duurde tot de zevende inning voordat Cuba gelijk maakte, maar Curacao sloeg opnieuw twee punten binnen en kwam op 6-4.

De Cubanen, die het toernooi in 2009 op hun naam schreven, waren niet bij machte de derde achterstand recht te zetten. Zaterdag neemt Cuba het op tegen Taiwan, dat zijn eerste duel met 5-3 won van Duitsland. Oranje speelt zaterdag tegen de Duitsers.

[WBD] Zvonareva onderuit in derde ronde

Vera Zvonareva is vandaag in de derde ronde van Wimbledon gestrand. De als tweede geplaatste Russische kon het niet bolwerken tegen Tsvetana Pironkova (32): 2-6 en 3-6. Vorig jaar rekende Zvonareva nog af met de Bulgaarse in de halve eindstrijd. Pironkova stuit nu op Venus Williams, die Maria Jose Martinez Sanchez opzij zette met 6-0 en 6-2.

Ook Maria Sharapova is doorgedrongen tot de derde ronde van het Britse grandslamtoernooi. De Russische, als vijfde ingeschaald op het Londense gras, had het in haar tweederondepartij lastig tegen Laura Robson, maar won uiteindelijk wel met 7-6 (4) en 6-3. De volgende tegenstandster van Sharapova is de Tsjechische Klara Zakopalova.


Zvonareva onderuit in derde ronde (Foto: Novum)

Partydrug ghb mogelijk verboden

De partydrug ghb komt mogelijk op de lijst van verboden harddrugs. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen advies van een commissie die het onderscheid tussen soft- en harddrugs onder de loep heeft genomen.

De commissie maakt zich zorgen over het gebruik van ghb, dat vroeger werd gebruikt als narcosemiddel. De drug is de laatste tijd geregeld in het nieuws. Gebruikers kunnen bij een te hoge dosering bewusteloos raken. In december bleek dat ghb zorgt voor relatief veel verkeersongelukken.

Donderdag lekte al uit dat de commissie ook adviseert om wiet en hasj met veel THC te verbieden. Drugs met meer dan 15 procent van deze werkzame stof zou niet meer mogen worden verkocht. Het gemiddelde THC-gehalte is nu 18 procent.

Over xtc zegt de commissie dat de drug minder schadelijk is dan voorheen werd aangenomen. Toch moet xtc blijven gelden als harddrug. Qat, een in Nederland legale drug die vooral populair is onder Oost-Afrikanen, moet opnieuw worden onderzocht.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), aan wie het advies is gericht, wilden vrijdag nog niet inhoudelijk op de aanbevelingen reageren.

Webber: "Geen verschuivingen met diffuserregels"

Mark Webber verwacht niet dat de nieuwe regels omtrent het gebruik van de geblazan diffuser in de Formule 1 veel zullen veranderen. De Australiër weet dat voor dit weekend in Valencia de kwalificatiemodus voor de geblazen diffuser niet meer toegestaan en dat Groot-Brittannië daar het gedeelte dat een coureur van het gas is bij komt.

"De nieuwe reglementen maken de auto niet sneller, maar dat geldt voor alle teams. We moeten hier weer aan wennen, maar het is ook niet de eerste keer dat we nieuwe reglementen onder de knie moeten krijgen. We zullen zien welk team hier het beste uitkomt. Ik denk echter niet dat het kampioenschap nu helemaal op zijn kop komt te staan," zei de Red Bull-coureur vanuit Valencia.

Idris Elba in nieuwe film van Del Toro.

Guillermo del Toro heeft een tweede hoofdrolspeler gevonden voor zijn nieuwste film. Idris Elba (Stringer Bell in The Wire) zal samen met Charlie Hunman aliens gaan bevechten door middel van gigantische gevechtsrobots. In Pacific Rim, het nieuwste project van del Toro, die eerder successen scoorde met films als Hellboy en Pan's Labyrinth, vertolkt Elba de rol van Sensi. In de epische oorlogsfilm gaan mensen met behulp van robots het gevecht aan met aliens, die via de Grote oceaan de aarde proberen over te nemen. . De film zal in 2013 in de bioscopen te zien zijn.

Elba's rol was oorspronkellijk bedoelt voor Tom Cruise. Cruise werkte met del Toro aan de verfilming van In the Mountains of Madness, maar nadat dat project in de wacht werd gezet, besloot del Toro om verder te gaan met Pacific Rim. Cruise was inmiddels weggekaapt door Joseph Kosinski om mee te werken aan diens sci-fi spektakel getiteld Oblivion.

Sinds zijn rol in de tv-serie The Wire zijn de ogen van Hollywood gericht op Idris Elba. Zo was de acteur al te zien in de film Thor en werkt hij momenteel aan Prometheus van Ridley Scott.

Idris Elba
Idris Elba

[WBD] Lopez verrast Roddick, Ferrer wel door

Andy Roddick is in de derde ronde van Wimbledon verrassend uitgeschakeld. De als achtste geplaatste Amerikaan ging in drie sets onderuit tegen de ongeplaatste Feliciano Lopez. De Spanjaard won met 7-6, 7-6 en 6-4. De 29-jarige Lopez treft in de achtste finales Lukasz Kubot of Gaël Monfils.

David Ferrer drong op het Londense gras door tot de derde ronde. De nummer zeven van de plaatsingslijst was in vijf sets te sterk voor Ryan Harrison uit de Verenigde Staten: 6-7, 6-1, 4-6, 6-3 en 6-2. De partij werd donderdag door de regen nog gestaakt. De Spanjaard stond op dat moment met 2-1 achter in sets, maar leidde in het vierde bedrijf met 4-2.

'Microsoft wil gratis games op Xbox 360'

Microsoft wil het verdienmodel free-to-play introduceren voor de Xbox 360. Dat schrijft het Britse gamevakblad Develop. Bij free-to-play worden spellen gratis beschikbaar gesteld en wordt geld verdiend met de verkoop van bijvoorbeeld extra levels, virtuele kledingstukken of nieuwe spelfuncties.

Verschillende gamestudio's zouden door Microsoft benaderd zijn om na te denken over dit verdienmodel. Op de Xbox 360 zouden virtuele voorwerpen gekocht kunnen worden met Microsoft Points. Het gamebedrijf gebruikt deze valuta al voor de aanschaf van downloadbare spellen in de online winkel van de spelcomputer.

Volgens het vakblad komt de nieuwe richting van Microsoft voort uit de centrale rol die het Xbox Live-netwerk speelt bij de producten van Microsoft. Computers, Xbox 360-spelcomputers en mobiele telefoons moeten allemaal met elkaar verbonden worden.

Sony heeft voor de Playstation 3 al enkele free-to-play online games aangekondigd. Op de pc heeft dit verdienmodel zelfs voor een ware revolutie gezorgd waarbij spelletjesmakers miljoenen verdienen met games voor bijvoorbeeld Facebook of de iPhone.

Zelda populairste game in Nederland

The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D is de eerste game voor de Nintendo 3DS die de eerste plaats van de Nederlandse verkooptoptien heeft veroverd. De remake van de avontuurlijke Nintendo 64-klassieker stoot het schietspel Duke Nukem Forever van de troon. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Duke Nukem Forever is, nadat de game vorige week nog de eerste drie plaatsen in de top tien innam, volledig uit de lijst verdwenen. Het rollenspel Pokémon Black voor de Nintendo DS en het actiespel Infamous 2 voor de Playstation 3 maken nu de top drie compleet.

Actieavonturen die vrijdag op de markt komen, zoals Alice: Madness Returns en Dungeon Siege III, ontbreken nog in de lijst. Wellicht dat deze spellen, samen met de ritmische Kinect-game Child of Eden, volgende week een plaats veroveren in de verkooptoptien.

01. The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (Nintendo 3DS)
02. Pokémon Black (Nintendo DS)
03. Infamous 2 (Playstation 3)
04. L.A. Noire (Playstation 3)
05. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
06. Pokémon White (Nintendo DS)
07. Wii Party (Nintendo Wii)
08. De Sims 3: Levensweg (pc)
09. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
10. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)

Inter kiest voor Gasperini als nieuwe trainer

Gian Piero Gasperini wordt de nieuwe trainer van Internazionale. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA vrijdag. De 53-jarige oefenmeester zit zonder club sinds zijn ontslag vorig jaar november bij Genoa, waar hij sinds 2006 aan het roer stond.

Gasperini kwam in beeld bij Internazionale nadat enkele andere kandidaten afvielen. De Milanezen slaagden er niet in om de Engelse bondscoach Fabio Capello en de nieuwe trainer van Chelsea Andre Villas-Boas tot een overgang naar Stadio Giuseppe Meazza te verleiden.

Heras krijgt Vuelta-overwinning terug

Roberto Heras heeft zijn Vuelta-overwinning uit 2005 teruggekregen. De voormalig wielrenner raakte die in 2006 kwijt nadat hij positief testte op het verboden middel epo. De rechtbank van Vallodolid draaide zijn tweejarige schorsing echter terug, waarmee ook zijn resultaten weer geldig zijn. Dat meldt Europa Press Agency.

De 37-jarige Heras, destijds rijdend voor Liberty Seguros, werd betrapt in de voorlaatste rit van de Ronde van Spanje van 2005. Daardoor moest de viervoudig winnaar van de Vuelta zijn overwinning afstaan aan toenmalig Raborenner Denis Menchov.

De Spanjaard ging in beroep tegen zijn straf, omdat hij vond dat de monsters van zijn bloed niet goed waren opgeslagen en niet anoniem waren geanalyseerd.

Man steelt hond bij supermarkt Brunssum

Een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is donderdag aangehouden op verdenking van het stelen van een hond bij een supermarkt in het Limburgse Brunssum. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De eigenaar had de boxer rond 15.45 uur vastgemaakt aan een fietsenrek bij een supermarkt aan de Schiffelerstraat. Toen hij uit de winkel kwam, was zijn hond verdwenen.

Getuigen hadden gezien dat twee mannen het beest hadden losgemaakt en meegenomen. De politie trof een van de mannen in een nabijgelegen park aan met de boxer. De man verklaarde dat hij de hond zag lopen in het park, hij het dier had aangesproken en dat de hond vervolgens met hem was meegegaan.

Rookbommen voor cultuur ontstoken

Op een aantal plaatsen zijn vrijdagmiddag kleurige rookbommen afgegaan als protest tegen de bezuinigingen op de kunstsector. Onder meer het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, de Mondriaan Stichting in Den Haag, het Stedelijk Museum Amsterdam en de Amsterdamse concertzaal Paradiso deden mee.

De actie Artbomb is een initiatief dat zich met 'visuele ammunitie' verzet tegen 'de groeiende minachting voor de kunsten overal ter wereld', aldus de organisatie. Ook in de Verenigde Staten, Duitsland, België, Slovenië en Costa Rica werden om 12.00 uur rookbommen afgestoken. Volgens de organisatie deden wereldwijd ruim 180 kunstinstellingen mee met de steunbetuigingen aan de Nederlandse cultuursector. Wie achter Artbomb zitten, is niet bekend.

Het kabinet wil fors bezuinigingen op de cultuursector. De sector moet vanaf 2013 tweehonderd miljoen euro subsidie inleveren. De Tweede Kamer debatteert maandag over de kabinetsplannen. Het hele weekend worden protestacties georganiseerd, waaronder op zondag de Mars der Beschaving naar Den Haag.

Zelfmoord in tbs-kliniek

Tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Maastricht is opnieuw in opspraak geraakt, nadat een patiënt woensdag zelfmoord pleegde. Frans Verstegen van De Rooyse Wissel laat weten dat er inmiddels een intern onderzoek is gestart naar aanleiding van het incident. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de mishandeling van een sportinstructeur.

Zaterdag kwam de kliniek al in het nieuws doordat er een patiënt ontsnapte tijdens zijn proefverlof. Deze 47- jarige Charles Anthony Williams is nog niet terecht.

Karzai omringd door antiwesterlingen

De Afghaanse president Hamid Karzai omringt zich steeds meer met adviseurs die aandringen op nauwere banden met Iran en Pakistan nu de rol van de Verenigde Staten in Afghanistan wordt afgebouwd. Dat hebben verscheidene bronnen dicht bij de president tegen Associated Press gezegd.

De invloed van de adviseurs op de steeds geïsoleerdere Karzai blijkt onder meer uit zijn antiwesterse retoriek, zijn recente ontmoeting met de Iraanse minister van defensie en zijn openlijke twijfel over de oprechtheid van de VS wat betreft de belangen van Afghanistan.

Goede vrienden en adviseurs van Karzai hebben het over een president bij wie de deur alleen nog openstaat voor een kleine groep mensen. Naar afwijkende meningen luistert hij niet meer. De kring rondom de president bestaat uit religieuze conservatieven die tot de niet-gewelddadige vleugel van de islamitische radicale beweging Hizb-i-Islami behoren. Zij bepalen wie een afspraak krijgt met de president.

De niet-gewelddadige tak van Hizb-i-Islami werd vorig jaar opgericht met als doel een politieke partij op te richten. De meeste leden zeggen in het openbaar de gewelddadige tak niet te steunen, maar er bestaan twijfels of ze privé hetzelfde zeggen. De militanten van de organisatie voerden meerdere aanvallen op Amerikaanse militairen uit. Hoewel Hizb-i-Islami en de Taliban beide een islamitisch regime nastreven, vochten ze ook met elkaar. De periode dat de Taliban de macht hadden in Afghanistan (1996-2001), bracht de leider van Hizb-i-Islami, Gulbuddin Hekmatyar, door in ballingschap in Iran.

Iran, Pakistan en China worden binnen de muren van het presidentieel paleis het vaakst genoemd als betrouwbare bondgenoten, aldus vrienden en oude adviseurs van de president. Vorig jaar gaf Karzai toe 'zakken' met geld van Iran aan te nemen om zijn regering mee te financieren.

"Veel Afghanen zijn zeer bezorgd over de richting die dit land op gaat, weg van de internationale gemeenschap en richting een conservatieve maatschappij waar religieuzen en krijgsheren meer macht hebben", zegt Nader Nadery, mensenrechtenchef bij een onafhankelijke Afghaanse mensenrechtencommissie. "De mensen om hem heen duwen hem steeds meer richting Iran en Pakistan. Degenen die zijn schema maken en bijhouden en afspraken voor hem maken, zien voordelen in een breuk met de internationale gemeenschap."

Nadery wijt de houding van Karzai gedeeltelijk aan het feit dat hij geen strategische overeenkomst met de Verenigde Staten heeft kunnen sluiten waardoor een aantal Amerikaanse bases kon blijven. Ook is er nu geen Amerikaanse bescherming voor de president en weinig onderhandelingsruimte met Washington.

In 2014 trekken de Verenigde Staten hun laatste militairen terug uit Afghanistan en wordt de controle over de veiligheid aan Afghaanse troepen overhandigd. De VS hebben niet gevraagd of er strategische bases onder hun controle kunnen blijven. Die realiteit is volgens Nadery binnengedrongen en Karzai is nu op zoek naar bescherming. Daarom heeft hij zich op Hizb-i-Islami gericht en toenadering gezocht bij Pakistan en Iran, aldus Nadery.

De invloed van de Hizb-i-Islami groeit en volgens sommigen brengt dat het gevaar van een burgeroorlog mee. De groep intimideerde bij verkiezingen op grote schaal stemgerechtigden om tientallen eigen kandidaten gekozen te krijgen.

In het noorden van Afghanistan hebben milities van etnische minderheden zich inmiddels herbewapend uit angst voor de invloed van Hizb-i-Islami in de regering en de implicaties van vredesonderhandelingen met de Taliban, zegt Fahim Dashti, oud-hoofdredacteur van een ter ziele gegane krant uit Kabul. Zowel Hizb-i-Islami als de Taliban bestaan voornamelijk uit Pashtun, de grootste etnische groep in Afghanistan.


Karzai omringd door antiwesterlingen (Foto: Novum)

Ledental Chinese partij passeert 80 miljoen

Het ledental van de Communistische Partij van China, de grootste politieke partij ter wereld, is vorig jaar de tachtig miljoen gepasseerd. Dat heeft de partij vrijdag bekendgemaakt.

Het ledental steeg in 2010 tot 80,27 miljoen. Dat betekent dat er in een jaar tijd ruim twee miljoen leden bijkwamen.

Leden van de Communistische Partij genieten in China allerlei voorrechten, zoals betere gezondheidszorg en pensioenvoorzieningen. Ook hebben ze betere carrièrekansen dan niet-partijleden. In 2010 vroegen 21 miljoen mensen het partijlidmaatschap aan, maar slechts veertien procent van de aanvragen werd geaccepteerd, zo werd gezegd. Aspirant-partijleden hebben referenties nodig, plus een bewijs van goed gedrag. Ook moeten ze hun aanvraag in een schriftelijke toelichting motiveren. In China zijn geen andere politieke partijen toegestaan.

Op 1 juli bestaat de Communistische Partij van China negentig jaar. In artikelen die de laatste tijd in de staatspers zijn verschenen naar aanleiding van dat jubileum stond onder andere dat China zijn snelle opkomst in de wereld aan de partij heeft te danken.

Bijna een kwart van de partijleden is jonger dan 35 jaar. China telt meer dan 1,3 miljard inwoners.

Vrouw kan geaardheid man zien

Door naar het gezicht van een man te kijken, kunnen vrouwen zijn seksuele geaardheid voorspellen. Dat concluderen Canadese onderzoekers op basis van experimenten.

Aan het onderzoek namen veertig hetereoseksuele vrouwen deel. De onderzoekers toonden hen foto's van tachtig mannelijke gezichten, die allemaal dezelfde uitdrukking hadden. De 'gaydar' van de vrouwen deed zijn werk prima, uit het experiment bleek dat de vrouwen de geaardheid van de man op de foto prima konden inschatten.

Ook werd de invloed van de vruchtbaarheidscyclus op de herkenning van de geaardheid getest. Hieruit bleek dat naarmate de vrouw vruchtbaarder is, de voorspelling van de geaardheid van de man nauwkeuriger is.

Bij geslachtsgenoten ging het de dames een stuk slechter af. Het verschil tussen hetero en lesbische vrouwen werd een stuk minder goed gezien.

[MotoGP] Simoncelli op pole in Assen

MotoGP-coureur Marco Simoncelli start morgen bij de 81e editie van de TT van Assen van poleposition. De Italiaanse Honda-rijder klokte  in de kwalificatie 1.34,718 minuten over een rondje. Hij bleef de Amerikaan Ben Spies 0,009 voor. De leider in de stand om de wereldbeker Casey Stoner uit Australië noteerde de derde tijd.

De Spaanse wereldkampioen Jorge Lorenzo mag van de vierde plaats beginnen. Valentino Rossi uit Italië moest genoegen nemen met de elfde kwalificatietijd.

Horror acteur koopt Porsche van David Beckham

David Beckham's flitsende Porsche 911 Turbo Cabriolet, uit 2008, heeft een nieuwe eigenaar gekregen. De koper van het fraaie automobiel is een legende in het Midden Oosten.

De man, die het winnende bod van $227,000 deed is de acteur/fotomodel Adam Sabbagh. Sabbagh was Mr. Arab in 2008 en heeft net de opnames afgerond voor de horrorfilm Mansion Of Blood met Gary Busey.

Sabbagh's woordvoerder wist te melden dat de acteur "verliefd" was vanaf het moment dat hij de auto zag en dat hij "geniet van het soepele ritje rondom zijn nieuwe huis in Beverly Hills."

Beckham bood de auto eerder dit jaar te koop aan. Om de auto een persoonlijk tintje te geven was er voor zo'n $100,000 aan verbouwd. Ze heeft de auto een sierlijke #23 op de motorkap staan en is dat nummer, wat eveneens het rugnummer van Beckham was, ook op de stoelen terug te vinden. Daarmaast heeft de auto een custom dak, velgen en stuur. Het is onbekend of Sabbagh de auto rechtstreeks van Beckham heeft gekocht of dat er nog een tussenpersoon was.

Adam Sabbagh
Adam Sabbagh in zijn Porsche (TMZ)

Uitslag tweede vrije training Europa

Fernando Alonso heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Europa. De Spanjaard bleef Lewis Hamilton op het stratencircuit van Valencia iets meer dan twee tienden voor. Sebastian Vettel legde beslag op de derde tijd, en was zijn landgenoot Michael Schumacher een halve tiende te snel af.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:37.968
35
2 L. Hamilton McLaren 1:38.195 +0:00.227 26
3 S. Vettel Red Bull 1:38.265 +0:00.297 31
4 M. Schumacher Mercedes 1:38.315 +0:00.347 30
5 F. Massa Ferrari 1:38.443 +0:00.475 32
6 J. Button McLaren 1:38.483 +0:00.515 30
7 M. Webber Red Bull 1:38.531 +0:00.563 26
8 N. Rosberg Mercedes 1:38.981 +0:01.013 33
9 N. Heidfeld Renault 1:39.040 +0:01.072 35
10 V. Petrov Renault 1:39.586 +0:01.618 27
11 A. Sutil Force India 1:39.626 +0:01.658 31
12 R. Barrichello Williams 1:40.020 +0:02.052 34
13 P. Maldonado Williams 1:40.301 +0:02.333 34
14 P. di Resta Force India 1:40.363 +0:02.395 7
15 S. Buemi Toro Rosso 1:40.454 +0:02.486 32
16 S. Perez Sauber 1:40.531 +0:02.563 37
17 K. Kobayashi Sauber 1:42.083 +0:04.115 34
18 H. Kovalainen Lotus 1:42.156 +0:04.188 39
19 J. Trulli Lotus 1:42.239 +0:04.271 25
20 T. Glock Marussia-Virgin 1:42.273 +0:04.305 21
21 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:42.809 +0:04.841 36
22 V. Liuzzi HRT 1:44.460 +0:06.492 29
23 N. Karthikeyan HRT 1:46.906 +0:08.938 16
24 J. Alguersuari Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 0

Wilders voor nazi uitgescholden in Amsterdam

Donderdagavond ging Geert Wilders samen met zijn advocaat Bram Moszkovicz uit eten in de Amsterdamse binnenstad. Bij het verlaten van het etablissement werd hij door een aantal jongeren uitgejouwd.

Na de slotzitting in de Amsterdamse rechtbank ging Wilders zijn vrijspraak vieren in een Italiaans restaurant in de Reguliersdwarsstraat. Een verslaggever van AT5 was getuige van een politiewagen en gepantserde auto's die de straat daarna blokkeerden, en zag de politicus naar buiten komen. Voordat de reporter goed en wel een vraag had gesteld zat Wilders al op de achterbank van een van de auto's, en vertrok.

Buiten een café waar de wagen met Wilders erin langsreed stond een groepje jongeren, die luidruchtig lieten merken wat ze van de ideeën van Geert Wilders vonden: ze scholden hem uit voor nazi. Geheel in de stijl van de Reguliersdwarsstraat, een bekende uitgaansstraat voor de Amsterdamse gay-scene, werd de PVV-leider tevens voor homo uitgemaakt.


Wilders verlaat een restaurant in Amsterdam en wordt uitgescholden

EHEC-schade kan oplopen tot 350 miljoen euro

Nederlandse telers en handelsbedrijven kunnen dit jaar rekenen op een totale schadepost van minimaal 350 miljoen euro als er geen regelingen worden getroffen vanwege de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland. Dat meldde het Productschap Tuinbouw vrijdag.

Volgens het productschap loopt de schade voor de Nederlandse teelt- en handelsbedrijven momenteel richting de 200 miljoen euro, waarvan meer dan 100 miljoen voor rekening van de telers komt en zo'n 80 miljoen voor de handelsbedrijven.

Tot en met woensdag is er 35,6 miljoen kilo aan groenten vernietigd. Het gaat daarbij om tomaten, komkommers, paprika's, sla, aubergines, augurken, radijs, bloemkool en daikon (een radijssoort). Bovendien is 366 hectare aan groenten niet geoogst.

EHEC-schade kan oplopen tot 350 miljoen euro
EHEC-schade kan oplopen tot 350 miljoen euro (Foto: ANP)

Granaat gevonden op bouwterrein Apeldoorn

Op een bouwterrein in Apeldoorn is vrijdagochtend een granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het explosief werd ontdekt bij graafwerkzaamheden, laat de politie weten.

Explosievenexperts hebben de graafwerkzaamheden stilgelegd en de granaat, die ongeveer dertig centimeter groot was, tot ontploffing gebracht. Ontruimen van de omgeving was niet nodig.

Volgens de politie ging het om een toevalstreffer en zijn er geen aanwijzingen dat er meer granaten op het terrein aan de Ravenweg en Oude Beekbergerweg liggen.

[Upd] Groningen haalt ook Kwakman binnen

FC Groningen heeft zich versterkt met Kees Kwakman. De 28-jarige Volendammer komt over van FC Augsburg en tekent een contract voor twee seizoenen, meldt VI. Kwakman, die waarschijnlijk vanmiddag wordt gepresenteerd, moet zich in Groningen op een positie centraal in de defensie richten.

Kwakman had bij Augsburg nog een doorlopende verbintenis, maar mocht transfervrij vertrekken. Voor de club van de Nederlandse trainer Jos Luhukay kwam hij tot twintig competitieduels. Kwakman speelde voordat hij vorig jaar naar Duitsland vertrok voor FC Volendam, RBC Roosendaal en NAC Breda.

Groningen wist gisteren al de 24-jarige Emil Johansson uit Zweden te strikken. De linksback volgt bij de ploeg van trainer Pieter Huistra zijn landgenoot Frederik Stenman op.

Update 15:21 uur

FC Groningen heeft zich versterkt met Kees Kwakman. De 28-jarige Volendammer komt over van FC Augsburg en tekent een contract voor twee seizoenen. Dat meldt de eredivisionist op zijn website. Kwakman, die vanmiddag werd gepresenteerd, moet zich in Groningen op een positie centraal in de defensie richten.

D66 en CDA steunen redding PSV

D66 en CDA in Eindhoven hebben zich vandaag achter het reddingsplan van de gemeente geschaard dat PSV financieel gezond moet maken. De coalitie- en oppositiepartij namen die beslissing na de uitkomst van een second opinion. Voormalig CDA-politicus Gerrit Braks, ING-topman Jan Hommen en hoogleraar Cees Koedijk onderzochten het plan.

De gemeenteraad krijgt steeds meer steun om de grond te kopen onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang voor een bedrag van ruim 48 miljoen euro. PSV moet met een loopduur van veertig jaar jaarlijks 2,4 miljoen euro betalen voor het gebruik van het onroerend goed.

"Onze beoordeling van de uitkomsten van het plan leidt tot de conclusie dat het plan economisch en sociaal maatschappelijk waardevol is voor de regio Eindhoven en dat de gemeente Eindhoven onder normale omstandigheden en met de in het plan genoemde randvoorwaarden een beperkt en beheersbaar risico loopt met deze zakelijke transactie", luidde de verklaring van de drie 'wijze heren'.

De gemeenteraad stemt op 28 juni over de aankoop van de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex de Herdgang.

Google Scribe

Moet jij ook wel eens een mail of brief in het Engels schrijven en valt dit iedere keer weer tegen? Dan heeft Google een handige nieuwe app voor je.
Zelf beschrijven ze het als: Schrijf snel documenten van hoge kwaliteit. De app ondersteunt het aanvullen, corrigeren en automatisch koppelen van tekst en bevat snellere opmaakfuncties.

Helaas is de ondersteuning in het Nederlands nog wat zwak, maar het is dan ook nog een beta product: Google Scribe

Zoekactie naar vermiste Limburgse in Spanje

In en rond de Spaanse plaats Nerja wordt donderdag een grote zoekactie gehouden naar de 48-jarige Limburgse die sinds vorige week wordt vermist. Van de vrouw ontbreekt sinds vorige week donderdag ieder spoor.

De vrouw heeft die donderdag ingecheckt in een hotel in Nerja, ten oosten van Malaga. Die dag zijn haar creditcard en pinpas voor het laatst gebruikt. De hotelkamer is tot en met donderdag vooruitbetaald. De koffer van de vrouw staat nog op haar hotelkamer, maar het bed van de Limburgse is al dagen onbeslapen.

De zoekactie is georganiseerd door de zoon en ex-man van de Limburgse, die naar de plaats zijn afgereisd. Zij hebben zo veel mogelijk mensen opgetrommeld om te helpen zoeken. Ook de politie zoekt mee.

De familie van de vrouw maakt zich grote zorgen. Volgens hen heeft geen enkele aanwijzing tot nu toe iets opgeleverd. Volgens de dochter van de Limburgse komt zo snel mogelijk ook een groep Nederlandse reddingshonden naar Spanje om te helpen zoeken.

[WBD] Wozniacki eenvoudig door

Caroline Wozniacki heeft zich eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van Wimbledon. De Deense nummer een van de wereld was in haar tweede partij op het Londense gras te sterk voor Virginie Razzano. De 20-jarige Wozniacki versloeg de Française met 6-1 en 6-3.

De nummer één van de plaatsingslijst speelde zeer solide. In de eerste forceerde Wozniacki drie breaks en in de tweede brak ze Razzano een keer. Doordat de Deense haar eigen service geen enkele keer inleverde, stapte ze na een ruim uur als winnaar van de baan. Wozniacki treft in de volgende ronde de Australische Jarmila Gajdosova.

Ryan Gosling speelt Britse gangster in Bangkok

Ryan Gosling wordt getipt als hoofdrolspeler in het misdaaddrama Only God Forgives. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Kristin Scott Thomas en Luke Evans hebben al getekend voor de film, die zich afspeelt in de schemerwereld van boksen, gokken en prostitutie in Bangkok.

Het verhaal gaat over een Thaise politieagent die op zoek is naar een Engelse crimineel die in de Thaise hoofdstad is ondergedoken. Welke rollen Scott Thomas en Evans gaan spelen is nog niet bekend.

De Deen Nicolas Winding Refn, bekend van zijn Pusher-films, regisseert de film. Only God Forgives wordt het derde filmproject waarin de Deen samenwerkt met Gosling, die vorig jaar te zien was in het romantisch drama Blue Valentine. Dit jaar komt hun actiedrama Drive uit en de twee werken aan het drama Logan's Run dat volgend jaar verschijnt.

Only God Forgives verschijnt volgend jaar in de bioscopen, een precieze datum is nog niet bekend.


Ryan Gosling speelt Britse gangster in Bangkok (Foto: Novum)

Ophef om opmerkingen zoon Netanyahu op Facebook

De 19-jarige zoon van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft geringschattende opmerkingen over Arabieren en moslims op zijn Facebook-pagina geplaatst. Dat schreef vrijdag de Israëlische krant Haaretz.

Yair Netanyahu schreef eerder dit jaar op Facebook dat moslims haat en de dood verheerlijken, aldus de krant. In reactie op de moord op een joods gezin op de Westoever door twee Palestijnse tieners schreef hij: 'terreur heeft een religie en dat is de islam'. Drie jaar geleden al riep Yair Netanyahu na etnische onlusten op tot een boycot van Arabische bedrijven.

Een advocaat van de familie Netanyahu, David Shimron, zei dat het de uitlatingen van een tiener betreft. Volgens hem zijn de commentaren van Yair Netanyahu uit hun verband gerukt, met als doel de premier en zijn familie in diskrediet te brengen.

Volgens Haaretz zijn de commentaren nadat ze door de krant waren opgemerkt snel verwijderd.


Ophef om opmerkingen zoon Netanyahu op Facebook (Foto: Novum)

'Topman Griekse voetbal verdacht van corruptie'

De topman van de Griekse voetbalcompetitie en voorzitter van kampioen Olympiakos is verdachte in een groot omkoopschandaal. Autoriteiten van het land melden dat Vangelis Marinakis samen met 68 anderen wordt verdacht in de zaak. Een van hen is Olympiakos-verdediger Avraam Papadopoulos.

Verder zijn het vooral zaakwaarnemers, zakenlieden en bestuurders van clubs op het tweede niveau die op de lijst staan. Een boze Marinakis heeft alle aantijgingen ontkend.

De Griekse autoriteiten begonnen een onderzoek na een tip van de Europese voetbalbond UEFA over onregelmatige gokpatronen. Dat had vooral betrekking op duels op het tweede en derde niveau in 2009 en 2010.

Google gaat ook games maken

Goed nieuws voor alle Google-fanboys en -girls. Google is namelijk op zoek naar een Games Product Manager voor hun Google at Games. Tot nu toe waren er allemaal geruchten omtrent Googles activiteiten op gamegebied. Dit is de eerste keer dat Google zelf naar buiten komt over Google at Games.

Google is op zoek naar iemand die strategieën zal gaan opzetten voor de nieuwe tak. De product manager zal veel gaan samenwerken met developers, social media en klanten van Google. Het is in ieder geval duidelijk dat Google zich voornamelijk zal gaan storten op de social media. Of ze hier hun eigen Android-systeem mee bedoelen of webbased games is niet duidelijk.

"We are looking for a strategic, technical and game-loving Product Manager to drive Google's gaming strategy. You will design strategies for game distribution and discovery, player identity, game mechanics, and more. In addition to designing a great user experience and building out key partnerships, you will be significantly influencing Google's social platform as you work directly with a critical set of early adopters, game developers.

Interesting and impactful decisions involving social gaming, privacy, virality, business, and technical APIs await you and the strong, passionate team of gamers you will work with."

[125cc] Iwema maar net gekwalificeerd

Bij de TT van Assen heeft Jasper Iwema zich maar net gekwalificeerd voor de 125cc-race. De Nederlander eindigde vandaag bij de kwalificatie als 33e en bleef minder dan een tiende onder de vereiste tijd.

De Spanjaard Maverick Vinales reed de snelste ronde en start morgen vanaf pole. Naast hem op de eerste startrij staan de Fransman Johan Zarco en de Duitser Sandro Cortese.

Overigens zag het er aanvankelijk goed uit voor Iwema. Na twee ronden had hij de snelste tijd achter zijn naam staan. Toen ging het hard regenen waardoor hard rijden onmogelijk werd. Tien minuten voor het einde van de sessie was de baan echter weer droog. Vervolgens doken alle coureurs onder de tijd van Iwema.

Smith en Jay-Z willen Thompson voor musical Annie

Acteur Will Smith en rapper Jay-Z willen dat het scenario voor hun verfilming van de musical Annie wordt geschreven door Emma Thompson. De drie zijn momenteel in onderhandeling, schrijft het Amerikaanse entertainmentblad New York Magazine. Smith loopt al tijden met het plan rond en ziet zijn dochter Willow in de hoofdrol van weesmeisje Annie.

Thompson zou het scenario bewerken voor de nieuwe film, Smith en Jay-Z produceren de film. Het is nog onduidelijk of Smith en Thompson ook in Annie spelen. Thompson wordt overwogen voor de rol van Miss Hannigan, de alcoholistische directrice van het weeshuis waar Annie verblijft en die een grote hekel heeft aan kinderen. Voor Smith lijkt op het eerste gezicht geen rol weggelegd.

Smith en Jay-Z kennen elkaar al jaren en produceerden samen met Smiths vrouw, actrice Jada Pinkett-Smith vorig jaar de Broadway-musical Fela! Thompson en Smith werken momenteel aan de opnames van Men in Black III. Smith neemt daarin weer zijn bekende rol van Agent J op zich. Thompson speelt een nieuw personage, de ietwat stoffige Oh. Deze sciencefictionfilm verschijnt volgend jaar in de bioscopen.


Smith en Jay-Z willen Thompson voor musical Annie (Foto: Novum)

Julia Ormond speelt moeder Superman

Julia Ormond gaat wellicht de moeder van Superman spelen in Man of Steel. De actrice is momenteel in gesprek met regisseur Zack Snyder voor de rol van Lara Lor-Van, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Russell Crowe is al enkele weken in bespreking voor de rol van Supermans vader Jor-El.

Kevin Costner en Diane Lane tekenden al voor de rollen van Supermans peetouders, Jonathan en Martha Kent, die zich over de kleine Superman ontfermen nadat hij op aarde neerstortte. Henry Cavill speelt de hoofdrol van Superman/Clark Kent, Amy Adams speelt zijn liefje Lois Lane.

De laatste grote bioscoopfilm van de 46-jarige Ormond was het drama The Curious Case of Benjamin Button uit 2008. Sindsdien speelde ze in enkele tv-series en tv-films. Ze rondde onlangs de opnames van My Week with Marilyn af, over de gespannen relatie tussen Marilyn Monroe en haar tegenspeler Laurence Olivier. Hierin speelt ze de rol van Vivian Leigh, met Michelle Williams als Monroe en Kenneth Branagh als Olivier.

Man of Steel vertelt het verhaal over de beginjaren van de superheld en zijn eerste jaren op aarde. De film verschijnt eind volgend jaar in de bioscopen.


Julia Ormond speelt moeder Superman (Foto: Novum)

Zeelieden dood door giftige drank

Vier bemanningsleden van een Russisch schip zijn in een Indonesische haven overleden na illegale alcohol te hebben gedronken. Drie van hun collega's zijn ernstig ziek geworden van de giftige drank. Dat heeft de Indonesische politie vrijdag gemeld.

Het schip lag in een haven in de provincie Midden-Kalimantan op Borneo. De politie is op zoek naar de man die de drank aan de zeelieden verkocht. Drie van de slachtoffers overleden op het schip. De vierde, een vrouw, overleed in het ziekenhuis. Het schip had 24 bemanningsleden en zou in Zuid-Kalimantan een lading ijzererts ophalen.

Málaga strikt met Joaquin zevende aanwinst

Málaga heeft de zevende versterking voor het komende seizoen binnen. De Spaanse club neemt Joaquin over van Valencia. De 29-jarige rechtsbuiten tekent een verbintenis voor vier seizoenen. Malaga maakt volgens Spaanse media vier miljoen euro over voor de oud-international van Spanje.

Joaquin speelde vijf seizoenen voor Valencia. Eerder kwam hij uit voor Real Betis, waar hij ook de jeugdopleiding doorliep. De vleugelspeler mocht 51 keer aantreden voor Spanje, maar werd sinds november 2007 niet meer opgeroepen.

De kapitaalkrachtige voorzitter Abdullah ben Nasser Al Thani van Málaga haalde eerder al Ruud van Nistelrooy, Joris Mathijsen, Martin Demichelis, Nacho Monreal, Diego Buonanotte en Jeremy Toulalan naar de club. Ook zou de club dicht bij een akkoord zijn met verdediger Sergio Sanchez van Sevilla.

Kroatië mag toetreden tot de EU

Kroatië mag van de Europese regeringsleiders toetreden tot de Europese Unie. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdag op de Europese top in Brussel gezegd.

De toetredingsonderhandelingen met Kroatië worden deze maand afgerond en het toetredingsverdrag kan in december worden getekend. De parlementen van de bestaande 27 lidstaten moeten het document vervolgens bekrachtigen. Deze procedure zal naar verwachting tot juni 2013 duren, waarna Kroatie formeel in de unie kan worden opgenomen.

De regeringsleiders toonden zich ook verheugd over de aanhouding van de voormalige Bosnisch-Servische miltiaire leider Ratko Mladic in Servië. Met diens arrestatie heeft Servië een nieuwe stap naar het EU-lidmaatschap gezet.

NAC maakt afscheid Mommers bekend

NAC Breda en Theo Mommers zijn definitief uit elkaar. De Brabantse club maakte dat vandaag bekend op zijn website. Het lag in de lijn der verwachting dat de voormalig algemeen directeur de club mocht verlaten, nadat NAC in februari Ed Busselaar aanstelde als zijn opvolger. Op verzoek van Mommers is het nieuws nu pas naar buiten gebracht.

De voormalig bestuurder wilde wachten tot zijn naam was gezuiverd. Mommers werd verdacht van fraude, maar uit onderzoek van de tuchtcommissie van de KNVB bleek dat hij geen enkele rol speelde in de administratieve onregelmatigheden bij NAC. De twee partijen gaan 'in goed overleg' uit elkaar. Mommers ziet af van een afkoopsom.

Salzburg en NAC eens over verhuur Leonardo

NAC lijkt eindelijk van één van zijn duurste spelers af te raken. Leonardo Vitor Santiago oftewel Leonardo is momenteel in Salzburg waar hij een huurovereenkomst met Red Bull Salzburg zal ondertekenen.

De topclub uit Oostenrijk zal de Braziliaan voor één seizoen huren en als de speler bevalt zal het de Bredanaars een afkoopsom betalen en de aanvaller defintief overnemen. Bij Salzburg zal Leo worden herenigd met hoofdtrainer Ricardo Moniz, die hij nog kent uit de jeugd van Feyenoord.

Apple begint rechtszaak tegen Samsung

Smartphonemaker Apple begint een rechtszaak in Zuid-Korea tegen elektronicagigant Samsung. Het Amerikaanse bedrijf beschuldigt Samsung Electronics ervan meerdere patenten te hebben geschonden.

Het proces komt nadat Samsung in april al rechtszaken wegens patentbreuken had aangespannen tegen Apple in Zuid-Korea, Japan en Duitsland. Apple had geclaimd dat Samsung's Galaxy-smartphones niet meer dan 'slaafse nabootsingen' zijn van Apple's iPhone.

Wereldwijd zijn technologiebedrijven verwikkeld in een web van processen om hun marktaandeel in de tablet- en smartphonemarkt veilig te stellen. Samsung is een van de snelst groeiende producenten van smartphones met het Android besturingssysteem. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is inmiddels de grootste concurrent van Apple op de tabletmarkt.

Apple begint rechtszaak tegen Samsung
Apple begint rechtszaak tegen Samsung (Foto: ANP)

'Charles en Camilla gaan scheiden'

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Globe staat het huwelijk van prins Charles en Camilla Parker Bowles op springen. De reden voor de op handen zijnde scheiding van het paar zou een 'dramatische gebeurtenis' zijn.

Het huwelijk, dat in het Verenigd Koninkrijk al een tijdje bekendstaat als 'the rocky marriage', werd op 9 april 2005 gesloten. Bij de vermeende breuk zouden de prins en de hertogin van Cornwall een boedel van zo'n 300 miljoen dollar moeten verdelen.

VVD'er De Graaf nieuwe voorzitter Eerste Kamer

De VVD'er Fred de Graaf, burgemeester van Apeldoorn, wordt de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. Andere kandidaten hebben zich niet gemeld, heeft een woordvoerder van de Eerste Kamer laten weten.

De huidige voorzitter van de Eerste Kamer, de CDA'er René van der Linden, maakte eerder deze week bekend dat hij afziet van een nieuwe termijn. Andere kandidaten konden zich tot vrijdag melden, maar niemand heeft dat gedaan. De nieuwe voorzitter wordt dinsdag gekozen.

De Graaf is ruim twaalf jaar burgemeester van Apeldoorn. Hij zit sinds 2003 in de Eerste Kamer. In 2005 werd hij vicefractievoorzitter.

Sedoc voor Spelen afhankelijk van CAS

Atleet Gregory Sedoc kan normaal gesproken door de schorsing van één jaar in 2012 niet deelnemen aan de Olympische Spelen komend jaar in Londen. Sporters die langer dan zes maanden uitgesloten worden, mogen volgens de huidige regelgeving van het internationaal olympisch comité (IOC) niet op de eerstvolgende Olympische Spelen starten.

Sedoc heeft echter nog een kans. Het internationaal sporttribunaal CAS buigt zich in september over een zaak die het Amerikaans olympisch comité (USOC) in gang heeft gezet tegen de omstreden regel van het IOC. De Amerikanen zijn van mening dat een atleet niet twee keer voor hetzelfde vergrijp kan worden gestraft. In hun ogen komt de straf van het IOC boven op de straf voor het vergrijp en is dat niet rechtsgeldig. Ook het IOC wil graag een uitspraak over deze materie.

Sedoc voor Spelen afhankelijk van CAS
Sedoc voor Spelen afhankelijk van CAS (Foto: ANP)

Obama: gelijke rechten voor homostellen

Homostellen moeten dezelfde rechten krijgen als heterostellen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd. Over het homohuwelijk liet de president zich niet uit.

Obama steunt geregistreerd partnerschap maar niet het homohuwelijk en die standpunten zijn pijnlijk voor de homoseksuele aanhangers die Obama over het algemeen omarmen. Obama sprak donderdag op een bijeenkomst van de homogemeenschap.

Een handvol aanhangers van het homohuwelijk riep 'Huwelijk!' tijdens de toespraak van de president, waarop Obama reageerde met "Ik heb jullie gehoord, jongens." Obama zei dat de ontwikkelingen misschien minder snel vorderen dan sommigen zouden willen, maar hij voegde toe dat hij er vertrouwen in heeft dat er een dag komt 'dat elke Amerikaan, homo of hetero of biseksueel of transgenderist, de vrijheid heeft te leven hoe ze willen'.

De bijeenkomst viel samen met een debat in Albany over legalisering van het homohuwelijk in de staat New York. Legalisering zou New York de zesde en verreweg grootste staat maken waar een homohuwelijk gesloten kan worden.

Als Obama het homohuwelijk openlijk zou steunen, zou hem dat enthousiasme opleveren bij zijn liberale achterban en mogelijk meer geld uit de rijke homogemeenschap. Het is echter de vraag of het hem veel extra stemmen zal opleveren voor de verkiezingen in 2012, want de weerstand van de Republikeinen voor meer homorechten geeft homo's weinig andere opties om op te stemmen. Steun voor het homohuwelijk zou er bovendien voor kunnen zorgen dat sommige gelovige stemmers zich vervreemd voelen van Obama en zijn partij. En dat zijn kiezers die het Witte Huis graag binnen wil halen voor de herverkiezing van de president.

De publieke opinie in de Verenigde Staten lijkt zich langzaam maar zeker richting steun voor het homohuwelijk te bewegen. "Er is een duidelijk zichtbare verschuiving de laatste paar jaar", zegt Carroll Dorothy, directeur van het Pew-onderzoekscentrum voor bevolking en pers. Uit een peiling van het centrum in maart bleek dat 45 procent van de Amerikanen voor het homohuwelijk is en 46 procent tegen. Het was de eerste keer dat de percentages zo dicht bij elkaar lagen.

Volgende week zonkracht 8 verwacht

Mensen moeten maandag en dinsdag uitkijken voor de zon. Weeronline voorspelt dat op die dagen een aantal uren zonkracht 8 wordt bereikt. Dat betekent voor de meeste Nederlanders dat ze niet langer dan een halfuur onbeschermd moeten zonnen. De laatste keer dat de zon zo krachtig scheen was op 2 juli 2009.

Vanaf zondag loopt de temperatuur op tot boven de 25 graden waarna het kwik een aantal dagen boven de 30 graden kan uitkomen. Door de hoge luchtvochtigheid voelt de hitte echter drukkend aan. Ook kan 'extreem' weer met pittige buien roet in het eten gooien.

Vooral in het zuiden van Nederland wordt het warm. Een officiële landelijke hittegolf lijkt niet haalbaar. Hiervoor moet het vijf dagen achter elkaar 25 graden of warmer zijn in De Bilt, waarvan drie dagen boven de 30 graden.

De kans op regen is volgens het KNMI zondag 20 en maandag 10 procent. Daarna wordt natter weer verwacht.


Volgende week zonkracht 8 verwacht (Foto: Novum)

Vrouw veroordeeld voor genocide Rwanda

Het VN-tribunaal voor Rwanda heeft vrijdag de voormalige Rwandese minister Pauline Nyiramasuhuko en haar zoon tot levenslang veroordeeld wegens oorlogsmisdaden.

Het tribunaal verklaarde de voormalige minister voor gezins- en vrouwenzaken en haar zoon, de ex-militieleider Arsène Ntahobali, schuldig aan genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Volgens de rechters hielpen de minister en haar zoon bij de ontvoering van honderden Tutsi's, die werden aangerand, verkracht en vermoord.

Nyiramasuhuko is tot nog toe de enige vrouw die voor het tribunaal is aangeklaagd. Tijdens het honderd dagen durende bloedbad in 1994 in Rwanda werden zeker vijfhonderdduizend Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord.

Bioware-site gehackt

Het lijkt niet op te houden. Iedere hacker in de wereld lijkt te willen laten zien dat zij ook wel een site kunnen binnendringen als ze dat zouden willen. Dit keer is BioWare de pineut of beter gezegd de leden van de Neverwinter Nights-forums.

BioWare Edmonton Studio GM Aaryn Flynn heeft een mailtje uitgestuurd naar alle users om hen in te lichten over de situatie. Geen creditcard-data is in handen gekomen van de hackers, hetzelfde valt helaas niet te zeggen over usernames, passwords, e-mailadressen, huisadressen, namen, telefoonnummers, CD-keys en geboortedata. Tot overmaat van ramp worden juist deze gegevens gedeeld  met de accounts van alle online games van EA.

Bioware heeft ieders wachtwoord veranderd en raadt aan hetzelfde te doen als je het wachtwoord op meerdere plekken gebruikt. EA heeft ondertussen een FAQ geplaatst.

Scheuren naar andere werelden in BioShock Infinite trailer

We moeten nog even wachten voordat we de nieuwste telg in de Bioshock-serie, BioShock Infinite, kunnen spelen. Ondertussen warmen de ontwikkelaars ons vast op met de nodige trailers.

In deze trailer legt Ken Levine uit hoe Elizabeth zogenaamde 'scheuren' naar andere werelden kan manipuleren. In onze preview van de game hebben daar al kort over gesproken. BioShock Infinite staat gepland voor 2012 en komt uit op de PC, PlayStation en Xbox 360.  

Nephertog hoort celstraf eisen

Justitie in Zutphen heeft vrijdag tweeënhalf jaar cel geëist tegen een 38-jarige man uit Barneveld die terechtstaat voor oplichting en valsheid in geschrifte. De verdachte zou in mei 2010 als hertog Anthonie van Wilderoden d'Aragon in het huwelijk treden met de Britse Tara Elliot. De man achter het voorgenomen sprookjeshuwelijk bleek echter een bedrieger.

De bruiloft in de basiliek in Oudenbosch werd op het laatste moment afgeblazen, nadat bekend werd dat de verdachte helemaal niet van adel is. "We hebben hier te maken met iemand die er zijn beroep van heeft gemaakt mensen te belazeren", aldus de officier van justitie. De verdachte is sinds 1997 talloze keren veroordeeld voor oplichting. In totaal heeft hij al zeven jaar in de cel doorgebracht voor zijn bedrieglijke praktijken.

De nephertog zou documenten hebben vervalst om mensen en bedrijven op te lichten. Veel leveranciers voor het huwelijk werden daardoor gedupeerd, waaronder het Apeldoornse museum Paleis 't Loo. Sommige leveranciers gingen voor duizenden euro's het schip in. Volgens justitie zijn er waarschijnlijk veel meer gedupeerden, maar heeft lang niet iedereen aangifte gedaan. Het OM wil ook dat de verdachte ruim twintigduizend euro betaalt aan de gedupeerden.

Tijdens de rechtszaak voor de rechtbank in Zutphen bleek dat de verdachte in een getuigenbeschermingsprogramma heeft gezeten en van justitie een nieuwe naam heeft gekregen. De valse adellijke titel plakte de verdachte volgens het OM vervolgens zelf achter zijn naam om weer vrolijk verder te kunnen gaan met zijn bedrieglijke praktijken. Waarom de verdachte een andere naam heeft gekregen, is niet bekend.

Een deel van de strafzaak werd door de rechtbank achter gesloten deuren behandeld. Ook het pleidooi van de advocaat werd niet in de openbaarheid behandeld. De rechters oordeelden dat er klemmende redenen zijn om de zaak niet in het openbaar te behandelen. Waarom dat gebeurde, heeft de rechtbank niet toegelicht. De uitspraak van de rechtbank in Zutphen wordt over twee weken verwacht.

[MotoGP] Simoncelli weer snelste in Assen

Marco Simoncelli heeft vanmorgen bij de TT van Assen de beste tijd gereden in de training van de MotoGP. Hij klokte op zijn Honda een rondetijd van 1.36,149. De Australiër Casey Stoner, leider in het wereldkampioenschap, reed met 1.36,342 de tweede tijd.

Regerend wereldkampioen Jorge Lorenzo noteerde met 1.36,475 de vierde tijd terwijl Valentino Rossi op het circuit van Assen met 1.37,547 de vijfde tijd noteerde.

1300 bonnen dankzij TT Assen

Ook dit jaar is het weer kassa voor de politie dankzij de TT in Assen. Maar liefst 1300 TT bezoekers gingen op de bon voor te hard rijden.

Opmerkelijk is dat de politie niet alleen rond Assen controleert, maar ook al in Noordholland waar bezoekers de Afsluitdijk nemen. Op de A7 waar je tegenwoordig ook 130 mag, reed een Volvo-bestuurder 197 kilometer per uur en hij mocht dus zijn rijbewijs inleveren.

Ook controleert de politie extra streng aan de Duitse grens. Er werd vooraf al gewaarschuwd dat de politie extra streng zou controleren.

'De beste online-ervaring is niet Nintendo's doel'

Shigeru Miyamoto vertelt dat het niet Nintendo’s streven is om de beste online-ervaring te maken, echter, de online mogelijkheden van de Wii U zijn een belangrijk aspect.

“We gaan niet roepen dat ons doel is om de nummer één te worden op online gaming-gebied, want dat is niet zo,” vertelt de Nintendo-goeroe aan MTV Multiplayer. “We begrijpen echter dat de ervaringen die onze klanten willen vaak een internetverbinding vereisen. Het feit dat de Wii U een browser krijgt, laat denk ik duidelijk zien dat internet een belangrijk onderdeel is van het systeem”

Miyamoto is een man van ideeën en hij heeft er genoeg voor het online-gebeuren van de Wii U. “We kunnen de mogelijkheden van online gebruiken om een lokale multiplayer-ervaring uit te breiden via het internet om een nieuwe ervaringen te creëren. Met het kleine scherm, is het, via internet, wellicht mogelijk om te zien wat je vrienden spelen of welke tv-programma’s ze aan het kijken zijn. Ik denk dat er veel mogelijkheden zijn voor hoe we het kunnen gebruiken.” Aldus Miyamoto.

Hoewel de online-prestaties van Nintendo niet bepaald worden geprezen, is Miyamoto trots op wat ze hebben bereikt. “We hebben de Miis geïntroduceerd en hopelijk heeft straks iedereen een eigen Mii, ik denk dat daar ook nog veel mogelijkheden mee zijn. Ik kan zeggen dat de Wii U een aantrekkelijk systeem wordt dankzij zijn internetmogelijkheden.” 

Ebergen terug naar FC Oss

Na een jaar van afwezigheid keert Joost Ebergen terug bij FC Oss. De Lithse verdediger komt over van N.E.C. Nijmegen. In het seizoen 2009-2010 kwam Ebergen (21) al eerder op huurbasis uit voor FC Oss en speelde hij 24 duels in de hoofdmacht. Dit seizoen behoorde Ebergen tot de selectie van de Nijmegenaren, maar speelde zijn wedstrijden in het belofte-elftal.

Ebergen is verheugd met zijn terugkeer in Oss. “Ik ben blij dat ik na acht jaar als jeugdspeler en één jaar op huurbasis weer terug op het oude nest ben. Ik hoop dat we met deze nieuwe groep iets moois kunnen neerzetten in de Jupiler League.”

Eindhovense politie vindt python op straat

Agenten in Eindhoven hebben vrijdagochtend een python gevonden. Medewerkers van een reptielenopvang hebben de wurgslang gevangen en meegenomen. Waar de 1 meter lange slang vandaan komt is nog niet bekend.

Slangen zoals pythons worden door particulieren gehouden. Mogelijk is het dier ergens uit zijn terrarium ontsnapt. De politie is op zoek naar de eigenaar van de slang.

Een python is niet giftig, maar kan wel bijten. Ontsnapte wurgslangen kunnen gevaar opleveren voor huisdieren en kleine kinderen.

Veelers en Timmer langer bij Skil-Shimano

Tom Veelers rijdt ook de komende twee seizoenen voor het Skil-Shimano cycling team. De renner en de ploeg hebben het contract opengebroken en verlengd tot eind 2013.

Naast Veelers blijft ook Albert Timmer tot eind 2013 aan de ploeg verbonden. Skil-Shimano verlengde het contract van de 26-jarige Nederlander met twee jaar. Timmer wordt geroemd om zijn dienstbaarheid voor de ploeg. Hij is een veelzijdige en aanvalslustige renner die in zowel het Vlaamse werk als in de meer heuvelachtige koersen goed uit de voeten kan.

Beide renners zijn blij met de verlenging van hun contract. "Deze ploeg heeft mij verder geholpen in mijn ontwikkeling en ik voel dat ik nog steeds blijf ontwikkelen," zo zegt Veelers. "De ploeg heeft ambitieuze doelen en die passen perfect bij wat ik wil bereiken. Ik zou het vertrouwen van het team graag belonen. Een overwinning in een grote wedstrijd moet er inzitten."

"In deze ploeg is de professionaliteit zeer groot," aldus Timmer. "Daarbij is de teamspirit heel goed. Dat vind ik erg belangrijk en ik voel me in deze ploeg dan ook echt thuis. Ik weet dat ik me nog kan verbeteren en wil me graag bewijzen."

Uitslag 1e vrije training GP van Europa

Mark Webber heeft tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Europa, die op het circuit van Valencia wordt verreden, de snelste tijd neergezet. De Australiër voltooide een ronde in 1:40,403. Dit was bijna een seconde sneller dan de nummer twee, Vitaly Petrov.

In het resterende deel van de top acht waren de verschillen minimaal te noemen. Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Nick Heidfeld, Felipe Massa, Jenson Button en Adrian Sutil zaten allemaal binnen een seconde van Petrov.

Karun Chandhok zette tijdens de eerste vrije training geen tijd neer. De coureur van Lotus F1 had namelijk problemen met zijn versnellingsbak.



Uitslag eerste vrije training:

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1. Mark Webber Red Bull 01:40.403 22
2. Vitaly Petrov Renault 01:41.227 20
3. Fernando Alonso Ferrari 01:41.239 22
4. Lewis Hamilton McLaren 01:41.510 23
5. Nick Heidfeld Renault 01:41.580 24
6. Felipe Massa Ferrari 01:41.758 23
7. Jenson Button McLaren 01:41.926 14
8. Adrian Sutil Force India F1 01:41.955 20
9. Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 01:42.043 22
10. Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 01:42.216 29
11. Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 01:42.270 26
12. Daniel Ricciardo Scuderia Toro Rosso 01:42.412 27
13. Rubens Barrichello Williams 01:42.704 23
14. Sergio Perez Sauber 01:42.738 20
15. Pastor Maldonado Williams 01:42.841 28
16. Sebastian Vettel Red Bull 01:42.941 21
17. Kamui Kobayashi Sauber 01:43.201 18
18. Nico Hulkenberg Force India F1 01:43.769 7
19. Heikki Kovalainen Lotus F1 01:44.136 17
20. Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 01:45.026 17
21. Timo Glock Virgin Racing 01:45.221 19
22. Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 01:45.494 24
23. Narain Karthikeyan HRT F1 Team 01:46.926 27
24. Karun Chandhok Lotus F1 geen tijd 2

'Medium' vrijgesproken van verkrachting

Een 43-jarige man is vrijgesproken van verkrachting van vier vrouwen. Het gerechtshof in Den Haag sprak hem vrijdag in navolging van de rechtbank vrij.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man uit Curaçao ervan zich te hebben voorgedaan als medium. Hij zou in visioenen hebben gezien dat de slachtoffers van de veronderstelde verkrachtingen vroegtijdig zouden overlijden. De vrouwen konden dit volgens hem voorkomen door hun negatieve 'chakra's' te openen en de 'blokkades' in hun lichaam op te heffen. Dit kon alleen door meerdere keren seks met de 'parnanormaal begaafde' man te hebben.

De vrouwen werden tussen 2005 en 2008 'behandeld' in Delft, Zoetermeer en Den Haag. De man heeft de vrouwen wellicht door misbruik van zijn overwicht of door misleiding bewogen seks met hem te hebben, maar het hof acht niet bewezen dat hij hen heeft gedwongen deze seksuele handelingen te ondergaan. Daarom is er geen sprake van verkrachting, aldus het hof.

Het OM had in hoger beroep een gevangenisstraf van dertig maanden en tbs met dwangverpleging geëist en laat weten zich te beraden op cassatie bij de Hoge Raad.

Naam zegt veel over achtergrond

De naam van een kind zegt veel over het milieu waar het vandaan komt. Zo vertelt het niet alleen over de sociaal-economische achtergrond van de ouders, maar ook hoe modieus zij in het leven staan. Dit zegt Gerrit Bloothooft die onderzoek deed onder 300.000 gezinnen.

Volgens hem zijn Italiaanse en Spaanse namen de laatste tijd erg populair, in tegenstelling tot Engelse namen die populariteit inleveren. Ook blijkt dat trendgevoelige mensen met een laag inkomen vaak kiezen voor namen bekend van tv. Denk aan Wesley, Kevin of Samantha. Die laatste is overigens bekend van het tv programma Oh Oh Cherso.

Mensen met een hoog inkomen kiezen duidelijk voor andere namen dan mensen met een laag inkomen. Eerst werden namen als Roderick, Liselotte en Rutger vaak gekozen onder de rijkeren. Nu gaat het vaak om namen als Sem, Jelle en Marit.

Vroeger werden volgens Bloothooft namen gekozen die voornamelijk werden bepaald door de traditie. Dat is nu wel anders. ''De namen die we vroeger kozen, werden door de traditie bepaald: Jan, Maria, Willem. Maar nu mensen hun eigen keuzes maken, zie je hoe je groepen en lagen in de samenleving door patronen in naamgeving van elkaar kunt onderscheiden.''

Het gebeurde niet eerder dat zoveel namen werden gekoppeld aan een bepaalde achtergrond.

Knokpartij na verkeersruzie Den Haag

De politie heeft donderdagavond in Den Haag zes mensen aangehouden die met elkaar op de vuist waren gegaan na een verkeersruzie. Een persoon is met hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De ruzie op de kruising van de Engelenburgstraat met de Steijnlaan ontstond vermoedelijk doordat een van de betrokkenen te hard door de straat reed. Meerdere personen bemoeiden zich ermee en gingen met elkaar op de vuist.

Op straat werden vijf aanhoudingen verricht voor openlijk geweld. De zesde persoon werd korte tijd later in een woning onder een bed aangetroffen.

FBI verijdelt aanslag op wervingsbureau leger

De Amerikaanse FBI heeft een aanslag op een rekruteringsbureau van de strijdkrachten in Seattle verijdeld. Twee mannen werden aangehouden toen ze de wapens waarmee ze de aanslag wilden uitvoeren in ontvangst namen van undercoveragenten.

De verdachten werden donderdag in staat van beschuldiging gesteld en kunnen als ze veroordeeld worden levenslang krijgen.

De politie zei begin deze maand van de plannen van de twee mannen op de hoogte zijn gebracht door een derde man.


FBI verijdelt aanslag op wervingsbureau leger (Foto: Novum)

Busje ramt meerdere politieauto's bij achtervolging

Een bestuurder van een busje heeft in de nacht van donderdag op vrijdag tijdens een achtervolging van Utrecht naar Hilversum meerdere politieauto's geramd. De man was bij een controle op agenten ingereden en ging er daarna vandoor. De 34-jarige Amsterdammer werd uiteindelijk overmeesterd. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

De bestelwagen werd rond 02.40 uur door surveillerende agenten aan de kant gezet. De Amsterdammer reed met gedoofde lichten en knipperde af en toe met zijn koplampen. Toen de agenten uitstapten voor de controle, gaf de bestuurder van het busje gas en reed hij op hen in. De agenten konden net op tijd opzij springen.

Het busje ramde het portier van de politieauto. Meerdere politie-eenheden probeerden het busje tegen te houden. De achtervolging eindigde op de Utrechtseweg in Hilversum. De man ging er te voet vandoor, maar kwam niet ver. Hij werd volgens de politie 'met gepast geweld' geboeid. Waarom hij op de vlucht sloeg is onduidelijk.

Journey krijgt gesloten beta

Thatgamecompany’s, bekend van flOw en Flower, nieuwe project Journey, een multiplayer adventure, krijgt volgende week een private beta.

Dit heeft de ontwikkelaar laten weten via Twitter, met als opmerking dat het aantal plaatsen voor de beta beperkt is. Mensen die graag willen deelnemen aan de beta wordt aangeraden de Facebook-pagina van thatgamecompany’s en de PlayStation Blog in de gaten te houden voor meer details.

De downloadbare titel voor de PlayStation 3 moet in de herfst op PSN verschijnen.

journey

Over de top awesomeness in Saints Row 3 gameplay-trailer

Saints Row-developer Volition heeft vandaag een acht minuut durende gameplay-trailer online gegooid van hun nieuwe titel Saints Row: The Third. De trailer laat de diversiteit zien van de stad Steelport, waar de game zich afspeelt, en alles lijkt de revú te passeren: tanks, WWF-esque smack-downs, furry-suites and many many more.

Saints Row: The Third komt uit op 15 november voor PC, PlayStation 3 en Xbox 360. "Right now, let's say hello to some of the citizen of Steelport":

'PlayStation binnenkort 200 euro'

De PlayStation 3 kost vanaf augustus nog maar 200 tot 225 euro. De prijsdaling van de spelcomputer moet de verkoop van spellen stimuleren. Wanneer de PlayStation 3 in prijs daalt, moet Microsoft met zijn Xbox 360 en Kinect-camera volgen. Dat beweert het Britse gamevakblad MCV vrijdag.

Geruchten rond een mogelijke prijsdaling doen al langer de ronde. Het vakblad verwacht echter dat vooral Microsoft een afwachtende houding aanneemt. Hoe agressief Sony zal zijn met de prijsverlaging is ook nog maar de vraag. Wellicht houdt de Japanse hardwareproducent ruimte over om de prijs later verder te laten dalen.

Nintendo heeft de Nintendo Wii al in prijs verlaagd. De spelcomputer kost nu 150 euro. Met de release van de Wii U in de agenda voor volgend jaar is het niet onwaarschijnlijk dat de Nintendo Wii nog meer in prijs gaat zakken.


'Playstation binnenkort 200 euro' (Foto: Novum)

Van Gogh Museum zes maanden dicht

Het Van Gogh Museum gaat volgend jaar voor een halfjaar dicht. Er moet worden verbouwd om aan alle veiligheidseisen te voldoen en het pand op te frissen. In die periode zijn 75 topschilderijen uit het Van Gogh te zien in de Hermitage, waar dan een expositie over impressionisme wordt gehouden. Dat maakten beide instellingen vrijdagochtend bekend op een persconferentie.

Het prestigieuze museum sluit zijn deuren op 29 september 2012. De werkzaamheden moeten in 2013 zijn afgerond. Het Van Gogh bestaat dan veertig jaar.

Het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum, ook gelegen aan het Museumplein in Amsterdam, zijn al jaren deels gesloten voor renovatie en nieuwbouw. Beide instellingen gaan mogelijk ook in 2013 weer volledig open. Het nabijgelegen Concertgebouw bestaat dan 125 jaar.

Jaarlijks bezoeken een slordige anderhalf miljoen mensen het Van Gogh Museum. De tentoonstelling Picasso in Parijs, 1900-1907 die tussen 18 februari en 30 mei was te zien trok 471.168 kunstliefhebbers.


Van Gogh Museum zes maanden dicht (Foto: Novum)

'Patrick van der Eem opgepakt op A12'

Bij een politiecontrole op de A12 in Arnhem is donderdagnacht Patrick van der Eem aangehouden. Dat meldt De Telegraaf vrijdag. Van der Eem werd bekend door zijn bijdrage aan een uitzending van Peter R. de Vries over Joran van der Sloot.

Van der Eem werd met een andere man aangehouden omdat ze een grote hoeveelheid dure zonnebrillen en inbrekerswerktuigen in hun voertuig hadden. Ze hadden hiervoor volgens het Korps Landelijke Politiediensten niet direct een verklaring.

In de uitzending van Peter R. de Vries deed Joran van der Sloot, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway, bekentenissen over de zaak terwijl hij in de met verborgen camera's uitgeruste auto van Van der Eem zat.

Naast Van der Eem en zijn kompaan werden bij de politiecontrole twee mensen aangehouden met inbrekerswerktuigen in hun auto. Een van de twee had bovendien 24.000 euro aan contanten bij zich. Een vijfde persoon werd aangehouden omdat hij stond gesignaleerd voor het afgeven van dna. Verder bleken vier automobilisten te veel te hebben gedronken.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 13 juni 2011 tot en met 19 juni 2011. Twee nieuwe games strijden om de eerste plaats maar daar wint net de PSP-game van de 3DS-game. De 3DS neemt revanche in de hardware-lijst met een grote stijging van de cijfers. Opmerkelijk is dat er wel twee Xbox 360-games in de top tien staan.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Little Battler Xperience 166.187
2 3DS
The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D 164.110
3 PS3
Yakuza: Of the End 53.775
4 360
Steins;Gate: Hiyoku Renri no Darling # 31.666
5 360
Steins;Gate: Double Pack 11.041
6 3DS
Resident Evil: The Mercenaries 3D 9.062
7 DS
Dragon Quest Monsters: Joker 2 - Professional 7.997
8 DS
Battle & Get! Pokemon Typing DS 6.609
9 Wii
Wii Party 6.556
10 3DS
One Piece: Unlimited Cruise SP 6.549
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 3DS
40.649 +16.000
2 PSP
31.741 +5.060
3 PS3
16.081 -1.023
4 Wii
6.678 +321
5 DSi XL
5.464 +181
6 DSi
5.322 +90
7 Xbox 360
2.875 +505
8 PS2
1.346 +55
9 DSL
109 -37
9 PSPgo
55 -14
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 166.187 31.796
DS 14.606 10.895
3DS 179.721 40.649
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 219.962 49.223
Microsoft 42.707 2.875
Nintendo 200.883 58.222
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.056.807 17.546.595
Wii 305.782 11.585.417
PS3 583.596 6.671.086
DSiXL 245.502 2.193.085
DSi 212.706 5.756.430
DS Lite
18.746 18.092.667
Xbox 360
60.007 1.480.504
PS2
38.426 21.734.518
PSPgo 15.334 175.758
3DS 1.130.197 1.130.197
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  

Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.072.141 17.722.353
DS 476.954 32.627.653
3DS 1.130.197 1.130.197
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Veel crashes bij TT-training

Vanmorgen zijn de trainingen bij de TT van Assen hervat. Gisteren schrapte de racedirectie de middagtrainingen vanwege een lang oliespoor op het circuit. Die was veroorzaakt door de lekkende motor van een Italiaanse coureur.

In de 125cc was de Fransman Johan Zarco vanmorgen het snelste met een rondetijd van 1.44,336. Japer Iwema kwam met 1.49,199 niet verder dan de 24e tijd.

In de training van de MotoGP gingen vanmorgen alle drie coureurs van Repsol Honda onderuit. Casey Stoner, leider in de stand om het wereldkampioenschap, viel als eerste gevolgd door Andrea Dovizioso. Vervolgens vloog Hiroshi Aoyama van zijn motor af.

'Wii U gaat succes Wii nooit evenaren'

Nintendo presenteerde de Wii U als het nieuwe Utopia van gamen, maar niet iedereen ziet een goudkleurige toekomst voor het apparaat. Volgens David Jaffe zal Nintendo’s nieuwe console lang niet het succes van de Wii evenaren.

De bedenker van God of War en Twisted Metal denkt dat door de veranderende markt de Wii U minder in de smaak zal vallen. Volgens hem hebben veel mensen een Wii gekocht door de hype, maar zal een groot deel hiervan niet de overstap maken naar de Wii U.

“Veel Wii-bezitters zullen geen interesse hebben in de Wii U. Ze hebben de Wii geprobeerd, nu zijn ze bezig met dingen zoals free-to-play MMOs en daarna proberen ze weer iets anders. Hoeveel van hen zijn echte ‘gamers’ geworden? Ik denk niet dat dat een groot deel is.”

Jaffe denkt verder dat Apple-producten zijn uitgegroeid tot tech toys voor kinderen, wat Nintendo marktaandeel kost. “Veel kinderen willen iPads, iPhones en iPods en veel mensen die interesse hadden in Nintendo-dingen, naast de core gamers, spelen net zo lief Storm in a Teacup op de iPad als een nieuwe 3D Mario.”

Volgens Jaffe waren de omstandigheden voor de Wii ideaal en werd het daarom zo’n groot succes en zal dit niet nog eens gebeuren, al denkt hij niet dat de Wii U een flop wordt. “Ik denk dat de Wii U ongeveer de helft van het succes behaalt van de Wii. Ik verwacht niet dat de Wii U op nummer één staat de volgende consolegeneratie”

Asteroïde komt dichtbij aarde

De nieuw-ontdekte asteroïde 2011 MD passeert slechts 12.000 kilometer boven het oppervlak van de aarde op maandag 27 juni om ongeveer 3.30 uur, aldus NASA analisten. Hoewel er geen kans is dat de space rock zal inslaan is de ontmoeting dermate dichtbij dat de zwaartekracht van de aarde de baan van de asteroïde zal wijzigen.

De dichtste benadering van de asteroïde zal op klaarlichte dag boven de zuidelijke Atlantische Oceaan voor de kust van Antarctica zijn. Als de asteroïde terugtrekt van de aarde, zal het de zone van de geostationaire satellieten passeren.

De kans op een botsing met een satelliet of door de mens veroorzaakte ruimteafval is zeer klein, maar kan niet geheel worden uitgesloten.

Afgaand op de helderheid van de asteroïde, heeft deze een diameter van ongeveer 5 tot 20 meter.

Mars der Beschaving afgetrapt op Oerol

De Mars der Beschaving wordt vrijdagochtend afgetrapt op het Groene Strand van Terschelling. Volgens de organisatie is het de eerste demonstratie op Terschelling ooit. De tocht eindigt maandag in Den Haag. Zondag doet de protestmars Rotterdam aan.

Bewoners van het eiland en kunstenaars en bezoekers van het Oerol Festival vormen vrijdag op het strand een kruis van driehonderd bij honderdvijftig meter en de tekst Mars der Beschaving. Daarna duiken ze het water in 'richting Den Haag'. Daar debatteert de Tweede Kamer maandag over de bezuinigingen in de cultuursector, 'de grootste kunstroof aller tijden', aldus het manifest.

De Mars der Beschaving richt zich niet alleen op de cultuurbezuinigingen. De organisatie keert zich tegen het 'wanbeleid van dit kabinet op alle fronten', zoals op het gebied van onderwijs, zorg en milieu.

Kunstenaars en kunstliefhebbers voeren zondag actie in en om het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. 's Avonds begint de tocht naar Den Haag. Tot de deelnemers behoren kunstenaars als de regisseurs Pierre Audi en Johan Simons en Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr. Deelnemers kunnen in verschillende theaters in Den Haag overnachten. De protestacties gaan maandag tijdens het debat in de Tweede Kamer door op het Malieveld in Den Haag. Vanaf 2013 wil het kabinet fors bezuinigen op de podiumkunsten. Ook Oerol Festival wordt in voortbestaan bedreigd.

Kunstenaar Joost Conijn maakt vrijdag en de dagen erna vanuit zijn zelfgebouwde vliegtuig opnames vanuit de lucht.

Ex-hoofdredacteur Playboy Indonesië vrijgesproken

De voormalige hoofdredacteur van de Indonesische versie van het mannentijdschrift Playboy, Erwin Arnada, komt mogelijk vrijdag vrij uit de gevangenis. Hij werd tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens publicatie van foto's van schaars geklede vrouwen, maar is door het hooggerechtshof vrijgesproken. De toetsingskamer van het hof draaide hiermee een eerdere uitspraak terug, aldus Arnada's advocaat, Heriyanto Yang.

Playboy Indonesia, inmiddels opgeheven, was een zeer gekuiste versie van het origineel. Er stonden foto's in van vrouwen in lingerie, soms met gedeeltelijk ontblote borsten. De afbeeldingen waren in elk geval een stuk tammer dan in sommige blaadjes die in Jakarta openlijk op straat worden verkocht.

Vooral het radicale Islamitische Verdedigingsfront ageerde tegen de Playboy, die in Indonesië in 2006 voor het eerst uitkwam, maar inmiddels is opgeheven.

BV Veendam wordt SC Veendam

BV Veendam ondergaat deze zomer een naamsverandering. Vanaf 1 juli 2011 gaat de club door het leven als SC Veendam.

Supporters konden stemmen over de nieuwe clubnaam. Met een ruime meerderheid van de ruim 2.500 uitgebrachte stemmen (45,6 procent) werd SC Veendam gekozen. VFC Veendam kreeg 18,8 procent van de stemmen, Veendam FC eindigde als derde met 15,7 procent. Veendam en Veendam 54 eindigden met ongeveer 10 procent van de stemmen onderaaan.

Met de keuze voor SC Veendam hebben de fans hun historisch besef laten spreken. De club ging eerder al door het leven onder die naam. In de jaren zeventig heette de vereniging ook SC Veendam.

Vanaf vandaag tot dinsdag 28 juni krijgen supporters de gelegenheid om hun favoriete nieuwe clublogo te kiezen. Er zijn vier clublogo's ontworpen waarvan er één komend seizoen in gebruik zal worden genomen.

Afghaanse zusjes Khorshidi mogen blijven

Twee Afghaanse meisjes uit Hengelo mogen met hun familie in Nederland blijven. De twee zusjes hing uitzetting naar Afghanistan boven het hoofd.

Hun school, het Bataafs Lyceum, heeft dat - met felicitaties - via zijn website bekendgemaakt.

De school had al eerder actie gevoerd om Karima (18) en Krishma (15) Khorshidi in Nederland te kunnen laten blijven. De meisjes wonen hier al negen jaar.

Afghaanse zusjes Khorshidi mogen blijven
Afghaanse zusjes Khorshidi mogen blijven (Foto: ANP)

'Van den Brom naar Vitesse'

ADO Den Haag moet mogelijk op zoek naar een nieuwe trainer. Volgens De Gelderlander gaat John van den Brom, die nu nog aan het roer van de Haagse club staat, in het nieuwe seizoen bij Vitesse aan de slag.

Eerder deze week hadden Van den Brom en zijn zaakwaarnemer, Louis Laros, een onderhoud met Merab Jordania, de eigenaar van Vitesse. Tijdens dit gesprek is er mogelijk al een akkoord bereikt over de terugkeer van de voormalig voetballer van Vitesse.

Van den Brom heeft bij ADO Den Haag nog een contract voor de duur van één seizoen, dat Vitesse op korte termijn wil afkopen. De Arnhemse formatie hoopt dat de oefenmeester op 3 juli de eerste training al kan leiden. Mocht de transfer doorgang vinden, dan vertrekt de coach na een jaar alweer.

In het afgelopen seizoen boekte Van den Brom met ADO Den Haag in elk geval een paar mooie hoogtepunten. Zo werd dit seizoen twee keer van Ajax gewonnen (thuis: 3-2, uit: 0-1) en werd PSV sinds 1971 weer eens over de knie gelegd (0-1). Bovendien plaatste de formatie zich weer eens voor Europees voetbal. In het seizoen 1986/1987 gebeurde dit voor het laatst.

Het naderende vertrek heeft echter ook zijn weerslag op de spelersgroep van ADO Den Haag. Lex Immers, middenvelder van de Haagse formatie, reageerde via Twitter op het mogelijke vertrek: "Ik ben er echt kapot van. Ik heb een speciale band met hem opgebouwd en niet alleen ik."

'Gadhafi overweegt Tripoli te verlaten'

De Libische leider Muammar Gadhafi overweegt ernstig om Tripoli te ontvluchten naar een veiliger locatie, aldus Amerikaanse functionarissen. Ze menen dat deze informatie aantoont dat de positie van Gadhafi verder wankelt, aldus de Amerikaanse krant Wall Street Journal vrijdag.

Hoofdstad Tripoli is voortdurend het doelwit van bombardementen door vliegtuigen van NAVO-landen en aanvallen van de rebellen. Recent is het huis van een vriend van Gadhafi platgegooid, waarbij een kleindochter van deze vriend stierf.

Gadhafi zou meerdere toevluchtsoorden hebben buiten Tripoli. De vlucht zou volgens de Amerikaanse functionarissen nog niet binnenkort plaatsvinden. De leider zou ook niet het land willen verlaten, zoals de rebellen hebben geëist.

'Kaddafi overweegt Tripoli te verlaten'
'Gadhafi overweegt Tripoli te verlaten' (Foto: ANP)

Computers politie Arizona gehackt

De hackersgroep Lulz Security zegt te hebben ingebroken in het computersysteem van het bureau voor openbare veiligheid in de Amerikaanse staat Arizona.

Honderden vertrouwelijke documenten zijn op internet bekendgemaakt, waaronder persoonlijke e-mails, trainingshandboeken en namen, telefoonnummers, adressen en wachtwoorden van medewerkers. De actie is een protest tegen de behandeling van illegale migranten in Arizona.

Een medewerker bevestigde dat zijn telefoonnummer, e-mail- en woonadres via internet zijn verspreid. Lulz Security zegt ook achter hackeraanvallen op onder meer Sony en de website van de CIA te hebben gezeten.

Wientjes boos op FNV Bondgenoten

Voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes maakt zich kwaad over FNV Bondgenoten. De grootste vakbond van Nederland gedraagt zich volgens Wientjes 'totaal onverantwoord' in het pensioendossier, zegt hij vrijdag in het Financieele Dagblad.

De vakbond is fel gekant tegen het eerder deze maand gesloten pensioenakkoord van werkgevers, vakbeweging en kabinet. Volgens Wientjes is FNV Bondgenoten er op uit de pensioendeal hoe dan ook te torpederen. De werkgeversvoorman heeft daar geen goed woord voor over, omdat er volgens hem veel aan gedaan is om de vakbond tijdens de onderhandelingen binnenboord te houden.

Wientjes heeft wel begrip voor Abvakabo FNV, dat zich deze week ook distantieerde van het akkoord. De bond heeft volgens hem vooral nadere uitleg gevraagd over de interpretatie van het pensioenakkoord. "Dat snap ik. Het is ingewikkelde materie. Daar gaan we uitkomen."

Volgens de voorzitter is FNV Bondgenoten niet bezig met de inhoud van het pensioendossier, maar met een interne machtsstrijd met de vakcentrale FNV.

'Gsm linkt Osama bin Laden aan Pakistan'

De gsm van de koerier van Osama bin Laden bevat contacten met een militante groep die samenwerkt met de Pakistaanse inlichtingendienst. Dat meldden Amerikaanse functionarissen in de krant The New York Times van vrijdag.

De gsm werd gevonden tijdens de inval in Osama bin Ladens huis in Pakistan. De contacten zijn een aanwijzing dat Bin Laden wellicht bescherming kreeg van de groep en de Pakistaanse overheid.

Amerikaanse functionarissen menen wel dat het een 'serieuze aanwijzing' is in de jacht op de vraag hoe de leider van terreurgroep Al Qaida zo lang uit handen van het Pakistaanse leger kon blijven. De zeer gezochte terroristenleider woonde in Abbottabad, vlakbij een kazerne van Pakistaanse militairen en niet ver van hoofdstad Islamabad.

De functionarissen stellen wel dat het gsm-contact niet noodzakelijkerwijs ging over Bin Laden of zijn bescherming.

'Gsm linkt Osama bin Laden aan Pakistan'
'Gsm linkt Osama bin Laden aan Pakistan' (Foto: ANP)

'PSV verhuurt Vukovic aan Roda'

Jagos Vukovic speelt komend seizoen bij Roda JC. De Servische verdediger van PSV wordt voor een jaar gehuurd door de Limburgers. PSV en Roda JC moeten het nog eens worden over de verhuur van de 23-jarige Vukovic, maar een akkoord is dichtbij. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

"Ik ga ervan uit dat ik maandag de eerste training van Roda JC meemaak", benadrukt Vukovic. De Serviër kwam in 2009 naar PSV, maar kon in Eindhoven geen basisplaats veroveren. Vukovic speelde in totaal negen competitieduels. De verdediger had ook naar een Belgische club gekund. "Ik denk dat Roda en de Nederlandse competitie voor mij een betere keuze is."

De tweevoudig international denkt bij Roda meer kans op speeltijd te krijgen. "Ik heb met trainer Harm van Veldhoven gepraat en voor hem ben ik straks centraal achterin zijn eerste optie", vertelt Vukovic. PSV ziet het nog wel in de verdediger zitten. "Er is verteld dat ik een jaar ga voetballen en er dan gekeken wordt. Als het in Kerkrade goed gaat, kom ik terug naar PSV."

EU doet Grieken handreiking

De Europese Unie biedt Griekenland gemakkelijker toegang aan tot gelden uit het regionale ontwikkelingsfonds van de unie. Hiermee probeert de EU het land te helpen zijn economie aan de gang te krijgen en de bittere pil van de noodzakelijke bezuinigingen te slikken.

In het ontwikkelingsfonds is tot 2013 voor Griekenland ongeveer 15 miljard euro beschikbaar. De EU stimuleert ontwikkeling van bepaalde gebieden als een lidstaat zelf vijftig procent betaalt. Door de financiële problemen komt Griekenland zelf niet meer aan investeren toe, waardoor ook het geld van de EU blijft liggen.

Als tegemoetkoming aan de Grieken biedt de EU aan de norm van 50 procent te verlagen tot 15 procent. De EU hoopt dat deze vorm van financiële steun, die de Grieken in tegenstelling tot de noodkredieten van het afgelopen jaar niet hoeven terug te betalen, het leed voor sommige Grieken kan verzachten.

Sedoc voor één jaar geschorst

Atleet Gregory Sedoc is voor één jaar geschorst door de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) vanwege overtreding van het dopingreglement. Dit heeft de Nederlandse atletiekunie vanmorgen bekendgemaakt. De opgelegde straf houdt in dat hij tot 22 juni 2012 niet mag deelnemen aan wedstrijden.

De administratieve omissie heeft betrekking op de onvolledige inzending van de whereabouts op 1 oktober 2010 en het verzuim om een tweetal wijzigingen van de locatie tijdig te melden bij de Dopingautoriteit. Als gevolg hiervan liep hij op 1 december 2010 en 4 februari 2011 tegen een missedtest op.

De op de zitting aangedragen omstandigheden hebben er toe geleid dat de tuchtcommissie de minimale straf van één jaar in plaats van de maximale periode van twee jaar heeft opgelegd. Bovendien is gebleken dat uitsluitend sprake is van administratieve nalatigheden. Op geen enkele wijze is het gebruik van een verboden middel of onttrekken aan een dopingcontrole in het geding.

Sedoc toonde zich in een eerste reactie ernstig teleurgesteld over de opgelegde straf. Hij gaf echter ook te kennen er alles aan te zullen doen om zijn sportieve loopbaan na deze periode van uitsluiting op waardige wijze te kunnen voortzetten.

Nieuwe trailer voor Captain America

Een nieuwe en wellicht laatste trailer voor Captain America: The First Avenger beleefde gisteren zijn première bij Yahoo! Movies. In de trailer wordt zowel de oorsprong van Steve 'Captain America' Rogers als zijn tegenstander in deze eerste film uitgebreid toegelicht.

Gesitueerd tijdens de Tweede Wereldoorlog volgt de film Chris Evans als de zwakke Steve Rogers wanneer hij vrijwillig deelneemt aan een 'Super Soldier' programma. Het zorgt ervoor dat hij verandert in Captain America en stelt hem in staat samen met Bucky Barnes (Sebastian Stan) en Peggy Carter (Hayley Atwell) de strijd aan te binden met de schurkachtige Red Skull (Hugo Weaving) en zijn criminele organisatie HYDRA.

Captain America: The First Avenger opent op 28 juli.

'NMa onderzoekt huizenmarkt'

De Nederlandse Mededingingsautoriteit gaat een onderzoek doen naar eventuele verboden prijsafspraken tussen woningmakelaars. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. Bronnen stellen in de krant dat makelaars afspraken maken om de prijzen hoog te houden in de ingestorte woningmarkt. De kartelwaakhond gaat kijken of dat klopt.

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn slechts 29.000 woningen van eigenaar gewisseld. Dat is drie procent minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Daarnaast zorgt ook de gezakte woningprijs ervoor dat makelaars het moeilijker hebben.

Een makelaar zegt op voorwaarde van anonimiteit in de krant dat de waarde van huizen koste wat het kost op peil moet worden gehouden. "Dat kan niet als we keer op keer de prijzen verlagen. Ook de klant is er niet bij gebaat. Tegenwoordig verkoop je daar je huis echt niet sneller door."

Run op last minutes, nog genoeg aanbod

Het slechte weer van de afgelopen weken heeft tot een stormloop op lastminutereizen geleid. Toch hebben mensen die nog voor een luttel bedrag last minute op vakantie willen nog ruime keuze, want er is nog genoeg aanbod. Dat komt doordat de vraag naar reizen in het voorjaar door het mooie weer laag was, schrijft het AD.

De reisbranche kampte de afgelopen maanden met een dip in het aantal boekingen, blijkt uit cijfers die brancheorganisatie ANVR vrijdag bekendmaakt. Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam heeft dat te maken met het zomerse weer van het voorjaar. Mensen waren toen minder bezig met het boeken van een vakantie.

Zodra het begon te regenen, deden de reisbureaus meteen weer goede zaken. "Dat effect was in de afgelopen weken goed te zien", zegt Oostdam. Doordat de vraag lange tijd laag was, is het aanbod van lastminutereizen nu veel groter dan normaal.

Volgens Oostdam zijn er zeker voor bestemmingen in Griekenland, Egypte en Tunesië 'veel leuke aanbiedingen'. De politieke onrust in de laatste twee landen leidde er eerder dit jaar toe dat er nauwelijks vraag was naar reizen naar deze bestemmingen. Daardoor is er nu veel aanbod.

Moeder en kinderen gewond bij explosie in woning

Bij een explosie in een woning in de Limburgse plaats Berg en Maas zijn in de nacht van donderdag op vrijdag een moeder en haar twee kinderen levensgevaarlijk gewond geraakt. De vrouw van 33 jaar en haar 13-jarige zoon en 10-jarige dochter zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht, meldt de politie vrijdagochtend.

De explosie aan de Burgemeester Kurverstraat sloeg de voor- en achtergevel uit de woning en veroorzaakte een fikse brand. De brandweer rukte rond 02.30 uur uit met groot materieel. Het vuur was zo heftig dat werd gevreesd voor drie omliggende woningen. De bewoners daarvan, zeven volwassenen en twee kinderen, werden opgevangen in een hotel.

Rond 05.00 uur was de brand onder controle. In de ochtend wordt bekeken hoe groot de schade aan de woningen van de buren is en of de bewoners kunnen terugkeren naar huis.

De oorzaak van de explosie is nog onbekend. De politie onderzoekt de zaak.

De Medic centraal in Team Fortress 2-trailer

Rond de release van Team Fortress 2 kregen we steeds hilarische trailers voorgeschoteld die ons een kijkje gaven in de wereld van de verschillende klassen. Het heeft even geduurd maar nu is dan eindelijk een nieuwe trailer verschenen waarin de Medic centraal staat. Bij deze alvast een waarschuwing dat je niet moet kijken als je groot fan bent van duiven en als je op een plek bent waar je niet hardop mag lachen.

Eerde vandaag is bekend geworden dat Team Fortress 2 vanaf vandaag gratis te spelen zal zijn.

Team Fortress 2 gratis te spelen

Vanaf vandaag zal Team Fortress 2 gratis te downloaden zijn via Steam. Dat heeft Valve bekendgemaakt. De shooter die in 2007 deel uitmaakte van de Orange Box zal vanaf vandaag gratis te spelen zijn maar voor sommige content zal betaald kunnen worden door middel van micro-transactions.

De content waarvoor betaald kan worden zijn onder andere speciale wapens maar ook cosmetische zaken zoals hoeden. Valve heeft beloofd dat dit nieuwe model niets zal veranderen aan de content van de game zelf en ook zullen ze nog net zo vaak met grote updates komen.

Robin Walker heeft in een interview gezegd dat ze al langer met het idee van een free-to-play-game speelden.

“We’ve been toying with the idea ever since the Mann-conomy update, where we added the in-game Team Fortress 2 store. Over the years we’ve done a bunch of price experimentations with the game…The more we’ve experimented, the more we’ve learned there are fundamentally different kinds of customers, each with their own way of valuing the product."

De makers hebben een nieuwe trailer voor deze aankondiging online gezet die jullie hieronder kunnen bekijken. Naast deze trailer is ook eindelijk de 'Meet the Medic'-trailer verschenen die jullie hier kunnen bekijken.

Moraliteit in nieuwe Rainbow Six

Rainbow Six heeft altijd bekendgestaan om voorzichtigheid. Het had geen zin om een huis binnen te stormen en alles neer te maaien. Ubisoft heeft deze drempel nogmaals vergroot door in de nieuwe Rainbow Six een nieuw element toe te voegen: moraliteit. Ubisoft wil dat de speler nadenkt over de gevolgen van zijn (of haar) acties.

Dit nieuwe element zal het hart zijn van de nieuwe game, aldus Ubisoft. Om een voorbeeld te noemen: in de game moet je bij één missie een groep terroristen stoppen. Zij hebben een bom vastgemaakt aan een gijzelaar. Deze gijzelaar staat bovenop een brug. Als de bom ontploft, zullen duizenden mensen die over de brug rijden, gedood worden.

Jij moet een keuze maken door de gijzelaar meteen te doden, of hem te redden waarbij de kans steeds groter wordt dat de bom zal ontploffen. Je kan de man namelijk van de brug af duwen waardoor de bom ontploft in het water eronder. Of je kan proberen de bom van hem af te krijgen met alle gevolgen van dien. 

Er is verder geen nieuws over de game. Hieronder staat een voorlopig screenshot.

Rainbow Six

Collections komen naar de PlayStation 3 toe

Mensen die wachten op Uncharted 3 maar de vorige delen nog niet gespeeld hebben, moeten nu goed opletten. Uncharted: Drake's Fortune en Uncharted 2: Among Thieves worden namelijk gebundeld. Vanaf 22 juli kunnen we gaan spelen met de Uncharted Collection zoals de combinatie gaat heten.

Bij het pakket zitten ook nog een Uncharted 3-avatar en theme. Deze combinatie wil Sony vaker gaan uitbrengen. Een Resistance Collection en Ratchet & Clank Collection staat al in de planning. Deze zullen ook 22 juli uitkomen waarbij Resistance een unieke Resistance 3-skin zal krijgen en R&C een aantal avatars meeneemt. 

Uncharted 3 komt 4 november uit, Resistance 3 zal 9 september verschijnen en Ratchet & Clank: All 4 One komt op 21 oktober naar je PS3.

[NBA] Cavaliers kiezen Irving in Draft

De Australiër Kyrie Irving is als toptalent naar voren gekomen in de jaarlijkse NBA Draft, de transfermarkt in de Amerikaanse basketbalwereld voor nieuwe spelers. De 19-jarige guard van Duke University kreeg de voorkeur van Cleveland Cavaliers, dat als slechtste ploeg van de NBA na een reeks van liefst 26 nederlagen de eerste aanwinst mocht uitkiezen.

Voor de Cavaliers was het de eerste keer sinds 2003 dat de club de eerste vangst mocht doen in de kweekvijver van het Amerikaanse basketbal, de universiteitsteams. Destijds kwam LeBron James als 'first pick' naar Cleveland en dat bleek een gouden greep. Nadat hij twee keer als meest waardevolle speler van de NBA was uitgeroepen, stapte hij vorig jaar verrassend over naar Miami Heat. Mede daardoor beleefden de Cavaliers een dramatisch seizoen.

Irving is na Andrew Bogut in 2005 (Milwaukee Bucks) de tweede Australiër die in de NBA Draft als eerste werd aangekocht.

Uitspraken directie zitten Engelaar dwars

Orlando Engelaar vindt dat de directie van PSV de spelers te makkelijk een gebrek aan passie en beleving heeft verweten. Dat zegt de aanvoerder van de Eindhovense club in het Algemeen Dagblad.

Engelaar, die vanwege zijn hoge salaris op de nominatie staat om te vertrekken, zit het nog altijd dwars dat algemeen directeur Tiny Sanders en technisch manager Marcel Brands die uitspraken kort na het afgelopen seizoen deden. "Er is ons nooit iets gezegd", aldus de middenvelder.

Engelaar zou het verstandiger hebben gevonden als Sanders of Brands tijdens het seizoen in de kleedkamer de kritiek had geuit. "Nu komt het verwijt achteraf en dat is wel erg makkelijk. Het komt over als een verhaal dat de fans graag willen horen."

"In diezelfde persconferentie heeft de directie aangegeven dat zij de kloof tussen de selectie en de supporters wil verkleinen. Maar door zoiets te zeggen, maak je de fans alleen maar boos op de spelers en maak je die kloof dus juist groter", aldus Engelaar.

Zware aardbeving bij Alaska

Onder de Stille Oceaan ten zuidwesten van de Amerikaanse staat Alaska heeft zich donderdag een zware aardbeving voorgedaan. De beving had volgens de autoriteiten een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. Er was korte tijd een tsunamiwaarschuwing in de regio van kracht.

Dit deel van de wereld tussen Azië en Amerika, waar onder meer de eilandengroep de Aleoeten ligt, wordt vaak door zware aardbevingen getroffen. Schade of slachtoffers zijn er vrijwel nooit in dit afgelegen en nauwelijks bewoonde gebied.

"Haase kan richting top 30"

De coach van Robin Haase, Dennis Schenk, is van mening  dat zijn pupil, momenteel de nummer 58 op de wereldranglijst, nog veel hoger kan komen. Haase moet het vandaag in de derde ronde op Wimbledon opnemen tegen Mardy Fish.

"Als hij zijn kalmte kan bewaren, ga ik er van uit dat Robin nog wel twintig plaatsen kan stijgen. En misschien nog wel hoger, maar ik ga hier echt niet roepen dat hij de top twintig of de top tien kan halen.”

Verenigingen gaan namen pedo's uitwisselen

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft ingestemd met een zwarte lijst voor pedoseksuelen bij sportclubs en verenigingen. Het wordt door de lijst moeilijker voor pedo's die als vrijwilliger werken om over te stappen van bijvoorbeeld een voetbalclub naar een scoutingvereniging na overtreding van gedragsregels.

Over het registratiesysteem wordt al vijf jaar gesproken. Volgens de Volkskrant heeft het CBP nu ingestemd met de landelijke uitwisselingslijst. Sportkoepel NOC*NSF, Scouting Nederland en een aantal kinderzomerkampen sluiten zich waarschijnlijk later dit jaar bij de lijst aan. Daarmee moet het gros van de vrijwilligers zijn afgedekt.

'Terugdraaien kilometerteller wordt strafbaar'

Het rommelen met de kilometerteller van een auto om hem bij een verkoop nieuwer te laten lijken, wordt strafbaar. Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) zal het plan vrijdagmiddag voorstellen in de ministerraad, schrijft De Telegraaf.

Momenteel zouden zo'n 300 duizend auto's rondrijden met de verkeerde kilometerstand. Uit berekeningen zou blijken dat het aanpassen van de kilometerstand consumenten, bedrijven en de overheid jaarlijks voor ruim 250 miljoen euro dupeert. Kopers betalen te veel, inruilprijzen liggen te hoog en verzekeraars vragen te weinig premie.

De minister wil dat automobilisten vaker hun kilometerstand laten registreren. Nu gebeurt dat alleen bij de APK. Door vaker te registreren moet gesjoemel eerder opvallen.

Kerkennacht in heel Nederland

Wie een keer 's avonds naar de kerk wil, kan dat vrijdag of zaterdag doen in ruim twintig steden in Nederland. Onder andere in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Leeuwarden gaan de deuren van meer dan tweehonderd kerkgebouwen open voor het publiek.

Sommige steden, zoals Eindhoven, openen de deuren op vrijdag, andere, waaronder Rotterdam, op zaterdag. De kerken organiseren een programma met muziek, dans, gebeden en ontspanning. De coördinatie van de kerkennacht, die jaren geleden begon in Rotterdam, ligt dit jaar voor het eerst bij de landelijke Raad van Kerken. De organisatie verwacht circa 50.000 mensen.

Donderdag kondigde een estafette van carillonmuziek de kerkennacht aan. Beiaardiers speelden religieuze muziek. Een pastor bij het carillon belde ondertussen een collega in een volgende plaats om het stokje door te geven. De estafette begon in de Westerkerk in Amsterdam en kwam via kerken in deelnemende steden naar de Oude Kerk in Amsterdam.

Kerkennacht in heel Nederland
Kerkennacht in heel Nederland (Foto: ANP)

Happy Feet kampt met stress

De dierentuin van Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, heeft zich ontfermd over de keizerspinguïn die sinds maandag bivakkeerde op een strand op het Noordereiland. Het dier, dat inmiddels de bijnaam Happy Feet heeft gekregen, kampt met stress en eet zand in pogingen om af te koelen, zo meldden Nieuw-Zeelandse media.

Het is 44 jaar geleden dat in Nieuw-Zeeland voor het laatst een keizerspinguïn is gezien. Het dier is duizenden kilometers afgedwaald van de Zuidpool, waar deze grootste pinguïnsoort normaal leeft. Keizerspinguïns eten sneeuw als hun lichaamstemperatuur te hoog wordt. Pinguïndeskundigen vermoeden dat Happy Feet, een jong mannetje met een lengte van circa 80 centimeter, het zand aanziet voor sneeuw.

Het is nog onduidelijk wat er gaat gebeuren met de keizerspinguïn. Hij zou kunnen worden teruggebracht naar de Zuidpool zodra hij weer gezond is.

Happy Feet kampt met stress
Happy Feet kampt met stress (Foto: ANP)

Verdediger Costa Rica verongelukt

Voetballer Dennis Marshall is donderdag verongelukt. De Costa Ricaanse verdediger van het Deense Aalborg crashte met zijn auto op een truck, meldt het Rode Kruis. Het ongeluk gebeurde in een bergachtig gebied in de buurt van hoofdstad San Jose. Ook de vrouw die bij de 25-jarige Marshall in de auto zat, kwam bij het ongeluk om het leven.

Marshall was net terug van de Concacaf Gold Cup in de Verenigde Staten. Daar was hij afgelopen zaterdag met Costa Rica in de kwartfinale uitgeschakeld. In dat duel scoorde hij zijn tweede interlandgoal in negentien duels voor zijn land.

Marshall verhuisde in 2010 van Costa Rica naar het Deense Aalborg. In zijn tweede seizoen brak hij daar door. Hij speelde afgelopen jaargang zeventien competitieduels en ontliep met Aalborg net aan degradatie uit de Superliga.

Passerende auto geraakt door politiekogel

De Rotterdamse politie heeft donderdagmiddag geschoten op een vluchtende, vuurwapengevaarlijke verdachte. Daarbij werd ook een auto van een passant geraakt. Niemand raakte gewond. Dat meldt de politie.

De politie doorzocht een woning aan de Wielewaalstraat. Daar vond men zware wapens. De hoofdverdachte probeerde te vluchten in een auto, waarna de politie schoot. Hij zit inmiddels vast.

De politie betreurt het dat de passerende auto, met daarin een 19-jarige bestuurder, werd geraakt.

Japan: schade natuurrampen 147 miljard euro

De Japanse regering heeft een nieuwe raming bekendgemaakt van de kosten van de verwoestende aardbeving en de daaropvolgende tsunami op 11 maart. De nieuwste inschatting gaat uit van 16,9 triljoen yen, omgerekend ruim 147 miljard euro. De kosten van de nucleaire crisis, die nog altijd voortduurt, zijn niet meegenomen in de kostenraming.

Enorme aantallen huizen werden verwoest of raakten zwaar beschadigd door het natuurgeweld. Hetzelfde gold voor (spoor)wegen, havens, bedrijventerreinen en andere voorzieningen langs de oostelijke kust van Honshu, het grootste eiland van Japan.

De nieuwste inschatting van de kosten is veel lager dan het maximale bedrag waarmee tot voor kort rekening werd gehouden. Volgens dat duurste scenario had de wederopbouw 25 triljoen yen (218 miljard euro) kunnen kosten.

Japan: schade natuurrampen 147 miljard euro
Japan: schade natuurrampen 147 miljard euro (Foto: ANP)

Gevaar voor explosie Spijkenisse geweken

Een man heeft in de nacht van donderdag op vrijdag enkele uren gedreigd zijn woning aan de Seinestraat in Spijkenisse op te blazen. Dat meldde de brandweer.

De man had zijn woning vol laten lopen met gas en er werd vermoed dat hij een eind aan zijn leven wilde maken. Rond half vijf vrijdagochtend bleek dat de man zijn woning niet op zou blazen en was het gevaar geweken. De man is overgebracht naar het ziekenhuis, aangezien hij ernstig verward was. Bovendien was hij volgens de politie zwaar onder invloed van vermoedelijk medicijnen of drugs.

Zes woningen in de directe omgeving werden tijdelijk ontruimd.

Foto's van The Hobbit vrijgegeven

Regisseur Peter Jackson heeft de eerste afbeeldingen vrijgegeven van The Hobbit. The Hobbit is de tweedelige prequel van The Lord of the Rings. Ook zal Sir Ian McKellen weer de rol vervullen van Gandalf. 

Volgens Peter Jackson is Ian McKellen in perfecte conditie. Hij voegde hieraan toe dat zijn rol in The Hobbit meer technische moeilijkheden heeft dan bij Lord of the Rings. ''Dit komt omdat hij scenes heeft met 14 kleinere personages - natuurlijk zijn de dwergen en de hobbit veel kleiner... Ik weet nog dat ik hem vertelde 'Kijk, dit is geen Waiting for Godot of King Lear. Dit is The Hobbit. Dit is het echte werk.'' 

McKellen is echter niet de enige Lord of the Rings veteraan die terugkeert voor The Hobbit. Ook Orlando Bloom, Hugo Weaving, Cate Blanchett, Andy ''Gollum'' Serkis, Christopher Lee, Ian Holm (de oudere Bilbo) en zelfs Elijah Wood keren terug in hun oude rollen. Ook zijn er velen nieuwkomers toegevoegd aan de cast, waaronder Evageline Lily (Lost) en Dame Edna. Martin Freeman vertolkt de rol van de jongere Bilbo, de hoofdpersoon uit J.R.R. Tolkien's boek. 

Deel één, The Hobbit: An Unexpected Journey, is vanaf 14 december 2012 in de bioscopen te zien. 

The Hobbit - Gandalf

The Hobbit - Peter Jackson & Martin Freeman

The Hobbit - Martin Freeman
Eerste foto's The Hobbit (Bron: Entertainment Weekly)

Calderon verdedigt strijd tegen drugsbendes

De Mexicaanse president Felipe Calderon betreurt het grote aantal slachtoffers van de strijd tegen de drugsbendes in zijn land. Dat zei hij donderdag na een gesprek met slachtoffers van drugsgeweld. Hij weigert echter zijn excuses aan te bieden voor het inzetten van duizenden federale troepen.

Calderon en zijn veiligheidskabinet voerden donderdag gesprekken met onder andere dichter Javier Sicilia en nabestaanden van mensen die zijn overleden of verdwenen sinds hij de strijd aanbond met de georganiseerde misdaad. Sicilia merkte tijdens het overleg op dat Calderon 'verplicht is om zijn excuses aan te bieden aan de natie en in het bijzonder aan de slachtoffers'. Calderon zei echter geen excuses aan te bieden voor 'het optreden tegen criminelen die de slachtoffers maakten'. "In dat opzicht, Javier, heb je het mis", aldus de president.

Sicialia en zijn vredesbeweging eisen dat de president de militairen van de straat haalt en zijn focus verlegt naar het zuiveren van de politiemacht en het versterken van de instituties in het land.

Sinds Calderon het offensief tegen de drugsbendes lanceerde zijn volgens cijfers van de regering ten minste 35.000 mensen omgekomen. Mexicaanse media schatten echter dat er zeker 40.000 mensen het leven verloren.


Calderon verdedigt strijd tegen drugsbendes (Foto: Novum)

Republikeinen lopen weg uit begrotingsoverleg

De leider van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Eric Cantor, heeft zich donderdag teruggetrokken uit de begrotingsbesprekingen. Volgens Cantor is de eis van de Democraten dat belastingverhogingen gepaard moeten gaan met bezuinigingen de reden dat de onderhandelingen in een impasse zijn beland. Senator John Kyl, die namens de Republikeinse Senaatsfactie aan het overleg deelnam, sloot zich bij Cantor aan.

Volgens Cantor steunt het Huis, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, simpelweg geen belastingverhogingen. Het begrotingstekort van de Verenigde Staten is een belangrijke politieke kwestie nu de verkiezingen er aan komen.

De actie van Cantor en Kyl lijkt erop gericht te zijn de Amerikaanse president Barack Obama meer bij de gesprekken te betrekken. Eerder deze week uitte Cantor nog zijn ongenoegen over de mate van betrokkenheid van Obama. Of de tactiek van de Republikein een akkoord over de begroting in gevaar kan brengen valt nog te bezien.

Vicepresident Joe Biden, die de onderhandelingen leidt, wilde niet direct reageren. Ook het Witte Huis onthield zich van commentaar, hoewel de Democraat Harry Reid, die leiding geeft aan de Democratische meerderheid in de Senaat, zijn schouders ophaalde over de aankondiging van Cantor. "Ik ben teleurgesteld dat hij is weggelopen, maar blijkbaar had hij het gevoel dat hij niet meer kon doen", aldus Reid.

Egypte veroordeelt Israëlische spion

Een Egyptische zakenman is tot 25 jaar cel veroordeeld vanwege spionage voor Israël. Dat hebben bronnen bij de Egyptische rechtbank donderdag gezegd.

De man, Tareq Hassan, werd in augustus gearresteerd. Hassan werd vier maanden later, samen met twee Israëliërs, in staat van beschuldiging gesteld voor het rekruteren van spionnen voor Israël in de telecomsector in Egypte, Syrië en Libanon. Ook zou Hassan informatie van een Israëlische spion in Syrië hebben doorgespeeld aan de Israëlische autoriteiten. De twee Israëliërs werden bij verstek ook tot 25 jaar cel veroordeeld.

Israël gaf aan geen commentaar te willen geven zolang de Israëlisch-Amerikaanse backpacker Ilan Grapel nog vastzit in Egypte. Grapel werd eerder deze maand gearresteerd door Egypte op verdenking van spionage voor Israel.

Lady Gaga wil toerisme in Japan uit slop trekken

Lady Gaga kan het niet aanzien dat mensen over de hele wereld niet meer naar Japan durven te komen. Volgens de 25-jarige zangeres is het er hartstikke veilig.

"Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat het in de meeste Japanse gebieden volkomen veilig is", zegt Gaga donderdag. Het popidool verblijft al de hele week in Tokyo voor een benefietconcert voor de slachtoffers van de aardbeving en de daaropvolgende tsunami- en kernramp in maart. Naar eigen zeggen kon ze niet wachten om te helpen. "Je kunt prima hierheen. Het is prachtig."

"Het beste wat we kunnen doen is ervoor zorgen dat het toerisme weer op gang komt", vindt Gaga. "Dus kom allemaal naar Japan en zie hoe prachtig dit land is." Uit dankbaarheid voor haar steun kreeg de zangeres een oorkonde van het Japanse Bureau voor Toerisme.

Het benefietconcert waar Gaga optreedt vindt zaterdag plaats. Door de ramp kwamen meer dan vijftienduizend mensen om het leven. Tienduizenden mensen zitten nog zonder huis.


Lady Gaga wil toerisme in Japan uit slop trekken (Foto: Novum)

Pakketjes met drugs in internationale trein Arnhem

In een toilet in een internationale trein bij Arnhem zijn donderdagavond na de arrestatie van een 21-jarige man twee verdachte pakketjes aangetroffen. De trein moest worden ontruimd en een speurhond onderzocht de pakketjes. Er zaten geen explosieven in, maar marihuana.

Een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten meldt dat de arrestatie rond 20.00 uur plaatsvond bij een controle iets voor Arnhem. De verdachte werd opgepakt nadat hij uit het toilet kwam en zich vreemd gedroeg. Daar werden twee pakketjes gevonden die met ijzerdraad aan elkaar vastzaten. De pakketjes hadden de vorm van rugbyballen en waren gevuld met marihuana.

De trein, die onderweg was naar Kopenhagen, werd aanvankelijk stilgezet, maar reed iets later toch door naar het station om de 170 passagiers uit te laten stappen. Het treinverkeer werd stilgelegd, maar kwam rond 21.00 uur weer op gang.

Nadat de passagiers waren uitgestapt is de trein naar een afgelegen gebied gereden. Daar werden de pakketjes verder onderzocht.

Cel geëist voor wraakactie dode overvaller

Tegen twee mannen is donderdag twee jaar cel geëist voor brandstichting bij een supermarkt in Moerkapelle. Volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag was de brandstichting een wraakactie voor de dood van een overvaller bij de Spar-vestiging, twee dagen voor de brand.

De overval gebeurde op 14 december. Bij de overval drongen twee Delftenaren van 19 en 20 jaar een supermarkt aan de Dorpsstraat binnen. Er brak een vechtpartij uit. De 62-jarige winkelier zou de 20-jarige overvaller van zich af hebben geduwd, waardoor deze van een trap viel en zijn nek brak. Hij overleed later in een ziekenhuis.

De brand bij de supermarkt vond in de nacht van 16 op 17 december. Boven de supermarkt ligt een woning. De bewoners wisten zichzelf op tijd in veiligheid te brengen. De brand is vermoedelijk uit zichzelf gedoofd, waarschijnlijk omdat er te weinig brandbare stof was gebruikt om een echt grote brand te veroorzaken. Een deel van het rolluik van de supermarkt raakte beschadigd.

Onderzoek wijst volgens het OM uit dat beide verdachten, een 23-jarige en een 22-jarige man uit Delft, hun mobiele telefoon hebben gebruikt in Moerkapelle. De twee zouden bevriend zijn geweest met de overleden overvaller. De twee mannen ontkennen betrokken te zijn geweest bij de brand.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

EHEC-uitbraak eist 43e slachtoffer

Het dodental als gevolg van de de EHEC-uitbraak in Duitsland is opgelopen tot 43. Dat heeft het Robert Koch Institut, het Duitse equivalent van RIVM in Nederland, donderdag bekendgemaakt. Woensdag stond het dodental nog op 39.

Het is niet duidelijk waar de slachtoffers precies zijn gevallen. Er is soms sprake van vertraging bij het melden van de sterfgevallen.

Volgens het Robert Koch Institut zijn er op dit moment in Duitsland 3688 mensen besmet met de EHEC-bacterie, een variant van de E.coli-bacterie. Van hen lijden 823 mensen aan HUS, een ernstige complicatie. In andere landen zijn 114 mensen ziek geworden.

Knal bij ontmanteling verdacht pakket Alkmaar

Bij de Huisvuilcentrale in Alkmaar is donderdagavond een verdacht pakketje gevonden. Toen de Explosieven Opruimingsdienst het kwam ontmantelen, vond een kleine knal plaats, zegt een woordvoerder van de politie. Niemand is gewond geraakt.

Het pakketje werd rond 18.00 uur aangetroffen bij de centrale aan de Jadestraat. De politie vertrouwde het niet en haalde de EOD erbij. Ook werd de naastgelegen Gamma uit voorzorg ontruimd.

Hoe het pakketje op de parkeerplaats terecht is gekomen en wat er in zat, wordt nog onderzocht.

Trailer The Killer Elite

De eerste trailer voor The Killer Elite is uitgebracht en er worden al diverse vergelijkingen gemaakt, van Kick-Ass tot ongeveer elke film die Jason Statham tot nu toe heeft gemaakt.

In de film zien we naast Statham, Robert de Niro en Clive Owen in de hoofdrol. De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Statham speelt een voormalig special-ops agent die, om zijn voormalige mentor (de Niro) te redden, zijn oude team weer bijelkaar roept. Hij moet het opnemen tegen een groep ex-SAS soldaten, genaamd the Feather Men, onder leiding van Spike (Owen).

De film is geregisseerd en geschreven door nieuwkomer Gary McKendry. The Killer Elite wordt 3 november in de Nederlandse bioscopen verwacht.


Trailer The Killer Elite

Dost: "Zit niet op buitenland te wachten"

Sc Heerenveen-speler Bas Dost wordt nog nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer, maar het buitenland lonkt nog niet. Het is nog lang niet zeker of de aanvaller bij de start van het seizoen nog voor Heerenveen speelt. De jonge spits wordt nog altijd in verband gebracht met een transfer. Onder andere Feyenoord heeft interesse.

Dost kende een teleurstellend eerste seizoen bij de Friezen, waar hij vaker op de bank zat dan hem lief was. Toch heeft hij de afgelopen weken tijdens zijn vakantie vooral de schuld bij zichzelf gezocht. "Ik neem het mijzelf kwalijk dat ik vorig seizoen te veel naar anderen heb gekeken. Ik moet naar mijzelf kijken", zo zegt hij in De Telegraaf. "Ik wil nu laten zien wat ik waard ben en heb wat recht te zetten."

Dost hoeft niet per se weg bij Heerenveen, maar staat wel open voor een mooie aanbieding. Het buitenland komt voor hem nog te vroeg. "Ik wil in Nederland blijven. Ik zit niet op het buitenland te wachten."

Reggaezanger Buju Banton tien jaar de cel in

Buju Banton is veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. De 37-jarige reggaezanger krijgt de straf voor zijn aandeel in de handel in cocaïne.

Een Amerikaanse jury bevond Banton in februari al schuldig in de drugszaak en hij kreeg donderdag te horen dat hij de komende tien jaar achter de tralies moet doorbrengen. Daarnaast moet hij na zijn vrijlating nog eens vijf jaar proeftijd uitzitten.

Banton, die eigenlijk Mark Myrie heet, hielp in 2009 mee met het opzetten van een drugsdeal. Vlak voordat hij in februari schuldig werd bevonden in de cocaïnezaak won hij nog een Grammy Award voor beste reggae-album.


Reggaezanger Buju Banton tien jaar de cel in (Foto: Novum)

Resistance 3

Een van de laatste PlayStation 3-exclusives die Insomniac Games maakt is het afsluitende deel uit de trilogie van de Resistance-serie. Begin september zal Resistance 3 uitkomen en dit keer hebben de ‘bad guys’ Amerika helemaal in handen. Jij zal als rebel je land moeten terug zien te winnen van al het Chimera-gespuis dat er rondloopt. Er is nu een exclusieve demo voor dit spel uit, tijd om de game aan de tand te voelen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.